Ministry of Rural Development
Union Minister of Rural Development and Panchayati Raj, Shri Giriraj Singh will address 2nd National Seminar on “Social Audit of Rural Development Programmes” on 26th September,2023
Theme of the Seminar is “Re-imagining Social Audit with a view to bring transparency and accountability”
Mahatma Gandhi NREGA gives Gram Sabha right to conduct regular social audits of all works and expenditures
23 SEP 2023 10:03AM by PIB Delhi
Union Minister of Rural Development and Panchayati Raj, Shri Giriraj Singh will address the 2nd National Seminar on “Social Audit of Rural Development Programmes” on 26th September 2023 at Dr. Ambedkar International Centre here. The theme of this National Seminar is “Re-imagining Social Audit with a view to bring transparency and accountability”.
Union Minister of States for Rural Development and Steel Shri Faggan Singh Kulaste, Union Minister of State for Rural Development & Consumer Affairs, Food and Public Distribution Sadhvi Niranjan Jyoti and Union Minister of State for Panchayati Raj Shri Kapil Moreshwar Patil, Secretary Department of Rural Development Shri Shailesh Kumar Singh, Joint Secretary (Mahatma Gandhi NREGA) Shri Amit Kataria and officers from the Ministry, Senior officers from all the State/UTs Governments will also be present on the occasion.
Experts participating in the seminar and officials have been invited from the States to share their experiences regarding Social Audit. In this Seminar, Director of Social Audit Unit from States/UTs will be participating along with SRP (State Resource Persons), DRP (District Resource Persons) and BRP (Block Resource Persons) of State’s Social Audit Team. Their insights will greatly enrich the discussions, and best practices adopted on the ground can serve as a model for others to follow.
Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (Mahatma Gandhi NREGA) gives Gram Sabha the right to conduct regular social audits of all works and expenditures. This includes facilitation of the social audit through independent Social Audit Units, complete access to all records-online and offline, and pro-active disclosure through Wall writings. Mahatma Gandhi NREGA was the first act to mandate Social Audit by the Gram Sabha of all the projects taken up in the Gram Panchayat. Since then, it has been mandated in many other schemes.
The Central Government, in consultation with the Comptroller and Auditor General of India (C&AG) notified the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Audit of Schemes Rules, 2011, which laid down the methodology and principles for conducting social audits in the States/UTs. As of now, 28 States/UTs have established Social Audit units. The SAUs are being constantly impressed upon to recruit and train required core staff at State, District and Block level.
After the successful first National Seminar held in 13th-14th November, 2019; Social Audit was extended to other major schemes administered by the Department of Rural Development. It is imperative to review the status of the implementation of the Social Audit in the States/UTs and work out a road map to re-imagine the Social Audit with a view to bring transparency and accountability. In this regard, this 2nd National Seminar is being organized by the Department of Rural Development on 26th September.

খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
খুঙ্গংগী চাউখৎ থৌরাংগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী গিরিরাজ সিংহনা সেপ্তেম্বর 26, 2023দা “সোসিএল ওদিৎ ওফ রুরেল দিভেলপমেন্ত প্রোগ্রাম’গী মতাংদা 2শুবা নেস্নেল সেমিনারদা ৱা ঙাঙগনি
সেমিনার অসিগী থীমদি “ত্রান্সপরেন্সী অমসুং একাউন্তেবিলিতী লৈহনবগী পান্দমগা লোয়ননা সোসিএল ওদিৎপু অনৌবা মওংদা অমুক পাংথোকপা”
মহাত্মা গান্ধী NREGAনা গ্রাম সভাশিংদা থবক অমসুং চাদিং তৌবা পুম্নমক্কী সোসিএল ওদিৎ চাংনা নাইনা পাংথোকপগী হক পীরি
23 SEP 2023 10:03AM by PIB Imphal
খুঙ্গংগী চাউখৎ থৌরাংগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী গিরিরাজ সিংহনা সেপ্তেম্বর 26, 2023দা দাঃ বি.আর. অম্বেদকর ইন্তর্নেস্নেল সেন্তরদা পাংথোকপা 2শুবা নেস্নেল সেমিনারদা “সোসিএল ওদিৎ ওফ রুরেল দিভেলপমেন্ত প্রোগ্রাম’গী মতাংদা ৱা ঙাঙগনি। সেমিনার অসিগী থীমদি “ত্রান্সপরেন্সী অমসুং একাউন্তেবিলিতী লৈহনবগী পান্দমগা লোয়ননা সোসিএল ওদিৎপু অনৌবা মওংদা অমুক পাংথোকপা” হায়বসিনি।
খুঙ্গংগী চাউখৎ থৌরাং অমসুং স্তীলগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী ফগান সিংহ কুলাসে; খুঙ্গংগী চাউখৎ থৌরাং অমসুং কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসনগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, সাধভী নিরঞ্জন জ্যোতী অমসুং পঞ্চায়তী রাজকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী কপিল মোরেশ্বর পাতিল অমদি খুঙ্গংগী চাউখৎ থৌরাংগী বিভাগকী সেক্রেতরী, শ্রী শৈলেশ কুমার সিংহ, জোইন্ত সেক্রেতরী (মহাত্মা গান্ধী NREGA), শ্রী অমিত কতারিয়া অমসুং মন্ত্রালয়গী ওফিসর, রাজ্য অমসুং UT সরকারশিংগী সেনিয়র ওফিসরশিংসু থৌরম অসিদা শরুক য়াগনি।
সেমিনার অসিদা শরুক য়ারিবা অখঙ-অহৈ অমসুং ওফিসিএলশিংনা সোসিএল ওদিৎকা মরী লৈননা লৈরিবা মখোয়গী এক্সপেরিএন্সশিং পাউদম্নবা রাজ্যশিংগী মাইকৈদগী পাউজেল পীখি। সেমিনার অসিগী মনুংদা, রাজ্য/UTশিংগী সোসিএল ওদিৎ য়ুনিৎশিংগী দাইরেক্তরশিংনা মখোয়গী রাজ্যশিংগী সোসিএল ওদিৎ তীমগী SRP (স্তেত রিসোর্স পর্সন), DRP (দিস্ত্রিক্ত রিসোর্স পর্সন), অমসুং BRP (ব্লোক রিসোর্স পর্সন)শিংগা লোয়ননা শরুক য়াগনি। মখোয়না ফোংদোক্লকপা ৱাফমশিংনা খন্ন-নৈনবা অসিবু তসেংনা মগুন লৈহনগনি, অমসুং গ্রাউন্দদা শিজিন্নরিবা খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিংনা অতোপ্পশিংনা মতৌ তম্বা য়াবা মোদেল অমা ওইনা তেংবাংগনি।
মহাত্মা গান্ধী নেস্নেল রুরেল ইমপ্লোয়মেন্ত গেরেন্তী এক্ত (মহাত্মা গান্ধী NREGA) অসিনা গ্রাম সভাশিংদা মখোয়গী থবক অমসুং চাদিংশিংবু চাং নাইনা সোসিএল ওদিৎ তৌবগী হক পীরি। মসিগী মনুংদা মনিং তম্বা সোসিএল ওদিৎ য়ুনিৎকী খুত্থাংদা সোসিএল ওদিৎ তৌবা, রেকোর্দ খুদিংগী ওনলাইন অমসুং ওফলাইনগী মপুং ফাবা এক্সেস, অমসুং ৱাল রাইতিংগী খুত্থাংদা প্রো-এক্তিব দিস্ক্লোজর তৌবগী খুদোংচাবা পীরি। মহাত্মা গান্ধী NREGA অসিদি গ্রাম সভানা পায়খৎপা প্রোজেক্ত খুদিংগী ওদিৎ তৌবা য়াহনবা খ্বাইদগী অহানবা এক্তনি। মতমদুদগী হৌদুনা, মসিগুম্বা অয়াবা অসি অতোপ্পা স্কিম কয়া অমদসু পীবা হৌখি।
কেন্দ্র সরকারনা কোম্পত্রোল্লর অমসুং ওদিতর জেনেরেল ওফ ইন্দিয়া (CA&G)গা তানদুনা মহাত্মা গান্ধী নেস্নেল রুরেল ইমপ্লোয়মেন্ত গেরেন্তী ওদিত ওফ স্কিম রুল, 2011গী নোতিফাই তৌখি অমসুং মসিনা রাজ্য অমসুং UTশিংনা সোসিএল ওদিৎ তৌবগী মেথোদোলোজী অমসুং প্রিন্সিপলশিং য়াৎলি। হৌজিক ফাওবগী ওইনা, রাজ্য/UT 28না সোসিএল ওদিৎ য়ুনিৎ হাংদোকখ্রে। SAUশিংগী মফমদা রাজ্য, জিলা অমসুং ব্লোক্কী থাক্তা তঙাই ফদবা কোর স্তাফ লৌদুনা ত্রেনিং পীনবা মতম পুম্বদা খঙহল্লি।
নবেম্বর 13-14, 2019দা মায় পাক্না পাংথোকখিবা অহানবা নেস্নেল সেমিনারগী মতুংদা, খুঙ্গং চাউখৎ থৌরাং বিভাগনা য়েংশিনবা মরু ওইবা স্কিম খুদিংগী সোসিএল ওদিৎ পাংথোকপা হৌখি। রাজ্য/UTশিংদা পাংথোক্লিবা সোসিএল ওদিৎশিংগী হৌজিক ওইরিবা ফিভম খঙবা হায়বসি য়াম্না তঙাই ফদবনি, মসিগী পান্দমদি ত্রান্সপরেন্সী অমসুং একাউন্তেবিলিতী পুরকপনি। হীরম অসিগা মরী লৈননা, খুঙ্গং চাউখৎ থৌরাং বিভাগনা সেপ্তেম্বর 26তা অনিশুবা নেস্নেল সেমিনার অসি শিল্লিবনি।