Ministry of Youth Affairs and Sports
Shri Anurag Singh Thakur chairs review Meeting of Ministry of Youth Affairs & Sports
Our collective goal is to shape the future of youth engagement and sports in our nation: Shri Anurag Singh Thakur
22 SEP 2023 8:39PM by PIB Delhi
The Ministry of Youth Affairs & Sports hosted a Review Meeting at New Delhi on 22nd September, 2023 under the chairpersonship of the Union Minister for Youth Affairs & Sports Shri Anurag Singh Thakur.
The meeting was attended by Secretary level officers from the state governments pan India. Minister Shri Anurag Singh Thakur in his address said, “Our collective goal is to shape the future of youth engagement and sports in our nation. The role of Department of Youth Affairs is crucial to engage with the youth and create a roadmap to onboard them at different levels.”
A key agenda was the restructuring of the National Youth Festival (NYF). The focus was on information dissemination mechanisms and improving outreach by on boarding Youth on the YUVA Portal. States/ UTs showcased presentations on Restructuring of National Youth Festival (NYF) on allotted themes related to Youth as Job Creators, Ek Bharat Sreshtha Bharat, Improving Millets production through Science/ Science for Society, Health and Fitness and Mission LiFE, which was followed by an Open House Discussion.
The Meeting further discussed the potential use of the YUVA Portal for engaging Youth. The platform has already registered an impressive 11.70 lakh youth, on boarded 921 businesses, and established 7269 Youth Clubs. An insightful presentation on Experiential Learning Program for youth in Business and Police Department was made by the Department of Youth Affairs. Many state governments said they would be happy to onboard Youth for the experiential learning programme since it would improve youth employability.
The meeting also included presentations on the importance of adventure sports for youth engagement, mental and physical development and strengthening discipline among youth. A presentation was made by the Indian Mountaineering Foundation.
It was followed by the sessions for development of sports where various key agendas were discussed where the States have a vital role to play. One of the key topics that were deliberated on is the the development of sports infrastructure in the States under the Khelo India Scheme, their progress and geotagging of all sports infrastructure in the state under the PM Gati Shakti Mission through a dedicated mobile application.
Various verticals of the Khelo India scheme were presented about. This includes establishment of Khelo India Centres at the District level with 1000 Khelo India Centres designated and the establishment of Khelo India State Centre of Excellence with significant importance given to training of past champion athletes, robust monitoring and evaluation mechanism, etc.
Various initiatives carried out under the FIT India mission was a significant agenda that was deliberated on. This includes the FIT India Quiz, the biggest national level quiz on sports and fitness with participation of more than 61,000 students, FIT India School week where various activities are carried out at school-level and the FIT India mobile app and its significance.
The presentation included the Khelo India ASMITA, the marquee women’s sports leagues that are organized at zonal and national level were organized in 120 Cities in 27 States.
The States were requested to support in increasing the outreach and the effective execution of the Khelo India Scheme.
In the beginning, Secretary (Youth Affairs) welcomed all those present and highlighted the use of the YUVA Portal for anchoring the Meri Maati Mera Desh Programme in a successful manner.

নহারোল অমসুং শান্ন-খোৎনবগী মন্ত্রালয়
শ্রী অনুরাগ থাকুরনা য়ুথ এফিয়ার্স অমসুং স্পোর্তস মন্ত্রালয়গী রিভ্যু মীফম চিয়ার লৌখ্রে
ঐখোয়গী অপুনবা পান্দমদি ঐখোয়গী লৈবাক্তা য়ুথ এঙ্গেজমেন্ত অমসুং স্পোর্তসকী ফ্যুচরবু মওং মতৌ পীবনি: শ্রী অনুরাগ সিংহ থাকুর
22 SEP 2023 8:39PM by PIB Imphal
য়ুথ এফিয়ার্স অমসুং স্পোর্তস মন্ত্রালয়না য়ুথ এফিয়ার্স অমসুং স্পোর্তস মন্ত্রী শ্রী অনুরাগ সিংহ থাকুরগী চিয়রপর্সনশিপ মখাদা ২০২৩গী সেপ্তেম্বর ২২দা নই দিল্লীদা রিভ্যু মীফম অমা পাংথোকখ্রে।
মীফম অসিদা ভারত পুম্বগী রাজ্য সরকারশিংদগী সেক্রেতরী থাক্কী ওফিসরশিংনা শরুক য়াখি। মন্ত্রী শ্রী অনুরাগ সিংহ থাকুরনা মহাক্কী ৱারোলদা হায়খি, “ঐখোয়গী অপুনবা পান্দমদি ঐখোয়গী লৈবাক্তা য়ুথ এঙ্গেজমেন্ত অমসুং স্পোর্তসকী ফ্যুচরবু মওং মতৌ পীবনি। য়ুথ এফিয়ার্স বিভাগকী থৌদাংদি নহাশিংবু এঙ্গেজ তৌবা অমসুং মখোয়বু তোঙান তোঙানবা থাকশিংদা মতেং ওইনবা রোদমেপ অমা শেম্বনি।”
মরুওইবা এজেন্দা অমদি নেস্নেল য়ুথ ফেস্তিবেল (এন.ৱাই.এফ.) রিস্ত্রকচর তৌবা ওইখি। মসিদা য়ুবা পোর্তেলদা নহাশিংবু পুরক্তুনা ইনফোর্মেসন দিসসেমিনেসন মেকানিজম অমসুং আউতরিচ ফগৎহনবদা পুক্নিং চিংশিনখি। রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা জোব ক্রিয়েসন, এক ভারত স্রেস্থ ভারত, সাইন্স/সাইন্স ফোর সোসাইতীগী থোংদা মিল্লেত পুথোকপা হেনগৎহনবা, হেল্থ অমসুং ফিৎনেস অমসুং মিশন লাইফকা মরী লৈনবা অপীবা থীমশিংদা নেস্নেল য়ুথ ফেস্তিবেল (এন.ৱাই.এফ.)গীরিস্ত্রকচর তৌবদা প্রজেন্তেসনশিং লান্থোকখি, মদুগী মখা তারকপদা ওপন হাউস খন্ন-নৈনবা অমা পাংথোকখি।
মীফম অসিনা নহাশিং এঙ্গেজ তৌবগীদমক য়ুভা পোর্তেল শিজিন্নবগী পোতেন্সিয়েল মখা তানা খন্ন-নৈনখি। প্লেতফোর্ম অসিদা হান্ননা ইমপ্রেসিব ওইবা নহা লাখ ১১.৭০ রেজিস্তার তৌরে, বিজিনেস ৯২১ শম্নখ্রে অমসুং য়ুথ ক্লব ৭২৬৯ ইস্তাব্লিস তৌখ্রে। য়ুথ এফিয়ার্স বিভাগনা বিজিনেস অমসুং পোলিস দিপার্তমেন্তদা নহাশিংগীদমক এক্সপরেন্সিয়েল লর্নিং প্রোগ্রামদা কানরবা প্রজেন্তেসন অমা লান্থোকখি। রাজ্য সরকার কয়া অমনা হায়খি মদুদি মখোয়না এক্সপরেন্সিয়েল লর্নিং প্রোগ্রামগীদমক নহাশিংবু পুন্সিনবদা নুংঙাইবা ফাওগনি মরমদি মসিনা নহাশিংবু থবক ফংহন্নবা মতিক চাহনবদা ফগৎহল্লগনি।
মীফম অসিদা য়ুথ এঙ্গেজমেন্ত, মেন্তেল অমসুং ফিজিকেল দিবলপমেন্ত অমসুং নহাশিংগী মরক্তা দিসিপ্লিন হেনগৎহনবদা এদভেঞ্চর স্পোর্তসকী মরুওইবদসু প্রজেন্তেসন লান্থোকখি। ইন্দিয়ন মাউন্তেনিয়রিং ফাউন্দেসনগী মায়কৈদগী প্রজেন্তেসন অমা লান্থোকখি।
মদুগী মতুং স্পোর্তসকী দিবলপমেন্তগীদমক সেসন পাংথোকখি মদুদা তোঙান তোঙানবা মরুওইবা এজেন্দাদা খন্ন-নৈনখি মদুদা রাজ্যশিংনা লৌগদবা অচৌবা থৌদাং অমা লৈরি। খন্ন-নৈনখিবা মরুওইবা হিরমশিংদা অমদি খেলো ইন্দিয়া স্কিমগী মখাদা রাজ্যশিংদা স্পোর্তস ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপ তৌবনি, মখোয়গী প্রোগ্রেস অমসুং দেদিকেতেদ মোবাইল এপ্লিকেসন অমগী থোংদা পি.এম. গতি শক্তি মিসনগী মখাদা রাজ্যদা স্পোর্তস ইনফ্রাস্ত্রকচর পুম্নমক্কী জিওতেগ্গিং য়াওরি।
খেলো ইন্দিয়া স্কিমগী তোঙান তোঙানবা ভর্তিকেলশিংগী মতাংদা প্রজেন্ত লান্থোকখি। মসিদা জিলা থাক্তা খেলো ইন্দিয়া সেন্তরশিংগী ইস্তাব্লিসমেন্ত য়াওরি, মদুদা খেল্লোইন্দিয়া সেন্তর ১০০০ দেজিগনেত তৌখি। লোয়ননা মসিদা হৌখিবা চেম্পিয়ন এথেলেতশিংগী ত্রেনিং, চাউরকপা মোনিতরিং অমসুং ইভালুয়েসন মেকানিজম অসিনচিংবদা মরুওইবা পীবগা লোয়ননা খেলো ইন্দিয়া স্তেত সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স ইস্তাব্লিস তৌবা য়াওরি।
ফিত ইন্দিয়া মিসনগী মখাদা লৌখৎপা তোঙান তোঙানবা ইনিসিয়েতিবশিংদা খন্ন-নৈনখিবা অদু মরুওইবা এজেন্দা অমা ওইখি। মসিদা ফিত ইন্দিয়া ক্বিজ, মহৈরোই ৬১,০০০ হেনবনা শরুক য়াদুনা স্পোর্তস অমসুং ফিতনেসদা পাংথোকপা খ্বাইদগী চাউবা নেস্নেল লেবাল ক্বিজ, স্কুল থাক্তা পাংথোকপা তোঙান তোঙানবা এক্তিবিতীশিং ওইরিবা ফিত ইন্দিয়া স্কুল ৱীক অমসুং ফিত ইন্দিয়া মোবাইল এপ্লিকেসন অমসুং মসিগী সিগনিফিকেন্স মনুং চল্লি।
প্রজেন্তেসন অসিদা জোনেল অমসুং নেস্নেল থাক্তা পাংথোকপা মরুওইবা নুপীগী স্পোর্তস লীগ ‘খেলো ইন্দিয়া অস্মিতা’সু মনুং চল্লি মদু রাজ্য ২৭গী শহর ১২০দা পাংথোকখি।
খেলো ইন্দিয়া স্কিম য়ৌশিনবা হেনগৎহন্নবা অমসুং ইফেক্তিব একজিক্যুসনদা মতেং পাংনবা রাজ্যশিংদা হায়জখি।
থৌরমগী অহৌবদা সেক্রেতরী (য়ুথ এফিয়ার্স)না তিল্লিবা পুম্নমকপু তরাম্না ওকখি অমসুং মেরী মাতী মেরা দেশ থৌরম মায় পাক্না চত্থনবগীদমক য়ুভা পোর্তেল শিজিন্নবগী মতাংদা হায়খি।