Ministry of Home Affairs
Ministry of Home Affairs conducted Special Campaign for reducing pending matters on a monthly basis from November 2022 to August 2023
3,438 Swachhta campaigns have been conducted at various sites by the Ministry with special focus on field/outstation offices having public interface
632 MP References, 37 Parliamentary Assurances, 6 Cabinet Proposals, 213 State Government References and 47 PMO References disposed
38,550 Public Grievances and 4,159 PG Appeals received during November 2022 to August 2023 disposed, 25,504 sq. ft. of space freed in the offices of CAPFs
MHA fully committed to act as an active participant during the Preparation Phase (15-30 September, 2023) and Implementation Phase (02-31 October, 2023) of the Special Campaign 3.0
21 SEP 2023 4:11PM by PIB Delhi
Ministry of Home Affairs conducted Special Campaign for reducing pending matters on a monthly basis from November 2022 to August 2023. A total of 3,438 Swachhta campaigns have been conducted at various sites by the Ministry with special focus on field/outstation offices having public interface.
During the said period, 632 MP References, 37 Parliamentary Assurances, 6 Cabinet Proposals, 213 State Government References and 47 PMO References were disposed of. Also, a total of 38,550 Public Grievances and 4,159 PG Appeals received during November 2022 to August 2023 have been disposed of by the Ministry. A total of 25,504 sq. ft. of space has been freed in the offices of CAPFs.
Further, for coordinating with all the Divisions within the Ministry efficiently, an intra-Ministry portal has been developed. This has been the best practice of the Ministry wherein all the Divisions upload data related to the Special Campaign. This has facilitated in acquiring correct data on time curtailing any delay.
Encouraged by the success of the previous events of the Special Campaign, the Ministry of Home Affairs is fully committed to act as an active participant during the Preparation Phase (15-30 September, 2023) and Implementation Phase (02-31 October, 2023) of the Special Campaign 3.0 being undertaken by the Department of Administrative Reforms and Public Grievances (DARPG). The special campaign organized in the Ministry of Home Affairs is focused on sustainable and environment friendly workplaces.
The Special Drive 3.0 to be conducted from 02 October, 2023 to 31 October, 2023 is being monitored at the highest level. All CAPFs & CPOs have been emphasized the importance of Special Campaign 3.0 and encouraged to work in a concerted manner for best results as per the parameters identified.
As we move towards a more sustainable future for all, special emphasis will be laid on change in attitudinal/behavioural attitude towards sustainable practices in workplace.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ উদ্যোগত ২০২২ চনৰ নৱেম্বৰৰ পৰা ২০২৩ চনৰ আগষ্টলৈকে মাহেকীয়া ভিত্তিত বিচাৰধীন বিষয়সমূহ হ্ৰাস কৰাৰ বাবে বিশেষ অভিযান
ৰাজহুৱা ইণ্টাৰফে’চ থকা ফিল্ড/আউটষ্টেচন কাৰ্যালয়ত বিশেষ গুৰুত্ব দি মন্ত্ৰালয়ে বিভিন্ন স্থানত চলাইছে ৩,৪৩৮টা স্বচ্ছতা অভিযান
৬৩২ গৰাকী সাংসদ ৰেফাৰেন্স, ৩৭টা সংসদীয় আশ্বাস, ৬টা কেবিনেট প্ৰস্তাৱ, ২১৩টা ৰাজ্য চৰকাৰৰ ৰেফাৰেন্স আৰু ৪৭টা পিএমঅ’ ৰেফাৰেন্স নিষ্পত্তি কৰা হৈছে
২০২২ চনৰ নৱেম্বৰৰ পৰা ২০২৩ চনৰ আগষ্টলৈকে লাভ কৰা ৩৮,৫৫০টা ৰাজহুৱা অভিযোগ আৰু ৪,১৫৯টা পিজি আপীল নিষ্পত্তি কৰা হৈছে, লগতে চিএপিএফৰ কাৰ্যালয়ত ২৫,৫০৪ বৰ্গফুট স্থান মুকলি কৰা হৈছে
বিশেষ অভিযান ৩.০ৰ প্ৰস্তুতি পৰ্যায় (১৫-৩০ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২৩) আৰু ৰূপায়ণ পৰ্যায় (০২-৩১ অক্টোবৰ, ২০২৩)ৰ সময়ত সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণকাৰী হিচাপে কাম কৰিবলৈ গৃহ মন্ত্ৰালয় সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ
21 SEP 2023 4:11PM by PIB Guwahati
গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ২০২২ চনৰ নৱেম্বৰৰ পৰা ২০২৩ চনৰ আগষ্টলৈকে মাহেকীয়া ভিত্তিত বিচাৰাধীন বিষয়সমূহ হ্ৰাস কৰাৰ বাবে বিশেষ অভিযান চলাইছিল। ৰাজহুৱা আন্তঃপৃষ্ঠ থকা ফিল্ড/আউটষ্টেচন কাৰ্যালয়সমূহত বিশেষ গুৰুত্ব দি মন্ত্ৰালয়ে বিভিন্ন স্থানত মুঠ ৩,৪৩৮টা স্বচ্ছতা অভিযান চলাইছে।
উক্ত সময়ছোৱাত ৬৩২টা সাংসদ ৰেফাৰেন্স, ৩৭টা সংসদীয় আশ্বাস, ৬টা কেবিনেট প্ৰস্তাৱ, ২১৩টা ৰাজ্য চৰকাৰৰ ৰেফাৰেন্স আৰু ৪৭টা পিএমঅ’ ৰেফাৰেন্স নিষ্পত্তি কৰা হয়। লগতে ২০২২ চনৰ নৱেম্বৰৰ পৰা ২০২৩ চনৰ আগষ্টলৈকে লাভ কৰা মুঠ ৩৮,৫৫০টা ৰাজহুৱা অভিযোগ আৰু ৪,১৫৯টা পিজি আপীল মন্ত্ৰালয়ে নিষ্পত্তি কৰিছে। চিএপিএফৰ কাৰ্যালয়ত মুঠ ২৫,৫০৪ বৰ্গফুট ঠাই মুকলি কৰি দিয়া হৈছে।
তদুপৰি মন্ত্ৰালয়ৰ ভিতৰৰ সকলো সংমণ্ডলৰ সৈতে দক্ষতাৰে সমন্বয় স্থাপনৰ বাবে মন্ত্ৰালয়ৰ ভিতৰৰ পৰ্টেল এটা প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। এইটোৱেই হৈছে মন্ত্ৰালয়ৰ সৰ্বোত্তম পদ্ধতি য’ত সকলো সংমণ্ডলে বিশেষ অভিযানৰ সৈতে জড়িত তথ্য আপলোড কৰে। ইয়াৰ ফলত যিকোনো বিলম্ব নাইকিয়া কৰি সময়মতে সঠিক তথ্য আহৰণ কৰাত সুবিধা হৈছে।
বিশেষ অভিযানৰ পূৰ্বৱৰ্তী অনুষ্ঠানসমূহৰ সফলতাৰ দ্বাৰা উৎসাহিত হৈ, গৃহ মন্ত্ৰালয়ে প্ৰশাসনিক সংস্কাৰ আৰু ৰাজহুৱা অভিযোগ বিভাগে গ্ৰহণ কৰা বিশেষ অভিযান ৩.০-ৰ প্ৰস্তুতি পৰ্যায় (১৫-৩০ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২৩) আৰু ৰূপায়ণ পৰ্যায় (০২-৩১ অক্টোবৰ, ২০২৩) ত সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণকাৰী হিচাপে কাম কৰিবলৈ সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ত আয়োজন কৰা এই বিশেষ অভিযানত বহনক্ষম আৰু পৰিৱেশ অনুকূল কৰ্মক্ষেত্ৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে।
২০২৩ চনৰ ০২ অক্টোবৰৰ পৰা ৩১ অক্টোবৰ, ২০২৩লৈ অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া বিশেষ অভিযান ৩.০ ৰ ওপৰত সৰ্বোচ্চ পৰ্যায়ত নিৰীক্ষণ কৰি থকা হৈছে। সকলো চিএপিএফ আৰু চিপিঅ'ক এই বিশেষ অভিযান ৩.০ৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত মনোনিৱেশ কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়া হৈছে আৰু চিনাক্ত কৰা পৰিমাপ অনুসৰি উত্তম ফলাফলৰ বাবে একত্ৰিতভাৱে কাম কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হৈছে।
আমি সকলোৰে বাবে অধিক বহনক্ষম ভৱিষ্যতৰ দিশত আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে কৰ্মক্ষেত্ৰত বহনক্ষম পদ্ধতিৰ প্ৰতি মনোভাৱ/আচৰণগত মনোভাৱৰ পৰিৱৰ্তনৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব দিব লাগিব।