Prime Minister's Office
PM addresses Special Session of Parliament in Lok Sabha
“Today is an occasion to recollect and reminisce the Parliamentary journey of 75 years of India”
“We might be shifting to the new building but this building will keep on inspiring the coming generation as it is a golden chapter of the journey of Indian democracy”
“Renewed confidence, achievement and capabilities are being infused in the first light of the Amrit Kaal”
“India will always feel pride for the inclusion of the African Union in G20 during its presidency”
“During G20, India emerged as a ‘Vishwa Mitra’”
“Inclusive atmosphere of the House has kept manifesting the aspirations of the people with full power”
“In the 75 years, the biggest achievement has been the continuously growing trust of the common citizen in their Parliament”
“Terrorist attack on Parliament was was an attack on the soul of India”
“This House of ours, which has seen all the ups and downs of Indian democracy, has been the focal point of public trust”
18 SEP 2023 1:35PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Special Session of Parliament in Lok Sabha today. The Special Session is taking place from the 18th to the 22nd of September 2023.
Addressing the House, the Prime Minister remarked that today is an occasion to recollect and reminisce the parliamentary journey of 75 years of India before the proceedings are shifted to the newly inaugurated building. Speaking about the Old Parliament Building, the Prime Minister mentioned that the building served as the Imperial Legislative Council before India’s independence and was recognised as the Parliament of India post-independence. He pointed out that even though the decision to construct this building was made by foreign rulers, it was the hard work, dedication and money spent by Indians that went towards its development. In the journey of 75 years, Shri Modi said, this house has created the best of the conventions and traditions which has seen the contribution of all and witnessed by all. “We might be shifting to the new building but this building will keep on inspiring the coming generation. As it is a golden chapter of the journey of Indian democracy”, he said.
The Prime Minister noted the renewed confidence, achievement and capabilities that are being infused in the first light of the Amrit Kaal, and how the world is discussing India’s and Indians' achievements. “This is a result of the collective effort of our 75 years of Parliamentary History”, he said.
Referring to the success of Chandrayaan 3, Shri Modi said that it brings forth another dimension of India’s capabilities which is linked with modernity, science, technology and the prowess of our scientists and the strength of 140 crore Indians. The Prime Minister conveyed the compliments of the House and the nation to the scientists for their achievement.
The Prime Minister recalled how the House commended the nation's efforts at the time of NAM summit in the past and expressed gratitude for the acknowledgement of the success of G20 by the Chair. The Prime Minister said that the success of G20 is of 140 crore Indians and not of any particular individual or party. He underlined the success of more than 200 events in more than 60 places in India as a manifestation of the success of India’s diversity. ‘India will always feel pride for the inclusion of the African Union in G20 during its presidency’, he said recalling the emotional moment of the inclusion.
Pointing out the negative tendencies of a few people to create doubt about the capabilities of India, the Prime Minister stated that a consensus was achieved for the G20 Declaration and a roadmap for the future was created here. Underlining that India’s G20 Presidency lasts till the final day of November, and the nation intends to utilize it to the fullest, the Prime Minister supported the Speaker’s resolution to conduct a P20 Summit (Parliamentary 20) under his chairship.
He said, “It is a matter of pride for all that India has carved a place for itself as ‘Vishwa Mitra’ and the entire world is seeing a friend in India. Reasons for that are our ‘Sanskaars’ that we gathered from Vedas to Vivekanand. The Mantra of Sabka Saath Sabka Vikas is uniting us to bring the world with us ”.
Drawing an analogy to a family that shifts into a new home, the Prime Minister said that it is a very emotional moment to bid farewell to the Old Parliament building. He reflected on the various moods that the House has witnessed in all these years and said that these memories are the preserved heritage of all the members of the house. “Its glory also belongs to us”, he added. He remarked that the nation has witnessed countless incidents related to the creation of New India in the 75-year-old history of this Parliament House and today is an opportunity to express respect for the ordinary citizen of India.
The Prime Minister recalled when, as the first-time MP, he came to Parliament and paid his obeisance by bowing to the building. He said that it was an emotional moment and he could not have imagined that but he said “It is the power of the democracy of India that a poor child who used to earn livelihood on a railway station reached Parliament. I never imagined that the nation would give me this much love, respect and blessings”, he said.
Quoting the Upanishad sentence inscribed on the gate of the Parliament, the Prime Minister said that the sages said to open the doors for the people and see how they attain their rights. Shri Modi said that current and past members of the House are the witness to the correctness of this assertion.
The Prime Minister highlighted the changing composition of the house with passage of the time as it grew more inclusive and representatives from all sections of society started coming to the House. “Inclusive atmosphere has kept manifesting the aspirations of the people with full power”, he said. The Prime Minister noted the contributions of women parliamentarians that have helped in growing the dignity of the House.
Giving a rough estimation, the Prime Minister informed that more than 7500 public representatives have served in both Houses where the number of women representatives is approximately 600. He also informed that Shri Indrajit Gupta Ji has served for almost 43 years in this House, and Shri Shafiqur Rahman served at the age of 93 years. He also mentioned Ms Chandrani Murmu who was elected to the House at the young age of 25
The Prime Minister noted a sense of family in the House despite arguments and sarcasm and called this a major quality of the House as bitterness never lingers. He also remembered how, despite severe ailments, the members came to the House to perform their duties including during the difficult time of pandemic.
Recalling the scepticism during the initial years of the Independence about the viability of the new nation, the Prime Minister said that it is the strength of the Parliament that all the doubts proved wrong.
Recalling the sittings of the Constituent Assembly for 2 years and 11 months in the same House and the adoption and promulgation of the Constitution, the Prime Minister said that “in the 75 years the biggest achievement has been the continuously growing trust of the common citizen in their Parliament”. He said that the house benefitted from the addresses of Presidents from Dr. Rajendra Prasad, Dr. Kalam to Shri Ramnath Kovind to Smt Droupadi Murmu.
Referring from the times of Pandit Nehru and Lal Bahadur Shastri to Atal Bihari Vajpayee and Manmohan Singh, the Prime Minister said that they have given new direction to the nation under their leadership and today is an occasion to highlight their achievements. He also touched upon Sardar Vallabhbhai Patel, Ram Manohar Lohia, Chandra Shekhar, Lal Krishna Advani and others who have enriched the discussions in the House and emboldened the voice of the common citizens. Shri Modi also highlighted the address by various foreign leaders in the House which brings to the fore their respect for India.
He also recalled moments of pain when the nation lost three Prime Ministers while still in office- Nehru Ji, Shastri Ji and Indira Ji.
The Prime Minister also recalled the dexterous handling of the house by the speakers despite many challenges. He said they created reference points in their decisions. He remembered that 17 Speakers including 2 women from Shri Mavlankar to Smt Sumitra Mahajan to Shri Om Birla everyone contributed in their way, taking everyone along. The Prime Minister also acknowledged the contribution of the staff of the Parliament.
Recalling the terrorist attack on the Parliament, the Prime Minister said that it was not an attack on the building but an attack on the Mother of Democracy itself. “It was an attack on the soul of India”, the Prime Minister interjected. He acknowledged the contributions of those who stood between the terrorists and the House to protect its members and paid tributes to the bravehearts.
The Prime Minister also remembered the journalists who have dedicated their lives to reporting the proceedings of the Parliament, even without the use of the latest technology. He mentioned that bidding farewell to the Old Parliament will be an even tougher task for them as they have been connected with the establishment more than its members.
Throwing light on the ritual of Naad Brahma when a place turns to pilgrimage owing to the constant incantations in its vicinity, the Prime Minister said that the echoes of the 7500 representatives have turned the Parliament into a pilgrimage even if discussions cease here.
“Parliament is where Bhagat Singh and Battukeshwar Dutt had created panic among the British with their valor and courage”, the Prime Minister remarked. He stated that the echoes of ‘Stroke of Midnight’ by Pandit Jawaharlal Nehru will continue to inspire every citizen of India. He also recalled Atal Bihari Vajpayee’s famous speech and quoted, “Governments will come and go. Parties will be made and unmade. This country should survive, its democracy should survive”.
Recalling the first Council of Ministers, Shri Modi remembered how Baba Saheb Ambedkar included best practices from all over the world. He also mentioned the brilliant water policy made by Baba Saheb in the Nehru Cabinet. The Prime Minister also mentioned the emphasis of Baba Saheb over industrialization for the empowerment of Dalits and how Dr. Syama Prasad Mukherjee brought the first Industrial Policy as the first Industry Minister.
The Prime Minister said that it was in this house when Lal Bahadur Shastri emboldened the spirits of the Indian soldiers during the war of 1965. He also touched upon the foundations of the Green Revolution which was laid down by Shastri Ji. He highlighted that the war for Bangladesh’s independence was also a result of this house under the leadership of Smt Indira Gandhi. He also touched upon the attack on democracy during the emergency and the reemergence of the power of the people after the emergency was lifted.
The Prime Minister mentioned the formation of the Ministry of Rural Development under the leadership of former PM Charan Singh. “The reduction of the voting age from 21 to 18 also took place in this house”, the Prime Minister asserted. He recalled the nation adopting new economic policies and measures under the leadership of PV Narasimha Rao at a time when the country was reeling under economic distress. He also spoke about Atal Ji’s ‘Sarva Shiksha Abhiyan’, the formation of the Tribal Affairs Ministry and the advent of the nuclear age under his aegis. Shri Modi also touched upon the ‘Cash for Votes’ scam witnessed by the House.
Referring to clearing historic decisions that had been pending for decades, the Prime Minister touched upon Article 370, GST, OROP and 10 percent reservation for the poor.
The Prime Minister said that this House is witness to the trust of the people and has been a center of that trust amidst the ups and downs of democracy. He remembered times when the Atal Bihari Government fell by one vote. He also underlined the emergence of parties from various regions as a point of attraction.
The Prime Minister also highlighted the creation of 3 new states during Atal Ji’s leadership including Chhattisgarh, Uttarakhand and Jharkhand and lamented the attempts to usurp power in the creation of Telangana. He also pointed out that there were no celebrations in either state as the bifurcation was carried out with malicious intent.
Shri Modi remembered how the Constituent Assembly reduced its daily allowance and how the House eliminated the canteen subsidy for its members. Also, the members came forward to help the nation during the pandemic with their MPLAD funds and took a pay cut of 30 percent. He also mentioned how the members imposed discipline on themselves by bringing changes to the Representation of the People Act.
The Prime Minister underlined that the present members of the House are extremely lucky as they get the opportunity to become a link of the past with the future as he mentioned bidding farewell to the Old Building tomorrow. “Today’s occasion is a moment of pride for the 7500 representatives who have derived inspiration from within the walls of the Parliament”, Shri Modi added.
Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence that the members will move to the new building with great zeal and enthusiasm and thanked the Speaker for allowing the opportunity to reminisce about the historical moments of the house in good light.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
লোক সভাদা সংসদকী অখন্নবা মীফমদা প্রধান মন্ত্রী ৱা ঙাংখ্রে
“ঙসি অসি ভারতকী সংসদকী চহি ৭৫ শুরবা খোঙচৎ নিংশিংনবা থৌরম অমনি”
“ঐখোয় অনৌবা শঙলেন্দা হোঙজিল্লগনি অদুবু মসিগী শঙলেন অসি তুংগী মীরোলশিং ইথিল পীগনি অমসুং ভারতকী গনতন্ত্রগী খোঙচৎতা মসি সনাগী তাঙ্কক অমা ওইরগনি”
“অমৃত কালগী অহানবা মঙালদা নৌনা থাজবা, মাইপাকপা অমসুং তৌবা ঙম্বশিং য়াওরে”
“লৈবাক অসিনা প্রসিদেন্ত ওইরিঙৈদা জি-২০দা অফ্রিকান য়ুনিয়ন য়াওহনবগীদমক ভারতনা মতম পুম্নমক্তা চাউথোকচবা ফাওগনি”
“জি-২০ মনুংদা, ভারত ‘বিশ্ব মিত্রা’ অমা ওইরে”
“হাওসকী অপুনবা মীফম অসিনা অকনবা থৌনাগা লোয়ননা মীয়ামগী অনিংবশিং ফোঙদোক্লে”
“চহি ৭৫ অসিদা, খ্বাইদগী চাউনা মাইপাকপদি মীচম মীয়াম্না মখোয়গী সংসদতা থাজবা হেনগৎলকপা অসিনি”
“সংসদতা তেরোরিস্তশিংনা লান্দারকপা অসি ভারতকী থৱায়দা লান্দারকপনি”
“হাওস অসি ঐখোয়গীনি, ভারতকী গনতন্ত্রদা অকা-অকুম কয়া লৈরবসু, মীয়ামগী থাজবশিংগী মফম ওইরি”
18 SEP 2023 1:35PM by PIB Imphal
ঙসি লোক সভাদা সংসদকী অখন্নবা মীফমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী ৱা ঙাংখ্রে। অখন্নবা মীফম অসি সেপ্তেম্বর ১৮ দগী সেপ্তেম্বর ২০,২০২৩ ফাওবা চৎথগনি।
হাওসতা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নৌনা শঙ্গারবা শঙলেন্দা হোঙজিন্দ্রিঙৈ মমাংদা ঙসি অসি ভারতকী সংসদকী চহি ৭৫ শুরবা খোঙচৎ নিংশিংনবা থৌরম অমনি। অরিবা সংসদকী শঙলেন অসি ভারতনা নিংতম্বা ফংদ্রিঙৈদা ইম্পেরিয়েল লেজিসলেতিপ কাউন্সিল ওইনা থবক তৌরমখি অমসুং নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা ভারতকী সংসদ ওইনা শক খঙনখি।
মহাক্না হায়খি মসিগী শঙলেন অসি শানবা ৱারেপ মপান লমগী লৈঙাকপশিংনা লৌজরবসু, ভারতমচাশিংগী কৎথোকপা অমসুং চাদিং তৌখিবা শেনফম্না মসি শেমগৎখিবনি। চহি ৭৫গী খোঙচৎ অসিদা, হাওস অসিনা খ্বাইদগী ফবা মীফমশিং পাংথোকখ্র অমসুং মীওই খুদিংমক্না পাংথোকখিবা থবকশিং উখ্রে। ঐখোয় অনৌবা শঙলেন্দা হোঙজিল্লগনি অদুবু মসিগী শঙলেন অসি তুংগী মীরোলশিং ইথিল পীগনি। ভারতকী গনতন্ত্রগী খোঙচৎতা মসি সনাগী তাঙ্কক অমা ওইরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অমৃত কালগী অহানবা মঙালদা নৌনা থাজবা, মাইপাকপা অমসুং তৌবা ঙম্বশিং য়াওরে অমসুং মালেম্না ভারতকী মরমদা অমসুং ভারতকী মাইপাকপশিংগী মরমদা ৱারি শানরে। মসি ঐখোয়গী চহি ৭৫ গী সংসদকী পুৱারিগী অপুনবা থবক্কী ফল অমনি।
চন্দ্রয়ান-৩ মাইপাকপগী মতাংদা শ্রী মোদীনা হায়খি মসিনা অনৌবা থবক, সাইন্স, তেক্নোলোজি অমসুং ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংগী তৌবা ঙম্বা অমসুং ভারতমচা করোর ১৪০গী থৌনা য়াওনা ভারতকী তৌবা ঙম্বশিংগী অতোপ্পা মশক অমা উৎলে। মখোয়গী মাইপাকপগীদমক সাইন্তিস্তশিংদা হাওস অমসুং লৈবাক মীয়াম্না থাগৎপা অদু প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মমাঙদা নাম মীফম পাংথোকপদা লৈবাক অসিগী মীয়াম্না হোৎনখিবশিং হাওসনা থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং জি-২০ মাইপাকপদা চিয়ারনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। জি-২০ মাইপাকপা অসি ভারতমচা করোর ১৪০গী মাইপাকপনি অমসুং মসি অকক্নবা মীওই অমা নত্ত্রগা দল অমগী মাইপাকপা নত্তে। ভারতকী মফম ৬০ হেনবদা থৌরম ২০০ হেন্না মাইপাকপা অসি ভারতকী খেন্নবশিং মাইপাকপা উৎথোকপা অমনি। লৈবাক অসিনা প্রসিদেন্ত ওইরিঙৈদা জি-২০দা অফ্রিকান য়ুনিয়ন য়াওহনবগীদমক ভারতনা মতম পুম্নমক্তা চাউথোকচবা ফাওগনি।
ভারতকী তৌবা ঙম্বশিংদা চিংনবা পোকহল্লিবা মীওই খরগী ফত্তবা ৱাখলশিং পুথোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি জি-২০ দিক্লারেসন অমসুং মফম অসিদা শেমখিবা তুংগী লম্বীগী মতাংদা য়ানবা অমা পুরকখ্রে। ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবগী নবেম্বরগী অরোইবা তারিখ ফাওবা লৈবাক অসিনা মসি মপুংফানা শীজিন্নগনি অমসুং মহাক্না চিয়ারমেন ওইবগী মখাদা পি-২০ মীফম(পর্লিয়ামেন্তরি ২০) অমা পাংথোক্নবা স্পিকরগী ৱারেপ শৌগৎলে।
মহাক্না হায়খি ভারতনা মশামক বিশ্বামিত্র অমা ওইনা মফম অমা কনবা অসি পুম্নমক্কী চাউথোকপা অমনি অমসুং মালেম শীনবা থুংনা ভারত অসি মরুপ অমা ওইনা উরে। মসিগী মরমদি বেদা অমসুং বিবেকানন্দদগী ঐখোয়না ফংখিবা ঐখোয়গী সংস্কারশিং অদুনা ওইহনবনি। সবকা সাথ সবকা বিকাসকী লাইৱানা মালেম অসি ঐখোয়দা পুশিল্লক্লে।
ইমুং অমা অনৌবা য়ুম অমদা হোংজিল্লকপগা চাংদম্নরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অরিবা সংসদকী শঙলেন থাদোক্লম্বা অসি য়াম্না পুক্নিং নুংশিবা মিকুপ অমনি। চহি কয়া অসিদা থেংনখিবা থৌদোক কয়া হাওসকী মেম্বর পুম্নমক্কী নিংশিংবা ওইনা লিদুনা থমহৌরগনি। মসিগী মাইপাকপা অসি ঐখোয় খুদিংমক্কীনি। মসিগী সংসদকী হাওস অসিগী চহি ৭৫গী পুৱারিদা অনৌবা পুৱারি অমা শেম্বগা মরী লৈনবা মশিং থিঙমদ্রবা থৌদোক কয়া লৈবাক অসিনা থেংনখ্রে অমসুং ঙসি অসি ভারতকী মীচম মীয়ামদা ইকায়খুম্নবা উৎনবা খুদোংচাবা অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অহানবা এম.পি ওইনা মহাক সংসদতা লাকখি অমসুং শঙলেন অসিদা মহাক্না ইকায়খুম্নবা উৎখি। মসি পুক্নিং নুংশিবা মীকুপ অমনি অমসুং ভারতকী গনতন্ত্রগী শক্তিনা মরম ওইদুনা রেলৱে স্তেসন অমদা হিংনবা শেন তাল্লিবা লায়রবা অঙাং অমনা সংসদ য়ৌরকখিবনি। লৈবাক অসিনা ঐঙোন্দা অসুক য়াম্বা নুংশিবা, ইকায়খুম্নবা অমসুং থৌজাল পীগনি হায়বা ঐ কৈদৌঙৈদা থাজখিদে।
সংসদকী থোঙ্গালদা হক্তুনা ইরিবা উপনিষদকী ৱাহৈ পরেং অমা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীয়ামগীদমক থোং হাংদোক্নবা অমসুং কমদৌনা মখোয়গী হকশিং ফংবগে হায়বা য়েংনবা মুনিশিংনা হায়খি। হৌজিক্কী অমসুং হৌখ্রবা হাওসকী মেম্বরশিংনা মসিগী মরী লৈনবা অচুম্বশিং উবা ফংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মতমগী মতুংইন্না হাওসতা অহোংবা লাকপদগী মসিদা খুন্নাইগী কাংলুপশিং হেন্না পুল্লে। অপুনবা ফিবম অসিনা মীয়ামগী অনিংবশিং অকনবা শক্তিগা লোয়ননা ফোঙদোক্লে। হাওসকী চিংলেম্বা হেনগৎহনবদা সংসদকী নুপী মেম্বরশিংনা মতেং কয়া পাংখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হাওস অনিমক্তা মীয়ামগী মীহুৎ ৭৫০০ হেন্না মীয়ামগী থবক তৌখ্রে অমসুং মসিগী মনুংদা চাউরাক্না নুপী মীহুৎ ৬০০ রোম য়াওরি। শ্রী ইন্দ্রজিৎ গুপ্ত জি হাওস অসিদা চহি ৪৩ মীয়ামগী সেবা তৌখি অমসুং শ্রী সাফিগুর রহমননা চহি ৯৩ ফাওবা থবক তৌখি। চহি ২৫ শুবদা হাওস অসিদা চন্দ্রানি মুর্মু কারকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হাওসতা য়েৎনবা অমসুং চরাংনবা কয়া থোকচরবসু ইমুং-মনুং অমগী ৱাখল্লোন্দা লৈখি অমসুং মসিগী খোইখা-লিনখা থম্নদবা অসি হাওসকী অচৌবা গুন অমনি। লাইচৎকী অৱাবা মতমদা ফাওবা মখোয়গী মথৌশিং পাংথোক্নবা মেম্বরশিং হাওসতা লাক্নখি। নিংতম্বা ফংবগী অহানবা চহি খরদা অনৌবা লৈবাক অমা ওইনা হিংবা ঙমগদরা হায়বগী চিংনবা লৈখি। সংসদকী থৌনানা পুম্নমক অরানবনি হায়না উৎখি।
হাওস অসিদা কন্তিতুয়েন্ত এশেমব্লিগী মীফমশিং চহি ২গা থা ১১ চুপ্না পাংথোকখিবা অমসুং সংবিধান শেমখিবা অমসুং চৎনবা হৌখিবা অদু নিংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি ৭৫ অসিদা, খ্বাইদগী চাউনা মাইপাকপদি মীচম মীয়াম্না মখোয়গী সংসদতা থাজবা হেনগৎলকপা অসিনি। রাস্ত্রপতিশিং দোক্তর রাজেন্দ্র প্রসাদ, দোক্তর কলাম, শ্রী রামনাথ কোবিন্দ অমসুং শ্রী দ্রৌপতি মুর্মুগী ৱারোলশিং হাওসনা কান্নবা কয়া ফংখ্রে।
পন্দিৎ জৱাহরলাল নেহরু, লাল বহাদুর শাস্ত্রি, অতল বিহারি বাজপায়ি অমসুং দোক্তর মনমোহন সিংহগী মতমশিং নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মখোয়গী লুচিংবা মখাদা লৈবাক অসিদা মখোয়না অনৌবা মাইকৈ তাক্লমখি অমসুং ঙসি অসি মখোয়গী মাইপাকপশিং ফোঙদোক্নবা থৌরম অমনি। সাদার ভাল্লাবভাই পতেল, রাম মনোহর লোসিয়া, চন্দ্র সেখর, লাল কৃষ্ণ এদভানি অমসুং অতোপ্পশিংনা হাওসদতা খন্ন-নৈনবগী থবক মপুংফাহনখি অমসুং মীয়াম মীয়ামগী খোল্লাউশিং পুখৎলকখি। মপান লৈবাকশিংগী লুচিংবশিংনা হাওসতা ৱা ঙাংখিবা অদুনা মখোয়না ভারত ইকায়খুম্নবা উৎপনি হায়বা মশক তাকপনি।
নেহরুজি, শাস্ত্রিজি অমসুং ইন্দিরাজিনা থবক পায়দুনা প্রধান মন্ত্রী ওইরিঙৈদা লৈখিদবদা থেংনখিবা অৱাবা অদু মহাক্না নিংশিংখি।
খুদোংচাদবা কয়া থেংনরবসু স্পিকরশিংনা হাওস ফজনা মথৌ পাংথোকহনখিবা অদু নিংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মখোয়গী ৱারেপশিংনা রিফরেন্স পোইন্ত কয়া শেমখি। শ্রী মাভলানকার, শ্রীমতি সুমিত্রা মহাজন অমসুং শ্রী ওম বিরলা ফাওবদা নুপী অনি য়াওনা স্পিকর ১৭না শিংথাবা য়াবা থবকশিং পাংথোকখ্রে। সংসদকী স্তাফশিংনা পাংথোকখিবা থবকশিংশু প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোঙদোকখি।
সংসদতা তেরোরিস্তশিংনা লান্দারকখিবা অদু নিংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মসি শঙলেন্দা লান্দবা নত্তে, গনতন্ত্রগী মমাদা লান্দাবনি। মসি ভারতকী থৱায়দা লান্দারকপনি। হাওসকী মেম্বরশিং ঙাকথোক্নবা হাওস অমসুং তেরোরিস্তশিংগী মরক্তা লেপখিবা থৌনা ফরবশিংগী মফমদা মহাক্না ইকায়খুম্নবা উৎখি।
অনৌবা তেক্নোলোজিশিং শীজিন্নদ্রবসু সংসদকী মীফমশিং পাউদম্না মখোয় পুন্সি কৎথোকখিবা পাউমীশিং নিংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হাওস অসিগী মেম্বরশিংদগী হেন্না মখোয়না সংসদকী শঙলেন অসিগা নক্নবা মরম্না অরিবা সংসদকী শঙলেনগা কাইনবা অসি মখোয়গীদমক অরুবা থবক অমা ওইগনি।
মফম অসিদা খন্ন-নৈনবা লেপখ্রবসু মীয়ামগী মীহুৎ ৭৫০০গী খোন্থাংশিংনা সংসদ অসি লাইফম অমা ওইহল্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
মহাক্না হায়খি সংসদ অসিদা ভাগত সিংহ অমসুং বাতুকেশ্বর দত্তনা মখোয়গী থৌনানা বৃতিসশিংগী মরক্তা অকিবা পোকহনখি। পন্দিৎ জৱাহরলাল নেহরুগী ‘স্তোক ওফ মিদনাইত’কী খোন্থাংনা ভারতকী নাগরিকশিং মখা তানা ইথিল পীগনি। অতল বিহারি বাজপায়ীনা হায়রমখি, ‘ সরকারশিং লাক্কনি অমসুং চৎখিগনি। দলশিং শেমগনি অমসুং মুৎখিগনি। লৈবাক অসি হিংগনি, লৈবাক অসিগী গনতন্ত্র হিংগনি’।
অহানবা কাউন্সিল ওফ মিনিস্তরশিং নিংশিংলদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি বাবা সাহেব অম্বদকারনা মালেমগী খ্বাইদগী ফবা থবকশিং পুশিল্লকখি। নেহরুগী মন্ত্রীমন্দলদা বাবা সাহেবনা খ্বাইদগী ফবা ঈশিংগী থৌশিল শেমখি। দলিতশিং য়াইফনবা উদোগ চাউখৎনবা থবকশিংদা বাবা সাহেবনা মীৎয়েং চঙখি অমসুং অহানবা উদোগ মন্ত্রী ওইনা দোক্তর শ্যামা প্রসাদ মুখর্জিনা অহানবা ইন্দস্ত্রিএল পোলিসি শেমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ১৯৬৫ কী লাল মনুংদা হাওস অসিদা লাল বহাদরু শাস্ত্রিনা ভারতকী লান্মীশিংগী থৌনা হাপখি। শাস্ত্রি জিনা গ্রিন রিভোলুসনগী য়ুম্ফম থোল্লমখি। শ্রীমতি ইন্দিরা গান্ধীগী লুচিং মখাদা হাওস অসিনা মরম ওইদুনা বাংলাদেস নিংতম্বগী লাল মাইপাকখিবনি। ইমর্জেন্সিগী মতমদা গনতন্ত্রদা শিংনখি অমসুং ইমর্জেন্সি লৌথোক্লবা মতুংদা মীয়ামগী শক্তি অমুক হঞ্জিল্লকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হান্নগী প্রধান মন্ত্রী চরন সিংহগী মখাদা রুরেল দিবলপমেন্ত মিনিস্ত্রি শেমখি। হাওস অসিদা ভোৎ থাদবা য়াবগী চহি ২১দগী চহি ১৮দা হন্থহনখি। লৈবাক অসিনা শেন-থুমগী অৱাবা মায়োক্নরিঙৈ মনুংদা পি.ভি নরসিমহা রাওগী লুচিং মখাদা লৈবাক অসিনা অনৌবা শেন-থুমগী থৌশিল চৎনবা হৌখি। অতল বিহারি বাজপায়ীনা ‘সর্ভ সিক্ষ অভিয়ান’ হৌদোকখি, ত্রাইবেল এফেয়ার্স মিনিস্ত্রি শেমখি অমসুং মহাক্কী লুচিং মখাদা নিউক্লিয়ারগী থবকশিং পাংথোকখি। হাওসনা ‘কেস ফোর ভোৎস’ স্কাম থেংনখি।
চহি কয়া পন্দুনা লৈরক্লবা কয়া পুৱারি ওইনা ৱারেপ লৌদুনা য়ানবা পুরকখিবা কয়া প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। আর্তিকল ৩৭০, ৱান রেঙ্ক ৱান পেন্সন অমসুং লায়রবশিংগী চাদা ১০ রিজার্বেসন পীবা হায়রিবা ৱাফমশিং য়ানবা পুরকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হাওস অসিনা মীয়ামগী থাজবা উরে অমসুং গনতন্ত্রগী অকা-অকুম মরক্তা থাজবগী মফম অমা ওইরে। ভোৎ অমদা অতল বিহারিগী সরকার তুখিবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি। তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদগী দল কয়া থোরকখিবা অদু মহাক্না পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অতল জিগী লুচিং মখাদা ছতিসগর, উত্তরখন্দ অমসুং ঝরাখন্দ রাজ্য অহুম শেমখি অমসুং তেলাঙ্গানা শেম্বদা শক্তি লান্না শীজিন্ননবা হোৎনখিবা অদুদা নুংঙাইতবা ফোঙদোকখি। পুকচেল শেংদবা ৱাখল্লোন অমদা অনি থোক্না খায়দোকখিবা মরম্না রাজ্য অনিমক হরাওবা ফোঙদোকখিদে।
কন্সতিতুয়েন্ত এশেমব্লিনা মসিগী নোংমগী এল্লাউয়েন্স হন্থহনখিবা অমসুং হাওসনা মসিগী মেম্বরশিংদা কান্তিনগী সবসিদি পীবা তোকখিবা অদু শ্রী মোদীনা নিংশিংখি। মেম্বরশিংনা মখোয়গী এম.পি.এল.এ.দিদগী লাইচৎ মনুংদা লৈবাক্কী মতেং পাংখি অমসুং তোলব চাদা ৩০ ককথখি। রিপ্রসেন্তেসন ওফ দি পিপল এক্তা অহোংবশিং পুরক্তুনা মেম্বরশিংদা থকশি-খাসি চৎনহনখিবা অদু মহাক্না নিংশিংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হয়েংদগী অরিবা শঙলেন বিদায় পীরগদবা মরম্না হৌজিক লৈরিবা হাওসকী মেম্বরশিং হৌখ্রবা অমসুং তুংগী শম্নবা অমা ওইবগী খুদোংচাবা মখোয়না ফংলে। সংসদকী ফক্লাংশিংদগী ইথিল ফংলবা মীয়ামগী মীহুৎ ৭৫০০গী চাউথোকচনবা ঙসিগী থৌরম অসি তাঞ্জা অমনি।
লোইশিল্লকপদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মেম্বরশিংনা হরাও-তয়াম্না অনৌবা শঙলেন অসিদা লেংশিনগনি হায়বগী থাজবা থম্লি অমসুং হাওসগী পুৱারি ওইরবা থৌদোকশিং নিংশিংনবা খুদোংচাবা পীবগীদমক স্পিকর থাগৎপা ফোঙদোকখি।