Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Union Minister Dr Jitendra Singh says, Union Government headed by PM Narendra Modi ended discrimination against people living in border areas
"Blatant discrimination by the previous governments in J&K was evident from its decision to provide 4% reservation in higher education institutions and jobs to those living along the LoC but denying the same to those living along the International Border (IB), mostly along Kathua and Samba districts"
Prime Minister Modi will go down in history for having brought justice to the Pakistan refugees settled in J&K who were deprived of their constitutional rights of citizenship and owning the property: Dr Jitendra Singh
01 SEP 2023 1:59PM by PIB Delhi
Accusing the earlier governments at the Centre and in Jammu & Kashmir of misplaced priorities, Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh today said that in the last over 9 years, the Union Government headed by the Prime Minister Shri Narendra Modi ended discrimination against people living in border areas and ensured justice to all.
Interacting with a delegation of Seema Jagran Manch that called on him, Dr Jitendra Singh said, the blatant discrimination by the previous governments in the erstwhile state of Jammu & Kashmir was evident from its decision to provide 4% reservation in higher education institutions and jobs to those living along the LoC but denying the same to those living along the International Border (IB), mostly along Kathua and Samba districts.
“What could be the worst example of inhuman discrimination between one section of youth and the other, between one part of the border and the other,” he asked.
It was only after PM Modi took over, that this anomaly was corrected and youth along IB also given the same benefit, reminded the Minister, who is also the Lok Sabha MP representing Kathua-Udhampur-Doda.
Dr Jitendra Singh said, Prime Minister Modi will go down in history for having brought justice to the Pakistan refugees settled in J&K who were deprived of their constitutional rights of citizenship and owning the property. The refugees settled in J&K were not even given voting rights. “West-Pak refugees have also been sanctioned Rs. 5 lakh per family,” he said.
Dr Jitendra Singh said the Central Government approved funds for construction of 13,029 Individual bunkers with capacity of 8 persons each and 1,431 Community bunkers with capacity of 40 persons each in the border areas of J&K.
Stating that development has been brought to the last man in the last queue under PM Modi, Dr Jitendra Singh said, the border areas which were neglected earlier have now become the models of development, the best example being the border district Kathua which is now being cited as an example of unprecedented development which was never seen before.
Today there is road connectivity right up to the last point on IB, which was also done in the last 9 years, he said. From his MP Fund, he recalled, over 300 toilets had been constructed within the premises of border area houses in district Kathua.
Dr Jitendra Singh said, the Central Government approved the raising of nine new battalions in the Jammu & Kashmir Police, including 2 Mahila battalions for women employment. Out of the 9 new Battalions, two of which are exclusively for border area youth and in another 5, 60% is reserved for the border area youth.
“New SPOs are being recruited, 50% from border areas. Crops destroyed by border shelling have been included for compensation under Pradhan Mantri Fasal Beema Yojana. Compensation for firing victims increased etc,” he said.
Dr Jitendra Singh said the government made provision of Rs 50,000 compensation for each cattle / livestock lost in border shelling, no limit on number of cattle and 5 Bulletproof Ambulances provided for border areas.

থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়, পি.এম. নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্র সরকারনা ঙমখৈগী মফমশিংদা লৈরিবা মীয়ামদা থমলমখিবা খেন্নবা অদু কোকহনখি
"J&Kদা মমাংগী সরকারনা ফোঙনা খেন্নবা থম্বা অসি LoCদা লৈরিবা মীয়ামগীদমক হায়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুসনশিংদা অমসুং থবক লৌবদা 4%গী রিজর্বেসন থম্নবা ৱারেপ লৌখিবা অদুবু হায়রিবা অসিমক ইন্তর্নেস্নেল বোর্দর (IB)দা, মরু ওইনা কথুৱা অমসুং সাম্বা জিলাশিংদা লৈরি মীয়ামদদি ফংহনখিদবা অসিমক্না ময়েক শেংনা তাক্লি"
সিতিজেনশিপ ফংবগী অমসুং লন-থুম লৈবগী সংবিধান্না পীরিবা হকশিং ফংহনদ্রবা J&Kদা লৈরিবা পকিস্তানদগী লাকপা রিফ্যুজীশিংদা জস্তিস ফংহনবগীদমক প্রধান মন্ত্রী মোদীবু পুৱারীদা কাউঙমদনা লৈহৌরগনি: দা. জিতেন্দ্র সিংহ
01 SEP 2023 1:59PM by PIB Imphal
কেন্দ্রদা অমদি জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা লৈরম্বা মমাংগী সরকারশিংনা মরু ওইবা মীৎয়েং চংগদবশিংদা চংলমখিবগী মরাল শীরদুনা সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজীগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); MoS PMO, পর্সনেল, পব্লিক গ্রীভান্সেস, পেনসন্স, এতোমিক ইনর্জী এন্দ স্পেস, দা. জিতেন্দ্র সিংহনা ঙসি হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি 9 অসিদা পি.এম. নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্র সরকার অসিনা ঙমখৈগী মফমশিংদা লৈরিবা মীয়ামদা থমলমখিবা খেন্নবা অদু কোকহনখি অমসুং মখোয়দা জস্তিস ফংহনাব ঙমখি।
মহাক্কা উনবা লাকখিবা সীমা জগ্রান মঞ্চকী দেলিগেসন অমগা ৱারী শাবদা দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি মমাংদা জম্মু অমসুং কাশ্মির হায়না খঙনরম্বা রাজ্য অসিদা মমাংগী সরকারনা ফোঙনা খেন্নবা থম্বা অসি LoCদা লৈরিবা মীয়ামগীদমক হায়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুসনশিংদা অমসুং থবক লৌবদা 4%গী রিজর্বেসন থম্নবা ৱারেপ লৌখিবা অদুবু হায়রিবা অসিমক ইন্তর্নেস্নেল বোর্দর (IB)দা, মরু ওইনা কথুৱা অমসুং সাম্বা জিলাশিংদা লৈরি মীয়ামদদি ফংহনখিদবা অসিমক্না ময়েক শেংনা তাক্লি
মহাক্না হঙখি, “নহারোল শরুক অমগা অতোপ্পা শরুক অমগা, ঙমখৈগী শরুক অমগা অতোপ্পা শরুক অমগী মরক্তা মীনুংশি লৈতনা খেন্নবা থম্বা অসিদগী হেন্না তমথিবা খুদম লৈখিগদ্রা”।
পি.এম. মোদীনা সরকার পাইরবা মতুংআ খক্তা মসিগী খেন্নবা অসি চুমথোকখি অমসুং IBদা লৈরিবা নহারোলশিংদা চপ মান্নবা কান্নবা অসি ফংহনখি হায়না কথুৱা-উধমপুর-দোদাগী মীহুৎ ওইরিবা লোক সভা MPসু ওইরিবা মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি সিতিজেনশিপ ফংবগী অমসুং লন-থুম লৈবগী সংবিধান্না পীরিবা হকশিং ফংহনদ্রবা J&Kদা লৈরিবা পকিস্তানদগী লাকপা রিফ্যুজীশিংদা জস্তিস ফংহনবগীদমক প্রধান মন্ত্রী মোদীবু পুৱারীদা কাউঙমদনা লৈহৌরগনি। J&Kদা লৈরিবা রিফ্যুজীশিং অসিদা ভোৎ থাদবগী হকশিং ফাওবা পীরমখিদে। মহাক্না হায়, “ৱেস্ত-পাক রিফ্যুজীশিংদা ইমুং অমদা লুপা লাখ 5সু সেঙ্কসন তৌখি”।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি কেন্দ্র সরকারনা J&Kগী ঙমখৈগী মফমশিংদা অমমমদা মীওই 8গী কেপাসিতী ওইবা ইন্দিবিজুএল বঙ্কর 13,029 অমসুং অমমমদা মীওই 40গী কেপাসিতী ওইবা ইন্দিবিজুএল বঙ্কর 1,431 শানবা ফন্দশিং এপ্রুব তৌখি।
পি.এম. মোদীগী মখাদা অরোইবা ক্যুদা লেপ্পা অরোইবা মীওই ফাওবা চাউখৎ লম্বীদা পুশিল্লি হায়না ফোঙদোক্লদুনা দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি মমাংদা নাথৈবীদুনা থমখিবা ঙমখৈগী মফমশিং অসি হৌজিক চাউখৎ-থৌরাংগী মোদেলশিং ওইরে, মমাংদা অমুক্তা উখিদ্রিবা মওংদা চাউখৎ-থৌরাং পুরকপগীদমক হৌজিক বোর্দর দিস্ত্রিক্ত কথুৱা অসি খ্বাইদগী ফবা খুদম অমা ওইরি।
ঙসি রোদ কন্নেক্তিবিতী অসি IBগী লাস্ত পোইন্ত ফাওবা হৌখিবা চহি 9 অসিদা পাইখৎখি। মহাক্কী MP ফন্দদগী কথুৱা জিলাগী ঙমখৈগী মফমশিংদা লৈরিবা য়ুমশিংগীদমক তোইলেৎ 300 হেন্না শাখিবা অদু মহাক্না নীংশিংখি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি কেন্দ্র সরকারনা নুপীদা শক্তি পীনবা মহিলা বত্তালিয়ন 2 য়াওনা জম্মু অমসুং কাশ্মির পুলিস্তা অনৌবা বত্তালিয়ন মাপন হেনগৎহনবদা অয়াবা পীখি। অনৌবা বত্তালিয়ন 9গী মনুংদা অনিনা ঙমখৈগী মফমগী নহারোলশিংগীদমক অখন্ননা থম্মি অমসুং অতোপ্পা 5দা ঙমখৈগী মফমগী নহারোমগীদমক 60%গী রিজর্বেসন থম্মি।
মহাক্না হায়খি, “অনৌবা SPOs রিক্রুই তৌরি, মসিদা ঙমখৈগী মফমশিংদগী 50% ওইরি। বোর্দর শেল্লিংনা মরম ওইরগা মাং তাকহনখিবা মহৈ-মরোংশিং অসি প্রধান মন্ত্রী ফসল বিমা য়োজনাগী মখাদা ক্ষেত্রিপুরন পীবদা কোনশিনখি। নোংমৈ কাপ্নবদা লৈখিদ্রবা মীওইশিংগীদমক ক্ষেত্রিপুরন হেনগৎহনখি”।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি সরকার অসিনা বোর্দর শেল্লিংদা মাংখিবা শা-শন অমমমদা লুপা 50,000গী ক্ষেত্রিপুরন পীনবা প্রোবিজন শেমখ্রে, শা-শনগী মশিংদা অকক্নবা লৈতে অমসধং ঙমখৈগী মফমশিংগীদমক বুল্লেৎপ্রুফ এম্ব্যুলেন্স 5 পীখি।