Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the distribution of 51000+ appointment letters to newly inducted recruits in Govt Departments
28 AUG 2023 1:36PM by PIB Delhi
Namaskar!
My heartiest congratulations to all of you for becoming the protectors of the country's freedom and protectors of the crores of countrymen in this 'Azaadi Ka Amritkaal'. I am calling you 'Amrit Rakshaks' because the youngsters who are getting appointment letters today will not only serve the country but also protect the country's citizens. That's why in a way you are the protectors of the people and also the 'Amrit Rakshaks' of the 'Amritkaal'.
My family members,
This time, this Rozgar Mela is being organized in such an atmosphere wherein the country is full of pride and confidence. Our Chandrayaan and its rover Pragyan, are continuously sending pictures from the Moon that are creating history. In this moment of pride, you are about to embark on the most important journey of your life. I extend my best wishes to all the successful candidates and their families.
Friends,
Joining the army, joining the defence forces, joining the police service, every youth dreams of becoming a watchdog for the country's defence. And therefore you have a great responsibility. That's why our government has been very serious about your needs as well.
In the last few years, we have made several major changes in the recruitment process of paramilitary forces. The process from application to selection has been expedited. The examination for recruitment in paramilitary forces is now being conducted in 13 local languages too. Earlier there was an option to choose either Hindi or English in such examinations, but now the mother tongue has been given importance . This change has helped provide opportunities to lakhs of youngsters to get employment.
Last year hundreds of tribal youngsters were appointed in Naxal affected districts of Chhattisgarh. They were given an opportunity to get recruited in the defence forces by easing the rules so that they remain connected with the mainstream of development. Similarly, the quota has been increased in the constable recruitment exam for the youth of border districts and militancy affected districts. Due to the efforts of the government, the paramilitary forces are continuously getting strengthened.
Friends,
You play a significant role in ensuring the development of the country. The atmosphere of security and law & order accelerate the pace of development. You can take the example of UP. Once UP was far behind in terms of development and far ahead in terms of crime. But now with the rule of law being established, UP is touching new heights of development. A fear-free society is being established in Uttar Pradesh, which once lived in terror of goons and mafia. Such law and order instills confidence in the people. And when the crime rate was reduced, investment also started increasing in UP; investment started flowing in. On the contrary, we also see that in the states where crime rate is at its peak, investment starts decreasing proportionately; and all the work for livelihood comes to a standstill.
My family members,
Nowadays you constantly read that India is the fastest growing economy in the world. India will be among the top-3 economies in this decade. And when I give this guarantee to you, or Modi gives this guarantee to his countrymen and family members, it is done with a great responsibility. But when you read about this, a question comes to your mind: what will be its impact on the ordinary citizens of the country? And this question is very natural.
Friends,
For any economy to move forward, it is necessary for every sector of the country to develop. From the food sector to pharma, from space to startups, when every sector moves forward, the economy will also move forward. Let's take the example of the pharma industry. India's pharma industry was greatly appreciated during the pandemic. Today this industry is worth more than Rs 4 lakh crore. And it is being said that by 2030, India's pharma industry will be worth about Rs 10 lakh crore. Now when this pharma industry moves forward, what does it mean? This means that in this decade the pharma industry will need several times more number of youngsters than today. Many new employment opportunities will be created.
Friends,
Today, automobile and auto components industries in the country are also witnessing rapid growth. At present, both these industries are worth more than Rs 12 lakh crore. It is expected to increase further in the coming years. To handle this growth, the automobile industry will also need a large number of new youngsters. New workers will be needed and innumerable employment opportunities will be created. You must have seen that these days there is a lot of discussion about the importance of the food processing industry. India's food processing market was worth around Rs 26 lakh crore last year. Now in the next 3-3.5 years, this sector will be worth about Rs 35 lakh crore. That is, the more it expands, the more youngsters will be needed and more employment opportunities will be created.
Friends,
Infrastructure is developing rapidly in India today. In the last 9 years, the central government has invested more than Rs 30 lakh crore on infrastructure. This is expanding connectivity across the country; it has given rise to new possibilities in the tourism and hospitality sectors. And new possibilities simply mean that more and more employment opportunities are being created.
Friends,
By 2030, the contribution of the tourism sector in our economy is estimated to be more than Rs 20 lakh crore. It is believed that 13 to 14 crore people are going to get new jobs from this industry alone. From all these examples, you can understand that India's development is not just a race of numbers. This development will have an impact on the lives of every citizen of India. This means that a large number of employment opportunities are being created. And this is ensuring an increase in income and quality of life. We also see within a family of farmers, if there is a bumper crop and they get good prices for their crops, then the house is filled with joy. They buy new clothes; they feel like going out and buying new things. If the income of the household increases, then there is a positive change in the lives of the family members too. Just like in the family, it is the same with the country. As the income of the country increases, the power of the country increases, and the wealth increases; the citizens of the country too will start becoming prosperous.
Friends,
With our efforts during the last 9 years, another new phase of change has started appearing. Last year India made record exports. This is an indication that the demand for Indian goods is continuously increasing in the world markets. This means that our production has increased, and at the same time jobs have also increased due to the need for new youngsters in the production process. And naturally, the income of the family is also increasing. Today India is the second largest mobile phone manufacturer in the world. The demand for mobile phones is also increasing continuously in the country. The efforts of the government have also increased mobile manufacturing manifold. Now the country is moving beyond mobiles and focusing on other electronic gadgets as well.
In the field of IT hardware production, we are going to repeat the same success that we have achieved in the field of mobiles. The day is not far when the best quality laptops, tablets and personal computers made in India will enhance our glory around the world just like mobiles. Following the mantra of Vocal for Local, the Government of India is also emphasizing upon buying several products like Made in India Laptops and Computers. As a result, manufacturing has increased and new employment opportunities are also being created for the youth. That's why I will once again repeat, all of you have a huge responsibility and that is to handle and protect this whole cycle of the economy. And as you all are starting out as security personnel, you can imagine the kind of responsibility that you have.
My family members,
Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana was launched 9 years ago on this day. This scheme has played a major role in the economic empowerment of the villages and the poor as well as in employment generation. 9 years ago, a large number of people in the country did not even have a bank account. But due to Jan Dhan Yojana, more than 50 crore new bank accounts have been opened in the last 9 years. This scheme has not only helped in providing government benefits directly to the poor and villagers, but also has given a lot of strength to the women, dalits, backward people and tribals in terms of employment and self-employment.
When bank accounts were opened in every village, lakhs of youngsters got job opportunities as banking correspondents and as Bank Mitras. Thousands of our sons and daughters got employment in the form of Bank Mitra, Bank Sakhi. Today, more than 21 lakh young friends are serving in every village as Banking Correspondents, or Bank Mitra or Bank Sakhi. A large number of digital sakhis are connecting women and senior citizens with banking services.
Similarly, Jan Dhan Yojana gave impetus to another massive campaign for employment and self-employment, and that is Mudra Yojana. This made it easier for those sections, including women, to take loans for small businesses, who could never even think of it before. These people did not have any guarantee to give to the banks. In such a scenario, the government itself took the guarantee on their behalf. Loans worth more than Rs 24 lakh crore have been given so far under Mudra Yojana. Among the beneficiaries there are about 8 crore people who have started their business for the first time. Under the PM Svanidhi scheme, around 43 lakh street vendors have been sanctioned loans without any guarantee from banks for the first time. A large number of women, dalits, backward and my tribal youth are among the beneficiaries of Mudra and Svanidhi.
Jan Dhan accounts have also helped a lot in strengthening the women self help groups in the villages. Nowadays, when I go to the village, when I meet the sisters of women's self-help groups, many of them come and say that ‘I am a lakhpati Didi’. Everything has become possible because of this. The financial assistance provided by the government is now directly deposited in the bank accounts of women associated with women self-help groups. The role played by Jan Dhan Yojana in speeding up social and economic change in the country is indeed a subject of research for the top universities.
Friends,
So far I have addressed lakhs of youngsters in various events of Rozgar Mela. Those youngsters have got jobs in public service or other sectors. All of you young friends are my greatest strength in the mission of bringing a change in Government and Governance. You all belong to that generation where everything is just a click away. So, you can understand that people want fast delivery of every service. You are well aware that today's generation does not want piecemeal solutions to problems. They want permanent solutions. Therefore, being public servants, you have to take such decisions, fulfil such responsibilities, and be ready every moment in such a way, which is beneficial to the people in the long run.
The generation you belong to is determined to achieve success. This generation does not want anyone's favour. It just wants one thing and that is, no one should become an obstacle in their way. Therefore, it is very important for you as public servants to understand that the government is always there to serve the public and to fulfil the aspirations of the public. If you work with this in mind, then it will be easier for you in maintaining law and order.
Friends,
While fulfilling your important responsibility in the paramilitary forces, you must also maintain the attitude of continuous learning. There are more than 600 different courses available on the IGoT Karmayogi portal for Karmayogis like you. There are certificate courses. More than 20 lakh government employees have registered on this portal. They are studying online and writing exams.
I urge you all to join this portal from day one and decide from day one that you would try your best, complete as many certificate courses as possible, and obtain as many certificates as possible. And you see, whatever you learn, know and understand is not just limited to the exams. But it is to carry out your duties in your lives in the best possible way. It holds the potential to turn into a great opportunity for you.
Friends,
Your field belongs to the world of uniforms. I would urge all of you not to compromise in physical fitness at all because your work is not limited to a particular time-frame. You have to face all the vagaries of the weather. Physical fitness is very important for those working in your department. Half of the work is done with physical fitness. If you stand strong then you do not have to do anything extra to maintain law and order; just your presence there is enough.
Secondly, you might face certain stressful moments during your duty. There might be stress over small things. In my opinion, Yoga should be a daily practice in your life. You will see that a balanced mind will immensely boost up your work. Yoga is not just a physical exercise. It is very important to make it a part of life for a healthy mind, for a balanced mind and for people like you to be free from stress during duty.
Friends,
When the country will celebrate 100 years of independence in 2047, then you would have reached a very high position in the government. The 25 years of the country and these 25 years of your life, has such a wonderful connection! So, you should not miss this opportunity now. Develop your full power, potential, as much as you can, and dedicate yourself as much as you can. The more you dedicate your lives for the common man, the more satisfied you will feel in life; it will bring you wonderful joy. And success in your personal life will give you immense overall satisfaction.
My best wishes to you, many congratulations to your family members! Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
চৰকাৰী বিভাগত নতুনকৈ নিযুক্তি লাভ কৰাসকলৰ মাজত ৫১০০০+ নিযুক্তি পত্ৰ বিতৰণ অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পূৰ্ণ পাঠ
28 AUG 2023 1:36PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ।
স্বাধীনতাৰ এই অমৃত কালত দেশৰ স্বাধীনতাৰ অমৃত-ৰক্ষক আৰু দেশৰ কোটি কোটি লোকৰ অমৃত-ৰক্ষক হোৱাৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে বহুত অভিনন্দন জনাইছোঁ। মই আপোনাসৱক 'অমৃত ৰক্ষক' বুলি অভিহিত কৰিছোঁ, কাৰণ আজি নিযুক্তি-পত্ৰ লাভ কৰা যুৱক-যুৱতীসকলে কেৱল দেশৰ সেৱাই নহয়, দেশৰ নাগৰিকসকলকো সুৰক্ষা দিব। সেয়েহে, এক প্ৰকাৰে, আপোনাসৱো এই অমৃত কালৰ লোক আৰু অমৃত-ৰক্ষক।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
এইবাৰ এনে এক পৰিৱেশত এই চাকৰি মেলাখন আয়োজন কৰা হৈছে যিসময়ত দেশ গৌৰৱ আৰু আত্মবিশ্বাসেৰে পৰিপূৰ্ণ হৈ আছে। আমাৰ চন্দ্ৰযান আৰু ইয়াৰ ৰভাৰ প্ৰজ্ঞানে চন্দ্ৰৰ পৰা নিৰন্তৰ ঐতিহাসিক ছবি প্ৰেৰণ কৰি আছে। এই মুহূৰ্ত গৌৰৱেৰে পৰিপূৰ্ণ আৰু এনে সময়ত, আপোনাসৱে আপোনাসৱৰ জীৱনৰ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিবলৈ গৈ আছে। মই সকলো সফল প্ৰাৰ্থী আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়াললৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
বন্ধুসকল,
সেনাত যোগদান কৰি, নিৰাপত্তা বাহিনীত যোগদান কৰি, আৰক্ষী সেৱাত যোগদান কৰি, প্ৰতিজন যুৱক-যুৱতীয়ে দেশৰ প্ৰতিৰক্ষাৰ প্ৰহৰী হোৱাৰ সপোন দেখিছে। আৰু সেয়েহে আপোনাসৱৰ এটা ডাঙৰ দায়িত্ব আছে। সেয়েহে, আমাৰ চৰকাৰো আপোনাসৱৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত যথেষ্ট সচেতন।
যোৱা কেইবছৰমানত, আমি অৰ্ধসামৰিক বাহিনীৰ নিযুক্তি প্ৰক্ৰিয়াত বহুতো গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তন কৰিছোঁ। আবেদনৰ পৰা বাছনিলৈকে প্ৰক্ৰিয়াটো ত্বৰান্বিত কৰা হৈছে। অৰ্ধসামৰিক বাহিনীত নিযুক্তিৰ বাবে পৰীক্ষা এতিয়া ১৩ টা স্থানীয় ভাষাতো অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে। আগতে, এনে পৰীক্ষাত কেৱল হিন্দী বা ইংৰাজী বাছনি কৰাৰ বিকল্প আছিল, এতিয়া মাতৃভাষাৰ মান বৃদ্ধি পাইছে। এই পৰিৱৰ্তনে লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীৰ বাবে নিযুক্তি লাভৰ পথ মুকলি কৰিছে।
যোৱা বছৰো ছত্তীশগড়ৰ নক্সাল প্ৰভাৱিত জিলাসমূহত শ শ জনজাতীয় যুৱক-যুৱতীক নিযুক্তি দিয়া হৈছিল। তেওঁলোকক নিয়মবোৰ শিথিল কৰি নিৰাপত্তা বাহিনীত নিযুক্তি লাভ কৰাৰ সুযোগ দিয়া হৈছিল, যাতে তেওঁলোক উন্নয়নৰ মূলসুঁতিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত হৈ থাকিব পাৰে। একেদৰে, সীমান্ত জিলা আৰু উগ্ৰবাদ প্ৰভাৱিত জিলাসমূহৰ যুৱসকলৰ বাবে কনিষ্টবল নিযুক্তি পৰীক্ষাত কোটা বৃদ্ধি কৰা হৈছে। চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ ফলত, অৰ্ধসামৰিক বাহিনী নিৰন্তৰ শক্তিশালী হৈ আহিছে।
বন্ধুসকল,
দেশৰ উন্নয়ন সুনিশ্চিত কৰাত আপোনাসৱৰ দায়িত্বৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে। নিৰাপত্তাৰ পৰিৱেশ, আইনৰ শাসনে উন্নয়নৰ গতি ত্বৰান্বিত কৰে। আপোনাসৱে উত্তৰ-প্ৰদেশৰ উদাহৰণ ল'ব পাৰে। এসময়ত উত্তৰ-প্ৰদেশৰ উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত বহুত পিছপৰি আছিল আৰু অপৰাধৰ ক্ষেত্ৰত বহুত আগবাঢ়ি আছিল। কিন্তু এতিয়া আইনৰ শাসন প্ৰতিষ্ঠা হোৱাৰ লগে লগে উত্তৰ প্ৰদেশে উন্নয়নৰ নতুন উচ্চতা স্পৰ্শ কৰিছে। উত্তৰ প্ৰদেশত এক ভয়মুক্ত সমাজ স্থাপন কৰা হৈছে, যি এসময়ত গুণ্ডা আৰু মাফিয়াৰ ভয়ত আছিল। এনে ধৰণৰ আইন-শৃংখলাৰ শাসনে মানুহৰ ওপৰত আস্থা জাগ্ৰত কৰে। আৰু অপৰাধ হ্ৰাস পোৱাৰ ফলত, উত্তৰ প্ৰদেশত বিনিয়োগো বৃদ্ধি পাইছে, বিনিয়োগকাৰী আহি আছে। ইয়াৰ বিপৰীতে, আমি এইটোও দেখিছোঁ যে যিবোৰ ৰাজ্যত অপৰাধ শীৰ্ষত আছে, সেইবোৰ ৰাজ্যত বিনিয়োগ হ্ৰাস পাইছে, সকলো জীৱিকাৰ কাম স্থবিৰ হৈ পৰিছে।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
আজিকালি আপোনাসৱে পঢ়িছে আৰু দেখা পাইছে যে ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ দ্ৰুততম বিকাশশীল অৰ্থনীতি। এই দশকত ভাৰত শীৰ্ষ তিনি অৰ্থনীতিৰ ভিতৰত থাকিব। আৰু যেতিয়া মই আপোনাসৱক এই গেৰাণ্টি দিওঁ, মোদীয়ে মোৰ দেশবাসী আৰু মোৰ পৰিয়ালক অতি দায়িত্বসহকাৰে এই গেৰাণ্টি দিয়ে। কিন্তু যেতিয়া আপোনাসৱে এয়া পঢ়ে, আপোনাসৱৰ মনলৈ নিশ্চয় এটা প্ৰশ্ন আহিব যে দেশৰ সাধাৰণ নাগৰিকৰ ওপৰত ইয়াৰ প্ৰভাৱ কি হ'ব? আৰু এই প্ৰশ্নটো অতি স্বাভাৱিক।
বন্ধুসকল,
যিকোনো অৰ্থনীতিক আগুৱাই নিবলৈ হলে, দেশৰ প্ৰতিটো খণ্ডৰ বিকাশ হোৱাটো প্ৰয়োজনীয়। খাদ্য খণ্ডৰ পৰা ফাৰ্মাচিউটিকেললৈকে, মহাকাশৰ পৰা ষ্টাৰ্টআপলৈকে, যেতিয়া প্ৰতিটো খণ্ড বৃদ্ধি হয়, অৰ্থনীতিও আগবাঢ়িব। ফাৰ্মা উদ্যোগৰ উদাহৰণ লওঁক। মহামাৰীৰ সময়ত ভাৰতৰ ফাৰ্মাচিউটিকেল উদ্যোগক যথেষ্ট প্ৰশংসা কৰা হৈছিল। আজি এই উদ্যোগটোৰ মূল্য ৪ লাখ কোটি টকাতকৈও অধিক। আৰু কোৱা হৈছে যে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত, ভাৰতৰ ফাৰ্মাচিউটিকেল উদ্যোগৰ মূল্য প্ৰায় ১০ লাখ কোটি টকা হ'ব। এতিয়া যদি এই ফাৰ্মাচিউটিকেল উদ্যোগটো আগবাঢ়ি যায়, তেতিয়াহলে ইয়াৰ অৰ্থ কি? ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে যে এই দশকত, ফাৰ্মাচিউটিকেল উদ্যোগটোক আজিৰ তুলনাত বহুগুণে অধিক যুৱপ্ৰজন্মৰ প্ৰয়োজন হ'ব। বহুতো নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি হব।
বন্ধুসকল,
আজি, দেশৰ অটোমোবাইল আৰু অটো কম্পোনেন্ট উদ্যোগতো অতি দ্ৰুত বিকাশ দেখা গৈছে। বৰ্তমান, এই দুয়োটা উদ্যোগৰ মূল্য 12 লাখ কোটি টকাতকৈও অধিক। আগন্তুক বছৰবোৰত এইটো আৰু বৃদ্ধি হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। এই বিকাশ ৰক্ষা কৰিবলৈ, অটোমোবাইল উদ্যোগটোক বহুতো নতুন যুৱ, নতুন লোক, অগণন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰাৰ প্ৰয়োজন হ'ব। আপুনি নিশ্চয় দেখিছে যে আজিকালি খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ উদ্যোগৰ গুৰুত্বৰ বিষয়েও বহুত আলোচনা কৰা হৈছে। ভাৰতৰ খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ বজাৰৰ মূল্য যোৱা বছৰ প্ৰায় ২৬ লাখ কোটি টকা আছিল। এতিয়া অহা চাৰে তিনি বছৰৰ ভিতৰত এই খণ্ডটো হ'ব প্ৰায় ৩৫ লাখ কোটি টকা। অৰ্থাৎ, সম্প্ৰসাৰণ যিমানে অধিক হ'ব, যুৱসকলৰ যিমানে অধিক প্ৰয়োজন হ'ব, সিমানে নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ মুকলি হ'ব।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতত আন্তঃগাঁথনি দ্ৰুতগতিত বিকশিত হৈ আছে। যোৱা ৯ বছৰত, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে ৩০ লাখ কোটি টকাৰ অধিক ব্যয় কৰিছে। ই কেৱল সমগ্ৰ দেশতে যাতায়াত ব্যৱস্থা সম্প্ৰসাৰিত কৰাই নহয়, ই পৰ্যটন আৰু আতিথ্য খণ্ডত নতুন সম্ভাৱনাৰ সৃষ্টি কৰিছে। আৰু নতুন সম্ভাৱনাৰ পোনপটীয়া অৰ্থ হৈছে যে অধিক সংখ্যক নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি হৈছে।
বন্ধুসকল,
২০৩০ চনলৈ, আমাৰ অৰ্থনীতিলৈ পৰ্যটন খণ্ডৰ অৱদান ২০ লাখ কোটি টকাতকৈও অধিক হ'ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে। ধাৰণা কৰা হৈছে যে ১৩ ৰ পৰা ১৪ কোটি মানুহে কেৱল এই উদ্যোগৰ পৰাই নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ লাভ কৰিবলৈ গৈ আছে। এই সকলোবোৰ উদাহৰণৰ পৰা, আপুনি বুজিব পাৰিছে যে ভাৰতৰ উন্নয়ন কেৱল এটা সংখ্যাৰ প্ৰতিযোগিতা নহয়। এই উন্নয়নে ভাৰতৰ প্ৰতিজন নাগৰিকৰ জীৱনত প্ৰভাৱ পেলাব। ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে যে বৃহৎ সংখ্যক কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰা হৈছে। আৰু ই উপাৰ্জন বৃদ্ধি কৰিছে আৰু জীৱনৰ মানদণ্ড সুনিশ্চিত কৰিছে। আমি পৰিয়ালত এয়াও দেখিছোঁ যে যদিহে আমি কৃষক হওঁ, যদি আমাৰ ভাল শস্য উত্পাদন হয়, যদি আমাৰ অধিক ফচল পাওঁ, ভাল দাম পাওঁ, তেন্তে ঘৰৰ ভিতৰ কেনেকৈ উজলি উঠে? কাপোৰ নতুন হয়, বাহিৰলৈ যাবলৈ ইচ্ছা হয়, নতুন বস্তু কিনিবলৈ মন যায়। যদি ঘৰৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি হয়, তেন্তে ঘৰৰ মানুহৰ জীৱনো সলনি হয়। পৰিয়ালত যেনে অৱস্থা, দেশতো একেই। দেশৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি হোৱাৰ লগে লগে দেশৰ শক্তি বৃদ্ধি পায়, দেশৰ সম্পদ বৃদ্ধি পায়, তাৰ পিছত দেশৰ নাগৰিকৰ জীৱন সমৃদ্ধিশালী হ'বলৈ আৰম্ভ কৰে।
বন্ধুসকল,
যোৱা ৯ বছৰৰ আমাৰ প্ৰচেষ্টাৰ পলত পৰিৱৰ্তনৰ আন এক নতুন পৰ্যায় উদ্ভৱ হবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। যোৱা বছৰ, ভাৰতে এক অভিলেখ পৰিমাণৰ ৰপ্তানি কৰিছিল। ই ইংগিত বহন কৰে যে বিশ্বৰ বজাৰত ভাৰতীয় সামগ্ৰীৰ চাহিদা নিৰন্তৰ বৃদ্ধি হৈ আছে। ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে যে আমাৰ উৎপাদনো বৃদ্ধি পাইছে, আৰু উৎপাদনৰ কামত নিযুক্ত নতুন যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে কৰ্মসংস্থাপনো বৃদ্ধি পাইছে আৰু স্বাভাৱিকতে ইয়াৰ ফলত, পৰিয়ালৰ উপাৰ্জনো বৃদ্ধি পাইছে। আজি ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ মোবাইল ফোন নিৰ্মাতা। দেশত মোবাইল ফোনৰ চাহিদাও নিৰন্তৰভাৱে বাঢ়ি আহিছে। চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাত মোবাইল নিৰ্মাণ বহুগুণে বৃদ্ধি কৰিছে। এতিয়া দেশখনে মোবাইলৰ বাহিৰলৈ গৈ আন ইলেক্ট্ৰনিক গেজেটৰ ওপৰতো গুৰুত্ব দিছে।
আইটি হাৰ্ডৱেৰ উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত, আমি মোবাইলৰ ক্ষেত্ৰত লাভ কৰাৰ দৰে একেই সফলতা লাভ কৰিবলৈ গৈ আছোঁ। সেই দিনলৈ বেছি দিন নাই যেতিয়া মোবাইলৰ দৰে ভাৰতত তৈয়াৰ কৰা একাধিক লেপটপ, টেবলেট আৰু ব্যক্তিগত কম্পিউটাৰে বিশ্বত আমাৰ গৌৰৱ বৃদ্ধি কৰিব। ভোকেল ফৰ লোকেলৰ মন্ত্ৰ অনুসৰণ কৰি, ভাৰত চৰকাৰে মেড ইন ইণ্ডিয়া লেপটপ, কম্পিউটাৰ আদিৰ দৰে বহুতো সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। ইয়াৰ ফলত উৎপাদন বৃদ্ধি পাইছে আৰু যুৱকসকলৰ বাবে নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগো সৃষ্টি হৈছে। সেয়েহে, মই পুনৰ ক'ম, আপোনাসৱ সকলোৱে ভালদৰে কল্পনা কৰিব পাৰে যে যেতিয়া এজন সুৰক্ষা কৰ্মী হিচাপে আপোনাসৱৰ জীৱন আৰম্ভ হয়, আপোনাসৱৰ কাম আৰম্ভ হয় তেতিয়া আপোনাসৱৰ মূৰৰ ওপৰত কিমান দায়িত্ব আছে।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
৯ বছৰ পূৰ্বে আজিৰ দিনটোতে প্ৰধানমন্ত্ৰী জন ধন যোজনা আৰম্ভ কৰা হৈছিল। এই আঁচনিয়ে গাওঁ আৰু দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ অৰ্থনৈতিক সৱলীকৰণৰ লগতে কৰ্মসংস্থাপন সৃষ্টিত যথেষ্ট ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিছে। ন বছৰ আগতে, দেশৰ বহু সংখ্যক লোকৰ বেংক একাউণ্ট নাছিল, দৰিদ্ৰসকলে বেংকৰ দুৱাৰ দেখা নাছিল। কিন্তু জন ধন যোজনাৰ ফলত, যোৱা ৯ বছৰত ৫০ কোটিতকৈও অধিক নতুন বেংক একাউণ্ট খোলা হৈছে। এই আঁচনিয়ে কেৱল গ্ৰাম্য দৰিদ্ৰ লোকসকলক পোনপটীয়াকৈ চৰকাৰী লাভালাভ প্ৰদান কৰাত সহায় কৰাই নহয়, লগতে মহিলা, দলিত, পিছপৰা শ্ৰেণী, জনজাতীয় লোকসকলৰ নিযুক্তি আৰু স্ব-নিয়োজনক যথেষ্ট শক্তি প্ৰদান কৰিছে।
প্ৰতিখন গাঁৱত বেংক একাউণ্ট খোলাৰ ফলত লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীয়ে বেংকিং কৰেছপণ্ডেছ আৰু বেংক মিত্ৰ হিচাপে কাম কৰাৰ সুযোগ পাইছে। বেংক মিত্ৰই হওঁক, বেংক সখীয়েই হওঁক, আমাৰ হাজাৰ হাজাৰ পুত্ৰ আৰু কন্যাই ইয়াৰ ফলত নিযুক্তি লাভ কৰিছিল। আজি, ২১ লাখতকৈও অধিক যুৱ বন্ধু বেংকিং কৰেছপণ্ডেণ্টে গাওঁবোৰত বেংক মিত্ৰ বা বেংক সখী হিচাপে সেৱা আগবঢ়াই আছে। বৃহৎ সংখ্যক ডিজিটেল সখীয়ে মহিলা আৰু বৃদ্ধসকলক বেংকিং সেৱাৰ সৈতে সংযোগ কৰিছে।
একেদৰে, জন ধন যোজনাই নিযুক্তি আৰু স্ব-নিয়োজনৰ আন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অভিযান মুদ্ৰা যোজনাক উৎসাহিত কৰে। ইয়াৰ ফলত মহিলাকে ধৰি ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ীসকলৰ বাবে ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ৰ বাবে ঋণ লোৱা সহজ হৈ পৰিছিল, যিসকলে কেতিয়াও ইয়াৰ বিষয়ে ভাবিব পৰা নাছিল। এই লোকসকলৰ ওচৰত বেংকবোৰক দিবলৈ কোনো গেৰাণ্টি নাছিল। এনে পৰিস্থিতিত, চৰকাৰে নিজেই তেওঁলোকৰ গেৰাণ্টি লৈছিল। এতিয়ালৈকে, মুদ্ৰা আঁচনিৰ অধীনত ২৪ লাখ কোটি টকাৰ অধিক ঋণ দিয়া হৈছে। প্ৰায় ৮কোটি বন্ধু আছে যিয়ে প্ৰথমবাৰৰ বাবে ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰিছে, তেওঁলোকৰ কাম আৰম্ভ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনিধি আঁচনিৰ অধীনত, প্ৰায় ৪৩লাখ পদপথৰ বিক্ৰেতা, পথৰ বিক্ৰেতাক প্ৰথমবাৰৰ বাবে বেংকৰ পৰা গেৰাণ্টি অবিহনে ঋণ মঞ্জুৰ কৰা হৈছে। মুদ্ৰা আৰু স্বনিধিৰ বহু সংখ্যক হিতাধিকাৰী হৈছে মহিলা, দলিত, পিছপৰা শ্ৰেণীৰ আৰু মোৰ জনজাতীয় যুৱক।
জন ধন একাউণ্টে গাওঁবোৰত মহিলা আত্ম-সহায়ক গোটবোৰ শক্তিশালী কৰাত যথেষ্ট সহায় কৰিছে। আজিকালি, মই যেতিয়া গাঁৱলৈ যাওঁ আৰু মহিলা আত্ম-সহায়ক গোটৰ ভগ্নীসকলক লগ পাওঁ, তেওঁলোকৰ বহুতে আহি কয় যে মই লাখপতি দিদি, এই সকলোবোৰ ইয়াৰ বাবে সম্ভৱ হৈছে। চৰকাৰে প্ৰদান কৰা বিত্তীয় সাহায্য এতিয়া মহিলা আত্ম-সহায়ক গোটৰ সৈতে সম্পৰ্কিত মহিলাসকলৰ বেংক একাউণ্টত পোনপটীয়াকৈ জমা হৈছে। দেশত সামাজিক আৰু অৰ্থনৈতিক পৰিৱৰ্তন ত্বৰান্বিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত জন ধন যোজনাৰ দ্বাৰা পালন কৰা ভূমিকা সঁচাকৈয়ে আমাৰ ডাঙৰ ডাঙৰ বিশ্ববিদ্যালয়সমূহৰ বাবে অধ্যয়নৰ বিষয়।
বন্ধুসকল,
এতিয়ালৈকে, মই চাকৰি মেলাৰ বহুতো অনুষ্ঠানত লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীক সম্বোধন কৰিছোঁ। সেই যুৱক-যুৱতীসকলে ৰাজহুৱা সেৱা বা অন্যান্য ক্ষেত্ৰত নিযুক্তি লাভ কৰিছে। চৰকাৰ আৰু শাসন ব্যৱস্থাত পৰিৱৰ্তন অনাৰ মিছনত আপোনালোক সকলো মোৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি। আপোনালোক সকলো এনে এটা প্ৰজন্মৰ পৰা আহিছে য'ত সকলোবোৰ মাত্ৰ এটা ক্লিকৰ জৰিয়তে পোৱা যায়। সেয়েহে, আপোনাসৱে বুজিব পাৰে যে মানুহে প্ৰতিটো সেৱাৰ দ্ৰুত বিতৰণ বিচাৰে। আপোনাসৱে ভালদৰে জানে যে আজিৰ প্ৰজন্মই সমস্যাবোৰ অলপ অলপকৈ সমাধান কৰিব নিবিচাৰে, তেওঁলোকে স্থায়ী সমাধান বিচাৰে। সেয়েহে, এজন চৰকাৰী সেৱক হিচাপে, আপোনাসৱে এনে সিদ্ধান্ত ল'ব লাগিব, এনে দায়িত্ব পালন কৰিব লাগিব, প্ৰতি মুহূৰ্তত সাজু থাকিব লাগিব, যি দীৰ্ঘম্যাদী সময়ত জনসাধাৰণৰ বাবে লাভজনক হব।
আপোনাসৱ যি প্ৰজন্মৰ লোক সেই প্ৰজন্মই কিবা এটা হাচিল কৰিব বিচাৰে। এই প্ৰজন্মই কাৰো অনুগ্ৰহ নিবিচাৰে, তেওঁলোকে কেৱল বিচাৰে যে কোনেও তেওঁলোকৰ পথত নাহে। সেয়েহে, চৰকাৰী কৰ্মচাৰী হিচাপে, আপোনাসৱৰ বাবে এইটো বুজি পোৱাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ যে জনসাধাৰণৰ সেৱা কৰিবলৈ, জনসাধাৰণৰ আশা-আকাংক্ষা পূৰণ কৰিবলৈ চৰকাৰ সদায় আছে। যদি আপোনাসৱে যদি এই বুজাবুজিৰ সৈতে কাম কৰে, তেন্তে আপোনাসৱে আইন-শৃংখলা বজাই ৰখাৰ ক্ষেত্ৰতো যথেষ্ট সহায় পাব।
বন্ধুসকল,
অৰ্ধসামৰিক বাহিনীত আপোনাসৱে গুৰুত্বপূৰ্ণ দায়িত্ব পালন কৰাৰ লগতে, আপোনাসৱে শিকাৰ প্ৰৱণতাও বজাই ৰাখিব লাগে। আপোনাসৱৰ দৰে কৰ্মযোগীসকলৰ বাবে আইজিঅটি কৰ্মযোগী পৰ্টেলত ৬০০তকৈও অধিক বিভিন্ন পাঠ্যক্ৰম উপলব্ধ আছে। চাৰ্টিফিকেট পাঠ্যক্ৰম আছে। ২০ লাখতকৈও অধিক চৰকাৰী কৰ্মচাৰীয়ে এই পৰ্টেলত পঞ্জীয়ন কৰিছে। তেওঁলোকে অনলাইন অধ্যয়ন কৰি আছে, পৰীক্ষা দি আছে।
মই আপোনালোক সকলোকে প্ৰথম দিনৰ পৰাই এই পৰ্টেলত যোগদান কৰিবলৈ আৰু প্ৰথম দিনৰ পৰাই সিদ্ধান্ত ল'বলৈ অনুৰোধ জনাইছোঁ যে মই যিমান সম্ভৱ চেষ্টা কৰিব লাগে, আৰু বেছি চাৰ্টিফিকেট পাঠ্যক্ৰম গ্ৰহণ কৰিব লাগে, আৰু বেছি প্ৰমাণপত্ৰ লাভ কৰিব লাগে। আৰু আপোনাসৱে দেখা পাব, আপোনাসৱে যি শিকিব, জানিব, বুজি পাব সেয়া কেৱল পৰীক্ষাৰ বাবে নহয়। আপোনাসৱে আপোনাসৱৰ জীৱনৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ কৰ্তব্য কৰিব লাগিব। এটা মহান সুযোগ লাভৰ সম্ভাৱনা ৰৈ আছে।
বন্ধুসকল,
আপোনাসৱৰ ক্ষেত্ৰ ইউনিফৰ্মৰ দুনিয়াৰ, মই আপোনালোক সকলোকে শাৰীৰিক সুস্থতাৰ ক্ষেত্ৰত অলপ আপোচ কৰিবলৈ অনুৰোধ কৰিম। কাৰণ আপোনাসৱৰ কাম সময়ৰ সৈতে আবদ্ধ নহয়। আপোনাসৱে বতৰৰ প্ৰতিটো প্ৰভাৱৰ সন্মুখীন হ'ব লাগিব। আপোনাসৱৰ বিভাগত কাম কৰা সকলৰ বাবে শাৰীৰিক সুস্থতা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আধা কাম শাৰীৰিক সুস্থতাৰ দ্বাৰাই সম্পন্ন হয়। যদি আপুনি সঠিকভাৱে থিয় হৈ আছে, তেনেহ'লে আপুনি আইন-শৃংখলা নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ একো কৰিব নালাগে, থিয় হৈ থকাটোৱে যথেষ্ট হৈ পৰে।
দ্বিতীয়তে, মোৰ অভিমত যে আপোনাসৱৰ কৰ্তব্যত চাপপূৰ্ণ মুহূৰ্তবোৰ প্ৰায়ে আহে, সৰু সৰু কথাটো চাপ থাকে। যোগ, ই আপোনাৰ জীৱনৰ এক নিয়মীয়া অভ্যাস হ'ব লাগে। আপুনি দেখিব যে এক সন্তুলিত মনে আপোনাৰ কামত যথেষ্ট শক্তি প্ৰদান কৰিব। যোগ-এয়া কেৱল শাৰীৰিক ব্যায়াম নহয়, স্বাস্থ্যৱান মনৰ বাবে, সন্তুলিত মনৰ বাবে আৰু আপোনাসৱৰ দৰে লোকৰ কৰ্তব্যত চাপমুক্ত হৈ থকাৰ বাবে জীৱনৰ অংশ হোৱাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া দেশখনে ২০৪৭ চনত স্বাধীনতাৰ ১০০বছৰ উদযাপন কৰিব, তেতিয়া আপোনাসৱে চৰকাৰত এক উচ্চ পদবীত উপনীত হ'ব। এই ২৫ বছৰ দেশৰ আৰু এই ২৫ বছৰত আপোনাসৱৰ জীৱনৰ কি এক আশ্চৰ্যকৰ সংমিশ্ৰণ, এতিয়া আপোনাসৱে এই সুযোগটো হেৰুৱাব নালাগে। ইয়াক যিমান পাৰে বিকশিত কৰক, যিমান পাৰে আত্মসমৰ্পণ কৰক। সাধাৰণ মানুহৰ জীৱনৰ বাবে মানুহে যিমানেই নিজৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰিব, আপুনি দেখিব যে আপুনি জীৱনত আশ্চৰ্যজনক সন্তুষ্টি লাভ কৰিছে, এক সুন্দৰ আনন্দ লাভ কৰিছে। আৰু আপোনাৰ ব্যক্তিগত জীৱনৰ সফলতাই আপোনাক সন্তুষ্টি প্ৰদান কৰিব।
আপোনালোকলৈ মোৰ বহুত শুভেচ্ছা, আপোনাসৱৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকলক বহুত অভিনন্দন। বহুত বহুত ধন্যবাদ।