Ministry of Science & Technology
Union Minister Dr Jitendra Singh says, India is set to achieve $150 billion Bio-Economy by 2025, which stood at over $100 billion in 2022.
Dr Jitendra Singh was speaking, while overseeing the signing up of the ‘Implementation Arrangement’ between the Department of Biotechnology (DBT) and the United States-National Science Foundation (US-NSF) today in New Delhi
India’s ever-growing Bio-Economy graph is going to contribute significantly to India’s Overall Economy, with India has a 3-5% market share in the global biotechnology industry: Dr Jitendra Singh
Indian Government has always supported technology-driven innovation towards the creation of a 'future-ready' technology platform in line with the Prime Minister Modi’s vision of Aatmanirbharta: Dr Jitendra Singh
22 AUG 2023 5:37PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh today said, India is set to achieve $150 billion Bio-Economy by 2025, which stood at over $100 billion in 2022.
The Minister was speaking, while overseeing the signing up of the ‘Implementation Arrangement’ between the Department of Biotechnology (DBT) and the United States-National Science Foundation (US-NSF) today in New Delhi. This was a follow-up of the discussion meeting held between Dr. Rajesh S. Gokhale. Secretary, DBT and Dr Sethuraman Panchanathan, Director, NSF in June, 2023 to discuss opportunities for developing ‘Strategic Partnership’ between DBT and US-NSF.
Dr Jitendra Singh recalled that during the recent visit of Prime Minister Narendra Modi to the US in June 2023, the leaderships of the both the countries called on their administrations to extend the existing partnerships to advanced biotechnology and biomanufacturing, and enhance biosafety and biosecurity innovation, practices, and norms.
Dr Jitendra Singh said, India’s ever-growing Bio-Economy graph is going to contribute significantly to India’s Overall Economy. He said, India has a 3-5% market share in the global biotechnology industry and it ranks 12th in the world in biotech and 3rd in Asia-pacific.
The Minister said, India has the 3rd largest Startups ecosystem globally; and the largest vaccine manufacturer. Moreover, India’s ranking in global science and technology indices continues to rise and India has been ranked 40th among the innovative economies as per Global Innovation Index, 2022.
Dr Jitendra Singh pointed out that the Department of Biotechnology has created and nurtured a strong foundation in biotechnology innovation, research and manufacturing across segments such as bio-pharma, bio-services, agri biotech, industrial biotech, and bioinformatics through public-private partnership, Make-in-India and Atma Nirbhar Bharat initiatives of the Government.
Dr Jitendra Singh said, Indian Government has always supported technology-driven innovation towards the creation of a 'future-ready' technology platform in line with the Prime Minister Modi’s vision of Aatmanirbharta and he congratulated DBT and NSF for building on the bilateral collaborations between India and USA through this Implementation Arrangement.
Dr Jitendra Singh said, the climate change, inadequate resource utilization, an unsustainable pattern of material consumption and waste generation are global threats and require concerted sustainable interventions and therefore called for futuristic research and innovation strategies for accelerating Biomanufacturing are essential to address global sustainable goals. He said, accordingly, DBT has undertaken a major initiative on “Fostering High Performance Biomanufacturing- An integrated approach towards promoting circular economy for Green, Clean and Prosperous India” and added that it exemplifies ‘Lifestyle for the Environment (LIFE)’launched by Prime Minister that urges all stakeholders to pursue green and friendly environmental solutions in every aspect of life to effectively achieve climate and energy goals;
The Minister said, the ‘Implementation Arrangement’ will lay the foundation for collaboration between the two countries on accelerating innovations in the area of ‘Biotechnology Innovation and Biomanufacturing’.This will advance knowledge, technologies, and innovation through supportive collaborative research to empower biotechnology industries and promote bioeconomy of both the countries, he added.
Dr Sethuraman Panchanathan, Director, NSF, said that “USA and India can together address pressing global needs such as climate mitigation and energy goals through biotechnology innovation and biomanufacturing”.
Dr Rajesh S. Gokhale, Secretary, DBT added that “this partnership will be an important step to mutually address the challenges in the innovation space as well as for enhancing technological opportunities. This will also bring synergy to DBT’s initiatives for fostering high performance Biomanufacturing- an integrated approach towards promoting circular economy for Green, Clean and Prosperous India”.
About Department of Biotechnology (DBT)The Department of Biotechnology (DBT), Ministry of Science and Technology,Government of India creates and nurtures strong foundation in biotechnology innovation, research and development across segments such as bio-pharma, bio-services, agri-biotech, industrial biotech, and bioinformatics.
The U.S. National Science Foundation (US-NSF) is an independent federal agency that supports science and engineering in the United States. It was established to promote the progress of science, advance the national health, prosperity and welfare, and secure national defence, through administering grants.

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়, ভারতনা 2025 ফাওবদা বাইও-ইকনোমী বিলিয়ন $150 য়ৌরগনি, হায়রিবা অসি 2022দা বিলিয়ন $100গী মথক্তা লৈখি
নই দিল্লীদা ঙসি দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজী (DBT) অমসুং য়ুনাইতেদ স্তেৎস-নেস্নেল সাইন্স ফাউন্দেসন (US-NSF)গী মরক্তা ‘ইমপ্লিমেন্তেসন এরেঞ্জমেন্ত’ খুৎয়েক পীনবগী থৌরমদা শরুক য়াবদা দা. জিতেন্দ্র সিংহনা ৱা ঙাংখিবনি
গ্লোবেল বাইওতেক্নোলোজী ইন্দস্ত্রীদা ভারতকী মার্কেৎ শিয়র 3-5% ওইবগা লোয়ননা ভারতকী লেপ্তনা হাইগৎলক্লিবা বাইও-ইকনোমী গ্রাফনা ভারতকী ওবরওল ইকনোমীদা চাউনা শরুক তমগনি: দা. জিতেন্দ্র সিংহ
ভারত সরকারনা মতম চুপ্পদা প্রধান মন্ত্রী মোদীগী বিজন আত্মনির্ভারতকী মীৎয়েং মখাদা ‘ফ্যুচর-রেদী’ তেক্নোলোজী প্লেৎফোর্ম অমা শেম্নবা মাইকৈদা তেক্নোলোজী-দ্রিবন ইন্নোবেসন সপ্পোর্ত তৌদুনা লাকখি: দা. জিতেন্দ্র সিংহ
22 AUG 2023 5:37PM by PIB Imphal
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); MoS PMO, পর্সনেল গ্রিভান্সেস, পেনসন্স, এতোমিক ইনর্জী অমসুং স্পেস, দ. জিতেন্দ্র সিংহনা ঙসি হায়খি মদুদি 2025 ফাওবদা ভারতনা বিলিয়ন $150গী বাইও-ইকনোমী য়ৌরগনি, মসি 2022দা বিলিয়ন $100দা লৈখি।
নই দিল্লীদা ঙসি দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজী (DBT) অমসুং য়ুনাইতেদ স্তেৎস-নেস্নেল সাইন্স ফাউন্দেসন (US-NSF)গী মরক্তা ‘ইমপ্লিমেন্তেসন এরেঞ্জমেন্ত’ খুৎয়েক পীনবগী থৌরমদা শরুক য়াবদা মন্ত্রীনা ৱা ঙাংখিবনি। মসি DBT অমসুং US-NSFকী মরক্তা ‘স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ’ দিবেলপ তৌনবা খুদোংচাবশিং খন্ননবা জুন, 2023দা DBTগী সেক্রেতরী, দা. রাজেশ এস গোখলে অমসুং NSFকী দিরেক্তর, দা. সেথুরামন পঞ্চনাথনগী মরক্তা খন্ন-নৈনবগী মীফম পাঙথোকখিবা অদুগী ফোলো-অপ ওইখি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা হন্দক জুন 2023দা চৎখিবা US খোঙচৎ অদু নীংশিংলদুনা লৈবাক অনিগী লুচিংবশিংনা মখোয়গী এদমিনিস্ত্রেদন্দা বাইওতেক্নোলোজী অমসুং বাইওমেন্যুফেজচরিংদা হৌজিক লৈরিবা পার্তনরশিপ খুমাং চাউশিনহন্নবা অমসুং বাইওসেফতী অমসুং বাইওসেক্যুরিতী ইন্নোবেসন, প্রেক্তিস অমসুং নোর্মশিং ফগৎহন্নবা হায়খি হায়না ফোংদোকখি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়, ভারতকী লেপ্তনা হাইগৎলক্লিবা বাইও-ইকনোমী গ্রাফ অসিনা ভারতকী ওভরওল ইকনোমীদা চাউনা শরুক তম্মি। মহাক্না হায় ভারতনা গ্লোবেল বাইওতেক্নোলোজী ইন্দস্ত্রীগী মার্কেৎ শিয়র 3-5% শরুক তম্মি অমসুং বাইওতেক্তা 12শুবা অমসুং এসিয়া-পেসিফিক্তা 3শুবা রেঙ্কতা লৈরি।
মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা 3শুবা খ্বাইদগী চাউবা স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেম ওইরি; অমসুং খ্বাইদগী চাউবা ভেক্সিন মেন্যুফেকচর্র ওইরি। মসিগী মথক্তা ভারতকী গ্লোবেল সাইন অমসুং তেক্নোলোজী ইন্দাইস্তা লৈরিবা রেঙ্কিং অসি মখা তানা হাইগৎলকখি অমসুং ভারতনা গ্লোবেল ইন্নোবেসন ইন্দেক্সকী মতুং ইন্না ইন্নোবেতিব ইকনোমীশিংগী মরক্তা 40শুবদা লৈ।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায় দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজীনা গভর্নমেন্তগী পব্লিক-প্রাইবেৎ পার্তনরশিপ, মেক-ইন-ইন্দিয়া অমসুং আত্মনির্ভর ভারত ইনিসিএতিবশিংগী খুত্থাংদা বাইও-ফার্মা, বাইও-সর্ভিসেস, এগ্রি বাইওতেক, ইন্দস্ত্রিএল বাইওতেক, অমসুং বাইওইনফোর্মেতিক্স অসিগুম্বা সেগমেন্তশিংদা বাইওতেক্নোলোজী ইন্নোবেসন, রিসর্চ অমসুং মেন্যুফেকচরিংগী মপাঙ্গল কনবা য়ুম্ফম থোনখি অমসুং মখোঙ শোমখি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি, ভারত সরকারনা মতম চুপ্পদা প্রধান মন্ত্রী মোদীগী বিজন আত্মনির্ভারতাগী মীৎয়েং মখাদা ‘ফ্যুচর-রেদী’ তেক্নোলোজী প্লেৎফোর্ম অমা শেম্নবা মাইকৈদা তেক্নোলোজী-দ্রিবন ইন্নোবেসন সপ্পোর্ত তৌদুনা লাকখি অমসুং মহাক্না মসিগী ইমপ্লিমেন্তেসন এরেঞ্জমেন্তগী খুত্থাংদা ভারত অমসুং USAগী মরক্তা বাইলেতরেল কোল্লাবোরেসনশিং তৌবগীদমক DBT অমসুং NSFদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি ক্লাইমেৎ চেঞ্জ, রিসোর্স য়ুতিলাইজেসন মতিক চাদবা, মেতরিএল কঞ্জুম্পসনগী তুং কোইবা য়ারোইদবা মওং মতৌ অমসুং ৱেস্ত জেনরেসন অসি গ্লোবেল থ্রেৎশিং ওইরি অমসুং অচৌবা সস্তেনেবল ইন্তর্ভেন্সন অমা মথৌ তাই মরম অসিনা গ্লোবেল সস্তেনেবল গোলশিং ফংবা ঙম্নবা বাইওমেন্যুফেকচরিং খোঙজেল য়াংশিনহন্নবা ফ্যুচরিস্তিক রিসর্চ অমসুং ইন্নোবেসন স্ত্রেতেজীশিং তঙাই ফদে। মহাক্না হায়খি মসিগী মতুং ইন্না DBTনা “ফোস্তরিং হায় পরফোর্মেন্স বাইওমেন্যুফেকচরিং – এন ইন্তিগ্রেতেদ এপ্রোচ তুৱার্দস প্রমোতিং সর্ক্যুলর ইকনোমী ফোর গ্রীন, ক্লীন এন্দ প্রোস্পেরস ইন্দিয়া” হায়বা অচৌবা ইনিসিএতিব অমা পাইখৎখি অমসুং মসিনা ক্লাইমেৎ অমসুং ইনর্জী গোলশিং নীংথিনা ফংবা ঙম্নবা পুন্সিগী লম খুদিংদা গ্রীন অমসুং ফ্রেন্দলী এনভাইর্নমেন্তেল সোল্যুসন ঙাক্না চৎনবা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্তা হায়রিবা প্রধান মন্ত্রীনা লোঞ্চ তৌখিবা ‘লাইফস্তাইল ফোর দি এনভাইর্নমেন্ত (LIFE)’ হেন্না পাকথোক চাউথোকহনখি।
মন্ত্রীনা হায়খি, ‘ইমপ্লিমেন্তেসন এরেঞ্জমেন্ত’না ‘বাইওতেক্নোলোজী ইন্নোবেসন অমসুং বাইওমেন্যুফেকচরিং’গী লমদা ইন্নোবেসনশিং খোঙজেল য়াংশিন্নবা লৈবাক অনিগী মরক্তা তৌরিবা কোল্লাবোরেসনগী য়ুম্ফম থোল্লগনি। মসিনা লৈবাক অনিগী মরক্তা বাইওতেক্নোলোজী ইন্দস্ত্রীশিং শক্তি পীনবা অমসুং বাইওইকনোমী প্রমোৎ তৌনবা সপ্পোর্তিব কোল্লাবোরেতিব রিসর্চকী খুত্থাংদা নোলেজ, তেক্নোলোজীশিং অমসুং ইন্নোবেসন খুমাং চাউশিনহল্লগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
NSFকী দিরেক্তর, দা. সেথুরামন পঞ্চনাথন্না হায়খি, “USA অমসুং ভারতনা বাইওতেক্নোলোজী ইন্নোবেসন অমসুং বাইওমেন্যুফেকচরিংগী খুত্থাংদা ক্লাইমেৎ মিতিগেসন অমসুং ইনর্জী গোলশিংগুম্বা মালেমগী মথৌ তাবশিং পুন্না কোকহনবা ঙমগনি”।
DBTগী সেক্রেতরী, দা. রাজেশ এস গোখলেনা মখা তারদুনা হায়খি “পার্তনরশিপ অসি ইন্নোবেসন স্পেসতা লৈরিবা শীংনবশিং কোকহন্নবা লোয়ননা তেক্নোলোজীগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহন্নবা মরু ওইবা খোঙথাং অমা ওইরগনি। মসিনা ফোস্তরিং হায় পরফোর্মেন্স বাইওমেন্যুফেকচরিং – এন ইন্তিগ্রেতেদ এপ্রোচ তুৱার্দস প্রমোতিং সর্ক্যুলর ইকনোমী ফোর গ্রীন, ক্লীন এন্দ প্রোস্পেরস ইন্দিয়া হায়বা DBTগী ইনিসিএতিবতা সিনর্জীসু লৈহল্লগনি।
ভারত সরকারগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রলয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ তেক্নোলোজী (DBT)না বাইও-ফার্মা, বাইও-সর্ভিসেস, এগ্রি বাইওতেক, ইন্দস্ত্রিএল বাইওতেক, অমসুং বাইওইনফোর্মেতিক্স অসিগুম্বা সেগমেন্তশিংদা বাইওতেক্নোলোজী ইন্নোবেসন, রিসর্চ অমসুং মেন্যুফেকচরিংগী মপাঙ্গল কনবা য়ুম্ফম থোনখি অমসুং মখোঙ শোমখি।
U.S. নেস্নেল সাইন্স ফাউন্দেসন (US-NSF) অসি য়ুনাইতেদ স্তেৎসতা সাইন্স অমসুং ইঞ্জিনীয়রিং সপ্পোর্ত তৌরিবা ইন্দিপেন্দেন্ত ফেদরেল এজেন্সী অমনি। মসি এদমিনিস্তরিং গ্রান্তশিংগী খুত্থাংদা সাইন্স খুমাং চাউশিনবদা থৌগৎনবা, জাতিগী হকশেল, চাউখৎপা অমসুং য়াইফবা থৌগৎনবা অমসুং নেস্নেল দিফেন্স মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লিংখৎখিবনি।