Prime Minister's Office
PM replies to Motion of No Confidence in Lok Sabha
“I have come to express immense gratitude towards each and every citizen of India for repeatedly showing their trust in the government”
“Many key legislations did not get the discussion they deserved as the opposition put politics above them”
“This time period of the 21st century will impact the country for the next thousand years. We all should have a single focus”
“We have given the youth of India a government free of scams”
“Today a trust has arisen in the heart of the poor to fulfill his dreams”
“Opposition is not able to see the trust of people as they are so steeped in distrust”
“In 2028, when you will bring a No Confidence Motion, the Country will be among the top 3”
“Opposition believes in changing names but they can’t change their work culture”
“Freedom fighters and founding fathers of the country always opposed dynasty politics”
“Crimes against women are unacceptable and the Central Government and the State Government will work to ensure that the guilty are punished”
“There will be peace in Manipur and it will march on the path of development”
“I assure the people of Manipur, the mothers and daughters of Manipur that the nation stands by them and the House stands with them”
“Government will leave no stone unturned so that Manipur gets back on the track of development”
“Our government has given first priority to the development of the Northeast”
“For us, Sabka Saath Sabka Vishwas is not a slogan but is an article of faith, a commitment”
“Parliament is not a platform for a Party. Parliament is the revered highest body for the country. Every second here should be utilized for the country”
“The India of today does not crumble under pressure. The India of today does not bend, does not tire and does not stop”
10 AUG 2023 8:24PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi replied to the Motion of No Confidence in Lok Sabha today.
Addressing the House, the Prime Minister said that he has come to express immense gratitude towards each and every citizen of India for repeatedly showing their trust in the government. He recalled commenting that it is not a floor test for the government but for those who introduced it in the house in 2018 when the opposition brought a no-confidence motion. “When we went to polls in 2019, the people had declared no confidence in them with utmost strength”, the Prime Minister said as he underlined that both NDA and the BJP won more seats. In a way, the Prime Minister said, the no-confidence motion introduced by the opposition is lucky for the government. He also expressed confidence that the NDA and the BJP will break all records and come out victorious in 2024 with the blessings of the people.
The Prime Minister said it would have been better if the opposition had participated with due seriousness since the beginning of the session. He mentioned that important legislations were passed in the past few days and they should have been discussed by the opposition who gave preference to politics over these key legislations. “There were many bills that were linked with the fishermen, data, poor, deprived and tribals but the opposition has no interest in them. This was a betrayal of the expectations of the people. They have proven that for them, the party is above the country”, he said. The Prime Minister said that the country is watching the opposition and they have always disappointed the people.
The Prime Minister pointed out that a time comes in the life of a nation when it breaks free from the old shackles and moves forward with new energy and determination. “This time period of the 21st century is a time of fulfilling all our aspirations. Whatever is shaped during this time period will impact the country for the next thousand years. Therefore, we have a huge responsibility and we should have a single focus- development of the country and full dedication to realize the dreams of the countrymen”, he emphasized. He said that the strengths of our people and youth can take us to our destination.
He continued, that in 2014 and later, due to the track record the country chose a full majority government as they knew where lies the capability of realizing their dreams. “We have given the youth of India a government free of scams. We have given them courage and the opportunity to fly in the open sky. We have repaired India's standing in the world and have taken them to new heights”, he stressed. “Opposition have made an unsuccessful attempt to break the confidence of the people in the garb of No Confidence Motion”, he said. Shri Modi mentioned the growth in the startup ecosystem, record foreign investment, and new peaks of exports and said, “Today a trust has arisen in the heart of the poor to fulfill their dreams.” He also talked about the NITI report about 13.5 crore people coming out of poverty.
The Prime Minister mentioned an IMF working paper which states that India has almost eradicated extreme poverty. Quoting the IMF, the Prime Minister said that the Indian DBT Scheme and other social welfare schemes are a ‘logistical marvel’. He also quoted the WHO which states that the Jal Jeevan Mission is helping save 4 lakh lives in the country and the Swacch Bharat Abhiyan helping save 3 lakh lives. “These are the poor people of the country who reside in urban slums”, he added. Quoting UNICEF on the Swachh Bharat Abhiyan, the Prime Minister said that it is helping the poor families of the country save Rs 50,000 per year.
Criticizing the ostrich approach of the opposition the Prime Minister said that they are not able to see the trust of people as they are so steeped in distrust. The Prime Minister said that the opposition's bad language and constant nitpicking works like a ‘Kala Tika (to ward off bad omen).
The Prime Minister said that all the target institutions of the opposition’s criticism invariably shine and called it the ‘opposition’s secret boon’. “Whoever they wish bad for, ends up doing well”, he said.
The Prime Minister recalled the attitude of the opposition towards the developments in the banking sector and said that they tried their best to spread misinformation and confuse the people. However, the Prime Minister interjected, the net profit of the public sector banks increased twofold. He also touched upon the phone banking scam which pushed the country towards an NPA crisis and said that the country has revived itself from this and is now moving forward. Shri Modi also gave an example of HAL which was severely attacked by the opposition. He said HAL is touching new heights of success and has registered the highest-ever revenue. Throwing light on the ills spoken by the opposition about LIC, the Prime Minister said that LIC is growing stronger with each passing day.
“The opposition does not believe in the capabilities and dedication of the nation”, the Prime Minister remarked as he recalled saying a few days ago that in his third term, India will become the third largest economy in the world. As a responsible opposition, the Prime Minister said that they should have questioned the government on their roadmap to achieve this goal or at least provided suggestions but that was not the case. He called out the laxity of the opposition which claims that nothing needed to be done to become the third-largest economy in the world. The Prime Minister said that such an approach by the opposition indicates the lack of policies, intentions, vision, the know-how of world economics and the understanding of the capabilities of India.
The Prime Minister underlined how India sank into poverty and was on the verge of bankruptcy in 1991. However, after 2014 India found a place in the top 5 economies of the world. He said that this was achieved through the mantra of ‘Reform, Perform and Transform’ with definite planning and hard work. This will continue and necessary reforms will be done, he added. “In 2028, when you will bring a No Confidence Motion, the Country will be among the top 3”, he told the House.
Continuing the distrusting approach of the opposition, the Prime Minister talked about their lack of faith in the campaigns like Swachh Bharat, Jan Dhan Account, Yoga, Ayurveda, Startup India, Digital India and Make in India.
The Prime Minister highlighted the infiltration of militants in Kashmir during the Congress rule and that the then government would agree with Pakistan and continue peace talks simultaneously. He also touched upon their association with Hurriyat instead of the Kashmiri populace. Speaking about the Surgical Strike, the Prime Minister mentioned how the opposition chose to believe the narrative spun by the enemy instead of trusting the government on the issue.
“The opposition is quick to trust those who speak ill of the country”, the Prime Minister said and mentioned a misinformed report by a foreign agency that touted a nation dealing with food insecurity ahead of India in certain parameters. He said that the opposition latches on to such misinformed reports and tries to defame the country at every opportunity it gets. He also gave the example of the Made-in-India Corona vaccine and said that the opposition did not trust it but instead looked towards foreign-made vaccines. He underlined that the opposition does not trust the capabilities of India and its people and similarly, the level of confidence for the opposition in the eyes of the people is at an extreme low.
The Prime Minister also said that cosmetic changes of alliance building cannot fool the people of the country and a simple change of name will not change the fortune of the opposition alliance. “They have taken the help of NDA to survive but added two ‘I's of arrogance, first for the ego of 26 parties and second ‘I’ for the ego of one family. They even splintered India into I.N.D.I.A.”, he said. “Opposition believes in changing names but they can’t change their work culture”, he emphasized. Referring to the divisive comment of a Minister from the Tamil Nadu Government, the Prime Minister reiterated his faith in the state and said that Tamil Nadu is a state where a stream of patriotism flows continuously. The Prime Minister dwelled on the fascination of the opposition with names and mentioned how every scheme and key marker was named after the members of the one family. The Prime Minister called I.N.D.I.A, a ‘Ghamndia’ coalition (arrogant coalition) and underlined the contradictions among the partners.
Shri Modi emphasized that the freedom fighters and founding fathers of the country always opposed dynasty politics. Dynasty system damages the common citizen. Key leaders suffered due to the dynasty politics, he said. He said many portraits of stalwarts who were victims of this type of politics found a place in the Parliament only in the later years of non-Congress governments. He also mentioned the Statue of Unity and Pradhanmantri Sangrahalaya. The Museum is dedicated to all Prime Ministers and rises above party politics.
The Prime Minister reiterated that even though the people of India elected a full majority government twice after 30 years, the opposition is perturbed by a ‘Garib ka Beta’ who is sitting on the Prime Minister’s chair. He pointed out that the misuse of aircrafts and naval vessels in the past by the opposition is now rectified for the transportation of vaccines and bringing back those stuck in foreign lands.
The Prime Minister warned against the politics of freebies and cited the situation in the neighboring countries as an example of the havoc that such politics can bring. He lamented the tendency of winning elections through reckless assurances and people are being put under tremendous pressure as development projects are being shelved.
The Prime Minister said that the opposition was never interested in discussing the Manipur situation. He said that the Home Minister explained the issues in great detail with patience and without any politics. The explanation by the Home Minister was an effort to convey the concern of the country and the nation, it was an attempt to convey the House’s confidence to Manipur. It was an honest effort to discuss and find ways.
Speaking about the Manipur issue, the Prime Minister said that the violence in Manipur is saddening. “Crimes against women are unacceptable and the Central Government and the State Government will work to ensure that the guilty are punished. I assure the people of India on the basis of our effort we are making that there will be peace in Manipur in the coming times”, the Prime Minister said. He assured the people of Manipur, the mothers and daughters of Manipur that the nation stands by them and the House stands by them. He also assured that the Government will leave no stone unturned so that Manipur gets back on the track of development.
The Prime Minister registered a strong protest against the use of objectionable language for Maa Bharati in the House and said that these are the people responsible for the Partition and who even berated Vande Mataram. Shri Modi also mentioned the Kachchatheevu issue as an example of the failure of the opposition.
The Prime Minister mentioned three incidents regarding the Northeast. First, on 5th March 1966, when the Airforce was used to attack people in Mizoram. Second, a radio transmission by then Prime Minister Nehru in 1962 when the people of Northeast were left to fend for themselves during the Chinese invasion. He also cited Ram Manohar Lohia’s allegation about the neglect of the region. The Prime Minister informed that in the current government, the Ministers have done 400 night stays in various district headquarters of the Northeast and the Prime Minister himself has visited 50 times. “I have an emotional attachment with the Northeast. Even before becoming PM, I have traveled across the region”, Shri Modi said.
The Prime Minister reiterated that the situation in Manipur is being presented in a way that the conflict arose only recently but the root cause of all issues in Manipur is Congress and its politics. “Manipur is filled with rich Indian culture and heritage. Manipur is the land of innumerable sacrifices”, he said. He recalled the time of Congress government in the state when every institution operated at the beck and call of extremist organizations and putting up a photograph of Mahatma Gandhi in government offices was forbidden. He also mentioned the bombing of the statue of Netaji Subhas Chandra Bose at the Museum of Azad Hind Fauj in Moirang. He further recalled when singing the National Anthem was forbidden in the schools of Manipur and a campaign was initiated to burn the books from libraries. The Prime Minister gave several examples of extremist activities in the region during the Congress rule and mentioned temples shutting their doors at 4 in the evening, the bombing of the Iskcon temple in Imphal that led to loss of lives, and protection money paid to the extremists by government officers.
The Prime Minister said that in the coming days, the Northeast is going to be a center of development. He said he is aware of the fact that movements in the global system will bring change in South-East Asia and ASEAN countries and what impact will that have on the Northeast. That is why, the Prime Minister said, “Our government has given first priority to the development of the Northeast.” Shri Modi talked about the investment in the infrastructure in the Northeast and mentioned how modern highways, railways and airports are becoming the identity of the Northeast. “Agartala got connected with rail connectivity for the first time, Goods train reached Manipur for the first time, for the first time modern train like Vande Bharat ran in the region, first greenfield airport was constructed in Arunachal Pradesh, Sikkim got connected with air travel, for the first time AIIMS opened in the Northeast, National Sports University is being opened in Manipur and Indian Institute of Mass Communication in Mizoram for the first time Northeast’s participation increased in the Council of Ministers, and for the first time, a woman represented Nagaland in the Rajya Sabha. For the first time so many people from the Northeast were honoured with Padma Awards and a hero like Lachit Burfukan was celebrated on Republic Day and a Museum with the name of Rani Gaidinliu was established”, he said.
“For us, Sabka Saath Sabka Vishwas is not a slogan but is an article of faith, a commitment”, said the Prime Minister adding “I assure the people of the country that I will devote every particle of the body and every moment to the service of the countrymen.”
The Prime Minister emphasized, “Parliament is not a platform for a Party. Parliament is the revered highest body for the country. Therefore, it is imperative that Parliamentarians have certain seriousness for this. So much of resources are being devoted here. Every second here should be utilized for the country.” He added that with a lack of seriousness, one can do politics but the country can not be run.
In the last 9 years, the Prime Minister said that the trust of the common citizens is soaring to new heights and every Indian is filled with confidence. “The India of today does not crumble under pressure. The India of today does not bend, does not tire and does not stop”, Shri Modi said. He urged the citizens to move forward with trust and resolution and said that it is the trust of the common people that inspires the world to believe in India. He credited the growing trust of the world in India to the growth of confidence in the common citizens.
In the past few years, the Prime Minister said that the government has succeeded in laying strong foundations for Viksit Bharat. He expressed confidence that it is this foundation which will lead India to become a developed nation by the year 2047. He underlined that the nation has come out of worse situations together and urged the political parties to not misuse the land of Manipur for petty politics. “We must empathize with the pain and suffering and do our best for recovery. This is the way forward”, the Prime Minister appealed.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଲୋକସଭାରେ ଅନାସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତାବର ଉତ୍ତର ଦେଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
‘‘ବାରମ୍ବାର ସରକାରଙ୍କ ଉପରେ ଆସ୍ଥା ପ୍ରକଟ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇବାକୁ ଆସିଛି’’
‘‘ବିରୋଧୀମାନେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଇନ ଠାରୁ ରାଜନୀତିକୁ ଅଧିକ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଇଥିବାରୁ ଏସବୁ ଆଇନ ଉପରେ ଆବଶ୍ୟକ ଆଲୋଚନା ହୋଇପାରିନଥିଲା’’
‘‘ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଏହି ସମୟ ଦେଶକୁ ଆଗାମୀ ହଜାର ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଭାବିତ କରିବ । ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଗୋଟିଏ ଫୋକସ୍ ରହିବା ଦରକାର’’
‘‘ଆମେ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଦୁର୍ନୀତିମୁକ୍ତ ସରକାର ଦେଇଛୁ’’
‘‘ଆଜି ଗରିବଙ୍କ ମନରେ ନିଜ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି’’
‘‘ଅବିଶ୍ୱାସରେ ଅତିମାତ୍ରାରେ ବୁଡ଼ି ରହିଥିବାରୁ ବିରୋଧୀ ଲୋକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଦେଖି ପାରୁନାହାନ୍ତି’’
‘‘୨୦୨୮ରେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଅନାସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତାବ ଆଣିବେ, ସେତେବେଳେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୩ ରାଷ୍ଟ୍ର ମଧ୍ୟରେ ରହିଥିବ’’
‘‘ବିରୋଧୀମାନେ ନାମ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ନିଜର କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତି ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିପାରିବେ ନାହିଁ’’
"ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ଓ ପ୍ରତିଷ୍ଠାତାମାନେ ସର୍ବଦା ବଂଶବାଦ ରାଜନୀତିକୁ ବିରୋଧ କରୁଥିଲେ"
‘‘ମହିଳାଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଅପରାଧ ଗ୍ରହଣୀୟ ନୁହେଁ ଏବଂ ଦୋଷୀଙ୍କୁ ଦଣ୍ଡ ଦେବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ’’
‘‘ମଣ
10 AUG 2023 8:24PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ଅନାସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତାବ ଉପରେ ଉତ୍ତର ରଖିଛନ୍ତି।
ସଦନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବାରମ୍ବାର ସରକାରଙ୍କ ଉପରେ ଆସ୍ଥା ପ୍ରକଟ କରିଥିବାରୁ ସେ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ପ୍ରତି ଅତ୍ୟନ୍ତ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିବାକୁ ଆସିଛନ୍ତି । ପୂର୍ବ ଥରର ଅନାସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତାବ ବିଷୟରେ ସ୍ମରଣ କରାଇ ସେ କହିଥିଲେ, ଏହା ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ଫ୍ଲୋର ଟେଷ୍ଟ ନୁହେଁ ବରଂ ୨୦୧୮ରେ ଅନାସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତାବ ଆଣିଥିବା ବିରୋଧୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଫ୍ଲୋର ଟେଷ୍ଟ । ଉଭୟ ଏନଡିଏ ଓ ବିଜେପି ଅଧିକ ଆସନରେ ବିଜୟୀ ହୋଇଛନ୍ତି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଯେତେବେଳେ ଆମେ ୨୦୧୯ରେ ନିର୍ବାଚନ ଲଢ଼ିଥିଲୁ, ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ଅଧିକ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ ଆସ୍ଥା ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ। ଏକ ପ୍ରକାରରେ ବିରୋଧୀ ଆଣିଥିବା ଅନାସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତାବ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ଶୁଭ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଲୋକଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ରେ ଏନଡିଏ ଓ ବିଜେପି ୨୦୨୪ରେ ସମସ୍ତ ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗି ବିଜୟୀ ହେବେ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅଧିବେଶନ ଆରମ୍ଭରୁ ବିରୋଧୀ ମାନେ ଯଥେଷ୍ଟ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ବିତର୍କରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଭଲ ହୋଇଥାନ୍ତା । ସେ କହିଥିଲେ, ଗତ କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଇନ ଗୃହୀତ ହୋଇଛି । ବିରୋଧୀମାନେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଇନ ଠାରୁ ଉପରେ ରାଜନୀତିକୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଇଥିବାରୁ ଏସବୁ ଆଇନ ଉପରେ ଆବଶ୍ୟକ ଆଲୋଚନା ହୋଇପାରିନଥିଲା । ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ, ତଥ୍ୟ, ଗରିବ, ବଞ୍ଚିତ ଓ ଆଦିବାସୀଙ୍କ ସହ ଜଡ଼ିତ ଅନେକ ବିଲ୍ ଥିଲେ ମଧ୍ୟ ବିରୋଧୀଙ୍କର ସେଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତି ଆଗ୍ରହ ନଥିଲା। ଏହା ଲୋକଙ୍କ ଆଶା ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱାସଘାତକତା ଥିଲା। ସେମାନେ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦଳ ଦେଶଠାରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱରେ ରହିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ବିରୋଧୀଙ୍କୁ ଦେଖୁଛି ଏବଂ ସେମାନେ ସର୍ବଦା ଲୋକଙ୍କୁ ନିରାଶ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ଗୋଟିଏ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଜୀବନରେ ଏକ ସମୟ ଆସିଥାଏ ଯେତେବେଳେ ତାହା ପୁରୁଣା ବନ୍ଧନରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼େ । ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଏହି ସମୟ ଆମର ସମସ୍ତ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବାର ସମୟ । ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଯାହାକୁ ଆକାର ଦିଆଯିବ ତାହା ଆଗାମୀ ହଜାର ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିବ । ତେଣୁ ଆମର ଏକ ବଡ଼ ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି ଏବଂ ଆମର ଏକ ମାତ୍ର ଧ୍ୟାନ ଦେଶର ବିକାଶ ପ୍ରତି ରହିବା ଉଚିତ୍ । ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ପଣ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମର ଲୋକ ଏବଂ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଶକ୍ତି ଆମକୁ ଆମ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳରେ ପହଞ୍ଚାଇପାରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ, ୨୦୧୪ ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ, ଟ୍ରାକ୍ ରେକର୍ଡକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଦେଶ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଖ୍ୟାଗରିଷ୍ଠ ସରକାର ବାଛିଲା । କାରଣ ସେମାନେ ଜାଣିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ କେଉଁଠି ଅଛି । ଆମେ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଦୁର୍ନୀତିମୁକ୍ତ ସରକାର ଦେଇଛୁ। ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ସାହସ ଦେଇଛୁ ଏବଂ ଖୋଲା ଆକାଶରେ ଉଡ଼ିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛୁ। ଆମେ ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ସ୍ଥିତିକୁ ମଜବୁତ କରିଛୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇଛୁ। ଅନାସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତାବ ଆଳରେ ଲୋକଙ୍କ ଆସ୍ଥା ଭାଙ୍ଗିବା ପାଇଁ ବିରୋଧୀମାନେ ଏକ ବିଫଳ ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ରେକର୍ଡ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଏବଂ ରପ୍ତାନିର ନୂତନ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଆଜି ଗରିବଙ୍କ ମନରେ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ୧୩.୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇଥିବା ନୀତି ଆୟୋଗ ରିପୋର୍ଟ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଇଏମଏଫର ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଦସ୍ତାବିଜ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଭାରତ ଉତ୍କଟ ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ ପ୍ରାୟ ଦୂର କରିଛି । ଆଇଏମଏଫର ତଥ୍ୟ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ଡିବିଟି ଯୋଜନା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାମାଜିକ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା ଏକ 'ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ଚମତ୍କାର' । ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଦେଶରେ ୪ ଲକ୍ଷ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇବାରେ ସହାୟକ ହେଉଛି ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ୩ ଲକ୍ଷ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇବାରେ ସହାୟକ ହେଉଛି ବୋଲି ଡବ୍ଲୁଏଚଓର ରିପୋର୍ଟ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଏମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ଦେଶର ଗରିବ ଲୋକ, ଯେଉଁମାନେ ସହରାଞ୍ଚଳ ବସ୍ତିରେ ରହୁଛନ୍ତି। ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ସମ୍ପର୍କରେ ୟୁନିସେଫ ତଥ୍ୟର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଦେଶର ଗରିବ ପରିବାରମାନଙ୍କୁ ବାର୍ଷିକ ୫୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି ।
ବିରୋଧୀଙ୍କ ଉପରମୁହାଁ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ସମାଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ଅବିଶ୍ୱାସରେ ଏତେ ବୁଡ଼ି ରହିଥିବାରୁ ଲୋକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଦେଖି ପାରୁନାହାନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀଙ୍କ ଖରାପ ଭାଷା ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଚିତ୍କାର 'କଳା ଟିକା' ଭଳି (କୁଦୃଷ୍ଟିକୁ ଦୂର କରିବା ଲାଗି) କାମ କରେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀଙ୍କ ସମାଲୋଚନାର ଶିକାର ହୋଇଥିବା ସମସ୍ତ ଅନୁଷ୍ଠାନ ସବୁବେଳେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଏହାକୁ 'ବିରୋଧୀଙ୍କ ଗୁପ୍ତ ବରଦାନ' ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। "ସେମାନେ ଯାହାର ଖରାପ ଚାହାଁନ୍ତି, ସେଗୁଡ଼ିକ ଭଲ କରନ୍ତି", ସେ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ପ୍ରତି ବିରୋଧୀଙ୍କ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ଭୁଲ ସୂଚନା ପ୍ରସାର କରିବା ଏବଂ ଲୋକଙ୍କୁ ବିଭ୍ରାନ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଯଥାସମ୍ଭବ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ । ତେବେ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକର ନିଟ୍ ଲାଭ ଦୁଇଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ ଫୋନ୍ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ଦୁର୍ନୀତି ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯାହା ଦେଶକୁ ଏନପିଏ ସଙ୍କଟ ଆଡ଼କୁ ଠେଲି ଦେଇଥିଲା । ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ଏଥିରୁ ନିଜକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିସାରିଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ହାଲ୍ ର ଏକ ଉଦାହରଣ ମଧ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯାହାକୁ ବିରୋଧୀମାନେ ତୀବ୍ର ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ହାଲ୍ ସଫଳତାର ନୂତନ ଶିଖର ଛୁଇଁଛି ଏବଂ ସର୍ବାଧିକ ରାଜସ୍ୱ ସଂଗ୍ରହ ରେକର୍ଡ କରିଛି। ଏଲଆଇସିକୁ ନେଇ ବିରୋଧୀମାନେ କରୁଥିବା ଅପ୍ରଚାର ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଲଆଇସି ଦିନକୁ ଦିନ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବାରେ ଲାଗିଛି ।
କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ତାଙ୍କର ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଏ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଦେଶର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଓ ସମର୍ପଣରେ ବିରୋଧୀ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ନାହିଁ । ଏକ ଦାୟିତ୍ୱବାନ ବିରୋଧୀ ଭାବରେ ସେମାନେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଉପରେ ପ୍ରଶ୍ନ କରିବା ଉଚିତ୍ ଥିଲା କିମ୍ବା ଅତି କମରେ ପରାମର୍ଶ ଦେବା ଉଚିତ୍ ଥିଲା କିନ୍ତୁ ତାହା ହୋଇନଥିଲା। ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହେବା ପାଇଁ କିଛି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ ବୋଲି ଦାବି କରୁଥିବା ବିରୋଧୀଙ୍କ ଶିଥିଳତାକୁ ସେ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀଙ୍କ ଏଭଳି ଆଭିମୁଖ୍ୟ ନୀତି, ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ, ଦୂରଦୃଷ୍ଟି, ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିର ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବୁଝିବାର ଅଭାବକୁ ସୂଚାଉଛି ।
ଭାରତ କିପରି ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଭିତରେ ବୁଡ଼ି ଯାଇଥିଲା ଏବଂ ୧୯୯୧ରେ ଦେବାଳିଆ ହେବାକୁ ଯାଉଥିଲା ତାହା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ତେବେ ୨୦୧୪ ପରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୫ଟି ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଥିଲା। ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଯୋଜନା ଓ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଦ୍ୱାରା 'ସଂସ୍କାର, ପ୍ରଦର୍ଶନ ଓ ରୂପାନ୍ତର' ମନ୍ତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ଏହା ହାସଲ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଏହା ଜାରି ରହିବ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ସଂସ୍କାର କରାଯିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ୨୦୨୮ରେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଅନାସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତାବ ଆଣିବେ, ସେତେବେଳେ ଦେଶ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୩ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ରହିବ ବୋଲି ସେ ଗୃହରେ କହିଥିଲେ।
ବିରୋଧୀଙ୍କ ଅବିଶ୍ୱାସଜନକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଉପରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇବା ଜାରି ରଖି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ, ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ, ଯୋଗ, ଆୟୁର୍ବେଦ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି ଅଭିଯାନ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସର ଅଭାବ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ।
କଂଗ୍ରେସ ଶାସନ ସମୟରେ କାଶ୍ମୀରରେ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ଅନୁପ୍ରବେଶ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ତତ୍କାଳୀନ ସରକାର ପାକିସ୍ତାନ ସହ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ସହ ଶାନ୍ତି ଆଲୋଚନା ଏକସଙ୍ଗେ ଜାରି ରଖିବେ ବୋଲି କହିଥିଲେ। କାଶ୍ମୀରବାସୀଙ୍କ ପରିବର୍ତ୍ତେ ହୁରିୟତ ସହ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ପର୍କ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ସର୍ଜିକାଲ ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ବିରୋଧୀମାନେ କିପରି ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ସରକାରଙ୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଶତ୍ରୁଙ୍କ ବୟାନକୁ ବିଶ୍ୱାସ କରିବାକୁ ପସନ୍ଦ କରିଛନ୍ତି ।
ଯେଉଁମାନେ ଦେଶ ବିଷୟରେ ଖରାପ କଥା କହୁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ବିରୋଧୀମାନେ ତୁରନ୍ତ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଏହାର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସେ କହିଥିଲେ, ଏକ ବିଦେଶୀ ଏଜେନ୍ସିର ଏକ ଭୁଲ ରିପୋର୍ଟରେ ଖାଦ୍ୟ ସଂକଟ ସହ ମୁକାବିଲା କରୁଥିବା ଏକ ଦେଶକୁ କେତେକ ମାନଦଣ୍ଡରେ ଭାରତ ଠାରୁ ଆଗରେ ଦର୍ଶାଯାଇଥିଲା । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀମାନେ ଏଭଳି ଭୁଲ ଖବରକୁ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସୁଯୋଗରେ ଦେଶକୁ ବଦନାମ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତି । ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କରୋନା ଟିକାର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱାସ କରିନଥଲେ ବରଂ ବିଦେଶୀ ନିର୍ମିତ ଟିକା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀମାନେ ଭାରତ ଓ ଏହାର ଲୋକଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ନାହିଁ । ଅନୁରୂପ ଭାବେ ଲୋକଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିରେ ବିରୋଧୀଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସର ସ୍ତର ଅତ୍ୟନ୍ତ ନିମ୍ନ ସ୍ତରରେ ରହିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ମେଣ୍ଟ ନିର୍ମାଣର କୃତ୍ରିମ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କୁ ବୋକା ବନେଇ ପାରିବ ନାହିଁ ଏବଂ ଏକ ସରଳ ନାମ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିରୋଧୀ ମେଣ୍ଟର ଭାଗ୍ୟ ବଦଳାଇପାରିବ ନାହିଁ । ସେମାନେ ବଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଏନଡିଏର ସାହାଯ୍ୟ ନେଇଛନ୍ତି କିନ୍ତୁ ଅହଂକାରର ଦୁଇଟି ‘ଆଇ’କୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି, ପ୍ରଥମ ‘ଆଇ’ ୨୬ଟି ଦଳର ଅହଂକାର ପାଇଁ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ 'ଆଇ' ଗୋଟିଏ ପରିବାରର ଅହଂକାର ପାଇଁ। ଏପରିକି ସେମାନେ ଭାରତକୁ ଆଇ.ଏନ.ଡି.ଆଇ.ଏ.ରେ ବିଭକ୍ତ କରିଥିଲେ। "ବିରୋଧୀମାନେ ନାମ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ନିଜ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିପାରିବେ ନାହିଁ", ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ । ତାମିଲନାଡୁ ସରକାରଙ୍କ ଜଣେ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦେଶ ବିଭାଜନକାରୀ ମନ୍ତବ୍ୟକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଏହି ରାଜ୍ୟ ଉପରେ ତାଙ୍କର ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି । ତାମିଲନାଡୁ ଏପରି ଏକ ରାଜ୍ୟ ଯେଉଁଠାରେ ଦେଶପ୍ରେମର ଧାରା କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ପ୍ରବାହିତ ହୋଇଥାଏ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନାମକୁ ନେଇ ବିରୋଧୀଙ୍କ ଆକର୍ଷଣ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଜନା ଓ ମୁଖ୍ୟ ପ୍ରତୀକକୁ କିପରି ଗୋଟିଏ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ କରାଯାଇଥିଲା ସେ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଇ.ଏନ୍.ଡି.ଆଇ.ଏ.କୁ ଏକ 'ଘମଣ୍ଡିଆ' ମେଣ୍ଟ (ଅହଂକାରୀ ମେଣ୍ଟ) ବୋଲି ଅଭିହିତ କରିବା ସହ ସହଯୋଗୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ବିରୋଧାଭାସକୁ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ଏବଂ ପ୍ରତିଷ୍ଠାତାମାନେ ସର୍ବଦା ବଂଶବାଦ ରାଜନୀତିକୁ ବିରୋଧ କରୁଥିଲେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ । ବଂଶବାଦ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇଥାଏ। ବଂଶବାଦ ରାଜନୀତି ଯୋଗୁଁ ପ୍ରମୁଖ ନେତାମାନେ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଭଳି ରାଜନୀତିର ଶିକାର ହୋଇଥିବା ବହୁ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଚିତ୍ର ଅଣକଂଗ୍ରେସ ସରକାରଙ୍କ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ହିଁ ସଂସଦରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଥିଲା। ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ୟୁନିଟି ଓ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ କଥା ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ସମସ୍ତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ ଏବଂ ଦଳୀୟ ରାଜନୀତିଠାରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱରେ ।
୩୦ ବର୍ଷ ପରେ ଭାରତବାସୀ ଦୁଇ ଥର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଖ୍ୟାଗରିଷ୍ଠ ତା'ର ସରକାର ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚୌକିରେ ବସିଥିବା 'ଗରିବ କା ବେଟା' (ଗରିବର ପୁଅ)କୁ ନେଇ ବିରୋଧୀ ବିବ୍ରତ ହୋଇଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ଅତୀତରେ ବିରୋଧୀମାନେ ବିମାନ ଓ ନୌସେନା ଜାହାଜର ଅପବ୍ୟବହାର କରିଥିବା ବିଷୟରେ ସେ ସୂଚନା ଦେବା ସହ ଏବେ ବିମାନ ଓ ଜାହାଜଗୁଡ଼ିକ ଟିକା ପରିବହନ ଏବଂ ବିଦେଶରେ ଫସି ରହିଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଫେରାଇ ଆଣିବା ପାଇଁ ସଂଶୋଧନ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାଗଣା ରାଜନୀତି ବିରୋଧରେ ଚେତାଇ ଦେବା ସହ ଏଭଳି ରାଜନୀତି କିଭଳି ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଆଣିପାରେ ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶର ପରିସ୍ଥିତି ତାହାର ଏକ ଉଦାହରଣ ବୋଲି କହିଥିଲେ। ବେପରୁଆ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇ ନିର୍ବାଚନ ଜିତିବାର ପ୍ରବୃତି ଏବଂ ବିକାଶ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଟକି ରହିଥିବା କାରଣରୁ ଲୋକଙ୍କ ଉପରେ ପ୍ରବଳ ଚାପ ପଡୁଥିବା ନେଇ ସେ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ମାନେ ମଣିପୁର ସ୍ଥିତି ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ କେବେ ଆଗ୍ରହୀ ନୁହଁନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଧୈର୍ଯ୍ୟର ସହ ଏବଂ କୌଣସି ରାଜନୀତି ବିନା ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବୁଝାଇଥିଲେ । ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଏହି ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ ଦେଶ ଓ ଦେଶର ଚିନ୍ତାକୁ ବ୍ୟକ୍ତ କରିବାର ଏକ ପ୍ରୟାସ ଥିଲା । ଏହା ମଣିପୁରରେ ସଦନର ବିଶ୍ୱାସ ପହଞ୍ଚାଇବାର ଏକ ପ୍ରୟାସ ଥିଲା । ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ଏବଂ ଉପାୟ ଖୋଜିବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ସଚ୍ଚୋଟ ପ୍ରୟାସ ଥିଲା।
ମଣିପୁର ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମଣିପୁରରେ ହୋଇଥିବା ହିଂସା ଦୁଃଖଦାୟକ । ମହିଳାଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଅପରାଧ ଗ୍ରହଣୀୟ ନୁହେଁ ଏବଂ ଦୋଷୀଙ୍କୁ ଦଣ୍ଡ ଦେବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ। ଆଗାମୀ ଦିନରେ ମଣିପୁରରେ ଶାନ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବ ବୋଲି ଆମେ ଯେଉଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ ସେହି ଆଧାରରେ ମୁଁ ଭାରତବାସୀଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ ମଣିପୁରବାସୀ, ମଣିପୁରର ମା' ଓ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି ଏବଂ ଗୃହ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି। ମଣିପୁର ଯେପରି ବିକାଶ ପଥରେ ଫେରିବ ସେଥିପାଇଁ ସରକାର ସବୁ ପ୍ରକାର ଉଦ୍ୟମ କରିବେ ବୋଲି ସେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୃହରେ ମା' ଭାରତୀ ପାଇଁ ଆପତ୍ତିଜନକ ଭାଷା ବ୍ୟବହାରକୁ ତୀବ୍ର ବିରୋଧ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଏମାନେ ବିଭାଜନ ପାଇଁ ଦାୟୀ ଥିଲେ ଓ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ମଧ୍ୟ ଉଚ୍ଚାରଣ କରିନଥିଲେ। ବିରୋଧୀଙ୍କ ବିଫଳତାର ଉଦାହରଣ ଭାବେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କଚ୍ଚାଥିଭୁ ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ନେଇ ତିନୋଟି ଘଟଣା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଥମେ ୧୯୬୬ ମସିହା ମାର୍ଚ୍ଚ ୫ ତାରିଖରେ ମିଜୋରାମରେ ଲୋକଙ୍କ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରିବା ପାଇଁ ବାୟୁସେନାକୁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥିଲା । ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ୧୯୬୨ ମସିହାରେ ତତ୍କାଳୀନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନେହରୁଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ରେଡିଓ ପ୍ରସାରଣ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ଚୀନ୍ ଆକ୍ରମଣ ଠାରୁ ନିଜକୁ ବଞ୍ଚାଇବା ଲାଗି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନଙ୍କୁ କୁହାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ପ୍ରତି ଅବହେଳା ବିଷୟରେ ରାମ ମନୋହର ଲୋହିଆଙ୍କ ଅଭିଯୋଗକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଦାହରଣ ଭାବେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାରରେ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ବିଭିନ୍ନ ଜିଲ୍ଲା ସଦର ମହକୁମାରେ ୪୦୦ ରାତ୍ରୀକାଳୀନ ଗସ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ନିଜେ ୫୦ ଥର ଗସ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ସହ ତାଙ୍କର ଭାବପ୍ରବଣ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ସେ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳ ଭ୍ରମଣ କରିଥିବା ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଯେ ମଣିପୁରର ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଏପରି ଭାବରେ ଉପସ୍ଥାପିତ କରାଯାଉଛି, ଯେମିତି ନିକଟରେ ସଂଘର୍ଷ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । କିନ୍ତୁ ମଣିପୁରର ସମସ୍ତ ପ୍ରସଙ୍ଗର ମୂଳ କାରଣ ହେଉଛି କଂଗ୍ରେସ ଏବଂ ଏହାର ରାଜନୀତି । ମଣିପୁର ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ଓ ଐତିହ୍ୟରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ। ମଣିପୁର ହେଉଛି ଅଗଣିତ ବଳିଦାନର ଭୂମ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ସେ ରାଜ୍ୟରେ କଂଗ୍ରେସ ସରକାରଙ୍କ ସମୟକୁ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଥିଲେ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଉଗ୍ରବାଦୀ ସଂଗଠନମାନଙ୍କ ଆହ୍ୱାନରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲା ଏବଂ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଫଟୋ ଲଗାଇବା ନିଷେଧ ଥିଲା । ମୋଇରାଙ୍ଗସ୍ଥିତ ଆଜାଦ ହିନ୍ଦ ଫୌଜ ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଉପରେ ବୋମା ମାଡ଼ ଘଟଣା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ ତତ୍କାଳୀନ ସମୟରେ ମଣିପୁରର ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକରେ ଜାତୀୟ ସଙ୍ଗୀତ ଗାନକୁ ନିଷେଧ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ପାଠାଗାରରୁ ପୁସ୍ତକ ପୋଡିବା ପାଇଁ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କଂଗ୍ରେସ ଶାସନ ସମୟରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଉଗ୍ରବାଦୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଅନେକ ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ । ସନ୍ଧ୍ୟା ୪ଟାରେ ମନ୍ଦିରଗୁଡ଼ିକର କବାଟ ବନ୍ଦ କରିବା, ଇମ୍ଫାଲର ଇସ୍କନ ମନ୍ଦିରରେ ବୋମା ମାଡ଼ ଆଦି ଘଟଣା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ ଜୀବନ ହାନି ହୋଇଥିଲା । ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉଗ୍ରବାଦୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରିଥିବା ସୁରକ୍ଷା ଅର୍ଥ ବିଷୟରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ବିକାଶର କେନ୍ଦ୍ର ହେବାକୁ ଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସଂସ୍କାର ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଏସିଆ ଏବଂ ଆସିଆନ ଦେଶମାନଙ୍କରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଏହାର କ'ଣ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିବ ସେ ବିଷୟରେ ସେ ଅବଗତ ଅଛନ୍ତି। ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଆମ ସରକାର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବିକାଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ରାଜପଥ, ରେଳବାଇ ଏବଂ ବିମାନବନ୍ଦର କିପରି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ପରିଚୟ ପାଲଟିଛି ସେ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଅଗରତାଲାରେ ରେଳ ସଂଯୋଗ ହେଲା, ମାଲବାହୀ ଟ୍ରେନ୍ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ମଣିପୁରରେ ପହଞ୍ଚିଲା, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଭଳି ଆଧୁନିକ ଟ୍ରେନ୍ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଚାଲିଲା। ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ବିମାନବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ ହେଲା, ସିକ୍କିମ ବିମାନ ଯାତ୍ରା ସହ ସଂଯୁକ୍ତ ହେଲା, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏମ୍ସ ଖୋଲାଗଲା। ମଣିପୁରରେ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ମିଜୋରାମରେ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ମାସ୍ କମ୍ୟୁନିକେସନ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଖୋଲାଯାଇଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଜଣେ ମହିଳା ରାଜ୍ୟସଭାରେ ନାଗାଲାଣ୍ଡର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକଙ୍କୁ ପଦ୍ମ ପୁରସ୍କାରରେ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସରେ ଲଚିତ୍ ବୁର୍ଫୁକାନଙ୍କ ଭଳି ଜଣେ ନାୟକଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ରାଣୀ ଗାଇଦିନ୍ଲୁଙ୍କ ନାମରେ ଏକ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି ।
"ଆମ ପାଇଁ ସବକା ସାଥ ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ଏକ ସ୍ଲୋଗାନ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହା ଏକ ଆସ୍ଥା, ଏକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତର । ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ମୁଁ ଶରୀରର ପ୍ରତ୍ୟେକ କଣିକା ଏବଂ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସେବାରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବି,’’ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ସଂସଦ କୌଣସି ଦଳ ପାଇଁ ମଞ୍ଚ ନୁହେଁ। ସଂସଦ ହେଉଛି ଦେଶର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସଂସ୍ଥା । ତେଣୁ ଏଥିପାଇଁ ସାଂସଦମାନଙ୍କର କିଛି ଗମ୍ଭୀରତା ରହିବା ନିହାତି ଜରୁରୀ। ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ସମ୍ବଳ ଏଠାରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯାଉଛି। ଏଠାରେ ପ୍ରତି ସେକେଣ୍ଡକୁ ଦେଶ ପାଇଁ ଉପଯୋଗ କରାଯିବା ଉଚିତ। ଗମ୍ଭୀରତାର ଅଭାବରୁ ରାଜନୀତି କରାଯାଇପାରିବ କିନ୍ତୁ ଦେଶ ଚାଲିପାରିବ ନାହିଁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛନ୍ତି । ଆଜିର ଭାରତ ଚାପରେ ଭାଙ୍ଗିବ ନାହିଁ। ଆଜିର ଭାରତ ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇବ ନାହିଁ, ଥକିବ ନାହିଁ ଏବଂ ଅଟକିବ ନାହିଁ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ବିଶ୍ୱାସ ଓ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢିବା ପାଇଁ ସେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବା ସହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ହିଁ ବିଶ୍ୱକୁ ଭାରତ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି । ଭାରତ ଉପରେ ବିଶ୍ୱର ବଢୁଥିବା ବିଶ୍ୱାସ ପାଇଁ ସେ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧିକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାର ବିକଶିତ ଭାରତର ମଜଭୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ଏହି ଭିତ୍ତିଭୂମି ହିଁ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରାଇବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ। ଦେଶ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇ ଖରାପ ପରିସ୍ଥିତିରୁ ମୁକୁଳିଛି ବୋଲି ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିବା ସହ ମଣିପୁରର ଭୂମିକୁ ତୁଚ୍ଛ ରାଜନୀତି ପାଇଁ ଅପବ୍ୟବହାର ନ କରିବାକୁ ରାଜନୈତିକ ଦଳଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ଆମକୁ ଯନ୍ତ୍ରଣା ପ୍ରତି ସହାନୁଭୂତି ପ୍ରକାଶ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ସ୍ୱାଭାବିକ ସ୍ଥିତି ଫେରାଇ ଆଣିବା ପାଇଁ ଯଥାସମ୍ଭବ ଉଦ୍ୟମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏହା ହିଁ ଆଗକୁ ବଢିବାର ବାଟ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିବେଦନ କରି କହିଥିଲେ ।