Prime Minister's Office
PM replies to Motion of No Confidence in Lok Sabha
“I have come to express immense gratitude towards each and every citizen of India for repeatedly showing their trust in the government”
“Many key legislations did not get the discussion they deserved as the opposition put politics above them”
“This time period of the 21st century will impact the country for the next thousand years. We all should have a single focus”
“We have given the youth of India a government free of scams”
“Today a trust has arisen in the heart of the poor to fulfill his dreams”
“Opposition is not able to see the trust of people as they are so steeped in distrust”
“In 2028, when you will bring a No Confidence Motion, the Country will be among the top 3”
“Opposition believes in changing names but they can’t change their work culture”
“Freedom fighters and founding fathers of the country always opposed dynasty politics”
“Crimes against women are unacceptable and the Central Government and the State Government will work to ensure that the guilty are punished”
“There will be peace in Manipur and it will march on the path of development”
“I assure the people of Manipur, the mothers and daughters of Manipur that the nation stands by them and the House stands with them”
“Government will leave no stone unturned so that Manipur gets back on the track of development”
“Our government has given first priority to the development of the Northeast”
“For us, Sabka Saath Sabka Vishwas is not a slogan but is an article of faith, a commitment”
“Parliament is not a platform for a Party. Parliament is the revered highest body for the country. Every second here should be utilized for the country”
“The India of today does not crumble under pressure. The India of today does not bend, does not tire and does not stop”
10 AUG 2023 8:24PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi replied to the Motion of No Confidence in Lok Sabha today.
Addressing the House, the Prime Minister said that he has come to express immense gratitude towards each and every citizen of India for repeatedly showing their trust in the government. He recalled commenting that it is not a floor test for the government but for those who introduced it in the house in 2018 when the opposition brought a no-confidence motion. “When we went to polls in 2019, the people had declared no confidence in them with utmost strength”, the Prime Minister said as he underlined that both NDA and the BJP won more seats. In a way, the Prime Minister said, the no-confidence motion introduced by the opposition is lucky for the government. He also expressed confidence that the NDA and the BJP will break all records and come out victorious in 2024 with the blessings of the people.
The Prime Minister said it would have been better if the opposition had participated with due seriousness since the beginning of the session. He mentioned that important legislations were passed in the past few days and they should have been discussed by the opposition who gave preference to politics over these key legislations. “There were many bills that were linked with the fishermen, data, poor, deprived and tribals but the opposition has no interest in them. This was a betrayal of the expectations of the people. They have proven that for them, the party is above the country”, he said. The Prime Minister said that the country is watching the opposition and they have always disappointed the people.
The Prime Minister pointed out that a time comes in the life of a nation when it breaks free from the old shackles and moves forward with new energy and determination. “This time period of the 21st century is a time of fulfilling all our aspirations. Whatever is shaped during this time period will impact the country for the next thousand years. Therefore, we have a huge responsibility and we should have a single focus- development of the country and full dedication to realize the dreams of the countrymen”, he emphasized. He said that the strengths of our people and youth can take us to our destination.
He continued, that in 2014 and later, due to the track record the country chose a full majority government as they knew where lies the capability of realizing their dreams. “We have given the youth of India a government free of scams. We have given them courage and the opportunity to fly in the open sky. We have repaired India's standing in the world and have taken them to new heights”, he stressed. “Opposition have made an unsuccessful attempt to break the confidence of the people in the garb of No Confidence Motion”, he said. Shri Modi mentioned the growth in the startup ecosystem, record foreign investment, and new peaks of exports and said, “Today a trust has arisen in the heart of the poor to fulfill their dreams.” He also talked about the NITI report about 13.5 crore people coming out of poverty.
The Prime Minister mentioned an IMF working paper which states that India has almost eradicated extreme poverty. Quoting the IMF, the Prime Minister said that the Indian DBT Scheme and other social welfare schemes are a ‘logistical marvel’. He also quoted the WHO which states that the Jal Jeevan Mission is helping save 4 lakh lives in the country and the Swacch Bharat Abhiyan helping save 3 lakh lives. “These are the poor people of the country who reside in urban slums”, he added. Quoting UNICEF on the Swachh Bharat Abhiyan, the Prime Minister said that it is helping the poor families of the country save Rs 50,000 per year.
Criticizing the ostrich approach of the opposition the Prime Minister said that they are not able to see the trust of people as they are so steeped in distrust. The Prime Minister said that the opposition's bad language and constant nitpicking works like a ‘Kala Tika (to ward off bad omen).
The Prime Minister said that all the target institutions of the opposition’s criticism invariably shine and called it the ‘opposition’s secret boon’. “Whoever they wish bad for, ends up doing well”, he said.
The Prime Minister recalled the attitude of the opposition towards the developments in the banking sector and said that they tried their best to spread misinformation and confuse the people. However, the Prime Minister interjected, the net profit of the public sector banks increased twofold. He also touched upon the phone banking scam which pushed the country towards an NPA crisis and said that the country has revived itself from this and is now moving forward. Shri Modi also gave an example of HAL which was severely attacked by the opposition. He said HAL is touching new heights of success and has registered the highest-ever revenue. Throwing light on the ills spoken by the opposition about LIC, the Prime Minister said that LIC is growing stronger with each passing day.
“The opposition does not believe in the capabilities and dedication of the nation”, the Prime Minister remarked as he recalled saying a few days ago that in his third term, India will become the third largest economy in the world. As a responsible opposition, the Prime Minister said that they should have questioned the government on their roadmap to achieve this goal or at least provided suggestions but that was not the case. He called out the laxity of the opposition which claims that nothing needed to be done to become the third-largest economy in the world. The Prime Minister said that such an approach by the opposition indicates the lack of policies, intentions, vision, the know-how of world economics and the understanding of the capabilities of India.
The Prime Minister underlined how India sank into poverty and was on the verge of bankruptcy in 1991. However, after 2014 India found a place in the top 5 economies of the world. He said that this was achieved through the mantra of ‘Reform, Perform and Transform’ with definite planning and hard work. This will continue and necessary reforms will be done, he added. “In 2028, when you will bring a No Confidence Motion, the Country will be among the top 3”, he told the House.
Continuing the distrusting approach of the opposition, the Prime Minister talked about their lack of faith in the campaigns like Swachh Bharat, Jan Dhan Account, Yoga, Ayurveda, Startup India, Digital India and Make in India.
The Prime Minister highlighted the infiltration of militants in Kashmir during the Congress rule and that the then government would agree with Pakistan and continue peace talks simultaneously. He also touched upon their association with Hurriyat instead of the Kashmiri populace. Speaking about the Surgical Strike, the Prime Minister mentioned how the opposition chose to believe the narrative spun by the enemy instead of trusting the government on the issue.
“The opposition is quick to trust those who speak ill of the country”, the Prime Minister said and mentioned a misinformed report by a foreign agency that touted a nation dealing with food insecurity ahead of India in certain parameters. He said that the opposition latches on to such misinformed reports and tries to defame the country at every opportunity it gets. He also gave the example of the Made-in-India Corona vaccine and said that the opposition did not trust it but instead looked towards foreign-made vaccines. He underlined that the opposition does not trust the capabilities of India and its people and similarly, the level of confidence for the opposition in the eyes of the people is at an extreme low.
The Prime Minister also said that cosmetic changes of alliance building cannot fool the people of the country and a simple change of name will not change the fortune of the opposition alliance. “They have taken the help of NDA to survive but added two ‘I's of arrogance, first for the ego of 26 parties and second ‘I’ for the ego of one family. They even splintered India into I.N.D.I.A.”, he said. “Opposition believes in changing names but they can’t change their work culture”, he emphasized. Referring to the divisive comment of a Minister from the Tamil Nadu Government, the Prime Minister reiterated his faith in the state and said that Tamil Nadu is a state where a stream of patriotism flows continuously. The Prime Minister dwelled on the fascination of the opposition with names and mentioned how every scheme and key marker was named after the members of the one family. The Prime Minister called I.N.D.I.A, a ‘Ghamndia’ coalition (arrogant coalition) and underlined the contradictions among the partners.
Shri Modi emphasized that the freedom fighters and founding fathers of the country always opposed dynasty politics. Dynasty system damages the common citizen. Key leaders suffered due to the dynasty politics, he said. He said many portraits of stalwarts who were victims of this type of politics found a place in the Parliament only in the later years of non-Congress governments. He also mentioned the Statue of Unity and Pradhanmantri Sangrahalaya. The Museum is dedicated to all Prime Ministers and rises above party politics.
The Prime Minister reiterated that even though the people of India elected a full majority government twice after 30 years, the opposition is perturbed by a ‘Garib ka Beta’ who is sitting on the Prime Minister’s chair. He pointed out that the misuse of aircrafts and naval vessels in the past by the opposition is now rectified for the transportation of vaccines and bringing back those stuck in foreign lands.
The Prime Minister warned against the politics of freebies and cited the situation in the neighboring countries as an example of the havoc that such politics can bring. He lamented the tendency of winning elections through reckless assurances and people are being put under tremendous pressure as development projects are being shelved.
The Prime Minister said that the opposition was never interested in discussing the Manipur situation. He said that the Home Minister explained the issues in great detail with patience and without any politics. The explanation by the Home Minister was an effort to convey the concern of the country and the nation, it was an attempt to convey the House’s confidence to Manipur. It was an honest effort to discuss and find ways.
Speaking about the Manipur issue, the Prime Minister said that the violence in Manipur is saddening. “Crimes against women are unacceptable and the Central Government and the State Government will work to ensure that the guilty are punished. I assure the people of India on the basis of our effort we are making that there will be peace in Manipur in the coming times”, the Prime Minister said. He assured the people of Manipur, the mothers and daughters of Manipur that the nation stands by them and the House stands by them. He also assured that the Government will leave no stone unturned so that Manipur gets back on the track of development.
The Prime Minister registered a strong protest against the use of objectionable language for Maa Bharati in the House and said that these are the people responsible for the Partition and who even berated Vande Mataram. Shri Modi also mentioned the Kachchatheevu issue as an example of the failure of the opposition.
The Prime Minister mentioned three incidents regarding the Northeast. First, on 5th March 1966, when the Airforce was used to attack people in Mizoram. Second, a radio transmission by then Prime Minister Nehru in 1962 when the people of Northeast were left to fend for themselves during the Chinese invasion. He also cited Ram Manohar Lohia’s allegation about the neglect of the region. The Prime Minister informed that in the current government, the Ministers have done 400 night stays in various district headquarters of the Northeast and the Prime Minister himself has visited 50 times. “I have an emotional attachment with the Northeast. Even before becoming PM, I have traveled across the region”, Shri Modi said.
The Prime Minister reiterated that the situation in Manipur is being presented in a way that the conflict arose only recently but the root cause of all issues in Manipur is Congress and its politics. “Manipur is filled with rich Indian culture and heritage. Manipur is the land of innumerable sacrifices”, he said. He recalled the time of Congress government in the state when every institution operated at the beck and call of extremist organizations and putting up a photograph of Mahatma Gandhi in government offices was forbidden. He also mentioned the bombing of the statue of Netaji Subhas Chandra Bose at the Museum of Azad Hind Fauj in Moirang. He further recalled when singing the National Anthem was forbidden in the schools of Manipur and a campaign was initiated to burn the books from libraries. The Prime Minister gave several examples of extremist activities in the region during the Congress rule and mentioned temples shutting their doors at 4 in the evening, the bombing of the Iskcon temple in Imphal that led to loss of lives, and protection money paid to the extremists by government officers.
The Prime Minister said that in the coming days, the Northeast is going to be a center of development. He said he is aware of the fact that movements in the global system will bring change in South-East Asia and ASEAN countries and what impact will that have on the Northeast. That is why, the Prime Minister said, “Our government has given first priority to the development of the Northeast.” Shri Modi talked about the investment in the infrastructure in the Northeast and mentioned how modern highways, railways and airports are becoming the identity of the Northeast. “Agartala got connected with rail connectivity for the first time, Goods train reached Manipur for the first time, for the first time modern train like Vande Bharat ran in the region, first greenfield airport was constructed in Arunachal Pradesh, Sikkim got connected with air travel, for the first time AIIMS opened in the Northeast, National Sports University is being opened in Manipur and Indian Institute of Mass Communication in Mizoram for the first time Northeast’s participation increased in the Council of Ministers, and for the first time, a woman represented Nagaland in the Rajya Sabha. For the first time so many people from the Northeast were honoured with Padma Awards and a hero like Lachit Burfukan was celebrated on Republic Day and a Museum with the name of Rani Gaidinliu was established”, he said.
“For us, Sabka Saath Sabka Vishwas is not a slogan but is an article of faith, a commitment”, said the Prime Minister adding “I assure the people of the country that I will devote every particle of the body and every moment to the service of the countrymen.”
The Prime Minister emphasized, “Parliament is not a platform for a Party. Parliament is the revered highest body for the country. Therefore, it is imperative that Parliamentarians have certain seriousness for this. So much of resources are being devoted here. Every second here should be utilized for the country.” He added that with a lack of seriousness, one can do politics but the country can not be run.
In the last 9 years, the Prime Minister said that the trust of the common citizens is soaring to new heights and every Indian is filled with confidence. “The India of today does not crumble under pressure. The India of today does not bend, does not tire and does not stop”, Shri Modi said. He urged the citizens to move forward with trust and resolution and said that it is the trust of the common people that inspires the world to believe in India. He credited the growing trust of the world in India to the growth of confidence in the common citizens.
In the past few years, the Prime Minister said that the government has succeeded in laying strong foundations for Viksit Bharat. He expressed confidence that it is this foundation which will lead India to become a developed nation by the year 2047. He underlined that the nation has come out of worse situations together and urged the political parties to not misuse the land of Manipur for petty politics. “We must empathize with the pain and suffering and do our best for recovery. This is the way forward”, the Prime Minister appealed.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না লোক সভাদা নো কনফিদেন্স মোসনগী পাউখুম পীখ্রে
“ঐহাক্না ভারতকী মীয়াম খুদিংবু মখোয়না সরকার অসিদা লেপ্পা লৈতনা উৎলিবা থাজবা অসিগীদমক্তা থাগৎচগে হায়দুনা লাকচরি”
“ওপোজিসনশিংনা রাজনীতি শান্নবনা হেন্না লুনা লৌবনা মরম ওইরগা মরু ওইবা লেজিসলেসন কয়াগী মতাংদা খন্নফম থোকপা অমত্তা খন্নদ্রে”
“21শুবা চহি-চাগী হৌজিক্কী মতম অসিনা মথংগী চহি লিশিং অমগী ওইনা লৈবাক অসিদা চৈথেং পীগনি। ঐখোয়না অমত্তা ওইবা মিৎয়েং চঙফম থোকই”
“ঐখোয়না ভারতকী নহাশিংদা ৱাথোক লৈতবা সরকার অমা পীরবনি”
“ঙসিদি, লাইরবশিংগী থম্মোইদা মশাগী মঙলান মঙফাওনরগনি হায়বগী থাজবা লৈরে”
“ওপোজিসনশিংনা থাজদবা য়াম্না হেনমনবনা মীয়ামগী মসিগুম্বা থাজবা অসি উবা ঙমদ্রে”
“ইং 2028তা অদোম্না নো কনফিদেন্স মোসন পুখৎলকপা মতমদদি, লৈবাক অসিনা মকোক থোংবা 3গী মনুংদা লৈরগনি”
“ওপোজিসন্না মিং হোংদোকপদদি থাজবা থম্মি, অদুবু মখোয়না মশাগী থবক অমসুং চৎনবীদি হোংদোকপা ঙমদ্রি”
“লৈবাক্কী নিংতম লানমী অমসুং হৌদোক্লম্বা ইপা-ইপুশিংনা শাগৈগী রাজনীতিগী মাইয়োক্তা মতম পুম্বদা লৈখিবনি”
“নুপীগী মাইয়োক্তা ক্রাইম তৌবা হায়বসি য়াবা ঙম্লোই অমসুং কেন্দ্র অমদি রাজ্য সরকারনা মরাল লৈবশিংবু শোইদনা চৈরাক পীগনি”
“মনিপুরদা শান্তি লৈরক্কনি অমসুং চাউখৎপগী লম্বীদা চৎলক্কনি”
“ঐহাক্না মনিপুরগী মীয়াম, ইমা অমসুং ইচানুপীশিংগী মফমদা লৈবাক্না মখোয়গীদমক্তা লেপ্লি অমসুং হাউসনা মখোয়গীদমক্তা লেপ্লি হায়বগী থাজবা পীজরি”
“মনিপুরনা চাউখৎ থৌরাংগী লম্বীদা অমুক হন্না লাকহন্নবা সরকারনা থবক অমত্তা চিত্থদনা পাংথোক্কনি”
“ঐখোয়গী সরকারনা অৱাং নোংপোক্কী চাউখৎ থৌরাংদা অহানবা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি”
“ঐখোয়গীদি, সবকা সাথ সবকা বিকাস অসি শুপ্নগী খোল্লাও অমা নত্তে, মসিদি থাজবা অমসুং খোঙফম চেৎপগী ৱাফম অমনি”
“পার্লিয়ামেন্ত অসি পার্তী অমগী ফম্বাক নত্তে। মসিদি লৈবাক্কী খ্বাইদগী ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইবা বোদীনি। মফমসিগী সেকেন্দ খুদিংমক লৈবাক্কীদমক্তা শিজিন্নগদবনি”
“ঙসিগী ভারতনা প্রেসরগী মমাংদা কিন্থদে। ঙসিগী ভারত্তি ৱাবা নাইদে, লেপ্পা নাইদে”
10 AUG 2023 8:24PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি লোক সভাদা নো কনফিদেন্স মোসনগী পাউখুম পীখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হাউস্তা ৱা ঙাঙবদা, ভারতকী মীয়াম খুদিংনা সরকার অসিদা লেপ্পা লৈতনা উৎলিবা থাজবা অসিগীদমক্তা থাগৎচগে হায়দুনা মহাক লাক্লিবনি হায়খ্রে। মসিদি সরকারগী ফ্লোর তেস্ত নত্তে, মসিদি ইং 2018দা ওপোজিসন্না নো-কনফিদেন্স মোসন পুখৎলকখিবা মতমদা হাউস্তা হৌদোকখিবা মীওইশিংগী ফ্লোর তেস্তনি। “ঐখোয়না ইং 2019দা মীখল থেংনখিবা মতমদা, মীয়াম্না অকনবা খোল্লাওগা লোয়ননা মখোয়গী মাইয়োক্তা নো-কনফিদেন্স হায়না লাওখিবনি”, প্রধান মন্ত্রীনা NDA অমসুং BJP অনিমক্না সীত হেন্না ফংখি হায়না পল্লদুনা হায়খি। ওপোজিসন্না নো-কনফিদেন্স মোসন অমা পুখৎলক্লিবা অসিদি সরকারগী ওইনা মাইকৈ অমদা লাইবক ফবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। NDA অমসুং BJPনা ইং 2024দা রেকোর্দ খুদিংমক থুগায়গনি অমসুং মীয়ামগী থৌজালগা লোয়ননা মায় পাক্কনি হায়বগী থাজবা লৈ হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
ওপোজিসন্না সেসন অসি হেক হৌবদগী থৱাই য়াওনা শরুক য়াবা ওইরম্লবদি হেন্না ফরমগদবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মমাংগী নুমিৎ খরদা মরু ওইবা আইন খরগী অয়াবা পীখি অদুগা আইনশিং অসিদগী রাজনীতি শান্নবনা হেন্না মরু ওই খনবা ওপোজিসন্না মসিগী মতাংদা খন্নরম্বা য়াবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। “ঙামী, দেতা, লাইরবা, শোত্থরবা অমসুং ত্রাইবেলগা মরী লৈনবা বিল কয়া অমা লৈ, অদুবু ওপোজিসন্না মখোয়শিং অসিদা থৱাই অমত্তা চঙদে। মসিদি মীয়ামগী থাজবগী মাইয়োক্তা চৎপনি। পার্তীনা লৈবাক্তগী হেল্লি হায়না মখোয়না খুদম ওইনা তাকচরে”, মহাক্না হায়খি। লৈবাক অসিনা ওপোজিসন্দা মিৎয়েং থম্লি, অদুবু মখোয়না মতম পুম্বদা মীয়ামগী থাজবা মাঙহল্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
লৈবাক অমগী পুন্সিদা অরিবা অয়েৎপা কয়াদগী নান্থোক্তুনা অনৌবা শক্তিগা লোয়ননা তুংলমচত্তা চঙশিনবগী মতম অমা লাকই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “21শুবা চহি-চাগী হৌজিক্কী মতমসিদি ঐখোয়গী অপাম্বা খুদিংমক মঙফাওনবগী মতম্নি। মতমসিদা শেমখিবা থৌওং খুদিংনা মথংগী চহি লিশিং অমগী চৈথেং ওইগদৌরিবনি। মরম অদুনা, ঐখোয়গী অচৌবা থৌদাং লৈরি অমসুং ঐখোয়না লৈবাক চাউখৎপগীদমক্তা অমত্তা ঙাইবা মিৎয়েং থমগদবনি অমসুং লৈবাক মীয়ামগী মঙলান মঙফাওনহন্নবগীদমক্তা মপুং ফানা কত্থোক্কদবনি”, মহাক্না মখা তাখি। ঐখোয়গী মীয়াম অমসুং নহাশিংগী পাঙ্গলনা ঐখোয়গী পন্থুংফমদা য়ৌহনগনি হায়না মহাক্না হায়খি।
হান্নগী ত্রেক রেকোর্দকী মরমদগী ইং 2014 অমসুং মতুং তারকপদা, লৈবাক অসিনা মপুং ফানা মেজোরিতী ওইবা সরকার অমা খনখি, মসিদি মখোয়গী মঙলান ফংবা ঙমগনি হায়বগী মখোয়দা থাজবা লৈবগীনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “ঐখোয়না ভারতকী নহাশিংদা ৱাথোক লৈতবা সরকার অমা পীরবনি। অহাঙবা অতিয়াদা মকা ফংনা পাইবা ঙম্বগী খুদোংচাবা অমা ঐখোয়না মখোয়দা পীরবনি। মালেমদা লৈবা ভারতকী থাকপু ঐখোয়না চুম্থোক্লবনি অমসুং অনৌবা অৱাংবা থাক্তা থম্লবনি”, মহাক্না হায়খি। “ওপোজিসন্না নো কনফিদেন্স মোসনগী মওংদা মীয়ামগী থাজবা থুগায়নবা মায়থীরবা থৌওং অমা পাংথোক্লে”, মহাক্না হায়খি। স্তার্তঅপ ইকোসীস্তেমদা শাহৌ লৈবা, রেকোর্দ ওইরবা ফোরেন ইনভেস্তমেন্ত অমসুং এক্সপোর্তকী অনৌবা থাক্কী মতাংদা শ্রী মোদীনা পল্লদুনা হায়খি, “ঙসিদি, লাইরবশিংগী থম্মোইদা মশাগী মঙলান মঙফাওনরগনি হায়বগী থাজবা লৈরে”। মহাক্না মীওই করোর 13.5না লাইরবগী খয়াত্তগী থোক্লক্লে তাকপা নিতি আয়োগকী রিপোর্তকী মতাংদসু পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা খম থেংনা লাইরবগী মতৌবু মুত্থৎলে হায়না পনবা IMFকী ৱর্কিং পেপরগী মতাংদা পনখি। IMFকী ৱাফম পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী DBT স্কিম অমসুং সোসিএল ৱেলফিয়রগী অতোপ্পা স্কিমশিং অসিদি ‘লোজিস্তিকেল মার্ভেল’ অমনি হায়খি। জল জীবন মিসন্না লৈবাক্কী মীওই লাক্ষ 4 অমসুং স্বচ্ছ ভারত অভিয়ান্না মীওই লাক্ষ 3গী পুন্সি কনবদা তেংবাংখি হায়বা WHOগী রিপোর্ত অমসু মহাক্না পনখি। “মখোয়শিং অসিদি অর্বান স্লমদা লৈবা লৈবাক্কী লাইরবশিংনি”, মহাক্না মখা তাখি। প্রধান মন্ত্রীনা UNICEFকী ৱাফম পল্লদুনা, স্কিম অসিনা লাইরবা ইমুংশিংদা চহিদা লুপা 50,000 কনবদা তেংবাংলি হায়খি।
ওপোজিসনগী ওস্ত্রিচকী মতৌ চেনবা থৌওংবু য়ানীংদবা ফোংদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ওপোজিসনশিংনা থাজদবা য়াম্না হেনমনবনা মীয়ামগী মসিগুম্বা থাজবা অসি উবা ঙমদ্রে হায়খি। ওপোজিসনগী অথীবা ৱাহৈ অমসুং লেপ্তনা হুনবগী থৌওংশিং অসিদি ‘কালা তিকা’ (ফত্তবা ঙাকথোক্নবা) অদুগুম্না মথৌ তৌই হায়না মহাক্না হায়খি।
ওপোজিসন্না মমায় থীহনগে পান্দম থম্লিবা ইন্সতিত্যুসন খুদিংনা মায় পাকপা ওই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পল্লদুনা মসিবু “ওপোজিসনগী অরোৎপা থৌজাল” হায়না কৌখি। “মখোয়না ফত্তবা ওইসনু খনবা খুদিংনা, মমৈথংদা মায় পাকপা লোয়না ওই”, মহাক্না হায়খি।
বেঙ্কিং সেক্তরনা চাউখৎলকপদা ওপোজিসন্না লৈবা ৱাখল্লোনবু প্রধান মন্ত্রীনা নীংশিংলদুনা, মখোয়না অরানবা পাউ শন্দোক্নবা অমসুং মীয়াম্বু চমম্নহন্নবা কন্না হোৎনখিবনি হায়খি। অদুবু, পব্লিক সেক্তরগী অপুনবা শেন্দোংনা শরুক অনি থোক্না হেনগৎখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মরম থত্তুনা হায়খি। লৈবাকপু NPA ক্রাইসিস অমগী মাইকৈদা পুখিবা ফোন বেঙ্কিংগী ৱাথোক্কী মতাংদসু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি অমসুং লৈবাক্না মসিদগী থোক্লক্লে, তুংলমচত্তা খোঙদারী হায়না মখা তাখি। ওপোজিসন্না য়াম্না কন্না য়েংশিনখিবা HALগী খুদমসু প্রধান মন্ত্রীনা পীখি। HALনা হৌজিক্তি অৱাংবা থাক্তা মায় পাক্লে অমসুং খ্বাইদগী ৱাংবা রেভেন্যুসু ফংখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি। LICগী মতাংদা ওপোজিসন্না ঙাঙখিবা ফত্তবা ৱাফম কয়া নীংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা LICনা নোংম-নোংমগী চাউখৎপা হেনগৎলক্লি হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী অহুমশুবা তর্মদা মালেমগী খ্বাইদগী অহুমশুবা শেন্মিৎলোন ওইরগনি হায়না নুমিৎ খরনিগী মমাংদা হায়খিববু নৌহৌননা নীংশিংলদুনা “ওপোজিসন্না লৈবাক্কী তৌবা ঙম্বগী মতিক্তা থাজবা থমদে” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। থৌদাং খঙবা ওপোজিসন অমা ওইনা, পান্দম অসি ফংনবগীদমক্তা য়াৎলিবা থৌরাংগী মতাংদা ওপোজিসন্না ৱাহং হংবা য়াবনি নত্ত্রগা মদুমক তৌদ্রবসু, পাউতাক খরদি পীবা য়াবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মালেমগী খ্বাইদগী অহুমশুবা চাউবা শেন্মিৎলোন ওইনবা করিসু তৌবগী মথৌ তাদে হায়বা ঙম্বা ওপোজিসনগী থৌৱা শাদবগী মতৌবু প্রধান মন্ত্রীনা য়ানিংদবা উৎখি। ওপোজিসনগী মসিগুম্বা মতৌনা মখোয়গী পান্দম লৈতবা, করিগুম্বা অমা পাংথোক্কে হায়বগী ইথিল লৈতবা, মালেমগী শেন্মিৎলোনগী মতাংদা খঙদবা অমসুং ভারতকী মতিক খঙবা ঙমদবগী মতৌ ময়েক শেংনা তাক্লে হায়না মহাক্না মখা তাখি।
ভারতনা ইং 1991দা লাইরবগী খয়াত্তা মতৌ করম্না তাখিবা অমসুং বেংক্রপ ওইগে খিত্তং ঙাইবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা মিৎয়েং চঙখি। অদুবু, ইং 2014গী মতুংদা, ভারতনা মালেমগী মকোক থোংবা শেন্মিৎলোন মঙাগী মনুং চনবা ঙমখি। মসিদি ‘রিফোর্ম, পরফোর্ম অমসুং ত্রান্সফোর্ম’গী মন্ত্রগা লোয়ননা নীংথিনা থৌরাং য়াৎপা অমসুং হোৎনবা কনবদগী ওইথোকপনি হায়না মহাক্না হায়খি। থৌওং অসিমক মখা চত্থখিগনি অমসুং তঙাই ফদবা রিফোর্মসু পাংথোকখিগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। “ইং 2028তা অদোম্না নো কনফিদেন্স মোসন পুখৎলকপা মতমদদি, লৈবাক অসিনা মকোক থোংবা 3গী মনুংদা লৈরগনি”, মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা ওপোজিসনগী থাজবা ৱাৎপা থৌওংগী মতাংদা মখা তারদুনা, মখোয়না স্বচ্ছ ভারত, জন ধন একাউন্ত, য়োগ, আয়ুর্বেদ, স্তার্তঅপ ইন্দিয়া, দিজিতেল ইন্দিয়া অমসুং মেক ইন ইন্দিয়াগুম্বা কেম্পেন্দা থাজদবগী মতাংদসু পাউদমখি।
কংগ্রেসকী লৈঙাক মনুংদা কশ্মীরদা লালহৌবশিং চঙলকখিবা অমসুং মতমদুগী সরকারনা পাকিস্তানগী ৱাফম য়াদুনা শান্তিগী ৱারী লেপ্তনা শান্নখিবগী মতাংদসু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। কশ্মীর মীয়ামগা মরী লৈনবগী মহুত্তা মখোয়না হুরিয়াৎকা মরী লৈনখিবগী ৱাফম অদুসু মহাক্না পনবদা য়াওখি। সর্জিকেল স্ত্রাইক্কী মতাংদা ৱাফম থম্লদুনা, হীরম অসিগী মতাংদা ওপোজিসন্না লৈবাক্কী সরকারদা থাজবগী মহুত্তা য়েক্নবনা থম্বা ৱাফমদা মতৌ করম্না থাজখিবগে হায়বগী মতাংদসু প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি।
“লৈবাক্কী ফত্তবা ঙাংবশিংদা ওপোজিসন্না য়াম্না থুনা থাজবা থমগল্লি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অমসুং ফোরেন এজেন্সী অমনা ফুদ সেক্যুরিতীগী হীরমদা অৱাবা মাইয়োক্নরিবা লৈবাক অমবু অখন্নবা পেরামীতর খরগী মতাংদা ভারত্তগী হেন্না ৱাংনা থম্বা অরানবা পাউদম অমগী মতাংদা পনখি। ওপোজিসন্না মসিগুম্বা অরানবা পাউদা য়াম্না থাজগল্লি অমসুং খুদোংচাবা হেক ফংবগা লৈবাক্কী মিংচৎ থীহন্নবা হোৎনৈ হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না ভারত্তা শাবা কোরোনাগী ভেক্সিনগী খুদম পীরদুনা, ওপোজিসন্না মসিদা থাজবা থমদে, মদুগী মহুত্তা মীরমদা শাবা ভেক্সিন্দা ওইনা মিৎয়েং চঙখিবগী থৌওংগী খুদম পীখি। ওপোজিসন্না ভারত অমসুং ভারতকী মীয়ামগী তৌবা ঙম্বগী মতিক্তা থাজবা লৈতবা মতৌ অসিগা মান্ননা, লৈবাক মীয়াম্নসু মখোয়গী মফমদা থাজবা য়াম্না নেম্মি হায়না মহাক্না মিৎয়েং চঙখি।
মপান্থোংদা চুংশিন্নবা শাবগী মতৌনা লৈবাক মীয়াম্বু নম্থাক তৌবা খক ওইথোক্লোই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়রদুনা মিং অমখক হোংদোকপা খক্তনা ওপোজিসনগী চুংশিন্নবা অসিগী মরাইবক হোংদোকপা য়াবা নত্তে হায়না মখা তাখি। “মখোয়না হিংনবা NDAগী মতেং লৌখি, অদুবু ‘I’ অনি হাপচিনখি। অহানবনা, পার্তী 26কী ইগোগী, অমসুং অনিশুবা ‘I’ অমনা, ইমুং অমগী ইগোগী। মখোয়না Indiaবু I.N.D.I.A. হায়না মচোয় তাহল্লে”, মহাক্না হায়খি। “ওপোজিসন্না মিং হোংদোকপদদি থাজবা থম্মি, অদুবু মখোয়না মশাগী থবক অমসুং চৎনবীদি হোংদোকপা ঙমদ্রি”, মহাক্না মখা তাখি। তমিল নাদু সরকারগী মন্ত্রী অমগী তোখায়বা ৱাখল্লোন চেনবা কম্মেন্ত অমগী মতাংদা হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্যসিদা থম্লিবা থাজববু অমুক হন্না নীংশিংখি অমসুং রাজ্যসিদি লৈবাক নিংবগী ইথিল লেপ্তনা চেনবা রাজ্যনি হায়খি। ওপোজিসনগী মিংগী মতাংদা থৱাই য়াওরিবা অসিদা মিৎয়েং চঙলদুনা, স্কিম অমসুং মরু ওইবা মার্কর খুদিংগী মিংবু ইমুং অমগী মীওইগী মিংদা থোনবগী মতাংদা মহাক্না ৱাফম থমখি। প্রধান মন্ত্রীনা I.N.D.I.A.বু ‘ঘমন্দিয়া’ কোলিএসন (মী উইশিত্তবা কোলিএসন) কৌখি অমসুং পার্ত্নরশিংগী মরক্তা পুকচেল মান্নদবা লৈরিবা অসিদা মিৎয়েং চঙখি।
লৈবাক্কী নিংতম লানমী অমসুং হৌদোক্লম্বা ইপা-ইপুশিংনা শাগৈগী রাজনীতিগী মাইয়োক্তা মতম পুম্বদা লৈখিবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। শাগৈ নাতৈগী পথাপ্না মীয়ামদা অকায়বা শাগৈ নাতৈগী রাজনীতিনা মরম ওইরগা মরু ওইবা লুচিংবশিংনা অৱাবা মাইয়োক্নৈ, মহাক্না হায়খি। মসিগুম্বা থৌওংগী অৱাবা নংখিবা শক্নাইরবা মীওইশিংগী ফোতোশিং অসি কংগ্রেসনা পান্দবা মতমগী মতুংদতা পার্লিয়ামেন্ততা থেৎলকই হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না স্তেচ্যু ওফ য়ুনিতী অমসুং প্রধানমন্ত্রী সংগ্রালয়গী মতাংদসু পনখি। ম্যুজিয়ম অসিদি প্রধান মন্ত্রী খুদিংগী মফমদা ইকায় খুম্নবনি অমসুং পার্তী পোলিতিক্সকী মথক্তগী লৈবনি।
ভারত মীয়াম্না চহি 30গী মতুংদা মপুং ওইনা মেজোরিতী ওইবা সরকার অনিরক খনখ্রবসু, ওপোজিসনশিংদি প্রধান মন্ত্রীগী চৌক্রিদা ফম্লিবা ’লাইরবগী মচানুপা’ অসিগী মফমদা হৈনদবা ফাওরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। ওপোজিসনশিংনা মমাংগী মতমদা এয়রক্রাফ অমসুং নেভেল ভেসেল লান্না শিজিন্নখিবশিং অদু হৌজিক্তি ভেক্সিন পুথোক পুশিন তৌনবা অমসুং মীরমদা পন্দুনা লৈরবা লৈবাক মীয়াম পুরক্নবা চুম্থোক্লে হায়বা ৱাফমদা মহাক্না মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনখি।
অরেম-অচারমগী রাজনীতিগী মাইয়োক্তা প্রধান মন্ত্রীনা চেকশিনৱা থমখি অমসুং য়ুম্লোন্নবা লৈবাকশিংনা থেংনরিবা তংদু লৈতাদবগী মতৌবু মসিগুম্বা রাজনীতিনা পুরকপা ফিভমগী খুদম ওইনা পীখি। মীয়ামদা লান্নবা থাজবা পীদুনা মীখল মায় পাকপা পাম্বগী মতৌবু মহানা নুংনাংবা ফোংদোক্লদুনা চাউখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং পন্দুনা লৈখিবা মতমদা মীয়াম্না থেংনবা অৱাবা কয়াগী মতাংদা মহাক্না ফোংদোকখি।
ওপোজিসন্না মনিপুরগী ফিভমগী মতাংদা কৈদৌনুংদা খন্নবা পামখিদে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা অখাঙবা কনবগী মতৌগা লোয়ননা অমসুং রাজনীতি অমত্তা তৌদনা ফিভম অসিবু মনুং হুৎনা তাকখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি। গৃহ মন্ত্রীনা শন্দোক্না তাকখ্রিবা অদুদি লৈবাক্না থৱাই চঙলিবা অসিবু উৎনবা হোৎনবগী থৌওংনি, মসিদি হাউসনা মনিপুরদা থাজবা থম্মি হায়বা উৎনবা হোৎনবা থৌওংনি। মসিদি পুকচেল শেংনা খন্ন-নৈনদুনা ৱারোইশিন পুরক্নবা হোৎনবগী থৌওংনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মনিপুরগী মতাংদা পল্লদুনা, মনিপুরদা থোক্লিবা মীশি মীনা অসি থম্মোই শোকই হায়খি। “নুপীগী মাইয়োক্তা ক্রাইম তৌবা হায়বসি য়াবা ঙম্লোই অমসুং কেন্দ্র অমদি রাজ্য সরকারনা মরাল লৈবশিংবু শোইদনা চৈরাক পীগনি। ঐখোয়না হৌজিক হোৎনরিবা কয়া অসিনা মরম ওইরগা লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা মনিপুরদা শান্তি অমুক্কা হন্না লৈরক্কনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা পীরি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মনিপুরগী মীয়াম, ইমা অমসুং ইচানুপীশিংগী মফমদা লৈবাক্না মখোয়গীদমক্তা লেপ্লি অমসুং হাউসনা মখোয়গীদমক্তা লেপ্লি হায়বগী মহাক্না থাজবা পীখি। মনিপুরনা চাউখৎ থৌরাংগী লম্বীদা অমুক হন্না লাকহন্নবা সরকারনা থবক অমত্তা চিত্থদনা পাংথোক্কনি হায়বগী থাজবসু মহাক্না পীখি।
হাউসতা ইমা ভারতীগী মতাংদা পামদবা লোন্দা শিজিন্নববু প্রধান মন্ত্রীনা য়াম্না অহকপা মওংদা য়ানিংদবা উৎখি অমসুং মসিগুম্বা মীওই অসিনা পার্তিসন থোকহনবনি অমসুং মখোয়না বন্দে মাতরম ফাওববু থওই উইশিত্তে হায়না মহাক্না মখা তাখি। শ্রী মোদীনা কচ্চাথীবু হীরম্বু ওপোজিসন্না মায়থীবগী খুদম ওইনা পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা অৱাং নোংপোক্কা মরী লৈনবা থৌদোক অহুমগী মতাংদা পনখি। অহানবা, মার্চ 5, 1966, মসিদা মিজোরমদা মীয়ামদা লান্দানবা এয়রফর্স শিজিন্নখি। অনিশুবা, চাইনানা লান্দারকপা মতমদা, অৱাং নোংপোক্কী মীয়াম্বু মশানা মশা ঙাকথোকচরো হায়না থাদোকখিবগী ইং 1962দা প্রধান মন্ত্রী নেহরুনা রেদিওদা ৱাফম থমখিবা। লমদম অসিদা মিৎয়েং চঙদে হায়না রাম মনোহর লোহিয়ানা থমখিবা ৱাফমসু মহাক্না পনখি। হৌজিক্কী সরকারগী মতমদা, মন্ত্রীশিংনা অৱাং নোংপোক্কী তোঙান-তোঙানবা হেদক্বারতরশিংদা অহিং 400 লেকখি অমসুং মহাক মশামকসু লমদমসিদা 50রক চৎলে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। “অৱাং নোংপোক লমদমগা ঐহাক্কা থম্মোইগী মরী লৈনৈ। পি.এম. ওইদ্রিঙৈগী মমাংদসু, ঐহাক্না লমদমসিদা চৎলুরে”, শ্রী মোদীনা হায়খি।
মনিপুরগী ইরাং অসি হন্দক্তা হৌরকপগী মওংদা উৎলি অদুবু মসিগী মপুং ওইবা মরমদি কংগ্রেস অমসুং মখোয়গী রাজনীতিনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “মনিপুর অসি ভারতকী নীংথিরবা নাৎ অমসুং চৎনবীনা থল্লি। মনিপুর অসি মশিং থীঙমদ্রবা কত্থোকপগী লমদম্নি”, মহাক্না হায়খি। কংগ্রেসনা রাজ্যসিদা পাল্লিঙৈ মতমদা রাজ্যসিগী ইন্সতিত্যুসন খুদিংমক লালহৌবগী মখা পোন্না চৎলম্বা অমসুং সরকারগী ওফিসশিংদা মহাত্মা গান্ধীগী ফোতো থেৎপদা অথিংবা থম্লবগী মতম মহাক্না নীংশিংখি। মোইরাংদা লৈবা আজাদ হিন্দ ফাউজ ম্যুজিয়মগী নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী মীতমদা বোম্ব লংশিনবগী থৌদোকপুসু মহাক্না নীংশিংখি। মনিপুরগী স্কুলশিংদা নেস্নেল এন্থেম শকপা থিংবা অমসুং লাইব্রেরীশিংদগী লাইরিক কয়া মৈ থাবগী কেম্পেন অমা হৌদোকখিবগী মতাংদসু মহাক্না নীংশিংখি। কংগ্রেসকী মতমদা রাজ্যসিদা চত্থখিবা লালহৌবগী থৌওংগী খুদম কয়া মহাক্না পীরদুনা মন্দিরশিংনা নুমিদাং ৱাইরমগী পুং 4 তাবগা থোং লোনবা, ইস্কোন লাইশঙদা বোম্ব লংশিনবদা মীওই কয়াগী পুন্সি মাঙখিবা অমসুং সরকারগী ওফিসরশিংনা লালহৌবগী মফমদা ঙাক শেনবগী শেল পীবগী থৌদোকশিংগী খুদমসু পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হৌজিক লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা অৱাং নোংপোক্না চাউখৎ থৌরাংগী ময়োল ওইরক্কনি হায়না পাউদমখি। মালেমগী পথাপশিংদা ইহৌ লাকপনা খা নোংপোক এসিয়া অমসুং ASEAN লৈবাকশিংদা অওনবা পুরক্কনি অমসুং মসিনা অৱাং নোংপোক লমদমদা করম্বা শাফু পীগনি হায়বা মহাক খঙই হায়না ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “মরম অদুনা, ঐখোয়গী সরকারনা অৱাং নোংপোক্কী চাউখৎ থৌরাংদা অহানবা মিৎয়েং থম্লিবনি”। শ্রী মোদীনা অৱাং নোংপোক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ইনভেস্তমেন্ত তৌবগী মতাংদা ৱাফম থমখি অমসুং মোদর্ন হাইৱে, রেলৱে, অমসুং এয়রপোর্তনা অৱাং নোংপোক্কী শক্তাক ওইরে হায়না ফোংদোকখি। “অগরতালাদা অহানবা ওইনা রেলগা শম্নরে, পোৎলম পুবা ত্রেন্না মনিপুরদা অহানবা ওইনা য়ৌখ্রে, বন্দে ভারতকুম্বা মোদর্ন ত্রেন লমদমসিদা অহানবা ওইনা চেনবা হৌরে, অরুনাচল প্রদেশতা খ্বাইদগী অহানবা গ্রীনফিল্দ এয়রপোর্ত শাখ্রে, সিক্কিমদা এয়র ত্রাভেল লৈরে, অৱাং নোংপোক্তা অহানবা ওইনা এমস হাংদোক্লে, মনিপুরদা নেস্নেল স্পোর্ত য়ুনিভর্সিতী হাংলে, মিজোরমদা ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ মাস কম্ম্যুনিকেসন অহানবা ওইনা হাংলে, কাউন্সিল ওফ মিনিস্তরদা অৱাং নোংপোক্না শরুক য়াবগী চাং হেনগৎলে, অদুগা খ্বাইদগী অহানবা ওইনা, নুপী অমনা রাজ্য সভাদা নাগালেন্দগী মীহুৎ ওইরে। অৱাং নোংপোক্কী মশিং য়াম্লবা মীওই কয়াবু খ্বাইদগী অহানবা ওইনা পদ্ম এৱার্দ পীদুনা ইকায় খুম্নখ্রে অমসুং লচিত বোর্ফুকানগুম্বা হেরোবু গনতন্ত্র দিবস নুমিত্তা ইকায় খুম্নদুনা মহাক্কীদমক্তা হরাওবা ফোংদোক্লে অমসুং রানি গাইদিনল্যুগী মিংদা ম্যুজিয়ম অমসু শাখ্রে”, মহাক্না হায়খি।
“ঐখোয়গীদি, সবকা সাথ সবকা বিকাস অসি শুপ্নগী খোল্লাও অমা নত্তে, মসিদি থাজবা অমসুং খোঙফম চেৎপগী ৱাফম অমনি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অমসুং “ঐহাক্না ইশাগী হকচাংগী পোৎলম খুদিংমক লৈবাক সেবাগীদমক্তা কত্থোক্কনি হায়না ঐহাক্না লৈবাক মীয়ামগী মফমদা থাজবা পীজরি” হায়না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা অসুম্না মিৎয়েংসু চঙখি, “পার্লিয়ামেন্ত অসি পার্তী অমগী ফম্বাক নত্তে। মসিদি লৈবাক্কী খ্বাইদগী ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইবা বোদীনি। মরম অদুনা, পার্লিয়ামেন্তকী মীপুম খুদিংনা মসিগীদমক্তা অখন্নবা থৱাই য়াওফম থোকই। রিসোর্স কয়া অমা মফমসিদা থাদরি। মফমসিগী সেকেন্দ খুদিংমক লৈবাক্কীদমক্তা শিজিন্নগদবনি”। থৱাই য়াওবগী মতৌ লৈত্রগসু, রাজনীতি তৌবদি য়াগনি, অদুবু লৈবাক চলায়বদি ওইথোক্লোই হায়না মহাক্না হায়খি।
মমাংগী চহি 9দা, মীচম মীয়ামগী থাজবা অসি য়াম্না হেনগৎলক্লি অমসুং ভারত মচা খুদিংনা থাজবনা থল্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “ঙসিগী ভারতনা প্রেসরগী মমাংদা কিন্থদে। ঙসিগী ভারত্তি নাথৈদুনা চত্তে, ৱাবা নাইদে, লেপ্পা নাইদে”, শ্রী মোদীনা হায়খি। মীয়াম্না থাজবা অমসুং ৱারেপ অমগা লোয়ননা তুংলমচত্তা খোঙদাবীয়ু অমসুং মীচম মীয়ামগী থাজবা লৈবা অসিনা মালেম্না ভারত্তা থাজবা থম্লিবনি হায়না মহাক্না হায়খি। মালেম্না ভারত্তা থাজবা হেনগৎলক্লিবা অসিসু মীচম মীয়াম্না মশাদা থাজবা লৈবদগীনি হায়না মহাক্না পাউদমখি।
মমাংগী চহি খরসিদা, সরকার অসিনা চাউখৎপা ভারত অমগী মপাঙ্গল কনবা ফম্বাক শেম্বদা মায় পাকখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। ফম্বাক অসিনা ভারতপু ইং 2047 ফাওবদা চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইহনগদৌরিবনি হায়না মহাক্না হায়খি। লৈবাক অসিনা লুরবা ফিভম কয়াদগী অমত্তা ওইনা মায় পাক্না থোক্লকখ্রে হায়না ফোংদোক্লদুনা, মহাক্না রাজনীতি দলশিংনা মনিপুরবু রাজনীতি তৌনবা হীরম অমা ওইনা শিজিন্নবীগনি হায়না ফোংদোকখি। “ঐখোয়না অৱা অনা কয়াবু খঙগদবনি অমসুং হান্নগী ফিভমদা হঞ্জিল্লক্নবা পুন্না হোৎনমিন্নগদবনি। তুংলমচৎকী লম্বী হায়বদু মসিনি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
Speaking in the Lok Sabha. https://t.co/FVFoofiMkA
— Narendra Modi (@narendramodi) August 10, 2023
pic.twitter.com/Zkj5ivAhq4
— PMO India (@PMOIndia) August 10, 2023
pic.twitter.com/mfRLiUTi8i
— PMO India (@PMOIndia) August 10, 2023
pic.twitter.com/wUzGbUK0B8
— PMO India (@PMOIndia) August 10, 2023
pic.twitter.com/gZJ13Sthld
— PMO India (@PMOIndia) August 10, 2023
pic.twitter.com/0wydu0UJcx
— PMO India (@PMOIndia) August 10, 2023
pic.twitter.com/G945CdSmsd
— PMO India (@PMOIndia) August 10, 2023
pic.twitter.com/Y8mi68czUg
— PMO India (@PMOIndia) August 10, 2023
pic.twitter.com/EHwqOZR49Y
— PMO India (@PMOIndia) August 10, 2023
pic.twitter.com/OghA6IMBwc
— PMO India (@PMOIndia) August 10, 2023
pic.twitter.com/pps93shl9Y
— PMO India (@PMOIndia) August 10, 2023
pic.twitter.com/1GhN1feOJL
— PMO India (@PMOIndia) August 10, 2023
pic.twitter.com/GdR8B55Kus
— PMO India (@PMOIndia) August 10, 2023
pic.twitter.com/3ZJLl2f9Be
— PMO India (@PMOIndia) August 10, 2023