Prime Minister's Office
PM replies to Motion of No Confidence in Lok Sabha
“I have come to express immense gratitude towards each and every citizen of India for repeatedly showing their trust in the government”
“Many key legislations did not get the discussion they deserved as the opposition put politics above them”
“This time period of the 21st century will impact the country for the next thousand years. We all should have a single focus”
“We have given the youth of India a government free of scams”
“Today a trust has arisen in the heart of the poor to fulfill his dreams”
“Opposition is not able to see the trust of people as they are so steeped in distrust”
“In 2028, when you will bring a No Confidence Motion, the Country will be among the top 3”
“Opposition believes in changing names but they can’t change their work culture”
“Freedom fighters and founding fathers of the country always opposed dynasty politics”
“Crimes against women are unacceptable and the Central Government and the State Government will work to ensure that the guilty are punished”
“There will be peace in Manipur and it will march on the path of development”
“I assure the people of Manipur, the mothers and daughters of Manipur that the nation stands by them and the House stands with them”
“Government will leave no stone unturned so that Manipur gets back on the track of development”
“Our government has given first priority to the development of the Northeast”
“For us, Sabka Saath Sabka Vishwas is not a slogan but is an article of faith, a commitment”
“Parliament is not a platform for a Party. Parliament is the revered highest body for the country. Every second here should be utilized for the country”
“The India of today does not crumble under pressure. The India of today does not bend, does not tire and does not stop”
10 AUG 2023 8:24PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi replied to the Motion of No Confidence in Lok Sabha today.
Addressing the House, the Prime Minister said that he has come to express immense gratitude towards each and every citizen of India for repeatedly showing their trust in the government. He recalled commenting that it is not a floor test for the government but for those who introduced it in the house in 2018 when the opposition brought a no-confidence motion. “When we went to polls in 2019, the people had declared no confidence in them with utmost strength”, the Prime Minister said as he underlined that both NDA and the BJP won more seats. In a way, the Prime Minister said, the no-confidence motion introduced by the opposition is lucky for the government. He also expressed confidence that the NDA and the BJP will break all records and come out victorious in 2024 with the blessings of the people.
The Prime Minister said it would have been better if the opposition had participated with due seriousness since the beginning of the session. He mentioned that important legislations were passed in the past few days and they should have been discussed by the opposition who gave preference to politics over these key legislations. “There were many bills that were linked with the fishermen, data, poor, deprived and tribals but the opposition has no interest in them. This was a betrayal of the expectations of the people. They have proven that for them, the party is above the country”, he said. The Prime Minister said that the country is watching the opposition and they have always disappointed the people.
The Prime Minister pointed out that a time comes in the life of a nation when it breaks free from the old shackles and moves forward with new energy and determination. “This time period of the 21st century is a time of fulfilling all our aspirations. Whatever is shaped during this time period will impact the country for the next thousand years. Therefore, we have a huge responsibility and we should have a single focus- development of the country and full dedication to realize the dreams of the countrymen”, he emphasized. He said that the strengths of our people and youth can take us to our destination.
He continued, that in 2014 and later, due to the track record the country chose a full majority government as they knew where lies the capability of realizing their dreams. “We have given the youth of India a government free of scams. We have given them courage and the opportunity to fly in the open sky. We have repaired India's standing in the world and have taken them to new heights”, he stressed. “Opposition have made an unsuccessful attempt to break the confidence of the people in the garb of No Confidence Motion”, he said. Shri Modi mentioned the growth in the startup ecosystem, record foreign investment, and new peaks of exports and said, “Today a trust has arisen in the heart of the poor to fulfill their dreams.” He also talked about the NITI report about 13.5 crore people coming out of poverty.
The Prime Minister mentioned an IMF working paper which states that India has almost eradicated extreme poverty. Quoting the IMF, the Prime Minister said that the Indian DBT Scheme and other social welfare schemes are a ‘logistical marvel’. He also quoted the WHO which states that the Jal Jeevan Mission is helping save 4 lakh lives in the country and the Swacch Bharat Abhiyan helping save 3 lakh lives. “These are the poor people of the country who reside in urban slums”, he added. Quoting UNICEF on the Swachh Bharat Abhiyan, the Prime Minister said that it is helping the poor families of the country save Rs 50,000 per year.
Criticizing the ostrich approach of the opposition the Prime Minister said that they are not able to see the trust of people as they are so steeped in distrust. The Prime Minister said that the opposition's bad language and constant nitpicking works like a ‘Kala Tika (to ward off bad omen).
The Prime Minister said that all the target institutions of the opposition’s criticism invariably shine and called it the ‘opposition’s secret boon’. “Whoever they wish bad for, ends up doing well”, he said.
The Prime Minister recalled the attitude of the opposition towards the developments in the banking sector and said that they tried their best to spread misinformation and confuse the people. However, the Prime Minister interjected, the net profit of the public sector banks increased twofold. He also touched upon the phone banking scam which pushed the country towards an NPA crisis and said that the country has revived itself from this and is now moving forward. Shri Modi also gave an example of HAL which was severely attacked by the opposition. He said HAL is touching new heights of success and has registered the highest-ever revenue. Throwing light on the ills spoken by the opposition about LIC, the Prime Minister said that LIC is growing stronger with each passing day.
“The opposition does not believe in the capabilities and dedication of the nation”, the Prime Minister remarked as he recalled saying a few days ago that in his third term, India will become the third largest economy in the world. As a responsible opposition, the Prime Minister said that they should have questioned the government on their roadmap to achieve this goal or at least provided suggestions but that was not the case. He called out the laxity of the opposition which claims that nothing needed to be done to become the third-largest economy in the world. The Prime Minister said that such an approach by the opposition indicates the lack of policies, intentions, vision, the know-how of world economics and the understanding of the capabilities of India.
The Prime Minister underlined how India sank into poverty and was on the verge of bankruptcy in 1991. However, after 2014 India found a place in the top 5 economies of the world. He said that this was achieved through the mantra of ‘Reform, Perform and Transform’ with definite planning and hard work. This will continue and necessary reforms will be done, he added. “In 2028, when you will bring a No Confidence Motion, the Country will be among the top 3”, he told the House.
Continuing the distrusting approach of the opposition, the Prime Minister talked about their lack of faith in the campaigns like Swachh Bharat, Jan Dhan Account, Yoga, Ayurveda, Startup India, Digital India and Make in India.
The Prime Minister highlighted the infiltration of militants in Kashmir during the Congress rule and that the then government would agree with Pakistan and continue peace talks simultaneously. He also touched upon their association with Hurriyat instead of the Kashmiri populace. Speaking about the Surgical Strike, the Prime Minister mentioned how the opposition chose to believe the narrative spun by the enemy instead of trusting the government on the issue.
“The opposition is quick to trust those who speak ill of the country”, the Prime Minister said and mentioned a misinformed report by a foreign agency that touted a nation dealing with food insecurity ahead of India in certain parameters. He said that the opposition latches on to such misinformed reports and tries to defame the country at every opportunity it gets. He also gave the example of the Made-in-India Corona vaccine and said that the opposition did not trust it but instead looked towards foreign-made vaccines. He underlined that the opposition does not trust the capabilities of India and its people and similarly, the level of confidence for the opposition in the eyes of the people is at an extreme low.
The Prime Minister also said that cosmetic changes of alliance building cannot fool the people of the country and a simple change of name will not change the fortune of the opposition alliance. “They have taken the help of NDA to survive but added two ‘I's of arrogance, first for the ego of 26 parties and second ‘I’ for the ego of one family. They even splintered India into I.N.D.I.A.”, he said. “Opposition believes in changing names but they can’t change their work culture”, he emphasized. Referring to the divisive comment of a Minister from the Tamil Nadu Government, the Prime Minister reiterated his faith in the state and said that Tamil Nadu is a state where a stream of patriotism flows continuously. The Prime Minister dwelled on the fascination of the opposition with names and mentioned how every scheme and key marker was named after the members of the one family. The Prime Minister called I.N.D.I.A, a ‘Ghamndia’ coalition (arrogant coalition) and underlined the contradictions among the partners.
Shri Modi emphasized that the freedom fighters and founding fathers of the country always opposed dynasty politics. Dynasty system damages the common citizen. Key leaders suffered due to the dynasty politics, he said. He said many portraits of stalwarts who were victims of this type of politics found a place in the Parliament only in the later years of non-Congress governments. He also mentioned the Statue of Unity and Pradhanmantri Sangrahalaya. The Museum is dedicated to all Prime Ministers and rises above party politics.
The Prime Minister reiterated that even though the people of India elected a full majority government twice after 30 years, the opposition is perturbed by a ‘Garib ka Beta’ who is sitting on the Prime Minister’s chair. He pointed out that the misuse of aircrafts and naval vessels in the past by the opposition is now rectified for the transportation of vaccines and bringing back those stuck in foreign lands.
The Prime Minister warned against the politics of freebies and cited the situation in the neighboring countries as an example of the havoc that such politics can bring. He lamented the tendency of winning elections through reckless assurances and people are being put under tremendous pressure as development projects are being shelved.
The Prime Minister said that the opposition was never interested in discussing the Manipur situation. He said that the Home Minister explained the issues in great detail with patience and without any politics. The explanation by the Home Minister was an effort to convey the concern of the country and the nation, it was an attempt to convey the House’s confidence to Manipur. It was an honest effort to discuss and find ways.
Speaking about the Manipur issue, the Prime Minister said that the violence in Manipur is saddening. “Crimes against women are unacceptable and the Central Government and the State Government will work to ensure that the guilty are punished. I assure the people of India on the basis of our effort we are making that there will be peace in Manipur in the coming times”, the Prime Minister said. He assured the people of Manipur, the mothers and daughters of Manipur that the nation stands by them and the House stands by them. He also assured that the Government will leave no stone unturned so that Manipur gets back on the track of development.
The Prime Minister registered a strong protest against the use of objectionable language for Maa Bharati in the House and said that these are the people responsible for the Partition and who even berated Vande Mataram. Shri Modi also mentioned the Kachchatheevu issue as an example of the failure of the opposition.
The Prime Minister mentioned three incidents regarding the Northeast. First, on 5th March 1966, when the Airforce was used to attack people in Mizoram. Second, a radio transmission by then Prime Minister Nehru in 1962 when the people of Northeast were left to fend for themselves during the Chinese invasion. He also cited Ram Manohar Lohia’s allegation about the neglect of the region. The Prime Minister informed that in the current government, the Ministers have done 400 night stays in various district headquarters of the Northeast and the Prime Minister himself has visited 50 times. “I have an emotional attachment with the Northeast. Even before becoming PM, I have traveled across the region”, Shri Modi said.
The Prime Minister reiterated that the situation in Manipur is being presented in a way that the conflict arose only recently but the root cause of all issues in Manipur is Congress and its politics. “Manipur is filled with rich Indian culture and heritage. Manipur is the land of innumerable sacrifices”, he said. He recalled the time of Congress government in the state when every institution operated at the beck and call of extremist organizations and putting up a photograph of Mahatma Gandhi in government offices was forbidden. He also mentioned the bombing of the statue of Netaji Subhas Chandra Bose at the Museum of Azad Hind Fauj in Moirang. He further recalled when singing the National Anthem was forbidden in the schools of Manipur and a campaign was initiated to burn the books from libraries. The Prime Minister gave several examples of extremist activities in the region during the Congress rule and mentioned temples shutting their doors at 4 in the evening, the bombing of the Iskcon temple in Imphal that led to loss of lives, and protection money paid to the extremists by government officers.
The Prime Minister said that in the coming days, the Northeast is going to be a center of development. He said he is aware of the fact that movements in the global system will bring change in South-East Asia and ASEAN countries and what impact will that have on the Northeast. That is why, the Prime Minister said, “Our government has given first priority to the development of the Northeast.” Shri Modi talked about the investment in the infrastructure in the Northeast and mentioned how modern highways, railways and airports are becoming the identity of the Northeast. “Agartala got connected with rail connectivity for the first time, Goods train reached Manipur for the first time, for the first time modern train like Vande Bharat ran in the region, first greenfield airport was constructed in Arunachal Pradesh, Sikkim got connected with air travel, for the first time AIIMS opened in the Northeast, National Sports University is being opened in Manipur and Indian Institute of Mass Communication in Mizoram for the first time Northeast’s participation increased in the Council of Ministers, and for the first time, a woman represented Nagaland in the Rajya Sabha. For the first time so many people from the Northeast were honoured with Padma Awards and a hero like Lachit Burfukan was celebrated on Republic Day and a Museum with the name of Rani Gaidinliu was established”, he said.
“For us, Sabka Saath Sabka Vishwas is not a slogan but is an article of faith, a commitment”, said the Prime Minister adding “I assure the people of the country that I will devote every particle of the body and every moment to the service of the countrymen.”
The Prime Minister emphasized, “Parliament is not a platform for a Party. Parliament is the revered highest body for the country. Therefore, it is imperative that Parliamentarians have certain seriousness for this. So much of resources are being devoted here. Every second here should be utilized for the country.” He added that with a lack of seriousness, one can do politics but the country can not be run.
In the last 9 years, the Prime Minister said that the trust of the common citizens is soaring to new heights and every Indian is filled with confidence. “The India of today does not crumble under pressure. The India of today does not bend, does not tire and does not stop”, Shri Modi said. He urged the citizens to move forward with trust and resolution and said that it is the trust of the common people that inspires the world to believe in India. He credited the growing trust of the world in India to the growth of confidence in the common citizens.
In the past few years, the Prime Minister said that the government has succeeded in laying strong foundations for Viksit Bharat. He expressed confidence that it is this foundation which will lead India to become a developed nation by the year 2047. He underlined that the nation has come out of worse situations together and urged the political parties to not misuse the land of Manipur for petty politics. “We must empathize with the pain and suffering and do our best for recovery. This is the way forward”, the Prime Minister appealed.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
লোকসভাত অনাস্থা প্ৰস্তাৱৰ প্ৰত্যুত্তৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
“চৰকাৰৰ প্ৰতি বাৰে বাৰে আস্থা প্ৰকাশ কৰাৰ বাবে ভাৰতৰ প্ৰতিজন নাগৰিকৰ প্ৰতি মই আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিবলৈ আহিছো”
“বিৰোধীয়ে ৰাজনীতিক সকলোৰে উৰ্ধ্বত ৰখা বাবেই বহু গুৰুত্বপূৰ্ণ আইনে প্ৰাপ্য আলোচনা নাপালে”
“এবিংশ শতিকাৰ এই সময়ছোৱাই অহা হাজাৰ বছৰলৈ দেশখনত প্ৰভাৱ পেলাব। আমাৰ সকলোৰে একক লক্ষ্য থাকিব লাগে”
“আমি ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীক এখন কেলেংকাৰীমুক্ত চৰকাৰ দিছো”
“বিৰোধী অবিশ্বাসত ইমানেই ডুব গৈছে যে মানুহৰ আস্থা চাব পৰা নাই”
10 AUG 2023 8:24PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি লোকসভাত অনাস্থা প্ৰস্তাৱৰ প্ৰত্যুত্তৰ আগবঢ়ায়।
সদনত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চৰকাৰৰ প্ৰতি বাৰে বাৰে আস্থা প্ৰকাশ কৰাৰ বাবে ভাৰতৰ প্ৰতিজন নাগৰিকৰ প্ৰতি তেওঁ অপৰিসীম কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিবলৈ আহিছে। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে এয়া চৰকাৰৰ বাবে নহয় বৰঞ্চ ২০১৮ চনত বিৰোধীয়ে অনাস্থা প্ৰস্তাৱ অনাৰ সময়ত সদনত প্ৰৱৰ্তন কৰাসকলৰ বাবেহে ফ্ল’ৰ টেষ্ট। ‘২০১৯ চনত আমি যেতিয়া নিৰ্বাচন খেলিছিলো তেতিয়া ৰাইজে তেওঁলোকৰ ওপৰত সৰ্বতোপ্ৰকাৰে অনাস্থা ঘোষণা কৰিছিল”, এন ডি এ আৰু বিজেপি দুয়োটা দলে অধিক আসন লাভ কৰা বুলি উল্লেখ কৰি এইদৰে কয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। এক প্ৰকাৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিৰোধীয়ে উত্থাপন কৰা অনাস্থা প্ৰস্তাৱ চৰকাৰৰ বাবে ভাগ্যৰ কথা। লগতে এন ডি এ আৰু বিজেপিয়ে সকলো অভিলেখ ভংগ কৰি ৰাইজৰ আশীৰ্বাদত ২০২৪ চনতো বিজয়ী হৈ ওলাই আহিব বুলিও তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অধিৱেশনৰ আৰম্ভণিৰে পৰা বিৰোধীয়ে উপযুক্ত দিশত গুৰুত্বসহকাৰে অংশগ্ৰহণ কৰিলে ভাল আছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বিগত কেইটামানদিনত ভালেমান গুৰুত্বপূৰ্ণ আইন গৃহীত হৈছে আৰু এই সমালোচনাযোগ্য আইনবোৰতকৈ ৰাজনীতিক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া বিৰোধীয়ে সেইবোৰৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিব লাগিছিল। ‘মাছমৰীয়া, ডাটা, দৰিদ্ৰ, বঞ্চিত, আৰু জনজাতীয় লোকৰ সৈতে জড়িত বহু বিধেয়ক এইবাৰ উত্থাপন হৈছিল যদিও এইবোৰৰ প্ৰতি বিৰোধীৰ কোনো আগ্ৰহ নাই। এয়া আছিল ৰাইজৰ আশাৰ প্ৰতি বিশ্বাসঘাতকতা। তেওঁলোকে প্ৰমাণ কৰিছে যে তেওঁলোকৰ বাবে দলটো দেশতকৈও ওপৰত”। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দেশে বিৰোধীৰ ৰেহ-ৰূপ চাই আছে আৰু তেওঁলোকে সদায় ৰাইজক হতাশেই কৰি আহিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লখ কৰে যে জাতি এটাৰ জীৱনত এনে এটা সময় আহে যেতিয়া ই পুৰণি বান্ধোনৰ পৰা মুক্ত হৈ নতুন শক্তি আৰু দৃঢ়তাৰে আগবাঢ়ি যায়। তেওঁ গুৰুত্বসহকাৰে কয়, “একবিংশ শতিকাৰ এই সময়ছোৱা আমাৰ সকলো আকাংক্ষা পূৰণৰ সময়। এই সময়ছোৱাত যিয়েই গঢ় লৈ উঠিব, ইয়াৰ প্ৰভাৱ দেশখনত আগন্তুক হাজাৰ বছৰলৈ পৰিব। গতিকে আমাৰ এক বৃহৎ দায়িত্ব আছে আৰু আমাৰ একক মনোযোগ- দেশৰ উন্নয়ন আৰু দেশবাসীৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ পূৰ্ণ নিষ্ঠা থাকিব লাগে।” তেওঁ কয় যে আমাৰ জনসাধাৰণ আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ শক্তিয়ে আমাক গন্তব্যস্থানলৈ লৈ যাব পাৰে।
তেওঁ লগতে কয় যে ২০১৪ চনত আৰু পিছলৈ ট্ৰেক ৰেকৰ্ডৰ বাবে দেশখনে সম্পূৰ্ণ সংখ্যাগৰিষ্ঠ চৰকাৰ বাছি লৈছিল কাৰণ তেওঁলোকে জানিছিল যে তেওঁলোকৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰাৰ ক্ষমতা ক’ত আছে। ‘আমি ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলক কেলেংকাৰীমুক্ত চৰকাৰ এখন দিছো। আমি তেওঁলোকক সাহস দিছো আৰু মুকলি আকাশত উৰিবলৈ সুযোগ দিছো। আমি বিশ্বত ভাৰতৰ স্থিতি শক্তিশালী কৰিছো আৰু নিতৌ নতুন উচ্চতালৈ লৈ গৈছো।” তেওঁ লগতে কয়, “বিৰোধীয়ে অনাস্থা প্ৰস্তাৱৰ পোছাক পিন্ধি জনসাধাৰণৰ আস্থা ভংগ কৰাৰ ব্যৰ্থ প্ৰচেষ্টা চলাইছ”। ষ্টাৰ্টআপ ইক’ছিষ্টেমৰ বিকাশ, অভিলেখ বিদেশী বিনিয়োগ, ৰপ্তানিৰ নতুন শিখৰ আদিৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে, “আজি দুখীয়াৰ হৃদয়ত তেওঁলোকৰ সপোন পূৰণৰ বাবে এক আস্থাৰ সৃষ্টি হৈছে।” ১৩.৫ কোটি লোক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই অহাৰ কথাও তেওঁ নিটি আয়োগৰ প্ৰতিবেদনৰ প্ৰসঙ্গৰে উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আই এম এফৰ এখন ৱৰ্কিং পেপাৰৰ কথা উল্লেখ কৰে য’ত উল্লেখ আছে যে ভাৰতে চৰম দৰিদ্ৰতা প্ৰায় নিৰ্মূল কৰিছে। আই এম এফৰ উদ্ধৃতি দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতীয় ডি বি টি (প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰ) আঁচনি আৰু অন্যান্য সমাজ কল্যাণমূলক আঁচনিসমূহ এক ‘লজিষ্টিক মাৰ্ভেল’। লগতে তেওঁ বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ উদ্ধৃতি দি কয় যে জলজীৱন মিছনে দেশত ৪ লাখ লোকৰ জীৱন ৰক্ষা কৰাত সহায় কৰিছে আৰু স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানে ৩ লাখ লোকৰ জীৱন ৰক্ষা কৰাত সহায় কৰিছে। “এইসকল দেশৰ দৰিদ্ৰ লোক যিয়ে নগৰীয়া বস্তিত বাস কৰে”, তেওঁ লগতে কয়। স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান সন্দৰ্ভত ইউনিচেফৰ উদ্ধৃতি দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দেশৰ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালসমূহক বছৰি ৫০ হাজাৰ টকা সঞ্চয় কৰাত ই সহায় কৰি আছে।”
বিৰোধীৰ হঠকাৰী পন্থাক সমালোচনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁলোক অবিশ্বাসত ইমানেই ডুব গৈছে যে, তেওঁলোকে মানুহৰ আস্থা চাব পৰা অৱস্থাত নাই। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিৰোধীৰ কটু বাক্য প্ৰয়োগ আৰু অহৰহ শাও-শপনিয়ে এতিয়া ‘কালা টিকা’ (বেয়া নজৰ আঁতৰোৱাৰ বাবে লগোৱা ফোঁট)ৰ দৰে কাম কৰে।
বিৰোধীৰ সমালোচনাৰ সকলোবোৰ লক্ষ্য সুন্দৰভাৱে জিলিকি উঠিছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইয়াক ‘বিৰোধীৰ গোপন কবৰ’ বুলি অভিহিত কৰে। “যাৰ বাবে তেওঁলোকে বেয়া কামনা কৰে, শেষত তেওঁলোকৰেই ভালে হয়” এইবুলিও তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বেংকিং খণ্ডৰ উন্নয়নৰ প্ৰতি বিৰোধীৰ মনোভাৱৰ কথা সোঁৱৰাই কয় যে তেওঁলোকে ভুল তথ্য প্ৰচাৰ আৰু জনসাধাৰণক বিভ্ৰান্ত কৰিবলৈ যৎপৰোনাস্তি চেষ্টা কৰিছিল। কিন্তু প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মধ্যস্থতাত ৰাজহুৱা খণ্ডৰ বেংকৰ নিকা লাভ দুগুণ বৃদ্ধি পালে। দেশখনক এনপিএৰ সংকটৰ দিশে ঠেলি দিয়া ফোন বেংকিং কেলেংকাৰীৰ কথাও উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে দেশখনে ইয়াৰ পৰা নিজকে পুনৰ সজীৱ কৰি তুলিছে আৰু এতিয়া আগবাঢ়ি আহিছে। শ্ৰী মোদীয়ে HAL ৰ উদাহৰণো দাঙি ধৰি কয় যে বিৰোধীয়ে ইয়াতো তীব্ৰ আক্ৰমণ কৰিছিল। তেওঁ কয় যে HAL এ সফলতাৰ নতুন উচ্চতাত উপনীত হৈছে আৰু এতিয়ালৈকে সৰ্বাধিক ৰাজহ পঞ্জীয়ন কৰিছে। LIC সন্দৰ্ভত বিৰোধীয়ে কোৱা অসুবিধাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰতিদিনে LIC শক্তিশালী হৈ আহিছে।
“বিৰোধীয়ে জাতিৰ সামৰ্থ্য আৰু নিষ্ঠাত বিশ্বাস নকৰে”, কিছুদিন পূৰ্বে তৃতীয় কাৰ্যকালত ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হিচাপে পৰিগণিত হ’ব বুলি কোৱা কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে। দায়িত্বশীল বিৰোধী হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁলোকে এই লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ চৰকাৰক তেওঁলোকে ৰোডমেপত প্ৰশ্ন কৰা উচিত আছিল বা অন্ততঃ পৰামৰ্শ দিব লাগিছিল কিন্তু সেয়া কাৰ্যতঃ নহ’ল। তেওঁ বিৰোধীৰ শিথিলতাক সমালোচনাও কৰে আৰু কয় যে এই বিৰোধীয়েই বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হ’বলৈ একো কৰাৰ প্ৰয়োজন নাছিল বুলি কৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিৰোধীৰ এনে পন্থাই নীতি, উদ্দেশ্য, দৃষ্টিভংগী, বিশ্ব অৰ্থনীতিৰ গতিবিধি, ভাৰতৰ সামৰ্থ্যৰ বুজাবুজিৰ অভাৱৰ ইংগিত দিয়ে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে কেনেকৈ ভাৰত দৰিদ্ৰতাত ডুব গৈছিল আৰু ১৯৯১ চনত দেউলীয়া হোৱাৰ উপক্ৰম হৈছিল। কিন্তু ২০১৪ চনৰ পিছত ভাৰতে বিশ্বৰ শীৰ্ষ ৫ খন অৰ্থনীতিৰ দেশৰ ভিতৰত স্থান লাভ কৰিছিল। তেওঁ কয় যে নিশ্চিত পৰিকল্পনা আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰমেৰে ‘সংস্কাৰ, পৰিৱেশন আৰু ৰূপান্তৰ’ মন্ত্ৰৰ জৰিয়তে এই কাম সম্ভৱ হৈছে। এই ধাৰা এইদৰেই চলি থাকিব আৰু প্ৰয়োজনীয় সংস্কাৰ কৰা হ’ব বুলিও তেওঁ কয়। “২০২৮ চনত যেতিয়া আপোনালোকে অনাস্থা প্ৰস্তাৱ আনিব, তেতিয়া আমাৰ দেশ বিশ্বৰ শীৰ্ষ ৩ খনৰ ভিতৰত থাকিব”, তেওঁ সদনত কয়।
বিৰোধীৰ অবিশ্বাসী পন্থা অব্যাহত ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বচ্ছ ভাৰত, জন ধন একাউণ্ট, যোগ, আয়ুৰ্বেদ, ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়া, ডিজিটেল ইণ্ডিয়া, মেক ইন ইণ্ডিয়া আদি অভিযানৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ বিশ্বাসহীনতাৰ কথা কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কংগ্ৰেছৰ শাসনকালত কাশ্মীৰত উগ্ৰপন্থীৰ অনুপ্ৰৱেশৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে আৰু তেতিয়াৰ চৰকাৰে পাকিস্তানৰ সৈতে সন্মতি দি একেলগে শান্তি আলোচনা অব্যাহত ৰাখিব বুলি উল্লেখ কৰে। কাশ্মীৰী জনসাধাৰণৰ পৰিৱৰ্তে হুৰিয়তৰ সৈতে তেওঁলোকৰ সম্পৰ্কৰ কথাও তেওঁ উল্লেখ কৰে। ছাৰ্জিকেল ষ্ট্ৰাইকৰ বিষয়ে ভাষণ প্ৰসঙ্গত উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কেনেকৈ বিৰোধীয়ে বিষয়টোৰ ওপৰত চৰকাৰক বিশ্বাস কৰাৰ পৰিৱৰ্তে শত্ৰুৱে প্ৰতিষ্ঠা কৰা কাহিনীটোক বিশ্বাস কৰিবলৈ লৈছিল।
“দেশৰ বেয়া কথা কোৱাসকলক বিৰোধীয়ে সোনকালে বিশ্বাস কৰে”, এই দৰে কৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ আগত খাদ্য সুৰক্ষাহীনতাৰ সৈতে মোকাবিলা কৰা এখন ৰাষ্ট্ৰক কিছুমান পৰিমাপত প্ৰচাৰ কৰা এটা বিদেশী সংস্থাৰ ভুল তথ্যযুক্ত প্ৰতিবেদনৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে বিৰোধীয়ে এনে ভুল তথ্যৰ প্ৰতিবেদনত লাগি থাকে আৰু লাভ কৰা প্ৰতিটো সুযোগতে দেশক বদনাম কৰিবলৈ চেষ্টা কৰে। লগতে তেওঁ মেড-ইন-ইণ্ডিয়া ক’ৰোনা ভেকচিনৰ উদাহৰণ দি কয় যে বিৰোধীয়ে ইয়াক বিশ্বাস কৰা নাছিল বৰঞ্চ বিদেশত নিৰ্মিত ভেকচিনৰ প্ৰতিহে অধিক উৎসুক আছিল। তেওঁ বিশেষভাৱে গুৰুত্ব প্ৰদান কৰি কয় যে বিৰোধীয়ে ভাৰত আৰু ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ সামৰ্থ্যক বিশ্বাস নকৰে আৰু একেদৰে জনসাধাৰণৰ দৃষ্টিত বিৰোধীৰ প্ৰতি আস্থাৰ মাত্ৰা একেবাৰে নিম্ন স্তৰত আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে মিত্ৰতা গঢ়াৰ প্ৰসাধনমূলক পৰিৱৰ্তনে দেশৰ জনসাধাৰণক মূৰ্খ কৰিব নোৱাৰে আৰু সাধাৰণ নাম সলনি কৰিলেও বিৰোধী মিত্ৰজোঁটৰ সৌভাগ্য সলনি নহ’ব। ‘তেওঁলোকে জীয়াই থাকিবলৈ এন ডি এৰ সহায় লৈছে যদিও অহংকাৰৰ দুটা ‘আই’ যোগ কৰিছে, প্ৰথমে ২৬টা দলৰ ইগোৰ বাবে আৰু দ্বিতীয়টো ‘আই’ এটা পৰিয়ালৰ ইগোৰ বাবে। আনকি ভাৰতক বিভাজিত কৰি I.N.D.I.A.”, তেওঁ কয়। “বিৰোধীয়ে নাম সলনি কৰাত বিশ্বাস কৰে কিন্তু তেওঁলোকে নিজৰ কৰ্ম সংস্কৃতি সলনি কৰিব নোৱাৰে”, তেওঁ জোৰ দিয়ে। তামিলনাডু চৰকাৰৰ এজন মন্ত্ৰীৰ বিভাজনমূলক মন্তব্যৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্যখনৰ প্ৰতি থকা বিশ্বাস পুনৰাবৃত্তি কৰি কয় যে তামিলনাডু এনে এখন ৰাজ্য য’ত দেশপ্ৰেমৰ এক ধাৰা অবিৰতভাৱে বৈ আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিৰোধীৰ নামৰ প্ৰতি থকা আকৰ্ষণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰতিটো আঁচনি আৰু কী মাৰ্কাৰৰ নাম কেনেকৈ এটা পৰিয়ালৰ সদস্যৰ নামেৰে নামাকৰণ কৰা হৈছিল সেই কথা উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘ঘামণ্ডিয়া’ মিত্ৰজোঁট (অহংকাৰী মিত্ৰজোঁট) I.N.D.I.Aক আখ্যা দি অংশীদাৰসকলৰ মাজত থকা বৈপৰীত্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে দেশৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামী আৰু প্ৰতিষ্ঠাপক পিতৃসকলে সদায় বংশৰ ৰাজনীতিৰ বিৰোধিতা কৰিছিল। বংশ ব্যৱস্থাই সাধাৰণ নাগৰিকক ক্ষতি কৰে। বংশৰ ৰাজনীতিৰ বাবেই মূল নেতাসকলে ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছিল বুলিও তেওঁ কয়। তেওঁ কয় যে এই ধৰণৰ ৰাজনীতিৰ বলি হোৱা ষ্টালৱাৰৰ বহু প্ৰতিকৃতিয়ে সংসদত স্থান লাভ কৰিছিল অকংগ্ৰেছ চৰকাৰৰ পিছৰ বছৰবোৰতহে। তেওঁ ঐক্যৰ প্ৰতিমূৰ্তি আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী সংগ্ৰহালয়ৰ কথাও উল্লেখ কৰে। এই সংগ্ৰহালয়টো সকলো প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বাবে উৎসৰ্গিত আৰু দলীয় ৰাজনীতিৰ ওপৰত উঠিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰ কয় যে ভাৰতৰ জনসাধাৰণে ৩০ বছৰৰ পাছত দুবাৰকৈ পূৰ্ণ সংখ্যাগৰিষ্ঠতাৰ চৰকাৰ নিৰ্বাচন কৰিলেও প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ চকীত বহি থকা এজন ‘গৰীব কা বেটা’ই বিৰোধীক বিচলিত কৰিছে। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে বিৰোধীয়ে পূৰ্বতে বিমান আৰু নৌসেনাৰ জাহাজৰ অপব্যৱহাৰ এতিয়া ভেকচিন পৰিবহণ আৰু বহিঃৰাজ্যত আবদ্ধ হৈ থকাসকলক ঘূৰাই অনাৰ বাবে শুধৰণি কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ফ্ৰীবিজৰ ৰাজনীতিৰ বিৰুদ্ধে সকীয়াই দি চুবুৰীয়া দেশসমূহৰ পৰিস্থিতিক এনে ৰাজনীতিয়ে কঢ়িয়াই আনিব পৰা বিধ্বংসী ৰূপৰ উদাহৰণ হিচাপে উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মণিপুৰৰ পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিবলৈ বিৰোধী কেতিয়াও আগ্ৰহী নাছিল। তেওঁ কয় যে গৃহমন্ত্ৰীয়ে ধৈৰ্য্যৰে আৰু কোনো ৰাজনীতি নকৰাকৈ বিষয়সমূহ অতি বিশদভাৱে ব্যাখ্যা কৰে। গৃহমন্ত্ৰীৰ এই ব্যাখ্যা দেশ আৰু জাতিৰ উদ্বেগ প্ৰকাশৰ প্ৰয়াস আছিল, মণিপুৰলৈ সদনৰ আস্থা প্ৰকাশ কৰাৰ প্ৰয়াস আছিল। আলোচনা আৰু উপায় বিচাৰি উলিওৱাৰ এক সৎ প্ৰচেষ্টা আছিল।
মণিপুৰ সমস্যা সন্দৰ্ভত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মণিপুৰৰ হিংসাত্মক পৰিস্থিতি দুখজনক। ‘মহিলাৰ বিৰুদ্ধে অপৰাধ গ্ৰহণযোগ্য নহয় আৰু দোষীক যাতে শাস্তি পায় তাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰে কাম কৰিব। আমি কৰা প্ৰচেষ্টাৰ ভিত্তিত ভাৰতবাসীক আশ্বাস দিছো যে অনাগত সময়ত মণিপুৰত শান্তি থাকিব”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ মণিপুৰৰ ৰাইজ, মণিপুৰৰ মাতৃ-কন্যাক আশ্বাস দিয়ে যে জাতি তেওঁলোকৰ কাষত আৰু সদনে তেওঁলোকৰ কাষত থিয় দিছে। মণিপুৰ যাতে পুনৰ উন্নয়নৰ পথত আগবাঢ়ে তাৰ বাবে চৰকাৰে কোনো শিল নপৰাকৈ নাৰাখিব বুলিও আশ্বাস দিয়ে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সদনত মা ভাৰতীৰ বাবে আপত্তিজনক ভাষা ব্যৱহাৰ কৰাৰ বিৰুদ্ধে তীব্ৰ প্ৰতিবাদ কৰি কয় যে এইসকল লোকেই বিভাজনৰ বাবে দায়ী আৰু আনকি বন্দে মাতৰমকো তেওঁলোকে গালি পাৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে বিৰোধীৰ ব্যৰ্থতাৰ উদাহৰণ হিচাপেও কচ্চাথিভু বিবাদটো উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল সন্দৰ্ভত তিনিটা ঘটনাৰ কথা উল্লেখ কৰে। প্ৰথমতে, ১৯৬৬ চনৰ ৫ মাৰ্চত যেতিয়া মিজোৰামৰ মানুহক আক্ৰমণ কৰিবলৈ বায়ুসেনা ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল। দ্বিতীয়তে, ১৯৬২ চনত তেতিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী নেহৰুৰ ৰেডিঅ’ত ভাষণ প্ৰদানেৰে চীনৰ আক্ৰমণৰ সময়ত উত্তৰ-পূৱৰ জনসাধাৰণক নিজৰ যত্ন ল’বলৈ এৰি দিছিল। অঞ্চলটোৰ অৱহেলা সন্দৰ্ভত ৰাম মনোহৰ লোহিয়াৰ অভিযোগো উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৱগত কৰে যে বৰ্তমানৰ চৰকাৰত মন্ত্ৰীসকলে উত্তৰ-পূবৰ বিভিন্ন জিলা সদৰত ৪০০ নিশা কটাইছে, আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিজেই ৫০ বাৰ ভ্ৰমণ কৰিছে। ‘উত্তৰ-পূৱৰ সৈতে মোৰ আৱেগিক মোহ আছে। আনকি প্ৰধানমন্ত্ৰী হোৱাৰ আগতেও মই সমগ্ৰ অঞ্চল ভ্ৰমণ কৰিছো”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰ কয় যে মণিপুৰৰ পৰিস্থিতি এনেদৰে উপস্থাপন কৰা হৈছে যে সংঘাতৰ সৃষ্টি হৈছে শেহতীয়াকৈহে কিন্তু মণিপুৰৰ সকলো বিষয়ৰ মূল কাৰণ হৈছে কংগ্ৰেছ আৰু ইয়াৰ ৰাজনীতি। ‘মণিপুৰ চহকী ভাৰতীয় সংস্কৃতি আৰু ঐতিহ্যৰে ভৰি আছে। মণিপুৰ অগণন বলিদানৰ ভূমি”, তেওঁ কয়। তেওঁ ৰাজ্যৰ কংগ্ৰেছ চৰকাৰৰ সেই সময়ৰ কথা স্মৰণ কৰে যেতিয়া প্ৰতিটো প্ৰতিষ্ঠানে উগ্ৰপন্থী সংগঠনৰ আহ্বানত কাম কৰিছিল আৰু চৰকাৰী কাৰ্যালয়ত মহাত্মা গান্ধীৰ ফটো থোৱাটো নিষিদ্ধ আছিল। মৈৰাঙৰ আজাদ হিন্দ ফৌজৰ সংগ্ৰহালয়ত নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ প্ৰতিমূৰ্তিত বোমা বিস্ফোৰণৰ কথাও উল্লেখ কৰে। তেওঁ আৰু স্মৰণ কৰে যেতিয়া মণিপুৰৰ বিদ্যালয়সমূহত জাতীয় সংগীত গোৱা নিষিদ্ধ আছিল আৰু পুথিভঁৰালৰ কিতাপ জ্বলোৱাৰ অভিযান আৰম্ভ কৰা হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কংগ্ৰেছৰ শাসনকালত অঞ্চলটোত উগ্ৰপন্থী কাৰ্যকলাপৰ কেইবাটাও উদাহৰণ দাঙি ধৰি সন্ধিয়া ৪ বজাতে মন্দিৰৰ দুৱাৰ বন্ধ কৰি দিয়া, ইম্ফলৰ ইস্কন মন্দিৰত বোমা বিস্ফোৰণৰ ফলত প্ৰাণ হেৰুৱাবলগীয়া হোৱা, চৰকাৰী বিষয়াই উগ্ৰপন্থীক সুৰক্ষাৰ ধন দিবলগীয়া হোৱা বিষয়ৰ কথাও উল্লেখ কৰে ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আগন্তুক দিনত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়নৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হ’বলৈ গৈ আছে। তেওঁ কয় যে বিশ্বব্যৱস্থাৰ আন্দোলনে দক্ষিণ-পূব এছিয়া আৰু আছিয়ান দেশসমূহত পৰিৱৰ্তন আনিব আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত কি প্ৰভাৱ পৰিব, সেই বিষয়ে তেওঁ অৱগত। সেইবাবেই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “আমাৰ চৰকাৰে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়নক প্ৰথম অগ্ৰাধিকাৰ দিছে।” শ্ৰী মোদীয়ে উত্তৰ-পূৱৰ আন্তঃগাঁথনিত বিনিয়োগৰ কথা উল্লেখ কৰি আধুনিক ঘাইপথ, ৰে’লপথ, বিমানবন্দৰ কেনেকৈ উত্তৰ-পূৱৰ পৰিচয় হৈ পৰিছে সেই কথা উল্লেখ কৰে। “প্ৰথমবাৰৰ বাবে আগৰতলা ৰে’লপথেৰে সংযোগ হ’ল, প্ৰথমবাৰৰ বাবে গুডছ ট্ৰেইন মণিপুৰত উপস্থিত হ’ল, প্ৰথমবাৰৰ বাবে অঞ্চলটোত বন্দে ভাৰতৰ দৰে আধুনিক ৰে’ল চলিল, প্ৰথমবাৰৰ বাবে অৰুণাচল প্ৰদেশত গ্ৰীণফিল্ড বিমানবন্দৰ নিৰ্মাণ হ’ল, ছিকিম এতিয়া বিমানযাত্ৰাৰ সৈতে সংযোগ হ’ল৷ ৰাজ্যসভাত প্ৰথমবাৰৰ বাবে মহিলা সাংসদৰ অন্তৰ্ভুক্তি হ’ল। প্ৰথমবাৰৰ বাবে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ইমান সংখ্যক লোকক পদ্ম বঁটাৰে সন্মানিত কৰা হৈছে আৰু গণৰাজ্য দিৱসত লাচিত বৰফুকনৰ দৰে নায়কক বিশেষ মৰ্যাদাৰে সন্মানিত কৰা হৈছে আৰু ৰাণী গাইডিনলিউ নামেৰে এটা সংগ্ৰহালয় স্থাপন কৰা হৈছে”, তেওঁ কয়।
“আমাৰ বাবে সবকা সাথ সবকা বিশ্বাস কোনো শ্লোগান নহয় বৰঞ্চ ই এক বিশ্বাসৰ ভেটি, এক প্ৰতিশ্ৰুতি”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে “মই দেশবাসীক আশ্বাস দিছো যে মই শৰীৰৰ প্ৰতিটো কণা আৰু প্ৰতিটো মুহূৰ্তক নিয়োজিত কৰিম দেশবাসীৰ সেৱা।”
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয়, ‘সংসদ কোনো দলৰ মঞ্চ নহয়। সংসদ দেশৰ বাবে শ্ৰদ্ধাৰ সৰ্বোচ্চ সংস্থা। গতিকে ইয়াৰ প্ৰতি সংসদ সদস্যসকলৰ এক নিৰ্দিষ্ট গুৰুত্ব থকাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। গতিকে বহুতো সম্পদ ইয়াত উচৰ্গা কৰা হৈছে। ইয়াৰ প্ৰতিটো চেকেণ্ড দেশৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা উচিত।” তেওঁ লগতে কয় যে গুৰুত্বৰ অভাৱত ৰাজনীতি কৰিব পাৰি কিন্তু দেশ চলাব নোৱাৰি।
যোৱা ৯ বছৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সাধাৰণ নাগৰিকৰ আস্থা নতুন উচ্চতালৈ আগবাঢ়ি গৈছে আৰু প্ৰতিজন ভাৰতীয় আত্মবিশ্বাসেৰে উদ্বুদ্ধ হৈ পৰিছে। ‘আজিৰ ভাৰত হেঁচাত পৰি ছিন্নভিন্ন নহয়। আজিৰ ভাৰত কোঙা নহয়, ভাগৰুৱা নহয়, আৰু স্তব্ধ নহয়।” - শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ নাগৰিকসকলক বিশ্বাস আৰু সংকল্পৰে আগবাঢ়ি যাবলৈ আহ্বান জনাই কয় যে সাধাৰণ মানুহৰ আস্থাইহে বিশ্ববাসীক ভাৰতত বিশ্বাস কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰে। তেওঁ ভাৰতৰ প্ৰতি বিশ্বৰ ক্ৰমবৰ্ধমান আস্থাৰ কৃতিত্ব সাধাৰণ নাগৰিকৰ ওপৰত আস্থা বৃদ্ধিৰ বাবে বুলি কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিগত কেইটামান বছৰত চৰকাৰে বিকশিত ভাৰতৰ বাবে সুদৃঢ় ভেটি স্থাপন কৰাত সফল হৈছে। এই ভেটিয়েই ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক উন্নত ৰাষ্ট্ৰলৈ পৰিণত কৰিব বুলি তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰি জাতিটো একেলগে বেয়া পৰিস্থিতিৰ পৰা ওলাই অহাৰ কথা আলোকপাত কৰি মণিপুৰৰ ভূমিক ক্ষুদ্ৰ ৰাজনীতিৰ বাবে অপব্যৱহাৰ নকৰিবলৈ ৰাজনৈতিক দলসমূহক আহ্বান জনায়। তেওঁ কয়, ‘আমি বিষ আৰু দুখৰ প্ৰতি সহানুভূতিশীল হ’ব লাগিব আৰু আৰোগ্যৰ বাবে যৎপৰোনাস্তি চেষ্টা কৰিব লাগিব। এয়াই আগুৱাই যোৱাৰ পথ”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আবেদন জনায়।