Vice President's Secretariat
Rajya Sabha pays homage on the 81st Anniversary of 'Quit India Movement’ today
This day is an occasion for MPs to introspect and reflect on their moral contributions – Vice President
Call of 'Quit India' is even more relevant today in Amrit Kaal, VP says
09 AUG 2023 1:36PM by PIB Delhi
The Vice-President and Chairman, Rajya Sabha, Shri Jagdeep Dhankhar paid homage to our freedom fighters on the 81st Anniversary of the historic 'Quit India Movement' today. In his statement in the Upper House, he called for reaffirming our commitment to uphold the sovereignty, integrity and rededicate ourselves for the service of Bharat.
Calling this an occasion for the Members of Parliament to introspect and reflect on their moral contributions, he asked them to rededicate with greater vigor to be in service of the nation, to realize the aspirations of the people at large and to secure a place of pride for Bharat in comity of nations.
Emphasizing that the call of 'Quit India' is even more relevant today in our Amrit Kaal, as this movement is an epitome of what people are capable of achieving, if they work in togetherness for a cause with determination and dedication.
Reflecting on the resounding clarion call of 'Do or Die' by Mahatma Gandhi, Shri Dhankhar highlighted that “it infused the masses with a new-found energy which culminated in our nation achieving Independence from the yoke of colonial rule”.
In his statement, the Chairman Rajya Sabha also recognized the post-Independence endeavors aimed at alleviating poverty, promoting literacy, eradicating discrimination, and fostering social inclusivity. He underscored that the nation takes pride in the incremental progress achieved in these areas, as we stride towards our centenary celebrations in 2047.
All members of the Rajya Sabha observed silence in the house as a mark of respect to the martyrs who laid their lives for the cause of our independence.
Following is the full text of the Chairman’s statement –
“Hon'ble Members, today, the 9th of August, 2023, marks the 81st Anniversary of the historic day, on which the 'Quit India Movement' was launched by Mahatma Gandhi, in the year 1942.
The clarion call of 'Do or Die' given by Father of the Nation infused the masses with a new-found energy which culminated in our nation achieving Independence from the yoke of colonial rule.
The Quit India Movement is an epitome of what people are capable of achieving, if they work in togetherness for a cause with determination and dedication.
The call of 'Quit India', though, is almost eight decades old, has never been more relevant than in our Amrit Kaal.
It is gratifying to note that since independence efforts have been made to contain poverty, enhance literacy, neutralize discrimination and bring about social inclusivity.
On all of these fronts the nation is proud of its achievements in Amrit Kaal and undoubtedly we are on our way to centennial celebration in 2047. The progress on all these aspects will be incremental.
Hon'ble Members, on this solemn occasion, we pay our humble and respectful homage to all those martyrs who laid down their lives for the cause of our freedom. We also reaffirm our commitment to uphold the sovereignty, integrity and rededicate ourselves for the service of Bharat.
As Member of Parliament, it is an occasion for us to introspect, reflect on our moral contributions and rededicate with greater vigor to be in service of the nation, to realize the aspirations of the people at large and to secure a place of pride for Bharat in the comity of nations.
I request the Members to rise in their places and observe silence as a mark of respect to the sacred memory of the martyrs.”

উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
রাজ্য সভানা ঙসি ‘ভারত থাদোকউ ইহৌ’গী 81শুবা কুমওন লাকপদা ইকায় খুম্নবা উৎখ্রে
ঙসিগী নুমিৎ অসিদি MPশিংনা মখোয়গী থৌদাংশিংবু অমুক্কা হন্না নীংশিংবগী তাঞ্জা অমনি – উপ রাস্ত্রপতি
‘ভারত থাদোকউ’ হায়বা খোল্লাও অসি অমৃত কাল অসিদা ঙসিনা হেন্না চুনরে, VPনা হায়খ্রে
09 AUG 2023 1:36PM by PIB Imphal
ভারতকী উপ-রাস্ত্রপতি অমসুং রাজ্য সভাগী চেয়রমেন, শ্রী জগদীপ ধংখরবা পুৱারী ওইরবা ‘ভারত থাদোকউ ইহৌ’গী 81শুবা কুমওন লাকপদা ঐখোয়গী নিংতম লান্মীশিংগী মফমদা ঙসি ইকায় খুম্নবা উৎখ্রে। মহাক্না অপ্পর হাউস্তা থমখিবা ৱারোলদা লৈবাক্কী নিংতম্বা, অপুনবা শক্তম ঙাক্নবা ঐখোয়গী ৱাশক অমুক চেৎহল্লসি অমসুং ভারতকী সেবাগীদমক্তা ইশাবু অমুক্কা হন্না কত্থোক্লসি হায়না ফোংদোকখি।
থৌরম অসিদি ঐখোয়গী পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বরশিংনা মশাগী থৌদাং অমুক্কা হন্না নীংশিংবগী তাঞ্জানি হায়রদুনা, মহাক্না লৈবাক সেবাগীদমক্তা ইশাবু থৱাই য়াওনা অমুক্কা হন্না কত্থোক্লসি, মীয়ামগী অপাম্বা ফংহন্নবা হোৎনরসি অমসুং লৈবাক ময়াম মরক্তা ভারতকী ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইবা মফম অমা কল্লসি হায়না ফোংদোকখি।
হীরম অমগীদমক্তা খোঙফম চেৎনা অমসুং কত্থোকপগা লোয়ননা পুন্না হোৎনবা মতমদা, মদুমক ফংবা ঙম্বগী মীয়ামগী মতিক্কী খুদম অমা ইহৌ অসিনা ওইবনা, ‘ভারত থাদোকউ’ হায়বা খোল্লাওনা ঙসিগী অমৃত কাল অসিদা হেন্না চুনবা থৌওং অমা ওইরি হায়না মহাক্না মিৎয়েং চঙখি।
মহাত্মা গান্ধীগী ‘পাংথোক্লসি নত্ত্রগা শিরসি’ হায়বা খোল্লাওবু নীংশিংলদুনা, শ্রী ধংখরনা অসুম্না হায়খি, “মসিনা মীয়ামদা অনৌবা পাঙ্গল অমা হাপখি, অমসুং মদুদগী মীয়াম্না লোইলম লৈঙাক্কী মাইয়োক্তগী নিংতম্বা ফংবা ঙমখিবনি”।
রাজ্য সভাগী চেয়রমেন্না মহাক্কী ৱারোলদা, লাইরবা মুত্থৎনবা, ইবা পাবা হেনগৎহন্নবা, হন্থনা য়েংবগী থৌওং মুত্থৎনবা, অমসুং সোসিএল ইনক্লুজিবিতী লৈহন্নবা নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা পাংথোকখিবা থবকশিংবু শকখঙখি। ঐখোয়না ইং 2047দা নিংতম্বা ফংবগী চাম্মা শুবা চহিগীদমক্তা নুংঙাইবা ফোংদোক্নবগীদমক্তা চঙশিল্লিবা অসিদা লৈবাক অসিনা হীরমশিং অসিদা ফংলিবা মায় পাকপশিংদা লৈবাক্না চাউথোকচবা ফাওই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
রাজ্য সভাগী মেম্বর খুদিংমক্না নিংতম্বগীদমক্তা মথ্বাই কত্থোকখ্রবা অথৌবশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎপা ওইনা হাউস্তা তুমিন্না ঙৈহাক লেপখি।
মখাগী অসিদি চেয়রমেনগী মপুং ওইবা ৱারোলদুনিঃ
“ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা মেম্বরশিং, ঙসি, ওগস্ত 9, 2023 অসিদি মহাত্মা গান্ধীনা ‘ভারত থাদোকউ ইহৌ’ হৌদোকখিবা ইং 1942গী পুৱারী ওইরবা নুমিৎ অদুগী 81শুবা কুমওন্নি।
লৈবাক্কী মপানা থমখিবা ‘পাংথোক্লসি নত্ত্রগা শিরসি’ হায়বা খোল্লাও অদুনা মীয়ামদা অনৌবা পাঙ্গল অমা হাপখি, অমসুং মদুদগী মীয়াম্না লোইলম লৈঙাক্কী মাইয়োক্তগী নিংতম্বা ফংবা ঙমখিবনি।
নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা, লাইরবা মুত্থৎনবা, ইবা পাবা হেনগৎহন্নবা, হন্থনা য়েংবগী থৌওং মুত্থৎনবা, অমসুং সোসিএল ইনক্লুজিবিতী লৈহন্নবা থবক কয়া পাংথোকখিবসি য়াম্না নুংঙাইবা ৱাফম অমনি।
লৈবাক অসিনা অমৃত কালগী মতমসিদা হীরম কয়াসিদা ফংখিবা মায় পাকপশিংগীদমক্তা চাউথোকচরি অমসুং, ঐখোয়না হৌজিক ইং 2047দা নিংতম্বা ফংবগী চাম্মা শুবা চহিগী নুংঙাইবা ফোংদোক্নবগীদমক্তা চঙশিল্লি। মতম অসি ফাওবদা, ঐখোয়গী মায় পাকপশিংসু য়াম্না হেনগৎলগনি।
ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা মেম্বরশিং, ঙসিগী য়াইফরবা নুমিৎ অসিদা, লৈবাক্কী নিংতম্বগীদমক্তা মশাগী পুন্সি কত্থোকখ্রবা অথৌবশিংগী মফমদা ঐখোয়না থম্মোই শেংনা ইকায় খুম্নবা উৎচরি।
ঐখোয়না পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বর অমা ওইনা, ঙসিগী নুমিৎ অসিদি ইশাগী থৌদাং অমুক্কা হন্না নীংশিংবা, লৈবাক সেবাগীদমক্তা ইশাবু থৱাই য়াওনা অমুক্কা হন্না কত্থোকপা, মীয়ামগী অপাম্বা ফংহন্নবা হোৎনবা অমসুং লৈবাক ময়াম মরক্তা ভারতকী ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইবা মফম অমা কনবগী তাঞ্জানি।
ঐহাক্না মেম্বরশিংনা মশাগী মফমদগী অমুক্তা হৌগত্তুনা নিংতম্বগীদমক্তা মথ্বাই কত্থোকখ্রবা অথৌবশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎসি হায়না হায়জরি।