Prime Minister's Office
PM addresses National Handloom Day Celebration in New Delhi
Launches Bhartiya Vastra evam Shilpa Kosh - A Craft Repository Portal of Textiles & Crafts
“There is a new revolution in the country about Swadeshi”
“With the spirit of Vocal for Local, the citizens are buying indigenous products wholeheartedly and it has become a mass movement”
“Free ration, pucca house, free treatment up to Rs.5 lakh - This is Modi’s guarantee”
“It is the constant endeavor of the government to make the weavers’ work easier, increase their productivity and improve the quality and designs
“Ekta Mall is being developed in every capital city of the states by the government to promote handicrafts and products made from handlooms from every state and district under one roof”
“Government is working with a clear strategy to provide the world's biggest market to its weavers”
“Those who weave the dreams of an Atmanirbhar Bharat and provide strength to ‘Make in India’ consider Khadi to be not just clothing but a weapon”
“When the Tricolour is hoisted on the roofs, it also unfurls within ourselves”
07 AUG 2023 3:22PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the National Handloom Day Celebration at Bharat Mandapam in Pragati Maidan, New Delhi today and launched the e-portal ‘Bhartiya Vastra evam Shilpa Kosh - A Repository of Textiles & Crafts’ developed by the National Institute of Fashion Technology. The Prime Minister also visited the exhibition showcased on the occasion and interacted with the weavers.
Addressing the gathering, the Prime Minister recalled how the exhibitors used to showcase their products in a tent in an exhibition held in Pragati Maidan before the inauguration ceremony of Bharat Mandapam took place. In the magnificence of Bharat Mandapam, the Prime Minister highlighted the contribution of the handloom industry of India and said that the confluence of old and new defines the new India of today. “The India of today is not just ‘Vocal for Local’ but also providing a global platform to take it to the world”, he said. Throwing light on his conversations with the weavers before the start of today’s program, the Prime Minister noted the presence of various handloom clusters from across the country in today’s grand celebrations and welcomed them.
“August is the month of ‘Kranti’”, the Prime Minister remarked. He underlined that this is the time to remember every sacrifice that was made for India’s independence. Highlighting the Swadeshi Movement, the Prime Minister said that it was not only limited to boycotting foreign-made textiles but a source of inspiration for the independent economy of India. He said that it was a movement to connect the weavers of India with the people, and this was the inspiration behind the government choosing this day as National Handloom Day. In the last few years, the Prime Minister underlined that unprecedented work has been done for the expansion of the handloom industry as well as the weavers. “There is a new revolution in the country about Swadeshi”, Shri Modi remarked. He expressed pride in the success of India through the achievements of its weavers.
The Prime Minister emphasized that one’s identity is related to the clothes they wear and highlighted the diverse clothing that can be seen on the occasion. He said that it is also an occasion to celebrate India’s diversity through the clothes of different regions. “India possesses a beautiful rainbow of clothing”, the Prime Minister said as he observed the diversity in clothing ranging from the tribal communities in far-fetched areas to people living in the snow-clad mountains, and from people in the coastal regions to those living in the desert as well as the clothing available in the markets of India. He recalled urging the need to enlist and compile the diverse clothing of India and expressed delight that it has come to fruition today with the launch of ‘Bhartiya Vastra evam Shilpa Kosh’.
Noting that India’s textile industry was well-founded in the past centuries, the Prime Minister lamented that no concrete efforts were made to strengthen it after independence. “Even Khadi was left in a moribund state”, he said, adding that those wearing Khadi were looked down upon. After 2014, the Prime Minister said, the government is striving to change this circumstance and the thinking behind it. The Prime Minister recalled urging the citizens to buy Khadi products during the early phase of the Mann Ki Baat program which resulted in more than a 3 fold rise in the production of Khadi in the last 9 years. He also noted that the sale of Khadi clothes has increased by 5 times and its demand in foreign nations is also increasing. Shri Modi also recalled meeting the CEO of a huge fashion brand during his visit to Paris who informed him about the growing attraction towards Khadi and Indian handloom.
The Prime Minister informed that the turnover of Khadi and village industries was only around Rs 25-30 thousand crores nine years ago. but today it has reached more than one lakh thirty thousand crore rupees. He mentioned that the additional Rs 1 lakh crore has reached those associated with the handloom sector in the villages and the tribals. The Prime Minister cited the Niti Aayog Report which states that 13.5 crore have come out of poverty in the last 5 years and acknowledged the contribution of the growing turnover for the same. “With the spirit of Vocal for Local, the citizens are buying indigenous products wholeheartedly and it has become a mass movement”, Shri Modi said. He also reiterated the need to repeat the Swadeshi resolution to support the weavers and handicraftsmen in the upcoming festivities of Raksha Bandhan, Ganesh Utsav, Dussehra and Deepavali.
The Prime Minister expressed satisfaction that the schemes implemented for the textile sector are becoming a major means of social justice as he pointed out that lakhs of people are engaged in handloom work in villages and towns across the country. Noting that most of these people come from dalit, backward, pasmanda and tribal societies, the Prime Minister said that the efforts of the government have led to an increase in employment in large numbers along with a boost to income. He gave examples of schemes for electricity, water, gas connection, Swacch Bharat and said that they have received the maximum benefits from such campaigns. “Free ration, pucca house, free treatment up to Rs.5 lakh, this is Modi’s guarantee”, the Prime Minister said as he underlined that the present government has put an end to the decades-long wait of the weaver community for basic amenities.
The Prime Minister emphasized the government not only strives to keep the traditions associated with the textile sector alive but also attract the world in a new avatar. That's why, the Prime Minister said, the government is emphasizing the education, training and income of those associated with this work and giving wings to the aspirations of the children of weavers and handicraftsmen. He mentioned a scholarship up to Rs 2 lakh in textile institutes for skill training of the children of weavers. Shri Modi informed that more than 600 handloom clusters have been developed in the last 9 years and thousands of weavers have been trained. “It is the constant endeavor of the government to make the weavers’ work easier, increase their productivity and improve the quality and designs. He also mentioned that computer-operated punching machines are also being provided to them which enables the creation of new designs at a fast pace. “Warp-making is also becoming easier with motorized machines. Many such equipment, many such machines are being made available to the weavers”, he said. He also mentioned that the government is providing raw materials like yarn to handloom weavers at concessional rates and also bearing the cost of transporting the raw material. The Prime Minister also touched upon the Mudra Yojana and said that it has now become possible for weavers to get loans without guarantee.
The Prime Minister recalled his association with the weavers of Gujarat and also highlighted the contributions of the handloom industry of the entire Kashi region which is his constituency. He pointed out the challenges of supply chain and marketing faced by the weavers in selling their products and mentioned that the government is giving emphasis on the marketing of handmade products by organizing exhibitions throughout the country just like Bharat Mandapam. Shri Modi informed that a daily allowance is also provided along with a free stall. The Prime Minister also appreciated the startups and the youth of India that have brought innovation in techniques and patterns as well as marketing practices for products made by cottage industries and handlooms and said that one can witness its bright future. Speaking about ‘One District One Product’ scheme, the Prime Minister said that special products from every district are being promoted. “Special stalls are also being set up at railway stations of the country for the sale of such products”, he said. He also mentioned the upcoming Ekta Mall being developed in every capital city of the states by the government to promote handicrafts and products made from handlooms from every state and district under one roof which will benefit those associated with the handloom sector. Shri Modi also touched upon the Ekta Mall at the Statue of Unity which gives an opportunity for the tourists to experience the unity of India and buy products from any state under a single roof.
Speaking about the various gifts that the Prime Minister presents to the dignitaries during his visits abroad, he said that it is not only appreciated by them but also creates a deep impact when they find out about those who manufacture it.
Speaking about the GeM Portal or Government e-Marketplace, the Prime Minister said that even the smallest artisan, craftsman, or weaver can sell their goods directly to the government and informed that about 1.75 lakh organizations related to handloom and handicrafts are linked to the GeM portal today. “Efforts are on to ensure that our brothers and sisters in the handloom sector get the benefits of Digital India”, he added.
“The government is working with a clear strategy to provide the world's biggest market to its weavers”, the Prime Minister remarked. He said that huge companies of the world are coming forward to take the products of India’s MSMEs, weavers, artisans and farmers to the markets across the world. He threw light on the direct discussions with the leaders of several such companies who have big stores, retail supply chains, online presence and shops all over the world. He mentioned that such companies have now resolved to take the local products of India to every nook and corner of the globe. “Be it millets or handloom products, these big international companies will take them to the markets across the world”, he said. He emphasized that the products will be made in India and the supply chain will be used by these multinational companies.
Directing his address to those associated with the textile industry and fashion world, the Prime Minister stressed the need to increase the scope of our thinking and work apart from the steps taken to become one of the top-3 economies of the world. He underlined that ‘Sabka Prayas’ (everyone’s effort) will be required to make India’s handloom, Khadi and the textile sector as the world champions. “Be it a worker, a weaver, a designer or an industry, everyone will have to make dedicated efforts”, he said. He also stressed the need to connect the skill of the weavers with the scale and technology. Throwing light on the rise of a neo-middle class in India, the Prime Minister observed that a huge young consumer class is being formed for every product and it presents a huge opportunity for textile companies. Therefore, the Prime Minister said, it is also the responsibility of these companies to strengthen the local supply chain and invest in it. He denounced the approach of importing textiles if ready-made clothes are available outside India. He emphasized investing in the local supply chain and preparing it for the future and said that the big players in the sector must not make excuses as to how it will happen with such short notice. “If we want to take advantage in the future, then we have to invest in local supply chain today. This is the way to build a developed India and realize the dream of a 5 trillion dollar economy”, he said. He further added that the Swadeshi dream of our freedom fighters will be achieved only by following this path. “Those who weave the dreams of an Atmanirbhar Bharat and provide strength to ‘Make in India’ consider Khadi to be not just clothing but a weapon”, the Prime Minister exclaimed.
Speaking about the relevance of the 9th of August, the Prime Minister said that the date has been a witness to the biggest movement of India - the Quit India movement under the leadership of Pujya Mahatma Gandhi who sent the message of Quit India to the British. Shortly after this, the Prime Minister said, the British had to leave India. The Prime Minister underlined the need of the hour today as the country moves forward with willpower. He said that the same mantra can be used which was once used to drive out the British and chase away such elements that have become an obstacle as the nation resolves to build a ‘Viksit Bharat’ or developed India. “Entire India is echoing in one voice - corruption, dynasty, appeasement must Quit India”, Shri Modi exclaimed. He underlined that these evils in India are a big challenge for the country and expressed confidence that the nation will defeat these evils. “The country will be victorious, the people of India will be victorious”, he added.
Concluding the address, the Prime Minister threw light on his interaction with the women who have dedicated themselves to weaving the Tricolour for years. He urged the citizens to hoist the Tricolour and celebrate the ‘Har Ghar Tiranga’ once again. “When the Tricolour is hoisted on the roofs, it also unfurls within ourselves”, the Prime Minister concluded.
Union Minister of Textiles, Shri Piyush Goyal, Union Minister of State for Textiles, Smt Darshana Jardosh and Union Minister for Micro, Small & Medium Enterprises, Shri Narayan Tatu Rane were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister has always been a firm proponent of giving encouragement and policy support to the artisans and craftsmen who are keeping alive the country’s rich tradition of artistry and craftsmanship. Guided by this vision, the government started celebrating National Handloom Day with the first such celebration being held on 7th August 2015. The date was specifically chosen as an ode to the Swadeshi Movement which was launched on 7th August 1905 and encouraged indigenous industries, particularly handloom weavers.
This year, the 9th National Handloom Day is being celebrated. During the programme, the Prime Minister launched the e-portal of Bhartiya Vastra evam Shilpa Kosh - a Repository of Textiles & Crafts that has been developed by the National Institute of Fashion Technology (NIFT).
The programme will be attended by over 3000 handloom and khadi weavers, artisans and stakeholders from the textile & MSME sectors. It will bring together handloom clusters across India, NIFT campuses, Weaver Service Centres, Indian Institute of Handloom Technology campuses, National Handloom Development Corporation, Handloom Export Promotion Council, KVIC institutions and various State Handloom Departments.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীত ৰাষ্ট্ৰীয় হস্ততাঁত দিৱস উদযাপনত ভাষণ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
ভাৰতীয় বস্ত্ৰ এৱম শিল্প কোষ - বস্ত্ৰশিল্প আৰু শিল্পকৰ্মৰ এটা ক্ৰাফ্ট ৰিপজিটৰী পৰ্টেল মুকলি
“স্বদেশীক লৈ দেশত নতুন বিপ্লৱ”
“ভ’কেল ফৰ লোকেলৰ মনোভাৱেৰে নাগৰিকে সম্পূৰ্ণ হৃদয়েৰে থলুৱা সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰিছে আৰু ই এক গণ আন্দোলনত পৰিণত হৈছে”
“বিনামূলীয়া ৰেচন, পকা ঘৰ, ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা - এয়া মোদীৰ নিশ্চয়তা”
07 AUG 2023 3:22PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীৰ প্ৰগতি ময়দানৰ ভাৰত মণ্ডপমত ৰাষ্ট্ৰীয় হস্ততাঁত দিৱস উদযাপনত ভাষণ দি নেশ্যনেল ইনষ্টিটিউট অৱ ফেশ্বনে প্ৰস্তুত কৰা ‘ভাৰতীয় বস্ত্ৰ এৱম শিল্প কোষ - বস্ত্ৰশিল্প আৰু শিল্পকৰ্মৰ ভঁৰাল’ ই-প’ৰ্টেল মুকলি কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই উপলক্ষে প্ৰদৰ্শিত প্ৰদৰ্শনীখন পৰিদৰ্শন কৰি শিপিনীসকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে।
সভাত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰত মণ্ডপমৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হোৱাৰ পূৰ্বে প্ৰগতি ময়দানত অনুষ্ঠিত এক প্ৰদৰ্শনীত প্ৰদৰ্শকসকলে কেনেকৈ তম্বুত নিজৰ সামগ্ৰী প্ৰদৰ্শন কৰিছিল সেই কথা স্মৰণ কৰে। ভাৰত মণ্ডপমৰ মহিমাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ হস্ততাঁত উদ্যোগৰ অৱদানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে পুৰণি আৰু নতুনৰ সংগমনে আজিৰ নতুন ভাৰতক সংজ্ঞায়িত কৰে। “আজিৰ ভাৰত কেৱল ‘ভ’কেল ফৰ লোকেল’ নহয়, ইয়াক বিশ্বলৈ লৈ যোৱাৰ বাবে এক বিশ্বব্যাপী মঞ্চও প্ৰদান কৰা হৈছে”, তেওঁ কয়। আজিৰ কাৰ্যসূচী আৰম্ভ হোৱাৰ পূৰ্বে শিপিনীসকলৰ সৈতে হোৱা কথা-বতৰাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজিৰ ভৱিষ্যৎ উদযাপনত দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা বিভিন্ন হস্ততাঁতৰ গোটৰ উপস্থিতি লক্ষ্য কৰি তেওঁলোকক আদৰণি জনায়।
“আগষ্ট মাহ হৈছে ‘ক্ৰান্তি'ৰ মাহ", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ বাবে কৰা প্ৰতিটো ত্যাগক স্মৰণ কৰাৰ সময় এইটোৱেই৷ স্বদেশী আন্দোলনৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ই কেৱল বিদেশত নিৰ্মিত বস্ত্ৰ বৰ্জনতে সীমাবদ্ধ নহয় বৰঞ্চ ভাৰতৰ স্বাধীন অৰ্থনীতিৰ বাবে প্ৰেৰণাৰ উৎস। তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ শিপিনীসকলক জনসাধাৰণৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনৰ আন্দোলন, আৰু চৰকাৰে এই দিনটোক ৰাষ্ট্ৰীয় হস্ততাঁত দিৱস হিচাপে বাছি লোৱাৰ আঁৰৰ প্ৰেৰণা এইটোৱেই আছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰি কয় যে যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা হস্ততাঁত শিল্পৰ লগতে শিপিনীৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবেও অভূতপূৰ্ব কাম কৰা হৈছে। “স্বদেশীক লৈ দেশত নতুন বিপ্লৱ হৈছে”, শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে। তেওঁ ভাৰতৰ শিপিনীসকলৰ সাফল্যৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ সফলতাক লৈ গৌৰৱ প্ৰকাশ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিজৰ পৰিচয় তেওঁলোকে পিন্ধা কাপোৰৰ সৈতে জড়িত বুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰি এই উপলক্ষে দেখা পোৱা বৈচিত্ৰ্যময় কাপোৰৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্যক বিভিন্ন অঞ্চলৰ সাজ-পোছাকৰ জৰিয়তে উদযাপন কৰাৰো এক অনুষ্ঠান। “ভাৰত হৈছে কাপোৰৰ এক সুন্দৰ ৰামধেনু”, দূৰৈৰ অঞ্চলৰ জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ পৰা আৰম্ভ কৰি বৰফেৰে আবৃত পাহাৰত বাস কৰা লোকলৈকে, আৰু উপকূলীয় অঞ্চলৰ লোকৰ পৰা মৰুভূমিত বাস কৰা সেইসকললৈকে কাপোৰৰ বৈচিত্ৰ্য পৰ্যবেক্ষণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে ভাৰতৰ বজাৰত উপলব্ধ কাপোৰৰ বিষয়ে কয়। ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্যময় সাজ-পোছাকক তালিকাভুক্ত আৰু সংকলন কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাক আহ্বান জনোৱাৰ কথা স্মৰণ কৰি তেওঁ আজি ‘ভাৰতীয় বস্ত্ৰ এৱম শিল্প কোষ’ উন্মোচনেৰে ই সাফল্য লাভ কৰাত আনন্দ প্ৰকাশ কৰে।
বিগত শতিকাবোৰত ভাৰতৰ বস্ত্ৰ উদ্যোগ সু-প্ৰতিষ্ঠিত হোৱাটো লক্ষ্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আক্ষেপ প্ৰকাশ কৰে যে স্বাধীনতাৰ পিছত ভাৰতক শক্তিশালী কৰাৰ কোনো সুনিৰ্দিষ্ট প্ৰচেষ্টা চলোৱা হোৱা নাছিল। “খাদীকো মৃত্যুমুখত পৰা অৱস্থাত এৰি দিয়া হৈছিল”, খাদী পিন্ধাসকলক হেয়জ্ঞান কৰা হৈছিল বুলিও তেওঁ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০১৪ চনৰ পিছত চৰকাৰে এই পৰিস্থিতি আৰু ইয়াৰ আঁৰৰ চিন্তাধাৰা সলনি কৰিবলৈ চেষ্টা চলাইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন কি বাত কাৰ্যসূচীৰ প্ৰাৰম্ভিক পৰ্যায়ত নাগৰিকক খাদী সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰিবলৈ আহ্বান জনোৱাৰ কথা স্মৰণ কৰে যাৰ ফলত বিগত ৯ বছৰত খাদীৰ উৎপাদন ৩গুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে খাদী কাপোৰৰ বিক্ৰী ৫ গুণ বৃদ্ধি পাইছে আৰু বিদেশী সমুদায়ৰ মাজতো ইয়াৰ চাহিদা বৃদ্ধি পাইছে। শ্ৰী মোদীয়ে পেৰিছ ভ্ৰমণৰ সময়ত এটা বিশাল ফেশ্বন ব্ৰেণ্ডৰ চিইঅ’ক লগ পোৱাৰ কথাও স্মৰণ কৰে যিয়ে তেওঁক খাদী আৰু ভাৰতীয় হস্ততাঁতৰ প্ৰতি ক্ৰমবৰ্ধমান আকৰ্ষণৰ বিষয়ে অৱগত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৱগত কৰে যে ৯ বছৰ পূৰ্বে খাদী আৰু গাঁও উদ্যোগৰ ব্যৱসায় মাত্ৰ প্ৰায় ২৫-৩০ হাজাৰ কোটি টকাহে আছিল। কিন্তু আজি ই এক লাখ ত্ৰিশ হাজাৰ কোটি টকাতকৈও অধিক হৈছেগৈ। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে অতিৰিক্ত ১ লাখ কোটি টকা গাঁৱৰ হস্ততাঁত খণ্ডৰ লগত জড়িত লোক আৰু জনজাতীয় লোকৰ হাতলৈ গৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নীতি আয়োগৰ প্ৰতিবেদনৰ উদ্ধৃতি দিয়ে য’ত উল্লেখ কৰা হৈছে যে যোৱা ৫ বছৰত ১৩.৫ কোটি লোক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে আৰু ইয়াৰ বাবে বৃদ্ধি পোৱা ব্যৱসায়ৰ অৱদান স্বীকাৰ কৰে। “ভ’কেল ফৰ লোকেলৰ মনোভাৱেৰে নাগৰিকে সম্পূৰ্ণ হৃদয়েৰে থলুৱা সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰি আছে আৰু ই এক গণ আন্দোলনলৈ পৰিণত হৈছে”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তদুপৰি আগন্তুক ৰাখি বন্ধন, গণেশ উৎসৱ, দশহেৰা আৰু দীপাৱলীৰ উৎসৱত শিপিনী আৰু হস্তশিল্পক সহায় কৰাৰ স্বদেশী সংকল্প পুনৰাবৃত্তি কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাও পুনৰ উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ গাঁও-নগৰত লাখ লাখ লোক হস্ততাঁতৰ কামত নিয়োজিত হোৱাৰ কথা আঙুলিয়াই দি বস্ত্ৰ খণ্ডৰ বাবে ৰূপায়িত আঁচনিসমূহ সামাজিক ন্যায়ৰ এক প্ৰধান মাধ্যম হৈ পৰাত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। এইসকল লোকৰ অধিকাংশই দলিত, পিছপৰা, বঞ্চিত আৰু জনজাতীয় সমাজৰ পৰা অহা বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চৰকাৰৰ এই প্ৰচেষ্টাৰ ফলত আয় বৃদ্ধিৰ লগতে বৃহৎ সংখ্যক কৰ্মসংস্থাপন বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ বিদ্যুৎ, পানী, গেছ সংযোগ, স্বচ্ছ ভাৰতৰ আঁচনিৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰি কয় যে তেওঁলোকে এনে অভিযানৰ পৰা সৰ্বাধিক সুবিধা লাভ কৰিছে। “বিনামূলীয়া ৰেচন, পকা ঘৰ, ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা, এয়া মোদীৰ নিশ্চয়তা”, বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বৰ্তমান চৰকাৰে শিপিনী সমাজৰ মৌলিক সুবিধাৰ বাবে দশক দশক ধৰি চলি অহা অপেক্ষাৰ অন্ত পেলাইছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে চৰকাৰে বস্ত্ৰ খণ্ডৰ সৈতে জড়িত পৰম্পৰাক জীয়াই ৰখাৰ বাবেই নহয়, বিশ্বক এক নতুন অৱতাৰত আকৰ্ষণ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সেইবাবেই চৰকাৰে এই কামৰ লগত জড়িতসকলৰ শিক্ষা, প্ৰশিক্ষণ আৰু উপাৰ্জনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শিপিনী আৰু হস্তশিল্পৰ সন্তানৰ আকাংক্ষাক ডেউকা প্ৰদান কৰিছে। তেওঁ বস্ত্ৰ প্ৰতিষ্ঠানত শিপিনীৰ ল’ৰা-ছোৱালীৰ দক্ষতা প্ৰশিক্ষণৰ বাবে ২ লাখ টকা পৰ্যন্ত বৃত্তিৰ কথা উল্লেখ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে জনায় যে যোৱা ৯ বছৰত ৬০০ৰো অধিক হস্ততাঁত ক্লাষ্টাৰ গঢ়ি তোলা হৈছে আৰু হাজাৰ হাজাৰ শিপিনীক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে। ‘বয়নকাৰীসকলৰ কাম সহজ কৰি তোলা, তেওঁলোকৰ উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধি কৰা আৰু গুণগত মান আৰু ডিজাইন উন্নত কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ অহৰহ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত আছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে তেওঁলোকক কম্পিউটাৰ চালিত পাঞ্চিং মেচিনো যোগান ধৰা হৈছে যাৰ ফলত নতুন ডিজাইন দ্ৰুতগতিত সৃষ্টি কৰিব পৰা যায়। “মটৰচালিত মেচিনৰ সহায়ত ৱাৰ্প মেকিংও সহজ হৈ পৰিছে। এনে বহু সঁজুলি, এনে বহু মেচিন শিপিনীসকলৰ বাবে উপলব্ধ কৰা হৈছে”, তেওঁ কয়। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে চৰকাৰে হস্ততাঁত শিপিনীক সূতাৰ দৰে কেঁচামাল ৰেহাই মূল্যত যোগান ধৰাৰ লগতে কেঁচামাল পৰিবহণৰ খৰচো বহন কৰি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মুদ্ৰা যোজনাৰ কথাও স্পৰ্শ কৰি কয় যে বয়নকাৰীয়ে এতিয়া নিশ্চয়তা অবিহনে ঋণ লাভ কৰাটো সম্ভৱ হৈ উঠিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুজৰাটৰ শিপিনীসকলৰ সৈতে তেওঁৰ সম্পৰ্ক স্মৰণ কৰাৰ লগতে সমগ্ৰ কাশী অঞ্চলৰ হস্ততাঁত উদ্যোগৰ অৱদানৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে যিটো তেওঁৰ সমষ্টি। তেওঁ শিপিনীসকলে তেওঁলোকৰ সামগ্ৰী বিক্ৰীৰ ক্ষেত্ৰত যোগান শৃংখল আৰু বিপণনৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ কথা উল্লেখ কৰি ভাৰত মণ্ডপমৰ দৰেই সমগ্ৰ দেশতে প্ৰদৰ্শনী আয়োজন কৰি চৰকাৰে হাতেৰে নিৰ্মিত সামগ্ৰীৰ বিপণনত গুৰুত্ব দিয়াৰ কথা উল্লেখ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে জনায় যে বিনামূলীয়া ষ্টলৰ লগতে দৈনিক ভাট্টাও দিয়া হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ ষ্টাৰ্টআপ আৰু যুৱক-যুৱতীসকলকো শলাগ লয় যিয়ে কৌশল আৰু আৰ্হিৰ লগতে কুটিৰ উদ্যোগ আৰু হস্ততাঁতশালৰ দ্বাৰা নিৰ্মিত সামগ্ৰীৰ বিপণন পদ্ধতিৰ ক্ষেত্ৰত উদ্ভাৱন কঢ়িয়াই আনিছে আৰু ইয়াৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ সাক্ষী হ’ব পাৰে বুলিও কয়। ‘এক জিলা এক প্ৰডাক্ট’ আঁচনিৰ বিষয়ে কোৱাৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰতিখন জিলাৰ পৰা বিশেষ সামগ্ৰীৰ প্ৰচাৰ কৰা হৈছে।
“এনেধৰণৰ সামগ্ৰী বিক্ৰীৰ বাবে দেশৰ ৰে’ল ষ্টেচনতো বিশেষ ষ্টল স্থাপন কৰা হৈছে”, তেওঁ কয়। লগতে ৰাজ্যসমূহৰ প্ৰতিখন ৰাজধানী চহৰত চৰকাৰে নিৰ্মাণ কৰি থকা একতা মলৰ কথাও উল্লেখ কৰে যাতে প্ৰতিখন ৰাজ্য আৰু জিলাৰ হস্ততাঁতশালৰ পৰা তৈয়াৰী হস্তশিল্প আৰু সামগ্ৰীৰ প্ৰচাৰৰ বাবে এখন চালিৰ তলত হস্ততাঁত খণ্ডৰ সৈতে জড়িত লোকসকল উপকৃত হ’ব। শ্ৰী মোদীয়ে ষ্টেচু অৱ ইউনিটিত থকা একতা মলৰ কথাও স্পৰ্শ কৰে যিয়ে পৰ্যটকসকলক ভাৰতৰ ঐক্য অনুভৱ কৰাৰ লগতে যিকোনো ৰাজ্যৰ পৰা একেখন চালিৰ তলত সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰাৰ সুযোগ দিয়ে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিদেশ ভ্ৰমণৰ সময়ত গণ্যমান্য ব্যক্তিসকলক উপহাৰ দিয়া বিভিন্ন উপহাৰ সন্দৰ্ভত ভাষণ দি তেওঁ কয় যে ইয়াক কেৱল তেওঁলোকে শলাগ লোৱাই নহয়, ইয়াক নিৰ্মাণ কৰাসকলৰ বিষয়ে গম পালে গভীৰ প্ৰভাৱো সৃষ্টি কৰে।
জেম পৰ্টেল বা চৰকাৰী ই-মাৰ্কেটপ্লেচৰ বিষয়ে কোৱাৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সৰু শিল্পী, কাৰিকৰ, বা শিপিনীয়েও নিজৰ সামগ্ৰী পোনপটীয়াকৈ চৰকাৰক বিক্ৰী কৰিব পাৰে আৰু হস্ততাঁত আৰু হস্তশিল্পৰ সৈতে জড়িত প্ৰায় ১.৭৫ লাখ সংস্থা জিইএম পৰ্টেলৰ সৈতে জড়িত বুলি জনায়। তেওঁ লগতে কয়, "হস্ততাঁত খণ্ডৰ আমাৰ ভাই-ভনীসকলে যাতে ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ সুবিধা লাভ কৰে তাৰ বাবে প্ৰচেষ্টা চলি আছে।"
“চৰকাৰে নিজৰ শিপিনীসকলক বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ বজাৰখন প্ৰদান কৰিবলৈ স্পষ্ট কৌশলেৰে কাম কৰি আছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে। তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ এম এছ এম ই, শিপিনী, শিল্পকাৰ আৰু কৃষকৰ সামগ্ৰী সমগ্ৰ বিশ্বৰ বজাৰলৈ লৈ যাবলৈ বিশ্বৰ বিশাল কোম্পানীসমূহ আগবাঢ়ি আহিছে। সমগ্ৰ বিশ্বতে ডাঙৰ ডাঙৰ দোকান, খুচুৰা যোগান শৃংখল, অনলাইন উপস্থিতি আৰু দোকান থকা এনে কেইবাটাও কোম্পানীৰ নেতাৰ সৈতে হোৱা প্ৰত্যক্ষ আলোচনাৰ ওপৰত তেওঁ আলোকপাত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এনে কোম্পানীসমূহে এতিয়া ভাৰতৰ স্থানীয় সামগ্ৰীসমূহ বিশ্বৰ প্ৰতিটো কোণলৈ লৈ যোৱাৰ সংকল্প লৈছে। “বাজৰা হওক বা হেণ্ডলুমৰ সামগ্ৰী হওক, এই বৃহৎ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কোম্পানীসমূহে ইয়াক সমগ্ৰ বিশ্বৰ বজাৰলৈ লৈ যাব”, তেওঁ কয়। তেওঁ জোৰ দি কয় যে এই সামগ্ৰীসমূহ ভাৰতত নিৰ্মিত হ’ব আৰু যোগান শৃংখল এই বহুজাতিক কোম্পানীসমূহে ব্যৱহাৰ কৰিব।
বস্ত্ৰ উদ্যোগ আৰু ফেশ্বন জগতৰ সৈতে জড়িত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আমাৰ চিন্তাৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে বিশ্বৰ শীৰ্ষ ৩ অৰ্থনীতিৰ ভিতৰত অন্যতম হ’বলৈ লোৱা পদক্ষেপসমূহৰ বাহিৰেও কাম কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে ভাৰতৰ হস্ততাঁত, খাদী আৰু বস্ত্ৰ খণ্ডক বিশ্ব চেম্পিয়ন হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ ‘সবকা প্ৰয়াস’ (সকলোৰে প্ৰচেষ্টা)ৰ প্ৰয়োজন হ’ব। “শ্ৰমিক হওক, বয়নবিদ হওক, ডিজাইনাৰ হওক বা উদ্যোগ হওক, সকলোৱে নিষ্ঠাবান প্ৰচেষ্টা চলাব লাগিব”, তেওঁ কয়। তেওঁ শিপিনীসকলৰ দক্ষতাক স্কেল আৰু প্ৰযুক্তিৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ভাৰতত নব্য মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ উত্থানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰতিটো সামগ্ৰীৰ বাবে এটা বিশাল যুৱ গ্ৰাহক শ্ৰেণী গঠন হৈছে আৰু ই বস্ত্ৰ কোম্পানীসমূহৰ বাবে এক বৃহৎ সুযোগৰ সৃষ্টি কৰিছে। সেয়েহে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে স্থানীয় যোগান শৃংখল শক্তিশালী কৰি তাত বিনিয়োগ কৰাটোও এই কোম্পানীসমূহৰ দায়িত্ব। ভাৰতৰ বাহিৰত ৰেডিমেড কাপোৰ উপলব্ধ হ’লে বস্ত্ৰ আমদানি কৰাৰ পন্থাক তেওঁ ধিক্কাৰ দিয়ে। তেওঁ স্থানীয় যোগান শৃংখলত বিনিয়োগ আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এই খণ্ডৰ ডাঙৰ ডাঙৰ খেলুৱৈসকলে ইমান কম সময়ৰ ভিতৰতে কেনেকৈ হ’ব তাৰ অজুহাত দেখুৱাব নালাগে। তেওঁ কয়, ‘যদি আমি ভৱিষ্যতে সুবিধা ল’ব বিচাৰোঁ, তেন্তে আমি আজি স্থানীয় যোগান শৃংখলত বিনিয়োগ কৰিব লাগিব। এইটোৱেই হৈছে এখন উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ আৰু ৫ ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ অৰ্থনীতিৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰাৰ উপায়”, তেওঁ কয়। তেওঁ আৰু কয় যে এই পথ অনুসৰণ কৰিলেহে আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ স্বদেশী সপোন পূৰণ হ’ব। “আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ সপোন বোৱা আৰু ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া’ক শক্তি প্ৰদান কৰাসকলে খাদীক কেৱল কাপোৰ নহয়, অস্ত্ৰ বুলি গণ্য কৰে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে।
৯ আগষ্টৰ প্ৰাসংগিকতা সন্দৰ্ভত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ আন্দোলন - ভাৰত ত্যাগ আন্দোলন, পূজ্য মহাত্মা গান্ধীৰ নেতৃত্বত ভাৰত ত্যাগ আন্দোলন ব্ৰিটিছলৈ প্ৰেৰণ কৰা এই তাৰিখটো সাক্ষী হৈ আহিছে। ইয়াৰ পাছতেই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ইংৰাজে ভাৰত এৰিব লগা হৈছিল। দেশখন ইচ্ছাশক্তিৰে আগবাঢ়ি যোৱাৰ সময়ত আজি এই সময়ৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। তেওঁ কয় যে যি মন্ত্ৰ এসময়ত ব্ৰিটিছক খেদি পঠিয়াবলৈ ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল আৰু জাতিটোৱে ‘বিকশিত ভাৰত’ বা উন্নত ভাৰত গঢ়াৰ সংকল্পত বাধা হৈ পৰা উপাদানক খেদি পঠিওৱা হৈছিল। “এক কণ্ঠত সমগ্ৰ ভাৰত প্ৰতিধ্বনিত হৈছে - দুৰ্নীতি, বংশবাদী, তুষ্টিকৰণে ভাৰত এৰিব লাগিব”, শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে। তেওঁ ভাৰতৰ এই দুষ্টতাসমূহ দেশৰ বাবে এক ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান বুলি আলোকপাত কৰি জাতিটোৱে এই দুষ্টতাক পৰাস্ত কৰিব বুলি আস্থা প্ৰকাশ কৰে। “দেশ বিজয়ী হ’ব, ভাৰতৰ জনসাধাৰণ বিজয়ী হ’ব”, তেওঁ লগতে কয়।
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বছৰ বছৰ ধৰি ত্ৰিৰংগ বোৱাৰ বাবে নিজকে উৎসৰ্গা কৰা মহিলাসকলৰ সৈতে তেওঁৰ আদান-প্ৰদানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। ত্ৰিৰংগ উত্তোলন কৰি পুনৰবাৰ ‘হৰ ঘৰ ত্ৰিৰংগা’ উদযাপন কৰিবলৈ নাগৰিকসকলক আহ্বান জনায়। “যেতিয়া ত্ৰিৰংগা ছাদত উত্তোলন কৰা হয়, তেতিয়া ই আমাৰ ভিতৰতো উন্মোচিত হয়”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সামৰণি মাৰে।
এই উপলক্ষে কেন্দ্ৰীয় বস্ত্ৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত পীযুষ গোয়েল, কেন্দ্ৰীয় বস্ত্ৰ বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী দৰ্শনা জৰ্দোশ আৰু কেন্দ্ৰীয় অতি ক্ষুদ্ৰ, ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নাৰায়ণ টাটু ৰাণেকে ধৰি অন্যান্যসকল উপস্থিত থাকে।
পৃষ্ঠভূমি
দেশৰ চহকী শিল্প আৰু কাৰুকাৰ্যৰ পৰম্পৰাক জীয়াই ৰখা শিপিনী আৰু শিল্পীসকলক উৎসাহ আৰু নীতিগত সমৰ্থন আগবঢ়োৱাৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী সদায় দৃঢ় সমৰ্থক। এই দৃষ্টিভংগীৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হৈ চৰকাৰে ৰাষ্ট্ৰীয় হস্ততাঁত দিৱস উদযাপন আৰম্ভ কৰে আৰু ২০১৫ চনৰ ৭ আগষ্টত এনে প্ৰথম উদযাপন অনুষ্ঠিত হয়। ১৯০৫ চনৰ ৭ আগষ্টত আৰম্ভ হোৱা স্বাধীনতা আন্দোলনৰ স্তোত্ৰ হিচাপে এই তাৰিখটো বিশেষভাৱে বাছি লোৱা হৈছিল আৰু ই থলুৱা উদ্যোগসমূহক বিশেষকৈ হস্ততাঁত বয়নক উৎসাহিত কৰিছিল।
এইবাৰ নৱম ৰাষ্ট্ৰীয় হস্ততাঁত দিৱস উদযাপন কৰা হৈছে। এই কাৰ্যসূচীৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতীয় বস্ত্ৰ এৱম শিল্প কোষ - ৰাষ্ট্ৰীয় ফেশ্বন প্ৰযুক্তি প্ৰতিষ্ঠান (NIFT)ৰ দ্বাৰা প্ৰস্তুত কৰা বস্ত্ৰশিল্প আৰু শিল্পকৰ্মৰ ভঁৰালৰ ই-পৰ্টেল মুকলি কৰে।
এই কাৰ্যসূচীত বস্ত্ৰ আৰু এম এছ এম ই খণ্ডৰ ৩০০০ৰো অধিক হস্ততাঁত আৰু খাদী শিপিনী, শিপিনী আৰু অংশীদাৰসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে। ইয়াৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ ভাৰতৰ হস্ততাঁত ক্লাষ্টাৰ, নিফ্ট কেম্পাছ, ৱেভাৰ ছাৰ্ভিচ চেণ্টাৰ, ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অৱ হেণ্ডলুম টেকন’লজি কেম্পাছ, ৰাষ্ট্ৰীয় হস্ততাঁত উন্নয়ন নিগম, হস্ততাঁত ৰপ্তানি প্ৰসাৰ পৰিষদ, কেভিআইচি প্ৰতিষ্ঠান আৰু বিভিন্ন ৰাজ্যিক হস্ততাঁত বিভাগক একত্ৰিত কৰা হয়।