Ministry of Coal
Coal Ministry Promoting Large Scale Diversification by CPSEs to ensure Sustainability in Operations
NLCIL to establish Two Thermal Power Plants
Ghatampur Thermal Power Plant expected to supply 1478.28 MW to Uttar Pradesh and 492.72 MW to Assam
Talabira, Odisha Plant of NLCIL to supply 1450 MW power to Tamil Nadu, 100 MW to Puducherry and 400 MW to Kerala
Coal India Ltd to establish two Thermal Power Plants with completion targeted for 2028
07 AUG 2023 11:41AM by PIB Delhi
In order to prepare for the future of India’s Coal Sector, the Ministry of Coal has been proactively promoting large scale diversification among CPSEs. In line with this, NLCIL is all set to establish two thermal power plants. One plant is being set up in Ghatampur near Kanpur, will generate 3 x 660 MW power at a cost of Rs. 19,406 crores. A joint venture between NLCIL and the Government of Uttar Pradesh, the project will be supplying 1478.28 MW to Uttar Pradesh and 492.72 MW to the state of Assam. The project has been into implementation phase and the first phase of this plant is expected to start generating power by the end of this year.
In addition, NLCIL has formulated plans to construct a 3 X 800 MW pithead thermal power plant at Talabira in Odisha. The project cost is estimated at Rs 19,422 crores and it will supply 1450 MW power to Tamil Nadu, 100 MW to Puducherry and 400 MW to Kerala. The project is expected to begin by the end of this year and likely to be completed by 2028-29.
Coal India Ltd (CIL) is also in the process to establish two thermal power plants. One, located near Amarkantak as a joint venture with the Madhya Pradesh Government. The planned capacity for this plant will be 1x660 MW, with an estimated cost of Rs. 5,600 crores. Currently, the project is in the advanced stage of approval and SECL, a subsidiary of CIL, will invest Rs. 857 crores as equity. The project will be executed through a joint venture between SECL and Madhya Pradesh Power Generating Company Ltd. The work of this project is expected to commence by the end of this financial year, with completion targeted for 2028. Required land for the project has already been arranged.
Moreover, Mahanadi Coal Fields Ltd (MCL), another subsidiary of CIL, has set up Mahanadi Basin Power Limited, as a fully owned subsidiary. MCL plans to establish a 2x800 MW thermal power plant near its Basundhara Mines. This pithead plant, with an estimated cost of Rs. 15,947 crores, has received interest from different States for 4000 MW worth Power Purchase Agreements (PPAs). Work on this project is expected to begin around the middle of next year and targeted completion date is set for 2028.
The Ministry of Coal has advised all subsidiaries of CIL to find suitable de-coaled land for establishing new pithead thermal power plants. Setting up power plants at pithead is more cost-effective, with a tentatively fixed cost of approximately Rs. 2.5 and a variable cost of about Rs. 1.25 per unit, making it possible to generate power at less than Rs. 4 per unit. This decision comes as coal is projected to be surplus in the future, and it aims to ensure sustainability in operations for CIL and NLCIL with setting up of new thermal power plants.
As per the policies of the Ministry of Power, required renewable energy potential is also been created along with the thermal power plant so that the power generation can be augmented with the combination of thermal as well as solar. This will help to supply power in cost effective manner to the end users.

କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପରିଚାଳନାରେ ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସିପିଏସ୍‍ଇ ଦ୍ୱାରା ବଡ଼ ଧରଣର ବିବିଧକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଏନଏଲ୍‍ସିଆଇଏଲ ଦୁଇଟି ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ୍‍ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବ
ଘାଟମପୁର ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ୍‍ କେନ୍ଦ୍ର ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶକୁ ୧୪୭୮.୨୮ ମେଗାୱାଟ ଏବଂ ଆସାମକୁ ୪୯୨.୭୨ ମେଗାୱାଟ ବିଜୁଳି ଯୋଗାଇବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି
ଏନଏଲସିଆଇଏଲ୍‍ର ଓଡିଶା ସ୍ଥିତ ତଲାବିରା ପ୍ଲାଣ୍ଟ ତାମିଲନାଡୁକୁ ୧୪୫୦ ମେଗାୱାଟ, ପୁଡୁଚେରୀକୁ ୧୦୦ ମେଗାୱାଟ ଏବଂ କେରଳକୁ ୪୦୦ ମେଗାୱାଟ ବିଜୁଳି ଯୋଗାଇବ
କୋଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ ଦୁଇଟି ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ୍‍ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବ ଯାହା ୨୦୨୮ ସୁଦ୍ଧା ସାରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି
07 AUG 2023 11:41AM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର କୋଇଲା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ସକାଶେ କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ସିପିଏସ୍‍ଇ ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ବଡ ଧରଣର ବିବିଧକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି । ଏହା ସହିତ, ଏନଏଲସିଆଇଏଲ ଦ୍ୱାରା ଦୁଇଟି ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ସ୍ଥିର ହୋଇଛି । ଗୋଟିଏ କାନପୁର ନିକଟ ଘାଟମପୁର ଠାରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେଉଛି ଯାହା ୧୯,୪୦୬ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ୩ x ୬୬୦ ମୋଗାୱାଟ ବିଜୁଳି ଉତ୍ପାଦନ କରିବ । ଏନଏଲସିଆଇଏଲ ଏବଂ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶକୁ ୧୪୭୮.୨୮ ମେଗାୱାଟ ଏବଂ ଆସାମକୁ ୪୯୨.୭୨ ମେଗାୱାଟ ବିଜୁଳି ଯୋଗାଇବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଅଛି ଏବଂ ଏହି କାରଖାନାର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ବିଦ୍ୟୁତ୍‍ ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
ଏଥିସହ, ଏଲସିଆଇଏଲ ଓଡିଶାର ତଲାବିରାରେ ୩ x ୮୦୦ ମେଗାୱାଟ ପିଟହେଡ ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ୍‍ କେନ୍ଦ୍ର ର୍ନିମାଣ ପାଇଁ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ମୂଲ୍ୟ ୧୯,୪୨୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆକଳନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା ତାମିଲନାଡୁକୁ ୧୪୫୦ ମେଗାୱାଟ ବିଦ୍ୟୁତ୍‍ ପୁଡୁଚେରୀକୁ ୧୦୦ ମେଗାୱାଟ ଏବଂ କେରଳକୁ ୪୦୦ ମେଗାୱାଟ ବିଦ୍ୟୁତ୍‍ ଯୋଗାଇବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଆରମ୍ଭ ହେବ ଏବଂ ୨୦୨୮-୨୯ ସୁଦ୍ଧା ଶେଷ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ।
କୋଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ (ସିଆଇଏଲ୍‍) ମଧ୍ୟ ଦୁଇଟି ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଅଛି । ଗୋଟିଏ ଅମରକଣ୍ଟକ ନିକଟରେ ଅବସ୍ଥିତ ଯାହା ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମରେ ହେବ । ଏହି କାରଖାନାର ପ୍ରସ୍ତାବିତ କ୍ଷମତା ୧ x ୬୬୦ ମେଗାୱାଟ ହେବ, ଯାହାର ଆନୁମାନିକ ମୂଲ୍ୟ ୫୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ । ସମ୍ପ୍ରତି ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନୁମୋଦନ ପାଇଁ ଚୂଡାନ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଅଛି ଏବଂ ଏସଇସିଏଲ୍ ର ଏକ ସହାୟକ କମ୍ପାନୀ ସିଆଇଏଲ୍‍ ଏଥିରେ ଅଂଶଧନ ଭାବେ ୮୫୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରିବ । ଏସ୍ଇସିଏଲ୍ ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ପାୱାର୍ ଜେନେରେଟିଂ କମ୍ପାନୀ ଲିମିଟେଡ୍ ମଧ୍ୟରେ ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର କାର୍ଯ୍ୟ ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଆରମ୍ଭ ହେବବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ୨୦୨୮ରେ ଶେଷ କରିବାପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଜମିର ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇ ସାରିଛି ।
ଅଧିକନ୍ତୁ, ମହାନଦୀ କୋଲ ଫିଲ୍ଡସ୍ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏମସିଏଲ୍‍), ସିଆଇଏଲ ର ଅନ୍ୟ ଏକ ସହାୟକ କମ୍ପାନୀ, ମହାନଦୀ ବେସିନ୍ ପାୱାର୍ ଲିମିଟେଡ୍ କୁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଜସ୍ୱ ସହାୟକ କମ୍ପାନୀ ଭାବରେ ସ୍ଥାପନ କରିଛି । ଏମସିଏଲ୍‍ ଏହାର ବସୁନ୍ଧରା ଖଣି ନିକଟରେ ୨ x ୮୦୦ ମେଗାୱାଟ ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରିଛି । ଆନୁମାନିକ ୧୫,୯୪୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟଣ ଏହି ପିଟହେଡ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ପାଇଁ ୪୦୦୦ ମେଗାୱାଟରୁ ଅଧିକ ଶକ୍ତି କ୍ରୟ ଚୁକ୍ତିନାମା (ପିପିଏଏସ୍‍) ଲାଗି ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରୁ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର କାର୍ଯ୍ୟ ଆସନ୍ତା ବର୍ଷର ମଧ୍ୟଭାଗରେ ଆରମ୍ଭ ହେବ ଏବଂ ୨୦୨୮ ରେ ସମାପ୍ତ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି ।
କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନୂତନ ପିଟହେଡ୍ ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ୍‍ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ଅଣ କୋଇଲା ଜମି ଖୋଜିବା ପାଇଁ ସିଆଇଏଲ ର ସମସ୍ତ ସହାୟକ କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛି । ପିଟହେଡରେ ତାପଜ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରିବା ଅଧିକ ଶସ୍ତା ଅଟେ, ଯାହାର ୟୁନିଟ୍ ପିଛା ସ୍ଥିର ମୂଲ୍ୟ ହାରାହାରି ୨.୫ ଟଙ୍କା ଏବଂ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୧.୨୫ ଟଙ୍କା ରହିବ ଏବଂ ୟୁନିଟ୍ ପିଛା ୪ଟଙ୍କାରୁ କମ୍ ଦରରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍‍ ଉତ୍ପାଦନ କରିବା ସମ୍ଭବ ଅଟେ । ଭବିଷ୍ୟତରେ କୋଇଲା ବଳକା ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଉଥିବାରୁ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା ନୂତନ ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ୍‍ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ ସହିତ ସିଆଏଲ୍ ଏବଂ ଏନଏଲସିଆଇଏଲ ପାଇଁ ପରିଚାଳନାରେ ସ୍ଥିରତା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି ।
ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ, ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ୍‍ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର ସହିତ ଆବଶ୍ୟକ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ସମ୍ଭାବନା ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ତାପଜ ଏବଂ ସୌର ଶକ୍ତି ମିଶ୍ରଣରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍‍ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇପାରିବ । ଏହା ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କୁ ଶସ୍ତାରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍‍ ଯୋଗାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।