Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah dedicates the widening of Kamakhyanagar-Duburi section to 4 lanes at a cost of Rs. 761 crore and lays the foundation stone of widening and strengthening of road from Motar to Baner via Ladugaon at a cost of Rs. 34 crore in Bhubaneshwar, Odisha today
On August 5, 2019 Prime Minister Shri Narendra Modi took a historic decision to abrogate Article 370 and integrate Kashmir with India forever
Today Kashmir has not only joined the mainstream but the path of development along with peace has also been paved in Kashmir
Country's development and economic growth are linked with the highways, in the last 9 years, Prime Minister Modi has done a lot of work for the development of highways in the country
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, importance has been given to infrastructure development in the country and there is no shortage of budget for this
Prime Minister Modi believes that the country cannot develop without the development of infrastructure, the construction of highways speeds up the economic activities of the country
In 2014, Prime Minister Shri Narendra Modi had said that until the eastern part of the country is developed, the country cannot be fully developed, Prime Minister Shri Narendra Modi has always given importance to the eastern region
Once upon a time this entire region was affected by Naxalism, but in the last 9 years, Modi government, along with the state governments, has successfully tried to crack down on Naxalism and it has yielded results also
Chief Minister Shri Naveen Patnaik have always supported the Central Government in cracking down on Naxalism, Modi government is committed to fight a strong battle against Naxalism
Shri Naveen Patnaik has implemented every disaster management initiative of the Modi Government at the grassroots level, the Odisha government itself has taken many new initiatives in the field of disaster management and has showed the whole country that when central and state governments work together, natural disasters can be mitigated
Thousands of people had lost their lives in the cyclone that hit Odisha in 1999, but today whenever a cyclone hits Odisha, there are zero casualties, which is appreciated all over the world
Prime Minister Shri Narendra Modi has made disaster management an important and integral part of governance through NDRF and NDMA and Odisha government has fully supported it
05 AUG 2023 4:08PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah dedicated the widening of Kamakhyanagar-Duburi section to 4 lanes at a cost of Rs. 761 crore and laid the foundation stone of widening and strengthening of road from Motar to Baner via Ladugaon at a cost of Rs. 34 crore in Bhubaneshwar, Odisha today. Several dignitaries including Chief Minister of Odisha, Shri Naveen Patnaik and Union Minister of Education and Skill Development, Shri Dharmendra Pradhan were present on the occasion.
Union Home Minister said that on August 5, 2019 Prime Minister Shri Narendra Modi took a historic decision to abrogate Article 370 and integrate Kashmir with India forever. He said that today Kashmir has not only joined the mainstream but the path of development along with peace has also been paved there.
Shri Amit Shah said that the widening of Kamakhyanagar-Duburi to four lanes has been dedicated to the nation today. 761 crore has been spent on this 51 kilometer long section. The highway will be important in connecting the mineral-rich Angul and Dhenkanal districts of Odisha with the rest of the state and the country through the National Highway. He said that the country's development and growth of the economy are linked with the highways. Shri Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi has done a lot of work for the development of highways in the country in the last 9 years. He said that today the widening and strengthening of the road from Moter in Kalahandi to Baner via Ladugaon has also started. The work on this 15 kilometre long road will be done at a cost of Rs 34 crore.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that in the last 9 years, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, a lot of importance has been given to infrastructure development in the country and there is no shortage of budget for this. He said that Prime Minister Modi believes that the country cannot develop without the development of infrastructure. Shri Shah said that the Modi government has accelerated the pace of construction of highways by adopting a scientific approach for faster toll collection through fast tag, efficiency in land acquisition process, speedy resolution of disputes, emphasis on information technology and finding alternative methods of funding. He said that construction of highways boosts economic activities in the country.
Shri Amit Shah said that the Modi government has started many development projects for Odisha which have given a boost to the state's economy. He said that in 2014 Prime Minister Shri Narendra Modi had said that until the eastern part of the country is developed, the country cannot be fully developed. He said that when we bring the eastern and western regions of the country on equal footing on the scale of development, then only the country can develop. For this, the government led by Prime Minister Shri Narendra Modi has always given importance to the eastern region and has also given special attention to Odisha. Shri Shah said that once upon a time this entire region was affected by Naxalism, but in the last 9 years, the Modi government, along with the state governments, has successfully tried to crack down on Naxalism and it has yielded results also. Shri Shah said that Odisha and the Chief Minister of the state, Shri Naveen Patnaik have always supported the Central Government in cracking down on Naxalism. He added that the Modi government is determined to fight a strong battle against Naxalism.
Union Home Minister and Minister of Cooperation, said that the Narendra Modi government has done a lot of work for Odisha. He said that Rs 1,14,000 crore was given under Devolution and Grant-in-aid by the previous government at the Centre, while the Modi government has given Rs 4,57,000 crore under both the heads. In addition, the Modi government has done the work of increasing the total allocation from Rs 3 lakh crore to Rs 18 lakh crore which is more than 6 times. He said that Prime Minister Modi gave Rs 10,000 crores for the railways in Odisha, provided Indian Oil pipeline at a cost of Rs 800 crores, built IIT-Bhubaneswar, opened Indian Science Education and Research Centre, ESI Hospital Bhubaneswar was upgraded and 1500 bedded AIIMS Bhubaneswar was also established in the state.
Shri Amit Shah said that the Narendra Modi government does not want to leave any stone unturned for the development of Odisha. He said that under the Kisan Samman Nidhi Yojana, 40 lakh farmers of the state got benefited, under Jal Jeevan Mission pure drinking water reached 54 lakh houses, 90 lakh toilets were built, 3.25 Crore people are getting 5 kg rice per person per month free of cost, 6 lakh Ujjwala connections have been given and the work of building houses for 17 lakh villagers has also been done by the Narendra Modi government. He said that Odisha is a natural disaster prone state but Chief Minister Shri Naveen Patnaik has implemented every disaster management initiative of the Government of India. Along with this, the Odisha government itself has taken many new initiatives in the field of disaster management and has told the whole country that when the central and state governments work together, natural disasters can also be mitigated. Shri Shah said that thousands of people had lost their lives in the cyclone that hit Odisha in 1999, but today whenever a cyclone hits Odisha, there are zero casualties, which is appreciated all over the world. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi has made disaster management an important part of governance through NDRF and NDMA and Odisha government has given full support in this.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଭୁବନେଶ୍ୱର ଠାରେ ଆଜି ୭୬୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ କାମାକ୍ଷାନଗର-ଡୁବୁରୀ ରାଜପଥର ୪ ଲେନ୍‌ ବିଶିଷ୍ଟ ପ୍ରଶସ୍ତିକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଲୋକାର୍ପଣ କରିବା ସହିତ ୩୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଥିବା ମୋଟେର-ବାନେର ଭାୟା ଲଡ଼ୁଗାଁ ସଡ଼କର ଉନ୍ନତିକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କଲେ
୨୦୧୯ ମସିହା ଆଜିର ଦିନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏକ ଐତିହାସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରି ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ ସହିତ କାଶ୍ମୀରକୁ ସବୁଦିନ ପାଇଁ ଭାରତ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଥିଲେ
ଆଜି କାଶ୍ମୀର କେବଳ ମୁଖ୍ୟଧାରାରେ ସାମିଲ ହୋଇନାହିଁ ବରଂ ଏଠାରେ ଶାନ୍ତି ଓ ବିକାଶ ପାଇଁ ବାଟ ଖୋଲିଛି
ଦେଶର ବିକାଶ ଓ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ରାଜପଥ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଥାଏ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରାଜପଥର ବିକାଶ ପାଇଁ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବିଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପ୍ରତି ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ କୌଣସି ପ୍ରକାରରେ ବଜେଟ୍‌ର ଅଭାବ ରଖାଯାଇନାହିଁ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ବିଚାରରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ବିନା ଦେଶର ବିକାଶ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ, ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ ଦେଶରେ ଆର୍ଥିକ ଗତିବିଧି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବ
୨୦୧୪ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ହେବ ନାହିଁ, ସେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକାଶ ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସବୁବେଳେ ପୂର୍ବ ଭାରତକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଆସିଛନ୍ତି
ଏକଦା ଏହି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ନକ୍ସଲ ପ୍ରଭାବିତ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ବିଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସରକାର ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହ ମିଶି, ନକ୍ସଲବାଦ ଉପରେ ଅଙ୍କୁଶ ଲଗାଇବାକୁ ସଫଳ ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ପରିଣାମ ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି
ନକ୍ସଲବାଦ ଉପରେ ଅଙ୍କୁଶ ଲଗାଇବାରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନବୀନ ପଟ୍ଟନାୟକ ସବୁବେଳେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ ଦେଇଛନ୍ତି, ମୋଦୀ ସରକାର ନକ୍ସଲବାଦ ବିରୋଧରେ ମଜବୁତ ଲଢ଼େଇ ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ଅଛନ୍ତି
ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ସବୁ ଯୋଜନାକୁ ଶ୍ରୀ ନବୀନ ପଟ୍ଟନାୟକ ତୃଣମୂଳସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ନିଜେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରି ସାରା ଦେଶକୁ ଦେଖାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ସାଥୀ ହୋଇ କାମ କଲେ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ
୧୯୯୯ରେ ଓଡ଼ିଶାରେ ଆସିଥିବା ମହାବାତ୍ୟା ଯୋଗୁ ହଜାର ହଜାର ଲୋକ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିଲେ କିନ୍ତୁ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଓଡ଼ିଶାକୁ ବାତ୍ୟା ଆସୁଛି, ଏଠାରେ ଶୂନ୍ୟ ମୃତ୍ୟୁହାର ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି, ଯାହାକୁ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଉଛି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏନଡିଆରଏଫ, ଏନଡିଏମଏ ମାଧ୍ୟମରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନାକୁ ପ୍ରଶାସନର ସ୍ୱଭାବରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଓଡ଼ିଶା ସରକାର ଏଥିରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ ଦେଇଛନ୍ତି
05 AUG 2023 4:08PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଭୁବନେଶ୍ୱର ଠାରେ ୭୬୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ୫୩ ନମ୍ବର ଜାତୀୟ ରାଜପଥର କାମାକ୍ଷାନଗର-ଡୁବୁରୀ ସେକ୍ସନର ୪ ଲେନ୍‌ ବିଶିଷ୍ଟ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଲୋକାର୍ପଣ କରିବା ସହିତ ୩୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ତିଆରି ହେବାକୁ ଥିବା ମୋଟେର-ବାନେର ଭାୟା ଲଡ଼ୁଗାଁ ରାସ୍ତାର ପ୍ରଶସ୍ତିକରଣ ଓ ଉନ୍ନତିକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ନବୀନ ପଟ୍ଟନାୟକ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନଙ୍କ ସମେତ ବହୁ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ୨୦୧୯ ମସିହା ଆଜିର ଦିନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏକ ଐତିହାସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରି ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ ସହିତ କାଶ୍ମୀରକୁ ସବୁଦିନ ପାଇଁ ଭାରତ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଥିଲେ । ଆଜି କାଶ୍ମୀର କେବଳ ମୁଖ୍ୟଧାରାରେ ସାମିଲ ହୋଇନାହିଁ ବରଂ ଏଠାରେ ଶାନ୍ତି ଓ ବିକାଶ ପାଇଁ ବାଟ ଖୋଲିଛି ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି ଏଠାରେ କାମାକ୍ଷାନଗର-ଡୁବୁରୀ ସେକ୍ସନରେ ଚାରି ଲେନ୍‌ ବିଶିଷ୍ଟ ରାଜପଥ ପ୍ରଶସ୍ତିକରଣ କାମ ଲୋକାର୍ପଣ କରାଯାଇଛି । ୫୧ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବ ଏହି ସଡ଼କ ପାଇଁ ୭୬୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି । ଏହି ରାଜପଥ ଓଡ଼ିଶାର ଖଣିଜ ସମୃଦ୍ଧ ଜିଲ୍ଲା ଅନୁଗୁଳ ଓ ଢେଙ୍କାନାଳ ଜିଲ୍ଲାକୁ ରାଜ୍ୟର ଅବଶିଷ୍ଟ ଭାଗ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବ । ଏହାଛଡ଼ା ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ଅବଶିଷ୍ଟ ଭାଗ ସହିତ ଦୁଇ ଜିଲ୍ଲାକୁ ଯୋଡ଼ିବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିବ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଦେଶର ଭାଗ୍ୟ, ବିକାଶ, ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିକାଶ ରାଜପଥ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଛି । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ, ବିଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରାଜପଥର ବିକାଶ ପାଇଁ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ଆଜି କଳାହାଣ୍ଡିର ମୋଟେର ଠାରୁ ବାନେର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାୟା ଲଡ଼ୁଗାଁ ହୋଇ ଏକ ସଡ଼କର ପ୍ରଶସ୍ତିକରଣ ଓ ଉନ୍ନତିକରଣ କାମ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ପାଖାପାଖି ୧୫ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ଏହି ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ୩୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯିବ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବିଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପ୍ରତି ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ କୌଣସି ପ୍ରକାରରେ ବଜେଟ୍‌ର ଅଭାବ ରଖାଯାଇନାହିଁ । ସେ କହିଥିଲେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ବିଚାରରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ବିନା ଦେଶର ବିକାଶ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ, ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ ଦେଶରେ ଆର୍ଥିକ ଗତିବିଧି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବ । ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ଫାଷ୍ଟଟ୍ୟାଗ ଜରିଆରେ ଟୋଲ୍‌ ସଂଗ୍ରହକୁ ଦ୍ରୁତ କରିଛନ୍ତି, ଜମି ଅଧିଗ୍ରହଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଦକ୍ଷତା ଆସିଛି, ବିବାଦର ଶୀଘ୍ର ସମାଧାନ, ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ, ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣର ବିକଳ୍ପ ଉପାୟ ଖୋଜିବା ଆଦି ବୈଜ୍ଞାନିକ ସମନ୍ୱୟ ଆଣି ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣର ଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛନ୍ତି । ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ ଦେଶରେ ଆର୍ଥିକ ଗତିବିଧି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଓଡ଼ିଶା ପାଇଁ ମୋଦୀ ସରକାର ଅନେକ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ରାଜ୍ୟର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଗତିଶୀଳ ହୋଇଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୦୧୪ରେ କହିଥିଲେ ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ହେବ ନାହିଁ, ସେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକାଶ ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସବୁବେଳେ ପୂର୍ବ ଭାରତକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଆସିଛନ୍ତି । ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଦେଶର ପୂର୍ବ ଓ ପଶ୍ଚିମ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶର ସ୍ତର ଏକସମାନ ହେଲେ ଦେଶର ବିକାଶ ହୋଇପାରିବ । ଏଥିପାଇଁ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସରକାର ସବୁବେଳେ ପୂର୍ବ ଭାରତକୁ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶାକୁ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଆସିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଥିଲେ, ଏକଦା ଏହି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ନକ୍ସଲ ପ୍ରଭାବିତ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ବିଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସରକାର ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହ ମିଶି ନକ୍ସଲବାଦ ଉପରେ ଅଙ୍କୁଶ ଲଗାଇବାକୁ ସଫଳ ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ପରିଣାମ ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି । ନକ୍ସଲବାଦ ଉପରେ ଅଙ୍କୁଶ ଲଗାଇବାରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନବୀନ ପଟ୍ଟନାୟକ ସବୁବେଳେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ ଦେଇଛନ୍ତି । ମୋଦୀ ସରକାର ନକ୍ସଲବାଦ ବିରୋଧରେ ମଜବୁତ ଲଢ଼େଇ ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ଅଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସରକାର ଓଡ଼ିଶା ପାଇଁ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଥିବା ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ ହସ୍ତାନ୍ତରଣ ବା ଡିଭୋଲ୍ୟୁସନ୍‌ ଏବଂ ଗ୍ରାଣ୍ଟ ଇନ୍‌ ଏଡ୍‌ ବା ଅନୁଦାନ ଆକାରରେ ଓଡ଼ିଶାକୁ ୧,୧୪,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମିଳିଥିଲା। ମୋଦୀ ସରକାର ଉଭୟ ଉତ୍ସରୁ ୪,୫୭,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ମୋଟ୍‌ ଆବଣ୍ଟନକୁ ୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ବୃଦ୍ଧି କରି ୧୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ମୋଦୀ ସରକାର କରିଛନ୍ତି, ଯାହାକି ୬ ଗୁଣ ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଓଡ଼ିଶାରେ ରେଳବାଇ ପାଇଁ ୧୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଦେଇଛନ୍ତି, ୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ଇଣ୍ଡିଆନ ଅଏଲ୍‌ ପାଇପଲାଇନ କାମ କରିଛନ୍ତି, ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱର ଏବଂ ଏମ୍ସ ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି । ଭାରତୀୟ ବିଜ୍ଞାନ ଶିକ୍ଷା ଓ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ଖୋଲାଯାଇଛି । ଭୁବନେଶ୍ୱର ଇଏସଆଇ ହସ୍ପିଟାଲର ଉନ୍ନତିକରଣ ଏବଂ ୧୫୦୦ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଭୁବନେଶ୍ୱର ଏମ୍ସର ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା କହିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ରର ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସରକାର ଓଡ଼ିଶାର ବିକାଶରେ ଆଦୌ ହେଳା କରିବାକୁ ଚାହୁଁ ନାହିଁ ଏବଂ ସବୁ ପ୍ରକାରର ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନା ଅଧୀରେ ରାଜ୍ୟର ୪୦ ଲକ୍ଷ ଚାଷୀ ଲାଭବାନ ହୋଇଛନ୍ତି । ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ୫୪ ଲକ୍ଷ ଘରକୁ ବିଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳ ପହଞ୍ଚି ପାରିଛି । ୯୦ ଲକ୍ଷ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ୩ କୋଟି ୨୫ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ମାସିକ ୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ମାଗଣା ଚାଉଳ ମିଳୁଛି, ୬ ଲକ୍ଷ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ସଂଯୋଗ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ୧୭ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରକୁ ଆବାସ ଯୋଗାଣ ଭଳି କାମ ମୋଦୀ ସରକାର କରି ଦେଇଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଭାବିତ ରାଜ୍ୟ କିନ୍ତୁ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ସବୁ ଯୋଜନାକୁ ଶ୍ରୀ ନବୀନ ପଟ୍ଟନାୟକ ତୃଣମୂଳସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି । ନିଜେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରି ସାରା ଦେଶକୁ ଦେଖାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ସାଥୀ ହୋଇ କାମ କଲେ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ୧୯୯୯ରେ ଓଡ଼ିଶାରେ ଆସିଥିବା ମହାବାତ୍ୟା ଯୋଗୁ ହଜାର ହଜାର ଲୋକ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିଲେ କିନ୍ତୁ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଓଡ଼ିଶାକୁ ବାତ୍ୟା ଆସୁଛି, ଏଠାରେ ଶୂନ୍ୟ ମୃତ୍ୟୁହାର ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି ଯାହାକୁ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଉଛି । ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏନଡିଆରଏଫ, ଏନଡିଏମଏ ମାଧ୍ୟମରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନାକୁ ପ୍ରଶାସନର ସ୍ୱଭାବରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଓଡ଼ିଶା ସରକାର ଏଥିରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ ଦେଇଛନ୍ତି ।