Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah transfer funds to the genuine depositors of Sahara Group of Cooperative Societies through CRCS-Sahara Refund Portal in New Delhi today
Modi Government is committed to protect the rights of every poor and middle class person of the country and to address the problems of the poorest and underprivileged section of the society
Modi government is making constant efforts to get back every single Rupee of depositors’ hard earned money
All the agencies have done commendable work to get back the deposited money of depositors in record time, with this the depositors are getting back their money
At the time of launching of Portal, it was informed that the amount would be paid to the genuine depositors within 45 days of registering on the portal, but the committee constituted by the Supreme Court and all the agencies of the Government of India have initiated the process of transfer of money in less than a month
112 beneficiaries have received Rs. 10000 each into their bank accounts today, soon all the investors will get their money back
This initiative of the Ministry of Cooperation has instilled satisfaction and confidence in the minds of crores of investors
The depositors of Sahara Group expressed their gratitude for the efforts made by the Ministry of Cooperation, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and guidance of Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah to refund their money
04 AUG 2023 3:50PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah launched the transfer of funds to the genuine depositors of Sahara Group of Cooperative Societies through CRCS-Sahara Refund Portal in New Delhi today. On this occasion, Union Minister of State for Cooperation, Shri BL Verma, former Supreme Court Judge Shri R. Subhash Reddy, Secretary, Ministry of Cooperation Shri Gyanesh Kumar, four Senior Officers on Special Duty (OSD) deputed to assist in the refund process and some depositors who received refunds were also present.
In his address, Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India is committed to protect the rights of every poor and middle class person of the country and to address the problems of the poorest and underprivileged section of the society. Ministry of Cooperation has achieved a big success in this direction today. He added that all the agencies have done commendable work to get back the deposited money of depositors in record time, with this the depositors are getting back their money. At the time of launch of CRCS-Sahara Refund Portal on July 18, 2023, it was informed that the amount would be paid to the genuine depositors within 45 days of registering on the portal, but the committee constituted by the Supreme Court and all the agencies of the Government of India, working together, have done commendable work in record time. The process of transfer of funds has started in less than a month, due to which Rs. 10,000 are being deposited to bank accounts of each of 112 beneficiaries. Shri Shah said that this initiative of the Ministry of Cooperation has instilled satisfaction and confidence in the minds of crores of investors.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that at the time of the formation of the Ministry of Cooperation, the ministry had various challenges like the task of restrengthening the cooperative structure, making timely changes in the cooperative laws made about 75 years ago, and re-establishing the lost faith in cooperatives among the public. The Ministry of Cooperation has worked to solve all these challenges. The efforts were made to help crores of investors of the country to refund crores of rupees stuck in the four co-operative societies of Sahara Group since last about 15 years. Shri Shah said that around 33 lakh investors have been registered on the CRCS-Sahara refund portal.
Shri Amit Shah said that about a year back, the Ministry of Cooperative started a series of meetings to refund the money of investors stuck in four cooperative societies of Sahara Group. By bringing all the stakeholders together, the Ministry of Cooperation along with all the departments filed a petition in the Supreme Court. The Supreme Court gave a historic judgment that a committee headed by a former Supreme Court Judge will be formed and the process of refund to genuine depositors to be done in a transparent manner.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that today 112 investors with an amount of Rs 10,000 are being paid as the small investors have the first right on the amount to be refunded. But in the coming time, all the investors will get their money back for sure. He said that the release of next instalment of payment will take even lesser time as the audit process have been completed. Shri Shah said that it is the responsibility of the country's government and administration to secure the deposits of every citizen of the country and return their stuck deposits by using the rights under the constitution to enact law. Shri Shah assured the investors of cooperative societies of Sahara Group that the Modi government is making constant efforts to get back every single Rupee of their hard earned money. Shri Amit Shah thanked the former Supreme Court Judge, Shri R. Subhash Reddy, Secretary, Ministry of Cooperation Shri Gyanesh Kumar, Special Secretary Shri Vijay Kumar and officials of the Ministry of Cooperation and all concerned agencies for initiating the process of transfer of funds in record time. The depositors of Sahara Group expressed their gratitude for the efforts made by the Ministry of Cooperation, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and guidance of Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah to refund their money.
Today, in the first phase, 112 depositors of Sahara Group's cooperative societies paid Rs 10,000 each through their Aadhaar linked bank accounts. Based on the analysis of the first stage, “SOP (Standard Operating Procedure)” is being prepared by the auditor with the help of Amicus curiae for verification of claims.
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah had launched the Central Registrar of Cooperative Societies (CRCS)-Sahara Refund Portal https://mocrefund.crcs.gov.in on 18th July 2023. This portal has been developed for submission of claims by genuine depositors of Cooperative Societies of Sahara Group - Sahara Credit Cooperative Society Limited, Saharayan Universal Multipurpose Society Limited, Hamara India Credit Cooperative Society Limited and Stars Multipurpose Cooperative Society Limited.
Hon’ble Supreme Court vide its order dated 29th March 2023 directed that Rs. 5000 Crores be transferred out of the “Sahara-SEBI Refund Account”, to the Central Registrar of Cooperative Societies (CRCS) for disbursement against the legitimate dues of the genuine depositors of the Sahara Group of Cooperative Societies. The whole process of disbursement is being supervised and monitored by Justice R. Subhash Reddy, Former Judge of Hon’ble Supreme Court with the assistance of Shri Gaurav Agrawal, learned Advocate, Amicus Curiae as per directions of Hon’ble Supreme Court. Four senior Officers on Special Duty (OSDs) have been appointed for each of the above Societies for assisting in the refund process.
The online Portal developed for submission of claims is user friendly, efficient and transparent. The entire process is digital. Necessary checks and balances have been incorporated in the Portal to ensure that only the legitimate deposits of the genuine depositors are refunded. The portal can also be accessed through Ministry of Cooperation website. The genuine depositors of these Societies have to submit their claims by filling online application form available on the portal and upload requisite documents. The depositors will be verified through Aadhaar card to ensure their identity. After the verification of their claims and uploaded documents by the appointed Societies Auditors and OSDs, the payment to the genuine depositors will be credited in their Bank account within 45 days after filing their online claims, subject to availability of funds and they will be intimated the status through SMS/Portal. The genuine depositors of the Societies are requested to ensure that they have Aadhar linked mobile number and Bank Account along with requisite documents as proof of their claim and deposits.

কোওপরেসন মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অনিত শাহনা ঙসি নই দিল্লীদা CRCS-সহারা রিফন্দ পোর্তেলগী খুত্থাংদা সহারা গ্রুপ ওফ কোওপরেতিব সোসাইতিজকী জেন্যুইন দিপোজিতরশিংদা ফন্দশিং ত্রান্সফর তৌখ্রে
মোদী সরকার অসি লৈবাক অসি লাইরবা অমসুং মিদ্দল ক্লাসকী মীওই খুদিংমক্কী হকশিং কন্নবা অমসুং সমাজ অসিগী খ্বাইদগী লাইরবা অমসুং শোত্থরবা শরুকশিংগী অৱাবশিং কোকহন্নবা কন্না হোৎনরি
মোদী সরকার অসিনা দিপোজিতরশিংগী ৱানা তানজবা শেনফম খুদিংমক ফংহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি
এজেন্সী খুদিংমক্না দিপোজিতরশিংগী দিপোজিৎ তৌখিবা শেনফমশিং ফংহন্নবা শীংথানীংঙাই ওইনা থবক পাংথোকখি, মসিনা মরম ওইরগা দিপোজিতরশিংনা মখোয়গী শেল ফংবা ঙম্লি
পোর্তেল অসি লোঞ্চ তৌখিবা মতমদা জিন্যুইন দিপোজিতরশিংনা পোর্তেলদা রেজিস্তর তৌরবা মতুং নুমিৎ 45 গী মনুংদা শেনফমশিং অদু হন্দোক্কনি হায়না থমখি, অদুবু সুপ্রীম কোর্ত অমসুং ভারত সরকারগী এজেন্সী পুম্নমক্কা শেমখিবা কম্মিতী অসিনা শেল ত্রান্সফর তৌবগী থবক অসি থা অমা ফাদ্রিঙৈদা পাংথোকখ্রে
বেনিফিসরী 112 না ঙসি মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা Rs. 10000 ফংখ্রে, অথুবা মতমদা ইনভেস্তর খুদিংমক্না মখোয়গী শেনফম অদু ফংলগনি
কোওপরেসন মন্ত্রালয়গী খোঙথাং অসিনা ইনবেস্তর করোর কয়ামরুমগী ৱাখলদা অপেনবা অমসুং থাজবা ফংহল্লে
সহারা গ্রুপকী দিপোজিতরশিংনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা অমসুং কে
04 AUG 2023 3:50PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি নই দিল্লীদা CRCS- সহারা রিফন্দ পোর্তেলগী খুত্থাংদা সহারা গ্রুপ ওফ কোওপরেতিব সোসাইতীজকী জেন্যুইন দিপোজিতরশিংদা ফন্দশিং ত্রান্সফর তৌখ্রে। থৌরম অসিদা কোওপরেসনগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী বি এল ভর্ম, হান্নগী সুপ্রিম কোর্তকী জজ শ্রী আর সুভাশ রেদ্দী, কোওপরেসন মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী শ্রী জ্ঞানেশ কুমার, রিফন্দ প্রোসেস অসিদা অমসুং রিফন্দশিং ফংলিবা দিপোজিতরবু মতেং পাংনবা থাখিবা মকোক থোংবা ওফিসর্স ওন স্পেসিএল দ্যুতী (OSD) মরিসু শরুক য়াখি।
শ্রী অমিত শাহনা মহাক্কী ৱারোল পীবদা হায়খি মদুদু প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ভারত সরকারনা লৈবাক অসি লাইরবা অমসুং মিদ্দল ক্লাসকী মীওই খুদিংমক্কী হকশিং কন্নবা অমসুং সমাজ অসিগী খ্বাইদগী লাইরবা অমসুং শোত্থরবা শরুকশিংগী অৱাবশিং কোকহন্নবা কন্না হোৎনরি ঙসি মাইকৈ অসিদা কোওপরেসন মন্ত্রালয়না অচৌবা মাইপাকপা অমা পুরকপা ঙমখ্রে। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি অতেনবা মতমগী মনুংদা দিপোজিতরশিংগী দিপোজিৎ তৌখিবা শেনফম অদু ফংনবা এজেন্সী পুম্নমক্না শীংথানীংঙাই ওইনা থবক তৌখি, মসিগা লোয়ননা দিপোজিতরশিংনা মখোয়গী শেল অমুক ফংবা ঙমহল্লি। জুলাই 18, 2023দা CRCS- সহারা রিফন্দ পোর্তেল লোঞ্চ তৌখিবা মতমদা শেনফম অসি পোর্তেলদা রেজিস্তর তৌবগী নুমিৎ 45গী মনুংদা জেন্যুইন দিপোজিতরশিংদা পীগনি হায়না ফোঙদোকখি অদুবু সুপ্রিম কোর্তনা শেমখিবা কম্মিতি অমসুং ভারত সরকারগী এজেন্সী পুম্নমক্না পুন্না থবক তৌদুনা অতেনবা মতমগী মনুংদা শীংথানীংঙাই ওইবা থবক তৌবা ঙমখি। ফন্দশিং ত্রান্সফর তৌবগী থৌওং অসি থা অমগী মনুংদা হৌবা ঙমখি, মসিনা মরম ওইরগা বেনিফিসরী 112গী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা 10,000 দিপোজিৎ তৌবা ঙমখ্রে। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি কোওপরেসন মন্ত্রালয়না ইনভেস্তর করোর কয়াগী ৱাখলদা অপেনবা অমসুং থাজবা পোকহনখি।
গৃহ অমসুং কোওপরেসনগী কেন্দ্র মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কোওপরেসন মন্ত্রালয় শেমখিবা মতমদা মন্ত্রালয় অসিনা কোওপরেতিব স্ত্রকচর অমুক হন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, চহি 75গী মমাংদা শেমখিবা কোওপরেতিব লোশিংদা মতম চানা অহোংবশিং পুরকপা অমসুং মীয়ামনা কোওপরেতিবশিংদা থাজবা মাংখিবা অদু নৌনা হঞ্জিনহনবা অসিগুম্বা শীংনবা কয়ামরুম মায়োক্নখি। কোওপরেসন মন্ত্রালয়না শীংনবশিং অসি কোকহন্নবা থবক তৌখি। খোঙথাংশিং অসি চহি 15রোমদগী সহারা গ্রুপকী কো-ওপরেতিব সোসাইতী মরিদা পন্দুনা লৈরকখিবা লুপা করোর কয়া রিফন্দ তৌনবা লৈববাক্কী ইনভেস্তর করোর কয়া মতেং পাংনবনি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি ইনভেস্তর লাখ 33রোমনা CRCS –সহারা রিফন্দ পোর্তেলদা রেজিস্তর তৌখি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি চহি অমগী মমাংদা কোওপরেতিব মন্ত্রালয়না সহারা গ্রুপকী কোওপরেতিব সোসাইতী মরিদা পন্দুনা লৈখিবা ইনভেস্তরশিংগী শেনফম রিফন্দ তৌনবা মীফমশিং মথং-মথং পাঙথোকপা হৌখি। স্তেকহোল্দর পুম্নমক অমত্তা ওইনা পুনশিন্দুনা কোওপরেসন মন্ত্রালয়না দিপার্তমেন্ত পুম্নমক্কা লোয়ননা সুপ্রিম কোর্ত্তা পেতিসন অমা ফাইল তৌখি। হান্নগী সুপ্রিম কোর্তকী জজ অমনা লুচিংবা কম্মিতি অমা শেমখি অমসুং মনুং-মপান ফাওনা উবা মওং অমদা জেন্যুইন দিপোজিতরশিংদা রিফন্দ তৌনবা প্রোসেস হৌগনি হায়না সুপ্রিম কোর্তনা ইতিহাসিক ওইরবা ৱায়েল অমা পীখি।
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি রিফন্দ তৌগদবা শেনফম অসিদা অপীকপা ইনভেস্তরশিংনা অহানবা হক লৈবনা মখোয়দা লুপা 10,000গী শেনফমগা লোয়ননা ইনভেস্তর 112দা পীখি। অদুবু তুংদা লাক্কদবা চহিশিংদা ইনভেস্তর পুম্নমক মখোয়গী শেল শোইদনা ফংগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি পেমেন্তগী মথংগী ইনস্তোলমেন্ত থাদোকপা অসি অতেনবা মতমগী মনুংদা তৌরগনি মরমদি ওদিৎকী প্রোসেস লোইশিন্দুনা লৈরে। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি লৈবাক্কী প্রজা খুদিংমক্কী দিপোজিৎ সেক্যুর তৌনবা অমসুং লো ইনেক্ত তৌনবা কন্সতিত্যুসনগী মখাদা হকশিং শীজিন্নদুনা মখোয়গী পন্দুনা লৈখিবা দিপোজিৎশিং হন্দোকপা অসি লৈবাক্কী সরকার অমসুং এদমিনিস্ত্রেসনগী থৌদাংনি। শ্রী শাহনা সহারা গ্রুপকী কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী ইনভেস্তরশিংদা মোদী সরকারনা মখোয়না ৱানা তানবা শেল খুদিংমক অমুক হন্না ফংহন্নবা অকনবা খোঙথাংশিং পাইখৎলি হায়না থাজবা পীখি। শ্রী অমিত শাহনা হান্নগী সুপ্রিম কোর্তকী জজ শ্রী আর সুভাশ রেদ্দী, কোওপরেসন মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী শ্রী জ্ঞানেশ কুমার, স্পেসিএল সেক্রেতরী শ্রী বিজয় কুমার অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রালয়গী ওফিসিএলশিং অমসুং মরী লৈনবা এজেন্সী পুম্নমকপু অতেনবা মতমগী মনুংদা ফন্দশিং ত্রান্সফর তৌবগী প্রোসেস হৌহনখিবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে। সহারা গ্রুপকী দিপোজিতরশিংনা মখোয়গী শেল রিফন্দ তৌনবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং অমসুং কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহগী মীৎয়েং মখাদা কোওপরেসন মন্ত্রালয়না লৌখৎখিবা খোঙথাংশিংগীদমক তৌবীমল খঙবা উৎখ্রে।
ঙসি অহানবা ফেজদা সহারা গ্রুপ কোওপরেতিব সোসাইতীগী দিপোজিতর 112দা মখোয়গী আধারগা লিঙ্ক তৌবা বেঙ্ক একাউন্তশিংগী খুত্থাংদা লুপা 10,000 পীখি। অহানবা স্তেজকী এনালাইসিস্তা য়ুম্ফম ওইরগা এনিকস ক্যুরিগী মতেংগা লোয়ননা ক্লেমশিং ভেরিফিকেসন তৌনবা “SOP (স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিদ্যুর)” শেমখ্রে।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা সেন্ত্রেল রেজিস্তর ওফ কোওপরেতিব সোসাইতীজ CRCS – সহারা রিফন্দ পোর্তেল https://mocrefund.crcs.gov.in/ অসি জুলাই 18, 2023দা লোঞ্চ তৌখ্রে। মসিগী পোর্তেল অসিনা কোওপরেতিব সোসাইতীজ ওফ সহারা গ্রুপ – সহারা ক্রেদিৎ কোওপরেতিব সোসাইতী লিমিতেদ, সআরায়ান য়ুনিভর্সেল মল্তিপর্পজ সোসাইতী লিমিতেদ, হমারা ইন্দিয়া ক্রেদিৎ কোওপরেতিব সোসাইতী লিমিতেদ অমসুং স্তার্স মল্তিপর্পজ সোসাইতী লিমিতেদকী জেনুইন দিপোজিতরশিংনা ক্লেমশিং সবমিসন তৌনবা শেমখিবনি।
হোনরেবল সুপ্রীম কোর্তকী মার্চ 2023গী তাং 29দা থোকখিবা ওর্দর অমগী মতুং ইন্না “সহারা-SEBI রিফন্দ একাউন্ত”তগী সেন্ত্রেল রেজিস্তর ওফ কোওপরেতিব সোসাইতিজ (CRCS)দা লুপা করোর 5000 সহারা গ্রুপ ওফ কোওপরেতিব সোসাইতিজগী জিনুইন ওইবা দিপোজিতরশিংদা মখোয়গী লেজিতিমেত দ্যুশিং অদু পীথোক্নবা ত্রান্সফর তৌখ্রে। দিসভর্সমেন্তগী অপুনবা প্রোসেস অসি হোনরেবল সুপ্রীম কোর্তকী দিরেক্সনগী মতুং ইন্না লর্ন্দ এভোকেত শ্রী গৌরব অগ্রৱালগী মতেংগা লোয়ননা সুপ্রীম কোর্তকী হান্নগী জজ জস্তিস আর. সুভাশ রেদ্দীনা সুপর্ভাইস অমসুং মোনিতর তৌগনি।
ক্লেমশিং সবমিসন তৌনবা দিভেলপ তৌখিবা ওনলাইন পোর্তেল অসি য়ুজর ফ্রেন্দলী, ইফিসিএন্ত অমসুং ত্রান্সপরেন্ত ওই। প্রোসেস পুম্বা দিজিতেল ওই। জিনুইন দিপোজিতরশিংগী লেজিতিমেত ওইবা দিপোজিতশিং খক্তা রিফন্দ তৌনবা পোর্তেল অসিদা মথৌতাবা চেক অমসুং বেলেন্সশিং য়েংশিনগনি। মসিগী পোর্তেল অসি কোওপরেসন মন্ত্রালয়গী ৱেবসাইতকী খুত্থাংদা এক্সেস তৌবা য়াগনি। মসিগী সোসাইতী অসিগী জিনুইন দিপোজিতরশিংনা পোর্তেলদা ফংলিবা ওনলাইন এপ্লিকেসন ফোর্ম অসি মেনশিল্লবা মতুংদা অমসুং মথৌ তাবা দোক্যুমেন্তশিং অপলোদ তৌগদবনি। দিপোজিতরশিং অসি মখোয়গী আইদেন্তিতী মশক খংনবা আধার কার্দকী খুত্থাংদা ভেরিফাই তৌগনি। দিপোজিতরশিংগী ক্লেম ভেরিফিকেসন তৌরবা অমসুং দোক্যুমেন্তশিং অপলোদ তৌরবা মতুংদা ওনলাইন ক্লেম সবমিসনগী নুমিৎ 45গী মনুংদা শেনফম অদু দিপোজিতরগী আধারগা লিঙ্ক তৌবা বেঙ্ক একাউন্ততা হকথেংননা ত্রান্সফর তৌগনি। সোসাইতী অসিগী জিনুইন দিপোজিতরশিংনা মখোয়গী আধার অদু মোবাইল নম্বর অমসুং বেঙ্ক একাউন্তকা লোয়ননা লিঙ্ক তৌনবা অমসুং মথৌতাবা দোক্যুমেন্তশিং থম্নবা আপীল তৌরি।