Prime Minister's Office
PM to visit Pune on 1st August
PM to flag off metro trains marking inauguration of completed sections of Pune Metro
Design of some of the metro station draws inspiration from Chhatrapati Shivaji Maharaj
PM to handover and lay foundation stone of houses constructed under PMAY
PM to also inaugurate Waste to Energy Plant
PM to be conferred Lokmanya Tilak National Award
30 JUL 2023 12:37PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Pune, Maharashtra on 1st August. At around 11 AM, Prime Minister will perform Darshan and Pooja at Dagdusheth Mandir. At 11:45 AM, he will be conferred Lokmanya Tilak National Award. Thereafter, at 12:45 PM, Prime Minister will flag off metro trains and inaugurate and lay the foundation stone of various development projects.
Prime Minister will flag off Metro trains marking inauguration of services on completed sections of the two corridors of Pune Metro Phase I. These sections are from Phugewadi station to Civil Court station and Garware College station to Ruby Hall Clinic station. Foundation Stone of the project was also laid by the Prime Minister in 2016. The new sections will connect important places of the Pune city like Shivaji Nagar, Civil Court, Pune Municipal Corporation office, Pune RTO and Pune Railway Station. The inauguration is an important step towards realising the vision of the Prime Minister to provide the citizens with modern and environment-friendly mass rapid urban transport systems across the country.
The design of some of the metro stations on the route draws inspiration from Chhatrapati Shivaji Maharaj. The Chhatrapati Sambhaji Udyan Metro Station and Deccan Gymkhana metro stations have a unique design resembling the headgear worn by soldiers of Chhatrapati Shivaji Maharaj - also known as “Mavala Pagadi.” The Shivaji Nagar underground Metro station has a distinctive design which reminds of the forts built by Chhatrapati Shivaji Maharaj.
Another unique feature is that the Civil Court metro station is one of the deepest metro stations in the country, having the deepest point at 33.1 m. The station roof is made in such a manner that direct sunlight falls on the platform.
Prime Minister will inaugurate the Waste to Energy Plant under Pimpri Chinchwad Municipal Corporation (PCMC). Developed at a cost of about Rs 300 crores, it will use up about 2.5 lakh MT of waste annually to produce electricity.
Moving ahead towards the mission of achieving Housing for All, Prime Minister will handover more than 1280 houses constructed under Pradhan Mantri Awas Yojana by PCMC. He will also handover more than 2650 PMAY houses constructed by Pune Municipal Corporation. Further, Prime Minister will also lay the foundation stone of around 1190 PMAY houses to be constructed by PCMC, and of over 6400 houses constructed by Pune Metropolitan Region Development Authority.
Prime Minister will be conferred Lokmanya Tilak National Award. The Award was constituted by Tilak Smarak Mandir Trust in 1983, to honour the legacy of Lokmanya Tilak. The award is given to people who have worked for the progress and development of nation and whose contribution can only be looked upon as remarkable and extraordinary. It is presented every year on the 1st of August - Lokmanya Tilak’s death anniversary.
Prime Minister will become the 41st recipient of the award. It has previously been presented to luminaries such as Dr. Shankar Dayal Sharma, Shri Pranab Mukherjee, Shri Atal Bihari Vajpayee, Mrs. Indira Gandhi, Dr. Manmohan Singh, Shri N. R. Narayana Murthy, Dr. E. Sreedharan among others.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ওগস্ত ১দা পুনেদা চৎলগনি
পি.এম.না পুনে মেত্রোগী অরোইবা শরুক অদুবু শ্ঙ্গাবা ওইনা মত্রো ত্রেনশিং লমথারগনি
মেত্রো স্তেশন খরা অমগী দিজাইন অদু ছত্রপতি শিৱাজি মহারাজদা য়ুমফম ওইরগা শাগৎলকখিবা ৱাখল্লোন্নি
পি.এম.না পি.এম.এ.ৱাই.গী মখাদা শাখিবা য়ুমশিং অদুবু মীয়ামদা শিন্নরগনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্লগনি
পি.এম.না ৱেস্ত তু ইনর্জী প্লান্তশু শঙ্গারগনি
পি.এম.বু লোমান্যা তিলক নেস্নেল এৱার্দকা লোইননা ইকাইখুম্নরগনি
30 JUL 2023 12:37PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ওগস্ত ১দা মহারাস্ত্রগী পুনেদা চৎলগনি। অয়ুক্কী পুং ১১ তাবা মতমদা, প্রধান মন্ত্রীনা দগদুশেথ মন্দিরদা দর্শন অমসুং পুজা পাংথোক্লগনি। অয়ুক্কী পুং ১১.৪৫ তাবা মতমদা মহাকপু লোকমান্যা তিলক নেস্নেল এৱার্দকা লোইননা ইকাইখুম্নরগনি। মসিগী মতুংদা, নুমিৎ য়ুংবা মতুং ১২.৪৫ তাবা মতমদা, প্রধান মন্ত্রীনা মেত্রো ত্রেনশিং লমথারগনি অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গারগনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা পুনে মেত্রো ফেজ Iগী কোরিদোর অনিগী অরোইবা সেক্সনশিংদা সর্বিসশিং হৌদোকপা ওইনা মেত্রো ত্রেনশিং লমথারগনি। মসিগী সেক্সনশিং অদুদি ফুগেৱাদি স্তেশনদগী সিভিল কোর্ত স্তেশন অমসুং গারৱারে কোলেজ স্তেশনদগী রুবী হোল ক্লিনিক স্তেশন ফাওবনি। ২০১৬দা প্রধান মন্ত্রীনা প্রোজেক্ত অসিগী উরেপ-উয়ুংশু তমখি। অনৌবা সেক্সনশিং অসিনা পুনে সহরগী মরু ওইবা শরুকশিং খুদম ওইনা শিৱাজি নাগর, সিভিল কোর্ত, পুনে মুনিসিপাল কোর্পোরেশন ওফিস, পুনে আর.তি.ও. অমসুং পুনে রেলৱে স্তেশননি। শঙ্গবা অসিনা লৈবাক শিনবা থুংনা নাগ্রিকশিংদা মতম অসিগী অনৌবা অমসুং এনভাইরনমেন্ত ফ্রেনলী ওইবা মাস রেপিদ অর্বান ত্রান্সপোর্ত সীস্তেমশিং পীনবা প্রধান মন্ত্রীগী ভিজন অদুবু মঙফাওনহন্নবগী মাইকৈদা য়াম্না মরু ওইবা খোংথাং অমনি।
রুত অসিদা লৈরিবা মেত্রো স্তেশন খরা অমগী দিজাইনদি ছত্রপতি শিৱাজি মহারাজতগী শাগৎলকপা ৱাখল্লোনদগী শেমখি। ছত্রপতি সমভাজি উদ্যান মেত্রো স্তেশন অমসুং দেকান জীমখানা মেত্রো স্তেশনশিং অসিদা “মাৱালা পগরি” হায়নশু খঙনবা ছত্রপতি শিৱাজি মহারাজকী লান্মীশিংনা উপ্পা লুহুপকা মান্নবা তোপ-তোপ্পা দিজাইন ওই। শিৱাজি নাগর অন্দরগ্রাউন্দ মেত্রো স্তেশনদা ছত্রপতি শিৱাজি মহারাজনা শাবা লানবনবু নিংশিংহনবা য়াম্না তোপ-তোপ্পা দিজাইন ওই।
মসিগী তোপ-তোপ্পা মগুন অমনা, সিভিল কোর্ত মেত্রো স্তেশন অসিদা খ্বাইদগী লুবা শরুক অদু মিতর ৩৩.১ লুদুনা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী লুবা মেত্রো স্তেশনশিংগী মনুংদা অমা ওই। স্তেশনগী রুফ অদু পএলতফোর্মদা নুমিৎ মঙাল চঙগদবা মওংদা শাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা পিমপ্রি চিঞ্চৱাদ মুনিসিপাল কোর্পোরেশন (পি.সি.এম.সি.)গী মখাদা ৱেস্ত তু ইনর্জী প্লান্ত শঙ্গারগনি। মসি চাউরাক্না লুপা করোর ৩০০ রোম চংনা শাখি, মসিনা ইলেক্ত্রিসিতী পুথোক্নবা চহি অমদা ৱেস্ত এম.তি. লাখ ২.৫ শিজিন্নরগনি।
মীপুম খুদিংমক্কী লৈননবা য়ুমশিং পীনবগী মিসন অদুবু ফংনবগী মাইকৈদা চংশিল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা পি.সি.এম.সি.না প্রধান মন্ত্রী আৱাজ য়োজনাগী মখাদা শাখিবা য়ুম ১২৮০ হেন্না খুৎশিন্নরগনি। মহাক্না পুনে মুনিসিপাল কোরপোরেশন্না শাবা পি.এম.এ.ৱাই. য়ুম ২৬৫০গী মথক্তা খুৎশিন্নরগনি। মখাতানা, প্রধান মন্ত্রীনা পি.সি.এম.সি.না শাগদবা পি.এম.এ.ৱাই. য়ুম ১১৯০ রোম উরেপ-উয়ুং তম্লগনি, অমসুং পুনে মেত্রোপোলিতান রিজন দেবেলপমেন্ত ওথোরিতীনা শাগদবা য়ুম ৬৪০০ হেন্না উরেপ-উয়ুং তম্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীবু লোকমান্যা তিলক নেস্নেল এৱার্দকা লোইননা ইকাইখুম্নরগনি। এৱার্দ অসি লোকমান্যাতিলক্কী লিগেসীবু ইকাইখুম্ননবা ১৯৮৩দা তিলক স্মারক মন্দির ত্রস্তনা হৌদোকখিবনি। এৱার্দ অসি লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক্তা থবক তৌখিবা অমসুং মখোয়না লৌখিবা থৌদাং অদুবু য়াম্না শিংথানিংঙাই ওইবা অমসুং ময়ামদগী থোইদোক-হেন্দোকপা মীশিংদা পীখি। মসি চহি খুদিংগী ওগস্ত ১ – লোকমান্যা তিলক্না লৈখিবগী কুমওনদা পী।
প্রধান মন্ত্রীনা এৱার্দ অসিবু ফংবা ৪১শুবা মীশক ওইরগনি। মসি মমাংদা শক্নাইরবা মীওই খুদম ওইনা ফংখিবা কয়া অমগী মনুংদা দা. শঙ্কর দয়াল শর্মা, শ্রী প্রানব মুখর্জী, শ্রী অতল বিহারি ৱাজপায়ী, শ্রীমতি ইন্দিরা গান্ধি, দা. মনমোহন সিং, শ্রী এন.আর. নরায়না মুর্তী, দা. ই. শ্রীধরন য়াওখি।