প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
১ আগষ্টত পুনে ভ্ৰমণ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
পুনে মেট্ৰ’ৰ সম্পূৰ্ণ হোৱা অংশৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত মেট্ৰ’ ৰে’লৰ ফ্লেগ অফ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
30 JUL 2023 12:37PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ১ আগষ্টত মহাৰাষ্ট্ৰৰ পুনে ভ্ৰমণ কৰিব। পুৱা প্ৰায় ১১ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দগদুষেঠ মন্দিৰত দৰ্শন আৰু পূজা অৰ্চনা কৰিব। পুৱা ১১:৪৫ বজাত তেওঁক লোকমান্য তিলক ৰাষ্ট্ৰীয় বঁটা প্ৰদান কৰা হ’ব। ইয়াৰ পিছত দিনৰ ১২:৪৫ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মেট্ৰ’ ৰে’লৰ ফ্লেগ অফ কৰি বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনে মেট্ৰ’ প্ৰথম পৰ্যায়ৰ দুটা কৰিড’ৰৰ নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ হোৱা অংশত সেৱাৰ শুভাৰম্ভণি অনুষ্ঠানত মেট্ৰ’ ৰে’লৰ ফ্লেগ অফ কৰিব। ২০১৬ চনত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিজেই এই প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছিল। নতুন অংশই পুনে চহৰৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ স্থান যেনে-শিৱাজী নগৰ, অসামৰিক আদালত, পুনে পৌৰ নিগমৰ কাৰ্যালয়, পুনে আৰটিঅ’ আৰু পুনে ৰে’লৱে ষ্টেচনক সংযোগ কৰিব। এই উদ্বোধনী অনুষ্ঠান সমগ্ৰ দেশতে নাগৰিকসকলক আধুনিক আৰু পৰিৱেশ অনুকূল গণ দ্ৰুত নগৰ পৰিবহণ ব্যৱস্থা প্ৰদানৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰাৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ।
পথটোৰ কেতবোৰ মেট্ৰ’ ষ্টেচনৰ ডিজাইনে ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ পৰা প্ৰেৰণা লাভ কৰে। ছত্ৰপতি সম্ভাজী উদ্যান মেট্ৰ’ ষ্টেচন আৰু ডেক্কান জিমখানা মেট্ৰ’ ষ্টেচনৰ এক অনন্য ডিজাইন আছে, যিটো ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ জোৱানসকলে পিন্ধা মূৰৰ পোছাকৰ সৈতে মিল আছে-যাক “মাভালা পাগুৰি” বুলিও কোৱা হয়। শিৱাজী নগৰৰ ভূগৰ্ভস্থ মেট্ৰ’ ষ্টেচনৰ এক সুকীয়া ডিজাইন আছে, যি ছাত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজে নিৰ্মাণ কৰা দুৰ্গবোৰৰ কথা মনত পেলাই দিয়ে।
আন এটা অনন্য বৈশিষ্ট্য হ’ল যে চিভিল ক’ৰ্ট মেট্ৰ’ ষ্টেচন দেশৰ অন্যতম গভীৰ মেট্ৰ’ ষ্টেচন, ইয়াৰ আটাইতকৈ গভীৰ বিন্দু ৩৩.১ মিটাৰ। ষ্টেচনৰ চালখন এনেদৰে তৈয়াৰ কৰা হৈছে যে পোনপটীয়া সূৰ্যৰ পোহৰ প্লেটফৰ্মত পৰে।
পিমপ্ৰি চিঞ্চৱাদ পৌৰ নিগমৰ অধীনত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উদ্বোধন কৰিব আৱৰ্জনাৰ পৰা শক্তি উৎপাদন প্লাণ্ট। প্ৰায় ৩০০ কোটি টকা ব্যয়ৰে বিকশিত এই প্লাণ্টে বছৰি প্ৰায় ২.৫ লাখ মেট্ৰিক টন আৱৰ্জনা বিদ্যুৎ উৎপাদনৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব।
সকলোৰে বাবে গৃহ মিছনৰ দিশে এখোজ আগুৱাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পিচিএমচিৰ দ্বাৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত নিৰ্মিত ১,২৮০টাতকৈও অধিক ঘৰ হিতাধিকাৰীক চমজাই দিব। লগতে পুনে পৌৰ নিগমে নিৰ্মাণ কৰা ২,৬৫০টাতকৈও অধিক পিএমএৱাই গৃহও চমজাই দিব। ইয়াৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পিচিএমচিয়ে নিৰ্মাণ কৰিবলগীয়া প্ৰায় ১,১৯০টা পিএমএৱাই ঘৰৰ লগতে পুনে মহানগৰ অঞ্চল উন্নয়ন কৰ্তৃপক্ষই নিৰ্মাণ কৰা ৬,৪০০ৰো অধিক ঘৰৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।
এই উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীক লোকমান্য তিলক ৰাষ্ট্ৰীয় বঁটা প্ৰদান কৰা হ’ব। ১৯৮৩ চনত তিলক স্মাৰক মন্দিৰ ট্ৰাষ্টে, লোকমান্য তিলকৰ উত্তৰাধিকাৰক সন্মান জনাই এই বঁটাটো গঠন কৰিছিল। দেশৰ প্ৰগতি আৰু বিকাশৰ বাবে কাম কৰা আৰু যিসকলৰ অৱদানক উল্লেখযোগ্য আৰু অসাধাৰণ বুলিহে চাব পাৰি তেওঁলোকক এই বঁটা প্ৰদান কৰা হয়। প্ৰতি বছৰে ১ আগষ্টত লোকমান্য তিলকৰ মৃত্যু বাৰ্ষিকীত এই বঁটা প্ৰদান কৰা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী হ’ব ৪১সংখ্যক বঁটা প্ৰাপক। ইয়াৰ পূৰ্বে ড° শংকৰ দয়াল শৰ্মা, শ্ৰী প্ৰণৱ মুখাৰ্জী, শ্ৰী অটল বিহাৰী বাজপেয়ী, শ্ৰীমতী ইন্দিৰা গান্ধী, ড° মনমোহন সিং, শ্ৰী এন আৰ নাৰায়ণ মূৰ্তি, ড° ই শ্ৰীধৰণ আদিৰ দৰে বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলক এই বঁটা প্ৰদান কৰা হৈছে।

Prime Minister's Office
PM to visit Pune on 1st August
PM to flag off metro trains marking inauguration of completed sections of Pune Metro
Design of some of the metro station draws inspiration from Chhatrapati Shivaji Maharaj
PM to handover and lay foundation stone of houses constructed under PMAY
PM to also inaugurate Waste to Energy Plant
PM to be conferred Lokmanya Tilak National Award
30 JUL 2023 12:37PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Pune, Maharashtra on 1st August. At around 11 AM, Prime Minister will perform Darshan and Pooja at Dagdusheth Mandir. At 11:45 AM, he will be conferred Lokmanya Tilak National Award. Thereafter, at 12:45 PM, Prime Minister will flag off metro trains and inaugurate and lay the foundation stone of various development projects.
Prime Minister will flag off Metro trains marking inauguration of services on completed sections of the two corridors of Pune Metro Phase I. These sections are from Phugewadi station to Civil Court station and Garware College station to Ruby Hall Clinic station. Foundation Stone of the project was also laid by the Prime Minister in 2016. The new sections will connect important places of the Pune city like Shivaji Nagar, Civil Court, Pune Municipal Corporation office, Pune RTO and Pune Railway Station. The inauguration is an important step towards realising the vision of the Prime Minister to provide the citizens with modern and environment-friendly mass rapid urban transport systems across the country.
The design of some of the metro stations on the route draws inspiration from Chhatrapati Shivaji Maharaj. The Chhatrapati Sambhaji Udyan Metro Station and Deccan Gymkhana metro stations have a unique design resembling the headgear worn by soldiers of Chhatrapati Shivaji Maharaj - also known as “Mavala Pagadi.” The Shivaji Nagar underground Metro station has a distinctive design which reminds of the forts built by Chhatrapati Shivaji Maharaj.
Another unique feature is that the Civil Court metro station is one of the deepest metro stations in the country, having the deepest point at 33.1 m. The station roof is made in such a manner that direct sunlight falls on the platform.
Prime Minister will inaugurate the Waste to Energy Plant under Pimpri Chinchwad Municipal Corporation (PCMC). Developed at a cost of about Rs 300 crores, it will use up about 2.5 lakh MT of waste annually to produce electricity.
Moving ahead towards the mission of achieving Housing for All, Prime Minister will handover more than 1280 houses constructed under Pradhan Mantri Awas Yojana by PCMC. He will also handover more than 2650 PMAY houses constructed by Pune Municipal Corporation. Further, Prime Minister will also lay the foundation stone of around 1190 PMAY houses to be constructed by PCMC, and of over 6400 houses constructed by Pune Metropolitan Region Development Authority.
Prime Minister will be conferred Lokmanya Tilak National Award. The Award was constituted by Tilak Smarak Mandir Trust in 1983, to honour the legacy of Lokmanya Tilak. The award is given to people who have worked for the progress and development of nation and whose contribution can only be looked upon as remarkable and extraordinary. It is presented every year on the 1st of August - Lokmanya Tilak’s death anniversary.
Prime Minister will become the 41st recipient of the award. It has previously been presented to luminaries such as Dr. Shankar Dayal Sharma, Shri Pranab Mukherjee, Shri Atal Bihari Vajpayee, Mrs. Indira Gandhi, Dr. Manmohan Singh, Shri N. R. Narayana Murthy, Dr. E. Sreedharan among others.