Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation various development projects in Sikar, Rajasthan
Dedicates more than 1.25 lakh PM Kisan Samriddhi Kendras
Releases 14th installment amount of about Rs 17,000 crores under PM-KISAN
Launches onboarding of 1600 Farmer Producer Organisations on Open Network for Digital Commerce (ONDC)
Launches Urea Gold - Sulphur Coated Urea
Inaugurate 5 new medical colleges and lays foundation stone for 7 medical colleges
“Government at the center understands the pains and needs of the farmers”
“The government will not let the urea prices bother our farmers. When a farmer goes to buy urea, he has the belief that there is Modi’s guarantee”
“India can be Viksit only with Viksit villages”
“It is our priority to create modern infrastructure in Rajasthan”
“We all will give a new identity to the pride and heritage of Rajasthan in the whole world”
27 JUL 2023 1:03PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation various development projects in Sikar, Rajasthan today. The projects include dedicating to the nation more than 1.25 lakh PM Kisan Samriddhi Kendras (PMKSKs), launching Urea Gold - a new variety of Urea coated with Sulphur, onboarding 1600 Farmer Producer Organisations (FPOs) on Open Network for Digital Commerce (ONDC), releasing 14th installment amount of about Rs 17,000 crores under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) to 8.5 crore beneficiaries, inaugurating 5 new medical colleges at Chittorgarh, Dholpur, Sirohi, Sikar and Sri Ganganagar, laying the foundation stone for 7 medical colleges at Baran, Bundi, Karauli, Jhunjhunu, Sawai Madhopur, Jaisalmer and Tonk, and inaugurating 6 Eklavya Model Residential Schools located in districts of Udaipur, Banswara, Partapgarh and Dungarpur and Kendriya Vidyalaya Tivri, Jodhpur.
Upon arriving at the venue, the Prime Minister took a walkthrough of the model of PM Kisan Samriddhi Kendra. Addressing the gathering, the Prime Minister paid tributes to the crores of farmers that have joined today’s program from numerous places in the country and said that the land of Khatu Shyam ji reassures the pilgrims from every nook and corner of India. He expressed gratitude for getting the opportunity to initiate various development programs from the heroic land of Shekhawati and mentioned the direct transfer of the installment under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) to crores of farmer-beneficiaries. Speaking about the dedication of more than 1.25 lakh PM Kisan Samriddhi Kendras in the country, the Prime Minister said that it would directly benefit crores of farmers at the village and block level. He also mentioned the onboarding of Farmer Producer Organisations (FPOs) on Open Network for Digital Commerce (ONDC) and said that it would make it easier for the farmers to take their produce to the market from any part of the country. He also mentioned the launch of Urea Gold, new medical colleges and Eklavya Model Schools. The Prime Minister congratulated the people of India as well as crores of farmers for today’s development projects.
Noting the importance of farmers of the Sikar and Shekhawati regions, the Prime Minister paid tribute to their hard work despite the hardships of the terrain. The Prime Minister said that the current government at the center understands the pains and needs of the farmers. The Prime Minister explained how, from seed to market (Beej se Bazaar tak) new systems have been created in the last 9 years. He recalled that the Soil Health Card scheme was launched in Suratgarh in 2015. Through the scheme, crores of farmers are making optimal decisions based on the knowledge about the health of the soil. He said 1.25 PM Kisan Samriddhi Kendras (PMKSKs) will pave the way for the prosperity of the farmers. These Kendras are being developed as one-stop shops for the needs of the farmers. These centers will also provide advanced modern information on agriculture-related issues to the farmers. And these kendras will also provide timely information regarding agriculture schemes of the government also. The Prime Minister advised the farmers to keep visiting the kendras and benefit from the knowledge available there. The Prime Minister informed that an additional 1.75 lakh PM Kisan Samriddhi Kendras (PMKSKs) will be established before the end of the year.
The Prime Minister said that the present Government is working in all earnest to reduce the expenses of the farmers and support them in their time of need. Referring to PM Kissan Samman Nidhi, the Prime Minister said that it is the largest scheme in the world where funds are directly transferred into the bank accounts of farmers. He informed that more than 2 lakh 60 thousand crore rupees have been directly transferred to the bank accounts of farmers so far if today’s 14th installment is to be included which has been beneficial to the farmers in covering various expenses. He said that the price of urea in the country is an example of the government saving the farmers’ expenses. Referring to the Coronavirus pandemic and the Russia-Ukraine war which led to huge disruptions in the fertilizer sector, the Prime Minister underlined that the present government did not let this affect the farmers of the country. Speaking about the prices of fertilizers, the Prime Minister informed that the bag of urea which costs Rs 266 in India costs about Rs 800 in Pakistan, about Rs 720 in Bangladesh, about Rs 2100 in China and about Rs 3000 in USA. “The government will not let the urea prices bother our farmers”, Shri Modi said, “When a farmer goes to buy urea, he has the belief that it is Modi’s guarantee.”
The Prime Minister talked about the promotion of millet and measures like branding millets as Shree Anna. He said that through the promotion of Shree Anna, its production, processing and export are increasing. He recalled the presence of millets in the Official White House dinner during his recent visit.
The Prime Minister said “India's development is possible only if its villages develop. India can be Viksit only with Viksit villages. That is why the government is working to make all the facilities available in the villages, which were so far available only in the cities”. Mentioning the expanding health infrastructure, the Prime Minister said that Rajasthan had only ten medical colleges till 9 years ago. Today this number has reached 35. This is improving medical facilities in nearby areas and giving opportunities for quality education for the medical students. He said that medical colleges being inaugurated today and those for which the foundation stone is being laid will improve medical infrastructure in many areas of the state. As medical education is being made accessible, the Prime Minister also mentioned the step to provide medical education in the mother tongue, further democratizing it and opening avenues for the deprived sections. “Now any son or daughter of a poor person will not be deprived of the opportunity to become a doctor due to not knowing English. This too is a guarantee of Modi.”
For decades, the Prime Minister said that the villages and the poor were also left behind due to a lack of good schools and education in the villages and lamented that the children of backward and tribal societies had no means to fulfill their dreams. Shri Modi mentioned that the present government increased the budget and resources for education and opened Eklavya residential schools which have hugely benefited the tribal youth.
“Success becomes big only when the dreams are big”, the Prime Minister said. Noting that Rajasthan is a state whose splendor has enchanted the world for centuries, the Prime Minister emphasized preserving the heritage of the land while taking Rajasthan to the height of modern development. That is why, the Prime Minister said, it is our priority to create modern infrastructure in Rajasthan. He mentioned the inauguration of two hi-tech expressways in the last few months and said that Rajasthan is writing a new saga of development through a major section of the Delhi-Mumbai Expressway and the Amritsar-Jamnagar Expressway. He also mentioned the Vande Bharat Express train being run from the state. Shri Modi stated that the Government is investing in infrastructure and developing facilities related to tourism which will result in new opportunities for Rajasthan as well. “Expressways and better rail facilities will welcome the tourists when Rajasthan calls out ‘Padharo mahare desh’”, he said. The Prime Minister also touched upon the expansion of facilities in Khatu Shyam Ji Temple under the Swadesh Darshan scheme and expressed confidence that the development of Rajasthan will gain more momentum with the blessings of Shri Khatu Shyam. “We all will give a new identity to the pride and heritage of Rajasthan in the whole world”, Shri Modi said.
The Prime Minister ended by wishing good health to the Chief Minister of Rajasthan, Shri Ashok Gehlot, who is ailing for some time and could not come to the event.
Governor of Rajasthan, Shri Kalraj Mishra, Union Minister for Agriculture and Farmers' Welfare, Shri Narendra Singh Tomar, Union Minister for Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat, Union Minister for Health and Family Welfare, Shri Mansukh Mandaviya, Union Minister for Law and Justice, Shri Arjun Ram Meghwal, and Union Minister of State for Agriculture and Farmers' Welfare, Shri Kailash Choudhary were present on the occasion among others.
Background
In a significant move benefiting farmers, the Prime Minister dedicated more than 1.25 lakh PM Kisan Samriddhi Kendras (PMKSKs) to the nation. PMKSKs are being developed to provide a one-stop solution for all farmers’ needs. From information on agri-inputs (fertilizers, seeds, implements) to testing facilities for soil, seeds, and fertilizers, to information regarding various government schemes, PMKSKs are envisaged to become a reliable support system for farmers in the country. They will also ensure regular capacity building of fertilizer retailers at block/district level outlets.
The Prime Minister launched Urea Gold - a new variety of Urea that is coated with Sulphur. The introduction of Sulphur Coated Urea will address sulfur deficiencies in the soil. This innovative fertilizer is more economical and efficient than neem-coated urea, improves nitrogen use efficiency in plants, reduces consumption of fertilizer, and enhances crop quality.
During the programme, the Prime Minister launched the onboarding of 1600 Farmer Producer Organisations (FPOs) on Open Network for Digital Commerce (ONDC). ONDC empowers FPOs with direct access to digital marketing, online payment, Business-to-business (B2B) and Business-to-consumer transactions, and encourages local value addition, catalyzing growth of logistics in rural areas.
In a step that will showcase yet another example of the Prime Minister’s commitment towards the welfare of farmers, the 14th installment amount of about Rs. 17,000 crores under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN), was released through direct benefits transfer to more than 8.5 crore beneficiaries.
Rajasthan will witness a major expansion in health infrastructure as Prime Minister inaugurated five new medical colleges at Chittorgarh, Dholpur, Sirohi, Sikar and Sri Ganganagar and lay the foundation stone for seven medical colleges at Baran, Bundi, Karauli, Jhunjhunu, Sawai Madhopur, Jaisalmer and Tonk. The medical colleges are being established under the Centrally Sponsored Scheme for “Establishment of new medical colleges attached with existing district/ referral hospitals”. The five medical colleges inaugurated by the Prime Minister have been developed at a cumulative cost of more than Rs 1400 crore, while the seven medical colleges whose foundation stone will be laid will be built at a cumulative cost of Rs 2275 crore. Until 2014, there were only 10 medical colleges in the State of Rajasthan. Through dedicated efforts of the Central Government, the number of medical colleges in the State has grown to 35, which is a 250% increase. The establishment of these 12 new medical colleges would increase the number of MBBS seats in the State to 6275 seats from 1750 seats in 2013-14, which would be a 258% increase.
Further, the Prime Minister inaugurated six Eklavya Model Residential Schools located in the districts of Udaipur, Banswara, Partapgarh and Dungarpur which will benefit the tribal population residing in these districts. He will also inaugurate Kendriya Vidyalaya Tivri, Jodhpur during the programme.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থানগী সিকারদা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
পি.এম কিষান সমরিদ্ধি কেন্দ্র লাখ ১.২৫ মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
পি.এম-কিষানগী মখাদা লুপা করোর ১৭,০০০ রোমগী ১৪শুবা ইন্সতোলমেন্তশিং য়েন্থোকখ্রে
ফার্মর প্রদুসর ওর্গনাইজেসন ১৫০০ ওপন নেতৱার্ক ফোর দিজিতেল কম্মর্স(ও এন দি সি)দা শরুক য়াবগী থবক হৌদোকখ্রে
য়ুরিয়া গোল্দ-সলফর তৈরবা য়ুরিয়া হৌদোকখ্রে
অনৌবা মেদিকেল কলেজ মঙা শঙ্গাখ্রে অমসুং মেদিকেল কলেজ তরেৎ উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
“কেন্দ্র সরকারনা লৌমীশিংগী অৱাবশিং অমসুং দরকার ওইবশিং খঙই”
“সরকারনা ঐখোয়গী লৌমীশিংদা য়ুরিয়া মমলগী অৱাবা লৈহল্লোই। লৌমী অমনা য়ুরিয়া লৈবা চৎপা মতমদা, মোদীগী গরেন্তি অমা মহাক্না থাজৈ”
“চাউখৎলবা খুঙ্গংশিং ওইরবা মতমদা ভারত চাউখৎপা ঙমগনি”
“ঐখোয়গী পান্দমদি রাজস্থান্দা অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপনি”
“ঐখোয়গী মালেম শীনবা থুংনা রাজস্থানগী চাউথোকচবা অমসুং হেরিতেচগী অনৌবা মশক অমা তাক্কনি”
27 JUL 2023 1:03PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা রাজস্থানগী সিকারদা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। প্রোজেকশিং অদুগী মনুংদা পি.এম কিষান সমরিদ্ধি কেন্দ্র লাখ ১.২৫ মীয়ামদা কৎথোকপা, সলফর তৈরবা অনৌবা মখলগী য়ুরিয়া-য়ুরিয়া গোল্দ হৌদোকপা, ফার্মর প্রদুসর ওর্গনাইজেসন ১৫০০ ওপন নেতৱার্ক ফোর দিজিতেল কম্মর্স(ও এন দি সি)দা শরুক য়াহনবা, পি.এম-কিষানগী মখাদা লুপা করোর ১৭,০০০ রোমগী ১৪শুবা ইন্সতোলমেন্তশিং য়েন্থোকপা, চিত্তোগর, ধোলপুর, সিরোহি, সিকার অমসুং শ্রী গঙ্গানগরদা অনৌবা মেদিকেল কলেজ মঙা শঙ্গাবা অমসুং বারান, বুন্দি, কারাওলি, ঝুনঝুনু, সাৱাই মাধোপুর, জয়সালমর অমসুং তোনকতা মেদিকেল কলেজ তরেৎ উরেপ-উয়ুং তম্বা, উদয়পুর, বনশ্বারা, পার্তাপগর অমসুং দুঙ্গারপুর জিলাশিংদা এক্লাভ্যা মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুল তরুক শঙ্গাবা অমসুং জোধপুরদা কেন্দ্র বিদ্যলয় তিভরিশু শঙ্গাবা য়াওরি।
থৌরম মফমদা থুংলবগা, প্রধান মন্ত্রীনা পি.এম কিষান সমরিদ্ধি কেন্দ্রগী নমুনা অমা য়েংখি। থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, লৈবাক্কী মফম কয়াদগী থৌরম অসি শরুক য়ারিবা লৌমীশিং ইকায়খুম্নবা উৎলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খাতু শ্যাম জিগী লৈবাক অসিনা ভারতকী মফম কয়াদগী লাই খুরুম্বা লাকপশিং অমুক হন্না থাজবা পীরি। খেখৱাতকী অথৌবশিংগী লমদম অসিদগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং হৌদোকপগী খুদোংচাবা অমা ফংবা অসিদা হরাওই। লৌমীশিংগী য়াইফনবা পি.এম কিষান সম্মান নিধিগী মখাদা ইন্সতোলমেন্ত দাইরেক্ত ওইনা পীখ্রে।
লৈবাক অসিদা পি.এম কিষান সামরিদ্ধী কেন্দ্র লাখ ১.২৫ হেন্না কৎথোকপা অসিনা খুঙ্গং অমসুং ব্লোক থাক্তা লৌমী করোর কয়া কান্নবা ফংলগনি। ফার্মর প্রদুসর ওর্গনাইজেসনশিং ওপন নেতৱার্ক ফোর দিজিতেল কম্মর্স(ও এন দি সি)দা শরুক য়াবা অসিনা লৌমীশিংনা লৈবাক্কী মফম অমদগী হেক্তা মখোয়গী পোৎথোকশিং কৈথেলদা য়ৌহনবদা লাইহল্লগনি। ঙসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং অসিনা লৈবাক অসিগী মীয়াম অমসুং লৌমী কয়া কান্নবা পীরগনি।
সিকার অমসুং সেখাৱাত লমদমগী লৌমীশিংগী মরুওইবা শিংথারদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লমদম অসিগী লম্মিৎ-তুমিৎ অসি খুদোংচাদবা কয়া লৈরবসু মখোয়না থবক কন্না শুবা অসিগীদমক ইকায়খুম্নবা উৎচরি। হৌজিক কেন্দ্রদা লৈরিবা সরকার অসিনা লৌমীশিংগী অৱাবশিং অমসুং দরকার ওইবশিং খঙই। হৌখিবা চহি ৯দা মরুদগী হৌরগা কৈথেল ফাওবগী অনৌবা থবকশিং পায়খৎলে। ২০১৫দা সুরতগরদা সোইল হেল্থ কার্দ হৌদোকখি। স্কিম অসিগী মখাদা, লৌমী করোর কয়া লৈবাক-লৈহাওগী ফিবমগী মতাংদা য়ুম্ফম ওইবা লৌশিংনা অচুম্বা ৱারেপশিং লৌবা ঙমহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি পি.এম কিষান সামরিদ্ধী কেন্দ্র লাখ ১.২৫না লৌমীশিং য়াইফনবা লম্বী শেমগনি। লৌমীশিংগী দরকার ওইবশিং মফম অমদা পুন্না ফংহন্নবা প্রধান মন্ত্রীনা পি.এম কিষান সমরিদ্ধি কেন্দ্রশিং লিংখৎপনি। লৌমীশিংদা হারশিং, মরু-মরাংশিং, খুৎলায়শিং, লৈবাক-লৈহাও চাংয়েং তৌনবগী খুদোংচাবা অমসুং সরকারগী তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংগী ই-পাউশিং ফংহন্নবা খুদোংচাবশিং প্রধান মন্ত্রীনা পি.এম কিষান সমরিদ্ধি কেন্দ্রনা লৈবাক অসিগী লৌমীশিংদা পীগনি। লৌমীশিংনা কেন্দ্রশিংদা চৎকদবনি অমসুং মফম অদুদা ফংলরিবা লৌশিংগী কান্নবা লৌগদবনি। চহি অসি লোইদ্রিঙৈ মমাঙদা অহেনবা পি.এম কিষান কেন্দ্র সামরিদ্ধী কেন্দ্র লাখ ১.৭৫ লিংখৎকনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৌমীশিংগী চাদিং হন্থহন্নবা হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা থবক পায়খৎলি অমসুং মখোয়গী দরকার ওইরকপা মতমদা মখোয়গী মতেং পাংলি। পি.এম কিষান সম্মান নিধি অসি লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হকথেংননা ফন্দশিং পীবা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা স্কিম্নি। হৌজিক ফাওবদা লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা করোর লাখ ২.৬০ হেন্না হকথেংননা পীখ্রে অমসুং করিগুম্বা ঙসিগী ১৪শুবা ইন্সতোলমেন্ত অসি থারবদি লৌমীশিংনা তোঙান-তোঙানবা চাদিং তৌবা ঙম্লগনি। লৈবাক অসিগী য়ুরিয়াগী মমল অসি সরকারনা লৌমীশিংগী চাদিং হন্থহনবগী খুদম অমনি।
কোরোনাভাইরস লাইচৎ অমসুং রুসিয়া-য়ুক্রেন লালনা হার ফংহনবগী থবকশিংদা অচৌবা চৈথেং পীরিবা অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা মসিগী অৱাবা লৈবাক অসিগী লৌমীশিংদা ফংহন্দ্রে। ভারত্তা য়ুরিয়া বেগ অমদা লুপা ২৬৬ পীবা মতমদা, পাকিস্তান্দা লুপা ৮০০, বাংলাদেসতা লুপা ৭২০, চাইনাদা লুপা ২১০০ অমসুং য়ু.এস.এদা লুপা ৬০০০ পীরি। সরকারনা ঐখোয়গী লৌমীশিংদা য়ুরিয়া মমলগী অৱাবা লৈহল্লোই। লৌমী অমনা য়ুরিয়া লৈবা চৎপা মতমদা, মোদীগী গরেন্তি অমা মহাক্না থাজৈ।
মিল্লেত য়োকখৎপা অমসুং মিল্লেতশিং শ্রী অন্ন হায়না মমিং থোনবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি শ্রী অন্ন য়োকখৎপদগী মসি পুথোকপা অমসুং শেম-শাবা অমসুং মপান্দা থাদোকপা হেনগৎলে। মহাক্না হন্দক য়ু.এস.এদা চৎলুবা খোঙচৎ অদুদা হবাইদ হাওসনা শীনবা চাক্লেন অমদা মিল্লেতশিংগী মথেলশিং য়াওখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খুঙ্গংশিং চাউখৎলবা মতমদা ভারত চাউখৎপা ঙমগনি। মরম অদুনা সহরশিংদগী থাপ্না লৈবা খুঙ্গংশিংদা খুদোংচাবা খুদিংমক ফংহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলি। চহি ৯গী মমাঙদা রাজস্থান্দা মেদিকেল কলেজ ১০ খক লৈরমখি। ঙসিদি মশিং ৩৫ য়ৌরে। মসিনা অনকপা মফমশিংদা মেদিকেলগী খুদোংচাবশিং ফগৎহল্লে অমসুং মেদিকেল মহৈরোয়শিংদা মগুন লৈবা মেদিকেল ইজুকেসন ফংহল্লে। ঙসি শঙ্গারিবা অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্লিবা মেদিকেল কলেজশিং অসিনা রাজ্য অসিগী মফম কয়াদা মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহল্লগনি। মেদিকেল ইজুকেসন ফংহনবগা লোয়ননা, ইমা লোলদা মেদিকেল ইজুকেসন পীনবা থবকশিং পায়খৎলে। হৌজিক লায়রবা মীওই অমগী মচানুপা নত্ত্রগা মচানুপী অমা ইংলিস হৈতবনা মরম ওইদুনা দোক্তর অমা ওইবা ঙমদবা অদু লৈররোই। মসি মোদীগী থাজবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি কয়া খুঙ্গংশিংদা অফবা স্কুলশিং লৈতদবগী খুঙ্গংশিং অমসুং লায়রবশিং শোৎথনা লৈরমখি অমসুং চাউখৎত্রিবা অমসুং ত্রাইবেল ফুরুপশিংগী অঙাংশিং মখোয়গী মঙলানশিং মঙফাওননবা পাম্বৈ অমতা লৈরমদে। হৌজিক সরকারনা ইজুকেসনগী বজেত হেনগৎহল্লে অমসুং এক্লাভ্য রেসিদেন্সিএল স্কুলশিং লিংখৎতুনা ত্রাইবেল নহারোলশিংদা কান্নবা পীরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অচৌবা মঙলানশিং মঙলবা মতম খক্তদা চাউনা মাইপাকপা ঙম্মী। রাজস্থান অসি চহিচা কয়া মালেম অসি অঙকপা পোকহনখিবা রাজ্য অমনি। রাজস্থানগী অনৌবা চাউখৎ-থৌরাং পায়খৎপা মতমদা লমদম অসিগী হেরিতে ঙাক-শেনগদবনি। ঐখোয়গী পান্দমদি রাজস্থান্দা অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপনি। হৌখিবা থা খরগী মমাঙদা হায়-তেক এক্সপ্রেৱে অনি শঙ্গাখ্রে অমসুং দিল্লি-মুম্বাই এক্সপ্রেসৱে অমসুং অমৃতশর-জামনগর এক্সপ্রেসৱেগী অচৌবা শরুক অমা ফাওদুনা রাজস্থান্না চাউখৎপগী অনৌবা যুগ অমা হৌরে। রাজ্য অসিদগী বন্দে ভারত এক্সপ্রেস ত্রেন চেনবা হৌরে। সরকারনা তুরিজমগা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং শেমগৎনবা শেন থাদরে অমসুং মসিনা রাজ্য অসিদা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পীরগনি। রাজস্থান্না “ঐখোয়গী লমদা লাক্লো” হায়না কৌরকপদা এক্সপ্রেসৱে অমসুং অফবা রেলগী খুদোংচাবশিংনা লমকোয়বশিংদা খুদোংচাবা পীগনি। শ্বাদেস দর্সন স্কিমগী মখাদা খাতু শ্যাম জি লাইশঙ শেমগৎ-শাগৎপগী থবকশিং পায়খৎলে। ঐখোয়গী মালেম শীনবা থুংনা রাজস্থানগী চাউথোকচবা অমসুং হেরিতেচগী অনৌবা মশক অমা তাক্কনি।
মশা ঙমদবগী থৌরম অসি শরুক য়াবা লাকখিদবা রাজস্থানগী চীফ মিনিস্তর শ্রী অসোক গেহলোতকী মফমদা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক হকচাং ফগৎনবা য়াইফ-পাউজেল পীখি।
ঙসিগী থৌরম অদুদা এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়ারগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমার, জল শক্তিগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী গাজেন্দ্র সিংহ সেখাৱাত, হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ারগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী মনসুখ মন্দাবিয়া, লো অমসুং জর্জতিসকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী অর্জুন রাম মেঘাৱাল, এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়ারগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী কাইলাস চৌধুরি শরুক য়াখি।
নুঙগীৱারোল
লৌমীশিং কান্নগদবা মরুওইবা খোঙথাং অমদা, প্রধান মন্ত্রীনা পি.এম কিষান সমরিদ্ধি কেন্দ্র লাখ ১.২৫ মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। লৌমীশিংগী দরকার ওইবশিং মফম অমদা পুন্না ফংহন্নবা প্রধান মন্ত্রীনা পি.এম কিষান সমরিদ্ধি কেন্দ্রশিং লিংখৎপনি। লৌমীশিংদা হারশিং, মরু-মরাংশিং, খুৎলায়শিং, লৈবাক-লৈহাও চাংয়েং তৌনবগী খুদোংচাবা অমসুং সরকারগী তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংগী ই-পাউশিং ফংহন্নবা খুদোংচাবশিং প্রধান মন্ত্রীনা পি.এম কিষান সমরিদ্ধি কেন্দ্রনা লৈবাক অসিগী লৌমীশিংদা পীগনি। কেন্দ্রশিং অসিনা ব্লোক/দিস্ত্রিক লেবেল আউতলেতশিংদা হার চোইনা য়ৌনবা দুকানশিংদা চাং নাইনা ত্রেনিং পীগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা সলফর তৈরবা অনৌবা মখলগী য়ুরিয়া-য়ুরিয়া গোল্দ হৌদোকখ্রে। সলফর তৈরবা য়ুরিয়া হৌদোকপা অসিনা লৈবাক-লৈহাওদা য়ুরিয়া ৱাৎপা কোকহনবা ঙমগনি। মসিগী অনৌবা হার অসিনা মসিনা নিম তৈরবা য়ুরিয়াদগী হেন্না মমল হোংবা অমসুং কান্নবা হেনগনি অমসুং পাম্বীশিংনা নাইত্রোজেন লৌশিনবা হেনগৎহনগনি, হার য়াম্না চাইবা হন্থহনগনি অমসুং মহৈ-মরোংগী মহাও হেনগৎহনগনি।
থৌরম অদুদা, ফার্মর প্রদুসর ওর্গনাইজেসন ১৫০০ ওপন নেতৱার্ক ফোর দিজিতেল কম্মর্স(ও এন দি সি)দা শরুক য়াবগী থবক প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকখ্রে। ও.এন.দি.সিনা এফ.পি.ওশিংদা দিজিতেল মার্কেত্তিং, ওনলাইন পেমেন্ত, বিজিনেস-তু-বিজিনেস অমসুং বিজিনেস-তু-কঞ্জুমর ত্রান্সসেক্সনশিং, মফম অমগী পোৎথোকশিং মগুন হেনগৎহনবা, খুঙ্গংগী শরুকশিংদা পোৎ-চৈ পুথোক পুশিনগী থবকশিং ফগৎহনবগী খুদোংচাবা পীগনি।
লৌমীশিংগী য়াইফনবা প্রধান মন্ত্রীনা পায়খৎলিবা থবকশিংগী অতোপ্পা খুদম অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রীনা সিকারদা পি.এম-কিষানগী মখাদা লুপা করোর ১৭,০০০ রোমগী ১৪শুবা ইন্সতোলমেন্তশিং য়েন্থোকখ্রে। শেনফমশিং অদু দি.বি.তিগী খুৎথাংদা বেনিফিসরি করোর ৮.৫ হেনবদা ত্রান্সফর তৌখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা চিত্তোগর, ধোলপুর, সিরোহি, সিকার অমসুং শ্রী গঙ্গানগরদা অনৌবা মেদিকেল কলেজ মঙা শঙ্গাখিবা অমসুং বারান, বুন্দি, কারাওলি, ঝুনঝুনু, সাৱাই মাধোপুর, জয়সালমর অমসুং তোনকতা মেদিকেল কলেজ তরেৎ উরেপ-উয়ুং তমখিবা অসিনা রাজস্থান্দা অনা-লায়য়েংগী মচাক-মথুমশিং হেনগৎলকপা উরগনি। হৌজিক লৈরিবা দিস্ত্রিক/রিফরেল হোস্পিতালশিংদা অনৌবা মেদিকেল কলেজশিং লিংখৎনবা কেন্দ্র সরকারগী স্কিমগী মখাদা অনৌবা মেদিকেল কলেজশিং লিংখৎকদবনি। প্রধান মন্ত্রীনা শঙ্গাখিবা মেদিকেল কলেজ মঙা অসি লুপা করোর ১৪০০ হেন্না চঙনা শেমগৎপনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখিবা মেদিকেল কলেজ তরেৎ অসিনা লুপা করোর ২২৭৫ চঙনা পায়খৎকদবনি। ২০১৪ ফাওবদা, রাজস্থান্দা শুপ্নগী মেদিকেল কলেজ ১০ খক লৈখি। কেন্দ্র সরকারনা হোৎনবদগী, রাজ্য অসিদা মেদিকেল কলেজ ৩৫দা হেনগৎলে। অনৌবা মেদিকেল কলেজ ১ লিংখৎপদগী রাজ্য অসিদা এম.বি.বি.এস সিত মশিং ১৭৫০ লৈরম্বদগী সিত ৬২৭৫দা হেনগৎলগনি। মসি চাদা ২৫৮ হেনগৎপা অমনি।
মখা তানা প্রধান মন্ত্রীনা উদয়পুর, বনশ্বারা, পার্তাপগর অমসুং দুঙ্গারপুর জিলাশিংদা এক্লাভ্যা মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুল তরুক শঙ্গাখি অমসুং স্কুলশিং অসিনা হায়রিবা জিলাশিং অসিগী ত্রাইবেলশিংদা কান্নবা পীগনি। মহাক্না থৌরম অদুদা জোধপুরদা কেন্দ্র বিদ্যলয় তিভরিশু শঙ্গাখি।