Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation various development projects in Sikar, Rajasthan
Dedicates more than 1.25 lakh PM Kisan Samriddhi Kendras
Releases 14th installment amount of about Rs 17,000 crores under PM-KISAN
Launches onboarding of 1600 Farmer Producer Organisations on Open Network for Digital Commerce (ONDC)
Launches Urea Gold - Sulphur Coated Urea
Inaugurate 5 new medical colleges and lays foundation stone for 7 medical colleges
“Government at the center understands the pains and needs of the farmers”
“The government will not let the urea prices bother our farmers. When a farmer goes to buy urea, he has the belief that there is Modi’s guarantee”
“India can be Viksit only with Viksit villages”
“It is our priority to create modern infrastructure in Rajasthan”
“We all will give a new identity to the pride and heritage of Rajasthan in the whole world”
27 JUL 2023 1:03PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation various development projects in Sikar, Rajasthan today. The projects include dedicating to the nation more than 1.25 lakh PM Kisan Samriddhi Kendras (PMKSKs), launching Urea Gold - a new variety of Urea coated with Sulphur, onboarding 1600 Farmer Producer Organisations (FPOs) on Open Network for Digital Commerce (ONDC), releasing 14th installment amount of about Rs 17,000 crores under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) to 8.5 crore beneficiaries, inaugurating 5 new medical colleges at Chittorgarh, Dholpur, Sirohi, Sikar and Sri Ganganagar, laying the foundation stone for 7 medical colleges at Baran, Bundi, Karauli, Jhunjhunu, Sawai Madhopur, Jaisalmer and Tonk, and inaugurating 6 Eklavya Model Residential Schools located in districts of Udaipur, Banswara, Partapgarh and Dungarpur and Kendriya Vidyalaya Tivri, Jodhpur.
Upon arriving at the venue, the Prime Minister took a walkthrough of the model of PM Kisan Samriddhi Kendra. Addressing the gathering, the Prime Minister paid tributes to the crores of farmers that have joined today’s program from numerous places in the country and said that the land of Khatu Shyam ji reassures the pilgrims from every nook and corner of India. He expressed gratitude for getting the opportunity to initiate various development programs from the heroic land of Shekhawati and mentioned the direct transfer of the installment under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) to crores of farmer-beneficiaries. Speaking about the dedication of more than 1.25 lakh PM Kisan Samriddhi Kendras in the country, the Prime Minister said that it would directly benefit crores of farmers at the village and block level. He also mentioned the onboarding of Farmer Producer Organisations (FPOs) on Open Network for Digital Commerce (ONDC) and said that it would make it easier for the farmers to take their produce to the market from any part of the country. He also mentioned the launch of Urea Gold, new medical colleges and Eklavya Model Schools. The Prime Minister congratulated the people of India as well as crores of farmers for today’s development projects.
Noting the importance of farmers of the Sikar and Shekhawati regions, the Prime Minister paid tribute to their hard work despite the hardships of the terrain. The Prime Minister said that the current government at the center understands the pains and needs of the farmers. The Prime Minister explained how, from seed to market (Beej se Bazaar tak) new systems have been created in the last 9 years. He recalled that the Soil Health Card scheme was launched in Suratgarh in 2015. Through the scheme, crores of farmers are making optimal decisions based on the knowledge about the health of the soil. He said 1.25 PM Kisan Samriddhi Kendras (PMKSKs) will pave the way for the prosperity of the farmers. These Kendras are being developed as one-stop shops for the needs of the farmers. These centers will also provide advanced modern information on agriculture-related issues to the farmers. And these kendras will also provide timely information regarding agriculture schemes of the government also. The Prime Minister advised the farmers to keep visiting the kendras and benefit from the knowledge available there. The Prime Minister informed that an additional 1.75 lakh PM Kisan Samriddhi Kendras (PMKSKs) will be established before the end of the year.
The Prime Minister said that the present Government is working in all earnest to reduce the expenses of the farmers and support them in their time of need. Referring to PM Kissan Samman Nidhi, the Prime Minister said that it is the largest scheme in the world where funds are directly transferred into the bank accounts of farmers. He informed that more than 2 lakh 60 thousand crore rupees have been directly transferred to the bank accounts of farmers so far if today’s 14th installment is to be included which has been beneficial to the farmers in covering various expenses. He said that the price of urea in the country is an example of the government saving the farmers’ expenses. Referring to the Coronavirus pandemic and the Russia-Ukraine war which led to huge disruptions in the fertilizer sector, the Prime Minister underlined that the present government did not let this affect the farmers of the country. Speaking about the prices of fertilizers, the Prime Minister informed that the bag of urea which costs Rs 266 in India costs about Rs 800 in Pakistan, about Rs 720 in Bangladesh, about Rs 2100 in China and about Rs 3000 in USA. “The government will not let the urea prices bother our farmers”, Shri Modi said, “When a farmer goes to buy urea, he has the belief that it is Modi’s guarantee.”
The Prime Minister talked about the promotion of millet and measures like branding millets as Shree Anna. He said that through the promotion of Shree Anna, its production, processing and export are increasing. He recalled the presence of millets in the Official White House dinner during his recent visit.
The Prime Minister said “India's development is possible only if its villages develop. India can be Viksit only with Viksit villages. That is why the government is working to make all the facilities available in the villages, which were so far available only in the cities”. Mentioning the expanding health infrastructure, the Prime Minister said that Rajasthan had only ten medical colleges till 9 years ago. Today this number has reached 35. This is improving medical facilities in nearby areas and giving opportunities for quality education for the medical students. He said that medical colleges being inaugurated today and those for which the foundation stone is being laid will improve medical infrastructure in many areas of the state. As medical education is being made accessible, the Prime Minister also mentioned the step to provide medical education in the mother tongue, further democratizing it and opening avenues for the deprived sections. “Now any son or daughter of a poor person will not be deprived of the opportunity to become a doctor due to not knowing English. This too is a guarantee of Modi.”
For decades, the Prime Minister said that the villages and the poor were also left behind due to a lack of good schools and education in the villages and lamented that the children of backward and tribal societies had no means to fulfill their dreams. Shri Modi mentioned that the present government increased the budget and resources for education and opened Eklavya residential schools which have hugely benefited the tribal youth.
“Success becomes big only when the dreams are big”, the Prime Minister said. Noting that Rajasthan is a state whose splendor has enchanted the world for centuries, the Prime Minister emphasized preserving the heritage of the land while taking Rajasthan to the height of modern development. That is why, the Prime Minister said, it is our priority to create modern infrastructure in Rajasthan. He mentioned the inauguration of two hi-tech expressways in the last few months and said that Rajasthan is writing a new saga of development through a major section of the Delhi-Mumbai Expressway and the Amritsar-Jamnagar Expressway. He also mentioned the Vande Bharat Express train being run from the state. Shri Modi stated that the Government is investing in infrastructure and developing facilities related to tourism which will result in new opportunities for Rajasthan as well. “Expressways and better rail facilities will welcome the tourists when Rajasthan calls out ‘Padharo mahare desh’”, he said. The Prime Minister also touched upon the expansion of facilities in Khatu Shyam Ji Temple under the Swadesh Darshan scheme and expressed confidence that the development of Rajasthan will gain more momentum with the blessings of Shri Khatu Shyam. “We all will give a new identity to the pride and heritage of Rajasthan in the whole world”, Shri Modi said.
The Prime Minister ended by wishing good health to the Chief Minister of Rajasthan, Shri Ashok Gehlot, who is ailing for some time and could not come to the event.
Governor of Rajasthan, Shri Kalraj Mishra, Union Minister for Agriculture and Farmers' Welfare, Shri Narendra Singh Tomar, Union Minister for Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat, Union Minister for Health and Family Welfare, Shri Mansukh Mandaviya, Union Minister for Law and Justice, Shri Arjun Ram Meghwal, and Union Minister of State for Agriculture and Farmers' Welfare, Shri Kailash Choudhary were present on the occasion among others.
Background
In a significant move benefiting farmers, the Prime Minister dedicated more than 1.25 lakh PM Kisan Samriddhi Kendras (PMKSKs) to the nation. PMKSKs are being developed to provide a one-stop solution for all farmers’ needs. From information on agri-inputs (fertilizers, seeds, implements) to testing facilities for soil, seeds, and fertilizers, to information regarding various government schemes, PMKSKs are envisaged to become a reliable support system for farmers in the country. They will also ensure regular capacity building of fertilizer retailers at block/district level outlets.
The Prime Minister launched Urea Gold - a new variety of Urea that is coated with Sulphur. The introduction of Sulphur Coated Urea will address sulfur deficiencies in the soil. This innovative fertilizer is more economical and efficient than neem-coated urea, improves nitrogen use efficiency in plants, reduces consumption of fertilizer, and enhances crop quality.
During the programme, the Prime Minister launched the onboarding of 1600 Farmer Producer Organisations (FPOs) on Open Network for Digital Commerce (ONDC). ONDC empowers FPOs with direct access to digital marketing, online payment, Business-to-business (B2B) and Business-to-consumer transactions, and encourages local value addition, catalyzing growth of logistics in rural areas.
In a step that will showcase yet another example of the Prime Minister’s commitment towards the welfare of farmers, the 14th installment amount of about Rs. 17,000 crores under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN), was released through direct benefits transfer to more than 8.5 crore beneficiaries.
Rajasthan will witness a major expansion in health infrastructure as Prime Minister inaugurated five new medical colleges at Chittorgarh, Dholpur, Sirohi, Sikar and Sri Ganganagar and lay the foundation stone for seven medical colleges at Baran, Bundi, Karauli, Jhunjhunu, Sawai Madhopur, Jaisalmer and Tonk. The medical colleges are being established under the Centrally Sponsored Scheme for “Establishment of new medical colleges attached with existing district/ referral hospitals”. The five medical colleges inaugurated by the Prime Minister have been developed at a cumulative cost of more than Rs 1400 crore, while the seven medical colleges whose foundation stone will be laid will be built at a cumulative cost of Rs 2275 crore. Until 2014, there were only 10 medical colleges in the State of Rajasthan. Through dedicated efforts of the Central Government, the number of medical colleges in the State has grown to 35, which is a 250% increase. The establishment of these 12 new medical colleges would increase the number of MBBS seats in the State to 6275 seats from 1750 seats in 2013-14, which would be a 258% increase.
Further, the Prime Minister inaugurated six Eklavya Model Residential Schools located in the districts of Udaipur, Banswara, Partapgarh and Dungarpur which will benefit the tribal population residing in these districts. He will also inaugurate Kendriya Vidyalaya Tivri, Jodhpur during the programme.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ରାଜସ୍ଥାନ ଗସ୍ତ ଓ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉଦଘାଟନ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ରାଜସ୍ଥାନର ଶିକରରେ ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉଦଘାଟନ
“ଉତ୍ସର୍ଗ କଲେ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ ପିଏମ କିଶାନ ସମୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ର”
“ପିଏମ କିଶାନ ଅଧିନରେ ୧୭ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଚତୁର୍ଦଶ କିସ୍ତି ଜାରି କଲେ”
“ଡିଜିଟାଲ ବାଣିଜ୍ୟ ମୁକ୍ତ ନେଟୱର୍କ (ଓଏନଡିସି) ପାଇଁ ୧୬୦୦ ଶହ କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନର ମିଶ୍ରଣ ଆରମ୍ଭ”
“ଗନ୍ଧକ ପ୍ରଲେପଯୁକ୍ତ ୟୁରିଆ (ୟୁରିଆ ଗୋଲ୍ଡ)ର ଶୁଭାରମ୍ଭ; ପାଞ୍ଚଟି ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଉଦଘାଟନ ଓ ସାତଟିର କଲେ ଶିଳାନ୍ୟାସ”
“କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କୃଷକଙ୍କ କଷ୍ଟ ଓ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ବୁଝିଛନ୍ତି”
“ୟୁରିଆ ମୂଲ୍ୟ ଯୋଗୁ ସରକାର ଚାଷୀଙ୍କୁ ଅସୁବିଧାରେ ପଡ଼ିବାକୁ ଦେବେ ନାହିଁ, ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ଚାଷୀ ୟୁରିଆ କିଣିବାକୁ ଯାଏ ତା’ର ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଏଥିରେ ମୋଦୀ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ରହିଛି”
“ଗ୍ରାମ ବିକଶିତ ହେଲେ ହିଁ ଭାରତ ବିକଶିତ ହେବ”
“ରାଜସ୍ଥାନର ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି ଆମର ଅଗ୍ରାଧିକାର”
“ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ରାଜସ୍ଥାନର ଗର୍ବ ଓ ଐତିହ୍ୟକୁ ଆମେ ନୂତନ ପରିଚୟ ପ୍ରଦାନ କରିବା”
27 JUL 2023 1:03PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ରାଜସ୍ଥାନର ଶିକରରେ ବିଭନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ ପାଇଁ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ ପିଏମ କିଶାନ ସମୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ର (ପିଏମକେଏସକେସ), ଗନ୍ଧକ ପ୍ରଲେପ ଯୁକ୍ତ ଏକ ନୂଆ କିସମର ୟୁରିଆ ‘ୟୁରିଆ ଗୋଲ୍ଡ’, ୧୬୦୦ କୃଷକ ଉତ୍ପାଦନ ସଂଗଠନକୁ ଡିଜିଟାଲ ବାଣିଜ୍ୟ ଓପନ ନେଟୱର୍କ (ଓଏନଡିସି) ସହ ମିଶ୍ରଣ, ୮.୫ କୋଟି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଶାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି (ପିଏମକେଆଇଏସଏଏନ) ପାଇଁ ୧୭,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଚତୁର୍ଦଶ କିସ୍ତି ଜାରି, ପାଞ୍ଚଟି ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଉଦଘାଟନ ସହ ସାତଟି ମେଡିକାଲ କଲେଜର ଶିଳାନ୍ୟାସ । ୫ଟି ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଚିତ୍ତୋରଗଡ଼, ଧୋଲପୁର, ସିରୋହୀ, ଶିକର ଓ ଶ୍ରୀଗଙ୍ଗାନଗର ଠାରେ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ସାତଟି ମେଡିକାଲ କଲେଜ ବରନ, ବୁନ୍ଦି, କାରାଉଲି, ଝୁନଝୁନ, ସୱାଇ ମାଧୋପୁର, ଜୈସଲମେର ଓ ଟୋଙ୍କ ଠାରେ ଶିଳାନ୍ୟାସ ହୋଇଛି । ଏହାଛଡ଼ା ଉଦୟପୁର, ବାଂଶୱାରା, ପ୍ରତାପଗଡ଼ ଓ ଡୁଙ୍ଗରପୁର ଠାରେ ଜିଲ୍ଲାରେ ଛଅଟି ଏକଲବ୍ୟ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଉଦଘାଟନ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଯୋଧପୁରର ଟିଭ୍ରୀ ଠାରେ ମଧ୍ୟ ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଉଦଘାଟନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କରିଛନ୍ତି ।
ଉଦଘାଟନ ସ୍ଥଳରେ ପହଞ୍ଚôବା ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପିଏମ କିଶାନ ସମୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ର ମଡେଲ ନିକଟରେ ପ୍ରଦକ୍ଷିଣ କରିଥିଲେ । ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିବା କୋଟି କୋଟି କୃଷକଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଥିଲେ । ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ଆସିଥିବା ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଖଟୁ ଶ୍ୟାମଜୀଙ୍କ ଭୂମି ଆଶ୍ୱସ୍ତ କରିବ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଶେଖାୱତି ବୀରଭୂମିରୁ ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିବା ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଥିଲେ । ଏହି ଅବସରରେ ସେ କୋଟି କୋଟି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଶାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି (ପିଏମ-କିଶାନ)ର କିସ୍ତି ବାବଦ ଅର୍ଥ ସିଧାସଳଖ ହସ୍ତାନ୍ତର ହେଉଥିବା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଦେଶରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯାଉଥିବା ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ କିଶାନ ସମୃଦ୍ଧି କନେ୍ଦ୍ର ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେବା ସହ ଏହା ଗ୍ରାମ ଓ ମଣ୍ଡଳ ସ୍ତରରେ କୋଟି କୋଟି କୃଷକଙ୍କ ସିଧାସଳଖ ହିତରେ ଆସିବ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ସେ ମଧ୍ୟ କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ (ଏଫପିଓ) ଗୁଡ଼ିକୁ ଓପନ ନେଟୱର୍କ ଫର୍ ଡିଜିଟାଲ କମର୍ସ (ଓଏନଡିସି) ସହ ମିଶାଇବା ଯୋଗୁ ଚାଷୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀ ଦେଶର ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରୁ ବଜାରକୁ ନେବା ସହଜ ହେବ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ସେ ମଧ୍ୟ ‘ୟୁରିଆ ଗୋଲ୍ଡ’ର ଶୁଭାରମ୍ଭ, ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଓ ଏକଲବ୍ୟ ଆଦର୍ଶ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଉଦଘାଟନ ସମ୍ପର୍କରେ କହିଥିଲେ । ଆଜିର ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶବାସୀ ଓ କୋଟି କୋଟି କୃଷକଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଶିକରର କୃଷକ ଓ ଶେଖାୱତି ଅଞ୍ଚଳର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାକୃତିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଯୁକ୍ତ ଭୂଭାଗ ସତ୍ତ୍ୱେ ସେ ଅଞ୍ଚଳର କୃଷକ ଓ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜଣାଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କୃଷକମାନଙ୍କ କଷ୍ଟ ଓ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରୁଛନ୍ତି । ଗତ ନଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିହନରୁ ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ (ବିଜ୍ ସେ ବଜାର ତକ) କିପରି ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇଛି ସେ ତା’ର ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ୨୦୧୫ ମସିହାରେ ସୁରତଗଡ଼ ଠାରେ କିପରି ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ତାହାର ସେ ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରିଥିଲେ । ଏହି ଯୋଜନା ବଳରେ କୋଟି କୋଟି ଚାଷୀ ମାଟିର ଉର୍ବରତା ନେଇ ଅବଗତ ହେବା ସହ ଅନୁକୂଳ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇ ପାରୁଛନ୍ତି । ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ ପିଏମ କିଶାନ ସମୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧିରେ ସହାୟକ ହେବ । ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ ଏକ ଦୋକାନ ଭଳି ବିକଶିତ ହେଉଛି। ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ କୃଷି ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଆଗୁଆ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହା ସରକାରଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନା ସମ୍ପର୍କରେ ସମୟ ଅନୁସାରେ ଖବର ଦେବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଏହି କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଯାଇ ଆବଶ୍ୟକ ଜ୍ଞାନ ଆହରଣ ପାଇଁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ । ଚଳିତ ବର୍ଷ ଶେଷ ପୂର୍ବରୁ ଆହୁରି ୧.୭୫ ଲକ୍ଷ କିଶାନ ସମୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ର (ପିଏମକେଏସକେଏସ) ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ସମସ୍ତ ଆନ୍ତରିକତାର ସହ ଚାଷୀଙ୍କ ଖର୍ଚ୍ଚ କମ କରିବା ତଥା ସେମାନଙ୍କ ଦରକାର ବେଳେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ପିଏମ କିଶାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ସମ୍ପର୍କରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱର ଏହା ହେଉଛି ବୃହତ୍ତମ ଯୋଜନା ଯେଉଁଠି ଚାଷୀମାନଙ୍କ ଖାତାକୁ ଅର୍ଥ ସିଧାସଳଖ ହସ୍ତାନ୍ତର ହୋଇଥାଏ । ଆଜିର ଚତୁର୍ଦଶ କିସ୍ତିକୁ ମିଶାଇଲେ ଏ ପର୍ଯର୍୍ୟନ୍ତ ୨ ଲକ୍ଷ ୬୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ସିଧାସଳଖ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ଖାତାକୁ ପଠାହୋଇଛି । ଦେଶରେ ୟୁରିଆ ବାବଦ ଖର୍ଚ୍ଚ କୃଷକମାନଙ୍କ ଖର୍ଚ୍ଚ ବଞ୍ଚାଇବାରେ ସରକାରଙ୍କ ଏକ ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ । କରୋନା ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ଓ ରୁଷ-ୟୁକ୍ରେନ ଯୁଦ୍ଧ ଯୋଗୁ ସାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭୟଙ୍କର ବ୍ୟତିକ୍ରକ ଦେଖା ଦେଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ସରକାର ତାର କୌଣସି ଅସୁବିଧା ଚାଷୀଙ୍କୁ ସାମ୍ନା କରିବାକୁ ଦେଇ ନ ଥିଲେ । ଭାରତର ଯେଉଁ ୟୁରିଆ ବସ୍ତା ପ୍ରତି ୨୬୬ ଟଙ୍କା ରହିଛି, ପାକିସ୍ତାନରେ ତାହା ୮୦୦, ବାଂଲାଦେଶରେ ୭୨୦, ଚୀନରେ ୨୧୦୦ ଓ ଆମେରିକାରେ ୩୦୦୦ ଟଙ୍କା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସରକାର କେବେ ମଧ୍ୟ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ୟୁରିଆ ଦର ନେଇ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଅସୁବିଧାରେ ପକାଇବାକୁ ଦେବେ ନାହିଁ । “ଯେତେବେଳେ କୃଷକ ୟୁରିଆ କିଣିବାକୁ ଯାଉଛି ତା’ର ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଏଥିରେ ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ରହିଛି ।”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବଗଡ଼ା ଶସ୍ୟର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବିଷୟ କହି ତାହାକୁ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ଭାବେ ଅଭିହିତ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି କହି ଏହାର ଉତ୍ପାଦନ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଓ ରପ୍ତାନୀ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ । ତାଙ୍କର ନିକଟରେ ଆମେରିକା ପରିଦର୍ଶନ କାଳରେ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ହ୍ୱାଇଟ ହାଉସର ନୈଶ୍ୟ ଭୋଜନରେ ସାମିଲ ଥିଲା ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
“ଭାରତର ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକ ବିକଶିତ ହେଲେ ଯାଇ ଭାରତର ବିକାଶ ହେବ । ବିକଶିତ ଗ୍ରାମ ସହ ଭାରତ ବିକଶିତ ହେବ, ସେଥିପାଇଁ ସରକାର ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ସବୁ ପ୍ରକାର ସୁବିଧା ଯୋଗଇ ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହାକି ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କେବଳ ସହର ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ଥିଲା” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମ୍ପର୍କରେ ଆବତାରଣା କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନଅ ବର୍ଷ ଆଗରୁ ରାଜସ୍ଥାନରେ ମାତ୍ର ୧୦ଟି ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଥିଲା, ତାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ୩୫କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଆଖପାଖରେ ଏହି ସୁବିଧା ଓ ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷାର ସୁଯୋଗ ମେଡିକାଲ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ପାଇପାରିବେ । ଆଜି ଉଦଘାଟିତ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଓ ଆଉ ଯେଉଁଗୁଡ଼ିକର ଶିଳାନ୍ୟାସ ହୋଇଛି ତାହା ରାଜ୍ୟର ଅଧିକାଂଶ ଅଞ୍ଚଳରେ ଡାକ୍ତରୀ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ଘଟାଇବ । ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷା ସହଜଲବ୍ଧ ହେବା ସହ ଏହା ମାତୃଭାଷାରେ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି । ସେଥିପାଇଁ ସମାଜର ଅବହେଳିତ ଶ୍ରେଣୀ ମଧ୍ୟ ଏହି ଶିକ୍ଷାର ସୁବିଧା ପାଇପାରିବେ । “ବର୍ତ୍ତମାନ ଗରୀବ ଲୋକର ପୁଅ ବା ଝିଅ ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷାରୁ ଆଉ ଇଂରାଜୀ ଜାଣି ନ ଥିବା ଯୋଗୁ ବଞ୍ଚôତ ହେବେ ନାହିଁ- ଏହା ମଧ୍ୟ ମୋଦୀଙ୍କ ଏକ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ।”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯୁଗ ଯୁଗ ଧରି ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଗରୀବ ଲୋକେ ଉତ୍ତମ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଓ ଶିକ୍ଷା ଅଭାବରୁ ପଛରେ ପଡ଼ିଥିଲେ । ଆଦିବାସୀ ଓ ଅନଗ୍ରସର ଶ୍ରେଣୀର ପିଲାମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର କରି ପାରି ନଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସେଥିପାଇଁ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ବଜେଟ୍ ବୃଦ୍ଧି କରି ଶିକ୍ଷା ବାବଦ ଅଧିକ ସମ୍ବଳ ବରାଦ କରିଛନ୍ତି ଓ ଏକଲବ୍ୟ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଖୋଲିବା ଯୋଗୁ ଏହା ଆଦିବାସୀ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିଛି ।
“ସଫଳତା ବଡ଼ ହେଲେ ଯାଇ ସ୍ୱପ୍ନ ମଧ୍ୟ ବିରାଟ ହୋଇପାରିବ” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ରାଜସ୍ଥାନ ରାଜ୍ୟର ବୈଭବ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ବିଶ୍ୱକୁ ଚମକ୍ରୃତ କରିଛି । ରାଜସ୍ଥାନକୁ ଆଧୁନିକ ବିକାଶର ଶିଖରକୁ ନେଲେ ମଧ୍ୟ ତା’ର ଐତିହ୍ୟକୁ ଉଜ୍ଜୀବିତ ରଖିବା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ । ସେଥିପାଇଁ ରାଜସ୍ଥାନ ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତଭୂମି ଗଠନ ଆମର ଅଗ୍ରାଧିକାର ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ସେ ଦୁଇଟି ହାଇଟେକ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ ରାଜସ୍ଥାନରେ ନିର୍ମାଣ ଗତ କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ କରାଯାଇଥିବା ନେଇ କହି ରାଜସ୍ଥାନ ଦିଲ୍ଲୀ-ମୁମ୍ବାଇ ଅମୃତସର-ଜାମନଗର ରାଜପଥ ଦ୍ୱାରା ବିକାଶର ନୂତନ ଗାଥା ରଚନା କରିବ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ରାଜ୍ୟରୁ ବଂଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଟ୍ରେନ ଚାଲିବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ । ସରକାର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ ବିକାଶ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଓ ଏହା ରାଜସ୍ଥାନ ନିମନ୍ତେ ସୁଯୋଗ ଆଣିଦେବ । “ରାଜପଥ ଓ ଉନ୍ନତ ରେଳ ସୁବିଧା ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବ ଯେତେବେଳେ ରାଜସ୍ଥାନ ‘ପଧାରୋ ମାହାରେ ଦେଶ’ କହିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସ୍ୱଦେଶ ଦର୍ଶନ ଯୋଜନା ଅନୁସାରେ ଖଟୁ ଶ୍ୟାମଜୀ ମନ୍ଦିରର ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ସୁବିଧା ଉପରେ ମଧ୍ୟ କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଖଟୁ ଶ୍ୟାମଙ୍କ ଯୋଗୁ ରାଜସ୍ଥାନର ବିକାଶର ଗତି ଆହୁରି ଦ୍ରୁତ ହେବ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ । “ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଆମେ ରାଜସ୍ଥାନର ଗର୍ବ ଓ ଐତିହ୍ୟକୁ ଏକ ନୂଚନ ପରିଚୟ ଦେବା” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜସ୍ଥାନ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶୋକ ଗେହଲଟ ଯେ କି ଅସୁସ୍ଥତା ବଶତଃ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇ ପାରି ନ ଥିଲେ ତାଙ୍କର ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାମନା କରି ତାଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ ସମାପନ କରିଥିଲେ ।
ରାଜସ୍ଥାନ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ କାଲରାଜ ମିଶ୍ର, କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମାର, ଜଳଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଶେଖାୱତ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭ୍ୟ, ଆଇନ ଓ ନ୍ୟାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ମେଘୱାଲ ଓ କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କୈଳାସ ଚୌଧୁରୀ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି-
ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘଟଣାକ୍ରମରେ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସୁବିଧା ଦେବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପିଏମ କିଶାନ ସମୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ର (ପିଏମକେଏସକେଏସ)କୁ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ଚାଷୀମାନଙ୍କ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ଏକାଥରକେ ପୂରଣ କରିବ । କୃଷିର ଆବଶ୍ୟକତା (ସାର, ବିହନ ଓ ଚାଷ ଉପକରଣ) ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ମୃତ୍ତିକା, ବିହନ ଓ ସାର ପରୀକ୍ଷା ସମ୍ପର୍କରେ ସମସ୍ତ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବ । ମଣ୍ଡଳ ଓ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରରେ ଥିବା ଖୁଚୁରା ଦୋକାନଗୁଡ଼ିକର ନିୟମିତ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବିକାଶର ମଧ୍ୟ ଏହା ଧ୍ୟାନ ଦେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗନ୍ଧକ ପ୍ରଲେପଯୁକ୍ତ ୟୁରିଆ ଗୋଲ୍ଡର ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ମାଟିର ଗନ୍ଧକ ଗୁଣ ଅଭାବ ଦୂର କରିବ । ଏହି ନବୋନ୍ମେଷ ସାର ନିମ ପ୍ରଲେପଯୁକ୍ତ ୟୁରିଆ ଠାରୁ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ କମ୍ ବ୍ୟୟସାପେକ୍ଷ ଓ ପ୍ରଭାବୀ । ଏହା ଗଛରେ ଯବକ୍ଷାରଯାନ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହ ସାର ବ୍ୟବହାର ହ୍ରାସ କରି ଶସ୍ୟର ଗୁଣାତ୍ମକ ବିକାଶ ଘଟାଇବ ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାଳରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୬୦୦ (ଏଫପିଓ) କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଘକୁ (ଓଏନଡିସି) ଓପନ ନେଟୱର୍କ ଫର ଡିଜିଟାଲ କମର୍ସ ସହ ସାମିଲ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଇଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ଏଫପିଓ ଗୁଡ଼ିକ ସଶକ୍ତ ହେବା ସହ ସିଧାସଳଖ ଡିଜିଟାଲ ମାର୍କେଟିଂ, ଅନଲାଇନ ପେମେଣ୍ଟ ବିଟୁବି ଓ ବ୍ୟବସାୟରୁ ଖାଉଟି ସହ ଦେଣନେଣରେ ସାମିଲ ହୋଇପାରିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ପ୍ରତି ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧତା ନିଦର୍ଶନ ସ୍ୱରୂପ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଶାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି (ପିଏମ-କିଶାନ) ଜରିଆରେ ସେ ୧୭ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଚତୁର୍ଦଶ କିସ୍ତି ଜାରି କରିଛନ୍ତି । ଏହା ୮.୫ କୋଟି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ପୁଞ୍ଜି ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଚିତ୍ତୋରଗଡ଼, ଧୋଲପୁର, ସିରୋହୀ, ଶିକର ଓ ଶ୍ରୀଗଙ୍ଗାନଗରରେ ପାଞ୍ଚଟି ମେଡିକାଲ କଲେଜର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ କବନ, ବୁନ୍ଦି, କରାଉଲି, ଝୁନଝୁନ, ସୱାଇ ମାଧୋପୁର, ଜୈସଲମେର ଓ ଟୋଙ୍କରେ ସାତଟି ମେଡିକାଲ କଲେଜର ଶିଳାନ୍ୟାସ ସହ ରାଜସ୍ଥାନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମ୍ପ୍ରସାରଣର ଏକ ବିରାଟ ଉପଲବ୍ଧି ହାସଲ କରିବ । କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରାୟୋଜିତ ଯୋଜନା “ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସହ ପୂର୍ବରୁ ଥିବା ଜିଲ୍ଲା ଓ ରେଫରାଲ ହସ୍ପିଟାଲ” ଯୋଜନା ଅଧିନରେ ଏହା କରାଯାଇଛି । ପାଞ୍ଚଟି ମେଡିକାଲ କଲେଜ ୧୪ ଶହ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ତିଆରି ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଥିବା ସାତଟି ମେଡିକାଲ କଲେଜ ନିମନ୍ତେ ୨୨୭୫ କୋଟ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବ । ରାଜ୍ୟରେ ୨୦୧୪ ମସିହା ଯାଏ ମାତ୍ର ୧୦ଟି ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଥିବାବେଳେ ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଶତକଡ଼ା ୨୭୫ ଭାଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୩୫ରେ ପହଂଚିଛି । ଏହି ୧୨ଟି ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଯୋଗୁ ଏମବିବିଏସ ସିଟ ସଂଖ୍ୟା ୧୭୫୦ରୁ ୬୨୭୫କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଛଅଟି ଏକଲବ୍ୟ ଆଦର୍ଶ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏଗୁଡ଼ିକ ଉଦୟପୁର, ବାଂଶୱାରା, ପ୍ରତାପଗଡ଼ ଓ ଡୁଙ୍ଗରପୁର ଜିଲ୍ଲାରେ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି । ଏହା ସେସବୁ ଜିଲ୍ଲାର ଆଦିବାସୀ ଜନସଂଖ୍ୟା ପାଇଁ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବ । ସେ ମଧ୍ୟ ଯୋଧପୁର ଜିଲ୍ଲାର ଟିଭ୍ରୀ ଠାରେ ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ।