Ministry of Education
Ministry of Education releases combined report on Performance Grading Index for Districts (PGI-D) for the year 2020-21 & 2021-22
The PGI-D report Graded 742 districts during 2020-21and 748 districts during 2021-22 across the States / UTs
09 JUL 2023 5:13PM by PIB Delhi
The Department of School Education and Literacy (DoSE&L), Ministry of Education today released the Performance Grading Index for Districts (PGI-D) combined report for 2020-21 & 2021-22 which assesses the performance of school education system at the District level by creating an index for comprehensive analysis.
The Indian Education System is one of the largest in the world with about 14.9 lakh schools, 95 lakh teachers, and nearly 26.5 crore students from varied socio-economic backgrounds. DoSE&L devised Performance Grading Index (PGI) for States and released report for the reference years 2017-18 to 2020-21. Based on the success of State PGI, 83-indicator based PGI for District (PGI-D) has been designed to grade the performance of all districts in school education. The data is filled by districts through online portal. The PGI-D is expected to help the state education departments to identify gaps at the district level and improve their performance in a decentralized manner. The indicator-wise PGI score shows the areas where a district needs to improve. PGI-D report for 2018-19 and 2019-20 has been released so far the current one is combined report for 2020-21 & 2021-22.
The PGI-D structure comprises of total weight age of 600 points across 83 indicators, which are grouped under 6 categories viz., Outcomes, Effective Classroom Transaction, Infrastructure Facilities & Student’s Entitlements, School Safety & Child Protection, Digital Learning and Governance Process. These categories are further divided into 12 domains, viz., Learning Outcomes and Quality (LO), Access Outcomes (AO), Teacher Availability and Professional Development Outcomes (TAPDO), Learning Management (LM), Learning Enrichment Activities (LEA), Infrastructure, Facilities, Student Entitlements (IF&SE), School Safety and Child Protection (SS&CP), Digital Learning (DL), Funds convergence and utilization (FCV), Enhancing CRCs Performance (CRCP), Attendance Monitoring Systems (AMS) and School Leadership Development (SLD).
PGI-D grades the districts into ten grades viz., Highest achievable Grade is Daksh, which is for Districts scoring more than 90% of the total points in that category or overall. The lowest grade in PGI-D is called Akanshi-3 which is for scores upto10% of the total points. Ultimate objective of PGI-D is to help the Districts to priorities areas for intervention in school education and thus improve to reach the highest grade.
PGI-D combined report for 2020-21 & 2021-22 can be accessed at https://www.education.gov.in/statistics-new?shs_term_node_tid_depth=396&Apply=Apply

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
এজুকেসন মন্ত্রালয়না চহি ২০২০-২১ অমসুং২০২১-২২গীদমক পর্ফোমেন্স গ্রেদিং ইন্দেক্স ফোর দিস্ত্রিক্তস (পি.জি.আই.-দি)দা কম্বাইন রিপোর্ত রিলিজ তৌখ্রে
পি.জি.আই.-দি রিপোর্তনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদগী ২০২০-২১দা জিলা ৭৪২ অমসুং ২০২১-২২দা জিলা ৭৪৮ গ্রেদ পীখি
09 JUL 2023 5:13PM by PIB Imphal
দিপার্তমেন্ত ওফ স্কুল এজুকেসন এন্দ লিতরেসী (দি.ও.এস.ই.&এল), এজুকেসন মন্ত্রালয়না ঙসি ২০২০-২১ অমসুং২০২১-২২গীদমক পর্ফোমেন্স গ্রেদিং ইন্দেক্স ফোর দিস্ত্রিক্তস (পি.জি.আই.-দি)দা কম্বাইন রিপোর্ত রিলিজ তৌখ্রে, মদুনা কমপ্রেহেন্সিব এনালাইসিসকীদমক ইন্দেক্স অমা শেমদুনা জিলা থাক্তা স্কুল এজুকেসন সিস্তেমগী পর্ফোমেন্স এসেস তৌরি।
ইন্দিয়ন এজুকেসন সিস্তেম অসি স্কুল লাখ ১৪.৯, ওজা লাখ ৯৫, অমসুং তোঙান তোঙানবা সোসিও-ইকোনোমিক বেকগ্রাউন্দশিংদগী মহৈরোই চাউরাক্না করোর ২৬.৫গা লোয়ননা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবশিংগী মনুংদা অমনি। দি.ও.এস.ই.&এল.না রাজ্যশিংগীদমক পর্ফোমেন্স গ্রেদিং ইন্দেক্স (পি.জি.আই.) পুথোক্লে অমসুং রিফরেন্স চহি ২০১৭-১৮গীদমক রিপোর্ত রিলিজ তৌরে। স্তেত পি.জি.আই.দা য়ুমফম ওইরগা, স্কুল এজুকেসনদা জিলা পুম্নমক্কী প্রফোমেন্স গ্রেদ তৌনবা পি.জি.আই.-দি.দা য়ুমফম ওইবা ইন্দিকেতর-৮৩ দিজাইন তৌরে। দেতা অসি ওনলাইন পোর্তেলগী খুত্থাংদা জিলাশিংদা মেন্সিল্লে। পি.জি.আই.-দি.না স্তেত এজুকেসন দিপার্তমেন্তশিংবু জিলা থাক্তা অহোবশিং খংদোকপা অমসুং দিসেন্ত্রেলাইজ মেনরদা মখোয়গী পর্ফোমেন্স ফগৎহনবদা মতেং ওইগনি হায়না থাজবা থম্লি। ইন্দিকেতর-ৱাইজ পি.জি.আই. স্কোরনা জিলা অমনা ইমপ্রুব তৌবা মথৌ তাবা এরিয়াশিং উৎলি। হৌজিক ফাওবদা ২০১৮-১৯ অমসুং ২০১৯-২০গী পি.জি.আই.-দি. রিপোর্ত রিলিজ তৌখ্রে হৌজিক্কী অসি ২০২০-২১ অমসুং ২০২১-২২গী অপুনবা রিপের্তনি।
পি.জি.আই.-দি. স্ত্রকচর অসি ইন্দিকেতর ৮৩দা পোইন্ত ৬০০কী অপুনবা ৱেত এজ য়াওরি, মদু কেতগরী ৬দা য়েন্থোক্লি মদুদি আউতকমস, ইফেক্তিব ক্লাসরুম ত্রাঞ্জেক্সন, ইনফ্রাস্ত্রকচর পেসিলিতীজ অমসুং স্তুদেন্তস এন্তাইতলমেন্তস, স্কুল সেফতী অমসুং চাইল্দ প্রোতেক্সন, দিজিতেল লর্নিং এন্দ গবর্নান্স প্রোসেসনি। কেতগরীশিং অসি মখা তানা দোমেন ১২দা য়েন্থোক্লি, মদুদি, লর্নিং আউতকমস এন্দ ক্বালিতী (এল.ও.), এক্সেস আউতকমস (এ.ও.), তিচর এবাইলেবিলিতী এন্দ প্রোপেস্নেল দিবলপমেন্ত আউতকমস (তি.এ.পি.দি.ও.), লর্নিং মেনেজমেন্ত (এল.এম.), লর্নিং এনরিচমেন্ত এক্তিবিতীজ (এল.ই.এ.), ইনফ্রাস্ত্রকচর, ফেসিলিতীজ, স্তূদেন্দ এন্তাইতলমেন্তস (আই.এফ.&এস.ই.), স্কুল সেফতী এন্দ চাইল্দ প্রোতেক্সন (এস.এস.&সি.পি.), দিজিতেল লর্নিং (দি.এল), ফন্দস কনভর্জেন্স এন্দ য়ুতিলাইজেসন (এফ.সি.ভি.), এনহেন্সিং সি.আর.সি.এস. পর্ফোমেন্স (সি.আর.সি.পি.), এতেন্দেন্স মোনিতরিং সিস্তেমস (এ.এম.এস.) অমসুং স্কুল লীদরশিপ দিবলপমেন্ত (এস.এল.দি.)নি।
না জিলাশিংবু গ্রেদ তরাদা গ্রেদ পীরি। মদুগী মতুং ইন্না খ্বাইদগী ৱাংনা ফংবা গ্রেদ অসি দক্ষনি, মসি কেতেগোরী অদুদা নত্রগা ওবরওলদা চাদা ৯০গী মথক্তা ফংবা জিলাশিংগীনি। পি.জি.আই.-দি.দা খ্বাইদগী নেম্বা গ্রেদ অসি অকানশি-৩ কৌই, মদু অপুনবা পোইন্তকী চাদা ১০ ফাওবা ফংবশিংগীনি। পি.জি.আই.-দি.গী অরোইবা পান্দমদি স্কুল এজুকেসনদা ইন্তরবেন্সনগীদমক প্রায়োরিতী এরিয়াশিংদা জিলাশিংবু মতেং পাংদুনা খ্বাইদগী ৱাংবা গ্রেদ য়ৌহনবনি।
২০২০-২১ অমসুং ২০২১-২২গী অপুনবা পি.জি.আই.-দি. রিপোর্ত মখাগী অসিদগী ফংবীগনি https://www.education.gov.in/statistics-new?shs_term_node_tid_depth=396&Apply=Apply