Prime Minister's Office
PM inaugurates and lays foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 12,100 crores in Varanasi, Uttar Pradesh
Inaugurates Pt. Deendayal Upadhyaya Junction - Sonnagar railway line of Dedicated Freight Corridor
Dedicates four-lane widening of Varanasi - Jaunpur section of NH-56
Inaugurates multiple projects in Varanasi
Lays foundation stone for redevelopment of Manikarnika and Harishchandra Ghats
Lays foundation stone for students’ hostel at CIPET campus Karsara
Distributes loans of PM SVANidhi, keys of PMAY Rural houses and Ayushman cards to beneficiaries
“Today’s projects are expansion of our resolution of providing a new body to Kashi while retaining its ancient soul”
“Government has started a new tradition of dialogue and interaction with the beneficiaries, meaning ‘direct benefit as well as direct feedback”
“Beneficiary class has become an example of the truest form of social justice and secularism”
“Schemes like PM Awas and Ayushman impact multiple generations”
“Self-respect for the poor is Modi’s guarantee”
“Whether it is Gareeb Kalyan or infrastructure, there is no shortage of budget today”
07 JUL 2023 8:01PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated and laid the foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 12,100 crores in Varanasi, Uttar Pradesh today. The projects include the dedication of Pt. Deendayal Upadhyaya Junction - Son Nagar railway line of Dedicated Freight Corridor, three railway lines whose electrification or doubling has been completed, four-lane widening of Varanasi-Jaunpur section of NH-56, and multiple projects in Varanasi. The Prime Minister laid the foundation stone for multiple railway projects including the construction and renovation of 15 PWD roads, 192 rural drinking water schemes, redesigning and redevelopment of Manikarnika and Harishchandra Ghats including floating changing room jetties at six religiously significant bathing ghats and construction of students’ hostel at CIPET campus Karsara. Shri Modi also initiated the distribution of loans of PM SVANidhi, keys of PMAY Rural houses and Ayushman Bharat cards. Upon arriving at the venue, the Prime Minister took a walkthrough of the model of Manikarnika and Harishchandra Ghats.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that life becomes a blessing with the beginning of the pious month of Sravan, blessings of Lord Vishwanath, and Maa Ganga and the presence of the people of Varanasi. The Prime Minister noted that thousands of Shiva devotees are turning up to Varanasi to offer ‘Jal’ and said that it is certain that the city will witness a record number of pilgrims. “Those coming to Varanasi always return with a happy feeling”, the Prime Minister said as he highlighted the hospitality of the citizens. He praised the people of Kashi for welcoming the delegates of G20 and keeping the premises of places of worship clean and grand.
Referring to the projects worth about 12000 crore rupees for which foundation stones were laid. “This is an expansion of our resolution of providing a new body to Kashi while retaining its ancient soul”, the Prime Minister said. He congratulated the people for the projects.
The Prime Minister, who had earlier interacted with the beneficiaries of various schemes, said that during the earlier times, the schemes were not connected with the grassroots. He said that the current government has started a new tradition of dialogue and interaction with the beneficiaries, meaning ‘direct benefit as well as direct feedback”. This has resulted in better performances by the departments and officers, he added. “So many years after Independence, the true benefit of democracy has reached the correct people in the true sense”, the Prime Minister continued.
The Prime Minister underlined that the beneficiary class has become an example of the truest form of social justice and secularism as the Government strives to take the benefits to the last man in every scheme. This approach, the Prime Minister said, has led to the culling of commission seekers, brokers and scamsters thereby eliminating corruption and discrimination.
In the last 9 years, the Prime Minister said, the Government has not worked just for one family and a single generation but worked towards improving the lives of future generations as well. He gave the example of PMAY where more than 4 crore families have been handed pucca homes and mentioned that 4 lakh pucca homes have been delivered to beneficiaries in Uttar Pradesh today. “These homes instill a feeling of security and boost the self-confidence of the owners”, the Prime Minister said as he highlighted that most of the homeowners are women who have had a property registered in their names for the first time. He said that these pucca houses provide a means of financial security to such women.
Continuing with the impact of the government schemes, the Prime Minister pointed out that Ayushman Bharat Scheme also is not limited to just free treatment worth 5 lakh, it impacts multiple generations as medical expenses can push generations into penury and debt. “Ayushman Yojana is protecting poor people from this fate. That is why, I am striving so hard to ensure the availability of the card to every poor in a mission mode, he said. Today’s event witnessed the start of the distribution of Ayushman Bharat Cards to one crore sixty lakh people.
“The biggest claim on the resources of a nation is of the poor and deprived”, the Prime Minister said, mentioning the steps of financial inclusion like 50 crore Jan Dhan Accounts, and loans without collateral under Mudra Scheme. This has benefited the poor, dalit, deprived, backward, tribal, minorities and women entrepreneurs.
The Prime Minister touched upon PM SVANidhi and said that even though most of the street vendors hail from backward communities, the Governments from the past never addressed their issues and only harassed them. The Prime Minister informed that more than 35 lakh people have benefitted from PM SVANidhi Yojna so far, and today, loans have been disbursed to more than 1.25 lakh beneficiaries in Varanasi. “Self-respect for the poor is Modi’s guarantee”, the Prime Minister exclaimed.
The Prime Minister highlighted the basic dishonesty of the previous regimes leading to perpetual deficiency of funds. Today, he said, “Whether it is Gareeb Kalyan or infrastructure, there is no shortage of budget. The same tax-payer, the same system, just the government has changed. As intentions changed, results also followed”, he said. News of scams and black marketing of the past have been replaced by the news of dedication and foundation stones of new projects. He gave the example of the Eastern Dedicated freight corridor, a project for a special track for goods trains, as an example of this change. He informed that the project conceived in 2006, did not see even a single kilometer long track till 2014. In the last 9 years, a significant part of the project has been completed and goods trains are operating in that area. “Even today, the new Sonnagar section from Deen Dayal Upadhyay Junction has been inaugurated. This will not only increase the speed of goods trains but many new employment opportunities will be created in Purvanchal and Eastern India”, he added.
Underlining the country’s desire for fast-running trains, the Prime Minister informed that even though the Rajdhani Express ran for the first time in the country about 50 years ago, it could run only on 16 routes today. He also gave the example of Shatabdi Express which began 30-35 years ago but is currently running on 19 routes only. The Prime Minister highlighted the Vande Bharat Express and informed that the train is running on 25 routes in a short span of 4 years. “Banaras has the claim for the country's first Vande Bharat”, the Prime Minister added. He informed that two new Vande Bharat Express trains have been flagged off from Gorakhpur today on Gorakhpur – Lucknow and Jodhpur – Ahmedabad routes. “This Vande Bharat has become such a superhit among the middle class of the country and its demand is only increasing”, Shri Modi said. He expressed confidence that the day is not far when Vande Bharat will connect every corner of the country.
Throwing light on the unprecedented work carried out to improve the connectivity of Kashi in the last 9 years, the Prime Minister underlined that it has created many new employment opportunities. He noted that 7 crore tourists and devotees came to Kashi which was a 12-fold rise within one year, thereby creating better opportunities for income from rickshaw pullers, the shopkeepers, to people working in dhabas and hotels and Banarasi saree industry. He also pointed out that the oarsmen have benefited a lot and expressed amazement at the number of boats during the Ganga Aarti in the evening. “You people keep taking care of Banaras like this”, he said.
Concluding the address, the Prime Minister congratulated everyone for today’s project and expressed confidence that the development journey of Varanasi will continue with Baba's blessings.
Governor of Uttar Pradesh, Ms Anandiben Patel, Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath, Deputy Chief Ministers of Uttar Pradesh, Shri Keshav Prasad Maurya and Shri Brajesh Pathak, Union Minister for Heavy Industries, Shri Mahendra Nath Pandey, Union Minister of State for Health and Family Welfare, Prof S P Singh Baghel, and Minister of Uttar Pradesh Government among others were present on the occasion.
Background
The Prime Minister dedicated Pt. Deendayal Upadhyaya Junction - Son Nagar railway line of Dedicated Freight Corridor. Built at a cost of more than Rs 6760 crores, the new line will facilitate faster and more efficient movement of goods. He also dedicated to the nation three railway lines whose electrification or doubling has been completed at a cost of more than Rs 990 crores. These include Ghazipur city - Aunrihar rail line, Aunrihar- Jaunpur rail line and Bhatni- Aunrihar rail line. These projects have helped in achieving 100 percent electrification of railway lines in Uttar Pradesh.
The Prime Minister dedicated to the nation, the four-lane widening of the Varanasi - Jaunpur section of NH-56, which has been completed at a cost of more than Rs 2750 crore making travel from Varanasi to Lucknow easier and faster;
Among the multiple projects in Varanasi that will be inaugurated by the Prime Minister include the construction and renovation of 18 PWD roads; International Girls Hostel building constructed at BHU campus; Central Institute of Petrochemicals Engineering & Technology (CIPET)- Vocational Training Centre at village Karsara; Residential buildings and amenities in Police station Sindhaura, PAC Bhullanpur, Fire station Pindra and Govt residential school Tarsada; Economic Offences Research Organization building; Sewer line from Mohan Katra to Konia Ghat and a modern septage management system in village Ramna; 30 double-sided backlit LED unipoles; a cow dung-based bio-gas plant at NDDB Milk plant Ramnagar; and a unique floating changing rooms jetty at Dashashwamedh ghat which will facilitate the bathing of devotees in river Ganga.
The projects whose foundation stones were laid by the Prime Minister include the construction of 3 two-lane rail over bridge (ROB) near Chaukhandi, Kadipur and Hardattpur railway stations; the construction of Vyasnagar - Pt. Deendayal Upadhyay Junction rail flyover; and construction and renovation of 15 PWD roads. These projects will be developed at a cumulative cost of about Rs 780 crores.
The Prime Minister also laid the foundation stone of 192 rural drinking water schemes, to be built at a cost of more than Rs 550 crores under the Jal Jeevan Mission. It will provide pure drinking water to 7 lakh people in 192 villages.
The Prime Minister also laid the foundation stone for redesigning and redevelopment of Manikarnika and Harishchandra Ghats. The redevelopment ghats will have provisions for public conveniences, waiting areas, wood storage, waste disposal and eco-friendly cremation pyres.
Other projects whose foundation stones were laid include floating changing room jetties at six religiously significant bathing ghats on the river Ganges in Varanasi on the lines of floating changing room jetties of Dashashwamedh Ghat and the construction of students hostel at CIPET campus Karsara.
During the programme, the Prime Minister also distributed the loans of PMSVANidhi, keys of PMAY Rural houses and Ayushman Bharat cards to the beneficiaries in Uttar Pradesh. This will kickstart the Grih Pravesh of 5 lakh PMAY beneficiaries, the distribution of 1.25 lakh PMSVANidhi loans to eligible beneficiaries and the distribution of 2.88 crores Ayushman cards.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা উত্তর প্রদেশকী বরানসীদা লুপা করোর ১২,১০০ হেনবগী য়াম্লবা চাওখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়া শঙ্গাখ্রে অমদি উরেপ উয়ুং তমখ্রে
দেদিকেতেদ ফ্রৈত কোরিদোরগী পন্দিৎ দীনদয়াল উপধ্যায় জংসন – সোননজর রেলৱে লাইন শঙ্গাখ্রে
এন.ঐচ.-৫৬কী বরানসী-জোনপুর শরুক লেন মরিদা পাকথোকহনববু মীয়ামদা কত্থোকখ্রে
বরানসীদা প্রোজেক্তশিং কয়া শঙ্গাখ্রে
মনিকর্নিকা অমদি হরিসচন্দ্র ঘাৎ তৌনা শেমগৎপগী থবক্কী উরেপ উয়ুং তমখ্রে
সিপেত কেম্পস কর্সরাদা মহৈরোয়শিংগী হোস্তেলগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে
বেনিফিসরীশিংদা পি.এম. স্বানিথীগী লোন, পি.এম.এ.ৱাই. খুঙ্গংগী য়ুমশিংগী শো অমদি অয়ুস্মান কার্দশিং য়েন্থোকখ্রে
“ঙসিগী প্রোজেক্তশিং অসি কাসীগী অরিবা থৱায়বু মাঙহন্দনা থম্লগা অনৌবা হকচাঙ অমা পীননবা ঐখোয়না লেপখিবা ফিরেপ পাকথোক চাউথোকহল্লকপনি”
“লৈঙাক্না বেনিফিসরীশিংগা দাইলোগ অমদি ইন্তরেক্সনগী অনৌবা চৎনবী অমা হৌদোক্লে, হায়বদি ‘দাইরেক্ত বেনিফিৎকা লোয়ননা দাইরেক্ত ফীদবেক’ ফংলে”
“বেনিফিসরী কাঙবুনা খুন্নাইগী অচুম্বা ৱায়েল অমদি সেকুলরিজমগী খ্বায়দগী চুম্বা খুদম অমা ওইরক্লি”
“পি.এম. অৱাস অমদি অয়ুস্মান্নচিংবা স্কীমশিংনা মীরোল কয়াদা শহুম পী”
“লায়রবশিংনা মশানা মশাবু ইকায়খুম্নজবা হায়বসি মোদীগী ৱাশক্নি”
“গরীব কল্য়ান নৎত্রগা ইনফ্রাস্ত্রকচর ওইরবসু, ঙসি বজেৎকী অৱ
07 JUL 2023 8:01PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি উত্তর প্রদেশকী বরানসীদা লুপা করোর ১২,০০০ হেনবগী চাওখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়া শঙ্গাখ্রে অমদি উরেপ উয়ুং তমখ্রে‍। প্রোজেক্তশিং অসিদা দেদিকেতেদ ফ্রৈত কোরিদোরগী পন্দিত দীনদয়াল উপধ্যায় জংসন – সোন নগর রেলৱে লাইন, ইলেক্ত্রিফিকেসন নৎত্রগা দব্লিংগী থবক লোইরবা রেলৱে লাইন অহুম, এন.ঐচ.-৫৬কী বরানসী-জোনপুর শরুক লেন মরিদা পাকথোকপগী থবক, অমদি বরানসীদা পায়খৎপা প্রোজেক্ত কয়া মীয়ামদা কত্থোকপা য়াওরি‍। প্রধান মন্ত্রীনা পি.দব্লিউ.দি. লম্বী ১৫ শেম্বা অমদি শেমজিনবা, খুঙ্গংগী থক্নবা ঈশিংগী স্কীম ১৯২, লাইনিংগা মরী লৈনবা ইরু লুফম খাত তরুক্তা অতাওবা ফি হোংফম জেত্তী শেম্বা য়াওনা মনিকর্নিকা অমদি হরিসচন্ত্র ঘাত নৌনা দিজাইন তৌদুনা নৌনা শেমগৎপা, অমদি সিপেত কেম্পস করসরাদা মহৈরোয়শিংগী হোস্তেল শাবা য়াওনা রেলৱে প্রোজেক্ত কয়াগী উরুপ উয়ুংসু তমখি‍।
শ্রী মোদীনা পি.এম. স্বানিধীগী লোন, পি.এম.এ.ৱাই খুঙ্গংগী য়ুমশিংগী সো অমদি অয়ুস্মান ভারত কার্দশিং য়েন্থোকপসু হৌদোকখি‍। থৌরম মফমদা য়ৌরকপা মতমদা, প্রধান মন্ত্রীনা মনিকর্নিকা অমদি হরিসচন্দ্র ঘাতকী মোদেলশিংসু য়েংখি‍।
তিল্লিবা মীয়ামদা ৱা ঙাঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা শেংলবা স্রবনগী থা হৌরকপা, প্রভু বিস্বানাথ, অমদি ইমা গঙ্গাগী থৌজাল ফংলবা, অমদি বরানসীগী মীয়ামলক্তা তিল্লবদা পুন্সি অসি থৌজালগী মশক ওইরকই হায়খি‍। প্রধান মন্ত্রীনা সিভ নীংজবা মীওই লিশিং কয়ানা বরানসীদা ঈশিং কৎনবা লাক্লি হায়রদুনা ময়োল্লম অসিনা লাই খুরুম্বা মীশিং রেকোর্দ ওইনা উবা ফংলগনি হায়বসি শেংলে হায়খি‍। “বরানসীদা লাক্লিবা খুদিংমক মতম পুম্বদা হরাও নুংঙাইবগী ইথিলগা লোয়ননা হন্নখি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা লমদমদুগী মীয়ামগী মীওক মীচানবু শিংথারদুনা হায়খি‍। মহাক্না কাসীগী মীয়ামবু জি২০ দেলিগেৎশিংবু তরাম তরাম ওকখিবা অমদি লাই খুরুম্ফমশিং তরু তনান্না অমদি মশক মচু থোক্না থমখিবগীদমক থাগৎখি‍।
উরেপ উয়ুং তম্লিবা লুপা করোর ১২০০০ হেনবগী প্রোজেক্তশিংগী মতাঙদা পল্লদুনা, “পুম্নমক অসি কাসীগী অরিবা থৱায়বু য়োক্তুনা থম্লগা অনৌবা হকচাঙ অমা পীননবগী ঐখোয়গী খোঙফম পাকথোক চাউথোকহল্লকপগী থৌওংনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। মহাক্না প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক মীয়ামগী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি‍।
মমাঙদা তোঙান তোঙানবা স্কীমশিংগী বেনিফিসরীশিংগা উনখ্রবা প্রধান মন্ত্রীনা, মমাঙদদি স্কীমশিং অসি গ্রাসরুত্তা য়ৌরমদে হায়খি‍। হৌজিক পাল্লিবা লৈঙাকসিনা বেনিফিসরীশিংগা ৱারী শানবা অমদি তাথোক তাশিন তৌবগী চৎনবী অমা হৌদোকখি, হায়বসি মসিনা ‘দাইরেক্ত বেনিফিৎকা লোয়ননা দাইরেক্ত ফীদবেক’সু ফংহল্লে হায়না মহাক্না হায়খি‍। মসিনা মরম ওইরগা দিপার্তমেন্ত অমসুং ওফিসরশিংনা হেন্না ফবা মওংদা মথৌ তৌহল্লে হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। “নীংতম্লবা মতুং চহি কয়া লৈরগা, মীয়ামগী লৈঙাক্কী তশেং তশেংবা কান্নবা ফংফম থোকপা মীওইশিংদা তশেংবা ৱাখল্লোন্দা য়ৌরে”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি‍।
লৈঙাক অসিনা স্কীম খুদিংমক্কী কান্নবা খুন্নাইগী মমৈদা লৈরিবা মীওই অদু ফাওবা য়ৌনা ফংহন্নবা থৌরাং পায়খৎপগা লোয়ননা বেনিফিসরী ক্লাসনা ঙসিদি খুন্নাইগী অচুম্বা ৱায়েল অমদি সেকুলরিজমগী তশেং তশেংবা মওংগী খুদম ওইরে হায়বা ৱাফম প্রধান মন্ত্রীনা থমখি‍। চঙশিল্লিবা লম্বী অসিনা কম্মিসন চাবা মীওইশিং, ব্রোকরশিং অমদি স্কাম্সতরশিংবু লৌথোকখিদুনা শেঞ্জা থুমজা অমদি খেন্ননা য়েংবগী ফীভম লৈহনদ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍।
হৌখিবা চহি ৯ অসিদা লৈঙাক অসিনা ইমুং অমগুম্না অমদি মীরোল অমগুম্না থবক তৌখিবতা নত্তনা তুংগী মীরোলগী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবগীদমক্তসু থবক পায়খৎখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। ইমুং করোর ৪ হেনবদা পক্কাগী য়ুম ফংহনখ্রবা পি.এম.এ.ৱাই.বু খুদম ওইনা পীরদুনা, ঙসি উত্তর প্রদেশকী বেনিফিসরীশিংদা পক্কাগী য়ুম লাখ ৪ খুৎশিন্নরি হায়না মহাক্না হায়খি‍। “হায়রিবা য়ুমশিং অসিনা শাফনা লৈনবগী ইথিল অমা পোকহল্লি অমদি য়ুম্বুশিংনা মশানা মশাবু থাজজবগী চাং হেনগৎহল্লি”, হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা য়ুম্বু অয়াম্বদি মখোয়গী মমিংদা লমগী মপু অহানবা ওইনা পানবা ফংজরবা নুপীশিংনি হায়খি‍। অসিগুম্বা নুপীশিং অসিদা হায়রিবা পক্কাগী য়ুমশিং অসিনা শেলথুমগী সিক্যুরিতীগী পাম্বৈ অমা পীরি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
লৈঙাক্কী স্কীমশিংগী ইম্পেক্কী মতাঙদা মখা তারদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা অয়ুস্মান ভারত স্কীম অসি লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লায়েংবখক্তদা লোইদে, লায়েংবদা চঙলিবা শেনফমসিনা মীরোল কয়াবু ফীভম চাদবা অমদি শেন্দোন্না খ্বাঙ কোয়রবা পুন্সি অমদা লংশিনবা ঙম্বনা মসিনা মীরোল কয়াদসু কান্নবা পীরি হায়খি‍। “অয়ুস্মান য়োজনা অসিনা লায়রবা মীওইশিংবু লাইবক্কী তমথিরবা শহুমদগী ঙাকথোক্লি‍। মরম অসিননি ঐনা কার্দ অসিবু মিসন মোদতা লায়রবা মীপুম খুদিংদা ফংহন্নবা হোৎনরিবা‍। ঙসিগী থৌরমসিদা মীওই করোর অমা লাখ হুম্ফমদা অয়ুস্মান ভারত কার্দ য়েন্থোকপা হৌদোক্লি”, হায়না মহাক্না হায়খি‍।
“লৈবাক অমগী রিসোর্সশিংদা খ্বায়দগী চাউনা ক্লেম তৌরিবা অসি লায়রবা অমদি চাকথুং ফিথুংদ্রবশিং অসিনি”, হায়না ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা জন ধন একাউন্ত করোর ৫০, অমদি মুদ্রা স্কীমগী মখাদা কোলেতরেল য়াওদনা লোন পীবনচিংবা ফাইনেন্সিএল ইনক্লুজনগী খোঙথাঙশিং পনখি‍। মসিনা লায়রবা, দলিত, চাকথুং ফিথুংদ্রবা, শোত্থহৌরবা, ত্রাইবেল, মীশিং য়ামদবা ফুরুপ অমদি নুপী ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংদা কান্নবা পীরি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা পি.এম. স্বানিথীগী মতাঙদা ফোঙদোক্লদুনা, স্ত্রীত ভেন্দর অয়াম্বা শোত্থহৌরবা ফুরূপশিংদগী ওইরবসু, লৈঙাক অসিনা মমাঙদা মখোয়গী ইসুশিংগী পাম্বৈ পুথোকপিখিদে অমদি মখোয়বু ওৎপি নৈবিদুনা থম্লম্ম‍ি হায়খি‍। হৌজিক ফাওবদা মীওই লাখ ৩৫ হেনবনা পি.এম. স্বানিধীনা কান্নবা পীখ্রে, অমদি ঙসি বরানসীগী বেনিফিসরী লাখ ১.২৫ হেনবদা লোনশিং থাদোক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি‍। “লায়রবশিং মশানা মশাবু ইকায়খুম্নজহনবা হায়বসি মোদীগী ৱাশক্নি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা মমাঙগী লৈঙাকশিংগী পুকচেল শেংদবা অমদি ফন্দ মরাঙ কায়দবগী মতাঙদা ৱাফম কয়া থমখি‍। “ঙসিদি, গরীব কল্য়ান নৎত্রগা ইনফ্রাস্ত্রকচর ওইরবসু, বজেৎকী অৱাৎপা অমত্তা লৈত্রে‍। খাজনা থিবসু চপ মান্নৈ, সিস্তেমসু চপ মান্নৈ, লৈঙাকখক্তনি হোংলিবা‍। অনিংবা অপাম্বা হোংলবদি মহৈসু হোংলকই”, হায়না মহাক্না হায়খি‍। মমাঙগী স্কাম অমদি ব্লেক মার্কেতিংগী পাউশিং ঙসিদি অনৌবা প্রোজেক্তশিং মীয়ামদা কত্থোকপা অমদি উরেপ উয়ুং তম্বগী পাউনা মহুৎ শিনখ্রে‍। পোৎচৈ পুবা ত্রেনশিংগী অখন্নবা ত্রেক অমগী প্রোজেক্ত অমা ওইরিবা ইস্তর্ন দেদিকেতেদ ফ্রৈত কোরিদোরবু মহাক্না হায়রিবা অহোংবসিগী খুদম অমা ওইনা পীখি‍। প্রোজেক্ত অসি ২০০৬তা শেম্বা হৌখিবনি, অদুবু ২০১৪ ফাওবদা কিলোমিতর অমা শাংবা ত্রেক অমফাওবা উবা ফংলমদে হায়না মহাক্না পাউদমখি‍। হৌখিবা চহি ৯ অসিদা প্রোজেক্ত অসিগী অয়াম্বা শরুক লোইশিনখ্রে অমদি হায়রিবা মফমশিং অদুদা পোৎচৈ পুবা ত্রেনশিং চেনবা হৌরে‍। “ঙসিমকসু, দীন দয়াল উপধ্যায় জংসন্দগী অনৌবা সোননগর সেক্সন শঙ্গারে‍। মসিনা পোৎচৈ পুবা ত্রেনগী খোঙজেল হেনগৎহনবতা নত্তনা পুর্বাঞ্চল অমদি ইস্তর্ন ইন্দিয়াদা থবক্কী অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগৎলগনি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
লৈবাকসিনা খোঙজেল য়াঙবা ত্রেনশিং পাম্লিবা অসিগী মতাঙদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাকসিদা রাজধানী এক্সপ্রেস অহানবা ওইনা চহি ৫০গী মমাঙদা চেনবা হৌখ্রবসু, মসিনা ঙসি রুত ১৬ খক্তদা চেনবা ঙম্লি‍ হায়খি‍। হৌজিক রুত ১৯ খক্তদা চেল্লিবা চহি ৩০-৩৫গী মমাঙদা হৌদোকখিবা শতাব্দী এক্সপ্রেসপুসু মহাক্না খুদম ওইনা পীখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা বন্দে ভারত এক্সপ্রেসকীম তাঙদা পল্লদুনা, তেনখ্রবা চহি ৪গী মতমসিদা ত্রেন অসিনা রুত ২৫দা চেল্লি হায়খি‍। “বনারসনা লৈবাকসিগী ইহান হানবা বন্দে ভারত ফংখিবনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি‍। ঙসি গোরখপুরদগী অনৌবা বন্দে ভারত এক্সপ্রেস ত্রেন অনি গোরখপুর – লখনৌ অমদি জোধপুর – অহমদবাদ রুতশিংদা লমথাখ্রে হায়না মহাক্না পাউদমখি‍। “হায়রিবা বন্দে ভারত অসি লৈবাকসিগী মিদ্দল ক্লাসশিংগী মরক্তা সুপরহিত ওইরে অমদি মসিগী দিমান্দ অসুম অসুম হেনগৎলক্লি”, হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি‍। বন্দে ভারতনা লৈবাকসিগী কাচিন কোয়া থুংনা শম্নহনগদবা নুমিৎ অদু কুইররোই হায়না মহাক্না থাজবা ফোঙদোকখি‍।
হৌখিবা চহি ৯ অসিদা কাসীদা কন্নেক্তিবিতীগী ফীভম ফগৎহন্নবগীদমক মমাঙদা খন্নরুদবা চাংদা পায়খৎখিবা থবকশিংগী মতাঙদা মচা খায়না পাউদম্লদুনা, হায়রিবশিং অসিনা থবক পীননবগী অচৌবা খুদোংচাবা কয়াসু শেমখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। কাসীদা লম কোয়বা অমদি লাই খুরুম্বা মীওই করোর ৭ লাকখি হায়রদুনা মসি চহি অমগী মনুংদা শরুক ১২ হেনগৎলকপনি অমদি মসিনা রিক্সো চিংলিবা, দুকান ফম্লিবা, ধাবা অমদি হোতেলদা থবক তৌরিবা, বনারসী সারীগী ইন্দস্ত্রীদা থবক তৌরিবা মীওইশিংগী হেন্না ফবা শেন্থোক লম্বী শেমগৎলি হায়না মহাক্না হায়খি‍। হিহোনবা মীওইশিংসু মসিদগী চাউনা কান্নরি হায়না মহাক্না হায়রদুনা নুমিদাংৱাইরমগী মতমদা গঙ্গা আর্তি মনুংদা হোন্দোরক্লিবা হিগী মশিংদা অঙকপা ফোঙদোকখি‍। “ময়াম্না মতৌ অসুম্না বনারসপু শেন্নদুনা থম্বিয়ু”, হায়না মহাক্না হায়খি‍।
মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা মীয়াম পুম্নমকপু ঙসিগী প্রোজেক্তশিংগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকখি অমদি বরানসীগী চাওখৎ খোঙচৎ বাবাগী থৌজালগা লোয়ননা মখা চত্থখিগনি হায়বগী থাজবা ফোঙদোকখি‍।
উত্তর প্রদেশগী গভর্নর, মিস অনন্দিবেন পতেল, উত্তর প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী য়োগী অদিত্যনাথ, উত্তর প্রদেশকী উপ মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী কেসব প্রসাদ মৌর্য় অমদি শ্রী ব্রজেস পাথক, হেভী ইন্দস্ত্রীগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী মহেন্দ্র নাথ পান্দে, হকশেল অমদি য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, প্রোফেসর এস.পি. সিংহ বঘেল, অমদি উত্তর প্রদেশ লৈঙাক্কী মন্ত্রী অমসুং অতৈ মীওইশিংসু থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍।
বেকগ্রাউন্দ
প্রধান মন্ত্রীনা দেদিকেতেদ ফ্রৈত কোরিদোরগী পন্দীৎ দীনদয়াল উপধ্যায় জংসন – সোন নগর রেলৱে লাইন মীয়ামদা কত্থোকখি‍। লুপা কর,র ৬৭৬০ চঙনা শেমগৎখিবা অনৌবা লাইন অসিনা পোৎচৈশিং হেন্না থুনা অমদি মতিং লৈনা পুথোক পুশিন তৌবদা মতেঙ ওইরগনি‍। লুপা করোর ৯৯০ হেন্না চঙনা ইলেক্ত্রিফিকেসন অমদি দব্লিংগী থবক পায়খৎখ্রবা রেলৱে লাইন অহুমসু মহাক্না লৈবাক্কী মফমদা কত্থোকখি‍। হায়রিবশিং অদুদি ঘাজিপুর সিতী – উনরিহর রেল লাইন, উনরিহর – জোনপুর রেল লাইন অমদি ভত্নি – উনরিহর রেল লাইন হায়বরিবশিং অসিনি‍। প্রোজেক্তশিং অসিনা উত্তর প্রদেশগী রেলৱে লাইনশিং চাদা ১০০ ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌবগী পান্দম ফংহনবদা মতেঙ পাংখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা, বরানসীদগী লখনৌ ফাওবা চৎপদা লায়থোকহল্লিবা অমদি থুনা য়ৌহল্লিবা, লুপা করোর ২৭৫০ হেন্না চঙনা শেমখিবা এন.ঐচ. ৫৬কী বরানসী – জোনপুর সেক্সন লেন মরিদা পাকথোকহনবগী থবকসু লৈবাক্কী মফমদা কত্থোকখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা বরানসীদা শঙ্গাগদবা প্রোজেক্তশিংগী মনুংদা, পি.দব্লিউ.দি. লম্বী ১৮ শেমগৎপা অমদি শেমজিনবা; বি.ঐচ.য়ু. কেম্পস্তা ইন্তরনেস্নেল গর্ল্স হোস্তে শাবা; সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ পেত্রোকেমিকেল্স ইঞ্জিয়রিং এন্দ তেক্নোলোজী (সিপেত) – ভোকেস্নেল সেন্তর এৎ ভিলেজ করসরা; পুলিস স্তেসন সিন্ধৌরা, পি.এ.সি. ভুল্লনপুর, ফাইয়র স্তেসন পিন্দ্রা অমদি গভর্নমেন্ত রেসিদেন্সিএল স্কুল তর্সাদাদা রেসিদেন্সিএল বিল্দিং অমসুং এমেনিতীশিং শাবা; ইকনমিক ওফেন্সেস রীছর্চ ওর্গনাইজেসন বিল্দিং; মোহন কত্রাদগী কোনিয়া ঘাত ফাওবগী সিৱর লাইন অমসুং রাম্না খুলদা মোদর্নর সেপ্তেজ মেনেজমেন্ত সিস্তেম; দবল-সাইদেদ বেকলিৎ এল.ই.দি. য়ুনিপোল ৩০; এন.দি.দি.বি. মিল্ক প্লান্ত রামনগরদা শন্থীগী বাইওগ্যাস প্লান্ত অমা; অমদি গঙ্গা তুরেলদা লাই খুরুম্বা লাকপশিংনা ঈরুপ্পদা মতেঙ ওইননা দশাস্বমেধ ঘাত্তা তোপ তোপ্পা অতাওবা ফি হোংফম জেত্তী অমা য়াওরি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ উয়ুং তমখিবা প্রোজেক্তশিংগী মনুংদা চৌখন্দী, করিপুর অমদি হরদতপুর রেলৱে স্তেসন মনাক্তা লেন অনিগী রেল ওবর ব্রিদ্জ (আর.ও.বি.) ৩ শাবা; ব্যাসনগর – পন্দীত দীনদয়াল উপধ্যায় জংসন রেল ফ্লাইওভর শাবা; অমদি পি.দব্লিউ.দি. লম্বী ১৫ শেমবা অমদি শেমজিনবা য়াওরি‍। হায়রিবা প্রোজেক্তশিং অসি পুন্না লুপা কর,র ৭৮০রোম চঙনা শেমগৎকদবনি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা জল জীবন মিসনগী মখাদা লুপা করোর ৫৫০ চঙনা শাগদবা খুঙ্গংগী থক্নবা ঈশিংগী স্কীম ১৯২গী উরেপ উয়ুংসু তমগনি‍। মসিনা খুঙ্গং ১৯২দা লৈরিবা মীওই লাখ ৭তা অরুবা থক্নবা ঈশিং ফংহনগনি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা মনিকর্নিকা অমসুং হরিসচন্দ্র ঘাত নৌনা দিজাইন তৌদুনা শেমগৎপগী উরেপ উয়ুংসু তম্লমখি‍। ঘাত অসি নৌনা শেমগৎকদৌরিবা অসিদা পব্লিক কনভিনিএন্স, ৱেতিং এরিয়া, উ থম্ফম, ফত্ত হৌদি লংথোকফম অমদি ইকো-ফ্রেন্দলী ওইবা পোৎলোয়ফমশিং য়াওগনি‍।
উরেপ উয়ুং তমখিবা অতোপ্পা প্রোজেক্তশিংদা দশাস্বমেধ ঘাত্তা অতাওবা ফি হোংফম জেত্তী শেমগৎপগুম্না বরানসীগী গঙ্গা তুরেলগী লাইনিংগী মরুওইবা ঈরুপফম তরুক্তা অতাওবা ফি হোংফম জেত্তীশিং, অমদি সিপেত কেম্পস করসরাদা মহৈরোয়শিংগী হোস্তেল য়াওরি‍।
থৌরম অদুদা, প্রধান মন্ত্রীনা উত্তর প্রদেশকী বেনিফিসরীশিংদা পি.এম. স্বানিধীগী লোন, পি.এম.এ.ৱাইগী খুঙ্গংগী য়ুমশিংগী সো অমসুং অয়ুস্মান ভারত কার্দশিংসু য়েন্থোকখি‍। মসিনা পি.এম.এ.ৱাই. বেনিফিসরী লাখ ৫গী য়ুম শঙ্গাবা, ইলিজিবল বেনিফিসরীশিংদা পি.এম. স্বানিধী লোন লাখ ১.২৫ য়েন্থোকপা অমসুং অয়ুস্মান কার্দ করোর ২.৮৮ য়েন্থোকপা হৌদোক্কনি‍।