ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ବାରଣାସୀରେ ୧୨,୧୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟ ଜଙ୍କସନ – ସୋନ ନଗର ରେଳ ଲାଇନ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡରକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି
ଏନଏଚ-୫୬ ର ବାରଣାସୀ – ଜଉନପୁର ସେକ୍ସନର ଚାରି ଲେନ ପ୍ରଶସ୍ତିକରଣକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି
ବାରଣାସୀରେ ଏକାଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି
ମଣିକର୍ଣ୍ଣିକା ଏବଂ ହରିଶ୍ଚନ୍ଦ୍ର ଘାଟର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି
ସିଆଇପିଇଟି କ୍ୟାମ୍ପସ କରସାରା ଠାରେ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ହଷ୍ଟେଲ ପାଇଁ ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ରଖିଛନ୍ତି
ପିଏମ ଏସଭିଏନିଧି ଋଣ, ପିଏମଏୱାଇ ଗ୍ରାମୀଣ ଘରର ଚାବି ଏବଂ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ବଣ୍ଟନ କରିଛନ୍ତି
“ଆଜିର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ପ୍ରାଚୀନ ଆତ୍ମାକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ସହିତ କାଶୀକୁ ଏକ ନୂତନ ଶରୀର ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଆମ ସଂକଳ୍ପର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ”
“ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗର ଏକ ନୂତନ ପରମ୍ପରା ସରକାର ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ତଥା ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ମତାମତ"
“ହିତାଧିକାରୀ ବର୍ଗ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷତାର ପ୍ରକୃତ ରୂପର ଏକ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଛନ୍ତି”
“ପିଏମ୍‍ ଆବାସ ଏବଂ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭଳି ଯୋଜନା ଏକାଧିକ ପୀଢିକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ”
“ଗରୀବଙ୍କ ଆତ୍ମ ସମ୍ମାନ ହେଉଛି ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି”
“ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ହେଉ କିମ୍ବା ଭିତ୍ତିଭୂମି ହେଉ, ଆଜି ବଜେଟର ଅଭା
07 JUL 2023 8:01PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ବାରଣାସୀରେ ୧୨,୧୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଓ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟ ଜଙ୍କସନ - ସୋନ ନଗର ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲପରିବହନ କରିଡରର ରେଳ ଲାଇନ, ତିନୋଟି ରେଳ ଲାଇନ ଯାହାର ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ କିମ୍ବା ଦୋହରୀକରଣ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି, ଏନଏଚ-୫୬ ର ବାରାଣାସୀ-ଜଉନନପୁର ସେକ୍ସନର ଚାରି ଲେନ ପ୍ରଶସ୍ତିକରଣ ଏବଂ ବାରଣାସୀରେ ଏକାଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକାଧିକ ରେଳବାଇ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି, ତତ୍‍ ସିହତ ୧୫ ଟି ପିଡବ୍ଲ୍ୟୁଡି ରାସ୍ତାର ର୍ନିମାଣ ଏବଂ ନବୀକରଣ, ୧୯୨ ଟି ଗ୍ରାମୀଣ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଜନା, ମଣିକର୍ଣ୍ଣିକା ଏବଂ ହରିଶ୍ଚନ୍ଦ୍ର ଘାଟର ପୁନଃ ର୍ନିମାଣ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଛଅ ଟି ଧାର୍ମିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଗାଧୋଇବା ଘାଟରେ ଭାସମାନ ପୋଷାକ ବଦଳାଇବା ପ୍ରକୋଷ୍ଠ, ସିଆଇପିଇଟି କ୍ୟାମ୍ପସ୍ କରସାରା ଠାରେ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ହଷ୍ଟେଲ ନିର୍ମାଣର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମଧ୍ୟ ପିଏମ ଏସଭିଏନିଧି, ପିଏମଏୱାଇ ଗ୍ରାମୀଣ ଘରର ଚାବି ଏବଂ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ କାର୍ଡର ବଣ୍ଟନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଘଟଣାସ୍ଥଳରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଣିକର୍ଣ୍ଣିକା ଏବଂ ହରିଶ୍ଚନ୍ଦ୍ର ଘାଟର ମଡେଲକୁ ବୁଲି ଦେଖିଥିଲେ ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୂଜାର୍ଚ୍ଚନା ଶ୍ରାବଣ ମାସର ଆରମ୍ଭ, ଭଗବାନ ବିଶ୍ୱନାଥଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଏବଂ ମା ଗଙ୍ଗା ଏବଂ ବାରାଣାସୀର ଲୋକଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଜୀବନ ଏକ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଲଟିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ହଜାର ହଜାର ଶିବ ଭକ୍ତ ବାରଣାସୀରେ "ଜଳ” ଅର୍ପଣ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ସହରରେ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ସମାଗମ ହେବେ । ବାରାଣାସୀକୁ ଆସୁଥିବା ଲୋକମାନେ ସର୍ବଦା ଖୁସି ଅନୁଭବ ସହିତ ଫେରି ଥାଆନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିବା ସହିତ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ଆତିଥ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଜି୨୦ ର ପ୍ରତିନିଧୀଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ଏବଂ ପୂଜାସ୍ଥଳୀଗୁଡିକୁ ପରିଷ୍କାର ଏବଂ ଭବ୍ୟ ରଖିବା ପାଇଁ ସେ କାଶୀବାସୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରାୟ ୧୨,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, କାଶୀକୁ ଏକ ନୂତନ ଶରୀର ଯୋଗାଇବାବେଳେ ଏହା ଆମର ସଂକଳ୍ପର ବିସ୍ତାର । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ସେ ଲୋକଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ପୂର୍ବରୁ ଆଲୋଚନା କରିଥିବା ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବ କାଳରେ ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଜଡିତ ନଥିଲା । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା ଏବଂ କଥାବାର୍ତ୍ତାର ଏକ ନୂତନ ପରମ୍ପରା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ମତାମତ । ଏହାଦ୍ୱାରା ବିଭାଗ ଏବଂ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅନେକ ବର୍ଷ ପରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପ୍ରକୃତ ଲାଭ ସଠିକ୍‍ ଲୋକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଜନାର ଲାଭ ଶେଷ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ସରକାର ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିବାବେଳେ ହିତାଧିକାରୀ ବର୍ଗ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷତାର ଏକ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଏହି ଉପାୟ ଦ୍ୱାରା କମିଶନ ଚାହୁଁଥିବା, ଦଲାଲ ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତମାନଙ୍କୁ ଶେଷ କରିବାର ସହାୟତା ମିଳିଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଦୁର୍ନୀତି ଏବଂ ଭେଦଭାବ ଦୂର ହୋଇ ପାରିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାର କେବଳ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ଏବଂ ଗୋଟିଏ ପୀଢି ପାଇଁ କାମ କରିନାହାଁନ୍ତି ବରଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପୀଢିର ଜୀବନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ସେ ପିଏମଏୱାଇ ର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରିବାରଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଆଜି ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ୪ ଲକ୍ଷ ପକ୍କା ଘର ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଘରଗୁଡିକ ସୁରକ୍ଷା ଭାବନା ଜାଗ୍ରତ କରେ ଏବଂ ମାଲିକମାନଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବଢାଇଥାଏ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅଧିକାଂଶ ଘର ମାଲିକ ହେଉଛନ୍ତି ମହିଳା ଯେଉଁମାନଙ୍କ ନାମରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସମ୍ପତ୍ତି ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଥିଲା । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପକ୍କା ଘରଗୁଡିକ ଏହିପରି ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ନିରାପତ୍ତାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ଯୋଗାଇଥାଏ ।
ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ପ୍ରଭାବକୁ ଜାରି ରଖି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା କେବଳ ୫ ଲକ୍ଷ ମୂଲ୍ୟର ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସାରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ, ଏହା ଏକାଧିକ ପୀଢିକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ କାରଣ ଚିକିତ୍ସା ଖର୍ଚ୍ଚ ପୀଢିକୁ ଋଣ ଭିତରକୁ ଠେଲି ଦେଇପାରେ । ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନା ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଏହି ସମସ୍ୟାରୁ ରକ୍ଷା କରୁଛି । ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ମିଶନ ମୋଡରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ କାର୍ଡର ଉପଲବ୍ଧତା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ବହୁତ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ କାର୍ଡର ଏକ କୋଟି ଷାଠିଏ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ବଣ୍ଟନ ଆରମ୍ଭ ହେବାର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇଛି ।
ଏକ ଦେଶର ସମ୍ବଳ ଉପରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ ଦାବିଦାର ହେଉଛନ୍ତି ଗରିବ ଏବଂ ବଞ୍ଚିତ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖକରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୫୦ କୋଟି ଜନ ଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ ପରି ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତିର ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ବନ୍ଧକ ବିନା ଋଣ ପ୍ରଦାନ । ଏହା ଗରିବ, ଦଳିତ, ବଞ୍ଚିତ, ପଛୁଆ, ଆଦିବାସୀ, ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ଏବଂ ମହିଳା ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପିଏମ୍‍ ଏସଭିଏନିଧି ଉପରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦିଓ ଅଧିକାଂଶ ରାସ୍ତାକଡ ବିକ୍ରେତା ପଛୁଆ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅଟନ୍ତି, ଅତୀତର ସରକାରମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିନାହାଁନ୍ତି ଏବଂ କେବଳ ସେମାନଙ୍କୁ ହଇରାଣ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୩୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ପିଏମ ଏସଭିଏନିଧି ରୁ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଜି ବାରାଣାସୀରେ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଗରିବଙ୍କ ଆତ୍ମ ସମ୍ମାନ ହେଉଛି ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ।
ପାଣ୍ଠିର ଚିରାଚରିତ ଅଭାବକୁ ନେଇ ପୂର୍ବ ଶାସନଗୁଡିକର ମୌଳିକ ଅସାଧୁତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଆଜି ସେ କହିଛନ୍ତି, ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ହେଉ କିମ୍ବା ଭିତ୍ତିଭୂମି ହେଉ, ବଜେଟର ଅଭାବ ନାହିଁ । ସମାନ ଟିକସଦାତା, ସମାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା, କେବଳ ସରକାର ବଦଳିଛନ୍ତି । ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ବଦଳିବା ସହିତ ଫଳାଫଳ ମଧ୍ୟ ଅନୁସରଣ ହେଲା ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସ୍କାମର ଖବର ଏବଂ ଅତୀତର କଳା ବଜାରୀକୁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଖବର ବଦଳରେ ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଉତ୍ସର୍ଗ ଖବର ସ୍ଥାନ ପାଇଛି । ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନର ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ ସେ ପୂର୍ବ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡରର ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରାକ୍‌ର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ୨୦୦୬ ରେ ପରିକଳ୍ପିତ ହୋଇଥିବାବେଳେ ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗୋଟିଏ କିଲୋମିଟରର ଟ୍ରାକ ମଧ୍ୟ ଦେଖି ନାହିଁ । ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି ଏବଂ ସେହି ଅଞ୍ଚଳରେ ମାଲ ଗାଡି ଚଳାଚଳ କରୁଛି । ଆଜି ଦୀନ ଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟ ଜଙ୍କସନର ନୂତନ ସୋନ ନଗର ସେକ୍ସନକୁ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି । ଏହା କେବଳ ମାଲଗାଡିର ଗତି ବଢାଇବ ନାହିଁ ବରଂ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ପୂର୍ବ ଭାରତରେ ଅନେକ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲୁଥିବା ଟ୍ରେନ୍ ପାଇଁ ଦେଶର ଇଚ୍ଛା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ରାଜଧାନୀ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ପ୍ରାୟ ୫୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଦୌଡୁଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଏହା କେବଳ ୧୬ଟି ରୁଟରେ ଚାଲୁଛି । ସେ ଶତାବ୍ଦୀ ଏକ୍ସପ୍ରେସର ଉଦାହରଣ ମଧ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯାହା ୩୦-୩୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ କେବଳ ୧୯ ରୁଟରେ ଚାଲୁଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଟ୍ରେନ୍ ୪ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୫ ରୁଟରେ ଚାଲୁଛି । ଦେଶର ପ୍ରଥମ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ବନାରସ ନାଁରେ ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଗୋରଖପୁର - ଲକ୍ଷ୍ନୌ ଏବଂ ଯୋଧପୁର - ଅହମ୍ମଦାବାଦ ରୁଟରେ ଦୁଇଟି ନୂତନ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଟ୍ରେନକୁ ଗୋରଖପୁରରୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ଏହି ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ସୁପରହିଟ୍ ହୋଇପାରିଛି ଏବଂ ଏହାର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେହି ଦିନଟି ଦୂର ନୁହେଁ ଯେତେବେଳେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ ।
ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କାଶୀର ଯୋଗାଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ କରାଯାଇଥିବା ଅଭୂତପୂର୍ବ କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ସୂଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଅନେକ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ୭ କୋଟି ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଏବଂ ଭକ୍ତ କାଶୀକୁ ଆସିଥିଲେ ଯାହା ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୨ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ରିକ୍ସା ଚାଳକ, ଦୋକାନୀ, ଢାବା ଏବଂ ହୋଟେଲ ଏବଂ ବନାରସୀ ଶାଢୀ ଶିଳ୍ପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଆୟର ଉତ୍ତମ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା । ଏଥିସହ ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ନାବିକମାନେ ବହୁ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଗଙ୍ଗା ଆରତୀ ସମୟରେ ଡଙ୍ଗା ସଂଖ୍ୟା ଦେଖି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଥିଲେ, ଆପଣମାନେ ଏହିପରି ବନାରସର ଯତ୍ନ ନିଅନ୍ତୁ ।
ଅଭିଭାଷଣ ସମାପ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜିର ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ ବାବାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ସହିତ ବାରାଣାସୀର ବିକାଶ ଯାତ୍ରା ଜାରି ରହିବ ବୋଲି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ।
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମତୀ ଆନନ୍ଦୀବେନ ପଟେଲ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଉପ-ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କେଶବ ପ୍ରସାଦ ମୌର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଭାରୀ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବ୍ରଜେଶ ପାଠକ, କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମହେନ୍ଦ୍ର ନାଥ ପାଣ୍ଡେ, ପ୍ରଫେସର ଏସ୍ ପି ସିଂ ବାଘେଲ ଏବଂ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟ ଜଙ୍କସନ - ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡରର ସୋନ ନଗର ରେଳ ଲାଇନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ୬୭୬୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ର୍ନିମିତ ଏହି ନୂତନ ଲାଇନ ଦ୍ରବ୍ୟର ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଗତିକୁ ସହଜ କରିବ । ସେ ଦେଶକୁ ତିନୋଟି ରେଳ ଲାଇନ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି ଯାହାର ୯୯୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ କିମ୍ବା ଦୋହରୀକରଣ ହୋଇଛି । ଏଥିମଧ୍ୟରେ ଗାଜୀପୁର ସହର - ଅଉଁରିହର ରେଳ ଲାଇନ, ଅଉଁରିହର- ଜଉନପୁର ରେଳ ଲାଇନ ଏବଂ ଭଟ୍ଟାନି- ଅଉଁରିହର ରେଳ ଲାଇନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ରେଳ ଲାଇନର ଶତପ୍ରତିଶତ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ ହାସଲ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏନଏଚ-୫୬ ର ବାରାଣାସୀ – ଜଉନପୁର ସେକ୍ସନର ଚାରି ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ପ୍ରଶସ୍ତିକରଣକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କିରଛନ୍ତି ଯାହା ୨୭୫୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହା ବାରାଣାସୀରୁ ଲକ୍ଷ୍ନୌ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ଯାତ୍ରାକୁ ସହଜ କରିବ ।
ବାରାଣାସୀର ଏକାଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଥିବା ଏକାଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟରେ ୧୮ ଟି ପିଡବ୍ଲୁଡି ରାସ୍ତାର ର୍ନିମାଣ ଏବଂ ନବୀକରଣ; ବିଏଚୟୁ କ୍ୟାମ୍ପସରେ ର୍ନିମିତ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଳିକା ହଷ୍ଟେଲ କୋଠା; ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଆଣ୍ଡ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି (ସିଆଇପିଇଟି) - କାରସାରା ଗାଁରେ ଧନ୍ଦାମୂଳକ ତାଲିମ କେନ୍ଦ୍ର; ପୋଲିସ୍ ଷ୍ଟେସନ ସିନ୍ଧାଉରାରେ ଆବାସିକ ସୌଧ ଓ ସରଞ୍ଜାମ, ପିଏସି ଭୁଲାନପୁର, ଫାୟାର ଷ୍ଟେସନ୍ ପିନ୍ଦ୍ରା ଏବଂ ତାରସାଦାରେ ସରକାରୀ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ; ଅର୍ଥନୈତିକ ଅପରାଧ ଗବେଷଣା ସଂଗଠନ ସୌଧ ର୍ନିମାଣ; ମୋହନ କାଟ୍ରା ଠାରୁ କୋନିଆ ଘାଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱେରେଜ୍ ଲାଇନ ଏବଂ ରାମନା ଗାଁରେ ଏକ ଆଧୁନିକ ମଳ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥା; ୩୦ ଡବଲ୍ ସାଇଡ୍ ବ୍ୟାକ୍ଲିଟ୍ ଏଲଇଡି ୟୁନିପୋଲ୍‌; ଏଡିଡିବି ଦୁଗ୍ଧ କାରଖାନା ରାମନଗରରେ ଏକ ଗୋବର ଭିତ୍ତିକ ବାୟୋ-ଗ୍ୟାସ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ; ଏବଂ ଦଶାଶ୍ୱମେଧ ଘାଟରେ ଏକ ନିଆରା ଭାସମାନ ପୋଷାକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରକୋଷ୍ଠ ଜେଟି ଯାହା ଗଙ୍ଗା ନଦୀରେ ଭକ୍ତଙ୍କ ସ୍ନାନକୁ ସହଜ କରିବ ।
ଯେଉଁ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି, ତାହା ହେଉଛି ଚଉଖଣ୍ଡି, କାଦିପୁର ଏବଂ ହରଦତ୍ତପୁର ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ନିକଟରେ ୩ ଟି ଦୁଇ ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ରେଳ ଓଭର ବ୍ରିଜ୍ (ଆରଓବି) ର୍ନିମାଣ; ବ୍ୟାସନଗର ର୍ନିମାଣ - ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟ ଜଙ୍କସନ୍‍ ରେଳ ଫ୍ଲାଏ ଓଭର; ଏବଂ ୧୫ ପିଡବ୍ଲୁଡି ରାସ୍ତା ର୍ନିମାଣ ଏବଂ ନବୀକରଣ । ପ୍ରାୟ ୭୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ବିକଶିତ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ୫୫୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ର୍ନିମିତ ହେବାକୁ ଥିବା ୧୯୨ ଟି ଗ୍ରାମୀଣ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଜନାର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ୧୯୨ ଟି ଗାଁର ୭ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଇବ ।
ମଣିକର୍ଣ୍ଣିକା ଏବଂ ହରିଶ୍ଚନ୍ଦ୍ର ଘାଟର ପୁନଃ ର୍ନିମାଣ ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ପୁନଃ ର୍ନିମାଣ ଘାଟଗୁଡିକରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସୁବିଧା, ଅପେକ୍ଷା ସ୍ଥାନ, କାଠ ମହଜୁଦ, ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ନିଷ୍କାସନ ଏବଂ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଶବଦାହ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିବ ।
ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ଯାହାର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ହୋଇଛି, ବାରାଣାସୀର ଗଙ୍ଗା ନଦୀ କୂଳରେ ଛଅଟି ଧାର୍ମିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଗାଧୋଇବା ଘାଟରେ ଭାସମାନ ପୋଷାକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରକୋଷ୍ଠର ଜେଟି ଏବଂ ଦଶାଶ୍ୱମେଧ ଘାଟର ଭାସମାନ ପୋଷାକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରକୋଷ୍ଠ ଜେଟୀ ଏବଂ ସିଆଇପିଇଟି କ୍ୟାମ୍ପସ କରସାରା ଠାରେ ଛାତ୍ରଙ୍କ ପାଇଁ ହଷ୍ଟେଲ ର୍ନିମାଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ପିଏମ୍‍ ଏସଭିଏନିଧି ଋଣ, ପିଏମଏୱାଇ ଗ୍ରାମୀଣ ଗୃହର ଚାବି ଏବଂ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ କରିଥିଲେ । ଏହା ୫ ଲକ୍ଷ ପିଏମଏୱାଇ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଗୃହ ପ୍ରବେଶ, ଯୋଗ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ ପିଏମ ଏସଭିଏନିଧି ଋଣ ବଣ୍ଟନ ଏବଂ ୨.୮୮ କୋଟି ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
PM inaugurates and lays foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 12,100 crores in Varanasi, Uttar Pradesh
Inaugurates Pt. Deendayal Upadhyaya Junction - Sonnagar railway line of Dedicated Freight Corridor
Dedicates four-lane widening of Varanasi - Jaunpur section of NH-56
Inaugurates multiple projects in Varanasi
Lays foundation stone for redevelopment of Manikarnika and Harishchandra Ghats
Lays foundation stone for students’ hostel at CIPET campus Karsara
Distributes loans of PM SVANidhi, keys of PMAY Rural houses and Ayushman cards to beneficiaries
“Today’s projects are expansion of our resolution of providing a new body to Kashi while retaining its ancient soul”
“Government has started a new tradition of dialogue and interaction with the beneficiaries, meaning ‘direct benefit as well as direct feedback”
“Beneficiary class has become an example of the truest form of social justice and secularism”
“Schemes like PM Awas and Ayushman impact multiple generations”
“Self-respect for the poor is Modi’s guarantee”
“Whether it is Gareeb Kalyan or infrastructure, there is no shortage of budget today”
07 JUL 2023 8:01PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated and laid the foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 12,100 crores in Varanasi, Uttar Pradesh today. The projects include the dedication of Pt. Deendayal Upadhyaya Junction - Son Nagar railway line of Dedicated Freight Corridor, three railway lines whose electrification or doubling has been completed, four-lane widening of Varanasi-Jaunpur section of NH-56, and multiple projects in Varanasi. The Prime Minister laid the foundation stone for multiple railway projects including the construction and renovation of 15 PWD roads, 192 rural drinking water schemes, redesigning and redevelopment of Manikarnika and Harishchandra Ghats including floating changing room jetties at six religiously significant bathing ghats and construction of students’ hostel at CIPET campus Karsara. Shri Modi also initiated the distribution of loans of PM SVANidhi, keys of PMAY Rural houses and Ayushman Bharat cards. Upon arriving at the venue, the Prime Minister took a walkthrough of the model of Manikarnika and Harishchandra Ghats.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that life becomes a blessing with the beginning of the pious month of Sravan, blessings of Lord Vishwanath, and Maa Ganga and the presence of the people of Varanasi. The Prime Minister noted that thousands of Shiva devotees are turning up to Varanasi to offer ‘Jal’ and said that it is certain that the city will witness a record number of pilgrims. “Those coming to Varanasi always return with a happy feeling”, the Prime Minister said as he highlighted the hospitality of the citizens. He praised the people of Kashi for welcoming the delegates of G20 and keeping the premises of places of worship clean and grand.
Referring to the projects worth about 12000 crore rupees for which foundation stones were laid. “This is an expansion of our resolution of providing a new body to Kashi while retaining its ancient soul”, the Prime Minister said. He congratulated the people for the projects.
The Prime Minister, who had earlier interacted with the beneficiaries of various schemes, said that during the earlier times, the schemes were not connected with the grassroots. He said that the current government has started a new tradition of dialogue and interaction with the beneficiaries, meaning ‘direct benefit as well as direct feedback”. This has resulted in better performances by the departments and officers, he added. “So many years after Independence, the true benefit of democracy has reached the correct people in the true sense”, the Prime Minister continued.
The Prime Minister underlined that the beneficiary class has become an example of the truest form of social justice and secularism as the Government strives to take the benefits to the last man in every scheme. This approach, the Prime Minister said, has led to the culling of commission seekers, brokers and scamsters thereby eliminating corruption and discrimination.
In the last 9 years, the Prime Minister said, the Government has not worked just for one family and a single generation but worked towards improving the lives of future generations as well. He gave the example of PMAY where more than 4 crore families have been handed pucca homes and mentioned that 4 lakh pucca homes have been delivered to beneficiaries in Uttar Pradesh today. “These homes instill a feeling of security and boost the self-confidence of the owners”, the Prime Minister said as he highlighted that most of the homeowners are women who have had a property registered in their names for the first time. He said that these pucca houses provide a means of financial security to such women.
Continuing with the impact of the government schemes, the Prime Minister pointed out that Ayushman Bharat Scheme also is not limited to just free treatment worth 5 lakh, it impacts multiple generations as medical expenses can push generations into penury and debt. “Ayushman Yojana is protecting poor people from this fate. That is why, I am striving so hard to ensure the availability of the card to every poor in a mission mode, he said. Today’s event witnessed the start of the distribution of Ayushman Bharat Cards to one crore sixty lakh people.
“The biggest claim on the resources of a nation is of the poor and deprived”, the Prime Minister said, mentioning the steps of financial inclusion like 50 crore Jan Dhan Accounts, and loans without collateral under Mudra Scheme. This has benefited the poor, dalit, deprived, backward, tribal, minorities and women entrepreneurs.
The Prime Minister touched upon PM SVANidhi and said that even though most of the street vendors hail from backward communities, the Governments from the past never addressed their issues and only harassed them. The Prime Minister informed that more than 35 lakh people have benefitted from PM SVANidhi Yojna so far, and today, loans have been disbursed to more than 1.25 lakh beneficiaries in Varanasi. “Self-respect for the poor is Modi’s guarantee”, the Prime Minister exclaimed.
The Prime Minister highlighted the basic dishonesty of the previous regimes leading to perpetual deficiency of funds. Today, he said, “Whether it is Gareeb Kalyan or infrastructure, there is no shortage of budget. The same tax-payer, the same system, just the government has changed. As intentions changed, results also followed”, he said. News of scams and black marketing of the past have been replaced by the news of dedication and foundation stones of new projects. He gave the example of the Eastern Dedicated freight corridor, a project for a special track for goods trains, as an example of this change. He informed that the project conceived in 2006, did not see even a single kilometer long track till 2014. In the last 9 years, a significant part of the project has been completed and goods trains are operating in that area. “Even today, the new Sonnagar section from Deen Dayal Upadhyay Junction has been inaugurated. This will not only increase the speed of goods trains but many new employment opportunities will be created in Purvanchal and Eastern India”, he added.
Underlining the country’s desire for fast-running trains, the Prime Minister informed that even though the Rajdhani Express ran for the first time in the country about 50 years ago, it could run only on 16 routes today. He also gave the example of Shatabdi Express which began 30-35 years ago but is currently running on 19 routes only. The Prime Minister highlighted the Vande Bharat Express and informed that the train is running on 25 routes in a short span of 4 years. “Banaras has the claim for the country's first Vande Bharat”, the Prime Minister added. He informed that two new Vande Bharat Express trains have been flagged off from Gorakhpur today on Gorakhpur – Lucknow and Jodhpur – Ahmedabad routes. “This Vande Bharat has become such a superhit among the middle class of the country and its demand is only increasing”, Shri Modi said. He expressed confidence that the day is not far when Vande Bharat will connect every corner of the country.
Throwing light on the unprecedented work carried out to improve the connectivity of Kashi in the last 9 years, the Prime Minister underlined that it has created many new employment opportunities. He noted that 7 crore tourists and devotees came to Kashi which was a 12-fold rise within one year, thereby creating better opportunities for income from rickshaw pullers, the shopkeepers, to people working in dhabas and hotels and Banarasi saree industry. He also pointed out that the oarsmen have benefited a lot and expressed amazement at the number of boats during the Ganga Aarti in the evening. “You people keep taking care of Banaras like this”, he said.
Concluding the address, the Prime Minister congratulated everyone for today’s project and expressed confidence that the development journey of Varanasi will continue with Baba's blessings.
Governor of Uttar Pradesh, Ms Anandiben Patel, Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath, Deputy Chief Ministers of Uttar Pradesh, Shri Keshav Prasad Maurya and Shri Brajesh Pathak, Union Minister for Heavy Industries, Shri Mahendra Nath Pandey, Union Minister of State for Health and Family Welfare, Prof S P Singh Baghel, and Minister of Uttar Pradesh Government among others were present on the occasion.
Background
The Prime Minister dedicated Pt. Deendayal Upadhyaya Junction - Son Nagar railway line of Dedicated Freight Corridor. Built at a cost of more than Rs 6760 crores, the new line will facilitate faster and more efficient movement of goods. He also dedicated to the nation three railway lines whose electrification or doubling has been completed at a cost of more than Rs 990 crores. These include Ghazipur city - Aunrihar rail line, Aunrihar- Jaunpur rail line and Bhatni- Aunrihar rail line. These projects have helped in achieving 100 percent electrification of railway lines in Uttar Pradesh.
The Prime Minister dedicated to the nation, the four-lane widening of the Varanasi - Jaunpur section of NH-56, which has been completed at a cost of more than Rs 2750 crore making travel from Varanasi to Lucknow easier and faster;
Among the multiple projects in Varanasi that will be inaugurated by the Prime Minister include the construction and renovation of 18 PWD roads; International Girls Hostel building constructed at BHU campus; Central Institute of Petrochemicals Engineering & Technology (CIPET)- Vocational Training Centre at village Karsara; Residential buildings and amenities in Police station Sindhaura, PAC Bhullanpur, Fire station Pindra and Govt residential school Tarsada; Economic Offences Research Organization building; Sewer line from Mohan Katra to Konia Ghat and a modern septage management system in village Ramna; 30 double-sided backlit LED unipoles; a cow dung-based bio-gas plant at NDDB Milk plant Ramnagar; and a unique floating changing rooms jetty at Dashashwamedh ghat which will facilitate the bathing of devotees in river Ganga.
The projects whose foundation stones were laid by the Prime Minister include the construction of 3 two-lane rail over bridge (ROB) near Chaukhandi, Kadipur and Hardattpur railway stations; the construction of Vyasnagar - Pt. Deendayal Upadhyay Junction rail flyover; and construction and renovation of 15 PWD roads. These projects will be developed at a cumulative cost of about Rs 780 crores.
The Prime Minister also laid the foundation stone of 192 rural drinking water schemes, to be built at a cost of more than Rs 550 crores under the Jal Jeevan Mission. It will provide pure drinking water to 7 lakh people in 192 villages.
The Prime Minister also laid the foundation stone for redesigning and redevelopment of Manikarnika and Harishchandra Ghats. The redevelopment ghats will have provisions for public conveniences, waiting areas, wood storage, waste disposal and eco-friendly cremation pyres.
Other projects whose foundation stones were laid include floating changing room jetties at six religiously significant bathing ghats on the river Ganges in Varanasi on the lines of floating changing room jetties of Dashashwamedh Ghat and the construction of students hostel at CIPET campus Karsara.
During the programme, the Prime Minister also distributed the loans of PMSVANidhi, keys of PMAY Rural houses and Ayushman Bharat cards to the beneficiaries in Uttar Pradesh. This will kickstart the Grih Pravesh of 5 lakh PMAY beneficiaries, the distribution of 1.25 lakh PMSVANidhi loans to eligible beneficiaries and the distribution of 2.88 crores Ayushman cards.