Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of 17th Indian Cooperative Congress
01 JUL 2023 2:46PM by PIB Delhi
My cabinet colleague Shri Amit Shah, President of the National Cooperative Union Mr. Dileep Sanghani, Dr. Chandrapal Singh Yadav, all members of cooperative unions from every nook and corner of the country, our farmer brothers and sisters, other dignitaries, ladies and gentlemen! My heartiest congratulations to all of you on the 17th Indian Cooperative Conference! I welcome and greet you all to this conference!
Friends,
Today our country is working on the goal of a developed and a self-reliant India. And I had declared from the ramparts of the Red Fort that everyone's effort is necessary to achieve each of our goals and the spirit of cooperatives also sends out the message of everyone's effort. Today, we rank number-1 in milk production in the world, thanks to the contribution made by the dairy co-operatives. India is one of the largest sugar producing countries in the world; and again, our cooperatives play a major role in this too. In a large part of the country, cooperatives have become a major support for small farmers. Today, our mothers and sisters hold about 60 percent participation in the cooperative sectors like dairy. So, to pursue the massive goals for a developed India, we decided to give a big push to cooperatives. Like Amit Bhai has just described in detail, for the first time we have formed a separate ministry for cooperatives and have made a provision for a separate budget. Today co-operatives are being provided with the same facilities and the same platforms that are available to the corporate sector. In order to further strengthen the cooperative societies, tax rates have also been reduced for them. The issues related to cooperative sector which were pending for years are being resolved at a rapid pace. Our government has also strengthened cooperative banks. Rules and regulations have been eased for co-operative banks to help them open new branches and to help them provide banking services at people's doorstep.
Friends,
A large number of our farmer brothers and sisters are associated with this programme. You are experiencing the changes that have come from the reformed policies as well as the decisions that have been taken in the last 9 years. You might remember the usual and frequent demands of the farmers prior to 2014. Farmers used to complain that they would get very little assistance from the government. And whatever little help was received used to go to the middlemen. Small and medium farmers of the country remained deprived of the benefits of the government schemes. This situation has completely changed in the last 9 years. Today, crores of small farmers are getting PM Kisan Samman Nidhi. No more middlemen and no bogus beneficiaries! In the last four years, Rs 2.5 lakh crore have been sent directly to the bank accounts of the farmers under this scheme. All of you are leading the cooperative sector; so, I hope that you will look into these figures closely. If I compare it with another figure, you will easily be able to guess how big this amount is! If we add the total agriculture budget of the 5 years before 2014, it was less than Rs 90 thousand crore! That is, almost 3 times the amount spent on the whole agriculture system of the entire country at that time, have been spent by us only on one single scheme i.e. PM Kisan Samman Nidhi.
Friends,
Modi guarantees that the farmers would not be burdened with the rising costs of fertilizers and chemicals around the world. The BJP government at the centre has given you this guarantee. Today, the farmer is getting a bag of urea at a cost of less than Rs.270 per bag. The same bag is available for Rs 720 in Bangladesh, Rs 800 in Pakistan, Rs 2100 in China. And brothers and sisters, in a developed country like America, farmers are getting the same amount of urea for more than Rs 3,000. I don't think you're getting my point. We must understand this difference. What is a guarantee after all? It shows how much effort is required to transform the life of the farmer. Overall, if we look at the last 9 years and I am talking only about fertilizer subsidy alone, the BJP government has spent more than Rs 10 lakh crore. What could be a bigger guarantee than this?
Friends,
From the very beginning, our government has been very serious about ensuring that farmers get a fair price for their crops. In the last 9 years, farmers have received more than Rs 15 lakh crore as a result of increasing the MSP. That means, if you calculate, every year the central government is spending more than Rs 6.5 lakh crore on agriculture and farmers which means that every year, on an average, the government is providing Rs 50 thousand to every farmer in some form or the other. That is, in the BJP government, farmers are guaranteed to get Rs 50 thousand every year in different ways. This is Modi's guarantee. And I am talking about what I have already done; these are not promises.
Friends,
In line with the farmer friendly approach, another major decision has been taken a few days back. The central government has announced a package of Rs 3 lakh 70 thousand crores for the farmers. Moreover, the fair and remunerative price for sugarcane farmers has now been increased to a record Rs 315 per quintal. This will directly benefit more than 5 crore sugarcane farmers and lakhs of workers working in sugar mills.
Friends,
The country's cooperative sector is going to play a major role in order to raise the potential of the country's villages and the country's farmers in 'Amritkaal'. Together, the government and the cooperative will give double strength to the resolve of a developed India, a self-reliant India. The government increased transparency with Digital India and delivered benefits directly to every beneficiary. Today, even the poorest of the poor people of the country believe that corruption and nepotism at the higher level has come to an end. Now, when cooperatives are being promoted so much, it is necessary that the common man, our farmers, our cattle rearers should also experience these things in their everyday life and believe the same. It is imperative that the cooperative sector becomes a model of transparency and corruption-free governance. The trust of the ordinary citizens of the country in the co-operatives should be stronger. To ensure that, it is imperative that the digital system is promoted in cooperatives as much as possible. We have to end the dependence on cash transactions. For this, all the people from the cooperative sector need to make efforts through a campaign. I have done a crucial job for you by forming a ministry. Now you do an equally crucial job for me by moving towards digital and going cashless and ensuring complete transparency. If we all put efforts together, we will surely get success very quickly. Today India is recognized in the world for its digital transactions. In such a scenario, cooperative societies and cooperative banks will also have to take the lead in it. With this, transparency as well as your efficiency in the market will increase and better competition will also be possible.
Friends,
The most important primary level co-operative society i.e. PACS, will now become a model of transparency and modernity. I am told that computerization of more than 60 thousand PACS being done so far and I congratulate you for the same. But it is very important that the cooperatives also improve their work and lay emphasis on the use of technology. When every level of co-operative societies will adopt a system like core banking, and when the members will accept 100 percent online transactions, it will be of great benefit to the country.
Friends,
Today you can see that India's exports are constantly creating new records. ‘Make in India; is also being discussed all over the world today. In such a scenario, the government is trying to ensure that cooperatives also increase their contribution in this field. With this objective, today we are particularly encouraging cooperative societies related to manufacturing. The tax for them has also been reduced to a great extent now. Cooperative sector is also playing a major role in increasing exports. Our co-operatives are doing a commendable job in the dairy sector. Milk powder, butter and ghee are being exported in large quantities today. Now probably they are entering the field of honey as well. There is no lack of strength in our villages and countryside, but we have to move forward with determination. Today, India's coarse grains, Millets, which is identified as 'Sri Anna' in the world have become a hot topic of discussion now. For this a new market is being created in the world. And I had just visited America. The banquet hosted by the US President, included coarse grains, or a variety of 'Sri Anna'. Due to the initiative of the Government of India, this year is being celebrated as International Year of Millets all over the world. Can't co-operative friends like you make efforts to take the country's food grains to the world market? And with this, small farmers too will get a major source of income. This will start a new tradition of nutritious food. You must make efforts in this direction and carry forward the efforts of the government.
Friends,
Over the years we have shown that when there is will power, even the biggest of the challenges can be challenged. For example, I will talk to you about the sugarcane co-operatives. There was a time when farmers used to receive lower price for sugarcane and the money was also stuck for years together. Even if the production of sugarcane increased, the farmers would be in trouble and if the production of sugarcane fell the farmers were definitely in trouble. In such a situation, the trust of the sugarcane farmers in the cooperatives was weakening. We focused on finding a permanent solution to this problem. We provided a package of Rs 20 thousand crore to sugar mills to clear the old pending payments of sugarcane farmers. We focused on producing ethanol from sugarcane and blending of ethanol with petrol. Just imagine, in the last 9 years ethanol worth Rs 70 thousand crore has been purchased from sugar mills. This has helped the sugar mills to make timely payments to the sugarcane farmers. Earlier, our government abolished the tax which was used to be imposed on paying a higher price for sugarcane. So, we have also resolved the decades-old problems related to tax. In this year’s budget too, special assistance of Rs 10,000 crore has been allocated to cooperative sugar mills to settle old claims. All these efforts are bringing permanent changes in the sugarcane sector, strengthening the cooperatives within this sector.
Friends,
On one hand we have to increase exports, while on the other hand we have to continuously reduce our dependence on imports. We often say that India is self-sufficient in food grains. But what is the reality? Self-sufficiency in wheat, paddy and sugar alone is not enough. When we talk about food security, it should not just be limited to wheat and rice. I want to remind you of a few things. We need to wake up my farmer brothers and sisters! You will be shocked to know that be it the import of edible oil, import of pulses, import of fish feed or of processed and other products in the food sector, every year we spend 2 - 2.5 lakh crore rupees on these items. The money goes abroad. That means this money has to be sent abroad. Is this the right thing for a food-dominated country like India? The leadership of such a huge promising cooperative sector is in front of me. So, I naturally expect from you that we move in the direction of a revolution. Should this money go into the pockets of the farmers of India or not? Should it go to the foreign countries?
Friends,
It is understandable that we do not have vast oil wells. So, we have to import petrol and diesel from abroad; that is our compulsion. But self-reliance is possible in edible oil. You would be aware that the central government has worked in mission mode for this, like starting Mission Palm oil. We encouraged Palmolein cultivation so that we could produce Palmolein oil from it. Similarly, a large number of initiatives are being taken to promote oilseed crops. If the country's cooperative institutions take over the reins of this mission, we will see that very soon we have become self-sufficient in terms of edible oil. You can do a lot of things from creating awareness in the farmers to providing information and facilities related to plantation, technology and procurement.
Friends,
The Central Government has started another important scheme for the fisheries sector. Today, a lot of progress is being made in the production of fish under the PM Matsya Sampada Yojana. Wherever there are rivers and small ponds across the country, villagers and farmers are getting additional source of income through this scheme. Under this, assistance is also being given for feed production at the local level. Today more than 25 thousand cooperative societies are working in the fisheries sector. As a result, many activities like fish processing, fish drying and fish curing, fish storage, fish canning and fish transport have been strengthened in an organized way. It has helped in improving the lives of fishermen and in generating employment. Inland fisheries have also doubled in the last 9 years. And as we created a separate Ministry of Cooperatives, a new power has emerged from it. Similarly, there was a strong demand for a long time that the country should form a separate ministry for fisheries. We did that too. We arranged for a separate budget for that too and the results of that field are clearly visible. All of you should come forward to explore how the cooperative sector can further expand this campaign. This is my expectation from you. The cooperative sector will have to do something different from its traditional approach. The government is making every effort on its part. Now the role of PACS is increasing in many new sectors like pisciculture. We are working on the target of creating 2 lakh new Multipurpose societies across the country. And as Amit Bhai said, if we consider all the panchayats, this figure will increase further. With this, the power of co-operatives will reach even those villages and those panchayats, where this system does not exist at present.
Friends,
In the past years, we have also laid special emphasis on the creation of Farmer Producer Organizations i.e., FPOs. At present, work is underway to create 10,000 new FPOs across the country and out of this, about 5,000 have already been formed. These FPOs are going to give a boost to the small farmers. These are a means of making small farmers a big force in the market. This campaign ensures that from seed to market, the small farmers can turn every system in his favour, and can challenge the power of the market. Government has also decided to form FPOs through PACS. That's why there is immense potential for cooperatives in this sector.
Friends,
Co-operative sector can also give additional strength to the efforts of the government in terms of increasing the other sources of income for the farmers. Be it honey production, organic food, a campaign to generate electricity by installing solar panels on farm fields or soil testing, cooperation of the cooperative sector is extremely necessary.
Friends,
Today chemical free farming, natural farming is the priority of the government. And now I congratulate those daughters of Delhi for shaking our hearts. Mother Earth was crying out and saying "don't kill me". They have tried to awaken us through the theatrical stage performance in a very good way. I would like that every co-operative organization forms such a team, which would stage its performance in every village in this manner to create awareness in people and wake them up. Recently a massive scheme, PM-PRANAM has been approved. The aim is to ensure that more and more farmers adopt chemical-free farming. Under this, emphasis will be laid on the production of alternative fertilizers, or organic fertilizers. Consequently, the soil will be safe and the cost of the farmers will also be reduced. The contribution of cooperative organizations is very crucial in this initiative. I urge all the cooperative organizations to get involved with this campaign as much as possible. You can decide that there will be 100% chemical-free farming in 5 villages of your district, and ensure that not even a single ounce of chemical is used in any farm within those 5 villages. Due to this, awareness will increase in the entire district and everyone's efforts will also increase.
Friends,
There is another mission which is ensuring both chemical-free farming and additional income for the farmers. This is Gobardhan Yojana. Under this, wealth from waste is being generated across the country. It is becoming a massive means of generating electricity and organic fertilizers from cow dung and waste. Today the government is developing a huge network of such plants. Many big companies have built more than 50 bio-gas plants in the country. Cooperative societies also need to come forward for these Gobardhan plants. This will certainly benefit the cattle rearers, but at the same time the animals which have been abandoned on the roads will also be put to good use.
Friends,
All of you work very extensively in the dairy sector, and in the animal husbandry sector. A large number of cattle rearers are associated with the cooperative movement. You all are aware that the diseases in animals can put a farmer in a major trouble. Foot and mouth disease has long been a cause of great distress to our animals. Due to this disease, livestock farmers suffer a loss of thousands of crores of rupees every year. Therefore, for the first time, the Central Government has launched a free vaccination campaign across the country for the same. We remember the free vaccine against Covid very clearly. This is an equally massive campaign going on to provide free vaccines to the animals. Under this, 24 crore animals have been vaccinated. But we are yet to root out FMD. Be it vaccination campaign or animal tracing, cooperatives should come forward for these purposes. We have to remember that cattle rearers are not the only stakeholders in the dairy sector. Friends, kindly respect my sentiments; cattle rearers are not the only stakeholders, but our animals too are equal stakeholders. That's why we have to contribute considering it as our responsibility.
Friends,
I have no doubt about the ability of cooperatives to make all the missions of the government successful. And I have seen the power of cooperatives in the state where I come from. Cooperatives also played a pivotal role in the freedom movement. So, I can't resist myself from making an appeal to all of you to participate in another major task. I had made an appeal to build 75 Amrit Sarovars in every district on the occasion of 75 years of independence. In less than a year, about 60 thousand Amrit Sarovars have been built across the country. It is the extension of the work done by the government in the last 9 years to supply water to every household and every field, whether it is for irrigation or for drinking purposes. This is the way to increase the source of water so that there is no shortage of water for the farmers and our animals. That's why the friends associated with the cooperative sector must also join this auspicious campaign. You may be active in any field of co-operative sector, but according to your ability, you can decide how many ponds to build; whether to build one, two, five, or ten. But be determined to work in the direction of water conservation. If Amrit Sarovar is built in every village, future generations will remember us with a lot of gratitude that the water they will be getting is the result of the efforts of their forefathers. We have to leave something for our future generations too. Another campaign related to water is Per Drop More Crop. Awareness is very important for how our farmers can adopt smart irrigation. More water doesn't guarantee more crop. Cooperative societies will also have to expand their role in order to expand micro irrigation in every village. The central government is providing a lot of assistance and encouragement for the same.
Friends,
Storage is also a major issue. Amit Bhai has described it in detail. The lack of facilities to store food grains has resulted in losses and a great blow to our food security and our farmers in the long run. Today in India, we can store less than 50 percent of the food grains we produce. Now the central government has come up with the world's largest storage scheme. What was the result of all that work which was done in the country for a long time in the last several decades? We have a storage capacity of more than 1400 lakh tonnes. It is our resolve to create 50 percent of this i.e. about 700 lakh tonnes of new storage capacity in the coming 5 years. This is certainly a herculean task, which will increase the potential of the farmers of the country and will create new jobs in the villages. For the first time, our government has also created a special fund of one lakh crore rupees for the infrastructure related to agriculture in the villages. I have been told that Rs 40,000 crore has been invested under this in the last 3 years. Cooperative societies and PACS have a major share in this. Cooperative sector needs to make more efforts in building farmgate infrastructure, and systems like cold storage.
Friends,
I am sure that in new India, cooperatives will become a powerful stream of the country's economy. We also have to move towards building such villages, which will become self-reliant by following the cooperative model. Your discussion on how this transformation can be further improved will prove to be extremely vital. You must also discuss how to improve co-operation in co-operatives as well. Co-operatives should become the bearer of social policy and national policy instead of politics. I am sure, your suggestions will further strengthen the cooperative movement in the country and will help in achieving the goal of a developed India. It was a pleasure to have the opportunity to be among all of you once again. I wish you all the very best!
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
১৭শুবা ইন্দিয়ান কোওপরেতিপ কংগ্রেস হৌদোকপা থৌরমদা ফোঙদোকখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
01 JUL 2023 2:46PM by PIB Imphal
মন্ত্রীমন্দলগী ঐগী মরুপ, অমিত সাহ, নেসনেল কোওপরেতিপ য়ুনিয়নগী প্রসিদেন্ত দিলিপ সঙহানি, দোক্তর চন্দ্রপাল যাদব, লৈবাক্কী মফম কয়াগী কোওপরেতিপ য়ুনিয়নশিংগী মেম্বর পুম্নমক, লৌমী ইচিন-ইনাওশিং অমসুং ইচন-ইচেশিং, অতোপ্পা শক্নাইরবশিং, ইবুংঙো অমসুং ইবেম্মাশিং, ময়াম পুম্নমক ১৭শুবা ইন্দিয়ান কোওপরেতিপ কংগ্রেসতা তরাম্না ওকচরি। মীফম অসিদা শরুক য়ারিবা খুদিংমক ঐনা তরাম্না ওকচরি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয়গী লৈবাক অসি চাউখৎলবা অমসুং মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারত অমগী পান্দম ফংনবা মাইকৈদা চঙশিল্লি। ঐখোয়গী পান্দম খুদিংমক ফংনবা মীওই খুদিংমক্কী হোৎনবা দরকার ওই হায়না ঐনা লাল কিলাদগী হায়খ্রে। ঙসি, করিগুম্বা ঐখোয়না মালেমদা শঙ্গোম পুথোকপদা মকোক্তা লৈরিবদি,দাইরি কোওপরেতিপশিংনা য়াম্না চাউনা মতেং পাংলি। করিগুম্বা ভারতনা মালেমদা চিনি খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপা লৈবাক ওইরবদি, মসিদসু কোওপরেতিপনা অচৌবা থৌদাং লৌরি। লৈবাক অসিগী অয়াম্বা শরুক্তা লায়রবা লৌমীশিং শৌগৎপদা কো-ওপরেতিপশিংনা অচৌবা থৌদাং লৌরি। কোওপরেতিপ সেক্তরদা শঙ্গোম পুথোকপগী থবক অসি চাদা ৬০ ঐখোয়গী ইমাশিং অমসুং ইচনশিংনা পাংথোক্লি। চাউখৎলবা ভারত অমগী পান্দম ফংনবা হোৎনবা মতমদা, কোওপরেতিপ চাউখৎহন্নবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌরে। অহানবা ওইনা ঐখোয়না কোওপরেসনগী তোখাইবা মিনিস্ত্রি অমা শেম্লে অমসুং তোখাইবা বজেত অমা লৈরে। ঙসিদি কোর্পোরেত সেক্তরগুম্না কোওপরেতিপ সোসাইতিশিংনা চপ মান্নবা খুদোংচাবশিং অমসুং চপ মান্নবা মফমশিং পীরে। মখোয়গী থৌনা হাপ্নবা কোওপরেতিপ সোসাইতিশিংগী তেক্স রেতশু হন্থরে। চহি কয়া পন্দুনা লাকপা কোওপরেতিপ সেক্তরগা মরী লৈনবা ৱাফমশিং য়াংনা লোইশিল্লে। ঐখোয়গী সরকারনা কোওপরেতিপ বেঙ্কশিংসু মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। অনৌবা মশাশিং হাংদোক্নবা, মীয়ামগী য়ুমথোংশিং য়ৌনবা অমসুং বেঙ্কগী থবকশিংগী খুদোংচাবা ফংনবা কোওপরেতিপ বেঙ্কশিং হাংদোক্নবা নিয়মশিং লাইথোকহল্লে।
মরুপশিং,
মশিং য়াম্লবা ঐখোয়গী লৌমী ইচিন-ইনাওশিং অমসুং ইচন-ইচেশিং থৌরম অসিদা শরুক য়ারি। হৌখিবা চহি ৯দা, থৌশিলশিং হোংলে, ৱারেপশিং লৌরে, মখোয়না করি অহোংবা পুরকপগে হায়বা, অদোম খঙলে। ২০১৪গী মমাঙদা লৌমীশিংনা য়াম্না তোইনা করি পীয়ু হায়না তকশিনখিবগে হায়বা অদোম খঙলবরা? মখোয়না সরকারদগী মতেং খর খক ফংখি হায়না ফোঙদোকখি। মখোয়না ফংখিবা মতেং খর অদুসু, মিদলমেনগী একাউন্তদা চঙখি। লৈবাক অসিগী অপীকপা অমসুং লায়রবা লৌমীশিং সরকারগী স্কিমশিংগী কান্নবা ফংখিদে। হৌখিবা চহি ৯ অসিদা মসিগী ফিবম অসি মপুংফানা হোঙলে। ঙসিদি লৌমী করোর কয়া পি.এম কিষান সম্মান নিধিগী কান্নবা ফংলে। মিদলমেন লৈত্রে, শাশিন্নবা বেনিফিসরিশিং লৈত্রে। লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা করোর লাখ ২.৫ হাপখ্রে। মসি কয়া য়াম্লবা শেনফমনো, অদোম খন্দুনা য়েংউ। ২০১৪গী মমাঙদা চহি ৫গী লৌউ-শিংউগী অপুনবা বজেত অসি লুপা করোর লিশিং ৯০গী মখাদা লৈখি। লৈবাক অসিদা লৌউ-শিংউগী চাদিং তৌখিবা শেনফমগী শরুক অহুমলোম, ঐখোয়না পি.এম কিষান সম্মান নিধি কৌবা স্কিম অমা খক্তদা চাদিং তৌরে।
মরুপশিং,
মালেমদা লেপ্তনা মমল হেনগৎলক্লিবা হার অমসুং কেমিকেলশিংগীদমক লৌমীশিংনা ৱারোইদবনি, মসি থাজবা অমনি অমসুং মসি মোদীনা পীবা থাজবনি, কেন্দ্রগী বি.জে.পি সরকারনা অদোমদা পীবা থাজবনি। ঙসিদি লৌমীশিংনা য়ুরিয়া বেগ অমদা লুপা ২৭০গী মখাদা ফংলে। হায়রিবা বেগ অসি বাংলাদেসতা লুপা ৭২০, পাকিস্তান্দা লুপা ৮০০ অমসুং চাইনাদা লুপা ২১০০ দা ফংলি। চাউখৎলবা লৈবাক অমেরিকাগুম্বদা, লৌমীশিং য়ুরিয়া বেগ অমদা লুপা লিশিং ৩ হেনবদা ফংলি। লৌমীশিংগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্নবা কয়া য়াম্না কন্না হোৎনবগে হায়বা মসিনা তাক্লে। করিগুম্বা অদোম্না হৌখিবা চহি ৯দা লৈখিবা হারগী সবসিদি অদু খঙলবদি, ঐনা ফোঙদোক্লিবা ৱাফম অসি হারগী সবসিদি খক্তগীনি। বি.জে.পি সরকারনা লুপা করোর লাখ ১০ হেন্না চাদিং তৌরে। মসিদগী হেন্না চাউবা করম্বা গরেন্তি লৈরিবগে?
মরুপশিং,
হেক মকোক্তগী হৌনা, লৌমীশিংনা মখোয়গী মহৈ-মরোংশিংগী চুনবা মমল ফংনবা ঐখোয়গী সরকারনা য়াম্না কন্না হোৎনদুনা লাক্লি। হৌখিবা চহি ৯দা, এম.এস.পি হেনগত্তুনা, এম.এস.পিদা লৈদুনা লুপা করোর লাখ ১৫ হেন্না চাদিং তৌখ্রে। অতোপ্পা ৱাহৈদা, চহি খুদিংগী, কেন্দ্র সরকারনা লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগীদমক লুপা করোর লাখ ৬.৫ হেন্না চাদিং তৌখি। সরকারনা চাউরাক্না চহি খুদিংগী লৌমী অমদা লুপা লিশিং ৫০ পীখি হায়বনি। লৌমীশিংনা চহি খুদিংগী তোঙান-তোঙানবা মওংদা লুপা লিশিং ৫০ ফংনবা লৌমীশিংদা বি.জে.পি সরকারনা থাজবা পীরে। মসিগী মোদীগী থাজবনি। ঐনা থবক ওইনা পাংথোকখিবা অদু ঐনা হায়বনি, মসি ৱাশক নত্তে।
মরুপশিং,
নুমিৎ খরগী মমাঙদা লৌমীশিংগী য়াইফনবা অতোপ্পা মরুওইবা ৱারেপ অমা লৌরে। লৌমীশিংগী লুপা করোর লাখ ৩.৭০গী পেকেজ অমা কেন্দ্র সরকারনা লাউথোক্লে। মসি খক নত্তনা, চু থাবা লৌমীশিংগী চুগী মমল কুইন্তল অমদা লুপা ৩১৫দা হেনগৎলে। মসিনা চু থাবা লৌমী অমসুং চিনিগী মিলশিংদা থবক তৌরিবা শিন্মী করোর ৫ হেন্না হকথেংননা কান্নবা ফংলগনি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী খু্ঙ্গংশিং অমসুং লৌমীশিংগী শক্তি হেনগৎহন্নবা, অমৃত কালগী মতমদা লৈবাক অসিগী কোওপরেতিপ সেক্তরনা অচৌবা থৌদাং লৌগদবনি। চাউখৎলবা ভারত, মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্লবা ভারত শেমগৎনবা ৱারেপ্তা সরকার অমসুং কোওপরেসন্না মপাঙ্গল শরুক অনি হেনগৎহনগদবনি। দিজিতেল ইন্দিয়াদা অরোন-অথুপ লৈতনা সরকারনা থবক তৌবা হেনগৎলকপা অদোম্না উরে, বেনিফিসরি খুদিংমক্তা হকথেংননা কান্নবা ফংহল্লে। অৱাংবা থাক্তা শেঞ্জা-থুমজা অমসুং মীচং মীখাই নাইবা লৈত্রে হায়বা ঙসিদা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী য়ারবা মীওই ফাওবনা থাজরে। হৌজিক কোওপরেসন অসি অসুক্কী মতিক চাউখৎহনবদা, মীচম মীয়াম, ঐখোয়গী লৌমীশিং, ঐখোয়গী শা-ষন লোইরিবশিং মখোয়গী নোংমগী পুন্সিদা হায়রিবা থবকশিং অসি থেংনগনি। কোওপরেতিপ সেক্তর অসি অরোন-অথুপ লৈতবা অমসুং শেঞ্জা-থুমজা লৈতবা লৈঙাক্কী নমুনা অমা ওইহনবা তঙাইফদে। লৈবাক অসিগী মীয়াম্না কোওপরেতিপশিংদা থাজবা হেনগৎহনগদবনি। দিজিতেলগী থবকশিংনা কোওপরেসন য়োকখৎলে। ঐখোয়না কেস ত্রান্সসেক্সনগী মখা পোনবা তোকহনগদবনি। মসিগীদমক ঐনা অচৌবা থবক অমা অদোমগীদমক পায়খৎলে, মিনিস্ত্রি লিংখৎলে। হৌজিক অদোম্না অচৌবা থবক অমা পাংথোক্লে, দিজিতেল ওইরে, কেস শীজিন্নদ্রে, অরোন-অথুপ লৈত্রে। করিগুম্বা ঐখোয়না পুন্না থবক তৌমিন্নরবদি, ঐখোয় শোইদনা য়াংনা মাইপাক্কনি। ঙসিদি লৈবাক অসিগী দিজিতেল ত্রান্সসেক্সনশিংগীদমক মালেমদা ভারত মমিং চৎলে। অসিগুম্বা ফিবম অসিদা, কোওপরেতিপ সোসাইতিশিং, কোওপরেতিপ বেঙ্কশিংসু মসিদা মাংজিল থাগদবনি। মসিনা কৈথেলদা অদোমগী থবক পাংথোকপা ঙম্বা হেনগৎহনগনি অমসুং অরোন-অথুপ লৈতবা অমসুং হেন্না চাংদম্নবশু ঙমগনি।
মরুপশিং,
প্রাইমারি থাক্তা খ্বাইদগী মরুওইবা কোওপরেতিপ সোসাইতি, পেক্স অসি হৌজিক অরোন-অথুপ লৈতবা অমসুং অনৌবা থবক্কী নমুনা অমা ওইরে। হৌজিক ফাওবদা পেক্স লিশিং ৬০ হন্না কম্পুতরাইজ তৌরে হায়বা ঐ খঙলে অমসুং মসিগীদমক ঐনা অদোম থাগৎচরি। তেক্নোলোজি শীজিন্নদুনা কোওপরেতিপশিং মখোয়গী থবক ফজনা পাংথোকপা য়াম্না মরুওই। কোওপরেতিপশিংনা কোর বেঙ্কিংগুম্বা থবক অমা পায়খৎপা মতমদা, মেম্বরশিংনা ওনলাইন ত্রান্সসেক্সনশিং চাদা ১০০ পাংথোক্কনি, মসিনা লৈবাক অসিদা য়াম্না চাউনা কানবা পীগনি।
মরুপশিং,
ভারতনা মপান্দা থাদোকপা মখা তানা অনৌবা রেকোর্দশিং থম্বা ঙসি অদোমসু উরে। ঙসিদি মালেম শীনবা থুংনা মেক ইন ইন্দিয়াগী মরমদা ৱারি শানরে। অসিগুম্বা ফিবম অমদা, হিরম অসিদা মসিনা থবক তৌবা হেনগৎনবা সরকারনা হোৎনরি। ঐখোয়না মেনুফেকচরিংগা মরী লৈনবা কোওপরেতিপ সোসাইতিশিং পুক্নিং থৌগৎলি। মখোয়গী তেক্সশিং য়াম্না হন্থরে। মপান্দা থাদোকপা হেনগৎহনবদা কোওপরেতিপ সেক্তরসু অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। দাইরি সেক্তরদা লৈরিবা ঐখোয়গী কোওপরেতিপশিংনা অচৌবা থবক কয়া পাংথোক্লে। ঙসিদা য়াম্লবা শঙ্গোম মপং, মখন অমসুং ঘি মপান্দা থাদোক্লে। হৌজিক খোইহিশু মপান্দা থাদোক্লে। ভারতকী মিল্লেতশিং মালেম্না শকখঙবা হৌরকপা অদোম খঙলে। শ্রী অন্নগী মরমদা ৱারি শানবা হেনগৎলক্লে। মসিগীদমক, মালেমদা অনৌবা কৈথেল অমা থৌরাং তৌরে। ঐনা হন্দক অমেরিকাদা চৎলুবদা, রাস্ত্রপতিগী চাক্লেন্দা শ্রী অন্নগী মথেল কয়া য়াওরমখি। ভারত সরকারনা হোৎনবদগী, চৎলিবা চহি অসি মালেম শীনবা থুংনা মালেমগী মিল্লতশিংগী চহি হায়না থৌরম পাংথোক্লি। লৈবাক অসিগী চীঞ্জাক মালেমগী কৈথেলদা য়ৌহন্নবা অদোম হোৎনরোইদ্রা? মসিনা লায়রবা লৌমীশিংগী অচৌবা শেন্থোক লম্বী অমা পীগনি। মসিনা মচি ওইবা চীঞ্জাক্কী অনৌবা চৎনবী অমা হৌরগনি। মাইকৈ অসিদা অদোম হোৎনগদবনি অমসুং সরকারগী থবকশিং চাউখৎহনগদবনি।
মরুপশিং,
চুগী কোওপরেতিপশিংগী মরমদা অদোমগী মফমদা ঐনা ৱাফম খর ফোঙদোক্কনি। লৌমীশিংগী চুগী মমল তানা ফংবা মতম অমা লৈম্মী অমসুং চহি কয়া শেন পীথোক্তনা লৈখি। করিগুম্বা চুগী পোৎথোক হেনগৎলবসু, লৌমীশিং অৱাবা মায়োক্নখি অমসুং করিগুম্বা চুগী পোৎথোক হন্থরবসু, লৌমীশিংগী অৱাবা হেনগৎলকখি। অসিগুম্বা ফিবম অসিদা, চু থাবা লৌমীশিংনা কোওপরেতিপশিংদা লৈরম্বা থাজবা মাঙখি। মসিগী অৱাবা অসি মতম চুপ্পগী ওইনা কোকহন্নবা ঐখোয়না মীৎয়েং চঙখি। চু থাবা লৌমীশিং পীথোক্তনা লৈরিবা শেনফমশিং পীথোক্নবা চিনিগী মিলশিংদা ঐখোয়না লুপা করোর লিশিং ২০গী পেকেজ অমা পীখি। চুদগী ইথানোল শুংনবা অমসুং পেত্রোদা ইথানোল য়াশিন্নবা ঐখোয়না থবক পায়খৎলে। হৌখিবা চহি ৯দা, চিনিগী মিলশিংদগী লুপা করোর লিশিং ৭০ রোমগী ইথানোল লৈরে। মসিনা চিনিগী মিলশিংনা চু থাবা লৌমীশিংদা মতম চানা শেন পীথোকপা মতেং পাংলে। চুগী মমলদা তেক্স লৌরম্বা অদু ঐখোয়গী সরকারনা লৌদ্রে। ঐখোয়না চহি কয়া শুরবা তেক্সকা মরী লৈনবা ৱাথোকশিং য়াশিন্নবা পুরক্লে। অরিবা শেনফমশিং পীথোক্নবা কোওপরেতিপ সুগর মিলশিংদা সরকারনা লুপা করোর লিশিং ১০গী অখন্নবা মতেং অমা পীরে। হায়রিবা থবকশিং অসিনা চুগী থবকশিংদা তুংকোইনা চৎনবা য়ারবা অহোংবা পুরক্লে, সেক্তর অসিদা কোওপরেতিপশিং মপাঙ্গল কনখৎলক্লে।
মরুপশিং,
অমরোমদা ঐখোয়না মপান্দা থাদোকপা হেনগৎহনগদবনি, অমরোমদা ঐখোয়না মপান্দগী পুশিল্লকপগী মখা পোনবা ঐখোয়না হন্থহনগদবনি। ভারতনা মহৈ-মরোংশিং মশাগী ওক্নবা পুথোক্লে হায়না ঐখোয়না তোইনা হায়রি। অদুবু অশেংবদি, ওক্নবা পুথোক্লিবা অসি গেহু অমসুং ফৌ খক্তনি, চিনি ওক্নবা পুথোকপা ঙমদ্রি। চীঞ্জাক ৱাৎহন্দনবা ঐখোয়না ৱারি শাবা মতমদা, মসি য়াম অমসুং চেং খক্তা নত্তে। অচা থাউ পুশিল্লকপা, হৱায়শিং পুশিল্লকপা, ঙাগী মচীঞ্জাক পুশিল্লকপা, শেম-শারবা চীঞ্জাকশিং পুশিল্লকপা, ঐখোয় চহি খুদিংগী ফিবম শোক্কনি, ঐগী লৌমী ইচিন-ইনাওশিং মিকপ থোকপীয়ু, চহি খুদিংগী লুপা করোর লাখ ২.৫ ঐখোয়না মপান লৈবাকশিংদা থাদোক্লি। চীঞ্জাক মরাংকাইনা ফংলিবা ভারতগুম্বা লৈবাক অমদা মসি অচুম্বরা? অচৌবা থাজবা য়ারবা কোওপরেতিপ সেক্তর অমগী লুচিংবশিং ঐগী মাঙদা ফম্লি, মরম অদুনা মাইকৈ অসিদা অওনবা অমা পুরক্কনি হায়না ঐনা অদোমগী মফমদা থাজবা থম্লি। মসিগী শেনফম অসি করিগী ভারতকী লৌমীশিংগী ফুরিৎখাউদা চঙহল্লোইদৌরিবনো? করিগী মপান্দা চৎহলখিদৌরিবনো?
মরুপশিং,
ঐখোয়গী অচৌবা থাউগী গুহাশিং লৈতে হায়বা ঐখোয় খঙলে, ঐখোয় মপান্দগী পেত্রো অমসুং দিজল লৈরি, মসি ঐখোয় তঙাইফনা তৌদবা য়াদবনি। অদুবু, চীঞ্জাক মশাগী ওক্নবা পুথোকপা ঙমগনি। মসিগীদমক মিসনগী মওংদা সরকারনা থবক পায়খৎলে, প্লাম ওইল মিসন অমা হৌদোক্লে। পালমোলিন থাদুনা, মসিদগী পালমোলিন থাউ শুংলে। মসিগা লোয়ননা, থাউ থোকপা মরুশিং য়োকখৎনবা অচৌবা থবক কয়া পায়খৎলে। করিগুম্বা লৈবাক অসিগী কোওপরেতিপ ওর্গনাইজেসনশিংনা মিসন অসি পায়রবদি, ঐখোয়না কমদৌনা অচাথাউদা নিংতম্বা ফংবগে হায়বা অথুবা মতমদা ঐখোয়না উবা ফংগনি। অদোম্না পাম্বী থাবা, তেক্নোলোজি অমসুং লৈবগী মতাংদা লৌমীশিংদা ই-পাউ খুদিংমক পীবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
কেন্দ্র সরকারনা ঙা য়োকপগী লমদা অতোপ্পা অনৌবা অচৌবা স্কিম অমা হৌদোক্লে। ঙসি পি.এম মতস্যা সম্পদা য়োজননা ঙা পুথোকপা হেনগৎহল্লে। লৈবাক অসিগী অপীকপা তুরেলশিং অমসুং অপীকপা পুখ্রিশিং ওইগেরা, খুঞ্জাশিং অমসুং লৌমীশিং স্কিম অসিদগী অহেনবা শেনফম ফংবা ঙম্লে। ঙাগী মচিঞ্জাক পুথোকপদসু মতেং পাংলে। ঙসিদি ঙা য়োকপগী লমদা কোওপরেতিপ সোসাইতি লিশিং ২৫ হেন্না থবক তৌরি। হায়রিবা থবকশিং অসিনা মরম ওইদুনা ঙসিদি ঙা য়োকপা, ঙা শেম-শাবা, ঙা ফাবা, ঙা লিদুনা থম্বা, কৌতা ঙা শেম্বা, ঙা পুথোক-পুশিন তৌবগী থবক হেনগৎলে। মসিনা ঙামীশিংগী পুন্সি মহিং ফগৎলে অমসুং থবক ফংহল্লে। হৌখিবা চহি ৯দা ইনলেন্দ ফিসরিগী থবকশু শরুক অনি হেনগৎলে। ঐখোয়গী কো-ওপরেসনগী তোখাইবা মিনিস্ত্রি লৈরে অমসুং মসিনা অনৌবা থবক কয়া পায়খৎলে। মসিগা চপ মান্ননা ফিসরিগী তোখাইবা মিনিস্ত্রি অমা শেম্নবা মতম কয়াগী মমাঙদগী তকশিন্দুনা লাক্লি। ঐখোয়না মিনিস্ত্রি লিংখৎলে, মসিগী তোখাইবা বজেত শেম্লে অমসুং হিরম অসিদা মহৈ চাবা উবা ফংলে। কোওপরেতিপ সেক্তরনা মসিগী হান্নগী থবক মওংদগী তোঙানবা খর তৌগদবনি। মসিগী শরুক অসিগীদমক সরকারনা থবক পায়খৎলি। ঙা য়োকপা য়াওনা অনৌবা হিরম কয়াদা হৌজিক পি.এ.সি.এসকী থৌদাং হেনগৎলক্লি। লৈবাক শীনবা থুংনা অনৌবা মলতিপর্পজ সোসাইতি লাখ ২ শেম্নবা পান্দমদা ঐখোয় থবক তৌরি।
মরুপশিং,
চহি কয়া, ফারমর্স প্রদুসরস য়ুনিয়ন নত্ত্রগা এফ.পি.ওশিং শেম্নবা ঐখোয়না অখন্নবা থবক পায়খৎতুনা লাক্লি। লৈবাক শীনবা থুংনা হৌজিক অনৌবা এফ.পি.ও ১০,০০০ শেমগৎলি অমসুং এফ.পি.ও ৫,০০০ হান্না শেমখ্রে। হায়রিবা এফ.পি.ওশিং অসি লায়রবা লৌমীশিংগী অচৌবা মতেং কয়া পাংলি। হায়রিবা এফ.পি.ওশিং অসিনা অপীকপা লৌমীশিং কৈথেলদা অচৌবা শক্তি অমা ওইরি। মরুদগী হৌরগা কৈথেল ফাওবদা, অপীকপা লৌমীনা থবক খুদিংমক মহাক্কী য়াইফনবা পাংথোকপা ঙমহল্লে। পি.এ.সি.একী খুৎথাংদা এফ.পি.ও শেম্নবা সরকারনা ৱারেপ লৌরে। মরম অদুনা সেক্তর অসিদা কোওপরেতিপশিংগী অচৌবা খুদোংচাবা লৈরে।
মরুপশিং,
লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা অতোপ্পা পাম্বৈশিং থিনবা সরকারগী থবকশিং কো-ওপরেতিপ সেক্তরনা মপাঙ্গল হাপকনি। খোইহি পুথোকপা, ওর্গনিক চীঞ্জাক, লৌবুক্তা সোলার পেনেলশিং শীজিন্নদুনা মৈ পুথোকপা, লৈবাক-লৈহাও চাংয়েং তৌবা, কোওপরেতিপ সেক্তরদা মতেং পীনবা অসি দরকার ওই।
মরুপশিং,
ঙসি, কেমিকেল য়াওদবা লৌউ-শিংউ, মহৌশাগী লৌউ-পথাপ অসি সরকারনা মরুওইনা লৌরে। মহাক হাৎপীগনু হায়না মালেম ইমা কপ্লি। থিয়েতরগী পাম্বৈনা ঐখোয় মিকপ থোকহন্নবা মহাক্না হোৎনখি। মওং অসিদা মীয়াম মিকপ থোকহন্নবা খুঙ্গং খুদিংমক্তা উৎনবা অসিগুম্বা মখলগী কাংবু অমা কোওপরেতিপ ওর্গনাইজেসন খুদিংমক্না থৌরাং তৌবা ঐনা পাম্মী। হন্দক পি.এম-প্রনাম কৌবা অচৌবা স্কিম অমা অয়াবা পীরে। স্কিম অসিগী পান্দমদি লৌমী কয়া কেমিকেল য়াওদবা লৌউ-শিংউগী থবক পায়খৎহনবনি। স্কিম অসিগী মখাদা, অতোপ্পা হারশিং অমসুং ওর্গনিক হারশিং পুথোকপদা মীৎয়েং চঙগনি। মসি লৈবাক লৈহাও কনগনি অমসুং লৌমীশিংনা লৌ উবদা চঙবা শেনফম হন্থহনগনি। মসিগী থবক অসিদা কোওপরেতিপ সোসাইতিশিংগী থৌদাং য়াম্না মরুওই। মসিগী খোঙজং অসিদা কোওপরেতিপ সোসাইতিশিং অঙম্বা থাক্তা শরুক য়ানবা ঐনা হায়জরি। অদোমগী জিলাদা খু্ঙ্গং ৫ কেমিকেল য়াওনা লৌউ-শিংউ পাংথোক্নবা অমসুং খুঙ্গং ৫ কেমিকেল গ্রাম ১ ফাওবা শীজিন্নদনবা অদোম্না ৱারেপ লৌগদবনি। মসিনা জিলা শীনবা থুংনা ৱাখল তাহনগনি অমসুং মীওই খুদিংমক্কী থৌদাং হেনগৎহনগনি।
মরুপশিং,
অতোপ্পা মিসন অমনা কেমিকেল য়াওদনা লৌউ-শিংউ পাংথোকপা অমসুং অহেনবা শেন্থোক লৈহনবনি। মিসন অসিগী মমিং গোবর্ধন য়োজনা কৌই। য়োজনা অসিগী মখাদা, লৈবাক শীনবা থুংনা অমোৎ-অকায়দগী শেন ওন্থোক্নবা থবক পায়খৎলে। মসি ষন্থিদগী মৈ পুথোক্নবা অমসুং বাইও ফর্তিলাইজর পুথোক্নবা অচৌবা পাম্বৈ অমা ওইরে। ঙসিদি অসিগুম্বা প্লান্তশিংগী অচৌবা নেতৱার্ক অমা সরকারনা শেম্লে। লৈবাক অসিদা অচৌবা কম্পেনিশিংনা বাইও-গ্যাস প্লান্ত ৫০ হেন্না লিংখৎলে। গোবর্ধন প্লান্তশিং লিংখৎনবা কোওপরেতিপ সোসাইতিশিং থোরকপা দরকার ওইরে। মসিনা শা-ষন লোইরিবশিং খক কান্নবা নত্তনা, লম্বী-লমজাউদা লৈরিবা শা-ষনশিংসু ফজনা শীজিন্নরগনি।
মরুপশিং,
অদোম শঙ্গোম পুথোকপা অমসুং শা-ষন লোইবগী লমদসু নিংথিনা থবক পায়খৎলি। কোওপরেতিপকী খোঙজংদা মশিং য়াম্লবা শা-ষন লোইবা মীওই কয়াশু শরুক য়ারে। শা-ষনগী লায়ননা লৌমীশিংদা কয়া য়াম্না অৱাবা তাহনবগে হায়বা অদোম খঙলে। ফুত অমসুং মাউথ দিজিজ অসিনা ঐখোয়গী শা-ষনশিংদা অচৌবা অমাংবা কয়া থোকহল্লি। লায়না অসিনা মরম ওইদুনা, চহি খুদিংগী শা-ষন লোইবদা লুপা কারোর কয়া মাঙহল্লি। মরম অদুনা অহানবা ওইনা লৈবাক শীনবা থুংনা কেন্দ্র সরকারনা লেম্না তিকা থাবগী খোঙজং অমা হৌদোক্লে। শা-ষনশিং লেম্না তিকা থানবা খোঙজং অমা চৎথরি। মসিগী মখাদা শা-ষন করোর ২৪ তিকা থাখ্রে। অদুবু ঐখোয়না এফ.এম.দি মুৎথৎপা ঙমদ্রি। তিকা থাবা নত্ত্রগা শা-ষনশিং মশিং থিবদা কোওপরেতিপশিং শরুক য়াগদবনি। দাইরি সেক্তরদা শা-ষন লোইবা লৌমীশিং খক্তা মরী লৈনবশিং নত্তে, ঐখোয়গী শা-ষনশিংসু মরী লৈনবশিং হায়বা ঐখোয়না নিংশিংগদবনি। মসি ঐখোয়গী থৌদাংনি অমসুং মতেং পাংগদবনি হায়না ঐখোয়না খনগদবনি।
মরুপশিং,
সরকারগী পান্দম ফংনবা হোৎনবদা কোওপরেতিপশিংগী শক্তিদা ঐ চিংনবা অমতা লৈতে। ঐগী রাজ্যদা, ঐ কোওপরেতিপশিংগী থৌনা উরে। নিংতম ইহৌদা কো-ওপরেসনসু মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি। নিংতম্বা চহি ৭৫ মপুংফারকপদা জিলা খুদিংমক্তা অমৃত সরোভর ৭৫ শেমগৎনবা ঐনা খঙহনখ্রে। চহি অমা ফাদনা, লৈবাক শীনবা থুংনা অমৃত সরোভর ৬০,০০০ রোম শেমগৎলে। হৌখিবা চহি ৯দা, ইথৈ পীনবা, থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবা সরকারনা পায়ৎলিবা থবকশিংগী শরুক অমনি। মসি ঈশিং ফংফম হেনগৎহন্নবা লম্বী অমনি। থবক অসিদগী লৌমীশিং, শা-ষনশিং ঈশিং ৱাৎত্রে। মরম অদুনা মসিগী অফবা খোঙজং অসিদা কোওপরেতিপ সেক্তরগী মরুপশিং শরুক য়াগদবনি। অদোমগী তৌবা ঙম্বগী মতুংইন্না, অদোম্না পুখ্রি কয়া তৌবা ঙমগনি হায়বদু অদোম্না লেপকনি। ঈশিং ফংনবা মাইকৈদা ঐখোয়দা থবক তৌরসি। করিগুম্বা খুঙ্গংশিংদা অমৃত সরোভরশিং শেমগৎলবদি, তুংগী মীরোলশিংনা ঐখোয় নিংশিংদুনা লৈহৌরগনি। ঙসি ঐখোয়না শীজিন্নরিবা ঈশিং অসি ঐখোয়গী ইপা-ইপুশিংনা পায়খৎলম্বা থবক অদুগী মহৈনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী অঙাংশিংগীসু করিগুম্বা খর থম্বীরমগদবনি। ঐখোয়গী লৌমীশিংনা কমদৌনা ইথৈ ফজনা শীজিন্নগনি হায়বগী মতাংদা ৱাখল তাহনগদবনি। ঈশিং য়াম্না শীজিন্নরগা পোৎথোক য়াম্না পুথোক্কদবা নত্তে। খু্ঙ্গংদগী খুঙ্গংদা মাইক্রো-ইরিগেসন পাকথোক-চাউথোকহনবদা কোওপরেতিপ সোসাইতিশিংনা মখোয়গী থৌদাং পাকথোক-চাউথোকহনগদবনি। মসিগীদমক কেন্দ্র সরকারনা মতেং কয়া পাংলি অমসুং পুক্নিং থৌগৎলি।
মরুপশিং,
মহৈ-মরোং থমফম অসি অচৌবা ৱাফম অমনি। মহৈ-মরোং থমফম কৈ মরাং কাইনা লৈতবা অসিনা ঐখোয়গী চীঞ্জাক ৱাৎহন্দনবা হোৎনবদা অচৌবা খুদোংচাদবা মায়োক্নরি। ঙসি ঐখোয়না ভারত্তা পুথোক্লিবা চানবা মহৈ-মরোংগী পোৎথোক্কী চাদা ৫০গী মখা ঐখোয়না লিদুনা থম্বা ঙম্লি। ঐখোয়গী তন লাখ ১৪০০ হেন্না লিদুনা থম্বা ঙম্বগী শক্তি লৈরি। মসি মথং চহি ৫ দা চাদা ৫০ হেনগৎহনবা হায়বদি তন লাখ ৭০০গী লিদুনা থম্নবা শক্তি হেনগৎহনবা হায়বসি ঐখোয়গী ৱাশক্নি। মসি তশেংনা অচৌবা থবক অমনি, মসিনা লৈবাক অসিদা লৌমীশিংগী শক্তি হেনগৎহনগনি, খুঙ্গংশিংদা অনৌবা থবক কয়া ফংহনগনি। খুঙ্গংশিংদা লৌউ-শিংউগা মরী লৈনবা মচাক-মথুমশিং শেমগৎনবা ঐখোয়গী সরকারনা অহানবা ওইনা লুপা করোর লাখ ১গী অখন্নবা ফন্দ অমা শেম্লে। ফন্দ অসিগী মখাদা হৌখিবা চহি ৩দা লুপা করোর লিশিং ৪০ থাদখ্রে। কো-ওপরেতিপ সোসাইতিশিং, পি.এ.সি.এসনা কোল্দ স্তোরেজশিং য়াওনা লৌউ-শিংউগী মচাকশিং শেমগৎপদা শরুক য়াগদবনি।
মরুপশিং,
অনৌবা ভারত্তা কো-ওপরেসন্না লৈবাক্কী শেন-থুম চাউখৎনবা অকনবা পাম্বৈ অমা ওইগনি হায়না ঐনা থাজৈ। কোওপরেতিপকী নামুনা ইন্দুনা মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা খুঙ্গংশিং শেমগৎনবা মাইকৈদা ঐখোয় চঙশিনগদবনি। মসিগী অওনবা অসি পুরক্নবা অদোম্না খন্ন-নৈনবা অদু মমল নাইদ্রবা কান্নবা ওইগনি। কোওপরেতিপশিং কমদৌনা হেন্না ফজনা মতেং পাংনগনি হায়না অদোম্না খন্নগদবনি। কোওপরেতিপশিংনা খুন্নাইগী থৌশিল অমসুং লৈবাক্কী থৌশিল থবক ওইনা পাংথোক্কদবনি। অদোমগী পাউতাকশিংনা মখা তানা লৈবাক অসিদা কো-ওপরেতিপ খোঙজং মপাঙ্গল কনখৎহনগনি অমসুং চাউখৎলবা ভারত অমগী মঙলান মঙফাওনবদা মতেং পাংগনি। ময়াম পুম্নমক্কা অমুক উনবা অসি য়াম্না নুংঙাই। ময়াম পুম্নমক ঐগী মাইকৈদগী অমুক হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
অদোম থাগৎচরি।