প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
১৭ তম ভাৰতীয় সমবায় কংগ্ৰেছৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
01 JUL 2023 2:46PM by PIB Guwahati
মোৰ কেবিনেট সহযোগী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহ, ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় সংঘৰ সভাপতি শ্ৰীযুত দিলীপ সংঘানি, ড° চন্দ্ৰপাল সিং যাদৱ, দেশৰ প্ৰতিটো কোণৰ পৰা অহা সমবায় সংঘৰ সকলো সদস্য, আমাৰ কৃষক ভাই-ভনী, অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তি, ভদ্ৰমহিলাসকল! সপ্তদশ ভাৰতীয় সমবায় সন্মিলনলৈ আপোনালোক সকলোকে মোৰ আন্তৰিক অভিনন্দন! এই সন্মিলনলৈ আপোনালোক সকলোকে আদৰণি জনাইছো আৰু অভিবাদন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজি আমাৰ দেশে এখন উন্নত আৰু স্বাৱলম্বী ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্যত কাম কৰি আছে। আৰু মই লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা ঘোষণা কৰিছিলোঁ যে আমাৰ প্ৰতিটো লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ সকলোৰে প্ৰচেষ্টা প্ৰয়োজনীয় আৰু সমবায়ৰ মনোভাৱেও সকলোৰে প্ৰচেষ্টাৰ বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰে। দুগ্ধ সমবায়সমূহে আগবঢ়োৱা অৱদানৰ বাবে আজি আমি বিশ্বৰ গাখীৰ উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত নম্বৰ স্থানত আছো। ভাৰত বিশ্বৰ অন্যতম বৃহৎ চেনি উৎপাদনকাৰী দেশ; ইয়াতো আমাৰ সমবায়সমূহে মুখ্য ভূমিকা পালন কৰি আহিছে। দেশৰ এক বৃহৎ অংশত সমবায়সমূহ ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ বাবে বৃহৎ সহায়ক হৈ আহিছে। আজি দুগ্ধ উৎপাদনৰ দৰে সমবায় খণ্ডত আমাৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলৰ প্ৰায় ৬০ শতাংশ অংশগ্ৰহণ আছে। গতিকে, এখন উন্নত ভাৰতৰ বাবে ব্যাপক লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ আমি সমবায়সমূহক এক বৃহৎ উদগনি দিয়াৰ সিদ্ধান্ত ল’লোঁ৷ অমিত ভাইয়ে (অমিত শ্বাহ) বিতংভাৱে বৰ্ণনা কৰা মতে, প্ৰথমবাৰৰ বাবে আমি সমবায়ৰ বাবে সুকীয়া মন্ত্ৰালয় গঠন কৰি সুকীয়া বাজেটৰ ব্যৱস্থা কৰিছো। আজি সমবায়সমূহক কৰ্পৰেট খণ্ডৰ বাবে উপলব্ধ একেখিনি সুবিধা আৰু একে ধৰণৰ মঞ্চ প্ৰদান কৰা হৈছে। সমবায় সমিতিসমূহক অধিক শক্তিশালী কৰাৰ স্বাৰ্থত তেওঁলোকৰ বাবে কৰৰ হাৰো হ্ৰাস কৰা হৈছে। বছৰ বছৰ ধৰি নিষ্পত্তি নোহোৱাকৈ থকা সমবায় খণ্ডৰ সৈতে জড়িত সমস্যাসমূহ দ্ৰুত গতিত সমাধান কৰা হৈছে। আমাৰ চৰকাৰে সমবায় বেংককো শক্তিশালী কৰিছে। সমবায় বেংকসমূহে নতুন শাখা খুলিবলৈ সহায় কৰিবলৈ আৰু জনসাধাৰণক দুৱাৰদলিতে বেংকিং সেৱা প্ৰদান কৰাত সহায় কৰিবলৈ নিয়ম-নীতিসমূহ সহজ কৰি তোলা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ কৃষক ভাই-ভনীৰ বৃহৎ সংখ্যক এই কাৰ্যসূচীৰ সৈতে জড়িত। সংস্কাৰিত নীতিৰ পৰা অহা পৰিৱৰ্তনৰ লগতে যোৱা বছৰত লোৱা সিদ্ধান্তৰ পৰাও আপুনি অনুভৱ কৰিছে। ২০১৪ চনৰ আগৰ কৃষকসকলৰ সাধাৰণ আৰু সঘনাই দাবী কৰা কথাবোৰ হয়তো আপোনাৰ মনত আছে। কৃষকসকলে অভিযোগ কৰিছিল যে চৰকাৰৰ পৰা অতি কম সহায় পাব। আৰু যি সামান্য সহায় পোৱা গৈছিল, মধ্যভোগীৰ ওচৰলৈ গৈছিল। চৰকাৰী আঁচনিৰ সুবিধাৰ পৰা বঞ্চিত হৈ থাকিল দেশৰ ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া কৃষক। যোৱা বছৰত এই পৰিস্থিতি সম্পূৰ্ণৰূপে সলনি হৈছে। আজি কোটি কোটি ক্ষুদ্ৰ কৃষকে পাই আছে পি এম কিষাণ সন্মান নিধি। আৰু নাথাকিব মধ্যভোগী আৰু নাথাকিব ভুৱা হিতাধিকাৰী! বিগত চাৰি বছৰত এই আঁচনিৰ অধীনত ২.৫ লাখ কোটি টকা পোনপটীয়াকৈ কৃষকৰ বেংক একাউণ্টলৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে। আপোনালোক সকলোৱে সমবায় খণ্ডৰ নেতৃত্ব দি আছে; গতিকে, মই আশা কৰিছো যে আপুনি এই সংখ্যাবোৰ ভালদৰে চাব। যদি মই ইয়াক আন এটা সংখ্যাৰ লগত তুলনা কৰো তেন্তে এই পৰিমাণ কিমান ডাঙৰ সেইটো আপুনি সহজেই অনুমান কৰিব পাৰিব! ২০১৪ চনৰ আগৰ বছৰৰ মুঠ কৃষি বাজেট যোগ কৰিলে ৯০ হাজাৰ কোটি টকাতকৈও কম আছিল! সেয়া সেই সময়ত সমগ্ৰ দেশৰ সমগ্ৰ কৃষি ব্যৱস্থাত ব্যয় কৰা ধনৰ প্ৰায় গুণ, যিটো আমাৰ দ্বাৰা মাত্ৰ এটা আঁচনি অৰ্থাৎ পি এম কিষাণ সন্মান নিধিত ব্যয় কৰা হৈছিল।
বন্ধুসকল,
মোদীয়ে নিশ্চয়তা দিয়ে যে সমগ্ৰ বিশ্বতে সাৰ আৰু ৰাসায়নিক পদাৰ্থৰ বৰ্ধিত ব্যয়ৰ বাবে কৃষকসকল বোজা নপৰে। কেন্দ্ৰৰ বিজেপি চৰকাৰে আপোনাক এই নিশ্চয়তা দিছে। আজি কৃষকজনে প্ৰতি বেগত ২৭০ টকাতকৈও কম খৰচত এটা বেগ ইউৰিয়া লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। একেটা বেগ বাংলাদেশত ৭২০ টকা, পাকিস্তানত ৮০০ টকা, চীনত ২১০০ টকাত পোৱা যায়। আৰু ভাই-ভনীসকল, আমেৰিকাৰ দৰে উন্নত দেশত কৃষকসকলে হাজাৰতকৈ অধিক টকাত একে পৰিমাণৰ ইউৰিয়া পাই আছে। মোৰ কথা বুজি পোৱা নাই বুলি মই ভাবো। এই পাৰ্থক্য আমি বুজিব লাগিব। আটাইবোৰৰ পিছতো নিশ্চয়তা কি? কৃষকৰ জীৱনক ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ কিমান কষ্টৰ প্ৰয়োজন হয় তাৰ পৰাই বুজা যায়। মুঠৰ ওপৰত যদি আমি যোৱা বছৰলৈ চাওঁ আৰু মই কেৱল সাৰ ৰাজসাহায্যৰ কথা কৈছোঁ, তেন্তে বিজেপি চৰকাৰে ১০ লাখ কোটিতকৈও অধিক টকা ব্যয় কৰিছে। ইয়াতকৈ ডাঙৰ নিশ্চয়তা কি হ’ব পাৰে?
বন্ধুসকল,
আৰম্ভণিৰে পৰাই আমাৰ চৰকাৰে কৃষকসকলে যাতে তেওঁলোকৰ শস্যৰ উচিত মূল্য পায় তাৰ বাবে অতি গুৰুত্বসহকাৰে কাম কৰি আহিছে। বিগত বছৰত এম এছ পি বৃদ্ধিৰ ফলত কৃষকসকলে ১৫ লাখ কোটিতকৈ অধিক টকা লাভ কৰিছে। অৰ্থাৎ হিচাপ কৰিলে প্ৰতি বছৰে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে কৃষি আৰু কৃষকৰ বাবে ৬.৫ লাখ কোটিতকৈ অধিক টকা ব্যয় কৰিছে যাৰ অৰ্থ হ’ল প্ৰতি বছৰে গড়ে চৰকাৰে প্ৰতিজন কৃষকক কোনোবা নহয় কোনোবা ৰূপত ৫০ হাজাৰ টকাৰ যোগান ধৰিছে। অৰ্থাৎ বিজেপি চৰকাৰত কৃষকে প্ৰতি বছৰে বিভিন্ন ধৰণেৰে ৫০ হাজাৰ টকা পোৱাৰ নিশ্চয়তা আছে। এয়া মোডীৰ নিশ্চয়তা। আৰু মই ইতিমধ্যে কৰা কামৰ কথা কৈছো; এইবোৰ প্ৰতিশ্ৰুতি নহয়।
বন্ধুসকল,
কৃষকৰ অনুকূল পন্থাৰ লগত সংগতি ৰাখি কিছুদিন পূৰ্বে আন এক বৃহৎ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে কৃষকসকলৰ বাবে লাখ ৭০ হাজাৰ কোটি টকাৰ পেকেজ ঘোষণা কৰিছে। তদুপৰি চুপাৰি খেতিয়কৰ ন্যায্য আৰু পাৰিতোষিক মূল্য এতিয়া প্ৰতি কুইণ্টলত অভিলেখ ৩১৫ টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা কোটিৰো অধিক চুপাৰি খেতিয়ক আৰু চেনি কলত কৰ্মৰত লাখ লাখ শ্রমিক পোনপটীয়াকৈ উপকৃত হ’ব৷
বন্ধুসকল,
'অমৃতকাল'ত দেশৰ গাঁও আৰু কৃষকসকলৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধিৰ উদ্দেশ্যে সমবায় খণ্ডই মুখ্য ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিবলৈ ওলাইছে। চৰকাৰ আৰু সমবায়খনে মিলি এখন উন্নত ভাৰত, স্বাৱলম্বী ভাৰতৰ সংকল্পক দুগুণ শক্তি প্ৰদান কৰিব। ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ জৰিয়তে চৰকাৰে স্বচ্ছতা বৃদ্ধি কৰি প্ৰতিজন হিতাধিকাৰীক পোনপটীয়াকৈ সুবিধা প্ৰদান কৰে। আজি দেশৰ দৰিদ্ৰ জনসাধাৰণৰ মাজতো উচ্চ পৰ্যায়ৰ দুৰ্নীতি আৰু নেপটিজিমৰ অৱসান ঘটিছে বুলি বিশ্বাস কৰে। এতিয়া যেতিয়া সমবায়ৰ ইমান প্ৰচাৰ হৈছে, তেতিয়া সাধাৰণ মানুহ, আমাৰ কৃষক, আমাৰ গৰু পালকসকলেও এইবোৰ দৈনন্দিন জীৱনত অনুভৱ কৰা আৰু একে বিশ্বাস কৰাটো প্ৰয়োজনীয়। সমবায় খণ্ডটো স্বচ্ছতা আৰু দুৰ্নীতিমুক্ত শাসন ব্যৱস্থাৰ আৰ্হি হোৱাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। সমবায়সমূহৰ ওপৰত দেশৰ সাধাৰণ নাগৰিকৰ আস্থা অধিক শক্তিশালী হ’ব লাগে। সেইটো নিশ্চিত কৰিবলৈ সমবায়সমূহত ডিজিটেল ব্যৱস্থাটোক যিমান পাৰি প্ৰচাৰ কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। আমি নগদ ধনৰ লেনদেনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা শেষ কৰিব লাগিব। ইয়াৰ বাবে সমবায় খণ্ডৰ সকলো লোকে এক অভিযানৰ জৰিয়তে প্ৰচেষ্টা চলোৱাটো প্ৰয়োজন। মই আপোনালোকৰ বাবে এটা মন্ত্ৰণালয় গঠন কৰি এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কাম কৰিছো। এতিয়া আপুনি ডিজিটেলৰ দিশত আগবাঢ়ি নগদবিহীন হৈ সম্পূৰ্ণ স্বচ্ছতা নিশ্চিত কৰি মোৰ বাবে সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ কাম কৰিছে। আমি সকলোৱে একেলগে প্ৰচেষ্টা চলালে নিশ্চয় অতি সোনকালে সফলতা লাভ কৰিম। আজি ভাৰতে ডিজিটেল লেনদেনৰ বাবে বিশ্বত স্বীকৃতি লাভ কৰিছে। এনে পৰিস্থিতিত সমবায় সমিতি আৰু সমবায় বেংকেও ইয়াত আগভাগ ল’ব লাগিব। ইয়াৰ লগে লগে স্বচ্ছতাৰ লগতে বজাৰত আপোনাৰ দক্ষতা বৃদ্ধি পাব আৰু উন্নত প্ৰতিযোগিতাও সম্ভৱ হ’ব।
বন্ধুসকল,
প্ৰাথমিক পৰ্যায়ৰ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ সমবায় সমিতি PACS এতিয়া স্বচ্ছতা আৰু আধুনিকতাৰ আৰ্হিত পৰিণত হ’ব। মোক কোৱা হৈছে যে এতিয়ালৈকে ৬০ হাজাৰৰো অধিক PACS কম্পিউটাৰাইজেচন কৰা হৈছে আৰু একে কামৰ বাবে আপোনালোকক অভিনন্দন জনাইছো। কিন্তু সমবায়সমূহেও নিজৰ কামৰ উন্নতি সাধন কৰি প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াটো অতি প্ৰয়োজনীয়। যেতিয়া সমবায় সমিতিৰ প্ৰতিটো স্তৰে কোৰ বেংকিঙৰ দৰে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিব, আৰু যেতিয়া সদস্যসকলে ১০০ শতাংশ অনলাইন লেনদেন গ্ৰহণ কৰিব, তেতিয়া দেশৰ বাবে যথেষ্ট লাভৱান হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজি আপুনি দেখিছে যে ভাৰতৰ ৰপ্তানিয়ে অহৰহ নতুন অভিলেখ সৃষ্টি কৰি আছে। ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া; আজি সমগ্ৰ বিশ্বতে আলোচনাও চলি আছে। এনে পৰিস্থিতিত সমবায়সমূহেও যাতে এই ক্ষেত্ৰত নিজৰ অৱদান বৃদ্ধি কৰিব পাৰে তাৰ বাবে চৰকাৰে চেষ্টা চলাইছে। এই উদ্দেশ্যেৰে আজি আমি বিশেষভাৱে উৎপাদন সম্পৰ্কীয় সমবায় সমিতিসমূহক উৎসাহিত কৰিছো। তেওঁলোকৰ বাবে কৰও এতিয়া বহু পৰিমাণে হ্ৰাস পাইছে। ৰপ্তানি বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰতো সমবায় খণ্ডই মুখ্য ভূমিকা পালন কৰি আহিছে। আমাৰ সমবায়সমূহে দুগ্ধ খণ্ডত প্ৰশংসনীয় কাম কৰি আছে। গাখীৰৰ গুড়ি, ঘিউ, ঘিউ আজি বৃহৎ পৰিমাণে ৰপ্তানি কৰা হৈছে। এতিয়া চাগে মৌৰ পথাৰতো প্ৰৱেশ কৰিছে। আমাৰ গাওঁ, গ্ৰামাঞ্চলত শক্তিৰ অভাৱ নাই যদিও আমি দৃঢ়তাৰে আগবাঢ়িব লাগিব। আজি ভাৰতৰ মোটা শস্য, বাজৰা, যিটো বিশ্বত ‘শ্ৰী আন্না’ বুলি চিনাক্ত কৰা হৈছে, এতিয়া চৰ্চাৰ বিষয় হৈ পৰিছে। ইয়াৰ বাবে পৃথিৱীত এখন নতুন বজাৰ সৃষ্টি হৈছে। আৰু মই মাত্ৰ আমেৰিকা ভ্ৰমণ কৰিছো। আমেৰিকাৰ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে আয়োজন কৰা এই ভোজত মোটা শস্য বা বিভিন্ন ধৰণৰ ‘শ্ৰী আন্না’ৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছিল। ভাৰত চৰকাৰৰ এই পদক্ষেপৰ বাবে এই বছৰটো সমগ্ৰ বিশ্বতে আন্তৰ্জাতিক বাজৰাৰ বছৰ হিচাপে পালন কৰা হৈছে। আপোনাৰ দৰে সমবায় বন্ধুসকলে দেশৰ খাদ্য শস্যক বিশ্ব বজাৰলৈ লৈ যোৱাৰ প্ৰচেষ্টা চলাব নোৱাৰেনে? আৰু ইয়াৰ লগে লগে ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলেও আয়ৰ এক প্ৰধান উৎস লাভ কৰিব। ইয়াৰ দ্বাৰা পুষ্টিকৰ খাদ্যৰ নতুন পৰম্পৰা আৰম্ভ হ’ব। আপুনি এই দিশত প্ৰচেষ্টা চলাব লাগিব আৰু চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাক আগুৱাই নিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
বছৰ বছৰ ধৰি আমি দেখুৱাই আহিছো যে যেতিয়া ইচ্ছাশক্তি থাকে তেতিয়া আটাইতকৈ ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বানকো প্ৰত্যাহ্বান জনোৱা হ’ব পাৰে। উদাহৰণস্বৰূপে আপোনালোকৰ লগত চুপাৰি সমবায়ৰ বিষয়ে কথা পাতিম। এটা সময়ত খেতিয়কে চুপাৰিৰ দাম কম পাইছিল আৰু টকাও বছৰ বছৰ ধৰি একেলগে আবদ্ধ হৈ আছিল। চুপাৰিৰ উৎপাদন বৃদ্ধি হ’লেও কৃষকসকল বিপদত পৰিব, আৰু চুপাৰিৰ উৎপাদন কমি গ’লে কৃষকসকল নিশ্চিতভাৱে বিপদত পৰিব। এনে পৰিস্থিতিত চুপাৰি খেতিয়কৰ সমবায়সমূহৰ ওপৰত আস্থা দুৰ্বল হৈ আহিছিল। আমি এই সমস্যাৰ স্থায়ী সমাধান বিচাৰি উলিওৱাত গুৰুত্ব দিলোঁ। আমি চুপাৰি খেতিয়কৰ পুৰণি বাকী থকা পেমেণ্ট ক্লিয়াৰ কৰিবলৈ চেনি কলসমূহক ২০ হাজাৰ কোটি টকাৰ পেকেজ প্ৰদান কৰিলোঁ। আমি চুপাৰিৰ পৰা ইথানল উৎপাদন আৰু পেট্ৰলৰ সৈতে ইথানল মিহলি কৰাত গুৰুত্ব দিলোঁ। কল্পনা কৰকচোন, যোৱা বছৰত চেনি কলৰ পৰা ৭০ হাজাৰ কোটি টকাৰ ইথানল ক্ৰয় কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত চুপাৰি খেতিয়কসকলক সময়মতে ধন পৰিশোধ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। ইয়াৰ আগতে আমাৰ চৰকাৰে চুপাৰিৰ অধিক মূল্য দিবলৈ যি কৰ আৰোপ কৰা হৈছিল, সেই কৰ বিলুপ্ত কৰিছিল। গতিকে, আমি কৰ সম্পৰ্কীয় দশক দশক পুৰণি সমস্যাবোৰো সমাধান কৰিছো। এইবাৰৰ বাজেটতো পুৰণি দাবী নিষ্পত্তিৰ বাবে সমবায় চেনি কললৈ ১০ হাজাৰ কোটি টকাৰ বিশেষ সাহায্য আবণ্টন দিয়া হৈছে। এই সকলোবোৰ প্ৰচেষ্টাই চুপাৰি খণ্ডত স্থায়ী পৰিৱৰ্তন আনিছে, এই খণ্ডৰ ভিতৰত সমবায়সমূহক শক্তিশালী কৰি তুলিছে।
বন্ধুসকল,
এফালে আমি ৰপ্তানি বৃদ্ধি কৰিব লাগিব, আনহাতে আনফালে আমদানিৰ ওপৰত আমাৰ নিৰ্ভৰশীলতা অবিৰতভাৱে হ্ৰাস কৰিব লাগিব। আমি প্ৰায়ে কওঁ যে খাদ্য শস্যৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত স্বাৱলম্বী। কিন্তু বাস্তৱ কি? কেৱল ঘেঁহু, ধান, চেনিত স্বাৱলম্বী হোৱাটোৱেই যথেষ্ট নহয়। আমি খাদ্য সুৰক্ষাৰ কথা কওঁতে কেৱল ঘেঁহু আৰু চাউলত সীমাবদ্ধ হৈ থকা উচিত নহয়। কেইটামান কথা আপোনালোকক সোঁৱৰাই দিব বিচাৰিছো। আমাৰ খেতিয়ক ভাই-ভনীসকলক জগাই তোলাৰ প্ৰয়োজন! আপুনি জানি থতমত খাব যে খাদ্য তেল আমদানি হওক, দালি আমদানি হওক, মাছৰ খাদ্য আমদানি হওক, বা খাদ্য খণ্ডৰ প্ৰচেছড আৰু অন্যান্য সামগ্ৰীৰ আমদানি হওক, প্ৰতি বছৰে আমি এই সামগ্ৰীসমূহৰ বাবে ২ - ২.৫ লাখ কোটি টকা খৰচ কৰো। টকা বিদেশলৈ যায়। তাৰমানে এই ধন বহিঃৰাজ্যলৈ পঠিয়াব লাগিব। ভাৰতৰ দৰে খাদ্যপ্ৰধান দেশৰ বাবে এয়া সঠিক কথা নেকি? ইমান বিশাল আশাব্যঞ্জক সমবায় খণ্ডৰ নেতৃত্ব মোৰ সন্মুখত। গতিকে, আপোনালোকৰ পৰা মই স্বাভাৱিকতে আশা কৰিছো যে আমি বিপ্লৱৰ দিশত আগবাঢ়িম। এই ধন ভাৰতৰ কৃষকৰ পকেটত যাব লাগে নে নহয়? বিদেশলৈ যাব লাগেনে?
বন্ধুসকল,
আমাৰ হাতত যে বিশাল তেলৰ কুঁৱা নাই সেয়া বুজিব পাৰি। গতিকে, আমি বহিঃৰাজ্যৰ পৰা পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেল আমদানি কৰিব লাগিব; সেইটোৱেই আমাৰ বাধ্যবাধকতা। কিন্তু খাদ্য তেলত আত্মনিৰ্ভৰশীলতা সম্ভৱ। আপুনি জানিব যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ইয়াৰ বাবে মিছন মোডত কাম কৰিছে, যেনে মিছন পাম অইল আৰম্ভ কৰা। আমি পালমলেইন খেতিক উৎসাহিত কৰিলোঁ যাতে ইয়াৰ পৰা পালমলেইন তেল উৎপাদন কৰিব পাৰো। একেদৰে তৈলবীজ শস্যৰ প্ৰসাৰৰ বাবেও বৃহৎ সংখ্যক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। যদি দেশৰ সমবায় প্ৰতিষ্ঠানসমূহে এই অভিযানৰ বাঘজৰী গ্ৰহণ কৰে তেন্তে আমি দেখিম যে অতি সোনকালে আমি খাদ্য তেলৰ ক্ষেত্ৰত স্বাৱলম্বী হৈ পৰিছো। কৃষকসকলৰ মাজত সজাগতা সৃষ্টিৰ পৰা আৰম্ভ কৰি বাগিচা, প্ৰযুক্তি আৰু ক্ৰয়ৰ সৈতে জড়িত তথ্য আৰু সুবিধা প্ৰদানলৈকে বহু কাম কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে মীন খণ্ডৰ বাবে আন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আঁচনি আৰম্ভ কৰিছে। আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস্য সম্পাদ যোজনাৰ অধীনত মাছ উৎপাদনত যথেষ্ট অগ্ৰগতি লাভ কৰা হৈছে। সমগ্ৰ দেশতে য’তেই নদী আৰু সৰু সৰু পুখুৰী আছে তাতেই এই আঁচনিৰ জৰিয়তে গাঁওবাসী আৰু কৃষকে অতিৰিক্ত উপাৰ্জনৰ উৎস লাভ কৰিছে। ইয়াৰ অধীনত স্থানীয় পৰ্যায়ত খাদ্য উৎপাদনৰ বাবেও সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছে। আজি ২৫ হাজাৰৰো অধিক সমবায় সমিতিয়ে মীন খণ্ডত কাম কৰি আছে। ফলত মাছ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, মাছ শুকুৱা আৰু মাছ কুৰিং, মাছ সংৰক্ষণ, মাছ কেনিং, মাছ পৰিবহণ আদি বহুতো কাম সংগঠিতভাৱে শক্তিশালী কৰা হৈছে। মাছমৰীয়াসকলৰ জীৱন উন্নত কৰাৰ লগতে কৰ্মসংস্থাপন সৃষ্টি কৰাত সহায় কৰিছে। অভ্যন্তৰীণ মীনপালনও যোৱা বছৰত দুগুণ বৃদ্ধি পাইছে। আৰু আমি এটা সুকীয়া সমবায় মন্ত্ৰালয় সৃষ্টি কৰাৰ লগে লগে ইয়াৰ পৰা এক নতুন শক্তিৰ উন্মেষ ঘটিছে। একেদৰে দেশত মীন মন্ত্র্যালয়ৰ এক সুকীয়া মন্ত্র্যালয় গঠন কৰিব লাগে বুলিও দীৰ্ঘদিন ধৰি তীব্ৰ দাবী উত্থাপন হৈছিল। আমিও সেইটো কৰিলোঁ। তাৰ বাবেও আমি সুকীয়া বাজেটৰ ব্যৱস্থা কৰিলোঁ আৰু সেই ক্ষেত্ৰখনৰ ফলাফল স্পষ্টকৈ দেখা যায়। আপোনালোক সকলোৱে আগবাঢ়ি আহি সমবায় খণ্ডই এই অভিযানক কেনেকৈ আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰিত কৰিব পাৰে সেই বিষয়ে অন্বেষণ কৰিব লাগে। আপোনাৰ পৰা মোৰ এই আশা। সমবায় খণ্ডই ইয়াৰ পৰম্পৰাগত পন্থাৰ পৰা পৃথক কিবা এটা কৰিব লাগিব। চৰকাৰে নিজৰ ফালৰ পৰা সকলো প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছে। এতিয়া মীন খেতিৰ দৰে বহু নতুন খণ্ডত PACS ৰ ভূমিকা বৃদ্ধি পাইছে। আমি সমগ্ৰ দেশতে লাখ নতুন বহুমুখী সমিতি গঠনৰ লক্ষ্যত কাম কৰি আছো। আৰু অমিত ভাইয়ে কোৱাৰ দৰে সকলো পঞ্চায়ত বিবেচনা কৰিলে এই সংখ্যা আৰু বাঢ়িব। ইয়াৰ লগে লগে সমবায়ৰ ক্ষমতা সেই গাঁওবোৰ আৰু সেই পঞ্চায়তবোৰলৈও উপনীত হ’ব, য’ত বৰ্তমান এই ব্যৱস্থাৰ অস্তিত্ব নাই।
বন্ধুসকল,
বিগত বছৰবোৰত আমি কৃষক উৎপাদক সংগঠন অৰ্থাৎ এফ পি অ’ সৃষ্টিৰ ওপৰতো বিশেষ গুৰুত্ব দিছো। বৰ্তমান সমগ্ৰ দেশতে ১০ হাজাৰ নতুন এফপিঅ’ সৃষ্টিৰ কাম চলি আছে আৰু ইয়াৰে ইতিমধ্যে প্ৰায় হাজাৰ এফপিঅ’ গঠন কৰা হৈছে। এই এফ পি অ’সমূহে ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক এক বুষ্ট দিবলৈ গৈ আছে। এইবোৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষকক বজাৰত এক ডাঙৰ শক্তি হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ মাধ্যম। এই অভিযানে নিশ্চিত কৰে যে বীজৰ পৰা বজাৰলৈকে ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলে প্ৰতিটো ব্যৱস্থাক নিজৰ পক্ষত ঘূৰাই আনিব পাৰে আৰু বজাৰৰ শক্তিক প্ৰত্যাহ্বান জনাব পাৰে। লগতে চৰকাৰে PACS ৰ জৰিয়তে FPO গঠনৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে। সেইবাবেই এই খণ্ডত সমবায়ৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা আছে।
বন্ধুসকল,
সমবায় খণ্ডই কৃষকৰ আন আন উপাৰ্জনৰ উৎস বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰতো চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাক অতিৰিক্ত শক্তি প্ৰদান কৰিব পাৰে। মৌ উৎপাদন হওক, জৈৱিক খাদ্য হওক, কৃষি পথাৰত সৌৰ পেনেল স্থাপন কৰি বিদ্যুৎ উৎপাদনৰ অভিযান হওক, মাটি পৰীক্ষা হওক, সমবায় খণ্ডৰ সহযোগিতা অত্যন্ত প্ৰয়োজনীয়।
বন্ধুসকল,
আজি ৰাসায়নিক মুক্ত খেতি আৰু প্ৰাকৃতিক খেতি চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰ। আৰু এতিয়া দিল্লীৰ সেই ছোৱালীবোৰক আমাৰ হৃদয় জোকাৰি দিয়াৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছো। পৃথিৱী মাতৃয়ে চিঞৰি চিঞৰি কৈছিল "মোক মাৰিব নালাগে"। ভ্ৰাম্যমাণ মঞ্চৰ অভিনয়ৰ জৰিয়তে আমাক জাগ্ৰত কৰাৰ প্ৰয়াস কৰিছে খুব ভালকৈ। মই বিচাৰো প্ৰতিটো সমবায় সংস্থাই এনে এটা দল গঠন কৰক, যিয়ে প্ৰতিখন গাঁৱতে নিজৰ অভিনয় এনেদৰে মঞ্চস্থ কৰি মানুহৰ মাজত সজাগতা সৃষ্টি কৰি তেওঁলোকক জগাই তুলিব। শেহতীয়াকৈ এখন বৃহৎ আঁচনি, পি এম-প্ৰনামত অনুমোদন লাভ কৰিছে। লক্ষ্য হৈছে অধিক সংখ্যক কৃষকে যাতে ৰাসায়নিক মুক্ত কৃষি গ্ৰহণ কৰে। ইয়াৰ অধীনত বিকল্প সাৰ, বা জৈৱিক সাৰ উৎপাদনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ’ব। ফলস্বৰূপে মাটি নিৰাপদ হ’ব আৰু কৃষকৰ খৰচো কমি যাব। এই পদক্ষেপত সমবায় সংগঠনসমূহৰ অৱদান অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। সকলো সমবায় সংগঠনক যিমান পাৰি এই অভিযানৰ লগত জড়িত হ'বলৈ আহ্বান জনাইছো। আপুনি সিদ্ধান্ত ল’ব পাৰে যে আপোনাৰ জিলাৰ খন গাঁৱত ১০০% ৰাসায়নিক মুক্ত খেতি হ’ব, আৰু নিশ্চিত কৰিব পাৰে যে সেই খন গাঁৱৰ ভিতৰৰ কোনো ফাৰ্মত যাতে এক আউন্স ৰাসায়নিক পদাৰ্থও ব্যৱহাৰ নহয়। ইয়াৰ বাবে সমগ্ৰ জিলাখনত সজাগতা বৃদ্ধি পাব আৰু সকলোৰে প্ৰচেষ্টাও বৃদ্ধি পাব।
বন্ধুসকল,
আন এটা অভিযান আছে যিটো হৈছে কৃষকসকলৰ বাবে ৰাসায়নিক মুক্ত কৃষি আৰু অতিৰিক্ত আয় দুয়োটা নিশ্চিত কৰা। এয়া গোবৰ্ধন যোজনা। ইয়াৰ অধীনত সমগ্ৰ দেশতে আৱৰ্জনাসমূহৰ পৰা ধন-সম্পত্তিৰ সৃষ্টি হৈছে। গৰুৰ গোবৰ আৰু আৱৰ্জনাবোৰৰ পৰা বিদ্যুৎ আৰু জৈৱিক সাৰ উৎপাদনৰ এক বৃহৎ মাধ্যমত পৰিণত হৈছে। আজি চৰকাৰে এনে উদ্ভিদৰ বিশাল নেটৱৰ্ক গঢ়ি তুলিছে। বহু বৃহৎ কোম্পানীয়ে দেশত ৫০টাতকৈও অধিক বায়’-গেছ প্লাণ্ট নিৰ্মাণ কৰিছে। এই গোবৰ্ধন উদ্ভিদৰ বাবে সমবায় সমিতিসমূহো আগবাঢ়ি অহাটো প্ৰয়োজন। ইয়াৰ দ্বাৰা গৰুপালকসকল নিশ্চয়কৈ উপকৃত হ’ব, কিন্তু একে সময়তে পথত পৰিত্যক্ত হোৱা জীৱ-জন্তুবোৰৰো সদ্ব্যৱহাৰ কৰা হ’ব।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৱে দুগ্ধ খণ্ড আৰু পশুপালন খণ্ডত অতি ব্যাপকভাৱে কাম কৰে। সমবায় আন্দোলনৰ লগত বৃহৎ সংখ্যক গৰু পালক জড়িত হৈ আছে। আপোনালোক সকলোৱে জানে যে জীৱ-জন্তুৰ ৰোগে এজন কৃষকক ডাঙৰ বিপদত পেলাব পাৰে। ভৰি আৰু মুখৰ ৰোগ দীৰ্ঘদিন ধৰি আমাৰ জীৱ-জন্তুৰ বাবে অতি দুখৰ কাৰণ হৈ আহিছে। এই ৰোগৰ বাবে পশুপালকসকলে প্ৰতি বছৰে হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ ক্ষতিৰ সন্মুখীন হয়। সেয়েহে প্ৰথমবাৰৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে দেশজুৰি একেটা বিনামূলীয়া টিকাকৰণ অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। Covid ৰ বিনামূলীয়া ভেকচিনৰ কথা আমি খুব স্পষ্টকৈ মনত পেলাইছো। জীৱ-জন্তুক বিনামূলীয়াকৈ ভেকচিন প্ৰদানৰ বাবে চলি থকা এয়া সমানেই বৃহৎ অভিযান। ইয়াৰ অধীনত ২৪ কোটি জীৱ-জন্তুক প্ৰতিষেধক প্ৰদান কৰা হৈছে। কিন্তু আমি এতিয়াও এফ এম ডিক শিপাই উলিয়াব পৰা নাই। টিকাকৰণ অভিযানেই হওক বা পশু অনুসন্ধানেই হওক, এইবোৰৰ বাবে সমবায়সমূহ আগবাঢ়ি আহিব লাগে। আমি মনত ৰাখিব লাগিব যে দুগ্ধ খণ্ডত গৰু পালকসকল একমাত্ৰ অংশীদাৰ নহয়। বন্ধুসকল, মোৰ আৱেগক সদয়ভাৱে সন্মান কৰক; গৰু-পালকসকল একমাত্ৰ অংশীদাৰ নহয়, কিন্তু আমাৰ জীৱ-জন্তুবোৰো সমান অংশীদাৰ। সেইবাবেই আমি অৰিহণা যোগাব লাগিব, ইয়াক আমাৰ দায়িত্ব বুলি গণ্য কৰি।
বন্ধুসকল,
চৰকাৰৰ সকলো মিছন সফল কৰিবলৈ সমবায়ৰ সামৰ্থ্যত মোৰ কোনো সন্দেহ নাই। আৰু মই যি ৰাজ্যৰ পৰা আহিছো তাত সমবায়ৰ শক্তি দেখিছোঁ। স্বাধীনতা আন্দোলনত সমবায়সমূহেও গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছিল। গতিকে, আপোনালোক সকলোকে আন এটা ডাঙৰ কামত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনোৱাটো মই প্ৰতিহত কৰিব নোৱাৰো। স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ উপলক্ষে প্ৰতিখন জিলাতে ৭৫ টা অমৃত সৰোৱৰ নিৰ্মাণৰ আহ্বান জনাইছিলোঁ। এবছৰ নৌহওঁতেই সমগ্ৰ দেশতে প্ৰায় ৬০ হাজাৰ অমৃত সৰোৱৰ নিৰ্মাণ হৈছে। জলসিঞ্চনৰ বাবেই হওক বা খোৱাৰ বাবেই হওক, প্ৰতিটো ঘৰ-বাৰী আৰু প্ৰতিখন পথাৰত পানী যোগান ধৰাৰ বাবে যোৱা বছৰত চৰকাৰে কৰা কামৰ সম্প্ৰসাৰণ। কৃষক আৰু আমাৰ জীৱ-জন্তুৰ বাবে যাতে পানীৰ নাটনি নহয় তাৰ বাবে পানীৰ উৎস বৃদ্ধি কৰিব লাগে। সেইবাবেই সমবায় খণ্ডৰ লগত জড়িত বন্ধুসকলেও এই শুভ অভিযানত যোগদান কৰিব লাগিব। সমবায় খণ্ডৰ যিকোনো ক্ষেত্ৰত আপুনি সক্ৰিয় হ’ব পাৰে, কিন্তু আপোনাৰ সামৰ্থ্য অনুসৰি কিমান পুখুৰী নিৰ্মাণ কৰিব সেইটো আপুনি সিদ্ধান্ত ল’ব পাৰে; এটা, দুটা, পাঁচ বা দহ নিৰ্মাণ কৰা হওক। কিন্তু পানী সংৰক্ষণৰ দিশত কাম কৰিবলৈ দৃঢ়প্ৰতিজ্ঞ হওক। প্ৰতিখন গাঁৱতে যদি অমৃত সৰোৱৰ নিৰ্মাণ কৰা হয়, তেন্তে ভৱিষ্যত প্ৰজন্মই আমাক বহুত কৃতজ্ঞতাৰে স্মৰণ কৰিব যে তেওঁলোকে যি পানী পাব, সেয়া তেওঁলোকৰ পূৰ্বপুৰুষৰ প্ৰচেষ্টাৰ ফল। আমাৰ ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবেও আমি কিবা এটা এৰি দিব লাগিব। পানীৰ সৈতে জড়িত আন এক অভিযান হৈছে Per Drop More Crop. আমাৰ কৃষকসকলে কেনেকৈ স্মাৰ্ট জলসিঞ্চন গ্ৰহণ কৰিব পাৰে তাৰ বাবে সজাগতা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। অধিক পানীয়ে অধিক শস্যৰ নিশ্চয়তা নিদিয়ে। প্ৰতিখন গাঁৱতে ক্ষুদ্ৰ জলসিঞ্চনৰ সম্প্ৰসাৰণৰ স্বাৰ্থত সমবায় সমিতিসমূহেও নিজৰ ভূমিকা সম্প্ৰসাৰণ কৰিব লাগিব। একেটা কামৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে যথেষ্ট সহায় আৰু উৎসাহ আগবঢ়াইছে।
বন্ধুসকল,
সংৰক্ষণো এটা ডাঙৰ বিষয়। অমিত ভাইয়ে বিতংভাৱে বৰ্ণনা কৰিছে। খাদ্য শস্য সংৰক্ষণৰ সুবিধাৰ অভাৱৰ ফলত লোকচান হৈছে আৰু দীৰ্ঘম্যাদীভাৱে আমাৰ খাদ্য সুৰক্ষা আৰু আমাৰ কৃষকসকলৰ বাবে এক বৃহৎ আঘাত। আজি ভাৰতত আমি উৎপাদিত খাদ্য শস্যৰ ৫০ শতাংশতকৈও কম মজুত কৰিব পাৰো। এতিয়া কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে লৈছে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ষ্ট’ৰেজ আঁচনি। যোৱা কেইবাটাও দশকত দেশত দীৰ্ঘদিন ধৰি কৰা সেই সকলোবোৰ কামৰ ফল কি আছিল? আমাৰ মজুত ক্ষমতা ১৪০০ লাখ টনতকৈও অধিক। ইয়াৰ ৫০ শতাংশ অৰ্থাৎ আগন্তুক বছৰত প্ৰায় ৭০০ লাখ টন নতুন সংৰক্ষণ ক্ষমতা সৃষ্টি কৰাটো আমাৰ সংকল্প। এইটো নিশ্চিতভাৱে এক হাৰকিউলিয়ান কাম, যাৰ ফলত দেশৰ কৃষকৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পাব আৰু গাঁৱে-ভূঞে নতুন চাকৰিৰ সৃষ্টি হ’ব। প্ৰথমবাৰৰ বাবে আমাৰ চৰকাৰেও গাঁৱৰ কৃষি সম্পৰ্কীয় আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে এক লাখ কোটি টকাৰ বিশেষ পুঁজি সৃষ্টি কৰিছে। মোক কোৱা হৈছে যে যোৱা বছৰত ইয়াত ৪০ হাজাৰ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰা হৈছে। ইয়াত সমবায় সমিতি আৰু পিএচিএছৰ মুখ্য অংশ আছে। সমবায় খণ্ডই ফাৰ্মগেটৰ আন্তঃগাঁথনি, আৰু শীতল সংৰক্ষণৰ দৰে ব্যৱস্থা নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত অধিক প্ৰচেষ্টা চলোৱাৰ প্ৰয়োজন।
বন্ধুসকল,
মই নিশ্চিত যে নতুন ভাৰতত সমবায় দেশৰ অৰ্থনীতিৰ এক শক্তিশালী ধাৰা হৈ পৰিব। আমিও এনে গাঁও নিৰ্মাণৰ দিশত আগবাঢ়িব লাগিব, যিবোৰ সমবায় আৰ্হি অনুসৰণ কৰি স্বাৱলম্বী হ’ব। এই ৰূপান্তৰক কেনেকৈ আৰু উন্নত কৰিব পাৰি সেই বিষয়ে আপোনাৰ আলোচনা অত্যন্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি প্ৰমাণিত হ’ব। সমবায়সমূহতো সহযোগিতা কেনেকৈ উন্নত কৰিব পাৰি সেই বিষয়েও আলোচনা কৰিব লাগিব। ৰাজনীতিৰ পৰিৱৰ্তে সমবায় সমাজ নীতি আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় নীতিৰ বাহক হোৱা উচিত। মই নিশ্চিত, আপোনালোকৰ পৰামৰ্শই দেশৰ সমবায় আন্দোলনক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব আৰু উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত সহায় কৰিব। আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোৰে মাজত থকাৰ সুযোগ পাই আনন্দ লাগিল। আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ!
ধন্যবাদ!
টোকা: এইটো প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ আনুমানিক অনুবাদ। মূল ভাষণটো হিন্দী ভাষাত প্ৰদান কৰা হৈছিল।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of 17th Indian Cooperative Congress
01 JUL 2023 2:46PM by PIB Delhi
My cabinet colleague Shri Amit Shah, President of the National Cooperative Union Mr. Dileep Sanghani, Dr. Chandrapal Singh Yadav, all members of cooperative unions from every nook and corner of the country, our farmer brothers and sisters, other dignitaries, ladies and gentlemen! My heartiest congratulations to all of you on the 17th Indian Cooperative Conference! I welcome and greet you all to this conference!
Friends,
Today our country is working on the goal of a developed and a self-reliant India. And I had declared from the ramparts of the Red Fort that everyone's effort is necessary to achieve each of our goals and the spirit of cooperatives also sends out the message of everyone's effort. Today, we rank number-1 in milk production in the world, thanks to the contribution made by the dairy co-operatives. India is one of the largest sugar producing countries in the world; and again, our cooperatives play a major role in this too. In a large part of the country, cooperatives have become a major support for small farmers. Today, our mothers and sisters hold about 60 percent participation in the cooperative sectors like dairy. So, to pursue the massive goals for a developed India, we decided to give a big push to cooperatives. Like Amit Bhai has just described in detail, for the first time we have formed a separate ministry for cooperatives and have made a provision for a separate budget. Today co-operatives are being provided with the same facilities and the same platforms that are available to the corporate sector. In order to further strengthen the cooperative societies, tax rates have also been reduced for them. The issues related to cooperative sector which were pending for years are being resolved at a rapid pace. Our government has also strengthened cooperative banks. Rules and regulations have been eased for co-operative banks to help them open new branches and to help them provide banking services at people's doorstep.
Friends,
A large number of our farmer brothers and sisters are associated with this programme. You are experiencing the changes that have come from the reformed policies as well as the decisions that have been taken in the last 9 years. You might remember the usual and frequent demands of the farmers prior to 2014. Farmers used to complain that they would get very little assistance from the government. And whatever little help was received used to go to the middlemen. Small and medium farmers of the country remained deprived of the benefits of the government schemes. This situation has completely changed in the last 9 years. Today, crores of small farmers are getting PM Kisan Samman Nidhi. No more middlemen and no bogus beneficiaries! In the last four years, Rs 2.5 lakh crore have been sent directly to the bank accounts of the farmers under this scheme. All of you are leading the cooperative sector; so, I hope that you will look into these figures closely. If I compare it with another figure, you will easily be able to guess how big this amount is! If we add the total agriculture budget of the 5 years before 2014, it was less than Rs 90 thousand crore! That is, almost 3 times the amount spent on the whole agriculture system of the entire country at that time, have been spent by us only on one single scheme i.e. PM Kisan Samman Nidhi.
Friends,
Modi guarantees that the farmers would not be burdened with the rising costs of fertilizers and chemicals around the world. The BJP government at the centre has given you this guarantee. Today, the farmer is getting a bag of urea at a cost of less than Rs.270 per bag. The same bag is available for Rs 720 in Bangladesh, Rs 800 in Pakistan, Rs 2100 in China. And brothers and sisters, in a developed country like America, farmers are getting the same amount of urea for more than Rs 3,000. I don't think you're getting my point. We must understand this difference. What is a guarantee after all? It shows how much effort is required to transform the life of the farmer. Overall, if we look at the last 9 years and I am talking only about fertilizer subsidy alone, the BJP government has spent more than Rs 10 lakh crore. What could be a bigger guarantee than this?
Friends,
From the very beginning, our government has been very serious about ensuring that farmers get a fair price for their crops. In the last 9 years, farmers have received more than Rs 15 lakh crore as a result of increasing the MSP. That means, if you calculate, every year the central government is spending more than Rs 6.5 lakh crore on agriculture and farmers which means that every year, on an average, the government is providing Rs 50 thousand to every farmer in some form or the other. That is, in the BJP government, farmers are guaranteed to get Rs 50 thousand every year in different ways. This is Modi's guarantee. And I am talking about what I have already done; these are not promises.
Friends,
In line with the farmer friendly approach, another major decision has been taken a few days back. The central government has announced a package of Rs 3 lakh 70 thousand crores for the farmers. Moreover, the fair and remunerative price for sugarcane farmers has now been increased to a record Rs 315 per quintal. This will directly benefit more than 5 crore sugarcane farmers and lakhs of workers working in sugar mills.
Friends,
The country's cooperative sector is going to play a major role in order to raise the potential of the country's villages and the country's farmers in 'Amritkaal'. Together, the government and the cooperative will give double strength to the resolve of a developed India, a self-reliant India. The government increased transparency with Digital India and delivered benefits directly to every beneficiary. Today, even the poorest of the poor people of the country believe that corruption and nepotism at the higher level has come to an end. Now, when cooperatives are being promoted so much, it is necessary that the common man, our farmers, our cattle rearers should also experience these things in their everyday life and believe the same. It is imperative that the cooperative sector becomes a model of transparency and corruption-free governance. The trust of the ordinary citizens of the country in the co-operatives should be stronger. To ensure that, it is imperative that the digital system is promoted in cooperatives as much as possible. We have to end the dependence on cash transactions. For this, all the people from the cooperative sector need to make efforts through a campaign. I have done a crucial job for you by forming a ministry. Now you do an equally crucial job for me by moving towards digital and going cashless and ensuring complete transparency. If we all put efforts together, we will surely get success very quickly. Today India is recognized in the world for its digital transactions. In such a scenario, cooperative societies and cooperative banks will also have to take the lead in it. With this, transparency as well as your efficiency in the market will increase and better competition will also be possible.
Friends,
The most important primary level co-operative society i.e. PACS, will now become a model of transparency and modernity. I am told that computerization of more than 60 thousand PACS being done so far and I congratulate you for the same. But it is very important that the cooperatives also improve their work and lay emphasis on the use of technology. When every level of co-operative societies will adopt a system like core banking, and when the members will accept 100 percent online transactions, it will be of great benefit to the country.
Friends,
Today you can see that India's exports are constantly creating new records. ‘Make in India; is also being discussed all over the world today. In such a scenario, the government is trying to ensure that cooperatives also increase their contribution in this field. With this objective, today we are particularly encouraging cooperative societies related to manufacturing. The tax for them has also been reduced to a great extent now. Cooperative sector is also playing a major role in increasing exports. Our co-operatives are doing a commendable job in the dairy sector. Milk powder, butter and ghee are being exported in large quantities today. Now probably they are entering the field of honey as well. There is no lack of strength in our villages and countryside, but we have to move forward with determination. Today, India's coarse grains, Millets, which is identified as 'Sri Anna' in the world have become a hot topic of discussion now. For this a new market is being created in the world. And I had just visited America. The banquet hosted by the US President, included coarse grains, or a variety of 'Sri Anna'. Due to the initiative of the Government of India, this year is being celebrated as International Year of Millets all over the world. Can't co-operative friends like you make efforts to take the country's food grains to the world market? And with this, small farmers too will get a major source of income. This will start a new tradition of nutritious food. You must make efforts in this direction and carry forward the efforts of the government.
Friends,
Over the years we have shown that when there is will power, even the biggest of the challenges can be challenged. For example, I will talk to you about the sugarcane co-operatives. There was a time when farmers used to receive lower price for sugarcane and the money was also stuck for years together. Even if the production of sugarcane increased, the farmers would be in trouble and if the production of sugarcane fell the farmers were definitely in trouble. In such a situation, the trust of the sugarcane farmers in the cooperatives was weakening. We focused on finding a permanent solution to this problem. We provided a package of Rs 20 thousand crore to sugar mills to clear the old pending payments of sugarcane farmers. We focused on producing ethanol from sugarcane and blending of ethanol with petrol. Just imagine, in the last 9 years ethanol worth Rs 70 thousand crore has been purchased from sugar mills. This has helped the sugar mills to make timely payments to the sugarcane farmers. Earlier, our government abolished the tax which was used to be imposed on paying a higher price for sugarcane. So, we have also resolved the decades-old problems related to tax. In this year’s budget too, special assistance of Rs 10,000 crore has been allocated to cooperative sugar mills to settle old claims. All these efforts are bringing permanent changes in the sugarcane sector, strengthening the cooperatives within this sector.
Friends,
On one hand we have to increase exports, while on the other hand we have to continuously reduce our dependence on imports. We often say that India is self-sufficient in food grains. But what is the reality? Self-sufficiency in wheat, paddy and sugar alone is not enough. When we talk about food security, it should not just be limited to wheat and rice. I want to remind you of a few things. We need to wake up my farmer brothers and sisters! You will be shocked to know that be it the import of edible oil, import of pulses, import of fish feed or of processed and other products in the food sector, every year we spend 2 - 2.5 lakh crore rupees on these items. The money goes abroad. That means this money has to be sent abroad. Is this the right thing for a food-dominated country like India? The leadership of such a huge promising cooperative sector is in front of me. So, I naturally expect from you that we move in the direction of a revolution. Should this money go into the pockets of the farmers of India or not? Should it go to the foreign countries?
Friends,
It is understandable that we do not have vast oil wells. So, we have to import petrol and diesel from abroad; that is our compulsion. But self-reliance is possible in edible oil. You would be aware that the central government has worked in mission mode for this, like starting Mission Palm oil. We encouraged Palmolein cultivation so that we could produce Palmolein oil from it. Similarly, a large number of initiatives are being taken to promote oilseed crops. If the country's cooperative institutions take over the reins of this mission, we will see that very soon we have become self-sufficient in terms of edible oil. You can do a lot of things from creating awareness in the farmers to providing information and facilities related to plantation, technology and procurement.
Friends,
The Central Government has started another important scheme for the fisheries sector. Today, a lot of progress is being made in the production of fish under the PM Matsya Sampada Yojana. Wherever there are rivers and small ponds across the country, villagers and farmers are getting additional source of income through this scheme. Under this, assistance is also being given for feed production at the local level. Today more than 25 thousand cooperative societies are working in the fisheries sector. As a result, many activities like fish processing, fish drying and fish curing, fish storage, fish canning and fish transport have been strengthened in an organized way. It has helped in improving the lives of fishermen and in generating employment. Inland fisheries have also doubled in the last 9 years. And as we created a separate Ministry of Cooperatives, a new power has emerged from it. Similarly, there was a strong demand for a long time that the country should form a separate ministry for fisheries. We did that too. We arranged for a separate budget for that too and the results of that field are clearly visible. All of you should come forward to explore how the cooperative sector can further expand this campaign. This is my expectation from you. The cooperative sector will have to do something different from its traditional approach. The government is making every effort on its part. Now the role of PACS is increasing in many new sectors like pisciculture. We are working on the target of creating 2 lakh new Multipurpose societies across the country. And as Amit Bhai said, if we consider all the panchayats, this figure will increase further. With this, the power of co-operatives will reach even those villages and those panchayats, where this system does not exist at present.
Friends,
In the past years, we have also laid special emphasis on the creation of Farmer Producer Organizations i.e., FPOs. At present, work is underway to create 10,000 new FPOs across the country and out of this, about 5,000 have already been formed. These FPOs are going to give a boost to the small farmers. These are a means of making small farmers a big force in the market. This campaign ensures that from seed to market, the small farmers can turn every system in his favour, and can challenge the power of the market. Government has also decided to form FPOs through PACS. That's why there is immense potential for cooperatives in this sector.
Friends,
Co-operative sector can also give additional strength to the efforts of the government in terms of increasing the other sources of income for the farmers. Be it honey production, organic food, a campaign to generate electricity by installing solar panels on farm fields or soil testing, cooperation of the cooperative sector is extremely necessary.
Friends,
Today chemical free farming, natural farming is the priority of the government. And now I congratulate those daughters of Delhi for shaking our hearts. Mother Earth was crying out and saying "don't kill me". They have tried to awaken us through the theatrical stage performance in a very good way. I would like that every co-operative organization forms such a team, which would stage its performance in every village in this manner to create awareness in people and wake them up. Recently a massive scheme, PM-PRANAM has been approved. The aim is to ensure that more and more farmers adopt chemical-free farming. Under this, emphasis will be laid on the production of alternative fertilizers, or organic fertilizers. Consequently, the soil will be safe and the cost of the farmers will also be reduced. The contribution of cooperative organizations is very crucial in this initiative. I urge all the cooperative organizations to get involved with this campaign as much as possible. You can decide that there will be 100% chemical-free farming in 5 villages of your district, and ensure that not even a single ounce of chemical is used in any farm within those 5 villages. Due to this, awareness will increase in the entire district and everyone's efforts will also increase.
Friends,
There is another mission which is ensuring both chemical-free farming and additional income for the farmers. This is Gobardhan Yojana. Under this, wealth from waste is being generated across the country. It is becoming a massive means of generating electricity and organic fertilizers from cow dung and waste. Today the government is developing a huge network of such plants. Many big companies have built more than 50 bio-gas plants in the country. Cooperative societies also need to come forward for these Gobardhan plants. This will certainly benefit the cattle rearers, but at the same time the animals which have been abandoned on the roads will also be put to good use.
Friends,
All of you work very extensively in the dairy sector, and in the animal husbandry sector. A large number of cattle rearers are associated with the cooperative movement. You all are aware that the diseases in animals can put a farmer in a major trouble. Foot and mouth disease has long been a cause of great distress to our animals. Due to this disease, livestock farmers suffer a loss of thousands of crores of rupees every year. Therefore, for the first time, the Central Government has launched a free vaccination campaign across the country for the same. We remember the free vaccine against Covid very clearly. This is an equally massive campaign going on to provide free vaccines to the animals. Under this, 24 crore animals have been vaccinated. But we are yet to root out FMD. Be it vaccination campaign or animal tracing, cooperatives should come forward for these purposes. We have to remember that cattle rearers are not the only stakeholders in the dairy sector. Friends, kindly respect my sentiments; cattle rearers are not the only stakeholders, but our animals too are equal stakeholders. That's why we have to contribute considering it as our responsibility.
Friends,
I have no doubt about the ability of cooperatives to make all the missions of the government successful. And I have seen the power of cooperatives in the state where I come from. Cooperatives also played a pivotal role in the freedom movement. So, I can't resist myself from making an appeal to all of you to participate in another major task. I had made an appeal to build 75 Amrit Sarovars in every district on the occasion of 75 years of independence. In less than a year, about 60 thousand Amrit Sarovars have been built across the country. It is the extension of the work done by the government in the last 9 years to supply water to every household and every field, whether it is for irrigation or for drinking purposes. This is the way to increase the source of water so that there is no shortage of water for the farmers and our animals. That's why the friends associated with the cooperative sector must also join this auspicious campaign. You may be active in any field of co-operative sector, but according to your ability, you can decide how many ponds to build; whether to build one, two, five, or ten. But be determined to work in the direction of water conservation. If Amrit Sarovar is built in every village, future generations will remember us with a lot of gratitude that the water they will be getting is the result of the efforts of their forefathers. We have to leave something for our future generations too. Another campaign related to water is Per Drop More Crop. Awareness is very important for how our farmers can adopt smart irrigation. More water doesn't guarantee more crop. Cooperative societies will also have to expand their role in order to expand micro irrigation in every village. The central government is providing a lot of assistance and encouragement for the same.
Friends,
Storage is also a major issue. Amit Bhai has described it in detail. The lack of facilities to store food grains has resulted in losses and a great blow to our food security and our farmers in the long run. Today in India, we can store less than 50 percent of the food grains we produce. Now the central government has come up with the world's largest storage scheme. What was the result of all that work which was done in the country for a long time in the last several decades? We have a storage capacity of more than 1400 lakh tonnes. It is our resolve to create 50 percent of this i.e. about 700 lakh tonnes of new storage capacity in the coming 5 years. This is certainly a herculean task, which will increase the potential of the farmers of the country and will create new jobs in the villages. For the first time, our government has also created a special fund of one lakh crore rupees for the infrastructure related to agriculture in the villages. I have been told that Rs 40,000 crore has been invested under this in the last 3 years. Cooperative societies and PACS have a major share in this. Cooperative sector needs to make more efforts in building farmgate infrastructure, and systems like cold storage.
Friends,
I am sure that in new India, cooperatives will become a powerful stream of the country's economy. We also have to move towards building such villages, which will become self-reliant by following the cooperative model. Your discussion on how this transformation can be further improved will prove to be extremely vital. You must also discuss how to improve co-operation in co-operatives as well. Co-operatives should become the bearer of social policy and national policy instead of politics. I am sure, your suggestions will further strengthen the cooperative movement in the country and will help in achieving the goal of a developed India. It was a pleasure to have the opportunity to be among all of you once again. I wish you all the very best!
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.