Ministry of Health and Family Welfare
Cashless Treatment Facilities Now Available to CGHS Beneficiaries at AIIMS New Delhi, PGIMER Chandigarh, and JIPMER Puducherry
Memorandum of Agreement signed between Central Government Health Scheme(CGHS) and Three Institutes of National Importance (INI)
CGHS beneficiaries will have direct access to state-of-the-art treatment facilities available in these medical institutions, without the hassle of making upfront payments and seeking reimbursements from CGHS
The government aims to expand the number of hospitals empaneled under CGHS to provide excellent tertiary care facilities aligned with the rising requirements of the patients: Shri Rajesh Bhushan, Union Health Secretary
27 JUN 2023 6:52PM by PIB Delhi
Through a significant and people centric move, cashless treatment facilities will now be available to CGHS beneficiaries (both serving and pensioners) at AIIMS New Delhi, PGIMER Chandigarh, and JIPMER Puducherry. The Memorandum of Agreement to this effect was signed between the three medical institutions- AIIMS, New Delhi, PGIMER, Chandigarh, and JIPMER, Puducherry, and CGHS, Ministry of Health and Family Welfare, in the presence of Shri Rajesh Bhushan, Union Health Secretary, here today.
This initiative builds upon the six previously signed MoAs on May 20, 2023, between CGHS and various All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) located in Bhopal, Bhubaneswar, Patna, Jodhpur, Raipur, and Rishikesh (https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1925806).
“The extension of patient care facilities at AIIMS New Delhi, PGIMER Chandigarh, and JIPMER Puducherry to CGHS beneficiaries on a cashless basis will be particularly beneficial for pensioner beneficiaries of CGHS. It eliminates the need for them to submit individual reimbursement claims and follow up for approvals. With this new initiative, CGHS beneficiaries will have direct access to state-of-the-art treatment facilities available in these medical institutions, without the hassle of making upfront payments and seeking reimbursements from CGHS. This streamlined process will save time, reduce paperwork, and expedite the settlement of individual claims. Previously, CGHS pensioner beneficiaries availing treatment at these institutions were required to make payments upfront and claim reimbursement later from CGHS.” This was stated by Shri Rajesh Bhushan, Secretary, Ministry of Health and Family Welfare at the signing of the MoA today.
The Union Health Secretary appreciated this development highlighting that CGHS is a significant service-oriented vertical of the Health Ministry through which existing and retired employees can avail medical services. He further stated, “The government aims to expand the number of hospitals empaneled under CGHS to provide excellent tertiary care facilities aligned with the rising requirements of the patients.”
Shri Bhushan further emphasized that this agreement will benefit a large segment of the population by simplifying lengthy formalities and expediting access to medical care. He also noted that this agreement will help expand the reach of CGHS services across the nation, allowing beneficiaries to avail CGHS facilities at the INIs institutions in their respective states. Additionally, CGHS has revised certain rates of treatment and medical care, further facilitating access to treatment facilities for patients.
The sailent features of this initiative are as under:
1. Cashless treatment will be available in outpatient departments (OPD), investigations, and indoor treatment for CGHS pensioners and other eligible categories of beneficiaries.
2. The three institutions will raise credit bills for CGHS pensioners and other eligible beneficiaries, and CGHS will preferably make payment within 30 days of receiving the bills.
3. CGHS beneficiaries will be admitted only upon the production of a valid CGHS Beneficiary ID Card for treatment at these institutions.
4. Separate Help Desks and accounting systems will be created for CGHS beneficiaries at AIIMS New Delhi, PGIMER Chandigarh, and JIPMER Puducherry.
5. Medicines prescribed by the doctors at these institutions, whether for OPD treatment or at the time of discharge, will be collected by beneficiaries through CGHS.
6. CGHS beneficiaries will no longer require referrals to access healthcare facilities at these institutions.
The MoA signing ceremony was attended by Officer on Special Duty, Minister of Health and Family Welfare, Shri Sudhansh Pant, Additional Secretary, Ministry of Health and Family Welfare, and Smt. V. Hekali Zhimoni, among other senior government officials. Directors of AIIMS New Delhi, Dr. M Srinivas, Medical superintendent, PGIMER Chandigarh, Dr. Vipin Kaushal, and Director, JIPMER Puducherry, Dr. Rakesh Agrawal were also present at the MOA signing event.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନଗଦବିହୀନ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ବର୍ତ୍ତମାନ ଏମ୍‌ସ, ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ, ପିଜିଆଇଏମଇଆର ଚଣ୍ଡିଗଡ଼, ଏବଂ ଜେଆଇପିଏମଇଆର ପୁଡୁଚେରୀରେ ସିଜିଏଚଏସ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଯୋଜନା (ସିଜିଏସଏସ) ଏବଂ ତିନୋଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଆଇଏନଆଇ) ମଧ୍ୟରେ ଚୁକ୍ତିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ
ସିଜିଏଚଏସ ହିତାଧିକାରୀମାନେ ଏହି ମେଡିକାଲ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକରେ ଉପଲବ୍ଧ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧାକୁ ସିଧାସଳଖ ଉପଲବ୍ଧ କରିବେ ତଥା ବିନା କୌଣସି ସମସ୍ୟାରେ ଦେୟ ଦେବା ଏବଂ ସିଜିଏଚଏସ ରୁ କ୍ଷତିପୂରଣ ଗ୍ରହଣ କରଯାଇପାରିବ
ରୋଗୀମାନଙ୍କର ବଢ଼ୁଥିବା ଆବଶ୍ୟକତା ସହିତ ସମାନ୍ତରାଳ ତୃତୀୟ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ସିଜିଏଚଏସ ଅଧୀନରେ ଥିବା ଡାକ୍ତରଖାନା ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ସରକାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି: ଶ୍ରୀ ରାଜେଶ ଭୂଷଣ, କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ
27 JUN 2023 6:52PM by PIB Bhubaneswar
ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଜନକଲ୍ୟାଣକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ, ନଗଦବିହୀନ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ବର୍ତ୍ତମାନ ଏମ୍‌ସ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ, ପିଜିଆଇଏମଇଆର, ଚଣ୍ଡିଗଡ଼, ଏବଂ ଜେଆଇପିଏମଇଆର, ପୁଡୁଚେରୀରେ ସିଜିଏଚଏସ ହିତାଧିକାରୀ (ଉଭୟ ସେବା ଏବଂ ପେନସନଧାରୀ) ଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ | ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଏକ ରାଜିନାମାରେ ତିନିଟି ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ- ଏମ୍‌ସ, ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ, ପିଜିଆଇଏମଇଆର, ଚଣ୍ଡିଗଡ଼, ଏବଂ ଜେଆଇପିଏମଇଆର, ପୁଡୁଚେରି, ଏବଂ ସିଜିଏଚଏସ୍, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ରାଜେଶ ଭୂଷଣଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଆଜି ଏଠାରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପ, 20 ମଇ 2023 ରେ ସିଜିଏଚଏସ୍ ଏବଂ ଭୋପାଳ, ଭୁବନେଶ୍ୱର, ପାଟନା, ଯୋଧପୁର, ରାୟପୁର, ଏବଂ ଋଷିକେଶ (https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx? PRID = 1925806) ରେ ଅବସ୍ଥିତ ବିଭିନ୍ନ ଅଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ମେଡିକାଲ ସାଇନ୍ସ (ଏମ୍‌ସ) ମଧ୍ୟରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି।
“ଏମ୍‌ସ, ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ, ପିଜିଆଇଏମଇଆର, ଚଣ୍ଡିଗଡ଼, ଏବଂ ଜେଆଇପିଏମଇଆର, ପୁଡୁଚେରି ରେ ସିଜିଏଚଏସ୍ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ନଗଦବିହୀନ ଆଧାରରେ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ସିଜିଏଚଏସ୍ ର ପେନସନଭୋଗୀ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶେଷ ଲାଭଦାୟକ ହେବ। ଏହା ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଫେରସ୍ତ ଦାବି ଦାଖଲ କରିବା ଏବଂ ଅନୁମୋଦନ ପାଇଁ ଫଲୋ ଅପ୍‌ କରିବା ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୂର କରିଥାଏ। ଏହି ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ସହିତ, ସିଜିଏଚଏସ୍ ହିତାଧିକାରୀମାନେ ଏହି ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡିକରେ ଉପଲବ୍ଧ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକରେ ସିଧାସଳଖ ସୁବିଧା ପାଇପାରିବେ, ବିନା ଅଗ୍ରୀମ ଦେୟ ଦେବା ଏବଂ ସିଜିଏଚଏସ୍ ଠାରୁ କ୍ଷତିପୂରଣ ମାଗିବାରେ ଏହା ସହାୟତା କରିଥାଏ। ଏହି ଶୃଙ୍ଖଳିତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମୟ ସଞ୍ଚୟ କରିବ, କାଗଜପତ୍ର ପ୍ରକ୍ରିୟା ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଦାବିଗୁଡିକର ସମାଧାନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ | ପୂର୍ବରୁ, ଏହି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକରେ ଚିକିତ୍ସା କରୁଥିବା ସିଜିଏଚଏସ୍ ପେନସନଭୋଗୀ ହିତାଧିକାରୀମାନେ ପେମେଣ୍ଟକୁ ଆଗୁଆ କରିବା ଏବଂ ପରେ ସିଜିଏଚଏସ୍ ରୁ ଫେରସ୍ତ ଦାବି କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ଥିଲା । ଆଜି ଏମଓଏ ସ୍ୱାକ୍ଷର ବେଳେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ରାଜେଶ ଭୂଷଣ ଏହି ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ଏହି ବିକାଶକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ସିଜିଏଚଏସ୍ ହେଉଛି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଏକ ମହତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ସେବା-ଆଧାରିତ ଭର୍ଟିକାଲ୍ ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ବିଦ୍ୟମାନ ତଥା ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ କର୍ମଚାରୀମାନେ ଚିକିତ୍ସା ସେବା ପାଇପାରିବେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରୋଗୀମାନଙ୍କର ବଢ଼ୁଥିବା ଆବଶ୍ୟକତା ସହିତ ଅନୁକୂଳ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ସରକାର ସିଜିଏଚଏସ୍ ଅଧୀନରେ ଥିବା ଡାକ୍ତରଖାନା ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଭୂଷଣ ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମା ଦୀର୍ଘ ଆନୁଷ୍ଠାନିକତାକୁ ସରଳ କରି ଚିକିତ୍ସା ସେବାରେ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରି ଜନସଂଖ୍ୟାର ଏକ ବଡ଼ ଭାଗକୁ ଉପକୃତ କରିବ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମା ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସିଜିଏଚଏସ୍ ସେବାଗୁଡିକର ପ୍ରସାରକୁ ସହାୟକ ହେବ, ହିତାଧିକାରୀମାନେ ନିଜ ନିଜ ରାଜ୍ୟରେ ଥିବା ଆଇଏନଆଇ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକରେ ସିଜିଏଚଏସ୍ ସୁବିଧା ପାଇପାରିବେ। ଅତିରିକ୍ତ ଭାବରେ, ସିଜିଏଚଏସ୍ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ସେବାର କିଛି ମୂଲ୍ୟକୁ ସଂଶୋଧନ କରି ରୋଗୀମାନଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧାକୁ ଅଧିକ ସୁଗମ କରିଛି |
ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ପ୍ରମୁଖ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡିକ ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି :
1. ସିଜିଏଚଏସ୍ ପେନସନଭୋଗୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଯୋଗ୍ୟ ବର୍ଗର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ନଗଦବିହୀନ ଚିକିତ୍ସା, ବହିର୍ବିଭାଗ (ଓପିଡି), ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ଇନଡୋର ଚିକିତ୍ସା ଉପଲବ୍ଧ ହେବ।
2. ଏହି ତିନୋଟି ଅନୁଷ୍ଠାନ ସିଜିଏଚଏସ୍ ପେନସନଭୋଗୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଯୋଗ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ରେଡିଟ୍ ବିଲ୍ ବଢ଼ାଇବେ ଏବଂ ବିଲ୍ ଗ୍ରହଣ କରିବାର 30 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ସିଜିଏଚଏସ୍ ଅଧିକ ଦେୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
3. ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନ ଗୁଡ଼ିକରେ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଏକ ବୈଧ ସିଜିଏଚଏସ୍ ହିତାଧିକାରୀ ଆଇଡି କାର୍ଡ ଉପସ୍ଥାପନ ପରେ ସିଜିଏଚଏସ୍ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଆଡମିଶନ କରାଯିବ।
4. ଏମ୍‌ସ, ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ, ପିଜିଆଇଏମଇଆର, ଚଣ୍ଡିଗଡ଼, ଏବଂ ଜେଆଇପିଏମଇଆର, ପୁଡୁଚେରୀରେ ସିଜିଏଚଏସ୍ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ପୃଥକ ସହାୟତା ଡେସ୍କ ଏବଂ ଆକାଉଣ୍ଟିଂ ସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବ।
5. ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡିକରେ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥିବା ଔଷଧଗୁଡିକ, ଓପିଡି ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ହେଉ କିମ୍ବା ଡିସଚାର୍ଜ ସମୟରେ, ସିଜିଏଚଏସ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ହିତାଧିକାରୀମାନେ ସଂଗ୍ରହ କରିବେ।
6. ସିଜିଏଚଏସ୍ ହିତାଧିକାରୀମାନେ ଏହି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସୁବିଧା ପାଇବାକୁ ଆଉ ରେଫରାଲ୍ ଆବଶ୍ୟକ କରିବେ ନାହିଁ |
ଏହି ଏମଓଏ ସ୍ବାକ୍ଷର ସମାରୋହରେ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ଡ୍ୟୁଟିରେ ଥିବା ଅଧିକାରୀ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସୁଦର୍ଶନ ପନ୍ତ, ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଶ୍ରୀମତୀ ଭି ହେକାଲି ଜିମୋନି ତଥା ଅନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିଥିଲେ। ଏହି ଏମଓଏ ସ୍ବାକ୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଏମ୍‌ସ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡକ୍ଟର ଏମ ଶ୍ରୀନିବାସ, ମେଡିକାଲ୍ ସୁପରିନଟେଣ୍ଡେଣ୍ଟ, ପିଜିଆଇଏମଇଆର, ଚଣ୍ଡିଗଡ଼, ଡକ୍ଟର ବିପିନ୍ କୌଶଲ ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, ଜେଆଇପିଏମଇଆର, ପୁଡୁଚେରୀ, ଡକ୍ଟର ରାକେଶ ଅଗ୍ରୱାଲ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।