Prime Minister's Office
English rendering of PM’s video message during International Day of Yoga 2023
21 JUN 2023 7:15AM by PIB Delhi
Namaskar!
Greetings to all the citizens of the country on International Day of Yoga! Every year, I participate in some or the other event amongst all of you on the occasion of Yoga Day. It is especially delightful to engage in yoga with all of you, and those moments are truly memorable. However, this time, I am currently in the United States due to various responsibilities. Therefore, I am connecting with all of you through this video message.
Friends,
Let me also inform you that although I may not be able to practice yoga with you, I am not running away from the yoga programs. Today I will be participating in a yoga program at the United Nations Headquarters around 5:30 PM according to Indian time. The gathering of more than 180 countries together in response to India's call is historic and unprecedented. You may recall that when the proposal for International Day of Yoga was presented in the United Nations General Assembly in 2014, a record number of countries supported it. Since then, by means of International Day of Yoga, yoga has become a global movement, a symbol of global spirit.
Friends,
This year, the programs of Yoga Day have been made even more special by the ‘Ocean Ring of Yoga’ initiative. The idea behind the ‘Ocean Ring of Yoga’ is based on the mutual relationship between the philosophy of yoga and the vastness of the oceans. Our soldiers have also created a ‘Yoga Bharatmala’ and ‘Yoga Sagarmala’ with our water bodies. Similarly, India's two research bases, from the Arctic to Antarctica, are also connected to yoga. The participation of millions of people from India and around the world in this unique celebration of yoga highlights the promotion and recognition of yoga's essence.
Brothers and sisters,
Our sages have defined yoga as 'युज्यते एतद् इति योगः', which means ‘that which unites is yoga.’ Therefore, the expansion of yoga is an extension of the idea that encompasses the entire world as one family. The expansion of yoga signifies the expansion of the concept of ‘Vasudhaiva Kutumbakam’, (the world as one family). That's why this year the theme of the G-20 Summit, being held under India’s presidency, is ‘One Earth, One Family, One Future.’ And today, millions of people around the world are practicing yoga together with the theme of ‘Yoga for Vasudhaiva Kutumbakam’.
Friends,
It is mentioned in scriptures regarding yoga and its benefits: व्यायामात् लभते स्वास्थ्यम्, दीर्घ आयुष्यम् बलम् सुखम्!, which translates to ‘one attains health, longevity and strength through yoga.’ Many of us who have regularly engaged with yoga in recent years have experienced the energy of yoga. We all understand the importance of better health on an individual level. We have also witnessed that when we are protected from health crises, our families are saved from many troubles. Yoga creates a healthy and capable society, with its collective energy being manifold. In recent years, from resolutions like Swachh Bharat to campaigns like Start-up India, from building ‘AatmaNirbhar Bharat’ (self-reliant India) to rebuilding cultural India, a huge contribution in the extraordinary speed seen in the country and its youth, is of this energy. Today, the mindset of the country has changed, and as a result, people and lives have transformed.
Friends,
Whether it is India's culture or social structure, India's spirituality or ideals, India's philosophy or vision, we have always nurtured the traditions of unity, assimilation, and acceptance. We have welcomed new ideas and protected them. We have enriched diversity and celebrated it. Yoga strengthens every such sentiment with great intensity. Yoga expands our inner vision. Yoga connects us to that consciousness which makes us realize the unity of all living beings, which provides the foundation of love beyond just existence. Therefore, we must eliminate our internal conflicts through yoga. Through yoga, we must overcome our obstacles and resistances. We must present the spirit of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’ as an example before the world.
Brothers and sisters,
It is said about yoga, 'योगः कर्मसु कौशलम्', meaning proficiency in action is yoga. This mantra holds great importance for all of us during the ‘Amrit Kaal’ of independence. When we become dedicated to our duties, we attain the accomplishment of yoga. Through yoga, we understand selfless action, and we embark on the journey from karma to karma yoga. I believe that we will not only improve our health but also manifest these resolutions within ourselves through yoga. Our physical strength, mental expansion, consciousness, and collective energy will become the foundation of a developed India. With this resolution, I extend my heartfelt wishes to all of you on International Day of Yoga once again!
Thanks!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
আন্তৰ্জাতিক যোগ দিৱস ২০২৩-ৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভিডিঅ’ বাৰ্তাৰ পাঠ
21 JUN 2023 7:15AM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ,
আপোনালোক সকলোকে আন্তৰ্জাতিক যোগ দিৱসৰ শুভেচ্ছা জনাইছো। প্ৰতি বছৰে যোগ দিৱস উপলক্ষে মই আপোনালোক সকলোৰে মাজত কিবা নহয় কিবা অনুষ্ঠানত উপস্থিত থাকো। বিশেষকৈ আপোনালোক সকলোৰে সৈতে যোগাভ্যাস কৰাৰ আনন্দও স্মৰণীয়, কিন্তু এইবাৰ মই বিভিন্ন দায়িত্বৰ বাবে বৰ্তমান আমেৰিকাত আছোঁ। গতিকে মই ভিডিঅ' বাৰ্তাৰ জৰিয়তে আপোনালোক সকলোৰে সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিছোঁ।
বন্ধুসকল,
মই আপোনালোকক এইটোও কওঁ যে যদিও মই আপোনালোকৰ মাজত থাকি এইবাৰ যোগ কৰিব নোৱাৰিলো, মই যোগাভ্যাস কাৰ্যসূচীৰ পৰা আঁতৰি থকা নাই। সেয়েহে, মই আজি সন্ধিয়া প্ৰায় ৫.৩০ বজাত (ভাৰতীয় সময়মতে) ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ মুখ্য কাৰ্যালয়ত এক যোগ কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰিম। ভাৰতৰ আহ্বানত বিশ্বৰ ১৮০ খনতকৈও অধিক দেশ যোগ কাৰ্যসূচীৰ বাবে একত্ৰিত হোৱাটো ঐতিহাসিক আৰু অভূতপূৰ্ব। আপোনালোক সকলোৱে মনত ৰাখিব যে ২০১৪ চনত যেতিয়া ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সাধাৰণ সভাত যোগ দিৱসৰ প্ৰস্তাৱ উত্থাপন হৈছিল, তেতিয়াই ৰেকৰ্ডসংখ্যক দেশে ইয়াক সমৰ্থন কৰিছিল। তেতিয়াৰ পৰাই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ জৰিয়তে যোগ এক বিশ্বব্যাপী আন্দোলন, এক বিশ্বব্যাপী মনোভাৱত পৰিণত হৈছে।
বন্ধুসকল,
এই বছৰৰ যোগ দিৱসৰ অনুষ্ঠানবোৰে 'Ocean Ring of Yoga' ক অধিক বিশেষ কৰি তুলিছে। ' Ocean Ring of Yoga' ৰ এই ধাৰণাটো যোগৰ ধাৰণা আৰু সাগৰৰ বিস্তাৰৰ আন্তঃসংযোগৰ ওপৰত আধাৰিত। সেনা জোৱানসকলে আমাৰ জলাশয়বোৰৰ সৈতে এক 'যোগ ভাৰতমালা আৰু যোগ সাগৰমালা'ৰ সৃষ্টি কৰিছে। একেদৰে, আৰ্কটিকৰ পৰা এণ্টাৰ্কটিকালৈকে, ভাৰতৰ দুটা গৱেষণা কেন্দ্ৰ অৰ্থাৎ পৃথিৱীৰ দুটা মেৰুৱেও যোগৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিছে। যোগৰ এই অনন্য উদযাপনত দেশ আৰু বিশ্বৰ কোটি কোটি লোকৰ অংশগ্ৰহণে যোগৰ বিস্তাৰ আৰু খ্যাতি আৰু ইয়াৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
মোৰ আদৰৰ ভাই-ভনীসকল,
আমাৰ ঋষি-মুণিসকলে যোগক 'যুজ্যতে ইতি যোগ' বুলি সংজ্ঞায়িত কৰিছে। অৰ্থাৎ, যিটোৱে সংযোগ কৰে সেয়া হ'ল যোগ। সেয়েহে, যোগৰ এই প্ৰসাৰ হৈছে এই ধাৰণাটোৰ এক সম্প্ৰসাৰণ যি সমগ্ৰ বিশ্বক এটা পৰিয়াল হিচাপে অন্তৰ্ভুক্ত কৰে। সেয়েহে, ভাৰতৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত হোৱা এই বছৰৰ জি-২০ সন্মিলনৰ বিষয়বস্তুক 'এক পৃথিৱী, এক পৰিয়াল, এক ভৱিষ্যত' হিচাপেও ৰখা হৈছে। আৰু আজি সমগ্ৰ বিশ্বৰ কোটি কোটি লোকে 'বসুধৈৱ কুটুম্বকমৰ বাবে যোগ' বিষয়বস্তুৰ ওপৰত একেলগে যোগাভ্যাস কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ যোগ সংক্ৰান্তীয় পাঠসমূহত কোৱা হৈছে – ‘ব্যয়ামত লাবেট স্বাস্থ্যম, দীৰ্ঘ জীৱন বালাম সুখাম’, অৰ্থাৎ যোগৰ দ্বাৰা ব্যায়ামে আমাক স্বাস্থ্য, আয়ুষ আৰু শক্তি প্ৰদান কৰে। আমাৰ মাজৰ বহুতে, যিসকল লোক বিগত বছৰবোৰত নিয়মীয়াকৈ যোগৰ সৈতে জড়িত হৈ আহিছে, তেওঁলোকে যোগৰ শক্তি অনুভৱ কৰিছে। আমি সকলোৱে জানো যে ব্যক্তিগত পৰ্যায়ত আমাৰ বাবে সুস্বাস্থ্য কিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ। আমি এইটোও দেখিছোঁ যে যেতিয়া আমি স্বাস্থ্যৰ সংকটৰ পৰা সুৰক্ষিত হওঁ, আমাৰ পৰিয়াল বহুতো সমস্যাৰ পৰা হাত সাৰি থাকে। যোগে এক স্বাস্থ্যৱান আৰু শক্তিশালী সমাজ সৃষ্টি কৰে, যাৰ সামূহিক শক্তি বহুগুণ। বিগত বছৰবোৰত স্বচ্ছ ভাৰতৰ দৰে প্ৰস্তাৱৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়াৰ দৰে অভিযানলৈকে, এক স্বাৱলম্বী ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ পৰা সাংস্কৃতিক ভাৰতৰ পুনৰ নিৰ্মাণলৈকে, এই শক্তিয়ে দেশ আৰু দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মত দেখা অসাধাৰণ গতিত যথেষ্ট অৰিহণা যোগাইছে। আজি দেশৰ মন সলনি হৈছে, সেইকাৰণে মানুহ আৰু জীৱন সলনি হৈছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ সংস্কৃতিয়েই হওক অথবা সমাজ সংৰচনাই হওক, ভাৰতৰ আধ্যাত্মিকতাই হওক অথবা আদৰ্শই হওক, ভাৰতৰ দৰ্শনেই হওক অথবা দৃষ্টিয়েই হওক, আমি এই আটাইবোৰক সদায়েই সংযোজিত কৰি ৰখাৰ বাবে চেষ্টা অব্যাহত ৰাখিছো। সেইবোৰক নিজৰ কৰি লোৱাৰ চেষ্টা কৰিছো, অঙ্গীকাৰ কৰিব পৰা পৰম্পৰাক আমাৰ মাজত গঢ় দিছো। আমি ন ন বিচাৰধাৰাক স্বাগতম জনাইছো, সেইবোৰক সংৰক্ষণ দিছো। বিবিধতাক সদায়েই আমি সমৃদ্ধ কৰি আহিছো, সেইবোৰ আমি উদযাপন কৰিছো। যোগে এনে প্ৰতিটো আৱেগ শক্তিশালী কৰে। যোগে আমাৰ আভ্যন্তৰীণ দৃষ্টি শক্তি সম্প্ৰসাৰিত কৰে। যোগে আমাক সেই চেতনাৰ সৈতে সংযোগ কৰে, যিয়ে আমাক জীৱিত প্ৰাণীৰ একতা অনুভৱ কৰায়, যিয়ে আমাক সকলো জীৱৰ প্ৰতি প্ৰেমৰ আধাৰ প্ৰদান কৰে। সেয়েহে, আমি যোগৰ জৰিয়তে আমাৰ বিৰোধবোৰ আঁতৰ কৰিব লাগিব। আমি যোগৰ জৰিয়তে আমাৰ বাধা আৰু বাধাবোৰ নাইকিয়া কৰিব লাগিব। আমি 'এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত'ৰ আত্মাক বিশ্বৰ আগত এক উদাহৰণ হিচাপে উপস্থাপন কৰিব লাগিব।
মোৰ আদৰৰ ভাই-ভনীসকল,
যোগৰ বাবে কোৱা হৈছে - 'যোগ: কৰ্মষু কৌশলম'। অৰ্থাৎ কৰ্মত দক্ষতাই হৈছে যোগ। স্বাধীনতাৰ অমৃতকালত এই মন্ত্ৰটো আমাৰ সকলোৰে বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। যেতিয়া আমি আমাৰ কৰ্তব্যৰ প্ৰতি সমৰ্পিত হওঁ, আমি যোগৰ সফলতাত উপনীত হওঁ। যোগৰ জৰিয়তে, আমি নিঃস্বাৰ্থ কৰ্মৰ বিষয়ে জানো, আমি কৰ্মৰ পৰা কৰ্মযোগলৈ যাত্ৰা নিৰ্ধাৰণ কৰোঁ। মই নিশ্চিত যে যোগৰ দ্বাৰা আমি আমাৰ স্বাস্থ্যৰ উন্নতি সাধন কৰিম আৰু লগতে এই সংকল্পসমূহো গ্ৰহণ কৰিম। আমাৰ শাৰীৰিক শক্তি, আমাৰ মানসিক সম্প্ৰসাৰণ, আমাৰ চেতনা শক্তি, আমাৰ সামূহিক শক্তি এক উন্নত ভাৰতৰ আধাৰ হৈ পৰিব। এই সংকল্পৰ সৈতে, আপোনালোক সকলোৰে বাবে আকৌ এবাৰ অতি সুখী যোগ দিৱস!
ধন্যবাদ!