প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগ ২০২৩দা পি.এম.না ভীদিওগী খুত্থাংদা পীখিবা পাউজেল
21 JUN 2023 7:15AM by PIB Imphal
খরুমজরি।
ঐহাক্না ইরৈচা পুম্নমকপু ‘অন্তরাস্ত্রিয়া বোগ দিৱস’কী হন্না-হন্না নুংঙাইবা ফোংদোক্লি। চহি খুদিংগী য়োগ দিৱসতা থৌরম অমা নত্রগা থৌরম অমহেক্তাদা নখোয় মবামগী মরক্তা শরুক য়াখি। মরু ওইনা নখোয় মবামগা পুন্না য়োগ তৌমিন্নবগী নুংঙাইবা অদু কৈডোনুংদা খাওবা ঙম্লরোই, অদুবু হন্দক্কী ইথৌদাং কয়া অমনা মরম ওইরগা ঐহাক হৌজিক অমেরিকাদা লৈ। মরম অদুনা নখোয় ময়ামগা ভীদিওগী খুত্থাংদা নখোয়দা পাউজেল পীদুনা শরুক য়ারি।
মরুপশিং,
নখোবদা ঐনা হায়নিংবা অমনা, ঐহাক্না নখোয় মবামগী মরক্তা বোগ তৌবা ঙমজদ্রবশু বোগ তৌবগী থৌরম অসিদগীদি চেন্দে। মরম অদুনা ঐহাক্না ভাতকি পুংশিংগী মতমগী মতুং ইন্না ঙসি নুমিদাংৱাইরম পুং ৫.৩০ রোম তাবা মতমদা য়ু.এন. হেদক্বার্তরসদা য়োগগি থৌরমদা শরুক য়ারগনি। ভারতনা হাবজবদা মালেম অসিগী লেবাক ১৮০ হেন্বনা অমত্তা ওইনা পুনশিনবা হায়বসি পুৱারি ওইবা, বাম্না ঙক্নিংঙাই ওইবা অমনি। নখোয় ময়াম্না নিংশিংলমগনি, ২০১৪দা ববু.এন. জেনরেল এসেম্বলীদা য়োগ দিৱসকী ৱাফম হৌদোকপা মতমদা, মশিং য়াম্লবা লেবাকশিংনা মসিদা অয়াবা পিরকখি। মদুদগীনা ঔজিক ফাওবদা, অন্তরাস্ত্রিয়া বোগ দিৱসকী খুত্থাংদা য়োগ অসিগী মালেমগী ওইবা ইহৌ অমা ওইখ্রে, গ্লোবল স্পিরিত ওইখ্রে
মরুপশিং,
হন্দক্কী চহি অসিগী য়োগ দিৱসকী থৌরম অসিবু ‘ওশীন রিং ওফ য়োগ’না অমুক্কশু হেন্না তোপ-তোপ্পা অমা ওইহল্লে। ‘ওসীন রিং ওফ য়োগ’গী আইদিয়া অসিনা য়োগগী ৱাখল্লোন অমসুং সমুদ্রগি পাক চাউবগী মরক্তা লৈনরিবা মরি অদুদা য়াউমফম ওইবনি। আর্মী পার্সোনেলশিংনশু ঐখোয়গী ঈশিংগী মফমশিংদশু ‘য়োগ ভারতমালা অমসুং য়োগ সাগরমালা’ শামখ্রে। অসুম্না আর্কতিক্তগী হৌরগা এন্তার্তিকা ফাওবা ভারতকী রিসর্চ বেস হায়বদি প্রথিবীগী পোল অনিশু মসিদা শমজিন্নহল্লি। বোগগী অসিগুম্বা তোপ-তোপ্পা সেলেব্রেশন অসিদা লৈবাক অসিগী অমসুং মালেম অসিগী মীওই করোর কয়া অমনা য়াম্না থৱাই য়াওনা মসিদা শরুক য়াবা অসিনা, য়োগগী মিংচৎ অমসুং মতিক-মগুন অদুবু ফোংদোক্লি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ঐখোয়গী রিশি মুনিশিংনা য়োগবু শন্দোক্না তাক্তুনা হায়রম্মি মদুদি- ‘য়ুজ্যতে এতদ ইতি য়োগ:’। মসিগি ৱাহন্থোক্তি ময়াম্বু পুনশিনহনবা হায়বসি য়োগনি। মরম অদুনা য়োগ শন্দোকপা হায়বসি মালেম পুম্ববু ইমুং অমত্তনি হায়বগী ৱাখল্লোন অসিদা য়ুমফম ওই। য়োগ শন্দোকপা হায়বসি ‘ৱাসুধৈবা কুতুম্বাকম’গী ৱাখল্লোন অসিবু শন্দোকপনি! মরম অদুনা ভারতনা ময়াই তাংবল লৌবা হন্দক্কী চহিগী জি.-২০ সম্মিত অসি থিমশু ‘ৱান অর্ধ, ৱান ফেমিলী, ৱান ফ্যুচর’ হায়না থমখি। অমসুং ঙসিদি, মালেম শিনবা থুংনা মী করোর কয়া অমনা ‘য়োগ ফোর ৱাসুধৈবা কুতুম্বাকম’,গী থীমদা ময়াম পুন্না য়োগ তৌরগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী য়োগ, অসিগা মরি লৈননা গ্রন্থশিংদা অসুম্না পল্লম্মি – ৱ্যায়ামাত লভতে স্বাস্থ্যম, দির্ঘ আয়ুশ্যম বলম সুখম! মসিগী ৱাহন্থোক্তি, য়োগ তৌবনা, হকচাং শাজেল তৌবনা ঐখোয়দা হকচাং ফহল্লি, অয়ুশ অমসুং পাঙ্গল পী। ঐখোয়গী মরক্তগী মীওই কয়া অমনা হৌখিবা চহি কয়াদগী ঔনা য়োগগা মরি লৈনরকখি, মখোয়না য়োগগী শক্তি অদুবু ফাওখি। মিপুম খুদিংমক্না হকচাং ফনা লৈবা হায়বসি কয়াম মরু ওইবগে হায়বসি ঐখোয় পুম্নমক্না খঙই। ঐখোয়নশু খঙই উরি মদুদি হকচাংদা খুদোংথিবা লাকপ মতমদা মদুগী অসোই-অঙাম য়াওদবা মতমদা, ঐখোয়গী ইমুং-মনুংশিংবু অৱাবা কয়া অমদগী কনবি। য়োগনা অফবা অমসুং শক্তি লৈবা খুনাই অমা শেমগৎলি, মখোয়গী অপুনবা শক্তি অদু য়াম্না হেল্লি। হৌখিবা চহিশিংদা স্বছ ভারতগুম্বা অনৌবা থৌরাংশিং অসিদগী হৌরগা স্তার্তঅপ ইন্দিয়াগুম্বা কেমপেন ফাওবা, আত্মানির্ভর ভারত হৌদোকপদগী হৌরগা কলচরেল ওইবা ভারত অমবু অমুক হন্না শেমগৎপা ফাওবা, লৈবাক অসমুং লৈবাক অসিগী নহারোলশিংদা ময়ামদগী থোইদোক-হেন্দোকপা খোংজেল অমা উবা ফংলিবা অসিদা, ইনর্জীগী য়াম্না চাউবা থৌদাং লৈ। ঙসিদি লৈবাক অসিগী ৱাখল্লোন অসি হোংলক্লে, মরম অদুনা মীশিং অমসুং মখোয়গী পুন্সিশু হোংলক্লে।
মরুপশিং,
ভারতকী সংস্কৃতিবু ওইরো নত্রগা খুনাইগী শক্তমবু ওইরো, ভারতকী ৱাখল্লোন ন্তরগা ইদিয়েলশিং, ভারতকী ফিলোসোফী নত্রগা ভিজনবু ওইরো, ঐখোয়না মতম পুম্বদা য়ুনিআত তৌনবা, এদোপ তৌনবা অমসুং এম্ব্রেস তৌনবগী ৱাখল্লোনশিং অসিবু য়োকখৎখি। ঐখোয়না অনৌবা ৱাখল্লোনশিংবু তরাম্না ওকখি, ঙাকশেন্দুনা থমখি। ঐখোয়না ফজরবা দাইভর্সিতীবু সেলেব্রেত তৌখি। য়োগনা অসিগুম্বা ৱাখল্লোনশিং অসিবু হেন্না হেন্না কনখৎহল্লি। য়োগনা নুংগী ওইবা মিৎয়েংবু চাউথোকহল্লি। য়োগনা জিব অমা ওইবগী অমত্তা ওইবা ৱাখল্লোন অদু ফাওহল্লি, মসিনা থৱাই পানবা জিবশিংগীদমক্তা মীনুংশিং ফাওহল্লি। মরম অদুনা ঐখোয়না য়োগগী খুত্থাংদা খেৎনবা লৈরিবশিং অদুবু মুত্থৎকদবনি। ঐখোয়না য়োগগী খুত্থাংদা অথিংবা অপনবা লৈবশিং অদুবু মুত্থৎকদবনি। ঐখোয়না ‘এক ভারত শ্রেস্থ ভারত’কী ৱাখল্লোনবু মালেম মীয়ামগী মমাংদা খুদম ওইনা উৎকদবনি।
ইচিল ইনাওসিং,
য়োগগীদমক্তা অসু্ম্ন আহায়রম্মি- ‘য়োগ: কর্মসু কৌশলম’। হায়বদি, কর্মদা হৈ-শিংবা হায়বসি য়োগনি। আজাদিকে অমৃতকালদা মসিগী মন্ত্র অসি ঐখোয় পুম্নমক্কীদমক্তা য়াম্না মরু ওই। ঐখোয়না ইথৌদা কত্থোকপা মতমদা য়োগগী খ্বাইদগী অথোইবা মপুং ওইবা থাক অদু য়ৌবা ঙম্মি। য়োগগী খুত্থাংদা ঐখোয়না ইশাগী ওইজবা থিদনা থবক অমদগী অমদা ঈথৌ পাংথোকই। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি, য়োগ অসিনা, ঐখোয়না ঐখোয়গী হকশেল ফগৎহল্লগনি অমসুং মসিগী ফিরেপশিং অসি থমোইদা চেৎনা লেপকনি। ঐখোয়গী হকচাংগী পাঙ্গল, ঐখোয়গী ৱাখল খনবগী শক্তি হেনগৎহল্লগনি, ঐখোয়গী কন্সিয়সনেসকী শক্তি, ঐখোয়গী অমত্তা ওইবগী শক্তি অদুনা চাউখৎপা ভারত অমা শেম্লগনি। মসিগী ফিরেপ অসিগা লোইননা, ঐহাক্না অমুক্কশু হন্না ময়ামদা য়োগ দিৱসকী হন্না-হন্না নুঙাইবা ফোংদোক্লি!
থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s video message during International Day of Yoga 2023
21 JUN 2023 7:15AM by PIB Delhi
Namaskar!
Greetings to all the citizens of the country on International Day of Yoga! Every year, I participate in some or the other event amongst all of you on the occasion of Yoga Day. It is especially delightful to engage in yoga with all of you, and those moments are truly memorable. However, this time, I am currently in the United States due to various responsibilities. Therefore, I am connecting with all of you through this video message.
Friends,
Let me also inform you that although I may not be able to practice yoga with you, I am not running away from the yoga programs. Today I will be participating in a yoga program at the United Nations Headquarters around 5:30 PM according to Indian time. The gathering of more than 180 countries together in response to India's call is historic and unprecedented. You may recall that when the proposal for International Day of Yoga was presented in the United Nations General Assembly in 2014, a record number of countries supported it. Since then, by means of International Day of Yoga, yoga has become a global movement, a symbol of global spirit.
Friends,
This year, the programs of Yoga Day have been made even more special by the ‘Ocean Ring of Yoga’ initiative. The idea behind the ‘Ocean Ring of Yoga’ is based on the mutual relationship between the philosophy of yoga and the vastness of the oceans. Our soldiers have also created a ‘Yoga Bharatmala’ and ‘Yoga Sagarmala’ with our water bodies. Similarly, India's two research bases, from the Arctic to Antarctica, are also connected to yoga. The participation of millions of people from India and around the world in this unique celebration of yoga highlights the promotion and recognition of yoga's essence.
Brothers and sisters,
Our sages have defined yoga as 'युज्यते एतद् इति योगः', which means ‘that which unites is yoga.’ Therefore, the expansion of yoga is an extension of the idea that encompasses the entire world as one family. The expansion of yoga signifies the expansion of the concept of ‘Vasudhaiva Kutumbakam’, (the world as one family). That's why this year the theme of the G-20 Summit, being held under India’s presidency, is ‘One Earth, One Family, One Future.’ And today, millions of people around the world are practicing yoga together with the theme of ‘Yoga for Vasudhaiva Kutumbakam’.
Friends,
It is mentioned in scriptures regarding yoga and its benefits: व्यायामात् लभते स्वास्थ्यम्, दीर्घ आयुष्यम् बलम् सुखम्!, which translates to ‘one attains health, longevity and strength through yoga.’ Many of us who have regularly engaged with yoga in recent years have experienced the energy of yoga. We all understand the importance of better health on an individual level. We have also witnessed that when we are protected from health crises, our families are saved from many troubles. Yoga creates a healthy and capable society, with its collective energy being manifold. In recent years, from resolutions like Swachh Bharat to campaigns like Start-up India, from building ‘AatmaNirbhar Bharat’ (self-reliant India) to rebuilding cultural India, a huge contribution in the extraordinary speed seen in the country and its youth, is of this energy. Today, the mindset of the country has changed, and as a result, people and lives have transformed.
Friends,
Whether it is India's culture or social structure, India's spirituality or ideals, India's philosophy or vision, we have always nurtured the traditions of unity, assimilation, and acceptance. We have welcomed new ideas and protected them. We have enriched diversity and celebrated it. Yoga strengthens every such sentiment with great intensity. Yoga expands our inner vision. Yoga connects us to that consciousness which makes us realize the unity of all living beings, which provides the foundation of love beyond just existence. Therefore, we must eliminate our internal conflicts through yoga. Through yoga, we must overcome our obstacles and resistances. We must present the spirit of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’ as an example before the world.
Brothers and sisters,
It is said about yoga, 'योगः कर्मसु कौशलम्', meaning proficiency in action is yoga. This mantra holds great importance for all of us during the ‘Amrit Kaal’ of independence. When we become dedicated to our duties, we attain the accomplishment of yoga. Through yoga, we understand selfless action, and we embark on the journey from karma to karma yoga. I believe that we will not only improve our health but also manifest these resolutions within ourselves through yoga. Our physical strength, mental expansion, consciousness, and collective energy will become the foundation of a developed India. With this resolution, I extend my heartfelt wishes to all of you on International Day of Yoga once again!
Thanks!