Ministry of Health and Family Welfare
Prof. S P Singh Baghel, Union Minister of State for Health and Family Welfare addresses the Innovative TB Health Technologies Sharing Platform Workshop
Urges Innovators to produce quality products that can be deployed at scale
“Aggressive implementation of Central Government programs like Swachh Bharat Mission has led to considerable improvement in water, sanitation and hygiene indicators which is also helping in reducing diseases like TB”
15 JUN 2023 1:13PM by PIB Delhi
Union Minister of State for Health and Family Welfare, Prof. S P Singh Baghel addressed the Innovative TB Health Technologies Workshop of the Indian Council of Medical Research (ICMR), here today. The aim of the two-day workshop is to encourage the innovative health technologies for TB to be assessed and enable their adoption in the End TB program. The workshop will also provide a sharing platform for TB innovation health technologies which were displayed in the Stop TB Summit held in Varanasi.
Prof Singh stated that “the goal of eliminating TB by 2025 reflected the political will and commitment of the Hon’ble Prime Minister”. He also noted that “there is substantial decline in TB cases and notifications in India in the last few years.” Underscoring that innovation is key to the success of the mission, he urged the innovators to produce quality products that can be deployed at scale.
The Minister highlighted that under the dynamic leadership of Hon’ble Prime Minister, Shri Narendra Modi, “aggressive implementation of Central Government programs like Swachh Bharat Mission has led to considerable improvement in water, sanitation and hygiene indicators which is also helping in reducing diseases like TB”. He also informed that TB patients can now avail treatment with their Ayushman Bharat cards.
Prof S P Singh Baghel thanked the dignitaries for their contribution to healthcare in India and urging them to “work in tandem with the government not only towards formulating meaningful policies and programs but also to ensure that they get implemented at scale and achieve the goals setup to make our country to achieve the vision of ending TB by 2025 as envisioned by Hon’ble Prime Minister.” He also congratulated ICMR for their relentless work during the COVID pandemic and producing an indigenous vaccine in less than a year.
Shri Rajesh Bhushan, Union Health Secretary said that the goal of eliminating TB can only succeed on the back of innovations. He noted that diagnosis, treatment and community involvement are indispensable for effectively eliminating the disease. He also underscored that TB elimination requires a whole-of-government and whole-of-society approach.
The Union Health Secretary requested the innovators to not just bring innovative pilot products but innovation that can be rolled out in a programmatic manner. He hoped that the deliberations over the two days would lead to innovative products deployable at scale for India.
Dr Rajiv Bahl, Secretary, Dept. of Health Research (DHR) and DG, ICMR noted that technological solutions are inevitable for any health solutions. He stated that India has a lot of innovators but most of the innovations do not reach the scale because of various reasons like regulatory challenges or delayed approvals etc. He underlined that the objective of this workshop is to bridge these challenges and give more information to the innovators on technological requirements for not just TB but also for future pandemic preparedness.
Dr Soumya Swaminathan, former Chief Scientist, WHO stated that TB is an age-old problem but of late there has been a huge emphasis on eliminating it since it is a huge burden, especially for the poor. She highlighted that “India’s success in eliminating it will help a long way in its global elimination as was seen with other diseases before like Polio”. “The world is also looking at India because of the affordability and innovation it brings in health care”, she stated. She also informed that India is looking at the potential of developing a diagnostic test that is effective enough to produce the result in a short time.
Dr Ashok Babu, Joint Secretary, Health Ministry, Smt. Anu Nagar, Joint Secretary, Dept. of Health Research, Dr Padma Priyadarshini, Director, National Institute for Research in Tuberculosis (NIRT), Chennai and senior officials of the Health Ministry were present on the occasion.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী রাজ্য মন্ত্রী, প্রোফেসর এস.পি. সিং বাঘেলনা ইনোভেতিভ তি.বি. তেক্নোলোজীজ শিয়রিং প্লেতফোর্ম ৱার্কশোপতা ৱা ঙাংবা
ইনোভেতরশিং য়াম্না পাকশন্না থাদোকপা য়াবা ক্বালিতী লৈবা প্রোদক্তশিং পুথোক্নবা থৌগৎখ্রে
“স্বচছ ভারত মিসনগুম্বা কেন্দ্র সরকারগী প্রোগ্রামশিংবু এগ্রেসিব ওইবা মওংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌবনা ঈশিং, অমাং-অসোই অমসুং অরু-অনানগী ইন্দিকেতরশিংদা য়াম্না শিংথানিংঙাই ওইবা মওংদা ফগৎলকখ্রে, মসিনা তি.বি.গুম্বা লাইনাশিং অসিবু হন্থহনবদশু মতেং পাংলি”
15 JUN 2023 1:13PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী রাজ্য মন্ত্রী, প্রোফেসর এস.পি. সিং বাঘেলনা ঙসি মফম অসিদা ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ মেদিকেল রিসর্চ (আই.সি.এম.আর.)গী ইনোভেতিব তি.বি. হেল্থ তেক্নোলোজীজ ৱার্কশোপতা ৱা ঙাংখ্রে। নুমিৎ নিনিগী ৱার্কশোপ অসিগী পান্দমদি তি.বি.বু এসেস তৌনবা ইনোভেতিব হেল্থ তেক্নোলোজিশিংবু পুক্নিং থৌগৎপা অমসুং তি.বি. প্রোগ্রামদা মশিবু শিজিন্নবা ঙমহনবা। ৱার্কশোপ অসিনা তি.বি. ইনোভেশন হেল্থ তেক্নোলোজীশিংগীদমক্তা শিবরিং প্লেতফোর্ম অমা পীবা, হায়রিবশিং অসি বারানসিদা পাংথোকখিবা স্তোপ তি.বি. সম্মিত্তা উত্থোকখি।
প্রোফেসর সিংনা হায়কি মদুদি “২০২৫ ফাওবদা তি.বি. মুত্থৎনবগী পান্দম অদুনা ইকাইখূম্নরবা প্রধান মন্ত্রী পোলিতিকেল ৱিল অমসুং কমিৎমেন্ত অদুবু ময়েক শেংনা তাক্লি”। “হৌখিবা চহি করা অসিদা ভারত্তা তি.বি.গী কেসশিং অমসুং নোতিফিকেশনশিং য়াম্না হন্থরকখ্রে” হায়না মহাক্না পনখি। ইনোভেশননা মিসন অসিবু মাইপাকহনবদা য়াম্না মরু ওই হায়না পল্লদুনা মআক্না ইনোভেতরশিংদা বাম্না পাকশন্না থাদোকপা য়াবা ক্বালিতী লৈবা প্রোদক্তশিং পুথোক্নবা থৌগৎখি।
মন্ত্রী অসিনা বাম্না মরু ওইনা পনখি মদুদি ইকাইখুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ইচং-থৌবা লুচিং মখাদা “স্বচছ ভারত মিসনগুম্বা কেন্দ্র সরকারগী প্রোগ্রামশিং এগ্রেসিব ওইবা মওংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌবনা ঈশিং, অমাং-অসোই অমসুং অরু-অনানগী ইন্দিকেতরশিং য়াম্না শিংথানিংঙাই ওইবা মওংদা ফগৎলকখ্রে, মসিনা তি.বি.গুম্বা লাইনাশিং অসিবু হন্থহনবদশু মতেং পাংলি”। তি.বি. পেসেন্তশিংনা হৌজিক্তি মখোয়গী আয়ুশমান ভারত কার্দশিং অদুগী মতেংনা লাইয়েংবা ফংলগনি হায়নশু মহাক্না খঙহনখি।
দিগ্নিতরিশিং অদুনা ভারতকী হেল্থকিয়রদা লৌখিবা থৌদাংশিং অদুগীদমক্তা মখোয়বু প্রোফেসর এস.পি. বাঘেলনা থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং মখোয়দা “সরকারগা লোইননা ৱাহন্থোক লৈবা পোলিসীশিং অমসুং প্রোগ্রামশিং শেম্বগী মাইকৈদা থবক তৌমিন্নবদা নত্তনা মসিবু পাকশন্না ইমপ্লিমেন্ত তৌহন্নবা অমসুং ঐখোয়গী ইকাইখুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা মংখিবা ২০২৫ ফাওবদা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদগী তি.বি. মুত্থৎনবগী মঙলান অদুবু মঙফাওনহনবা ঙম্নবা থবক তৌগদবনি” হায়না তকশিনখি। মহাক্না আই.সি.এম.আর.কোবিদ লাইচৎ মনুংদা হালেংবা লৈতনা থবক তৌখিবা অমসুং চহি অমা ফাদনা লমদম অসিগী ওইবা ভেক্সিন অমা পুথোকখিবগীদমক্তা মখোয়বু থাগৎপা ফোংদোকখি।
কেন্দ্রগী হকশেল সেক্রেতরী, শ্রী রাজেশ ভুশন্না হায়খি মদুদি তি.বি. মুত্থৎপগী পান্দম অসি ইনোভেশনগী মপালদগী কক্তমক ওইথোকপা ঙমগনি। মহাক্না পনখি মদুদি মসিগী লাইনা অসিবু নমপুং ফানা মুত্থৎনবগীদমক্তা দাইগ্নোসিস, ত্রীৎমেন্ত অমসুং কম্যুনিতীনা শরুক য়াবা য়াম্না মথৌ তাই। তি.বি. মুত্থৎপা হায়বসিদা হোল-ওফ-গোবর্নমেন্ত অমসুং হোল-ওফ-সোসাইতী এপ্রোচ মথৌ তাই হায়নশু মহাক্না য়াম্না মরু ওইনা পনখি।
কেন্দ্রগী হকশেল সেক্রেতরীনা ইনোভেতরশিংদা ইনোভেতিব পাইলোত প্রোদক্তশিং খক্তা নত্তনা প্রোগ্রাম অমা ওইনা শন্দোকপা য়াবা ইনোভেশন পুথোক্নবা হায়জখি। নুমিৎ নিনিগী মথক্তা পাংথোকখিবা খন্ন-নৈনবগী থৌরম অসিনা ভারতকীদমক্তা পাকশন্না থাদোকপা য়াবা ইনোভেতিব প্রোদক্তশিং পুথোরক্কনি হায়না থাজবা থম্লি।
দিপার্তমেন্ত ওফ হেল্থ রিসর্চ (দি.ঐচ.আর.)গী সেক্রেতরী, দা. রাজিৱ বহল অমসুং আই.সি.এম.আর.গী দি.জি.না পনখি মদুদি মখল অমহেক্তগী হেল্থ সোল্যুশন খুদিংমক্তা তেক্নোলোজিকে সোল্যুশন হায়বসি য়াম্নমক তঙাইফদবনি। মহাক্না ভারত্তা ইনোভেতর ময়াম অমা অদুবু রেগুলেতরীগা মরি লৈনবা ৱাফম কয়া অমা অমসুং অপ্রোভল থেংথবন আমরম ওইরগা ইনোভেশনশিং অসিদা অয়াম্বনা পাকশন্না য়ৌবা ঙমদে হায়না হায়খি। মহাক্না য়াম্না মরু ওইনা পনখি মদুদি ৱার্কশোপ অসিগী পান্দমদি অসিগুম্বা শিংনবশিং অসিবু কোকহনবা অমসুং ইনোভেতরশিং অদুদা তি.বি. খক্তা নত্তনা তুংদা লাক্কদবা লাইচৎশিং অদুগীদমক্তশু তেক্নোলোজীগী মতাংদা তঙাইফদবশিং অদুগী মতাংদা ই-পাউশিং খঙহনগদবনি হায়না হায়খি।
দবল্যু.ঐচ.ও.গী হান্নগী চীফ সাইন্তিস্ত ওইরম্বা, দা. সৌম্যা স্বামিনাথন্না হায়খি মদুদি তি.বি. অসি চহি কয়া লিরবা প্রোব্লেম অমনি অদুবু হৌজিক্কী মতম অসিদদি মসিবু মুথৎনবা য়াম্না কন্না মিৎয়েং চংলি, মরমদি মসিনা মরু ওইনা লাইরবশিংগীদমক্তদি য়াম্না চাউরবা পোৎলুম অমা ওইহল্লি। মহাক্না খঙহল্লকখি মদুদি “ভারতনা মসি মাইপাক্না মুথৎপনা মালেম অসিগী ওইনা মুথৎপদা লিশাং শিৎনা মতেং ওইগনি, হায়রিবা অসিমক ঐখোয়না অতোপ্পা লাইনাশিং খুদম ওইনা পোলিয়োদা উখ্রবনি”। “মালেম অসিনা চারত্তা য়েংলি মরমদি ভারতনা হেল্থ কিয়রগী লমদা য়াম্না হোংবা অমসুং ইনোভেশন পুরকই”, হায়না মহাক্না হায়খি। ভারতনা য়াম্না তেনবা মতমদা অচুম্বা ফল পুথোকপা ঙম্বা অফবা মখলগী দাইগ্নোস্তিক তেস্ত অমা পুথোক্নবগী পোতেন্সিয়েল অদুবু থিরি হায়না মহাকনা হায়রকখি।
হকশেল মন্ত্রালয়গী জোইন্ত সেক্রেতরী, দা. অশোক বাবু, দিপার্তমেন্ত ওফ হেল্থ রিসর্চকী জোইন্ত সেক্রেতরী, শ্রীমতি অনু নাগর, চেন্নাইগী নেস্নেল ইনস্তিত্যুত ফোর রিসর্চ ইন তভুবরক্যুলোসিস (এন.আই.আর.তি.)গী দাইরেক্তর দা. পদ্মা প্রিয়াদর্শিনি অমসুং হকশেল মন্ত্রালয়গী সেনিয়র ওফিসিয়েলশিংনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।