Ministry of Civil Aviation
Shri Jyotiraditya M. Scindia enumerates achievements of Ministry of Civil aviation on completion of nine years of ‘Seva, Sushashan & Gareeb Kalyan’
Domestic passengers doubled from 60 million in 2014 to 143 million in 2020: Shri Scindia
During last 9 years, 11 more Greenfields airports operationalized
Under UDAN scheme, 180 RCS airports including 25 Water Aerodromes & 40 Helipads identified for operation
07 JUN 2023 6:00PM by PIB Delhi
On the completion of nine years of the Modi Government, Minister of Civil Aviation, Shri Jyotiraditya M. Scindia today shared the achievements of Ministry of Civil Aviation in the last nine years in New Delhi. He said, “Under the leadership of Prime Minister, Shri Narendra Modi, the aviation sector which was only limited to a few is within the reach of the common man now.”
The Minister added that India is the 3rd largest domestic aviation market. The total number of domestic passenger in 2014 was 60 million which doubled to 143 million in 2020 prior to Covid-19. International passengers have increased from 43 million to 64 million (increase of almost 50%). In terms of aircraft, the numbers have increased from around 400 in 2014 to 723 in 2023 despite the impact of Covid-19.
Till 2014, only 74 airports were operational in the country. By March 2023, the Government operationalised another 74 airports/ Helicopters/Water Aerodromes, and the Government of India aims to take the total to 220.
During last 9 years, 11 more Greenfields airports have been operationalized. Under UDAN scheme, 180 RCS airports including 25 Water Aerodromes & 40 Helipads have been identified for operation of RCS flights in the country. As of now, out of 1152 valid awarded RCS routes, 475 RCS routes have commenced, connecting 74 airports including 9 Heliports & 2 Water Aerodromes.
121.67 lakh passengers have travelled under RCS UDAN scheme and VGF amount of around Rs. 2585.25 crore has been released to selected airline operators as on 11.4.2023 for operation of RCS UDAN flights. Most recently, Udan 5.1 has been launched specifically for helicopter routes.
The number of Flying training organisations (FTOs) in June 2016 was 29. This number increased to 35 with 54 bases as on date. By December, 2023, 9 more bases are likely to be added, taking the number of bases to 63. From fiscal year 2014-15 to 2019-20, the total cargo handled grew from 25.27 Lakh MT to 33.28 Lakh MT with CAGR of 5.66% through cargo facilities at 24 AAI managed airports and 6 JV/PPP airports.
Digi Yatra has been launched for domestic flights passengers. Digi Yatra is setting a new global benchmark for a seamless, hassle free and health risk free passenger process at airports. It was launched at 3 airports i.e. Delhi, Bengaluru & Varanasi on 1st December, 2022 and at 4 airports namely, Hyderabad, Kolkata, Pune and Vijayawada in March, 2023. Subsequently, it would be implemented across various airports in the country.
Responding to query on the subject of air fares, the Minister informed about his meeting with Airline operators 2 days back which has resulted in reduction in prices. The Minister said, “In case of the unfortunate Odisha tragedy, airlines have been advised to provide free carriage (cargo) services to the families of the deceased”.
The Minister also explained that the role of Ministry of Civil Aviation is of a facilitator not a regulator.

সিবিল এবিয়েসন মন্ত্রালয়
শ্রী জ্যোতিরাদিত্য এম. সিন্ধিয়ানা ‘সেবা, সুশাশন অমসুং গরীব কল্যান’গী চহি মাপল মপুং ফারকপদা সিভিল এভিয়েসন মন্ত্রালয়গী এচিবমেন্তশিং মশিং ফোংদোকখি।
দোমেস্তিক পোসেঞ্জর ২০১৪দা মিলিয়ন ৬০দগী ২০২০দা মিলিয়ন ১৪৩ ওইদুনা শরুক অনি ওইরে: শ্রী সিন্ধিয়া
হৌখিবা চহি ৯গী মনুংদা অহেনবা গ্রীনফিল্দ এয়রপোর্ত ১১ মথৌ তৌরে
উরান স্কিমগী মখাদা ৱাতর এরোদ্রোম ২৫ অমসুং হেলিপেদ ৪০ য়াওনা আর.সি.এস. এয়রপোর্ত ১৮০ মথৌ তৌনবগীদমক মশক খংদোক্লে
07 JUN 2023 6:00PM by PIB Imphal
মোদী সরকারনা চহি মাপল মপুং ফারকপদা সিভিএ এভিএসনগী মন্ত্রী শ্রী জ্যোতিরদিত্য এম. সিন্ধিয়ানা ঙসি নই দিল্লীদা হৌখিবা চহি মাপলদা সিভিল এভিএসন মন্ত্রালয়গী এচিবমেন্তশিং শেয়র তৌখি। মহাক্না হায়খি, “প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা মীওই খরা খক্তা অক্নবা লৈরম্বা অদু হৌজিক মীচম মীয়ামনা য়ৌবা ঙম্লে।
মন্ত্রীনা মখা তাখি মদুদি ভারত অসি দোমেস্তিক এভিএসন মার্কেৎতা ৩শুবা খ্বাইদগী চাউবনি। ২৯১৪দা দোমেস্তিক পেসেঞ্জরগী অপুনবা মশিং মিলিয়ন ৬০ ওইখি মদু কোবিদ-১৯গী মাংওইননা ২০২০দা মিলিয়ন ১৪০ ওইদুনা শরুক অনি ওইখি। ইন্তরনেস্নেল পেসেঞ্জর মিলিয়ন ৪৩দগী মিলিয়ন ৬৪ (চাওরাক্না চাদা ৫০ হেনগৎপা) ফাওবা হেনগৎলে। এয়রক্রাফকী ওইনা ২০২৪দা চাউরাক্না ৪০০ ওইরম্বা অদু ২০২৩দা কোবিদ-১৯গী শাফু লৈরবসু ৭২৩দা হেনগৎলে।
২০১৪ ফাওবদা লৈবাক অসিদা এয়রপোর্ত ৭৪ খক্তমক মথৌ তৌরম্মি। ২০২৩গী মার্চ ফাওবদা সরকারনা অতোপ্পা এয়রপোর্ত/ হেলিপেদ/ৱাতর এরোদ্রোম ৭৪ মথৌ তৌহল্লে অমসুং ভারত সরকারনা অপুনবা মশিং ২২০ য়ৌহন্নবা পান্দম থম্লি।
হৌখিবা চহি ৯গী মনুংদা অহেনবা গ্রীনফিল্দ এয়রপোর্ত ১১ মথৌ তৌরে। উরান স্কিমগী মখাদা লৈবাক অসিদা আর.সি.এস. ফ্লাইতশিং ওপরেসন তৌনবগীদমক ৱাতর এরোদ্রোম ২৫ অমসুং হেলিপেদ ৪০ য়াওনা আর.সি.এস. এয়রপোর্ত ১৮০ মশক খংদোক্লে। হৌজিকমক্কী ওইনা ভেলিদ ওইবা আর.সি.এস. রুত ১১৫২গী মনুংদা আর.সি.এস. রুত ৪৭৫ মথৌ তৌরে, হেলিপোর্ত ৯ অমসুং ৱাতর এরোদ্রোম ২ য়াওনা এয়রপোর্ত ৭৪ কনেক্ত তৌরি।
আর.সি.এস. উরানগী মখাদা পেসেঞ্জর লাখ ১২১.৬৭না ত্রেবেল তৌখি অমদি আর.সি.এস. উরান ফ্লাইতশিংগী ওপরেসনগীদমক খনগৎলবা এয়রলাইন ওপরেতরশিংবু ১১.৪.২০২৩ ফাওবা চাউরাক্না লুপা করোর ২৫৮৫.২৫গী ভি.জি.এফ. শেনফম রিলিজ তৌখ্রে। হন্দক্তা হেলিকোপ্তর রুতশিংগীদমক অখন্ননা উরান ৫.১ হৌদোকখ্রে।
ফ্লায়িং ত্রেনিং ওর্গনাইজেসন (এফ.তি.ও.)শিংগী মশিং ২০১৬কী জুন থাদা ২৯ ওইখি। মশিং অসি ঙসিদি বেজ ৫৪গা লোয়ননা ৩৫দা হেনগৎলে। ২০২৩গী দিসেম্বর ফাওবদা অহেনবা বেজ ৯ অমা হাপচিন্দুনা বেজশিংগী মশিং ৬৩ শুরগনি। ফিস্কেল চহি ২০১৪-১৫দগী ২০১৯-২০ ফাওবদা চাদা ৫.৬৬গী সি.এ.জি.আর.গা লোয়ননা এ.এ.আই.না মেনেজ তৌবা এয়রপোর্ত ২৪ অমসুং জে.ভি./পি.পি.পি এয়রপোর্ত ৬দা লৈরিবা কার্গো ফেসিলিতীশিংগী খুত্থাংদা হেন্দল তৌখিবা অপুনবা কার্গো মেত্রিক তন লাখ ২৫.২৭দগী হেনগৎতুনা মেত্রিক তন লাখ ৩৩.২৮ ওইরে।
দোমেস্তিক ফ্লাইত পেসেঞ্জরশিংগীদমক দিজি য়াত্রা হৌদোক্লে। দিজি য়াত্রানা এয়রপোর্তশিংদা সিমলেস, হেসল ফ্রী অমসুং হেল্থ রিক্স ফ্রী পেসেঞ্জর প্রোসেস অমগীদমক অনৌবা গ্লোবেল বেঞ্চমার্ক অমা শেমগৎলি। মসি ২০২২গী দিসেম্বর অমদা এয়রপোর্ত ৩ হায়বদি দিল্লী, বেঙ্গলুরু অমসুং বনারসিদা অমসুং ২০২৩গী মার্চ থাদা এয়রপোর্ত ৪ হায়বদি হায়দ্রবাদ,কোলকতা, পুনে অমসুং বিজলৱারাদা হৌদোকখি। মখাতানা মসি লৈবাক অসিদা লৈরিবা তোঙান-তোঙানবা এয়রপোর্তশিংদসু ইমপ্লিমেন্ত তৌগনি।
এয়র ফেয়রগী মতাংদা হংলকপা ৱাহংগী পাউখুম পীরদুনা মন্ত্রীনা নুমিৎ নিনিগী মমাংদা এয়রলাইন ওপরেতরশিংগা লোয়ননা পাংথোকখিবা মহাক্কী মীফমগী মতাংদা খংহনখি মদুনা মমল হন্থরকপগী মরম ওইরি। মন্ত্রীনা হায়খি, “লাইবক থিরবা ওরিশা ত্রেজেদীগী ওইনদি, লৈখিদ্রবশিংগী ইমুং-মনুংদা ফ্রী কেরিএজ (কার্গো) সর্বিসশিং ফংহন্নবা এয়রলাইনশিংদা পাউতাক পীখ্রে।
মন্ত্রীনা মসিমসু খংহনখি মদুদি সিভিএ এভিএসন মন্ত্রালয়গী থৌদাং অসি ফেসিলেতেতর অমনি রেগুলেতর অমা নত্তে।