NITI Aayog
PM chairs 8th Governing Council Meeting of NITI Aayog
PM said that Centre, States and UTs should work as Team India and fulfil the dreams and aspirations of people for a Viksit Bharat @ 2047
PM urged States and UTs to work with NITI Aayog to take country ahead towards achieving its vision for Amrit Kaal
PM spoke about diverse development issues, fiscal discipline, infrastructure development, water conservation, among others
CMs and LGs gave various policy level suggestions and mentioned specific issues pertaining to the States which require Centre-State cooperation
Meeting was attended by 19 states and 6 UTs
27 MAY 2023 7:33PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi chaired the 8th Governing Council Meeting of NITI Aayog earlier today. The Meeting was held at the New Convention Centre, Pragati Maidan, New Delhi. It was attended by Chief Ministers/Lt.Governors representing 19 States and 6 UTs.
Prime Minister stressed that the Centre, States and UTs should work as Team India and fulfil the dreams and aspirations of people for a Viksit Bharat @ 2047. He said that NITI Aayog can play a critical role in helping States to develop their strategies for the next 25 years and align the same with the National Development Agenda. He urged the States and UTs to work with NITI Aayog so that the country can take a quantum leap towards achieving its vision for the Amrit Kaal.
Prime Minister mentioned that NITI Aayog is taking multiple initiatives for strengthening cooperative and competitive federalism like the Aspirational Districts Programme (ADP) and Aspirational Blocks Programme (ABP). Both these programmes showcase the power of working together as Centre, States and Districts, and the impact of data-driven governance in improving the lives of common citizens at the grassroots level.
Prime Minister stressed on the need for States and Centre to promote Shree Anna in the International Year of Millets. He also deliberated on the need for working towards water conservation through the Amrit Sarovar programme.
Prime Minister spoke about the importance of maintaining fiscal discipline at the State levels. He urged the States to proactively use the Gati Shakti Portal not only for infrastructure and logistics but also for local area development and creation of social infrastructure.
Speaking about G20 meetings being held in the country, he said that while G20 has brought glory to India on the world stage, it has provided States the opportunity for global exposure.
Prime Minister also spoke about the importance of skilling people with a view to meet global requirements, supporting MSMEs, developing the tourism potential of the country, reducing compliances at the State level including decriminalisation of minor offences, creation of Ekta Malls. Talking about Nari Shakti, he highlighted the significance of women-led development. He also spoke about ending the menace of TB by 2025.
Chief Minister/Lt. Governors gave various policy level suggestions. They mentioned specific issues pertaining to the States which require Centre-State cooperation. Some of the key suggestions and best practices highlighted by them included in areas like opting for green strategies, need for zone wise planning, tourism, urban planning, agriculture, quality of workmanship, logistics, among others.
Prime Minister expressed his gratitude to the CMs and LGs for participating in the meeting and sharing their views and experiences. He said NITI Aayog will study the states’ concerns, challenges, and best practices and subsequently plan the way forward.

নীতি আয়োগ
পি.এম.না নিতি আয়োগকী ৮শুবা গোবর্নিং কাউন্সিল মীফমদা ময়াই তাংবল লৌখ্রে
পি.এম.না কেন্দ্র, রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংনা তীম ইন্দিয়া ওইনা থবক তৌগদবনি অমসুং ৱিকসিত ভারত@ ২০৪৭গীদমক্তা মীয়ামগী মঙলান অসমুং অনিংবা-অপাম্বশিং অদুবু নিংবা থুংহনগদবনি হায়না হায়খি
পি.এম.না রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা অমৃত কালগীদমক্তা থম্লিবা ভিজন অদুবু ফংনবগী মাইকৈ তম্না লৈবাক অসিবু পুখৎনবা নিতি আয়োগকা লোইননা থবক তৌমিন্নবা তকশিনখ্রে
পি.এম.না অতোপ্পা কয়া অমগী মনুংদা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী ৱাফমশিং, ফিস্কেল দিসিপ্লিন, ইনফ্রাস্ত্রকচর দেবেলপমেন্ত, ৱাতর কঞ্জার্ভেশনগী মতাংদা ঙাংখি
সি.এম.শিং অমসুং এল.জি.শিংনা পোলিসীগী থাক্তা লৈবা সুজেসন কয়া অমা পীখি অমসুং কেন্দ্র-রাজ্যগী মরক্তা খুৎশম্নদুনা থবক তৌবগী মথৌ তাবা রাজ্যশিংগা মরি লৈনবা অকন্নবা ৱাফমশিংগী মতাংদা পনখি
মীফম অদুদা রাজ্য ১৯ অমসুং য়ু.তি. ৬না শরুক য়াখি
27 MAY 2023 7:33PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি অঙনবদা নিতি আয়োগকী ৮শুবা গোবর্নিং কাউন্সিলগী মীফমদা ময়াই তাংবল লৌখ্রে। মীফম অদু নই দিল্লীদা প্রগতি মাইদানগী অনৌবা কনভেন্সন সেন্তরদা পাংথোকখি। মসিদা রাজ্য ১৯ অমসুং য়ু.তি. ৬কী মহুৎ শিল্লদুনা মুখ্য মন্ত্রীশিং/লেপ্তনেন্ত গোবর্নরশিংনা শরুক য়াখি।
প্রধান মন্ত্রীনা কেন্দ্র, রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংনা তীম ইন্দিয়া ওইনা থবক তৌগদবনি অমসুং ৱিকসিত ভারত@ ২০৪৭গীদমক্তা মীয়ামগী মঙলান অসমুং অনিংবা-অপাম্বশিং অদুবু নিংবা থুংহনগদবনি হায়না হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি নিতি আয়োগনা মথংগী চহি ২৫গীদমক্তা রাজ্যশিংবু মখোয়গী স্ত্রেতেজীশিং শেম্নবা মতেং পাংবদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌরগনি অমসুং মসিবু নেস্নেল দেবেলপমেন্ত এজেন্দাগা পুনশিল্লগনি। মহাক্না রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা অমৃত কালগীদমক্তা থম্লিবা ভিজন অদুবু ফংনবগী মাইকৈ তম্না লৈবাক অসিবু পুখৎনবা নিতি আয়োগকা লোইননা থবক তৌমিন্নবা তকশিনখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা পনখি মদুদি নিতি আয়োগনা এসপিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তস প্রোগ্রাম (এ.দি.পি.) অমসুং এসপিরেস্নেল ব্লোকস প্রোগ্রাম (এ.বি.পি.)গুম্বা কোওপরেতিব অমসুং কমপিতিতিব ফেদরেলিজমগী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক্তা অনৌবা থৌরাং কয়া অমা পাইখৎলি। মসিগী প্রোগ্রাম অনিমক অসিনা কেন্দ্র, রাজ্যশিং অমসুং জিলাশিং ওইনা পুন্নাথবক তৌমিন্নবগী শক্তি অমসুং গ্রাসরুত লেভেলদা অচম্বা প্রজাশিংগী পুনশি ফগৎহন্নবা দেতা-দ্রিবন গোবর্নেন্সকী শাফু অদুবু উৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা ইন্তর্নেস্নেল য়িয়র ওফ মিল্লেতসতা শ্রী অন্নাবু প্রোমোত তৌবদা রাজ্যশিং অমসুং কেন্দ্রগী তঙাইফদবা অদু পনখি। মহাক্না অমৃত সরোৱর প্রোগ্রামগী খুত্থাংদা ৱাতর কঞ্জার্বেশনগী মাইকৈদা থবক তৌনবগী তঙাইফদবা অদুগী মতাংদা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্যগী থাক্তা ফিস্কেল দিসিপ্লিন ঙাক্না থম্বগী মরু ওইবা অদুগী মতাংদা হায়খি। মহাক্না রাজ্যশিংদা গতি শক্তি পোর্তলবু ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং লোজিস্তিক্স খক্ত নত্তনা লোকেল এরিয়া দেবেলপমেন্ত অমসুং সোসিয়েল ইনফ্রাস্ত্রকচর ক্রিয়েশনগীদমক্তশু শিজিন্ননবা তকশিনখি।
লৈবাক অসিদা জি.২০গী মীফম পাংথোক্লিবা অসিগী মতাংদা ঙাংলদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি জি.২০ অসিনা ভারতপু মালেমগী স্তেজদা মিংচৎ পুরকপদা নত্তনা রাজ্যশিংবু মালেমগী থাক্তা এক্সপোজর তৌবগী খুদোংচাবা পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা গ্লোবল রিক্বায়রমেন্তশিং অদুবু নিংবা থুংহন্নবা, এম.এস.এম.ই.শিংবু সপোর্ত তৌবা, লৈবাক অসিগী তুরিজম পোতেন্সিয়েল দেবেলপ তৌনবা, মাইনর ওফেন্সশিংগী দিক্রিমিনেলাইজেশন য়াওনা রাজ্যগী থাক্তা কমপ্লায়েন্স হন্থনবা, এক্তা মোলশিং শেম্বদা মীশিংবু হৈ-শিংহনবগী মরু ওইবগী মতাংদা ঙাংখি। নারি শক্তিগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না নুপীনা লুচিংবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংগী মরু ওইবা আদুবু পনখি। মহাক্না ২০২৫ ফাওবদা তি.বি.গী অকিবা অদুবু লোইশিন্নবগী মতাংদশু হায়খি।
মুখ্য মন্ত্রী/লেপ্তনেন্ত গোবর্নরশিংনা পোলিসীগী থাক্তা লৈবা সজেসনশিং কয়া অমা পীখি। মখোয়না কেন্দ্র-রাজ্যগী মরক্তা খুৎশম্নবগী মথৌ তাবা রাজ্যশিংগী অখন্নবা ৱাফমশিং পনখি। মখোয়না উৎখিবা মরু ওইবা সজেসনশিং অমসুং খ্বাইদগী ফবা প্রক্তিসশিং অদুদা গ্রীন স্ত্রেতেজীশিং শিজিন্নবা, জোনগী মতুং ইন্না প্লানিং তৌবা, তুরিজম, অর্বান প্লানিং, এগ্রিকলচর, ৱার্কমেনশিপকী ক্বালিতী, লোজিস্তিক্সচিংবশিং অসি য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা সি.এম.শিং অমসুং এল.জি.শিংদা মীফমদা শরুক য়াবাগীদমক্তা অমসুং মখোয়গী ভ্যুশিং অমসুং এক্সপরিয়েন্সশিং অদুবু শিয়র তৌবগীদমক্তা তৌবীমল খঙবা উৎখি। নিতি আয়োগ্না রাজ্যশিংগী অৱাবশিং, শিংনবশিং, অমসুং খ্বাইদগী ফবা প্রক্তিসশিং নৈনরগনি অমসুং মসিগী মতুংইন্না তুংগীদমক্তা প্লান তৌগনি হায়না মহাক্না হায়খি।