Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of 91 FM transmitters across 18 States and 2 Union Territories
28 APR 2023 12:52PM by PIB Delhi
Namaskar ji!
Present in the program are my colleagues from the Union Cabinet, Hon’ble chief ministers of various states, MPs, MLAs, other dignitaries, ladies and gentlemen,
Many personalities who have received Padma Awards are also associated with us in today’s program. I respectfully welcome them too and congratulate them. The expansion of FM service of All India Radio is a big and important step towards becoming All India FM. The launch of 91 FM transmitters of All India Radio is like a gift for two crore people in 85 districts of the country. In a way, this event also has a glimpse of the diversity and different colours of India. Aspirational districts and blocks are also among the 85 districts that will benefit from this service. I congratulate All India Radio for this achievement. This will greatly benefit our brothers and sisters from the North East and our young friends. I specially congratulate them for this new service.
Friends,
When it comes to radio and FM, our generation has a relationship of a passionate listener with it. And for me, it is a matter of great pleasure that my relationship with radio has become that of a host as well. In just a few days, I am going to do the 100th episode of 'Mann Ki Baat' on the radio. This experience of 'Mann Ki Baat', this kind of emotional connection with the countrymen, was possible only through radio. Through this, I remained connected to the potential of the countrymen and the nation's collective duty. Be it the Swachh Bharat Abhiyan, Beti Bachao Beti Padhao, or the Har Ghar Tiranga Abhiyan, 'Mann Ki Baat' made these campaigns a mass movement. So, in a way, I am also a part of the team of All India Radio.
Friends,
There is one more special thing about today's event. This furthers the government's policy of giving preference to the underprivileged. Those who were deprived of this facility till now and who were living far away will now be more connected with all of us. These FM transmitters will play a very important role in timely delivery of necessary information, community building work, weather related information regarding agriculture, the latest information to farmers about the prices of crops, fruits and vegetables, discussions on the damages caused by chemical farming, pooling of modern machines for farming, informing women's self-help groups about new markets, or helping the entire region during a natural calamity. Apart from this, the infotainment value of FM will definitely be there.
Friends,
Our government is continuously working for the democratization of technology. For India to be able to make full use of its potential, it is necessary that no Indian should lack opportunities. Making modern technology accessible and affordable to all is a big medium for this purpose. Today access to information has become very easy in India due to the laying of optical fibre in villages and bringing down the cost of both mobile phones and mobile data so much. Nowadays, we see new digital entrepreneurs coming up in every corner of the country. The youths are earning by taking advantage of digital technology while living in the villages. Similarly, when our small shopkeepers and street vendors got access to the Internet and UPI, they also started taking advantage of the banking system. Today our fishermen colleagues get the correct weather related information at the right time with the help of technology. Today our small entrepreneurs are able to sell their products in every nook and corner of the country with the help of technology. They are also getting help from the Government-e-Marketplace i.e. GeM in this regard.
Friends,
The tech revolution that has taken place in the country in the last few years has also shaped radio and especially FM in a new avatar. Due to the internet, radio has not lagged behind, but has come forward in innovative ways through online FM and podcasts etc. That is, Digital India has also given new listeners to radio as well as a new way of thinking. You can see this revolution in every medium of communication. For example, the service of DD Free Dish, the country's largest DTH platform, is available to 4.30 crore households. Today all the information of the world is reaching in real time in crores of rural homes of the country, in the areas near the borders. The section of the society, which remained weak and deprived for decades, is also getting the facilities of education and entertainment through Free Dish. This has resulted in removing the disparity between different sections of the society and providing quality information to everyone. Today various types of educational courses are available on DTH channels. The expertise of top universities is directly available to your homes. It has helped crores of students of the country a lot during the Corona period. Be it DTH or FM radio, their power gives us a window to peep into future India. We have to prepare ourselves for this future.
Friends,
There is another dimension to the connectivity being made through FM transmitters. These FM transmitters will broadcast in all languages of the country and especially in 27 dialects. In other words, this connectivity not only connects the means of communication, but also connects people. This is a hallmark of the way our government functions. Often when we talk about connectivity, the picture of road, rail and airport emerges in front of us. But apart from physical connectivity, our government has laid equal emphasis on increasing social connectivity. Our government is also continuously strengthening cultural and intellectual connectivity.
For example, we have honoured real heroes from different parts of the country through Padma Awards, Literature and Art Awards in the last nine years. Unlike before, Padma awards are not given on the basis of recommendation, but on the basis of service to the country and society. The Padma awardees associated with us today know this very well. People from one state are going to another state after the rejuvenation of pilgrimages, religious places in different parts of the country. The increasing number of people visiting tourist places is proof of increasing cultural connectivity in the country. Be it the museum related to tribal freedom fighters, the reconstruction of Babasaheb Ambedkar's Panchteerth, the PM Museum, or the National War Memorial, such initiatives have given a new dimension to intellectual and emotional connectivity in the country.
Friends,
The purpose of connectivity in any form is to connect the country, to connect 140 crore countrymen. This should be the vision and mission for all communication channels like All India Radio. I am sure you will continue to move ahead with this vision and this expansion will continue to give new strength to the country through dialogue. Once again, I convey my best wishes and congratulations to All India Radio and my dear brothers and sisters from far flung areas of the country. Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୧୮ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ୨ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ୯୧ ଏଫଏମ ଟ୍ରାନ୍ସମିଟରର ଉଦଘାଟନୀ ଉତ୍ସବ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳ ପାଠ
28 APR 2023 12:52PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର ସାର,
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳର ମୋର ସହକର୍ମୀ, ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନେ, ସାଂସଦ, ସାଂସଦମାନେ, ବିଧାୟକମାନେ, ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ର ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ,
ଆଜିର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପଦ୍ମ ପୁରସ୍କାର ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଅନେକ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଆମ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି । ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନର ସହିତ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଆଜି ଆକାଶବାଣୀର ଏଫଏମ ସେବାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହେଉଛି । ଆକାଶବାଣୀ ଏଫଏମ ହେବା ଦିଗରେ ଆହୁରି ଏକ ବଡ଼ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ । ଆକାଶବାଣୀର ୯୧ ଏଫଏମ ଟ୍ରାନ୍ସମିଟରର ଏହି ଶୁଭାରମ୍ଭ ଦେଶର ୮୫ଟି ଜିଲ୍ଲାର ୨ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଉପହାର ସଦୃଶ ଅଟେ । ଗୋଟିଏ ପ୍ରକାରରେ, ଏହି ଆୟୋଜନରେ ଭାରତର ବିବିଧତା ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ରଙ୍ଗର ଝଲକ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଯେଉଁ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ଉଦଘାଟିତ ହେଉଛି, ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା, ଆକାଂକ୍ଷୀ ବ୍ଲକଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଏହି ସେବାଗୁଡ଼ିକର ଲାଭ ପାଇପାରିବେ । ଏହି ସଫଳତା ପାଇଁ ମୁଁ ଆକାଶବାଣୀକୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଏହାର ବହୁତ ଲାଭ ଆମର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ହେବ, ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନେ ବହୁତ ଉପକୃତ ହେବେ । ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ରେଡିଓ ଏବଂ ଏଫଏମର ବିଷୟ ଆସେ, ସେତେବେଳେ ଆମେ ଯେଉଁ ପିଢ଼ିର ଲୋକ ଅଟୁ, ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ସମ୍ପର୍କ ଜଣେ ଉତ୍ସାହୀ ସ୍ରୋତାଙ୍କର ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ଏବଂ ମୋ ପାଇଁ ଏହା ଖୁସି ଯେ ମୋର ସମ୍ପର୍କ ଏକ ହୋଷ୍ଟରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବେ କିଛିଦିନ ପରେ ରେଡିଓରେ ‘ମନ କୀ ବାତ’ର ୧୦୦ତମ ଅଧ୍ୟାୟ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ‘ମନ କୀ ବାତ’ର ଏହି ଅନୁଭୂତି, ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସହ ଏଭଳି ଭାବରେ ଭାବନାତ୍ମକ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ଯାଇଛି । ଏହା କେବଳ ରେଡିଓ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି । ମୁଁ ଏହି ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଶକ୍ତି ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେଲି, ଦେଶର ସାମୂହିକ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇପାରିଲି । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ହେଉ, ବେଟି ବଚାଓ - ବେଟି ପଢ଼ାଓ ହେଉ, କିମ୍ବା ହର ଘର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଅଭିଯାନ ହେଉ ‘ମନ କୀ ବାତ’ର ଏହି ଅଭିଯାନକୁ ଜନ ଆଂଦୋଳନ କରିପାରିଲି । ସେଥିପାଇଁ, ଏକ ଉପାୟରେ ମୁଁ ଆକାଶବାଣୀର ଆପଣଙ୍କ ଟିମର ଏକ ଅଂଶ ଅଟେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜିର ଏହି ଆୟୋଜନର ଆଉ ଏକ ବିଶେଷ କଥା ଅଛି । ଏହା ବଂଚିତ ଲୋକଙ୍କୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦେବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ନୀତିକୁ ଆଗକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇବ । ଯେଉଁମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ସୁବିଧାର ବଂଚିତ ରହିଥିଲେ, ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଦୂରରେ ରହୁଥିବା ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା, ଯେଉଁମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ ଆହୁରି ଅଧିକ ସଂଯୁକ୍ତ ହେବେ, ସମୟ ଅନୁସାରେ ଆବଶ୍ୟକ ସୂଚନା ଠିକ ସମୟରେ ପହଂଚାଇବା ହେଉ, ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉ, କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପାଣିପାଗ ସୂଚନା ହେଉ, କୃଷକ ମାନଙ୍କ ଫସଲ - ଫଳ - ପନିପରିବାର ମୂଲ୍ୟ ବିଷୟରେ ସବିଶେଷ ସୂଚନା ହେଉ, ରାସାୟନିକ ଚାଷ ଦ୍ୱାରା ହେଉଥିବା କ୍ଷୟକ୍ଷତିର ଆଲୋଚନା ହେଉ, ଚାଷ ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ଯନ୍ତ୍ର ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ହେଉ, ମହିଳାମାନଙ୍କ ସ୍ୱୟଂସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ନୂତନ ବଜାର ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେବା ହେଉ, କିମ୍ବା ପୁଣି କୌଣସି ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା, ଏହି ଏଫଏମ ଟ୍ରାନ୍ସମିଟରଗୁଡ଼ିକ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଏଫଏମର ଯେଉଁ ସୂଚନା ମୂଲ୍ୟ ଅଛି ତାହା ନିଶ୍ଚିତ ରହିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମ ସରକାର, ନିରନ୍ତର, ଏହିଭଳି ଭାବରେ, ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଲୋକତାନ୍ତ୍ରିକରଣ, ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକରଣ ଏଥିପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଭାରତ ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବ, ଏଥିପାଇଁ ଜରୁରୀ ଅଟେ ଯେ କୌଣସି ମଧ୍ୟ ଭାରତୀୟଙ୍କ ନିକଟରେ ଯେପରି ସୁଯୋଗର ଅଭାବ କମ ନ ହୁଏ । ଆଧୁନିକ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ କରାଇବା, ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା, ଏହାର ବହୁତ ବଡ଼ ମାଧ୍ୟମ ଅଟେ । ଆଜି ଭାରତରେ ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମକୁ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର କିପରି ପହଂଚାଯାଇ ପାରିଛି, ଉଭୟ ମୋବାଇଲ ଏବଂ ମୋବାଇଲ ଡାଟାର ମୂଲ୍ୟ ଏତେ ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ଏହା ସୂଚନାକୁ ଅତି ସହଜ କରିପାରିଛି । ଆଜିକାଲି ଆମେ ଦେଖୁଛୁ, ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମରେ ନୂତନ ଡିଜିଟାଲ ଉଦ୍ୟୋଗ ଗଠନ କରାଯାଉଛି, ଗାଁରେ ରହୁଥିବା ଯୁବକମାନେ, ଗାଁରେ ରହୁଥିବାବେଳେ ଡିଜିଟାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ସୁଯୋଗ ନେଇ କିଛି ରୋଜଗାର କରୁଛନ୍ତି । ସେହିଭଳି ଭାବରେ ଯେତେବେଳେ ଆମର ଛୋଟ ଦୋକାନୀମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ରାସ୍ତାଘାଟ ବିକ୍ରେତାମାନଙ୍କୁ ଇଣ୍ଟରନେଟ ଏବଂ ୟୁପିଆଇରୁ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳୁଛି, ସେତେବେଳେ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଲାଭ ଉଠାଇବା ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଇଛନ୍ତି । ଆଜି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସାହାଯ୍ୟରେ ଆମର ଛୋଟ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସହକର୍ମୀମାନେ ମଧ୍ୟ ପାଣିପାଗ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସଠିକ ସୂଚନା ଠିକ ସମୟରେ ପାଇ ପାରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସାହାଯ୍ୟରେ ଆମର ଛୋଟ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦ ବିକ୍ରୟ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରୁଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ସେମାନେ ସରକାରୀ-ଇ-ମାର୍କେଟପ୍ଲେସ ଯଥା ଜିଇଏମ ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା ନେଉଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଦେଶରେ ଯେଉଁ ବୈଷୟିକ ବିପ୍ଳବ ହୋଇଥିଲା, ତାହା ରେଡିଓ ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ଏଫଏମକୁ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଅବତାରରେ ଗଢ଼ିଲା । ଇଣ୍ଟରନେଟ କାରଣରୁ ରେଡିଓ ପଛରେ ନାହିଁ, ବରଂ ଅନଲାଇନ ଏଫଏମ ମାଧ୍ୟମରେ ପୋଡକାଷ୍ଟ ମାଧ୍ୟମରେ ଅଭିନବ ଉପାୟରେ ଆଗକୁ ଆସିଛି । ଅର୍ଥାତ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ମଧ୍ୟ ରେଡିଓକୁ ନୂତନ ସ୍ରୋତାମାନଙ୍କୁ ଦେଇଛି, ଏବଂ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ମଧ୍ୟ ଦେଇଛି । ଯୋଗାଯୋଗର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାଧ୍ୟମରେ ଆପଣ ଏହି ବିପ୍ଳବ ଦେଖିପାରିବେ । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ ଆଜି ଦେଶର ସର୍ବବୃହତ ଡିଟିଏଚ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ଡିଡି ଫ୍ରି ଡିସର ସେବା ୪ କୋଟି ୩୦ ଲକ୍ଷ ଘରେ ପହଂଚିଛି । ଆଜି ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଥିବା ଘରେ ଘରେ, ସୀମା ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ, ଆଜି ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସୂଚନା, ପ୍ରକୃତ ସମୟରେ ପହଂଚି ପାରୁଛି । ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଦୁର୍ବଳ ତଥା ବଂଚିତ ରହିଥିବା ସମାଜର ଲୋକମାନଙ୍କ ଘରେ ମଧ୍ୟ ମାଗଣା ଡିସ ସେବା ମାଧ୍ୟମରେ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ମନୋରଞ୍ଜନର ସୁବିଧା ମିଳିପାରୁଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ସମାଜର ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ପାର୍ଥକ୍ୟ ଦୂର ହୋଇ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଗୁଣାତ୍ମକ ସୂଚନା ପହଂଚାଇବାରେ ସଫଳତା ମିଳିଛି । ଆଜି ଡିଟିଏଚ ଚାନେଲରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଶିକ୍ଷାଗତ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି । ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ବିଶ୍ୱ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଜ୍ଞାନ ସିଧାସଳଖ ଆପଣଙ୍କ ଘର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିପାରୁଛି । କରୋନା ସମୟରେ ଏହା ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି । ଡିଟିଏଚ ହେଉ କିମ୍ବା ଏଫଏମ ରେଡିଓ, ଏମାନଙ୍କର ଏହି ଶକ୍ତି ଆମକୁ ଭବିଷ୍ୟତ ଭାରତକୁ ଦେଖିବା ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ୱିଣ୍ଡୋ ଦେଇଛି । ଏହି ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଆମକୁ ନିଜକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏଫଏମ ଟ୍ରାନ୍ସମିଟର ଗୁଡ଼ିକ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଭାଷାରେ ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ୨୭ଟି ଉପଭାଷାରେ ପ୍ରସାରିତ ହେବ । ତାହା ହେଉଛି, ଏହି ସଂଯୋଗୀକରଣ କେବଳ ଯୋଗାଯୋଗର ମାଧ୍ୟମକୁ ସଂଯୋଗ କରୁନାହିଁ ବରଂ ଏହାଦ୍ୱାରା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛି । ଆମ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ପଦ୍ଧତିର ଏହା ଏକ ପରିଚୟ ଅଟେ । ପ୍ରାୟତଃ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସଂଯୋଗୀକରଣ ବିଷୟରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରୁ ସେତେବେଳେ ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ସଡ଼କ, ରେଳ, ବିମାନବନ୍ଦରର ଚିତ୍ର ସମ୍ମୁଖରେ ଆସି ଯାଇଥାଏ । କିନ୍ତୁ ଆମ ସରକାର ଶାରିରୀକ ସଂଯୋଗ ବ୍ୟତୀତ ସାମାଜିକ ସଂଯୋଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉପରେ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି । ଆମ ସରକାର, ସାଂସ୍କୃତିକ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ବୌଦ୍ଧିକ ସଂଯୋଗକୁ ନିରନ୍ତର ମଜବୁତ କରୁଛନ୍ତି । ଯେମିତି ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ପଦ୍ମ ପୁରସ୍କାର, ସାହିତ୍ୟ ଏବଂ କଳା ପୁରସ୍କାର ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରୁ ପ୍ରକୃତ ହିରୋମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିଛୁ । ପୂର୍ବପରି ପଦ୍ମ ସମ୍ମାନ ସୁପାରସି ଆଧାରରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ଦେଶ ଏବଂ ସମାଜ ସେବାର ଆଧାର ଉପରେ ଦିଆଯାଉଥିଲା । ଆଜି ଯେଉଁ ପଦ୍ମ ସମ୍ମାନ ପାଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଆମ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଏହାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣିଛନ୍ତି । ଦେଶକୁ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଥିବା ତୀର୍ଥସ୍ଥଳୀ, ଧାର୍ମିକ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକର ନବୀକରଣ ପରେ ଗୋଟିଏ ରାଜ୍ୟରୁ ଲୋକମାନେ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥାନ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଦେଶରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ହେବାର ପ୍ରମାଣ ଅଟେ । ଆଦିବାସୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ସହ ଜଡ଼ିତ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ହେଉ, ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ପଞ୍ଚତୀର୍ଥର ପୁନଃ ନିର୍ମାଣ ହେଉ, ପିଏମ ମିଉଜିୟମ ହେଉ କିମ୍ବା ପୁଣି ଜାତୀୟ ଯୁଦ୍ଧ ସ୍ମାରକୀ ହେଉ- ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଦେଶରେ ବୌଦ୍ଧିକ ତଥା ଭାବପ୍ରବଣତାକୁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ଦେଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ସଂଯୋଗୀକରଣ ଯେକୌଣସି ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ହେଉ ନା କାହିଁକି, ଏହାର ଉଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି- ଦେଶକୁ ଯୋଡ଼ିବା, ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଯୋଡ଼ିବା । ଆକାଶବାଣୀ ଭଳି ସମସ୍ତ ଯୋଗାଯୋଗ ଚାନେଲ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏହା ଦୃଷ୍ଟି ହେବା ଉଚିତ, ଏହା ମିଶନ ମଧ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ । ମୋତେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି, ଆପଣ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୁ ନେଇ ଏହିଭଳି ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ, ଆପଣଙ୍କର ଏହି ବିସ୍ତୃତ ସମ୍ବାଦ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ । ପୁଣିଥରେ ମୁଁ ଆକାଶବାଣୀକୁ, ଦେଶର ଦୂର ଦୂରାନ୍ତରେ ଥିବା ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି, ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ଧନ୍ୟବାଦ ।