প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য 18 অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী 18দা FM ত্রান্সমিত্তর 91 হৌদোকপদা থমখিবা ৱারোল
28 APR 2023 12:52PM by PIB Imphal
নমস্কার জী,
থৌরমসিদা শরুক য়ারিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলগী ঐহাক্কী মরুপ্লোই, তোঙান-তোঙানবা রাজ্য কয়াগী মুখ্য মন্ত্রী, এম.পি., এম.এল.এ. অমসুং শক্নাইরবা মীওই, ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিং!
ঙসিগী থৌরম অসিদা পদ্ম মনা ফংলবা শক্নাইরবা মীওই কয়া য়াওরি, ঐহাক্না মখোয়বু তরাম্না ওকচরি। ওল ইন্দিয়া রেদিওনা ঙসি মশাগী FM সর্ভিস পাকথোক চাউথোকহল্লিবা অসি ওল ইন্দিয়া FM ওইবগী মাইকৈদা থাংজিনবা মশক থোকপা খোঙথাং অমনি। ওল ইন্দিয়া রেদিওনা FM ত্রান্সমিত্তর 91 হৌদোক্লিবা অসিদি লৈবাক্কী জিলা 85 অমসুং মীওই করোর 2গী মফমদা তম্বা খুদোল অমনি। মসিনা ভারতকী দাইবর্সিতী অমসুং মচু কয়াগী শক্তম অমসু মওং অমদা উৎলি। FM ত্রান্সমিত্তর 91না কোল্লিবা মফমশিং অসিদি এস্পিরেস্নেল জিলা অমসুং ব্লোকশিংনি। ঙসিগী মায় পাকপা অসিগীদমক্তা ওল ইন্দিয়া রেদিওবু থাগৎলি। খোঙথাং অসিদগী কান্নবা য়াম্না ফংগদৌরিবা অৱাং নোংপোক্কী মীয়াম্বুসু ঐহাক্না থাগৎলি।
মরুপশিং,
রেদিও অমসুং FM রেদিওগী ৱারী শাবা মতমদা, ঐখোয়গী চারোন শুরোনগী মীওইশিংনা মসিগী থৱাই তাজবা ভাবোক অমা ওইবগী মরী নিংশিংলকই। অদুগা ঐহাক্তি রেদিওগী হোস্ত ওইবা অমুক ফংলিবা অসিদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। নুমুৎ খরনিদা ঐহাক্কী ‘মন কী বাত’কী চাম্মশুবা তাঙ্কক্ক শন্দোক্লগনি। মীয়ামগা ইমোস্নেল ওইনা মরী লৈনবা অসিদি রেদিও খক্কী খুত্থাংদগী ওইথোক্কনি। ঐহাক্না থৌরমসিগী মতেংদগী লৈবাক্কী মপাঙ্গল অমসুং লৈবাক মীয়াম্না মশাগী থৌদাং পাংথোকপগী অপুনবা পাঙ্গলগা মরী লৈনদুনা লৈবা ঙম্লি। স্বচ্ছ ভারত, বেতি বচাও বেতি পড়াও অমসুং হর ঘর তিরঙ্গাবু মন কী বাতনা মীয়ামগী ইহৌ অমা ওইহনখি। মরম অদুনা, ঐহাকসু অদোমগী ওল ইন্দিয়া রেদিও তীমগী শরুক অমা মওং অমদা ওইরি।
মরুপশিং,
ঙসিগী থৌরম অসিগী য়াম্না অখন্নবা ৱাফম অমসু লৈ। মসিনা খুদোংচাদবা ফংজদবশিংগীদমক্তা শেম্লিবা সরকারগী পোলিসীবুসু খুমাং চাউশিনহল্লি। মসিগুম্বা খুদোংচাবা ফংদবা মীওইশিংবু, অথাপ্পা অমসুং মনুং হুৎচিনবা মফমদা লৈবা মীওইশিংনি হায়না খন্নরম্মি। হৌজিক্তি, ঐখোয়দগী মখোয়না হেন্না কন্নেক্ত ওইরে। ই-পাউ কয়া মতম চানা শন্দোকপা, খুন্নাই শেমগৎপগী থৌরাং, লৌউ-শিংউদা তেংবাংনবা অইং-অশাগী ই-পাউ পীবা, লৌমীশিংগী লৌশিং ওইনবা চিঞ্জাক অমসুং মনা-মশিংগী মমল খঙহনবা, লৌউ-শিংউদা কেমিকেল শিজিন্নবনা পুরকপা অকায়বা কয়া, লৌউ-শিংউদা এদভান্স ওইবা মেছিন শিজিন্নবা, নুপীশিংগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা মার্কেতকী অনৌবা প্রাইস তাকপা অমসুং মহৌশাগী অৱা অনা থোকপা মতমদা খুন্নাইদা তেংবাংবা ওইরো, মসিদা FM ত্রান্সমিত্তরনা অচৌবা থৌদাং অমা য়ারি। মসিগী মথক্তা, FMগী ইনফোতেনমেন্ত ভেল্যু লৈরিবা অসিসু হান্নগুম্না অদুমক লৈখিগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা তেক্নোলোজীবু মীয়াম পুম্বনা শিজিন্নবা য়াহন্নবা লেপ্তনা হোৎনরি। ভারতনা মশাগী তসেংবা তৌবা ঙম্বগী মতিক ফোংদোক্তুনা চাউখৎপা পুরক্কে হায়রবদি ভারত মচা অমত্তদা খুদোংচাবগী অৱাৎপা লৈহন্দবা হায়বসি য়াম্না মরু ওইবনি। মসিনা মোদর্ন তেক্নোলোজীবু এসেসিবল অমসুং এফোর্দেবল ওইহনবা ঙম্বগী অচৌবা পাম্বৈ অমসু ওইরি। খুঙ্গংশিংদা ওপ্তিকেল ফাইবর য়ৌহনখিবা অমসুং দেতাবু খ্বাইদগী হোঙবা মমলদা ফংহন্দুনা ইনফোর্মেসনগী এসেস য়াম্না লায়না ফংহনখি। লৈবাক্কী কাচিন কোয়া, খুঙ্গং খুদিংদা দিজিতেল ওন্তোপ্রিনর কয়া থোক্লক্লিবা অসি ঐখোয়না ঙসি উরি। মতৌ অসুম্না, পীক্না কারবার তৌবা অমসুং স্ত্রীত ভেন্দরশিংনা ইন্তর্নেত অমসুং UPIগী মতেং ফংলকপা মতমদা, মখোয়না বেঙ্কিং সর্ভিসকী কান্নবা লৌবা হৌরকই। ঙসিদি, ঐখোয়গী ঙামীশিংনা তেক্নোলোজীগী মতেংদগী ঈশিং-নুংশিৎকী অচুম্বা ই-পাউ কয়া মতম চানা ফংলে। ঐখোয়গী স্মোল ইন্তর্প্রাইসশিংনা তেক্নোলোজীগী মতেংদগী মশাগী পোত্থোকশিং লৈবাক্কী মফম খুদিংদা য়োনবা ঙম্লি। মসিদা গবর্নমেন্ত ই মার্কেতপ্লেস, হায়বদি GeMদগীসু মখোয়না মতেং ফংলি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিদা মমাংগী চহি খরদগী লৈরক্লিবা তেক রিভোল্যুসন অসিনা রেদিও অমসুং FMবু অনৌবা মওং অমদা শেমদোক্লে। ইন্তর্নেত থোক্লকপদগী রেদিও মুত্থখিবা নত্তে, ওনলাইন FM অমসুং পোদকাস্তকুম্বা ইনোভেতিব ওইবা থৌওং কয়াগা লোয়ননা মাঙদা অমুক লাক্লবনি। হায়বদি, দিজিতেল ইন্দিয়ানা রেদিওগী মফমদা অনৌবা ভাবোক পীবতা নত্তনা প্রোগ্রাম শন্দোকপগী অনৌবা থৌওং অমসু পীরে হায়বনি। মসিগা চপ মান্নবা ইহৌ অসিমক ব্রোদকাস্তিং মীদিয়ম খুদিংদা উরে হায়না। লৈবাক্কী খ্বাইদগী চাউবা DTH প্লেতফোর্ম ওইরিবা DD ফ্রী দিশকী সর্ভিস অসি য়ুম করোর 4গা লাক্ষ 30দা পীরি অমসুং মসিনা মালেমগী হৌজিক হৌজিক্কী ওইবা ই-পাউ কয়াবু খুঙ্গং অমসুং ঙমখৈগা নক্নবা লমদম খুদিংগী য়ুম্থোং খুদিংদা য়ৌহল্লি। দিকেদ কয়াদগী নাথৈবীদুনা লাক্লবা খুন্নাইগী কাঙলুপশিংদা এজুকেসন অমসুং ইন্তর্তেনমেন্ত য়ৌরে। মসিনা খুন্নাইগী কাঙলুপ কয়াগী মরক্তা খেন্নবা লৈববু লৌথোক্লে অমসুং মীপুম খুদিংদা ক্বালিতী ইনফোর্মেসন ফংহল্লে। তোঙান-তোঙানবা এজুকেসন কোর্স কয়া অমা DTH চেন্নেলশিংদা পীরি অমসুং য়ুনিভর্সিতী কয়াগী লৌশিংসু য়ুম্থোং খুদিংদা হকথেংননা য়ৌরে। মসিনা লৈবাক্কী মহোরোই কয়াদা, মরু ওইনা কোরোনাগী মতমদা মশক থোক্না তেংবাংখি। DTH নত্ত্রগা FM রেদিও ওইরো, মসিগুম্বা শক্তি অসিনা ভারতকী তুংগী মতমগী শক্তম অমা উহল্লি। ঐখোয়না মসিগুম্বা তুংগী মতম অসিগীদমক্তা ইশাবু শেম শাবা তাই।
মরুপশিং,
FM ত্রান্সমিত্তরনা পুরক্লিবা অনৌবা কন্নেক্তিবিতী অসিগী অখন্নবা অমসু লৈরি। FM ত্রান্সমিসন অসি লোল খুদিংদা শন্দোক্কনি। মসিগী কন্নেক্তিবিতী অসিনা কম্ম্যুনিকেসনগী খুৎলায়শিং শমজিন্নবগী মথক্তা মীয়াম্বুসু অমত্তা ওইনা শমজিন্নগনি। মসিগুম্বা থৌওং অসিদা ঐখোয়গী সরকারগী থবক তৌবগী চৎনবীগী মমি তারি। ঐখোয়না কন্নেক্তিবিতীগী মতাংদা ৱারী শাবা মতমদা, ঐখোয়গী মাঙদা লম্বী-শোরোক, রেল, এয়রপোর্তকী শক্তম লাকই। অদুবু ঐখোয়গী সরকারনা ফিজিকেল কন্নক্তিবিতীগা লোয়ননা সোসিএল কন্নেক্তিবিতীদসু মিৎয়েং চঙনবা ৱারেপ লৌখি। ঐখোয়গী সরকারনা কলচরেল কন্নেক্তিবিতীগা লোয়ননা ইন্তেলেকচুএল কন্নেক্তিবিতীগী মপাঙ্গল হেনগৎহল্লি। খুদম ওইনা হায়রবদা, ঐখোয়না মমাংগী চহি 9 অসিদা পদ্ম এৱার্দ, সহিত্য অমসুং কলা এৱার্দকী খুত্থাংদা লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা মফমদা লৈবা অশেংবা হিরোশিংবু ইকায় খুম্নদুনা লাকখি। রিকম্মেন্দেসন্দা য়ুম্ফম ওইদুনা মমাংদা এৱার্দ পীরম্বা অদুগী মহুত্তা ঐখোয়না লৈবাক অমসুং খুন্নাইদা তেংবাংবগী থৌওংদা য়ুম্ফম ওইদুনা পীরে। মনা অসি ফংলবা মীওই কয়া অমা ঙসি ঐখোয়গী মরক্তা য়াওরি, মখোয়না ৱাফম অসি নিংথীনা খঙলবনি। লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংগী ধর্মগা মরী লৈনবা মফম অমসুং লাইনিংফম কয়াবু নৌনা শেমগৎলবা মতুং অসিদা রাজ্য অমগী মীওই কয়ানা অতোপ্পা রাজ্যদা চৎনরি। তুরিস্তকী মফমশিংদা লাক্লিবা মীওই মশিং হেনগৎলক্লিবা অসি লৈবাক্কী কলচরেল কন্নেক্তিবিতী হেনগৎলক্লি হায়বগী খুদম্নি। ত্রাইবেল নিংতম লান্মীশিংগী ম্যুজিয়ম, বাবাসাহেব অম্বেদকরগী পাঞ্চতীর্থ, পি.এম. ম্যুজিয়ম অমসুং নেস্নেল ৱার মেমোরিএলগুম্বা অহানবা ওইনা পাংথোকপা থৌওংশিং অসিনা লৈবাক্কী ইন্তেলেকচুএল অমসুং ইমোস্নেল কন্নেক্তিবিতীদা অনৌবা পাঙ্গল হাপ্লি।
মরুপশিং,
কন্নেক্তিবিতীগী মখল অসিনা ওইনিংবা মখল অমা ওইজসনু, মসিগী অমত্তা ঙাইবা পান্দমদি খুদিংনা লৈবাক অমসুং মসিগী মীয়াম করোর 140বু অমত্তা ওইনা শমজিনবনি। ওল ইন্দিয়া রেদিওগুম্বা কম্ম্যুনিকেসন চেন্নেল কয়াগী পান্দম অসি মসিমক ওইগদবনি, মখোয়গী মিসনসু মসিমক ওইগদবনি। অদোম্না পান্দম অসিগা লোয়ননা তুংলমচত্তা চঙশিনগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্মি, পান্দম অসি দাইলোগী খুত্থাংদা ফংবা ঙমগনি। ঐহাক্না ওল ইন্দিয়া রেদিও অমসুং অথাপ্পা অমসুং মনুং হঞ্জিনবা মফমদা লৈরিবা ঐহাক্কী মরুপ খুদিংবু য়াইফ পাউজেল পীবগা লোয়ননা থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of 91 FM transmitters across 18 States and 2 Union Territories
28 APR 2023 12:52PM by PIB Delhi
Namaskar ji!
Present in the program are my colleagues from the Union Cabinet, Hon’ble chief ministers of various states, MPs, MLAs, other dignitaries, ladies and gentlemen,
Many personalities who have received Padma Awards are also associated with us in today’s program. I respectfully welcome them too and congratulate them. The expansion of FM service of All India Radio is a big and important step towards becoming All India FM. The launch of 91 FM transmitters of All India Radio is like a gift for two crore people in 85 districts of the country. In a way, this event also has a glimpse of the diversity and different colours of India. Aspirational districts and blocks are also among the 85 districts that will benefit from this service. I congratulate All India Radio for this achievement. This will greatly benefit our brothers and sisters from the North East and our young friends. I specially congratulate them for this new service.
Friends,
When it comes to radio and FM, our generation has a relationship of a passionate listener with it. And for me, it is a matter of great pleasure that my relationship with radio has become that of a host as well. In just a few days, I am going to do the 100th episode of 'Mann Ki Baat' on the radio. This experience of 'Mann Ki Baat', this kind of emotional connection with the countrymen, was possible only through radio. Through this, I remained connected to the potential of the countrymen and the nation's collective duty. Be it the Swachh Bharat Abhiyan, Beti Bachao Beti Padhao, or the Har Ghar Tiranga Abhiyan, 'Mann Ki Baat' made these campaigns a mass movement. So, in a way, I am also a part of the team of All India Radio.
Friends,
There is one more special thing about today's event. This furthers the government's policy of giving preference to the underprivileged. Those who were deprived of this facility till now and who were living far away will now be more connected with all of us. These FM transmitters will play a very important role in timely delivery of necessary information, community building work, weather related information regarding agriculture, the latest information to farmers about the prices of crops, fruits and vegetables, discussions on the damages caused by chemical farming, pooling of modern machines for farming, informing women's self-help groups about new markets, or helping the entire region during a natural calamity. Apart from this, the infotainment value of FM will definitely be there.
Friends,
Our government is continuously working for the democratization of technology. For India to be able to make full use of its potential, it is necessary that no Indian should lack opportunities. Making modern technology accessible and affordable to all is a big medium for this purpose. Today access to information has become very easy in India due to the laying of optical fibre in villages and bringing down the cost of both mobile phones and mobile data so much. Nowadays, we see new digital entrepreneurs coming up in every corner of the country. The youths are earning by taking advantage of digital technology while living in the villages. Similarly, when our small shopkeepers and street vendors got access to the Internet and UPI, they also started taking advantage of the banking system. Today our fishermen colleagues get the correct weather related information at the right time with the help of technology. Today our small entrepreneurs are able to sell their products in every nook and corner of the country with the help of technology. They are also getting help from the Government-e-Marketplace i.e. GeM in this regard.
Friends,
The tech revolution that has taken place in the country in the last few years has also shaped radio and especially FM in a new avatar. Due to the internet, radio has not lagged behind, but has come forward in innovative ways through online FM and podcasts etc. That is, Digital India has also given new listeners to radio as well as a new way of thinking. You can see this revolution in every medium of communication. For example, the service of DD Free Dish, the country's largest DTH platform, is available to 4.30 crore households. Today all the information of the world is reaching in real time in crores of rural homes of the country, in the areas near the borders. The section of the society, which remained weak and deprived for decades, is also getting the facilities of education and entertainment through Free Dish. This has resulted in removing the disparity between different sections of the society and providing quality information to everyone. Today various types of educational courses are available on DTH channels. The expertise of top universities is directly available to your homes. It has helped crores of students of the country a lot during the Corona period. Be it DTH or FM radio, their power gives us a window to peep into future India. We have to prepare ourselves for this future.
Friends,
There is another dimension to the connectivity being made through FM transmitters. These FM transmitters will broadcast in all languages of the country and especially in 27 dialects. In other words, this connectivity not only connects the means of communication, but also connects people. This is a hallmark of the way our government functions. Often when we talk about connectivity, the picture of road, rail and airport emerges in front of us. But apart from physical connectivity, our government has laid equal emphasis on increasing social connectivity. Our government is also continuously strengthening cultural and intellectual connectivity.
For example, we have honoured real heroes from different parts of the country through Padma Awards, Literature and Art Awards in the last nine years. Unlike before, Padma awards are not given on the basis of recommendation, but on the basis of service to the country and society. The Padma awardees associated with us today know this very well. People from one state are going to another state after the rejuvenation of pilgrimages, religious places in different parts of the country. The increasing number of people visiting tourist places is proof of increasing cultural connectivity in the country. Be it the museum related to tribal freedom fighters, the reconstruction of Babasaheb Ambedkar's Panchteerth, the PM Museum, or the National War Memorial, such initiatives have given a new dimension to intellectual and emotional connectivity in the country.
Friends,
The purpose of connectivity in any form is to connect the country, to connect 140 crore countrymen. This should be the vision and mission for all communication channels like All India Radio. I am sure you will continue to move ahead with this vision and this expansion will continue to give new strength to the country through dialogue. Once again, I convey my best wishes and congratulations to All India Radio and my dear brothers and sisters from far flung areas of the country. Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.