Ministry of Information & Broadcasting
PM Modi brought about end of casteism and appeasement from Indian democratic system: Union Home Minister
Mann Ki Baat is a PERFECT communication P- Peace, E-Empowerment, R- Reflective, F- Festive, E- Economic Development, C- Caring and T- Thoughtful.
Mann Ki Baat a platform to cultivate hidden powers of society, devoid of slightest political colour: Shri Amit Shah
Dialogue essential for good governance, Mann Ki Baat a precise delivery mechanism of dialogue: Shri Ashwini Vaishnav
Event marks release of Stamp and Coin commemorating 100 episodes of Mann Ki Baat
26 APR 2023 8:36PM by PIB Delhi
Union Minster for Home Affairs Shri Amit Shah, Union Minister for Railways Shri Ashwani Vaishnav and Union Minister for Information and Broadcasting Shri Anurag Thakur today attended the valedictory session of National Conclave on Mann Ki Baat @100 at Vigyan Bhawan. The event saw the culmination of a day-long programme of discussions over the impact of Prime Minister Shri Narendra Modi’s monthly radio broadcast on the nation.
Addressing the audience during the session Union Minster Shri Amit Shah said that Mann Ki Baat is a unique experiment that has strengthened the foundation of our democracy. It has also established a connect between the youth and Akashwani. Dialogue between citizens and the government is one of the key measures of democracy and the strength of a democracy is determined by the robustness and effectiveness of this dialogue. The 99 episodes of this dialogue in Mann Ki Baat have provided a platform to the creative prowess and moral fiber of the country.
Recounting Prime Minister Narendra Modi’s major contribution to Indian governance he said that firstly the Prime Minister has brought about the removal of casteism, nepotism and appeasement politics from Indian democratic system, the very things that corrupted the expression of general franchise. Now Indian politics has moved to a system of political performance where those who perform deserve to serve people, he added.
Another significant contribution, the Minister went on, was the democratization of Padma awards, which were long held hostage to a system of recommendations. Now any common citizen who has significantly contributed to the country and is deserving of the award can get it, he stated.
Mann Ki Baat has provided a huge platform to people conducting small societal experiments, in their own small capacity to provide guidance to the society. The Minister said that while similar conversations by other famous world leaders have carried a political colour, Mann Ki Baat has been devoid of even the slightest political hue.
Shri Amit Shah said that Mann Ki Baat has created a pan India presence and has covered varied topics addressing various groups of people, in turn creating a huge impact on the conscience of the country. It has contributed to the success of multiple programmes of public awareness and societal change like clean India, fit India, Beti Bachao Beti Padhao, water conservation, vocal for local, aatmanirbhar Bharat and sugamya bharat.
Mann Ki Baat has been a communication tool that has brought about an honest discussion about the challenges before the country, turned people into key stakeholders in the solution to these challenges and nudged them towards the solutions on the ground.
The communication methodology employed by Prime Minister Modi is erected on four pillars insofar as it is emotional, it is spiritual, it is intellectual and it stimulates physical action. The Minster termed this as a PERFECT communication (P-Peace, E-Empowerment, R-Reflective, F-Festive, E-Economic Development, C-Caring, T-Thoughtful)
The Minister noted that Mann Ki Baat has played a key role in popularizing Khadi, in turn contributing to the revival of rural economy. The impact of Mann Ki Baat can be gauged from the fact that since his mention of making toys domestically and supporting the toy industry, the import of toys dramatically fell by 70% from $371 million in 2018-19 to $110 million in 2021-22 and the exports grew to $326 million from $202 million
He concluded by saying Mann Ki Baat is a platform to cultivate the hidden powers of the society, it is a platform to acknowledge the earnest efforts of people, it is a mechanism to motivate the people of the nation towards working for a multidimensional progress of the country.
Union Minister Shri Ashwini Vaishnav in his address said that the change in political scenario in 2014 brought about an alignment between the people and the government, what had earlier been a space of friction. A perceptible change was brought about with Government working for people and people having trust in government.
Shri Vaishnav said that dialogue is an essential aspect of Good Governance and Mann Ki Baat has become a precise delivery mechanism for that. Prime Minister’s Mann Ki Baat has refashioned radio in a new communication avatar. Adding to the might of radio in the spread of the broadcast is social media making the words of Prime Minister accessible to everyone.
Union Minister Shri Anurag Thakur informed the audience about the gradual expansion of the Mann Ki Baat broadcast from the initial Hindi language only to subsequently English version starting from 31st January, 2016 and Sanskrit version from 28th May, 2017. Currently, Mann Ki Baat is broadcast in 23 languages and 11 foreign languages he added.
The three dignitaries also unveiled a commemorative postage stamp and coin on 100 episodes of 'Mann Ki Baat' to mark this momentous event.
Also present on the occasion were Shri Pankaj Chaudhary, Minister Of State For Finance and Shri Apurva Chandra, Secretary, Ministry of I&B.
Saurabh Singh

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
ভাৰতীয় গণতান্ত্ৰিক ব্যৱস্থাৰ পৰা জাতিবাদ আৰু তুষ্টিকৰণৰ অন্ত কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়েঃ কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী
মন কী বাত এক উপযুক্ত (PERFECT) যোগাযোগ ব্যৱস্থা, য’ত P- শান্তি( Peace), E-সৱলীকৰণ( Empowerment), R- প্ৰতিফলিত( Reflective), F- উৎসৱমুখৰ(Festive), E- অৰ্থনৈতিক উন্নয়ন(Economic Development), C- যত্নশীল(Caring) আৰু T- চিন্তাশীল(Thoughful)
মন কী বাত সামান্যতম ৰাজনৈতিক ৰং নোহোৱাকৈ সমাজৰ লুকাই থকা শক্তিক ব্যৱহাৰ কৰাৰ এক মঞ্চঃ শ্ৰী অমিত শ্বাহ
সুশাসনৰ বাবে অপৰিহাৰ্য আলোচনা, মন কি বাত আলোচনাৰ এক নিখুঁত প্ৰদান ব্যৱস্থাঃ শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ
অনুষ্ঠানত মন কী বাতৰ ১০০টা খণ্ডৰ স্মৃতিত ডাকট টিকট আৰু মুদ্ৰা মুকলি
26 APR 2023 8:36PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহ, কেন্দ্ৰীয় ৰে’ল মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ আৰু কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰে আজি বিজ্ঞান ভৱনত মন কী বাত @100 বিষয়ক ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনৰ সামৰণি পৰ্বত অংশগ্ৰহণ কৰে। এই উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ মাহেকীয়া ৰেডিঅ’ সম্প্ৰচাৰে ৰাষ্ট্ৰৰ ওপৰত কি প্ৰভাৱ পেলাইছে সেই সন্দৰ্ভত দিনজোৰা আলোচনাৰ কাৰ্যসূচী আয়োজন কৰা হয়।
অধিবেশনত উপস্থিত ৰাইজক সম্বোধন কৰি কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে মন কী বাত হৈছে এক অনন্য অভিজ্ঞতা, যিটোৱে আমাৰ গণতন্ত্ৰৰ ভেটি সুদৃঢ় কৰি তুলিছে। যুৱক-যুৱতী আৰু আকাশবাণীৰ মাজতো সংযোগ স্থাপন কৰিছে। নাগৰিক আৰু চৰকাৰৰ মাজত আলোচনা গণতন্ত্ৰৰ অন্যতম মূল পদক্ষেপ আৰু এই আলোচনাৰ শক্তিশালীতা আৰু ফলপ্ৰসূতাৰ ওপৰত গণতন্ত্ৰৰ শক্তি নিৰ্ণয় কৰা হয়। মন কী বাতৰ এই আলোচনাৰ ৯৯টা খণ্ডই দেশৰ সৃষ্টিশীল দক্ষতা আৰু নৈতিক চেতনাক এক মঞ্চ প্ৰদান কৰিছে।
ভাৰতীয় প্ৰশাসনত প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ প্ৰধান অৱদানৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে প্ৰথমে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতীয় গণতান্ত্ৰিক ব্যৱস্থাৰ পৰা জাতিবাদ, স্বজন-তোষণ আৰু তুষ্টিকৰণৰ ৰাজনীতি নাইকিয়া কৰিছে, যিবোৰে সাধাৰণ ফ্ৰেঞ্চাইজিৰ প্ৰকাশক দুৰ্নীতিগ্ৰস্ত কৰিছিল। এতিয়া ভাৰতীয় ৰাজনীতি ৰাজনৈতিক প্ৰদৰ্শনৰ ব্যৱস্থালৈ গতি কৰিছে য’ত প্ৰদৰ্শন কৰাসকলে মানুহৰ সেৱা কৰাৰ যোগ্য বুলিও তেওঁ লগতে কয়।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে আন এক উল্লেখযোগ্য অৱদান হৈছে পদ্ম বঁটাৰ গণতান্ত্ৰিককৰণ, যিবোৰ দীৰ্ঘদিন ধৰি পৰামৰ্শমূলক ব্যৱস্থাৰ পণবন্দী হৈ আছিল। এতিয়া যিকোনো সাধাৰণ নাগৰিক, যিসকলে দেশলৈ উল্লেখযোগ্য অৱদান আগবঢ়াইছে আৰু এই বঁটাৰ যোগ্য, তেওঁলোকে এই বঁটা লাভ কৰিব পাৰিব বুলিও তেওঁ উল্লেখ কৰে।
মন কী বাতে সৰু সৰু সমাজৰ পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা চলোৱা লোকসকলক, নিজৰ সীমিত ক্ষমতাৰে সমাজখনক পথ প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ এক বিশাল মঞ্চ প্ৰদান কৰিছে। মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বিশ্বৰ আন বিখ্যাত নেতাসকলৰ একেধৰণৰ কথা-বতৰাই ৰাজনৈতিক ৰং কঢ়িয়াই লৈ ফুৰাৰ বিপৰীতে মন কী বাত সামান্যতম ৰাজনৈতিক ৰঙৰ পৰাও নিলগত আছে।
গৃহমন্ত্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে মন কী বাতে সমগ্ৰ ভাৰতত ইয়াৰ উপস্থিতি নিশ্চিত কৰিছে আৰু বিভিন্ন গোটৰ লোকক সম্বোধন কৰি বিভিন্ন বিষয় সামৰি লৈছে, পাছলৈ দেশৰ বিবেকত এক বৃহৎ প্ৰভাৱ পেলাইছে। স্বচ্ছ ভাৰত, ফিট ইণ্ডিয়া, বেটি বচাও বেটি পঢ়াও, জল সংৰক্ষণ, ভোকেল ফৰ লোকেল, আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত আৰু সুগম্য ভাৰত আদি জনসজাগতা আৰু সমাজ পৰিৱৰ্তনৰ একাধিক কাৰ্যসূচীৰ সফলতাত ই অৰিহণা যোগাইছে।
মন কী বাত হৈছে যোগাযোগৰ এনে এক আহিলা যি দেশৰ সন্মুখত থকা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ বিষয়ে এক সুস্থ আলোচনা কৰিছে, এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সমাধানৰ ক্ষেত্ৰত জনতাক মূল অংশীদাৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে আৰু ক্ষেত্ৰভিত্তিক সমাধানৰ দিশত তেওঁলোকক উদ্গনি যোগাইছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে গ্ৰহণ কৰা যোগাযোগ পদ্ধতি চাৰিটা স্তম্ভৰ ওপৰত প্ৰতিষ্ঠিত, সেয়া হৈছে-ই আৱেগিক, ই আধ্যাত্মিক, ই বৌদ্ধিক আৰু ই শাৰীৰিক কাম-কাজৰ প্ৰতি প্ৰণোদিত কৰে৷ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ইয়াক এক উপযুক্ত(PERFECT) যোগাযোগ ব্যৱস্থা বুলি আখ্যা দিছে {P- শান্তি( Peace), E-সৱলীকৰণ (Empowerment), R- প্ৰতিফলিত(Reflective), F-উৎসৱমুখৰ (Festive), E-অৰ্থনৈতিক উন্নয়ন (Economic Development), C- যত্নশীল(Caring) আৰু T- চিন্তাশীল (Thoughful)}৷
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে মন কী বাতে খাদীৰ জনপ্ৰিয়কৰণত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে, যিটোৱে গ্ৰাম্য অৰ্থনীতি পুনৰুত্থানত অৰিহণা যোগাইছে৷ মন কী বাতৰ প্ৰভাৱ এই কথাটোৰ পৰা অনুমান কৰিব পাৰি যে তেওঁ ঘৰুৱাভাৱে পুতলা নিৰ্মাণ আৰু পুতলা উদ্যোগক সহায় কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰাৰ পিছৰে পৰা পুতলাৰ আমদানি ২০১৮-১৯ চনত ৩৭১ মিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ পৰা ২০২১-২২ চনত ১১০ মিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰলৈ নাটকীয়ভাৱে হ্ৰাস পাইছে আৰু ৰপ্তানি ২০২ মিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ পৰা ৩২৬ মিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে৷
ভাষণৰ সামৰণিত তেওঁ কয় যে মন কী বাত সমাজৰ লুকাই থকা শক্তিক ব্যৱহাৰ কৰাৰ এক মঞ্চ৷ ই মানুহৰ আন্তৰিক প্ৰচেষ্টাক স্বীকৃতি দিয়াৰ এক মঞ্চ, ই দেশৰ জনসাধাৰণক ইয়াৰ বহুমাত্ৰিক প্ৰগতিৰ বাবে কাম কৰাৰ দিশত প্ৰেৰণা যোগোৱাৰ এক ব্যৱস্থা৷
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱে ভাষণ প্ৰসংগত কয় যে ২০১৪ চনত ৰাজনৈতিক পৰিস্থিতিৰ পৰিৱৰ্তনে জনসাধাৰণ আৰু চৰকাৰৰ মাজত এক সংহতি আনিলে, যিটো পূৰ্বে সংঘাতৰ স্থান আছিল। চৰকাৰে জনতাৰ বাবে কাম কৰা আৰু চৰকাৰৰ ওপৰত আস্থা থকা লোকৰ মাজত লক্ষণীয় পৰিৱৰ্তন আহিল।
মন্ত্ৰী বৈষ্ণৱে কয় যে আলোচনা সুশাসনৰ এক অপৰিহাৰ্য দিশ আৰু তাৰ বাবে মন কী বাত এক নিখুঁত মাধ্যম হৈ পৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মন কী বাতে ৰেডিঅ’ক নতুন যোগাযোগ অৱতাৰ হিচাপে ৰূপ দিছে। ছ’চিয়েল মিডিয়াই ৰেডিঅ’ৰ সম্প্ৰচাৰৰ প্ৰসাৰৰ শক্তি বৃদ্ধি কৰাৰ ফলত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কথা সকলোৰে বাবে সুলভ কৰি তুলিছে।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰে ২০১৬ চনৰ ৩১ জানুৱাৰীৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা প্ৰাৰম্ভিক হিন্দী ভাষাৰ পৰা কেৱল পৰৱৰ্তী ইংৰাজী সংস্কৰণলৈ আৰু ২০১৭ চনৰ ২৮ মে’ৰ পৰা সংস্কৃত সংস্কৰণলৈ ক্ৰমান্বয়ে সম্প্ৰসাৰণৰ বিষয়ে দৰ্শকক অৱগত কৰে। বৰ্তমান মন কী বাত ২৩টা ভাষা আৰু ১১টা বিদেশী ভাষাত সম্প্ৰচাৰ কৰা হয় বুলিও তেওঁ লগতে কয়।
গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুষ্ঠানত তিনিওগৰাকী বিশিষ্ট ব্যক্তিয়ে ‘মন কী বাত’ৰ ১০০টা খণ্ডৰ স্মৃতিত ডাক টিকট আৰু মুদ্ৰাও উন্মোচন কৰে।
এই উপলক্ষে অনুষ্ঠানত বিত্ত বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী পংকজ চৌধুৰী আৰু তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব অপূৰ্ব চন্দ্ৰও উপস্থিত থাকে৷