Prime Minister's Office
PM addresses closing ceremony of Saurashtra Tamil Sangamam
“In the Amrit Kaal of India’s Independence, we are bearing witness to important cultural events like Saurashtra Tamil Sangamam”
“Tamil Saurashtra Sangamam is a sangam of patriotic resolution of Sardar Patel and Subramania Bharati”
“India is a country that sees its diversity as a speciality”
“Pride in our heritage will increase when we get to know it, try to get to know ourselves by getting free from the mentality of slavery”
“This cultural fusion of Saurashtra and Tamil Nadu, of the West and the South is a flow that has been in motion for thousands of years”
“India has the power to innovate even in the toughest of circumstances”
26 APR 2023 11:53AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the closing ceremony of Saurashtra Tamil Sangamam via video conferencing today.
Addressing the gathering, the Prime Minister drew attention to the fact that hosting a guest is a special experience but the experience and happiness of homecoming after decades is unmatchable. He highlighted that the people of Saurashtra have laid down the red carpet for friends from Tamil Nadu who are visiting the state with the same enthusiasm.
The Prime Minister remembered that as Chief Minister he organized a similar Saurashtra Tamil Sangamam in Madurai in 2010 with more than 50,000 participants from Saurashtra. The Prime Minister noted the same affection and fervour in the guests from Tamil Nadu who have come to Saurashtra. Noting that the guests have indulged in tourism and already visited the Statue of Unity in Kevadia, the Prime Minister said that one can witness the precious memories of the past, affinity and experiences for the present, and resolutions and inspirations for the future in the Saurashtra Tamil Sangamam. He congratulated everyone from Saurashtra and Tamil Nadu for today’s occasion.
The Prime Minister said that in the Amrit Kaal of India’s Independence, we are bearing witness to important cultural events like Saurashtra Tamil Sangamam which is not a sangam of just Tamil Nadu and Saurashtra but also a festival of worship of Shakti in the form of Devi Meenakshi and Devi Parvati. Also, this is a festival of the Spirit of Shiva in the form of Bhagan Somnath and Bhagwan Ramnath. Similarly, it is a sangam of the land of Sundershwara and Nageshwara, this is the sangam of Shri Krishna and Shri Ranganatha, Narmada and Vagai, Dandiya and Kolatham and a sangam of the sacred tradition of Puris like Dwarka and Puri, he said. “Tamil Saurashtra Sangamam is a sangam of patriotic resolution of Sardar Patel and Subramania Bharati. We have to move forward with this heritage on the path of nation-building”, the Prime Minister added.
“India is a country that sees its diversity as a speciality”, the Prime Minister said referring to the different languages and dialects, art forms and genres that are celebrated all over the country. The Prime Minister emphasized that India finds diversity in its belief and spirituality and gave the example of worshipping Lord Shiva and Lord Brahma and bowing our heads to the holy rivers of the land in our own diverse ways. This diversity, the Prime Minister continued, does not divide us but strengthens our bonds and relationships. He underlined that a confluence is created when different streams come together and said that India has been nurturing the notion of the confluence of rivers to the confluence of ideas in events like Kumbh for centuries. “This is the power of Sangam that the Saurashtra Tamil Sangamam is taking forward in a new form today”, the Prime Minister remarked. He elaborated that the unity of the country is taking shape in the form of such great festivals with the blessings of Sardar Patel Saheb. The Prime Minister emphasized that it is also the fulfillment of the dreams of lakhs of freedom fighters who sacrificed their lives and dreamed of 'Ek Bharat Shreshtha Bharat'.
The Prime Minister recalled the ‘Panch Pran’ of pride in heritage and said “Pride in our heritage will increase when we get to know it, try to get to know ourselves by getting free from the mentality of slavery.” Events like Kashi Tamil Sangamam and Saurashtra Tamil Sangamam are becoming an effective movement in this direction, he said. He commented upon the neglect of the deep connection between Gujarat and Tamil Nadu. The Prime Minister noted “There has been a deep connection between these two states since mythological times. This cultural fusion of Saurashtra and Tamil Nadu, of the West and the South is a flow that has been in motion for thousands of years.”
Mentioning the goal of 2047, the challenges of slavery and 7 decades, the Prime Minister cautioned against diversionary and destructive powers. “India has the power to innovate even in the toughest of circumstances, the shared history of Saurashtra and Tamil Nadu assures us of this”, he said. The Prime Minister remembered the attack on Somnath and the resultant exodus to Tamil Nadu and recalled that those moving from one part of the country to another never worried about the new language, people and environment. He reiterated that a large number of people migrated from Saurashtra to Tamil Nadu to protect their faith and identity and the people of Tamil Nadu welcomed them with open arms, and extended all facilities to them for a new life. “What can be a bigger and loftier example of ‘Ek Bharat, Shresth Bharat’?”, the Prime Minister exclaimed.
Quoting the great saint Thiruvallavar the Prime Minister said that happiness, prosperity and fortune come to those who happily welcome others into their homes and emphasized the need for harmony and shunning cultural clashes. “We don't have to take forward the struggles, we have to take forward the Sangams and Samagams. We don't want to find differences, we want to make emotional connections”, the Prime Minister said referring to the people of Tamil Nadu who welcomed the people of Saurashtra origin to settle in Tamil Nadu. He said that the immortal tradition of India which takes everyone along with inclusiveness and moves forward has been showcased by those who adopted the Tamil culture but at the same time remembered the language, food and customs of Saurashtra. The Prime Minister expressed delight that the contributions of our forefathers are being taken forward with a sense of duty. Concluding the address, the Prime Minister urged everyone to invite people from different parts of the country in the same way as the local level and give them an opportunity to live and breathe India. He expressed confidence that the Saurashtra Tamil Sangamam will prove to be a historic initiative in this direction.
Background
The genesis of the programme lies in the vision of the Prime Minister of promoting the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat through initiatives which bring out and help rediscover the age-old links between people in different parts of the country. With this in mind, the Kashi Tamil Sangamam was organized earlier and the Saurashtra Tamil Sangamam takes forward this vision by celebrating the shared culture and heritage between Gujarat and Tamil Nadu.
Centuries ago, many people migrated to Tamil Nadu from the Saurashtra region. The Saurashtra Tamil Sangamam provided an opportunity for Saurashtrian Tamils to reconnect with their roots. The 10-day confluence saw more than 3000 Saurashtrian Tamils come to Somnath on a special train. The programme began on 17th April, with its closing ceremony now being held on 26th April at Somnath.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମର ଉଦ୍‍ଯାପନୀ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ କାଳରେ ଆମେ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସାକ୍ଷୀ ରହିଛୁ”
“ତାମିଲ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ସଙ୍ଗମମ ହେଉଛି ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ ଏବଂ ସୁବ୍ରମଣ୍ୟମ ଭାରତୀଙ୍କ ଦେଶପ୍ରେମର ସଂକଳ୍ପ”
“ଭାରତ ଏପରି ଏକ ଦେଶ ଯିଏ ଏହାର ବିବିଧତାକୁ ଏକ ବିଶେଷତା ଭାବରେ ଦେଖେ”
“ଆମର ଐତିହ୍ୟକୁ ନେଇ ଅଧିକ ଗର୍ବ କରିବା ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏହାକୁ ଜାଣିବା, ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତାରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇ ନିଜକୁ ଜାଣିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା”
“ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁ ପଶ୍ଚିମ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣର ଏହି ସାଂସ୍କୃତିକ ମିଶ୍ରଣ ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରବାହ ଯାହା ହଜାରେ ବର୍ଷ ଧରି ଚାଲିଆସୁଛି”
“ଭାରତ କଠିନରୁ କଠନି ପରିସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ ଅଭିନବ କରିବାର ଶକ୍ତି ରହିଛି”
26 APR 2023 5:20PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମର ଉଦଯାପନୀ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧ୍ୟାନ ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲେ ଯେ ଅତିଥି ସତ୍କାର କରିବା ଏକ ବିଶେଷ ଅଭିଜ୍ଞତା କିନ୍ତୁ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ଘରକୁ ଫେରିବାର ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ସୁଖ ଅତୁଳନୀୟ । ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ସମାନ ଉତ୍ସାହରେ ରାଜ୍ୟ ଗସ୍ତରେ ଆସୁଥିବା ତାମିଲନାଡୁର ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର ଲୋକମାନେ ରେଡ କାର୍ପେଟ ବିଛାଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେ ପକାଇଲେ ଯେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ସେ ୨୦୧୦ ରେ ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର ୫୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ସହ ମଦୁରାଇରେ ସମାନ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୌରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଆସିଥିବା ତାମିଲନାଡୁର ଅତିଥିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମାନ ଭଲପାଇବା ଏବଂ ଉତ୍ସାହକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ଅତିଥିମାନେ ପର୍ଯ୍ୟଟନରେ ଲିପ୍ତ ରହି କେଭାଡିଆରେ ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ୟୁନିଟି ପରିଦର୍ଶନ କରିସାରିଛନ୍ତି ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅତୀତର ବହୁମୂଲ୍ୟ ସ୍ମୃତି, ବର୍ତ୍ତମାନର ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ଅନୁଭୂତି, ଏବଂ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମରେ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ପ୍ରେରଣା ଦେଖିପାରିବେ । ଆଜିର ଉତ୍ସବ ପାଇଁ ସେ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁର ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ କାଳରେ ଆମେ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସାକ୍ଷୀ ରହିଛୁ ଯାହା କେବଳ ତାମିଲନାଡୁ ଏବଂ ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର ସଂଗୀତ ନୁହେଁ ବରଂ ଦେବୀ ମୀନାକ୍ଷୀ ଏବଂ ଦେବୀ ପାର୍ବତୀଙ୍କ ରୂପରେ ଶକ୍ତିଙ୍କ ପୂଜା ପର୍ବ ଅଟେ । ଅନୁରୂପ ଭାବେ ଏହା ଭଗବାନ ସୋମନାଥ ଏବଂ ଭଗବାନ୍ ରାମନାଥଙ୍କ ରୂପରେ ଶିବଙ୍କ ଆବେଗର ଏକ ପର୍ବ । ସେହିଭଳି ଏହା ସୁନ୍ଦରଶ୍ୱର ଏବଂ ନାଗେଶ୍ୱରର ଏକ ମିଳନସ୍ଥଳୀ, ଏହା ହେଉଛି ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ରଙ୍ଗନାଥ, ନର୍ମଦା ଏବଂ ଭାଗାଇ, ଦାଣ୍ଡିଆ ଏବଂ କୋଲାଥାମ ଏବଂ ଦ୍ୱାରକା ଏବଂ ପୁରୀ ପରି ପବିତ୍ର ପରମ୍ପରାର ଏକ ସଙ୍ଗମ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ତାମିଲ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ସଙ୍ଗମମ ହେଉଛି ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ ଏବଂ ସୁବ୍ରମଣ୍ୟମ ଭାରତୀଙ୍କ ଦେଶପ୍ରେମର ସଂକଳ୍ପ । ରାଷ୍ଟ୍ର ର୍ନିମାଣ ପଥରେ ଆମକୁ ଏହି ଐତିହ୍ୟ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢିବାକୁ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଭାରତ ହେଉଛି ଏକ ଦେଶ ଯିଏ ଏହାର ବିବିଧତାକୁ ଏକ ବିଶେଷତା ଭାବରେ ଦେଖେ ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପାଳନ କରାଯାଉଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଭାଷା ଏବଂ ଉପଭାଷା, କଳା ଏବଂ ଧାରା ବିଷୟରେ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଏହାର ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାରେ ବିବିଧତା ପାଇଛି ଏବଂ ଭଗବାନ ଶିବ ଏବଂ ଭଗବାନ ବ୍ରହ୍ମାଙ୍କୁ ପୂଜା କରିବା ଏବଂ ଆମର ବିଭିନ୍ନ ଉପାୟରେ ଦେଶର ପବିତ୍ର ନଦୀକୁ ମୁଣ୍ଡିଆ ମାରିବାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବକ୍ତବ୍ୟ ଜାରି ରଖି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ବିବିଧତା ଆମକୁ ଭାଗ ଭାଗ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ଆମର ବନ୍ଧନ ଏବଂ ସମ୍ପର୍କକୁ ଦୃଢ କରେ । ବିଭିନ୍ନ ସ୍ରୋତ ଏକାଠି ହେଲେ ଏକ ସଙ୍ଗମ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ବୋଲି ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଏବଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି କୁମ୍ଭ ମେଳା ଭଳି ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକରେ ନଦୀର ମିଳନ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବିଚାରର ଧାରଣାକୁ ଭାରତ ଗ୍ରହଣ କରିଆସୁଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ହେଉଛି ସଙ୍ଗମର ଶକ୍ତି ଯାହା ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ ଆଜି ଏକ ନୂତନ ରୂପରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ ସାହେବଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ସହିତ ଦେଶର ଏକତା ଏଭଳି ମହାନ ପର୍ବ ଆକାରରେ ରୂପ ନେଉଛି ବୋଲି ସେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବ, ଯେଉଁମାନେ ନିଜ ଜୀବନକୁ ବଳିଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ‘ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ'ର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଐତିହ୍ୟର "ପଞ୍ଚ ପ୍ରାଣ” କୁ ନେଇ ଗର୍ବ କରିବାକୁ ମନେ ପକାଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏହା ଜାଣିବା, ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇ ନିଜକୁ ଜାଣିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା । କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ ଏବଂ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ ଭଳି ଘଟଣା ଏହି ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ ହେଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଗୁଜୁରାଟ ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଗଭୀର ସଂଯୋଗର ଅଣଦେଖା ଉପରେ ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ପୁରାଣ କାଳରୁ ଏହି ଦୁଇ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କ ରହିଆସିଛି । ପଶ୍ଚିମ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣର ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁର ଏହି ସାଂସ୍କୃତିକ ମିଶ୍ରଣ ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରବାହ ଯାହା ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଚାଲିଆସୁଛି ।
୨୦୪୭ ର ଲକ୍ଷ୍ୟ, ଦାସତ୍ୱର ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ୭ ଦଶନ୍ଧି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିବିଧ ତଥା ବିନାଶକାରୀ ଶକ୍ତି ବିରୁଦ୍ଧରେ ଚେତାବନୀ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଭାରତର କଠିନରୁ କଠିନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ ଅଭିନବ କରିବାର ଶକ୍ତି ରଖିଛି, ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁର ଅଂଶୀଦାର ଇତିହାସ ଆମକୁ ଏହା ନିଶ୍ଚିତ କରେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୋମନାଥଙ୍କ ଉପରେ ହୋଇଥିବା ଆକ୍ରମଣ ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁକୁ ଚାଲିଯିବା କଥା ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ଗୋଟିଏ ଭାଗରୁ ଅନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଯାଉଥିବା ଲୋକମାନେ ନୂତନ ଭାଷା, ଲୋକ ଏବଂ ପରିବେଶ ବିଷୟରେ କେବେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତି ନାହିଁ । ସେ ପୁଣିଥରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ପରିଚୟ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ ସୌରାଷ୍ଟ୍ରରୁ ତାମିଲନାଡୁ ଯାଇଥିଲେ ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁର ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ଖୋଲା ହୃଦୟରେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏକ ନୂତନ ଜୀବନ ଯାପନ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ଲାଗି ସମସ୍ତ ସୁବିଧା କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, “ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ” ର ଏକ ବଡ଼ ଏବଂ ଉଚ୍ଚତମ ଉଦାହରଣ କ'ଣ ହୋଇପାରେ?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାନ ସାଧୁ ଥିରୁଭାଲାଭାରଙ୍କ ଉକ୍ତିକୁ ଉଦ୍ଧାର କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଘରେ ଖୁସିରେ ସ୍ୱାଗତ କରନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଖ, ସମୃଦ୍ଧତା ଏବଂ ସୌଭାଗ୍ୟ ଆସେ ଏବଂ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ ତଥା ସାଂସ୍କୃତିକ ସଂଘର୍ଷ ଠାରୁ ଦୂରରେ ରହିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଆମକୁ ସଂଘର୍ଷକୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ, ସଙ୍ଗମ ଏବଂ ସାମଗାମକୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଆମେ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଖୋଜିବାକୁ ଚାହୁଁ ନାହୁଁ, ଆମେ ଭାବପ୍ରବଣ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାମିଲନାଡୁର ଲୋକ ମାନଙ୍କୁ କହିଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର ମୂଳ ବାସିନ୍ଦାଙ୍କୁ ତାମିଲନାଡୁରେ ବସବାସ କରିବାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଅମର ପରମ୍ପରା ଯାହା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ କରେ ଏବଂ ଆଗକୁ ବଢେ, ଯେଉଁମାନେ ତାମିଲ ସଂସ୍କୃତି ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ କିନ୍ତୁ ସେହି ସମୟରେ ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର ଭାଷା, ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ରୀତିନୀତି ମନେ ରଖିଥିଲେ । ଆମର ପୂର୍ବପୁରୁଷଙ୍କ ଅବଦାନକୁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟବୋଧ ସହିତ ଆଗକୁ ନିଆଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆନନ୍ଦ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ଅଭିଭାଷଣ ସମାପ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରୁ ଲୋକଙ୍କୁ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ସମାନ ଢଙ୍ଗରେ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଭାରତରେ ବଞ୍ଚିବା ଏବଂ ନିଶ୍ୱାସ ନେବା ପାଇଁ ଏକ ସୁଯୋଗ ଦିଅନ୍ତୁ । ସେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ ଏହି ଦିଗରେ ଏକ ସମ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ବୋଲି ପ୍ରମାଣିତ ହେବ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ମୂଳମନ୍ତ୍ର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିଭଙ୍ଗୀରେ ରହିଛି, ଯାହାକି ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରେ ଥିବା ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ପୁରୁଣା ସମ୍ପର୍କକୁ ପୁନଃ ଆବିଷ୍କାର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ ପୂର୍ବରୁ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁ ମଧ୍ୟରେ ଅଂଶୀଦାର ସଂସ୍କୃତି ଓ ଐତିହ୍ୟକୁ ପାଳନ କରି ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ତାମିଲ ସାଙ୍ଗମମ ଏହି ଦର୍ଶନକୁ ଆଗକୁ ନେଉଛି ।
ଶତାବ୍ଦୀ ପୂର୍ବରୁ, ଅନେକ ଲୋକ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ଅଞ୍ଚଳରୁ ତାମିଲନାଡୁକୁ ଯାଇଥିଲେ । ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ତମିଲ ସଙ୍ଗମମ ସୌରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ତାମିଲମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ମୂଳ ସହିତ ପୁନଃ ସଂଯୋଗ କରିବାକୁ ଏକ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ୧୦ ଦିନିଆ ସମ୍ମିଳନୀରେ ୩୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ସୌରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ତାମିଲ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନରେ ସୋମନାଥକୁ ଆସିଥିବାର ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ୧୭ ଏପ୍ରିଲରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଏହାର ଉଦଯାପନ ସମାରୋହ ୨୬ ଏପ୍ରିଲରେ ସୋମନାଥରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି ।