প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না সৌরাস্ত্রা তমিল সঙ্গমম লোইশিনবগী থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
“ভারতনা নীংখা তম্বগী অমৃত কালদা ঐখোয়না সৌরাস্ত্রা তমিল সঙ্গমমগুম্বা মরু ওইবা কলচরেল ইভেন্তশিং উবা ফংলি”
“তমিল সৌরাস্ত্র সঙ্গমম অসি সরদার পতেল অমসুং সুব্রহ্মনিয়ম ভারতীগী লৈবাক নীংবগী ফিরেপকী সঙ্গমনি”
“ভারত অসি মাগী দাইভর্সিতীবু অখন্নবা গুন অমা ওইনা উরিবা লৈবাক্নি”
“ঐখোয়গী হেরিতেজকী মরমদা ঐখোয়না খঙবা মতমদা, মীখা পোনবগী ৱাখল্লোন্দগী নীংখা তমদুনা ঐখোয় ইশাবু খঙজনবা হোৎনবা মতমদা ঐখোয়গী হেরিতেজকীদমক চাউথোকচবা পোক্লক্কনি”
“সৌরাস্ত্রা অমসুং তমিল নাদুগী, নোংচুপ অমসুং খাগী কলচরেল ফ্যুজন অসি চহি লিশিং কয়াদগী লৈরক্লবা ইচেল অমনি”
“খ্বাইদগী অৱাবা মতমশিংদা ফাওবা ভারতনা ইন্নোবেৎ তৌনবগী শক্তি চেল্লি”
26 APR 2023 11:53AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা সৌরাস্ত্রা তমিক সঙ্গমমগী লোইশিনবগী থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মীথুংলেন অমবু ওকপা হায়বা অসি অখন্নবা এক্সপরিয়েন্সনি অদুবু দিকেদ কয়াগী মতুংদা য়ুমদা লাকপগী এক্সপরিয়েন্স অমসুং নুংঙাইবা অসি মপাল নাইদে। মহাক্না হায়খি সৌরাস্ত্রগী মীয়াম্না চপ মান্নবা ইনোৎকা লোয়ননা রাজ্য অসিদা লাক্লিবা তমিল নাদুদগী মরুপশিংগীদমক রেদ কার্পেৎ থাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্না মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈ মতমদা সৌরাস্ত্রাদগী শরুক য়ারিবা মীওই ৫০,০০০ হেনবগা লোয়ননা ২০১০দা মদুরাইদা মান্নবা সৌরাস্ত্র তমিল সঙ্গমম অমা পাঙথোকখিবা অদু নীংশিংখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চপ মান্নবা মীনুংশি অমসুং থৱায় য়াওবগা লোয়ননা তমিল নাদুদগী মীথুংলেনশিংনা সৌরাস্ত্রাদা লাক্লি। মীথুংলেনশিং অসিনা তুরিজমদা শরুক য়াশিনখি অমসুং কেৱারিয়াদা লৈবা স্তেচু ওফ য়ুনিতীদা চৎখি হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়, কনাগুম্বা অমনা মমাংঙৈগী মমল য়াম্লবা নীংশিং মমিশিং, হৌজিক্কী মতমগী মান্নবা ৱাখল্লোন অমসুং এক্সপরিয়েন্সশিং অমসুং তুংলমচৎকী ফিরেপশিং অমসুং ইথিলশিং সৌরাস্ত্রা তমিল সঙ্গমমদা উবা ফংগনি। মহাক্না ঙসিগী থৌরম অসিগীদমক সৌরাস্ত্রা অমসুং তমিল নাদুগী মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী নীংখা তম্বগী অমৃত কালদা ঐখোয়না তমিল নাদু অমসুং সৌরাস্ত্রগী সঙ্গম ওইরিবা সৌরাস্ত্রা তমিল সঙ্গমমগুম্বা মরু ওইবা কলচরেল ইভেন্তশিং উবা ফংবা খক্তা নত্তনা দেবী মীনাক্ষি অমসুং দেবী পার্বতিগী শক্লোন্দা শক্তিবু থৌনিবগী কুহ্মৈ অমসু উবা ফংলি। অমসুং মসি ভগবান সোমনাথ অমসুং ভগবান রামনাথকী শক্লোন্দা শিবকী ৱাখল্লোনগী কুহ্মৈ অমনি। মতৌ অসুম্না মসি সুন্দরশ্বারাগী লমদম অমসুং নাগেশ্বারাগী লমদমগী সঙ্গম অমনি, মসি শ্রী কৃষ্ণ অমসুং শ্রী রঙ্গনাথাগী, নর্মাদা অমসুং বাগাইগী, দন্দিয়া অমসুং কোলাথামগী সঙ্গমনি অমসুং দ্বার্কা অমসুং পুরিগুম্বা পুরিশিংগী শেংলবা চৎনবীগী সঙ্গম অমনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি, “তমিল সৌরাস্ত্রা সঙ্গমম অসি সরদার পতেল অমসুং সুব্রহ্মনিয়ম ভারতীগী লৈবাক নীংবগী ফিরেপকী সঙ্গম অমনি। ঐখোয়না লৈবাক শেমগৎপগী লম্বীদা হেরিতেজ অসিগা লোয়ননা মাংদা চংশিনগদবনি”।
লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা তোঙান-তোঙানবা লোলশিং অমসুং দাইলেক্তশিং, আর্ত ফোর্ম অমসুং জোনরশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “ভারত অসি মাগী দাইভর্সিতীবু গুন অমা ওইনা উরিবা লৈবাক্নি”। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা মাগী থাজবা অমসুং স্পিরিচুএলিতীদা দাইভর্সিতী লৈ হায়না লৌখি অমসুং ভগবান শিব অমসুং ভগবান ব্রহ্ম থৌনিবা অমসুং ঐখোয়গী তোঙান-তোঙানবা মওংশিংদা লমদম অদুদা চেল্লিবা তুরেলশিংবু থৌনিবগী মতৌ অসি খুদম ওইনা পীখি। মসিগী দাইভর্সিতী অসিনা ঐখোয়বু খাইবুম-খাইবুম তাহনবগী মহুৎ ঐখোয়গী মরীশিং চেৎশিনহনখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি তোঙান-তোঙানবা ইচেলশিং পুনশিনবা মতমদা ইতিনফম অমা শেম্মি অমসুং ভারতনা চহিচা কয়াদগী কুম্ভগুম্বা ইভেন্তশিংদা তুরেলশিং তিন্নবদগী ৱাখল্লোনশিং তিন্নবগী মতাংদা লৈরিবা ৱাখল্লোন অসি য়োকখৎতুনা লাকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “সঙ্গমগী শক্তিনা সৌরাস্ত্রা তমিল সঙ্গমমবু ঙসি অনৌবা শক্লোন্দা মাংদা পুখৎলি”। মহাক্না হায়খি লৈবাক্কী অপুনবা শক্তমনা সরদার পতেল সাহেবকী থৌজালশিংগা লোয়ননা অসিগুম্বা অচৌবা কুহ্মৈশিংগী শক্লোন লৌরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মসি ‘এক ভারত শ্রেস্থ ভারত’কীদমক মখোয়গী পুন্সিবু কত্থোকখিবা অমসুং মঙলান শাগৎচরম্বা নীংতম লান্মী লাখ কয়াগী মঙলানশিং থুংহনবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হেরিতেজতা চাউথোকচবা পোকপগী ‘পঞ্চ প্রন’গী মতাংদা নীংশিংখি অমসুং হায়খি, “ঐখোয়না মসিবু হেন্না খঙবা মতমদা, মীখা পোনবগী ৱাখল্লোন্দগী নীংখা তমদুনা ঐখোয় ইশাবু খঙনবা হোৎনবা মতমদা ঐখোয়গী হেরিতেজত চাউথোকচবা পোকপা হেনগৎলক্কনি”। কাশী তমিল সঙ্গমম অমসুং সৌরাস্ত্রা তমিল সঙ্গমমগুম্বা ইভেন্তশিংনা মাইকৈ অসিদা কান্নরা ইহৌ অমা ওইরক্লি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। গুজরাত অমসুং তমিল নাদুগী মরক্তা লৈরিবা অচেৎপা মরী অসিবু নাথৈদুনা থমখিবগী মতাংদা মহাক্না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “লাই হাক্ততগী রাজ্য অনিগী মরক্তা অচেৎপা মরী অমা লৈনদুনা লাকখি। সৌরাস্ত্রা অমসুং তমিল নাদুগী, নোংচুপ অমসুং খাগী কলচরেল ফ্যুজন অসি চহি লিশিং কয়াদগী চেলক্লিবা ইচেল অমনি”।
২০৪৭কী পান্দম, মীখা পোনবা অমসুং দিকেদ তরেৎকী শীংনবশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা দাইভর্জনরী অমসুং অমাংবা থোকহল্লিবা শক্তিশিংদগী চেকশিন্নবা হায়খি। মহাক্না হায়খি, “ভারত্তা খ্বাইদগী অৱাবা মতমদা ফাওবা ইন্নোবেৎ তৌনবা শক্তি লৈ, সৌরাস্ত্রা অমসুং তমিল নাদুগী পুৱারীনা মসি ঐখোয়দা থাজবা পোকহল্লি”। প্রধান মন্ত্রীনা সোমনাথতা চত্থখিবা এতেক অদু নীংশিংখি অমসুং মসিনা তমিল নাদুদা পাক্তক্ননা য়ুম হোংহনখিবা অদু নীংশিংখি অমসুং লৈবাক অসিগী শরুক অমদগী অতোপ্পা অমদা হোংলিবশিংনা অনৌবা লোল, মীয়াম অমসুং এনভাইর্নমেন্তগী মতাংদা অৱাবা পোক্তে হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মশিং য়াম্লবা মীওইশিংনা সৌরাস্ত্রাদগী তমিল নাদুদা মখোয়গী লাইনীং অমসুং শক্তাক ঙাকশেন্নবগদমক ময়ুম হোংখি অমসুং তমিল নাদুগী মীয়াম্না মখোয়বু থমোয়গী থোং হাংদুনা তরাম্না ওকখি অমসুং অনৌবা পুন্সিগীদমক মখোয়দা খুদোংচাবা পুম্নমক ফংহনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “‘এক ভারত শ্রেস্থা ভারত’কী মসিদগী হেন্না চাউবা খুদম লৈরিদ্রা?”
অথোইবা লম্বোইবা তিরুবল্লাবরগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মখোয়গী য়ুমশিংদা অতোপ্পবু হরাও-তয়াম্না তরাম্না ওকখিবা মীওইশিংদা নুংঙাইবা, চাউখৎপা অমসুং অফবা লাকচৈ অমসুং তংদু লৈতানা লৈবা অমসুং কলচরেলগী য়েৎনবা লৈহনদবগী মথৌ তাবা অদুসু ফোঙদোকখি। সৌরাস্ত্রা রিজনগী মীয়ামবু তমিল নাদুদা খুন্দা লৈতাদুনা লৈহনবদা তরাম্না ওকখিবা তমিল নাদুগী মীয়ামগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি,, “ঐখোয়না অৱাবা অদু মাংদা পুবগী মথৌ তাদে, ঐখোয়না সঙ্গমশিং অমসুং সঙ্গমমশিং মাংদা পুখৎকদবনি। ঐখোয়না খেন্নবশিং থীবগী মথৌ তাদে, ঐখোয়না নুংশিনবগী মরীশিং থম্বা পাম্মি”। মহাক্না হায়খি ভারতকী অমরত ওইরবা চৎনবী অসিনা মীপুম খুদিংমকপু ইনক্লুসিব ওইনা পুদুনা মাংদা চংশিনবা অসিবু তমিল কলচর ঙাক্না চৎলিবা মীওইশিংনা উৎখি অদুবু মদিগা ইরোইননা মখোয়না সৌরাস্ত্রাগী লোল, চিঞ্জাক অমসুং চৎনবী নীংশিংখি। প্রধান মন্ত্রীনা ঐখোয়গী ইপা-ইপুশংনা শরুক তমখিবা অদুবু থৌদাং মশক খঙবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা মাংদা পুদুনা চৎপদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। ৱারোল পীবা লোইশিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা মীপুম খুদিংমক্তা লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদগী বর্তন তৌদুনা লোকেল থাক্তা তৌরিবা অসিগা চপ মান্নবা মওংদা ভারত্তা হিংনবা খুদোংচাবা পীনবা হায়খি। সৌরাস্ত্রা তমিল সঙ্গমমনা মাইকৈ অসিদা পুৱারী ওইবা থৌশিল অমা ওইরগনি হায়না মহাক্না থাজবা ফোঙদোকখি।
বেকগ্রাউন্দ
লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা মীয়ামগী মরক্তা লৈনরিবা চহি কয়া শুরবা মরীশিং অমুক হন্না খঙদোক্নবা থবকশিংগী খুত্থাংদা এক ভারত শ্রেস্থা ভারতকী ৱাখল্লোন চাউখৎহন্নবা প্রধান মন্ত্রীগী পান্দমগী মখাদা থৌরম অসি পাংথোকপা হৌরকপনি। মসিগী ৱাখল্লোন্দা, মমাঙদা কাশী তমিল শঙ্গমম পাংথোকখ্রে। গুজরাত অমসুং তমিল নাদুগী মরক্তা কলচর অমসুং হেরিতেচ শরুক য়ামিন্নবগী হরাও-তয়াম্বা ফোঙদোক্নবা পান্দমদা সৌরাস্ত্রা তমিল শঙ্গমম পাঙথোকপনি।
চহিচা কয়াগী মমাঙদা, সৌরাস্ত্রাদা লমদমদগী মীওই কয়া তমিল নাদুদা য়ুম হোঙলকখি। সৌরাস্ত্রা তমিল শঙ্গমম্না সৌরাস্ত্রাগী তমিলশিংনা মখোয়গী হৌরকফমগা অমুক হন্না শম্ননবগী খুদোংচাবা অমা পীরে। নুমিৎ ১০গী থৌরম অসিদা অখন্নবা ত্রেন অমদা সৌরাস্ত্রাগী তামিল ৩০০০ হেন্না সোমনাথতা চৎখি। এপ্রিল ১৭তগী হৌখিবা থৌরম অসি এপ্রিল ২৬তা সোমনাথতা লোইশিনবগী থৌরম পাঙথোকখ্রে।

Prime Minister's Office
PM addresses closing ceremony of Saurashtra Tamil Sangamam
“In the Amrit Kaal of India’s Independence, we are bearing witness to important cultural events like Saurashtra Tamil Sangamam”
“Tamil Saurashtra Sangamam is a sangam of patriotic resolution of Sardar Patel and Subramania Bharati”
“India is a country that sees its diversity as a speciality”
“Pride in our heritage will increase when we get to know it, try to get to know ourselves by getting free from the mentality of slavery”
“This cultural fusion of Saurashtra and Tamil Nadu, of the West and the South is a flow that has been in motion for thousands of years”
“India has the power to innovate even in the toughest of circumstances”
26 APR 2023 11:53AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the closing ceremony of Saurashtra Tamil Sangamam via video conferencing today.
Addressing the gathering, the Prime Minister drew attention to the fact that hosting a guest is a special experience but the experience and happiness of homecoming after decades is unmatchable. He highlighted that the people of Saurashtra have laid down the red carpet for friends from Tamil Nadu who are visiting the state with the same enthusiasm.
The Prime Minister remembered that as Chief Minister he organized a similar Saurashtra Tamil Sangamam in Madurai in 2010 with more than 50,000 participants from Saurashtra. The Prime Minister noted the same affection and fervour in the guests from Tamil Nadu who have come to Saurashtra. Noting that the guests have indulged in tourism and already visited the Statue of Unity in Kevadia, the Prime Minister said that one can witness the precious memories of the past, affinity and experiences for the present, and resolutions and inspirations for the future in the Saurashtra Tamil Sangamam. He congratulated everyone from Saurashtra and Tamil Nadu for today’s occasion.
The Prime Minister said that in the Amrit Kaal of India’s Independence, we are bearing witness to important cultural events like Saurashtra Tamil Sangamam which is not a sangam of just Tamil Nadu and Saurashtra but also a festival of worship of Shakti in the form of Devi Meenakshi and Devi Parvati. Also, this is a festival of the Spirit of Shiva in the form of Bhagan Somnath and Bhagwan Ramnath. Similarly, it is a sangam of the land of Sundershwara and Nageshwara, this is the sangam of Shri Krishna and Shri Ranganatha, Narmada and Vagai, Dandiya and Kolatham and a sangam of the sacred tradition of Puris like Dwarka and Puri, he said. “Tamil Saurashtra Sangamam is a sangam of patriotic resolution of Sardar Patel and Subramania Bharati. We have to move forward with this heritage on the path of nation-building”, the Prime Minister added.
“India is a country that sees its diversity as a speciality”, the Prime Minister said referring to the different languages and dialects, art forms and genres that are celebrated all over the country. The Prime Minister emphasized that India finds diversity in its belief and spirituality and gave the example of worshipping Lord Shiva and Lord Brahma and bowing our heads to the holy rivers of the land in our own diverse ways. This diversity, the Prime Minister continued, does not divide us but strengthens our bonds and relationships. He underlined that a confluence is created when different streams come together and said that India has been nurturing the notion of the confluence of rivers to the confluence of ideas in events like Kumbh for centuries. “This is the power of Sangam that the Saurashtra Tamil Sangamam is taking forward in a new form today”, the Prime Minister remarked. He elaborated that the unity of the country is taking shape in the form of such great festivals with the blessings of Sardar Patel Saheb. The Prime Minister emphasized that it is also the fulfillment of the dreams of lakhs of freedom fighters who sacrificed their lives and dreamed of 'Ek Bharat Shreshtha Bharat'.
The Prime Minister recalled the ‘Panch Pran’ of pride in heritage and said “Pride in our heritage will increase when we get to know it, try to get to know ourselves by getting free from the mentality of slavery.” Events like Kashi Tamil Sangamam and Saurashtra Tamil Sangamam are becoming an effective movement in this direction, he said. He commented upon the neglect of the deep connection between Gujarat and Tamil Nadu. The Prime Minister noted “There has been a deep connection between these two states since mythological times. This cultural fusion of Saurashtra and Tamil Nadu, of the West and the South is a flow that has been in motion for thousands of years.”
Mentioning the goal of 2047, the challenges of slavery and 7 decades, the Prime Minister cautioned against diversionary and destructive powers. “India has the power to innovate even in the toughest of circumstances, the shared history of Saurashtra and Tamil Nadu assures us of this”, he said. The Prime Minister remembered the attack on Somnath and the resultant exodus to Tamil Nadu and recalled that those moving from one part of the country to another never worried about the new language, people and environment. He reiterated that a large number of people migrated from Saurashtra to Tamil Nadu to protect their faith and identity and the people of Tamil Nadu welcomed them with open arms, and extended all facilities to them for a new life. “What can be a bigger and loftier example of ‘Ek Bharat, Shresth Bharat’?”, the Prime Minister exclaimed.
Quoting the great saint Thiruvallavar the Prime Minister said that happiness, prosperity and fortune come to those who happily welcome others into their homes and emphasized the need for harmony and shunning cultural clashes. “We don't have to take forward the struggles, we have to take forward the Sangams and Samagams. We don't want to find differences, we want to make emotional connections”, the Prime Minister said referring to the people of Tamil Nadu who welcomed the people of Saurashtra origin to settle in Tamil Nadu. He said that the immortal tradition of India which takes everyone along with inclusiveness and moves forward has been showcased by those who adopted the Tamil culture but at the same time remembered the language, food and customs of Saurashtra. The Prime Minister expressed delight that the contributions of our forefathers are being taken forward with a sense of duty. Concluding the address, the Prime Minister urged everyone to invite people from different parts of the country in the same way as the local level and give them an opportunity to live and breathe India. He expressed confidence that the Saurashtra Tamil Sangamam will prove to be a historic initiative in this direction.
Background
The genesis of the programme lies in the vision of the Prime Minister of promoting the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat through initiatives which bring out and help rediscover the age-old links between people in different parts of the country. With this in mind, the Kashi Tamil Sangamam was organized earlier and the Saurashtra Tamil Sangamam takes forward this vision by celebrating the shared culture and heritage between Gujarat and Tamil Nadu.
Centuries ago, many people migrated to Tamil Nadu from the Saurashtra region. The Saurashtra Tamil Sangamam provided an opportunity for Saurashtrian Tamils to reconnect with their roots. The 10-day confluence saw more than 3000 Saurashtrian Tamils come to Somnath on a special train. The programme began on 17th April, with its closing ceremony now being held on 26th April at Somnath.