Prime Minister's Office
English rendering of PM's Inaugural address at the Global Buddhist Summit, Delhi
20 APR 2023 1:39PM by PIB Delhi
Namo Buddhaya!
Members of the Union Cabinet present in the program Shri Kiren Rijiju ji, G. Kishan Reddy ji, Arjun Ram Meghwal ji, Meenakshi Lekhi ji, Secretary General of the International Buddhist Confederation, all the respected monks who came from India and abroad, other Excellencies, ladies and gentlemen!
All of you have come from different parts of the world to attend the inaugural Global Buddhist Summit. The tradition of this land of Buddha is- 'Atithi Devo Bhava'! That is, guests are like gods to us. But, when so many personalities, who have lived through Lord Buddha’s ideals, are in front of us, we feel the presence of Buddha around us. Buddha is beyond the individual, it is a perception. Buddha is a thought that transcends the individual. Buddha is a thought that transcends form and Buddha is a consciousness beyond manifestation. This Buddha consciousness is eternal, ceaseless. This thought is eternal. This realization is distinctive.
This is the reason why today people from so many different countries and from so many different geographical and cultural environments are present here. This is the expansion of Lord Buddha, which binds the entire humanity in a single thread. We can imagine this power of crores of followers of Buddha in different countries of the world that when they take a resolution together, how limitless their energy becomes.
When so many people work together with one idea for a better future for the world, the future is bound to be monumental. And therefore, I believe the first Global Buddhist Summit will create an effective platform for the efforts of all our countries in this direction. I heartily congratulate the Ministry of Culture of India and the International Buddhist Confederation for organizing this event.
Friends,
There is another reason for my intimate attachment to this summit. Vadnagar in Gujarat, where I was born, has a deep association with Buddhism. Many archaeological evidences related to Buddhism have been found in Vadnagar. Once, Buddhist traveller Hiuen Tsang also visited Vadnagar. And all the things have been put up in the exhibition in detail. And see the coincidence! I was born in Vadnagar and I am the MP from Kashi, and Sarnath is also situated there.
Friends,
The Global Buddhist Summit is being hosted at a time when India has completed 75 years of its independence and is celebrating the ‘Amrit Mahotsav’ of its independence. India also has huge goals for its future as well as new resolutions for global welfare in this ‘Amrit Kaal’. Today, India has taken new initiatives on several issues in the world. And our biggest inspiration behind those initiatives is Lord Buddha.
Friends,
You are all familiar that the path of Buddha is ‘Pariyatti’, ‘Patipatti’ and ‘Pativedha’. That is, Theory, Practice and Realization. India is moving fast on all these three points in the last nine years. We have continuously propagated the values of Lord Buddha. We have worked with a sense of dedication to take the teachings of Buddha to the masses.
‘Patipatti’ is at the forefront whether it is the development of Buddha Circuit in India and Nepal, efforts to rejuvenate pilgrimage centres like Sarnath and Kushinagar, the construction of the Kushinagar International Airport, the India International Centre for Buddhist Culture and Heritage in Lumbini with the cooperation of India and IBC. It is the legacy of Lord Buddha's teachings that India considers the grief of every human being as its own. Be it peace missions in different countries of the world, or calamity like the earthquake in Turkey, India stands with humanity in times of every crisis by exerting its full potential. Today the world is watching, understanding and accepting this sentiment of India's 140 crore people. And I believe that this forum of the International Buddhist Confederation is giving a new extension to this feeling. It will give new opportunities to all like-minded and like-hearted countries to spread Buddhism and peace as a family. The discussion on how we handle the current challenges is not only relevant, but also holds a ray of hope for the world.
We have to remember that the journey from problems to solutions is the actual journey of Buddha. Buddha did not leave the palace because he had any problems. Buddha left the palace, gave up the royal luxury, because he felt that he had all the comforts available to him whereas there was misery in the lives of others. If we want to make the world happy, this Buddha mantra of totality is the only way to go beyond the idea of self and narrow mindedness. We have to think about the poverty-stricken people around us. We have to think about the countries dealing with a scarcity of resources. This is the only way to establish a better and stable world, it is necessary. Today, it is the need of the hour that the priority of every individual and every nation should be the interest of the world, the 'Global World Interest', along with the interest of the country.
Friends,
It is universally accepted that the current time is the most challenging time of this century. Today, on the one hand, two countries are at war for months, while on the other hand, the world is also going through economic instability. Threats like terrorism and religious fanaticism are attacking the soul of humanity. Climate change is looming large over the existence of the entire humanity. Glaciers are melting, ecology is being destroyed and species are becoming extinct. But in the midst of all this, there are millions of people like us who have faith in Buddha, who believe in the welfare of all living beings. This hope, this faith is the biggest strength of this earth. When this hope gets united, the Buddha's Dhamma will become the world's belief and Buddha's realization will become the belief of humanity.
Friends,
There is no problem in the modern world whose solution we could not find in the teachings of the Buddha hundreds of years ago. The war and unrest that the world is suffering today, the Buddha had given solutions centuries ago. Buddha said: рдЬрдпрдиреН рд╡реЗрд░рдиреН рдкрд╕рд╡рддрд┐, рджреБрдХреНрдЦрдиреН рд╕реЗрддрд┐ рдкрд░рд╛рдЬрд┐рддреЛ, рдЙрдкрд╕рдВрддреЛ рд╕реБрдЦрдиреН рд╕реЗрддрд┐, рд╣рд┐рддреНрд╡ рдЬрдп рдкрд░рд╛рдЬрдпрдГ i.e., Conquest begets enmity; the conquered lie down in distress. The unconscious person lies down in happiness, dismissing victory and defeat alike. Therefore, we can be happy only by discarding defeats, wins, fights and quarrels. Lord Buddha has also told the way to overcome the war. Lord Buddha has said: рдирд╣рд┐ рд╡реЗрд░реЗрдиреН рд╡реЗрд░рд╛рдиреА, рд╕рдореНрдорди рддреАрдз рдЙрджрд╛рдЪрдиреН, рдЕрд╡реЗрд░реЗрди рдЪ рд╕рдореНрдордиреНрддрд┐, рдПрд╕ рдзрдореНрдореЛ рд╕рдиреНрдирддрдиреЛред i.e. enmity does not calm down enmity. Enmity is pacified by affinity. Lord Buddha's words are: рд╕реБрдЦрд╛ рд╕рдВрдШрд╕реНрд╕ рд╕рд╛рдордЧреНрдЧреА, рд╕рдордЧреНрдЧрд╛рдирдВ рддрдкреЛ рд╕реБрдЦреЛред i.e. happiness lies in the unity between the unions. There is happiness in living together with all people.
Friends,
Today we find that imposing one's thoughts, one's faith on others is becoming a big crisis for the world. But, what did Lord Buddha say? Lord Buddha said: рдЕрддреНрддрд╛рди рдореЗрд╡ рдкрдардордиреН, рдкрддрд┐ рд░реВрдкреЗ рдирд┐рд╡реЗрд╕рдпреЗ i.e. one should practice good behaviour before preaching to others. In the modern era, we see that whether it is Gandhiji or many other leaders of the world, they got inspiration from this spirit. But we have to remember, Buddha didn't just stop there. He went a step ahead and said: рдЕрдкреНрдк рджреАрдкреЛ рднрд╡: i.e. be your own light. Today the answer to many questions lies in this sermon of Lord Buddha. Therefore, a few years ago, I proudly said in the United Nations that India has given the world Buddh, not Yudh (war). Where there is Buddha's compassion, there is coordination and not conflict; there is peace and not discord.
Friends,
The path of Buddha is the path of the future, the path of sustainability. Had the world followed the teachings of Buddha, we would not even have faced a crisis like climate change. This crisis developed because some nations stopped caring about others, about the future generations in the last century. For decades, they were of the view that the effect of this tampering with nature would not affect them. Those countries blamed it on others only. But Lord Buddha has clearly said in the Dhammapada that as a water pot is filled with drop by drop, so the repeated mistakes become the cause of destruction. After alerting humanity in this way, Buddha also said that if we correct mistakes and do good deeds continuously, then solutions to problems are also found. рдорд╛рд╡-рдордИрдВрдПрде рдкреБрдгреНрдпреАрдЕрд╕реН, рди рдордиреН рддрдиреН рдЖрдЧ-рдорд┐рд╕реНрд╕рддрд┐, рдЙрдж-рдмрд┐рдиреНрджреБ-рдирд┐рдкрд╛рддреЗрди, рдЙрдж-рдХреБрдореНрднреЛрдкрд┐ рдкреВрд░рддрд┐, рдзреАрд░реЛ рдкреВрд░рддрд┐ рдкреБрдгреНрдпреАрдЕрд╕реН, рдереЛрдХрдВ рдереЛрдХрдореНрдкрд┐ рдЖрдЪрд┐рдирдиреНред i.e. do not ignore the good deeds thinking that the fruit of any work will not come to me. The pot gets filled drop by drop of water. Similarly, a wise man, accumulating little by little, fills himself with virtue.
Friends,
Every person is affecting the earth in one way or the other. Be it our lifestyle, our dresses, eating or travelling habits, everything has an impact, it makes a difference. Everyone can also fight the challenges of climate change. If people become aware and change their lifestyle, then even this big problem can be dealt with and this is the way of Buddha. With this spirit, India has started Mission LiFE. Mission LiFE means Lifestyle for the Environment! This mission is also influenced by the inspirations of Buddha, furthering the thoughts of Buddha.
Friends,
Today, it is very necessary that the world should come out of the definitions of materialism and selfishness and imbibe this feeling of ‘рднрд╡рддреБ рд╕рдмреНрдм рдордВрдЧрд▓рдиреН’ (May all be well). Buddha should not only be made a symbol, but also a reflection, only then the resolution of ‘рднрд╡рддреБ рд╕рдмреНрдм рдордВрдЧрд▓рдиреН’ will be fulfilled. Therefore, we have to remember the words of the Buddha: “рдорд╛ рдирд┐рд╡рддреНрдд, рдЕрднрд┐-рдХреНрдХрдо”! i.e. Do not turn back. Move forward! We have to move forward, and keep moving forward. I am sure together we will take our resolutions to success. Once again, I express my gratitude to all of you for coming here on our invitation. With this belief that humanity will get new light, new inspiration, new courage, new power from this two-day discussion, my best wishes to all of you.
Namo Buddhaya!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
দিল্লীদা পাঙথোকপা গ্লোবেল বুদ্ধিস্ত সম্মিৎ হৌদোকপদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
20 APR 2023 1:39PM by PIB Imphal
নমো বুদ্ধায়!
থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলগী মীহুৎশিং, শ্রী কিরেন রিজিজু, জি. কিশন রেদ্দী, অর্জুন রাম মেহৱাল, মীনাক্ষি লেখি, ইন্তর্নেস্নেল বুদ্ধিস্ত কনফেদরেসনগী সেক্রেতরী জেনরেল, ভারত অমসুং মপালদগী লাকপীরিবা ইকাই খুম্নরবা লম্বোইবশিং, অতোপ্পা এক্সিলেন্সীশিং, নুপী অমদি নুপাশিং!
গ্লোবেল বুদ্ধিস্ত সম্মিৎকী অহানবা থৌরমদা মালেম শিনবা থুংবদগী পুম্নমক্না লাকপীরি। লমদম অসিগী বুদ্ধগী চৎনবী অসি – অতিথী দেবো ভাবা’না ওইরি! মসিগী ৱাহন্থোক্তি মীথুংলেনশিং অসি ঐখোয়দা ঈশ্বরগা পাঙ্খক ওই হায়বনি। অদুবু ঐখোয়গী মাংদা ভগবান বুদ্ধগী ৱাখল্লোনশিং ঙাক্তুনা হিংলিবা মশক নাইবা মীওই কয়া লৈরবদা ঐখোয়না বুদ্ধ লৈবগুম্না ফাওই। মরমদি বুদ্ধ হায়বা অসি মীওই অমনা খনবা ঙম্বগী ৱাংবদা লৌশিং লৈবা অদুনি। বুদ্ধ অসি উরিবা অদুদগী হেন্না খনবা ঙম্বনি। বুদ্ধ অসি উৎথোকপা ঙম্বদগী ৱাংবদা মঙাল ফংবনি অমসুং বুদ্ধদি মুৎনাইদে, মখা চত্থৈ। মসিগী ৱাখল্লোন অসি মুৎনাইদে, মসি কাউঙমদবনি।
মরম অসিনা ঙসি লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদগী মীয়াম্না পুন্না মফম অসিদা পুল্লরে। মসি ভগবান বুদ্ধনা অপুনবা মীওইবা জাতিবু অমত্তা ওইবগী লিপুন্না পুনশিনবীরম্বা অদুনি। মালেমগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা লৈরিবা বুদ্ধ লাইনিং চৎপা মীওই করোর কয়াগী শক্তি অদু মখোয়না পুন্না ফিরেপ অমা লৌবা মতমদা মখোয়গী ইনর্জী অদু ঙমখৈ লৈতে হায়বা খঙই।
মালেমগী য়াইফনবা অমত্তা ওইবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা মীয়াম্না পুন্না থবক তৌরবা মতমদা তুংলমচৎ অসি য়াম্না চাউই। অমসুং অহানবদা ঐহাক্না অহানবা গ্লোবেল বুদ্ধিস্ত সম্মিৎনা মাইকৈ অসিদা ঐখোয়গী লৈবাক পুম্নমক্কী খোঙথাংশিংগীদমক অফবা প্লেৎফোর্ম অমা শেম্বা ঙমগনি থাজৈ। ঐহাক্না ভারতকী কলচর মন্ত্রালয় অমসুং ইন্তর্নেস্নেল বুদ্ধিস্ত কনফেদরেসনবু থৌরম অসিগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
সম্মিৎ অসিগা ঐহাক্কী অনকপা মরী লৈনবগী মরম অমসু লৈ। ঐহাক্না পোকখিবা গুজরাতকী বদনগর অসি বুদ্ধিজমগা য়াম্না অচেৎপা মরী লৈনৈ। বুদ্ধিজমগা মরী লৈনবা আর্কিওলোজিকেলগী ওইবা খুদম-চাংদমশিং বদনগরদা ফংখি। মতম অমদা বু্দ্ধিস্ত লমকোইবা হ্যুন সাংনসু বদনগরদা লাকখি। অমসুং মফম অসিদা ঐহাক্না উবা ফংলিবা একজিবিসন্দা উৎলিবা অসি অকুপ্পা ৱারোলগা লোয়ননা থম্মি। অমসুং য়াম্না চান্নরিবা অসি ঐহাক বদনগরদা পোকই অমসুং কাশীগী এম.পি.নি অমসুং সরনাথ অসি মফম অদুদা লৈ।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিনা নিংতম্বগী অমৃত কালগী নুংঙাইবা ফোংদোক্লিবা ভারতকী নিংতম্বগী 75শুবা চহিদা মালেমগী বুদ্ধিস্ত সম্মিত অসি পাংথোক্লি। অমৃত কাল অসিদা ভারতনা মাগী তুংগী তুংলমচৎকীদমক অমসিং মালেমগী য়াইফনবা অনৌবা ফিরেপকীদমক অচৌবা পান্দম অমা লৈজরি। ঙসি ভারতনা তোঙান-তোঙানবা হীরমশিংদা অনৌবা থৌশিলশিং পাইখৎখি। অমসুং মসিদা ইথিল পীরিবা অসি ভগবান বুদ্ধননি।
মরুপশিং,
ময়াম্না খঙই মদুদি বুদ্ধনা চৎপা লম্বী অসি – পরিয়ক্তি, পতিপত্তি অমসুং পরিবেধনি। হায়বদি থিওরী, প্রেক্তিস অমসুং রিএলাইজেসন্নি। হৌখিবা চহি 9দা ভারতনা পোইন্ত অহুম অসিদা য়াংনা চংশিল্লি। ঐখোয়না ভগবান বুদ্ধগী ভেল্যুশিং লেপতনা শন্দোক্লি। ঐোয়না বুদ্ধনা তাকপী তম্বীরম্বশিং অদু মীয়ামদা য়ৌহন্নবা কন্না হোৎনরি।
ভারত অমসুং নেপালদা বুদ্ধ সর্কিৎ চাউখৎহনগদবনি, সরনাথ অমসুং কুশিনগরগুম্বা তীর্থ য়াত্রাগী মফমশিং, কুশিনগর ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত, ইন্দিয়া ইন্তর্নেস্নেল সেন্তর ফোর বুদ্ধিস্ত কলচর এন্দ হেরিতেজনচিংবা ভারত অমসুং IBCনা মতেং পীবগা লোয়ননা লুম্বিনিদা নৌনা শেমগৎনবা খোঙথাংশিং লৌখৎকদবনি। থবক অসিদা ‘পতিপাত্তি’গী ইথিল য়াওখি। মসি বুদ্ধনা তাকপী তম্বীরম্বশিংগী লেগেসীনি। তর্কীদা য়ুহা হাখিবগুম্বা মহৌশাগী ওইবা অমাঙ-অতা থোকপদা ভারতনা থৱাই য়াওনা তেংবাংলিবা অমসুং পিস মিসন কয়াদা শরুক য়ারি। মসিগুম্বা ভারত মচা করোর 140গী ৱাখল্লোন অসি মালেম্না উরে, খঙলে অমসুং য়ারি। IBCগুম্বা প্লেতফোর্মশিংনা ৱাখল মান্নবা অমসুং থৱাই য়াওবা মান্নবা লৈবাকশিংদা বুদ্ধ ধম্মা অমসুং শান্তিগী পাউজেল শন্দোক্নবা খুদোংচাবা কয়া পীরি।
ঐখোয়না নীংশিংগদবদি সমস্যাদগী ৱারোইশিন পুরকপগী খোঙচৎ অসি বুদ্ধগী তশেংবা খোঙচৎনি। বুদ্ধনা সমস্যা মায়োক্নবগী কোনুং থাদোক্তুনা চৎখিবা নত্তে। বুদ্ধনা অরং-অরাক্কী পুন্সি থাদোকপগীদমক কোনুং থাদোকখি, মরমদি মহাক্না খনখি মহাক্না নুংঙাইদুনা লৈরগা অতোপ্পা মীওইশিংনা অৱাবা পুন্সি লেল্লি। করিগুম্বা ঐখোয়না মালেমবু নুংঙাইহনবা পাম্মবদি ইশাগী ওইজবা অমসুং অখুবা মীৎয়েং অসিগী ৱাংমদা চৎনবা বুদ্ধগী অপুনবা হায়বা মন্ত্র অসি খক্তনা পাম্বৈ ওইরি। ঐখোয়না ঐখোয়গী অকোইবদা লৈরিবা লায়রবা মীওইশিংগী মরমদা খনগদবনি। ঐখোয়না রিসোর্সশিংগী অৱাৎপা লৈবগী সমস্যা মায়োক্নরিবা লৈবাকশিংগী মরমদা খনগদবনি। মসি খক্তনা অফবা অমসসুং তাদু লৈতাবা মালেম অমা শেমগৎপা ঙমগনি। ঙসি মীপুম খুদিংমক অমসুং লৈবাক খুদিংমক্না মালেমগী য়াইফনবা, ‘গ্লোবেল ৱর্ল্দ ইন্তরেস্ত’ অসিগা লোয়ননা লৈবাক্কী য়াইফনবা খনবা অস মরু ওইনা লৌনবগী তানফম ওইরে।
মরুপশিং,
চহিচা অসিগী ওইনা তানফম অসি শীংনবনা থনবা তানফম অমা ওই হায়বা ময়াম্না খঙনৈ। ঙসি নাকল অমরোমদা লৈবাক অনিনা থা কয়াদগী লান চত্থরি অমরোমদনা মালেমনা ইকনোমিক ইনস্তেবিলিতী মায়োক্নরি। তেরোরিজ অমসুং রিলিজিয়স ফেনাতিসিজমগী অকীবশিংনা মীওইবা খুন্নাইদা চৈথেং পীরি। ক্লাইমেৎ চেঞ্জনা মীওইবা জাতি পুম্বদা চাউনা শাফু পীরি। গ্লেসিয়রশিং মহী লাংথোক্লি, ইকোলোজী অসি মাংহল্লি অমসুং জিবা কয়া মুৎখ্রে। অদুবু পুম্নমক অসিগী চৈরক্তা ঐখোয়গুম্বা মীওই কয়ানা বুদ্ধদা থাজবা থম্মি, ঐখোয়না অপুনবা থৱায় পানবশিংগী য়াইফনবা খল্লি। মসিগী থাজবা অসিনা পৃথিবীগী খ্বাইদগী চাউবা শক্তি ওইরি। থাজবা অসি পুনশিল্লবা মতমদা বুদ্ধ ধর্ম্ম অসিনা মালেমগী থাজবা ওইরক্কনি অমসুং বুদ্ধনা খল্লম্বা অদুনা মীওইবা জাতিগী থাজবা ওইগনি।
মরুপশিং,
চহি চামাগী মমাংদা বুদ্ধনা তাকপীরমখিবশিংদা সোল্যুসন ফংলোইদবা মতম অসিগী মালেমদা সমস্যা অমত্তা লৈরোই। ঙসি মালেম্না মায়োক্নরিবা লান অমসুং তংদু লৈতাদবা অসিগী বুদ্ধনা চহিচা কয়াগী মমাংদা সোল্যুসনশিং পীখি। বুদ্ধনা হায়খি: জয়ন বেরন পসবতি, দুকখন দেতি পরাজিতো উপসন্তো সুখন সেতি, হিন্ত জয় পরাজয়: হায়বদি খুদুম চনবনা য়েক্নবা পোকহল্লি; মাইথিরবা অদুনা ৱানা খাংই। ৱাখল তাদ্রবা মীওইবশিংনা নুংঙাইনা হিপতুনা লৈ, মাইপাকপা অমসুং মাইথিবগী মরক্তা খেন্নবা লৈতে। মরম অসিনা ঐখোয়না মাইথিবা, মাইপাকপা, লান অমসুং খৎনবা অসি নাথৈরবা খক্তদা নুংঙাইবা ঙমগনি। ভগবান বুদ্ধনা লানবু মাইথিবা পীনবা লম্বী তাকপীরমখি। ভগবান বুদ্ধনা হায়খি: নহি বেরেন বেরানী, সম্মন তীধ উদাচন অবেরেন চ সম্মন্তি, এস ধম্মো সন্নতনো। হায়বদি য়েক্নবনা য়েংনবা তপথহনবা ঙমদে। য়েক্নবা অসি নুংশিবনা মাইথিবা ঙম্মি। ভগবান বুদ্ধগী ৱাহৈশিং অদুদি: সুখা সনঘস্স সামগ্গী, সমগ্গান তপো সুখো। হায়বদি অপুনবদা নুংঙাইবা ফংই। মীয়ামগা লোয়ননা পুন্না হিংমিন্নবনা নুংঙাইবা ফংই।
মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয়না কনাগুম্বগী ৱাখল্লোনশিং, কনাগুম্বগী লাইনীংশিং অতোপ্পদা চৎহনবা মতমদা মালেমদা অচৌবা ক্রাইসিস অমা ওইরকই। অদুবু ভগবান বুদ্ধনা করি হায়? ভগবান বুদ্ধনা হায়খি: অত্তান মেব পথমন, পতি রুপে নিবেসয়ে হায়বদি কনাগুম্বা অমনা লাইনীং শন্দোক্ত্রিঙৈদা অফবা লমচৎ চৎপা তাই। মতম অসিদা ঐখোনা গান্ধীজী নত্ত্রগা অতোপ্পা মালেমগী লুচিংবশিং উবা মতমদা মখোয়দগী ইথিল ফংখি। অদুবু ঐখোয়না নীংশিংগদবনি বুদ্ধনা শুপ্নগী মদুদা লেপখিদে। মহাক্না মাংদা চংশিন্দুনা হায়খি: অপপ দীপো ভব: হায়বদি নশানা নশাগী মঙাল ওইজৌ। ঙসি ৱাহং কয়াগী পাউখুম বুদ্ধনা তাকপীরম্বা অদুদা পাউখুম য়াওরি। চহি খরগী মমাংদা ঐহাক্না খোয়দি মালেমদা য়ুদ্ধ (লান) নত্তবা বুদ্ধ পীখিবা লৈবাক্নি’ হায়না য়ুনাইতেদ নেসন্সকী মফমদা ফোঙদোকখি।
মরুপশিং,
বুদ্ধগী লম্বী অসিদি তুংগী মতম অমসুং তুং কোইনা চৎপা হায়বসিগী লম্বীনি। মালেম্না পাউতাক অসি ইল্লম্লবদি, ঙসি থেংনরিবা ক্লাইমেত চেঞ্জকী শিংনবা অসি থেংনরম্লোই। লৈবাকশিংনা অতোপ্পা অমসুং লাক্কদৌরিবা চারোন শুরোনশিংগী মতাংদা খনবা লেপখিবদগী শিংনবা অসি লাক্লিবনি। মসিগী অশোইবা অসিনা অচৌবা অৱা অনা কয়া নংহল্লে। ইশাগী কান্নবা করিমত্তা থিদনা অফবা থবক পাংথোকউ, মসিনা পুম্নমক্কী য়াইফবা ওইগনি হায়না বুদ্ধনা তাকপীরম্মি। But Lord ধম্মপাদাদা ভগবান বুদ্ধনা ময়েক শেংনা হায়খি মদুদি ঈশিংগী চফু অসি মরিক অমমমনা থলহনখি অদুনা হঞ্জিন হঞ্জিন শোইবা তৌবনা অমাংবা থোকহল্লি। অসুম্না মীওইবা জাতিদা চেকশিনৱা থম্লবা মতুংদা বুদ্ধনা হায়খি করিগুম্বা ঐখোয়না অশোইবশিং শেমদোকপা তারবদি অমসুং অফবা থবক লেপ্তনা তৌরবদি সমস্যা অদুগী ৱারোইশিন পুরকপা ঙমগনি। মাব-মইএঊ উনয়ীঅস, ন মন তন আগ-মিস্সতি, উদ-বিন্দু-নিপাতেন, উদ-কুম্ভোপি পুরতি, ধীরো পুরতি পুনয়ীঅস থোক থোকম্পি আচিন্না। হায়বদি থবক অমা হেক্তগী মহৈ ফংলোই খন্না অফবা থবক নাথৈগে হায়না কৈদৌনুংদা খনগনু। চফু অসি ঈশিং মরিক মরিক্না থলহনবনি। মতৌ অসুম্না লৌশিং লৈবা মীশক অমনা খজিক খজিক তাশিন্দুনা অফবা কর্মনা মহাক মশাবু থলহনখি।
মরুপশিং,
পুন্সি মহিং, চাবা থকপা নত্ত্রগা চত্থোক চৎশিন তৌবগী হৈনবী ওইরো, মীওই অমমম্না পাম্বৈ অমা নত্ত্রগা অমদা পৃথিবী অসিদা চৈথেং পীরিবা অসিগী মতাংদা মীওই অমমমগী তেংবাংনা ক্লাইমেত চেঞ্জকী মাইয়োক্তা থেংনরিবা লান অসিদা মতৌ করম্না তেংবাংগদে খন্নসি। বুদ্ধনা ইথিল পীদুনা ভারতনা পায়খৎপা খোঙথাং, লাইফস্তাইল ফোর ইনভাইরনমেন্ত নত্ত্রগা মিসন লাইফনা করিগুম্বা মীয়াম্না মশাগী পুন্সি মহিংগী মতাংদা খঙজদুনা মদুদা অহোংবা পুরকপা ঙম্লবদি, ক্লাইমেত চেঞ্জকী অচৌবা শিংনবা অসি মাইয়োক্নবা ঙমগনি। মিসন লাইফ অসিদি বুদ্ধনা ইথিল পীবনি অমসুং মসিনা বুদ্ধগী ৱাখল্লোনবু খুমাং চাউশিনহল্লি। মসিগী ইথিলসু বুদ্ধদগী ফংখি।
মরুপশিং,
ঙসি মালেম্না মেতরিএলিজম অমসুং ইশাগীতা খনবগী ৱাখল্লোন থাদোক্তুনা “বভাতু সব মঙ্গলম’, হায়বদি, বুদ্ধবু খুদম অমখক ওইহল্লোইদবনি, পুন্সিদা মসিগী মমি তাহনগদবনি হায়বা ৱাখল্লোন চেনবা হায়বা অসি য়াম্না তঙাই ফদবা ওইরক্লি। বু্দ্ধ অসি খুদম অমা খক্তা নত্তনা মসি মমি অমাসু ওইরি অমসুং ‘ভবতু সব্ব মঙ্গলন’ গী ফিরেপসু থুংহনগদবনি। মরম অসিনা ঐখোয়না বুদ্ধগী ৱাহৈশিং নীংশিংগদবনি: “মা নিবত্ত, অভি-ক্কম” হায়বদি তুং হন্দনা মাঙলোন্দা চৎপা লেপ্তবা। মীপুম খুদিংনা অমত্তা ওইরকপা মতমদা ৱারেপ পুম্নমক ফংবা ঙমগনি। অমুক হন্না ঐহাক্না ঐখোয়না বর্তন তৌজখিবদগী মফম অসিদা লেংবীরক্লিবা পুম্নমক্তা তৌবীমল খঙবা উৎচরি। থাজবা অসিগা লোয়ননা নুমিৎ নিনিগী কনফরেন্স অসিদগী মীওইবা জাতিনা অনৌবা মঙাল অমা ফংলগনি, অনৌবা ইথিল ফংলগনি, অনৌবা থৌনা ফংলগনি অমসুং অনৌবা শক্তি ফংলগনি। পুম্নমকপু ঐহাক্না থাগৎচরি।
নমো বুদ্ধায়!