Prime Minister's Office
PM lays foundation stone, inaugurates and dedicates to the nation projects worth more than Rs. 3,400 crores in Guwahati, Assam
Dedicates AIIMS Guwahati and three other medical colleges to the nation
Launches ‘Aapke Dwar Ayushman’ campaign
Lays foundation stone of Assam Advanced Health Care Innovation Institute
“Social infrastructure has significantly improved in the Northeast in last nine years”
“We work with 'Seva Bhaav' for the people”
“We are moving forward with the mantra of India’s development through Northeast’s development”
“Government’s policy, intentions and commitment are not driven by self-interest but by the spirit of ‘nation first - people first’”
“Development becomes impossible when the politics of dynasty, regionalism, corruption and instability start to dominate”
“The schemes started by our government have greatly benefited the health of women”
“Our government is modernizing India's health sector according to the needs of the 21st century”
“The biggest basis for change in India's healthcare system is Sabka Prayas”
14 APR 2023 2:07PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation various projects worth more than Rs. 3,400 crores in Guwahati, Assam today. The Prime Minister dedicated AIIMS Guwahati and three other medical colleges to the nation. He also laid the foundation stone of Assam Advanced Health Care Innovation Institute (AAHII) and launched ‘Aapke Dwar Ayushman’ campaign by distributing Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY) cards to eligible beneficiaries.
Addressing the gathering, the Prime Minister greeted the people on the auspicious occasion of Rongali Bihu. The Prime Minister remarked that the health infrastructure of Assam and the North East has found new strength as the Northeast gets its first AIIMS and the state of Assam gets three new medical colleges. He underlined that the foundation stone for a 500-bed super speciality hospital has also been laid for advanced research in collaboration with IIT Guwahati. He also noted that work is underway in mission mode to distribute Ayushman Cards to millions of citizens of Assam. The citizens, the Prime Minister continued, from the neighbouring states of Arunachal Pradesh, Nagaland, Meghalaya, Manipur and Mizoram will also reap the benefits of today’s development projects. The Prime Minister congratulated everyone for today’s projects.
The Prime Minister mentioned the efforts to enhance connectivity in the Northeast and visible improvement in the road, rail and airport infrastructure in the last 8-9 years. The Prime Minister said along with physical infrastructure, social infrastructure also received a massive boost in the region as education and health facilities have been expanded in an unprecedented manner. The Prime Minister had presented a number of medical colleges during his last visit and today he presented AIIMS and three medical colleges. The Prime Minister also underlined the support to medical facilities and in turn to patients from ever-improving rail-road connectivity in the region.
The Prime Minister recalled how the hunger for taking credit and a sense of lording over the masses in the previous regimes made the nation helpless, the Prime Minister interjected as he pointed out that the general public is a form of God. He said that the previous governments had created a feeling of alienation towards the Northeast and deemed it too far from the mainland. But the present government, the Prime Minister explained, comes with a service-oriented belief which makes the Northeast very approachable and the feeling of proximity never ceases.
The Prime Minister expressed happiness that the people of the Northeast have taken charge of their destiny and development. “We are moving forward with the mantra of India’s development through the development of the Northeast. In this movement of development, the central government is accompanying as a friend and servant”, the Prime Minister added.
Referring to the long-festering challenges of the region, the Prime Minister said that development becomes impossible when the politics of dynasty, regionalism, corruption and instability start to dominate. This, the Prime Minister remarked, happened with our healthcare system. He illustrated this by giving an example of AIIMS which was established in the 50s and no effort was made to open AIIMS in other parts of the country. Despite the initiation of the process during the time of Shri Atal Bihari Vajpayee, the Prime Minister said that efforts did not move in subsequent years, and only after 2014, these issues were addressed by the present government. He informed that in recent years the government started work on 15 AIIMS and treatments and courses have already begun in most of them. “AIIMS Guwahati too is an example of the fact that our government fulfills all the resolutions”, the Prime Minister said.
The Prime Minister reiterated that the policies of the previous governments created a scarcity of doctors and medical professionals in the nation and erected a wall before quality health service. In the last 9 years, the Prime Minister informed that the government has worked on a huge scale to boost medical infrastructure and medical professionals in the country. Highlighting the developments in the field of medical infrastructure, the Prime Minister informed that approximately 300 medical colleges became functional in the last 9 years when compared to only 150 medical colleges a decade before 2014. He also added that the number of MBBS seats in the country doubled to around 1 lakh in the last 9 years, while the PG seats have seen a rise of 110 percent. With the establishment of the National Medical Commission for the expansion of medical education in the country, the Prime Minister underlined that reservations have also been ensured so that youth from backward families can fulfill their dreams of becoming doctors. The Prime Minister informed that more than 150 nursing colleges have also been declared as part of this year’s Budget. In the Northeast, the Prime Minister said, the number of medical colleges in the region along with the number of seats have doubled in the last 9 years while work is underway for several new ones.
The Prime Minister credited the solid work in the medical and healthcare field to a strong and stable government at the center. He said in BJP governments policy, intentions and commitment are not driven by self-interest but by the spirit of ‘nation first - countrymen first’. That is why, he said, the focus of the government was not on vote bank but on reducing the problems of the citizens. The Prime Minister conveyed his understanding of the plight of lack of financial resources for medical treatment for a poor family and talked about the Ayushman Yojana that provides free treatment up to 5 lakh rupees. Similarly, 9000 Jan Aushadhi Kendras are providing affordable medicines. He also mentioned ceilings on the cost of stents and knee implants and free dialysis centers in every district. More than 1.5 lakh Wellness centers are providing important tests for early diagnosis and better treatment. Pradhanmantri TB Mukt Bharat Abhiyan is also addressing a key medical challenge of the country and the poor. Preventive health care focus via cleanliness, Yoga and Ayurveda will improve wellness and prevent disease.
Reflecting on the successes of the Government schemes, the Prime Minister said that he feels blessed on getting the opportunity to serve the people. He gave the example of Ayushman Bharat PM Jan Arogya Yojna Yojna and said that it has become a support system for the poor helping them save Rs 80,000 crores. He credited the Jan Aushadhi Kendras with helping the middle class save Rs 20,000 crores. He further added that the poor and middle class are saving Rs 13,000 crore every year due to the reduction in the cost of stents and knee implants, while the facility of free dialysis has helped poor kidney patients save Rs 500 crores. The Prime Minister also noted that the campaign to hand over about 1 crore Ayushman Bharat Cards has also begun in Assam which will further help them save more money.
The Prime Minister dwelled at length on the impact of the measures taken in the field of healthcare on the welfare of women. He noted the traditional reluctance of women to spend on their health. He said that the propagation of toilets saved them from many ailments and Ujjwala connections saved them from smoke-related problems. Jal Jeevan Mission helped with waterborne diseases and Mission Indradhanush saved them by free vaccination for serious diseases. Ayushman Bharat, Pradhanmantri Matru Vandana Scheme and National Nutrition Mission improved health indicators among women. “When the government is sensitive and there is a feeling of service towards the poor, then such work is done”, the Prime Minister added.
Shri Modi said, “Our government is also modernizing India's health sector according to the needs of the 21st century.” He listed Ayushman Bharat Digital Health Mission and Digital Health ID which will make health records of the citizens with one click and will improve hospital services. He expressed happiness that so far, 38 crore health IDs have been issued and more than 2 lakh health facilities and 1.5 lakh health professionals have been verified. Noting the growing popularity of e-Sanjeevini, the Prime Minister mentioned the feat of completing 10 crore e-consultation through the scheme.
“The biggest basis for change in India's healthcare system is Sabka Prayas (everyone's effort)”, the Prime Minister said. He recalled the spirit of Sabka Prayas during the crisis of Coronavirus and noted that the entire world is praising the world's biggest, fastest, and most effective Covid vaccination campaign. He noted the contributions of Asha workers, Anganwadi workers, primary healthcare workers and the pharmaceutical sector in delivering Made in India vaccines to even the remotest of places within a very short time. “Such a big Mahayagya becomes successful only when there is Sabka Prayas (everyone's effort) and Sabka Vishwas (everyone's faith)”, the Prime Minister said. He concluded the address by urging everyone to move forward with the spirit of Sabka Prayas and take the mission of Healthy India, Prosperous India to new heights.
Governor of Assam, Shri Gulab Chand Kataria, Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma, Union Minister for Health and Family Welfare, Dr Mansukh Mandaviya, Union Minister of State for Health and Family Welfare, Dr Bharati Pawar and Minister from Government of Assam were present on the occasion among others.
Background
The operationalization of AIIMS, Guwahati will mark a momentous occasion for the state of Assam and the entire North-East region. This is also a testimony of the Prime Minister’s commitment to strengthening health infrastructure across the country. The foundation stone of this hospital was also laid by the Prime Minister in May 2017. Built at a cost of more than Rs. 1120 crores, AIIMS Guwahati is a state-of-the-art hospital with a capacity of 750 beds including 30 AYUSH beds. This hospital will have an annual intake capacity of 100 MBBS students every year along with providing world-class health facilities to the people of the Northeast.
The Prime Minister also dedicated to the nation three medical colleges viz Nalbari Medical College, Nalbari; Nagaon Medical College, Nagaon; and Kokrajhar Medical College, Kokrajhar, built at a cost of about Rs. 615 crores, Rs. 600 crores and Rs. 535 crores respectively. Each medical college has an attached 500-bed teaching hospital with OPD/IPD services including emergency services, ICU facilities, OT and diagnostic facilities etc. Each medical college will have an annual intake capacity of 100 MBBS students.
The ceremonial launch of ‘Aapke Dwar Ayushman’ campaign by the Prime Minister is a step towards realising his vision of reaching out to every beneficiary to ensure 100 percent saturation of welfare schemes. Prime Minister also distributed Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY) cards to three representative beneficiaries, which was followed by the distribution of about 1.1 crore AB-PMJAY Cards in all districts of the state.
The foundation stone of Assam Advanced Health Care Innovation Institute (AAHII) is a step towards realising the Prime Minister’s vision of ‘Atmnirbhar Bharat’ and 'Make in India' in the areas related to health. The majority of technologies used in healthcare in the country are imported and developed in a different context, which is highly expensive and complex to operate in the Indian environment. AAHII is envisioned in such a context and will work such that ‘we find our own solutions for our own problems’. AAHII, to be built at a cost of about Rs. 546 crores and will facilitate cutting-edge inventions and R&D in medicine and healthcare, identify the nation's unique problems related to health and promote the development of new technologies for solving those problems.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা অসামগী গুৱাহাতিদা লুপা করোর ৩,৪০০ হেনবগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে, শঙ্গাখ্রে অমসুং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
এ.আই.আই.এম.এস গুহাৱাতি অমসুং অতোপ্পা মেদিকেল কলেজ অহুম লৈবাক অসিগী মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
‘অপকা দ্বার অয়ুস্মান’ কেম্পেন হৌদোকখ্রে
অসাম এদভান্স হেল্থ কিয়ার ইন্নোবেসন ইন্সতিতুৎকী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
“হৌখিবা চহি ৯দা অৱাং-নোংপোক্তা সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর শিংথাবা য়ানা ফগৎলে”
“ঐখোয়না ‘সেবা ভাব’কা লোয়ন্না মীয়ামীদমক থবক তৌরি’
“অৱাং-নোংপোক চাউখৎহনবগা লোয়ন্না ভারত চাউখৎনবগী লাইৱা অমগা লোয়ন্না ঐখোয় মাঙলোমদা চঙশিল্লি”
“সরকারগী থৌশিল, থবক অমসুং ৱাখল্লোন অসি মশা খক্তগী খনবা নত্তে, ‘লৈবাক্কী থবক্না অহানবা-মীয়াম্না অহানবা’ হায়বা ৱাখল্লোন্দা পায়খৎপনি
“শাগৈগী রাজনিতি, অকক্নবা লমদম খর খক্তগী থবক তৌবা, শেঞ্জা-থুমজা অমসুং তুংদু-লৈতাদবনা নমহৎপা মতমদা চাউখৎপা ওইথোক্তে”
“ঐখোয়গী সরকারনা পায়খৎলিবা স্কিমশিং অসিনা নুপীশিংগী হকশেলদা য়াম্না চাউনা কান্নবা পীরে”
“২১শুবা চহিচাগী দরকার ওইবশিংগী মতুংইন্না ঐখোয়গী সরকারনা ভারতকী হকশেলগী থবকশিং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎলে”
“ভারতকী অনা-লায়য়েংগী থবক্তা অহোঙবা পুরকপগী খ্বাইদগী চাউবা মরমদি সবকা প্রয়াসনি”
14 APR 2023 2:07PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রীনা অসামগী গুৱাহাতিদা লুপা করোর ৩,৪০০ হেনবগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে, শঙ্গাখ্রে অমসুং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা এ.আই.আই.এম.এস গুহাৱাতি অমসুং অতোপ্পা মেদিকেল কলেজ অহুম লৈবাক অসিগী মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। মহাক্না অসাম এদভান্স হেল্থ কিয়ার ইন্নোবেসন ইন্সতিতুৎকী উরেপ-উয়ুংসু তমখ্রে অমসুং কান্নবা ফংবা য়ারবা মীওইশিংদা অয়ুস্মান ভারত প্রধান মন্ত্রী জন অরোগ্যা য়োজনা(এ বি-পি এম জে এ ৱাই)কার্দশিং য়েন্থোক্তুনা ‘অপকা দ্বার অয়ুস্মান’ কেম্পেন হৌদোকখ্রে।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা শেংলবা রোঙ্গালি বিহু কুহ্মৈগী য়াইফ-পাউজেল পীরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অৱাং-নোংপোক্কী অহানবা এ.আই.আই.এম.এস লৈবদগী অমসুং অসামগী অনৌবা মেদিকেল কলেজ অহুম হাংদোকপদগী অসাম অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচর নৌনা মপাঙ্গল হাপ্লে। আই.আই.তি গুহাৱাতিগা পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা অৱাংবা থাক্কী রিছার্স পাংথোক্নবা ফমুং ৫০০ লৈগদবা সুপর স্পিসিএলিতি হোস্পিতাল অমা শানবা উরেপ-উয়ুংশু তম্লে। অসামগী মীওই করোর কয়াদা অয়ুস্মান কার্দ য়েন্থোক্নবা মিসনগী মওংদা থবক পায়খৎলে। ঙসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং অসিনা অরুনাচল প্রদেস, নাগালেন্দ, মেঘালয়, মনিপুর অমসুং মিজোরমসু কান্নবা ফংগনি। ঙসিগী প্রোজেকশিং অসিগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা মীওই খুদিংমক থাগৎপা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ৮-৯ অসিদা অৱাং-নোংপোক্তা লম্বী, রেল অমসুং এয়রপোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎলক্লে। লমদম অসিদা ফিজিকেল ইনফ্রাস্তকচগা লোয়ন্না সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচরশু ফগৎলে অমসুং মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা ফিবমদা অৱাং-নোংপোক্তা লাইরিক-লাইশু তম্বা অমসুং হকশেলগী খুদোংচাবশিং হেনগৎলে। মহাক্কী ইকোন কোনবা খোঙচত্তা মেদিকেল কলেজ খর খুদোল পীরমখি অমসুং ঙসি মহাক্না এ.আই.আই.এম.এস অমসুং মেদিকেল কলেজ অহুম শীন্নরম্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মমাঙগী সরকারশিংদা লৈরম্বা মনা লৌনিংবা অমসুং মপু শানিংবা থৌওং অদুনা লৈবাক অসি করি অমা তৌবা ঙমখিদে। মমাঙগী সরকারশিংনা অৱাং-নোংপোক লমদম অসি নাথৈদুনা থম্বগী ৱাখল্লোন অমা লৈরমখি আমসুং মসি লৈবাক্কী অতৈ মফমশিংদগী থাপ্না লৈবগুম উহল্লমখি। মীয়ামগী থবক তৌবদা থাজবা লৈবা হৌজিক লৈরিবা সরকার অসিনা অৱাং-নোংপোক অসি ইরাই লাইনা য়ৌবা য়াবা লমদম অমা ওইহল্লে অমসুং নক্না লৈবগী ৱাখল্লোন ফাওহল্লে।
অৱাং-নোংপোক্কী মীয়াম্না মখোয়গী মরাইবক অমসুং চাউখৎপগী দাইত্ব লৌজবদা হরাওবা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অৱাং-নোংপোক চাউখৎহনবগা লোয়ন্না ভারত চাউখৎনবগী লাইৱা অমগা লোয়ন্না ঐখোয় মাঙলোমদা চঙশিল্লি। চাউখৎপগী ইহৌ অসিদা, কেন্দ্র সরকারনা মরুপ অমা ওইনা অমসুং মীনাই অমা ওইনা চৎমিন্নরি।
লমদম অসিনা চহি কয়াগী মমাঙদগী থেংনদুনা লাক্লবা খুদোংচাদবশিং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি শাগৈগী রাজনিতি, অকক্নবা লমদম খর খক্তগী থবক তৌবা, শেঞ্জা-থুমজা অমসুং তুংদু-লৈতাদবনা নমহৎপা মতমদা চাউখৎপা ওইথোক্তে। মসি ঐখোয়গী অনা-লায়য়েংগী থবকশিংদসু থেংনখি। ১৯৫০গী মতমদা এ.আই.আই.এম.এস লিংখৎখি অমসুং লৈবাক্কী অতোপ্পা মফমশিংদা এ.আই.আই.এম.এস লিংখৎনবা থবক পায়খৎখিদে। শ্রী অতল বিহারি বাজপায়গী মতমদা লিংখৎনবা হোৎনরম্লবসু মতুং তারকপা চহিশিংদা থবক ওইনা পাংথোকখিদে। ২০১৪গী মতুংদা হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা হায়রিবা ৱাফমশিং অসি খন্নবা হৌখি। হৌখিবা চহি খর অসিদা এ.আই.আই.এম.এস ১৫ থবক তৌবা হৌরে। এ.আই.আই.এম.এস গুৱাহাতি অসি ঐখোয়গী সরকারগী ৱাশকশিং ঙাকপগী খুদম অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মমাঙ সরকারশিংগী থৌশিলশিংনা লৈবাক অসিদা দোক্তর অমসুং মেদিকেল লমদা থবক তৌবা মীওই মশিং ৱাৎপনি অমসুং মগুন লৈবা অনা-লায়য়েংগী থবকশিংগী মমাঙদা চেকপল অমা খাখি। হৌখিবা চহি ৯ অসিদা লৈবাক অসিদা মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং মেদিকেলগী লমদা থবক তৌবা মীওই মশিং য়াম্না হেনগৎহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। ২০১৪গী মমাঙদা মেদিকেল কলেজ ১৫০ খক লৈরম্বা অদুগা চাংদম্নবদা হৌখিবা চহি ৯দা চাউরাক্না মেদিকেল কলেজ ৩০০ লৈরে।
মহাক্না হায়খি হৌখিবা চহি ৯দা লৈবাক অসিদা এম.বি.বি.এস সিত মশিং শরুক অনি হেনগৎতুনা হৌজিক সিত লাখ ১ অরোম লৈরে অমসুং পি.জি সিতি চাদা ১১০ হেনগৎলে। লৈবাক অসিদা মেদিকেল ইজুকেসন পাকথোক-চাউথোক্নবা নেসনেল মেদিকেল কম্মিসন লিংখৎপগা লোয়ন্না লায়রবা ইমুংগী নহারোলশিং দোক্তর ওইনিংবগী মঙলান মঙফাওন্নবা সিত খাক্তুনা থম্বগী থবক পায়খৎলে। চহি অসিগী বজেত্তা নর্সি কলেজ ১৫০ হেন্না লিংখৎনবসু লাউথোক্লে। অৱাং-নোংপোক্কী ওইনা হৌখিবা চহি ৯ অসিদা মেদিকেল কলেজ মশিং অমসুং সিত মশিং শরুক অনিদা হেনগৎলে অমসুং অনৌবা কলেজ কয়া লিংখৎনবা থবক পায়খৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কেন্দ্রদা মপাঙ্গল কনবা অমসুং মরা চেৎপা সরকার অমা লৈবদগী মেদিকেল অমসুং অনা-লায়য়েংগী থবকশিং মপুংফানা পাংথোকপা ঙম্বনি। বি.জে.পি থৌশিল, থবক অমসুং ৱাখল্লোন অসি মশা খক্তগী খনবা নত্তে, ‘লৈবাক্কী থবক্না অহানবা-মীয়াম্না অহানবা’ হায়বা ৱাখল্লোন্দা পায়খৎপনি। লায়রবা ইমুং অমনা লায়য়েংবগী শেল লৈতবগী অৱাবশিং অদু খঙদুনা, অয়ুস্মান য়োজনাগী মখাদা লায়য়েংনবা লুপা লাখ ৫ ফাওবা পীরে। হিদাক-লাংথকশিং অহোঙবা মমলদা ফংহন্নবা জন ঔশাধি কেন্দ্র ৯০০ হেন্না হাংদোক্লে। স্তেন্তশিং অমসুং নি ইমপ্লান্তকী মমল য়াম্না হন্থরে অমসুং জিলা খুদিংমক্তা লেম্না দাইলাইসিস পাংথোক্নবা সেন্তরশিং লৈরে। ৱেলনেস সেন্তর লাখ ১.৫ হেনবনা ঙল্লিঙৈদা লাই ওং খঙদোক্নবা মরুওইবা তেস্তশিংগী খুদোংচাবা ফংহল্লে। প্রধান মন্ত্রী তি.বি মুক্তা অভিয়ান্না লায়রবশিং অমসুং লৈবাক অসিগী মরুওইবা মেদিকেলগী শিংনবা অমা কোকহল্লে। লু-নান্না লৈবা, য়োগা অমসুং অয়ুর্বেদানা হকচাং ফনা লৈবা অমসুং লায়নাশিং নাদ্রিঙৈদা ঙাকথোকপা হেনগৎহল্লে।
সরকারগী স্কিমশিং মাইপাকপগী মতাং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীয়ামগী থবক তৌবগী খুদোংচাবা ফংবা অসিদা মহাক থৌজাল ফংবগুম ফাওরে। অয়ুস্মান ভারত প্রধান মন্ত্রী অরোগ্যা য়োজনা অসিনা লায়রবশিংগী লুপা করোর ৮০,০০০ কন্দুনা মখোয়গী মতেং পাংলে। জন ঔশাধি কেন্দ্রশিংনা মিদল ক্লাসকী লুপা করোর ২০,০০০ কনবা ঙম্লে। স্তেন্তশিং অমসুং নি ইমপ্লান্তকী মমল হন্থবদগী চহি অমদা লায়রবা অমসুং মিদল ক্লাস ইমুংশিংগী লুপা করোর ১৩,০০০ কনবা ঙম্লে অমসুং লেম্না দাইলাইসিস তৌবগী খুদোংচাবা পীবদগী লায়রবা কিদনি অনাবা মীওইশিংগী লুপা করোর ৫০০ কনবা ঙম্লে। অয়ুস্মান ভারত কার্দ করোর ১ য়েন্থোক্নবা অসামদা হৌদোক্লিবা কেম্পেন অসিনা লায়রবশিংগী শেন কনবদা মখা তানা মতেং পাংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়গী সরকারনা পায়খৎলিবা স্কিমশিং অসিনা নুপীশিংগী হকশেলদা য়াম্না চাউনা কান্নবা পীরে। মখোয়গী হকশেলগীদমক শেন থাদবা নুপীশিংনা চৎনবী ওইনা য়ারমদে। তোইলেতশিং মশিং য়ামখৎলকপা অসিনা অনাবা কয়াদগী ঙাকথোকপা ঙম্লে অমসুং উজ্জৱালা কন্নেক্সন পীবদগী মৈখুগা মরী লৈনবা লায়নাশিংদগী কনবা ঙম্লে। জল জিবন মিসন্না ঈশিংনা থোকহনবা লায়নাশিংদগী কনবা ঙম্লে অমসুং মিসন ইন্দ্রধনুসনা লেম্না তিকা থাদুনা শাথিরবা লায়নাশিংদগী মখোয় ঙাকথোকপা ঙম্লে অমসুং নেসনেল নিউত্রিসন মিসন্না নুপীশিংগী মরক্তা হকচাং ফংবা হেনগৎহল্লে। সরকারনা মীয়ামগী খনবা মতমদা, লায়রবশিংগী থবক তৌনিংবগী ৱাখল্লোন অমা লাকই অমসুং অসিগুম্বা থবকশিং পাংথোকই।
শ্রী মোদীনা হায়খি ২১শুবা চহিচাগী দরকার ওইবশিংগী মতুংইন্না ঐখোয়গী সরকারনা ভারতকী হকশেলগী থবকশিং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎলে। অয়ুস্মান ভারত দিজিতেল হেল্থ মিসন অমসুং দিজিতেল হেল্থ আই.দিনা ক্লিক অমদা মীয়ামগী হকশেলগী রেকোর্দশিং শেম্লগনি অমসুং হোস্পিতালগী থবকশিং ফগৎলগনি। হৌজিক ফাওবদা হেল্থ আই.দি করোর ৩৮ শেমখ্রে অমসুং হকশেলগী খুদোংচাবা ফংবা মফম লাখ ২ হেন্না অমসুং হকশেলগী লমদা থবক তৌরিবা মীওই লাখ ১.৫ হেন্না ভেরিফাইদ তৌরে। ই-সঞ্জিবানি পাম্না হেনগৎলক্তুনা স্কিম অসিগী মখাদা ই-কন্সলতেসন করোর ১০ হেন্না পাংথোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী অনা-লায়য়েংগী থবক্তা অহোঙবা পুরকপগী খ্বাইদগী চাউবা মরমদি সবকা প্রয়াস(মীওই খুদিংমক্কী হোৎনবা)নি। কোরোনাভাইরসকী লাইচৎ মনুংদা সবকা প্রায়াসকী থৌনাগা লোয়ন্না লাইচৎ থেংনখি অমসুং মালেমদা খ্বাইদগী থুবা,চাউবা অমসুং মপুংফাবা কোবিদ তিকা থাবগী খোঙজং অদুগীদমক মালেম শীনবা থুংনা থাগৎনখি। লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী মনুং হুঞ্জিবা মফমশিং ফাওবদা অতেনবা মতমগী মনুংদা অসা ৱার্করশিং, অঙ্গনৱাদি ৱার্করশিং, প্রাইমারি হেল্থ কিয়ার ৱার্করশিং অমসুং ফার্মাসিউতিকেল সেক্তরনা ভারতনা শাবা তিকাশিং ফংহনখি। সবকা প্রায়াস(মীওই খুদিংমক্কী হোৎনবা) অমসুং সবকা বিশ্বাস(মীওই খুদিংমক্কী থাজবা) লৈরবা মতমদা অসিগুম্বা অচৌবা থবক অসি মাইপাকপা ঙম্মী। সবকা প্রায়াসকী থৌনাগা লোয়ন্না মাঙলোমদা চঙশিন্নবা অমসুং মশা ফবা ভারত, নুংঙাই-য়াইফবা ভারতকী পান্দম অনৌবা থাকশিংদা পুখৎনবা মীয়াম্না মীয়ামদা তকশিল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল লোইশিনখি।
ঙসিগী থৌরম অদুদা অসামগী রাজ্যপাল শ্রী গুলাব চান্দ কাতারিয়া, অসামগী চীফ মিনিস্তর শ্রী হিমান্ত বিশ্বা শর্মা, হেল্থ অমসুং ফেমিল ৱেলফিয়ারগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর মনসুখ মন্দাবিয়া, হেল্থ অমসুং ফেমিল ৱেলফিয়ারগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর ভারতি পৱার অমসুং অসাম সরকারগী মিনিস্তরশিং শরুক য়াখি।
নুঙগীৱারোল
এ.আই.আই.এম.এস, গুৱাহাতি থবক হৌবা অসি অসাম অমসুং অৱাং-নোংপোক শীনবা থুংবগী অচৌবা থৌরম অমনি। মসি লৈবাক অসিদা হকশেলগী মচাক-মথুমশিং ফগৎহন্নবা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা থাজবা থবক ওইনা পাংথোকপগী খুদম অমনি। মে ২০১৭দা হোস্পিতাল অসি প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমখি। লুপা করোর ১১২০ চঙনা শেমগৎপা এ.আই.আই.এম.এস, গুৱাহাতিদা অয়ুসকী ফমুং ৩০ য়াওনা ফমুং ৭৫০ লৈরি। হোস্পিতাল অসিদা চহি অমদা এম.বি.বি.এস মহৈরোয় ১০০ তম্বা য়াগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা নালবারি মেদিকেল কলেজ(লুপা করোর ৬১৬ চঙনা শাবা), নাগাউন মেদিকেল কলেজকলেজ(লুপা করোর ৬০০ চঙনা শাবা) অমসুং কোক্রাঝার মেদিকেল কলেজকলেজ(লুপা করোর ৫৩৫ চঙনা শাবা) মীয়াম কৎথোকখি। হায়রিবা মেদিকেল কলেজশিংদা ফমুং ৫০০গী তিচিং হোস্পিতাল, ও.পি.দি/আই.পি.দি সর্বিস, ইমর্জেন্সি সর্বিস, আই.সি.য়ু, ও.তি অমসুং দাইগনোস্তিক্কী খুদোংচাবশিং য়াওরি। মেদিকেল কলেজ অমমম্না চহি অমদা এম.বি.বি.এস মহৈরোয় ১০০ লৌশিনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকখিবা অপকে দ্বার অয়ুস্মান কেম্পেন অসিনা য়াইফ-থৌরাংগী স্কিমশিংগী কান্নবশিং চাদা ১০০ ফংহন্নবা মহাক্কী পান্দম ফংহন্নবা মাইকৈদা থাংজিনবা খোঙথাং অমনি। প্রধান মন্ত্রীনা বেনিফিসরি অহুমদা অয়ুস্মান ভারত পি.এম জন অরোগ্যা য়োজনা কার্দশিং য়েন্থোকখি অমসুং তুংদা রাজ্য অসিগী জিলাশিংদা অয়ুস্মান ভারত পি.এম জন অরোগ্যা য়োজনা কার্দ করোর ১.১ রোম য়েন্থোকখি।
অসাম এদভান্স হেল্থ কিয়ার ইন্নোবেসন ইন্সতিতুৎকী উরেপ-উয়ুং তম্বা অসি হকশেলগা মরী লৈনবা হিরমশিংদা প্রধান মন্ত্রীগী ‘অত্মানির্ভর ভারত’ অমসুং ‘মেক ইন ইন্দিয়া’গী পান্দম থবক ওইনা পাংথোক্নবা খোঙথাং অমনি। অনা-লায়য়েংগী লমদা লৈবাক অসিদা শীজিন্নরিবা তেক্নোলোজি অয়াম্বা মপানদগী পুশিল্লকপনি অমসুং মসি মমল য়াম্না তাংবা অমসুং ভারতকী ফিবমদা ওপরেত তৌবদা য়াম্না লুবা ঙাক্তনি। অসিগুম্বা ফিবম অসিদা থবক তৌনবা অসাম এদভান্স হেল্থ কিয়ার ইন্নোবেসন ইন্সতিতুৎনা পান্দম থম্লি অমসুং ঐখোয় ইশাগী খুদোংচাদবশিং ঐখোয় ইশানা পাম্বৈশিং থিনবা থবক তৌগনি। অসাম এদভান্স হেল্থ কিয়ার ইন্নোবেসন ইন্সতিতুৎ লুপা করোর ৫৪৬ চংনা শাগনি অমসুং মেদিসিন অমসুং অনা-লায়য়েংগী লমদা অৱাংবা থাক্কী ইনভেন্সনশিং অমসুং আর অমসুং দি পাংথোক্কনি অমসুং হকশেলগা মরী লৈনবা লৈবাক অসিগী খুদোংচাদবশিং মশক খঙদোক্কনি অমসুং হায়রিবা খুদোংচাদবশিং অদু কোকহন্নবা অনৌবা তেক্নোলোজিশিং পুথোক্কনি।