Prime Minister's Office
PM lays foundation stone, inaugurates and dedicates to the nation projects worth more than Rs. 3,400 crores in Guwahati, Assam
Dedicates AIIMS Guwahati and three other medical colleges to the nation
Launches ‘Aapke Dwar Ayushman’ campaign
Lays foundation stone of Assam Advanced Health Care Innovation Institute
“Social infrastructure has significantly improved in the Northeast in last nine years”
“We work with 'Seva Bhaav' for the people”
“We are moving forward with the mantra of India’s development through Northeast’s development”
“Government’s policy, intentions and commitment are not driven by self-interest but by the spirit of ‘nation first - people first’”
“Development becomes impossible when the politics of dynasty, regionalism, corruption and instability start to dominate”
“The schemes started by our government have greatly benefited the health of women”
“Our government is modernizing India's health sector according to the needs of the 21st century”
“The biggest basis for change in India's healthcare system is Sabka Prayas”
14 APR 2023 2:07PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation various projects worth more than Rs. 3,400 crores in Guwahati, Assam today. The Prime Minister dedicated AIIMS Guwahati and three other medical colleges to the nation. He also laid the foundation stone of Assam Advanced Health Care Innovation Institute (AAHII) and launched ‘Aapke Dwar Ayushman’ campaign by distributing Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY) cards to eligible beneficiaries.
Addressing the gathering, the Prime Minister greeted the people on the auspicious occasion of Rongali Bihu. The Prime Minister remarked that the health infrastructure of Assam and the North East has found new strength as the Northeast gets its first AIIMS and the state of Assam gets three new medical colleges. He underlined that the foundation stone for a 500-bed super speciality hospital has also been laid for advanced research in collaboration with IIT Guwahati. He also noted that work is underway in mission mode to distribute Ayushman Cards to millions of citizens of Assam. The citizens, the Prime Minister continued, from the neighbouring states of Arunachal Pradesh, Nagaland, Meghalaya, Manipur and Mizoram will also reap the benefits of today’s development projects. The Prime Minister congratulated everyone for today’s projects.
The Prime Minister mentioned the efforts to enhance connectivity in the Northeast and visible improvement in the road, rail and airport infrastructure in the last 8-9 years. The Prime Minister said along with physical infrastructure, social infrastructure also received a massive boost in the region as education and health facilities have been expanded in an unprecedented manner. The Prime Minister had presented a number of medical colleges during his last visit and today he presented AIIMS and three medical colleges. The Prime Minister also underlined the support to medical facilities and in turn to patients from ever-improving rail-road connectivity in the region.
The Prime Minister recalled how the hunger for taking credit and a sense of lording over the masses in the previous regimes made the nation helpless, the Prime Minister interjected as he pointed out that the general public is a form of God. He said that the previous governments had created a feeling of alienation towards the Northeast and deemed it too far from the mainland. But the present government, the Prime Minister explained, comes with a service-oriented belief which makes the Northeast very approachable and the feeling of proximity never ceases.
The Prime Minister expressed happiness that the people of the Northeast have taken charge of their destiny and development. “We are moving forward with the mantra of India’s development through the development of the Northeast. In this movement of development, the central government is accompanying as a friend and servant”, the Prime Minister added.
Referring to the long-festering challenges of the region, the Prime Minister said that development becomes impossible when the politics of dynasty, regionalism, corruption and instability start to dominate. This, the Prime Minister remarked, happened with our healthcare system. He illustrated this by giving an example of AIIMS which was established in the 50s and no effort was made to open AIIMS in other parts of the country. Despite the initiation of the process during the time of Shri Atal Bihari Vajpayee, the Prime Minister said that efforts did not move in subsequent years, and only after 2014, these issues were addressed by the present government. He informed that in recent years the government started work on 15 AIIMS and treatments and courses have already begun in most of them. “AIIMS Guwahati too is an example of the fact that our government fulfills all the resolutions”, the Prime Minister said.
The Prime Minister reiterated that the policies of the previous governments created a scarcity of doctors and medical professionals in the nation and erected a wall before quality health service. In the last 9 years, the Prime Minister informed that the government has worked on a huge scale to boost medical infrastructure and medical professionals in the country. Highlighting the developments in the field of medical infrastructure, the Prime Minister informed that approximately 300 medical colleges became functional in the last 9 years when compared to only 150 medical colleges a decade before 2014. He also added that the number of MBBS seats in the country doubled to around 1 lakh in the last 9 years, while the PG seats have seen a rise of 110 percent. With the establishment of the National Medical Commission for the expansion of medical education in the country, the Prime Minister underlined that reservations have also been ensured so that youth from backward families can fulfill their dreams of becoming doctors. The Prime Minister informed that more than 150 nursing colleges have also been declared as part of this year’s Budget. In the Northeast, the Prime Minister said, the number of medical colleges in the region along with the number of seats have doubled in the last 9 years while work is underway for several new ones.
The Prime Minister credited the solid work in the medical and healthcare field to a strong and stable government at the center. He said in BJP governments policy, intentions and commitment are not driven by self-interest but by the spirit of ‘nation first - countrymen first’. That is why, he said, the focus of the government was not on vote bank but on reducing the problems of the citizens. The Prime Minister conveyed his understanding of the plight of lack of financial resources for medical treatment for a poor family and talked about the Ayushman Yojana that provides free treatment up to 5 lakh rupees. Similarly, 9000 Jan Aushadhi Kendras are providing affordable medicines. He also mentioned ceilings on the cost of stents and knee implants and free dialysis centers in every district. More than 1.5 lakh Wellness centers are providing important tests for early diagnosis and better treatment. Pradhanmantri TB Mukt Bharat Abhiyan is also addressing a key medical challenge of the country and the poor. Preventive health care focus via cleanliness, Yoga and Ayurveda will improve wellness and prevent disease.
Reflecting on the successes of the Government schemes, the Prime Minister said that he feels blessed on getting the opportunity to serve the people. He gave the example of Ayushman Bharat PM Jan Arogya Yojna Yojna and said that it has become a support system for the poor helping them save Rs 80,000 crores. He credited the Jan Aushadhi Kendras with helping the middle class save Rs 20,000 crores. He further added that the poor and middle class are saving Rs 13,000 crore every year due to the reduction in the cost of stents and knee implants, while the facility of free dialysis has helped poor kidney patients save Rs 500 crores. The Prime Minister also noted that the campaign to hand over about 1 crore Ayushman Bharat Cards has also begun in Assam which will further help them save more money.
The Prime Minister dwelled at length on the impact of the measures taken in the field of healthcare on the welfare of women. He noted the traditional reluctance of women to spend on their health. He said that the propagation of toilets saved them from many ailments and Ujjwala connections saved them from smoke-related problems. Jal Jeevan Mission helped with waterborne diseases and Mission Indradhanush saved them by free vaccination for serious diseases. Ayushman Bharat, Pradhanmantri Matru Vandana Scheme and National Nutrition Mission improved health indicators among women. “When the government is sensitive and there is a feeling of service towards the poor, then such work is done”, the Prime Minister added.
Shri Modi said, “Our government is also modernizing India's health sector according to the needs of the 21st century.” He listed Ayushman Bharat Digital Health Mission and Digital Health ID which will make health records of the citizens with one click and will improve hospital services. He expressed happiness that so far, 38 crore health IDs have been issued and more than 2 lakh health facilities and 1.5 lakh health professionals have been verified. Noting the growing popularity of e-Sanjeevini, the Prime Minister mentioned the feat of completing 10 crore e-consultation through the scheme.
“The biggest basis for change in India's healthcare system is Sabka Prayas (everyone's effort)”, the Prime Minister said. He recalled the spirit of Sabka Prayas during the crisis of Coronavirus and noted that the entire world is praising the world's biggest, fastest, and most effective Covid vaccination campaign. He noted the contributions of Asha workers, Anganwadi workers, primary healthcare workers and the pharmaceutical sector in delivering Made in India vaccines to even the remotest of places within a very short time. “Such a big Mahayagya becomes successful only when there is Sabka Prayas (everyone's effort) and Sabka Vishwas (everyone's faith)”, the Prime Minister said. He concluded the address by urging everyone to move forward with the spirit of Sabka Prayas and take the mission of Healthy India, Prosperous India to new heights.
Governor of Assam, Shri Gulab Chand Kataria, Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma, Union Minister for Health and Family Welfare, Dr Mansukh Mandaviya, Union Minister of State for Health and Family Welfare, Dr Bharati Pawar and Minister from Government of Assam were present on the occasion among others.
Background
The operationalization of AIIMS, Guwahati will mark a momentous occasion for the state of Assam and the entire North-East region. This is also a testimony of the Prime Minister’s commitment to strengthening health infrastructure across the country. The foundation stone of this hospital was also laid by the Prime Minister in May 2017. Built at a cost of more than Rs. 1120 crores, AIIMS Guwahati is a state-of-the-art hospital with a capacity of 750 beds including 30 AYUSH beds. This hospital will have an annual intake capacity of 100 MBBS students every year along with providing world-class health facilities to the people of the Northeast.
The Prime Minister also dedicated to the nation three medical colleges viz Nalbari Medical College, Nalbari; Nagaon Medical College, Nagaon; and Kokrajhar Medical College, Kokrajhar, built at a cost of about Rs. 615 crores, Rs. 600 crores and Rs. 535 crores respectively. Each medical college has an attached 500-bed teaching hospital with OPD/IPD services including emergency services, ICU facilities, OT and diagnostic facilities etc. Each medical college will have an annual intake capacity of 100 MBBS students.
The ceremonial launch of ‘Aapke Dwar Ayushman’ campaign by the Prime Minister is a step towards realising his vision of reaching out to every beneficiary to ensure 100 percent saturation of welfare schemes. Prime Minister also distributed Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY) cards to three representative beneficiaries, which was followed by the distribution of about 1.1 crore AB-PMJAY Cards in all districts of the state.
The foundation stone of Assam Advanced Health Care Innovation Institute (AAHII) is a step towards realising the Prime Minister’s vision of ‘Atmnirbhar Bharat’ and 'Make in India' in the areas related to health. The majority of technologies used in healthcare in the country are imported and developed in a different context, which is highly expensive and complex to operate in the Indian environment. AAHII is envisioned in such a context and will work such that ‘we find our own solutions for our own problems’. AAHII, to be built at a cost of about Rs. 546 crores and will facilitate cutting-edge inventions and R&D in medicine and healthcare, identify the nation's unique problems related to health and promote the development of new technologies for solving those problems.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
অসমৰ গুৱাহাটীত ৩,৪০০ কোটিতকৈ অধিক টকাৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা, উদ্বোধন আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
এইমছ গুৱাহাটী আৰু অন্য তিনিখন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা
‘আপকে দ্বাৰ আয়ুষ্মান’ (আপোনাৰ দুৱাৰদলিত আয়ুষ্মান) অভিযানৰ শুভাৰম্ভ
অসম উন্নত স্বাস্থ্যসেৱা উদ্ভাৱন প্ৰতিষ্ঠানৰ আধাৰশিলা স্থাপন
“বিগত ৯ বছৰত উত্তৰ-পূবত সামাজিক আন্তঃগাঁথনি উল্লেখযোগ্যভাৱে উন্নত হৈছে”
“আমি জনতাৰ বাবে ‘সেৱা ভাৱে’ৰে কাম কৰো”
“উত্তৰ-পূবৰ উন্নয়নৰ জৰিয়তেহে ভাৰতৰ উন্নয়নৰ মন্ত্ৰৰে আমি আগুৱাই গৈছো”
“চৰকাৰৰ নীতি, উদ্দেশ্য আৰু প্ৰতিশ্ৰুতি স্বাৰ্থৰ দ্বাৰা নহয় বৰঞ্চ ‘ৰাষ্ট্ৰ প্ৰথম-জনসাধাৰণ প্ৰথম’ৰ মনোভাৱৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হয়”
“বংশবাদ, আঞ্চলিকতাবাদ, দুৰ্নীতি আৰু অস্থিৰতাৰ ৰাজনীতিয়ে যেতিয়া আধিপত্য বিস্তাৰ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিলে, তেতিয়া উন্নয়ন অসম্ভৱ হৈ পৰে”
“আমাৰ চৰকাৰে আৰম্ভ কৰা আঁচনিসমূহে মহিলাসকলৰ স্বাস্থ্যৰ বহুখিনি উপকাৰ সাধন কৰিছে”
“আমাৰ চৰকাৰে একবিংশ শতিকাৰ প্ৰয়োজন অনুসৰি ভাৰতৰ স্বাস্থ্য খণ্ডক আধুনিকীকৰণ কৰি আছে”
“ভাৰতৰ স্বাস্থ্যসেৱা ব্যৱস্থাৰ পৰিৱৰ্তনৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ আধাৰ হৈছে সবকা প্ৰয়াস”
14 APR 2023 2:07PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী, শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি অসমৰ গুৱাহাটীত ৩,৪০০ কোটিৰো অধিক টকাৰ বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা কৰে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এইমছ গুৱাহাটীৰ লগতে অন্য তিনিখন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা কৰে। তদুপৰি, তেওঁ অসম উন্নত স্বাস্থ্যসেৱা উদ্ভাৱন প্ৰতিষ্ঠান(এএএইচআইআই)ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ লগতে একাংশ যোগ্য হিতাধিকাৰীক আয়ুষ্মান ভাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী জন আৰোগ্য যোজনাৰ (এবি-পিএমজেৱাই) কাৰ্ড বিতৰণ কৰি ‘আপকে দ্বাৰ আয়ুষ্মান’(আপোনাৰ দুৱাৰদলিত আয়ুষ্মান) অভিযানৰ শুভাৰম্ভ কৰে।
এই উপলক্ষে সমবেত ৰাইজক উদ্দেশ্যি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনসাধাৰণক ৰঙালী বিহুৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে উত্তৰ-পূর্বাঞ্চলে প্রথমখন এইমছ আৰু অসমে তিনিখন নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় পোৱাৰ লগে লগে অসম তথা উত্তৰ-পূর্বাঞ্চলৰ স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনিয়ে নতুন শক্তি লাভ কৰিছে৷ তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আইআইটি গুৱাহাটীৰ সহযোগত উন্নত গৱেষণাৰ বাবেও ৫০০খন বিছনাযুক্ত ছুপাৰ স্পেচিয়েলিটি হাস্পতালৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে অসমৰ লাখ লাখ নাগৰিকক আয়ুষ্মান কাৰ্ড বিতৰণৰ বাবে মিছন মোডত কাম চলি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে চুবুৰীয়া ৰাজ্য অৰুণাচল প্ৰদেশ, নাগালেণ্ড, মেঘালয়, মণিপুৰ আৰু মিজোৰামৰ নাগৰিকসকলেও আজিৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ সুফল লাভ কৰিব। আজিৰ প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলোকে অভিনন্দন জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিগত ৮-৯ বছৰত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ উন্নয়ন আৰু পথ, ৰে’ল আৰু বিমানবন্দৰৰ আন্তঃগাঁথনিৰ চকুতলগা উন্নতিৰ প্ৰচেষ্টাৰ কথা উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভৌতিক আন্তঃগাঁথনিৰ লগতে সামাজিক আন্তঃগাঁথনিয়েও অঞ্চলটোত ব্যাপক উত্থান লাভ কৰিছে কাৰণ শিক্ষা আৰু স্বাস্থ্য সুবিধাসমূহ অভূতপূৰ্বভাৱে সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অন্তিম ভ্ৰমণৰ সময়ত কেইবাখনো চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় উপহাৰ দিছিল আৰু আজি তেওঁ এইমছ আৰু অন্য তিনিখন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় উপহাৰ দিয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অঞ্চলটোৰ নিত্য উন্নতিশীল ৰে’ল-পথ সংযোগৰ পৰা চিকিৎসা সুবিধাসমূহ আৰু ৰোগীসকলক আগবঢ়োৱা সহায়ৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পূৰ্বৰ শাসন ব্যৱস্থাত ঋণ লোৱাৰ ক্ষুধা আৰু জনসাধাৰণৰ ওপৰত আধিপত্য বিস্তাৰ কৰাৰ ভাৱনাই দেশখনক কেনেকৈ অসহায় কৰি তুলিছিল সেই কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সাধাৰণ জনতাক ঈশ্বৰৰ এক ৰূপ বুলি অভিহিত কৰে। তেওঁ কয় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে উত্তৰ-পূবক পৃথক বুলি অনুভৱ কৰিছিল আৰু ইয়াক মূল ভূখণ্ডৰ পৰা বহু দূৰত বুলি গণ্য কৰিছিল। কিন্তু বৰ্তমানৰ চৰকাৰখনে, সেৱামুখী বিশ্বাস এটা লৈ আহে যিয়ে উত্তৰ-পূবক অতি কাষ চাপিব পৰা কৰি তোলে আৰু সান্নিধ্যৰ অনুভূতি কেতিয়াও অন্ত নপৰে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ব্যাখ্যা কৰে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ জনসাধাৰণে নিজৰ ভাগ্য আৰু উন্নয়নৰ দায়িত্ব লোৱাত আনন্দ প্ৰকাশ কৰে। ‘উত্তৰ-পূর্বাঞ্চলৰ উন্নয়নৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ উন্নয়নৰ মন্ত্র লৈ আমি আগবাঢ়িছো৷ উন্নয়নৰ এই আন্দোলনত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে বন্ধু আৰু সেৱক হিচাপে সংগ দি আছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয়।
অঞ্চলটোৰ দীৰ্ঘদিনীয়া প্ৰত্যাহ্বানৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যেতিয়া বংশবাদ, আঞ্চলিকতাবাদ, দুৰ্নীতি আৰু অস্থিৰতাৰ ৰাজনীতিয়ে আধিপত্য বিস্তাৰ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে, তেতিয়া উন্নয়ন অসম্ভৱ হৈ পৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমাৰ স্বাস্থ্যসেৱা ব্যৱস্থাৰ ক্ষেত্ৰত এইটো হৈছিল। ৫০ৰ দশকত স্থাপিত হোৱা এইমছৰ উদাহৰণ দি তেওঁ এই কথাৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰিলে আৰু দেশৰ অন্যান্য প্ৰান্তত এইমছ খোলাৰ কোনো প্ৰয়াস কৰা নহ’ল। শ্ৰী অটল বিহাৰী বাজপেয়ীৰ সময়ত এই প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ হোৱাৰ পিছতো প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে পৰৱৰ্তী বছৰবোৰত প্ৰচেষ্টা লৰচৰ কৰা নাছিল, আৰু ২০১৪ চনৰ পিছতহে এই বিষয়সমূহ বৰ্তমান চৰকাৰে গুৰুত্বসহকাৰে লৈছে। তেওঁ জনায় যে শেহতীয়া বছৰবোৰত চৰকাৰে ১৫খন এইমছৰ কাম আৰম্ভ কৰিছে আৰু ইয়াৰে অধিকাংশতে ইতিমধ্যে চিকিৎসা আৰু পাঠ্যক্ৰম আৰম্ভ হৈছে। “এইমছ গুৱাহাটীও হৈছে এক নিদৰ্শন, যিটো এই চৰকাৰে লোৱা সকলো সংকল্প পূৰণ কৰে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ নীতিয়ে দেশত চিকিৎসক আৰু চিকিৎসা বৃত্তিৰ অভাৱৰ সৃষ্টি কৰিছিল আৰু গুণগত স্বাস্থ্য সেৱাৰ পূৰ্বে দেৱাল স্থাপন কৰিছিল বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দোঁহাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনায় যে বিগত ৯ বছৰত চৰকাৰে দেশৰ চিকিৎসা আন্তঃগাঁথনি আৰু চিকিৎসা বৃত্তিধাৰীসকলক উন্নীত কৰাৰ বাবে বিপুল পৰিসৰত কাম কৰিছে। চিকিৎসা আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত হোৱা উন্নয়নৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৱগত কৰে যে ২০১৪ চনৰ এটা দশকৰ পূৰ্বে মাত্ৰ ১৫০খন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ তুলনাত বিগত ৯ বছৰত প্ৰায় ৩০০খন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় কাৰ্যক্ষম হৈ উঠিছে। তেওঁ লগতে কয় যে দেশত এমবিবিএছৰ আসনৰ সংখ্যা বিগত ৯ বছৰত দুগুণ বৃদ্ধি পাই প্ৰায় ১ লাখ হৈছে, আনহাতে স্নাতকোত্তৰ আসন ১১০ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। দেশত চিকিৎসা শিক্ষাৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় চিকিৎসা আয়োগ গঠনৰ লগে লগে পিছপৰা পৰিয়ালৰ যুৱক-যুৱতীসকলে যাতে চিকিৎসক হোৱাৰ সপোন পূৰণ কৰিব পাৰে তাৰ বাবে সংৰক্ষণো নিশ্চিত কৰা হৈছে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনোৱা মতে ডেৰ শতাধিক নাৰ্চিং কলেজকো এইবাৰৰ বাজেটৰ অংশ হিচাপে ঘোষণা কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত বিগত ৯ বছৰত আসনৰ সংখ্যাৰ লগতে অঞ্চলটোৰ চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ সংখ্যা দুগুণ বৃদ্ধি পোৱাৰ বিপৰীতে কেইবাখনো নতুন মহাবিদ্যালয়ৰ নিৰ্মাণৰ কাম চলি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চিকিৎসা আৰু স্বাস্থ্যসেৱাৰ ক্ষেত্ৰত কৰা কঠিন কামৰ কৃতিত্ব কেন্দ্ৰটোৰ এখন শক্তিশালী আৰু সুস্থিৰ চৰকাৰক প্ৰদান কৰে। তেওঁ কয় যে বিজেপি চৰকাৰসমূহৰ নীতি, উদ্দেশ্য আৰু প্ৰতিশ্ৰুতি স্বাৰ্থৰ দ্বাৰা নহয় বৰঞ্চ ‘ৰাষ্ট্ৰ প্ৰথম-জনসাধাৰণ প্ৰথম’ৰ মনোভাৱেৰে পৰিচালিত হয়। তেওঁ কয় যে সেইবাবেই চৰকাৰৰ গুৰুত্ব ভোট বেংকত নহয়, নাগৰিকৰ সমস্যা হ্ৰাস কৰাতহে আছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ চিকিৎসাৰ বাবে আৰ্থিক সম্পদৰ অভাৱৰ দুৰ্দশাৰ মোকাবিলা কৰি ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান কৰা আয়ুষ্মান যোজনাৰ কথা কয়। একেদৰে ৯,০০০ জনৌষাধি কেন্দ্ৰই সুলভ মূল্যৰ ঔষধ যোগান ধৰিছে। লগতে প্ৰতিখন জিলাতে ষ্টেণ্ট আৰু আঁঠু সংৰোপন আৰু বিনামূলীয়া ডায়েলাইছিছ চেণ্টাৰৰ খৰচৰ ওপৰত চিলিঙৰ কথাও উল্লেখ কৰে। ১.৫ লাখৰো অধিক আৰোগ্য কেন্দ্ৰই আগতীয়াকৈ ৰোগ নিৰ্ণয় আৰু উন্নত চিকিৎসাৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰীক্ষাৰ ব্যৱস্থা কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী যক্ষ্মামুক্ত ভাৰত অভিযানেও দেশ আৰু দৰিদ্ৰ লোকৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ চিকিৎসা প্ৰত্যাহ্বানক সামৰি লৈছে। পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা, যোগ আৰু আয়ুৰ্বেদৰ জৰিয়তে প্ৰতিৰোধমূলক স্বাস্থ্যসেৱাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিলে আৰোগ্য আৰু ৰোগ প্ৰতিৰোধ ব্যৱস্থা উন্নত হ’ব।
চৰকাৰী আঁচনিসমূহৰ সফলতাৰ কথা আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে জনসাধাৰণৰ সেৱা কৰাৰ সুযোগ পাই তেওঁ নিজকে ধন্য মানিছে৷ আয়ুষ্মান ভাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী জন আৰোগ্য যোজনাৰ উদাহৰণ দি তেওঁ কয় যে ই দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে ৮০,০০০ কোটি টকা সঞ্চয়ত সহায় কৰা এক সমৰ্থন ব্যৱস্থাত পৰিণত হৈছে। মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীক ২০,০০০ কোটি টকা সঞ্চয় কৰাত সহায় কৰাৰ বাবে জন ঔষধি কেন্দ্ৰক কৃতিত্ব দিয়ে। তেওঁ লগতে কয় যে ষ্টেণ্ট আৰু আঁঠুৰ সংৰোপণৰ খৰচ কমি যোৱাৰ বাবে দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীয়ে প্ৰতি বছৰে ১৩,০০০ কোটি টকা ৰাহি কৰিছে, আনহাতে বিনামূলীয়া ডায়েলাইছিছৰ সুবিধাই দৰিদ্ৰ বৃক্ক ৰোগীৰ ৫০০ কোটি টকা ৰাহি কৰাত সহায় কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে অসমতো প্ৰায় ১ কোটি আয়ুষ্মান ভাৰত কাৰ্ড প্ৰদানৰ অভিযান আৰম্ভ হৈছে, যিটোৱে জনসাধাৰণক অধিক ধন সঞ্চয় কৰাত বহু পৰিমাণে সহায় কৰিব।
স্বাস্থ্যসেৱাৰ ক্ষেত্ৰত গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহে মহিলাৰ কল্যাণৰ ওপৰত কি প্ৰভাৱ পেলাব সেই বিষয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দীঘলীয়াকৈ ব্যাখ্যা কৰে। তেওঁ মহিলাসকলে নিজৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে খৰচ কৰিবলৈ পৰম্পৰাগতভাৱে অনিচ্ছা প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ কয় যে শৌচাগাৰৰ সংখ্যা বৃদ্ধিয়ে তেওঁলোকক বহু বেমাৰৰ পৰা আৰু উজ্জ্বলা সংযোগে ধোঁৱাজনিত সমস্যাৰ পৰা ৰক্ষা কৰিলে। জল জীৱন মিছনে পানীজনিত ৰোগত সহায় কৰিছিল আৰু মিছন ইন্দ্ৰধনুষে গুৰুতৰ ৰোগৰ বিনামূলীয়া টিকাকৰণৰ জৰিয়তে ৰক্ষা কৰিছে। আয়ুষ্মান ভাৰত, প্ৰধানমন্ত্ৰী মাত্ৰু বন্দনা আঁচনি আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় পুষ্টি অভিযানে মহিলাসকলৰ স্বাস্থ্যৰ সূচক উন্নত কৰে। “যেতিয়া চৰকাৰ সংবেদনশীল হয় আৰু দুখীয়াৰ প্ৰতি সেৱাৰ অনুভূতি জাগ্ৰত হয়, তেতিয়াহে এনে কাম কৰিব পাৰে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয়।
শ্ৰী মোদীয়ে কয়, “আমাৰ চৰকাৰে একবিংশ শতিকাৰ প্ৰয়োজন অনুসৰি ভাৰতৰ স্বাস্থ্য খণ্ডকো আধুনিকীকৰণ কৰি আছে।” তেওঁ আয়ুষ্মান ভাৰত ডিজিটেল হেল্থ মিছন আৰু ডিজিটেল হেল্থ আইডিৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে, যিবোৰে এটা ক্লিকতে নাগৰিকৰ স্বাস্থ্যৰ ৰেকৰ্ড তৈয়াৰ কৰিব আৰু চিকিৎসালয়ৰ সেৱাৰ উন্নতি সাধন কৰিব। তেওঁ আনন্দ প্ৰকাশ কৰে যে এই পৰ্যন্ত ৩৮ কোটি স্বাস্থ্য আইডি প্ৰদান কৰা হৈছে আৰু ২ লাখৰো অধিক স্বাস্থ্য সুবিধা আৰু ১.৫ লাখ স্বাস্থ্য বৃত্তিধাৰীৰ পৰীক্ষা কৰা হৈছে। ই-সঞ্জীৱনীৰ ক্ৰমবৰ্ধমান জনপ্ৰিয়তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই আঁচনিৰ জৰিয়তে ১০ কোটি ই-পৰামৰ্শদান সম্পূৰ্ণ কৰাৰ কৃতিত্বৰ কথা উল্লেখ কৰে।
“ভাৰতৰ স্বাস্থ্যসেৱা ব্যৱস্থাৰ পৰিৱৰ্তনৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ আধাৰ হৈছে সবকা প্ৰয়াস (সকলোৰে প্ৰচেষ্টা)”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ ক’ৰোনা সংকটৰ সময়ত সবকা প্ৰয়াসৰ মনোভাৱৰ স্মৰণ কৰি উল্লেখ কৰে যে সমগ্ৰ বিশ্বই বিশ্বৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ, দ্ৰুততম আৰু ফলপ্ৰসূ ক’ভিড টিকাকৰণ অভিযানৰ প্ৰশংসা কৰিছে। তেওঁ আশাকৰ্মী, অংগনবাড়ী কৰ্মী, প্ৰাথমিক স্বাস্থ্যসেৱা কৰ্মী আৰু ঔষধ খণ্ডৰ অৱদানৰ কথা উল্লেখ কৰি অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে মেড ইন ইণ্ডিয়া ভেকচিন আনকি দূৰ্গম স্থানলৈও যোগান ধৰাত তেওঁলোকৰ অৱদানৰ কথা উল্লেখ কৰে। “ইমান ডাঙৰ মহাযজ্ঞ সফল হয় তেতিয়াহে, যেতিয়া সবকা প্ৰয়াস (সকলোৰে প্ৰচেষ্টা) আৰু সবকা বিশ্বাস (সকলোৰে বিশ্বাস) থাকে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ ভাষণৰ সামৰণিত সকলোকে সবকা প্ৰয়াসৰ মনোভাৱেৰে আগবাঢ়ি যাবলৈ আৰু সুস্থ ভাৰত, সমৃদ্ধিশালী ভাৰতৰ অভিযানক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাবলৈ আহ্বান জনায়।
এই উপলক্ষে অনুষ্ঠানত অসমৰ ৰাজ্যপাল, শ্ৰী গুলাব চান্দ কাটাৰিয়া, মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মা, কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰী ড° মনসুখ মাণ্ডভিয়া, কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড০ ভাৰতী পাৱাৰ আৰু অসম চৰকাৰৰ অন্যান্যসকল মন্ত্ৰীসকল উপস্থিত থাকে।
পটভূমিঃ
গুৱাহাটীস্থিত এইমছৰ কাৰ্যকৰীকৰণে অসমৰ লগতে সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুষ্ঠান হিচাপে চিহ্নিত হ’ব। এই এইমছৰ কাৰ্যকৰীকৰণেই সমগ্ৰ দেশৰ স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰতিশ্ৰুতি ফলৱতী কৰাৰ এক শক্তিশালী প্ৰমাণ। স্মৰ্তব্য যে ২০১৭ চনৰ মে’ মাহত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই চিকিৎসালয়খনৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰিছিল। ১১২০ কোটি টকাতকৈও অধিক পুঁজি ব্যয়েৰে নিৰ্মিত এইমছ গুৱাহাটী হৈছে ৩০খন আয়ুষ বিচনাসহ ৭৫০খন বিচনাযুক্ত এক অত্যাধুনিক চিকিৎসালয়। এই চিকিৎসালয়খনত প্ৰতি বছৰে ১০০গৰাকী এমবিবিএছ শিক্ষাৰ্থীয়ে শিক্ষাগ্ৰহণ কৰাৰ সুবিধাও সন্নিৱিষ্ট কৰা হৈছে। আশা কৰা হৈছে যে চিকিৎসালয়খনে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলবাসীক বিশ্বমানৰ স্বাস্থ্য সেৱা-সুবিধা প্ৰদান কৰিব।
ইফালে একেই অনুষ্ঠানৰ পৰাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নলবাৰীস্থিত নলবাৰী চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়সহ তিনিখন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় ক্ৰমে নগাঁওৰ নগাঁও চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়; আৰু কোকৰাঝাৰৰ কোকৰাঝাৰ চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা কৰিব। এই তিনিওখন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় ক্ৰমে প্ৰায় ৬১৫ কোটি টকা, ৬০০ কোটি টকা আৰু ৫৩৫ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। প্ৰতিখন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ত জৰুৰীকালীন সেৱা, আইচিইউ কক্ষ, অস্ত্ৰোপচাৰ কক্ষ আৰু ৰোগ নিৰ্ণয়ৰ সুবিধা আদিৰ উপৰি অ'পিডি/আইপিডি সেৱাৰ সৈতে সংলগ্ন ৫০০ খন বিচনাযুক্ত শিক্ষণ চিকিৎসালয় আছে। প্ৰতিখন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়তে প্ৰতি বছৰে ১০০গৰাকীকৈ শিক্ষাৰ্থীয়ে এমবিবিএছ পাঠ্যক্ৰম গ্ৰহণ কৰিব পাৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মুকলি কৰিবলগীয়া 'আপকে দ্বাৰ আয়ুষ্মান' (আপোনাৰ দুৱাৰদলিত আয়ুষ্মান) অভিযানৰ আনুষ্ঠানিক শুভাৰম্ভ হৈছে কল্যাণমূলক আঁচনিসমূহৰ ১০০ শতাংশই প্ৰতিগৰাকী হিতাধিকাৰীৰ ওচৰলৈ লৈ যোৱাৰ বাবে তেওঁ দেখা সপোন বাস্তৱায়িত কৰাৰ দিশত এক শক্তিশালী পদক্ষেপ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰতীকি ৰূপত এই অনুষ্ঠানতে তিনিগৰাকী প্ৰতিনিধি হিতাধিকাৰীক আয়ুষ্মান ভাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী জন আৰোগ্য যোজনা (এবি-পিএমজেএৱাই) কাৰ্ড বিতৰণ কৰিব। ইয়াৰ পিছতে ৰাজ্যখনৰ সকলো জিলাতে প্ৰায় ১.১ কোটি এবি-পিএমজেএৱাই কাৰ্ড বিতৰণ কৰা হ'ব।
ইফালে, অসম উন্নত স্বাস্থ্য সেৱা উদ্ভাৱন প্ৰতিষ্ঠানৰ (এএএইচআইআই) আধাৰশিলা হৈছে স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় এলেকাসমূহত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ 'আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত' আৰু 'মেক ইন ইণ্ডিয়া'ৰ বাবে দেখা স্বপ্ন বাস্তৱায়িত কৰাৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। উল্লেখ্য যে দেশৰ স্বাস্থ্যসেৱাত ব্যৱহৃত অধিকাংশ প্ৰযুক্তিয়েই আমদানি কৰা হয়, আৰু এক পৃথক প্ৰেক্ষাপটত বিকশিত কৰা হয়, যিবোৰ ভাৰতীয় পৰিৱেশত কাম কৰিবলৈ অতি ব্যয়বহুল আৰু জটিল হৈ পৰে। এএএইচআইআইক এনেবোৰ দিশৰ এক শক্তিশালী বিকল্পৰ পৰিপ্ৰেক্ষিততে সাজু কৰা হৈছে আৰু ই এনেদৰে কাম কৰিব যাতে 'আমি আমাৰ নিজৰ সমস্যাৰ বাবে নিজা সমাধান বিচাৰি পাওঁ'। প্ৰায় ৫৪৬ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ হ'বলগীয়া এএএইচআইআয়ে ঔষধ আৰু স্বাস্থ্যসেৱাৰ ক্ষেত্ৰত অত্যাধুনিক আৱিষ্কাৰ আৰু উন্নয়নৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব। ইয়াৰ উপৰি স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় দেশৰ ভিন্ন আৰু আচহুৱা সমস্যাসমূহ চিনাক্ত কৰিব আৰু সেই সমস্যাবোৰৰ সমাধানৰ বাবে নতুন প্ৰযুক্তিৰ বিকাশত সহায় কৰিব।