Prime Minister's Office
Text of PM’s address at the inauguration and foundation Stone laying of various projects in Chennai
08 APR 2023 9:14PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai
Bharat Mata ki Jai
Bharat Mata ki Jai
Vanakkam Tamil Nadu!
Governor of Tamil Nadu, Shri R N Ravi Ji, Chief Minister of Tamil Nadu, Shri MK Stalin Ji, My colleague in the Union Government, Shri Ashwini Vaishnaw Ji, Shri Jyotiraditya Scindia Ji, And sisters and brothers of Tamil Nadu, My greetings to all of you.
Friends,
It is always great to come to Tamil Nadu. It is the home of history and heritage. It is the land of language and literature. It is also a centre of patriotism and national consciousness. Many of our leading freedom fighters were from Tamil Nadu.
Friends,
I know that I have come to you at a festive time. In just a few days, the Tamil Puthandu will be here. This is a time for new energy, new hopes, new aspirations and new beginnings. Some new generation infrastructure projects will begin to serve the people from today. Some other projects will see work starting from now. These projects which cover roadways, railways and airways, will add cheer to the new year celebrations.
Friends,
In the past few years, India has been witnessing a revolution in terms of infrastructure. It is driven by speed and scale. When it comes to scale, you can just look at the Union Budget from earlier this year. We have set aside a record amount of Rupees 10 lakh crore for investment in infrastructure. This is five times more than that of 2014! The amount set aside for rail infrastructure is also an all-time record.
Friends,
As far as speed is concerned, some facts can give us the right perspective. The length of National Highways added per year has almost doubled when compared to the pre-2014 era. Before 2014, every year, 600 route kilometres of rail lines were electrified. Today, it is reaching about 4,000 route kilometres per year. The number of airports built until 2014 was 74. Since 2014, we have doubled it to almost 150. Tamil Nadu has a long coastline that is important for trade. The capacity augmentation of our ports has almost doubled when compared to the pre-2014 era.
Speed and scale are not only being seen in physical infrastructure but also in social and digital infrastructure. As of 2014, India had about 380 medical colleges. Today, we have about 660! In the last 9 years, our country has almost tripled the number of AIIMS. We are the world’s number one in digital transactions. We have among the world’s most inexpensive mobile data. Over 6 lakh kilometres of optic fibre has been laid, connecting almost 2 lakh gram panchayats. And today, India has more rural internet users than urban users!
Friends,
What made all these achievements possible? Two things- work culture and vision. First is the work culture. Earlier, infrastructure projects meant delays. Now, they mean delivery. This journey from delays to delivery has happened due to our work culture. We feel accountable for every rupee that our taxpayers pay. We work with specific deadlines and achieve results even before them.
Our vision for infrastructure is also different from earlier. We do not see infrastructure as concrete, bricks and cement. We see infrastructure with a human face. It connects aspiration with achievement, people with possibilities, and dreams with reality. Take some of today’s projects for example. One of the roadways projects connects the cotton farmers of Virudhanagar and Tenkasi with other markets. The Vande Bharat Express between Chennai and Coimbatore connects small businesses with customers. The new terminal of Chennai airport brings the world to Tamil Nadu. It brings investment which creates income opportunities for the youth here. On a road, railway track or metro, it’s not just the vehicles that gain speed. People’s dreams and spirit of enterprise also gain speed. The economy gets a boost. Each infrastructure project transforms the lives of crores of families.
Friends,
Tamil Nadu’s development is of great priority to us. Tamil Nadu has been allocated an all-time high budget of over Rupees Six Thousand Crore this year for rail infrastructure. The average amount allocated per year during 2009-2014 was less than Rupees Nine Hundred Crore. Between 2004 and 2014, the length of national highways added in Tamil Nadu was about Eight Hundred kilometres. Between 2014 and 2023, nearly Two Thousand kilometres of national highways were added! In 2014-15, the investment in the development and maintenance of national highways in Tamil Nadu was around Rupees One Thousand Two Hundred Crore. In 2022-23, it increased 6-fold, to over Rupees Eight Thousand Two Hundred Crore.
In the last few years, Tamil Nadu has seen a number of important projects. The Defence Industrial Corridor is strengthening India’s security and also creating jobs here. The recent announcement related to PM MITRA mega textile parks will also benefit Tamil Nadu’s textile sector. Last year, we laid the foundation stone for the Bengaluru-Chennai expressway. Construction of a multi-modal logistics park near Chennai is also going on. The entire East Coast Road from Mamallapuram to Kanyakumari is being improved under the Bharatmala project. There are so many such projects that are furthering the growth of Tamil Nadu. And today, some more projects are being inaugurated or getting foundation stones laid.
Friends,
Today, three important cities of Tamil Nadu-Chennai, Madurai and Coimbatore are being directly benefited by the projects being inaugurated or started. The New Integrated Terminal Building is being inaugurated at the Chennai International Airport. This will cater to the growing passenger demand. This new terminal building has been designed to reflect the beauty of Tamil culture. You must have already seen some of the stunning photos. Be it the design of the roof, flooring, ceilings or murals, each of them will remind you of some aspect of Tamil Nadu. While tradition shines in the airport, it is also built for the modern needs of sustainability. It has been built using eco-friendly materials and also uses many green techniques such as LED lighting and solar energy.
Friends,
Chennai is also getting another Vande Bharat train, connecting it with Coimbatore. When the first Vande Bharat train came to Chennai, I remember that my young friends from Tamil Nadu were especially very excited. I saw some videos of the Vande Bharat train going viral on social media back then. This pride in ‘Made In India’ is natural in the land of the great VO Chidambaram Pillai.
Friends,
Whether it is the textile sector, MSMEs or industries, Coimbatore has been an industrial powerhouse. Modern connectivity will only increase the productivity of its people. Now, the journey between Chennai and Coimbatore will be only around 6 hours! This Vande Bharat Express also benefits textile and industrial hubs like Salem, Erode and Tirupur.
Friends,
Madurai is said to be Tamil Nadu’s cultural capital. It is one of the most ancient cities in the world. The projects of today also boost this ancient city’s modern infrastructure. They provide ease of living and ease of travel to Madurai. Many districts in the Southwest and coastal parts of Tamil Nadu are also being benefited by many of today’s projects.
Friends,
Tamil Nadu is one of India’s growth engines. I am sure that the projects inaugurated today will give a big boost to the aspirations of the people of Tamil Nadu. When top-quality infrastructure creates jobs here, incomes rise and Tamil Nadu grows. When Tamil Nadu grows, India grows. Thank you very much for your love. Vanakkam!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
চেন্নাইত একাধিক প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ পূৰ্ণপাঠ
08 APR 2023 9:14PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়
ভাৰত মাতা কী জয়
ভাৰত মাতা কী জয়
নমস্কাৰ তামিলনাডু!
তামিলনাডুৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী আৰ এন ৰবি জী, তামিলনাডুৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী এমকে ষ্টেলিন জী, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ মোৰ সতীৰ্থ শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ জী, শ্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য সিন্ধিয়া জী আৰু তামিলনাডুৰ ভ্ৰাতৃ-ভগ্নীসকল, সকলোলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলো।
বন্ধুসকল,
তামিলনাডুলৈ আহিলে সদায় বৰ ভাল লাগে। এয়া ইতিহাস আৰু ঐতিহ্যৰ ভূমি। ই ভাষা-সাহিত্যৰ ভূমি। ইয়াৰোপৰি, এয়া দেশপ্ৰেম আৰু জাতীয় চেতনাৰ প্ৰাণকেন্দ্ৰ। আমাৰ বহু আগশাৰীৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামী আছিল তামিলনাডুৰ।
বন্ধুসকল,
মই আপোনালোকৰ ওচৰলৈ উৎসৱৰ বতৰত আহিছো। মাত্ৰ কেইদিনমান পিছতে ইয়াত তামিল পুথাণ্ডু পালন কৰা হ’ব। এই সময় নতুন শক্তি, নতুন আশা, নতুন আকাংক্ষা আৰু নতুন আৰম্ভণিৰ সময়। কিছু নতুন প্ৰজন্মৰ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পই আজিৰেপৰা ৰাইজক সেৱা আগবঢ়াব। আন কেতবোৰ প্ৰকল্পৰ এতিয়াৰেপৰা কাম আৰম্ভ হ’ব। পথ, ৰেলপথ আৰু বিমানপথক সামৰি লোৱা এই প্ৰকল্পসমূহে নতুন বছৰৰ আনন্দ বৃদ্ধি কৰিব।
বন্ধুসকল,
বিগত কেইবছৰমানৰপৰা আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে এক বিপ্লৱ প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। এয়া গতি আৰু স্কেলৰদ্বাৰা পৰিচালিত হৈছে। স্কেলৰ কথা আহিলে এই বছৰৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটখন চাব পাৰে। আমি আন্তঃগাঁথনিত বিনিয়োগৰ বাবে অভিলেখ পৰিমাণৰ ১০ লাখ কোটি টকা আছুতীয়াকৈ ৰাখিছো। ২০১৪ৰ তুলনাত এয়া পাঁচগুণ বেছি! ৰেল আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে এই ধনৰাশিও সৰ্বকালৰ অভিলেখ।
বন্ধুসকল,
গতিৰ কথা ক’বলৈ গ’লে কেতবোৰ তথ্যই আমাক সঠিক দৃষ্টিভংগী প্ৰদান কৰিব পাৰে। ২০১৪ৰ পূৰ্বৰ তুলনাত পৰৱৰ্তী বছৰকেইটাত ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ দৈৰ্ঘ্য প্ৰায় দুগুণ বৃদ্ধি পাইছে। ২০১৪ৰ পূৰ্বে প্ৰতি বছৰে ৬০০ ৰুট কিলোমিটাৰ ৰেল লাইনৰ বৈদ্যুতীকৰণ সম্পন্ন হৈছিল। আজি এয়া বছৰি প্ৰায় ৪,০০০ ৰুট কিলোমিটাৰত উপনীত হৈছে। ২০১৪লৈকে নিৰ্মাণ কৰা বিমানবন্দৰৰ সংখ্যা আছিল ৭৪ টা। ২০১৪ ৰপৰা আমি ইয়াক দুগুণেৰে প্ৰায় ১৫০ কৰিছো। তামিলনাডুৰ দীঘলীয়া উপকূল আছে যি বাণিজ্যৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ। ২০১৪ৰ পূৰ্বৰ তুলনাত পৰৱৰ্তী বছৰকেইটাত আমাৰ বন্দৰসমূহৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি প্ৰায় দুগুণ হৈছে।
গতি আৰু পৰিসৰ কেৱল ‘ফিজিকেল’ আন্তঃগাঁথনিতে নহয়, বৰঞ্চ সামাজিক আৰু ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনিতো দেখা গৈছে। ২০১৪লৈকে ভাৰতত প্ৰায় ৩৮০ খন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আছিল। আজি আমাৰ প্ৰায় ৬৬০ খন আছে! যোৱা ৯ বছৰত আমাৰ দেশত এইমছৰ সংখ্যা প্ৰায় তিনিগুণ বৃদ্ধি পাইছে। ডিজিটেল লেনদেনত আমি বিশ্বৰ এক নং স্থানত আছো৷ আমাৰ হাতত বিশ্বৰ আটাইতকৈ কম খৰচী ম’বাইল ডাটা আছে। প্ৰায় ২ লাখ গ্ৰাম পঞ্চায়তক সংযুক্তকৰণেৰে ৬ লাখ কিলোমিটাৰৰো অধিক অপ্টিকেল ফাইবাৰ স্থাপন কৰা হৈছে। আৰু আজি ভাৰতত চহৰীয়া ব্যৱহাৰকাৰীতকৈ গ্ৰামাঞ্চলৰ ইন্টাৰনেট ব্যৱহাৰকাৰী বেছি!
বন্ধুসকল,
এই সকলোবোৰ কেনেদৰে সম্ভৱ হ’ল? ইয়াৰ মূলতে দুটা কথা- কৰ্ম সংস্কৃতি আৰু দৃষ্টিভংগী। প্ৰথমতে কৰ্ম সংস্কৃতি। আগতে আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প মানেই পলম হৈছিল। এতিয়া, ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে ডেলিভাৰী। পলম হোৱাৰপৰা ডেলিভাৰীলৈকে এই যাত্ৰা আমাৰ কৰ্ম সংস্কৃতিৰ বাবেই হৈছে। আমাৰ কৰদাতাসকলে প্ৰদান কৰা প্ৰতিটো টকাৰ বাবে আমি জবাবদিহি অনুভৱ কৰোঁ। আমি নিৰ্দিষ্ট সময়সীমাৰে কাম কৰোঁ আৰু তাৰ পূৰ্বেই ফলাফল লাভ কৰোঁ।
আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰতি আমাৰ দৃষ্টিভংগীও পূৰ্বৰ তুলনাত পৃথক। আন্তঃগাঁথনি আমি কংক্ৰিট, ইটা আৰু চিমেন্টতে দেখা নাপাওঁ। আমি আন্তঃগাঁথনিৰ কথা জনতাৰ মুখেৰে দেখিবলৈ পাওঁ। ই আকাংক্ষাক কৃতিত্বৰ সৈতে, জনতাক সম্ভাৱনাৰ সৈতে আৰু সপোনক বাস্তৱৰ সৈতে সংযোগ কৰিছে। উদাহৰণস্বৰূপেঃ আজিৰ কেতবোৰ প্ৰকল্পৰ কথাই চাওঁ। ইয়াৰে এটা পথ প্ৰকল্পই বিৰোধনগৰ আৰু টেংকাছিৰ মৰাপাট খেতিয়কসকলক আন-আন বজাৰৰ সৈতে সংযোগ কৰে। চেন্নাই আৰু কম্বাটুৰৰ মাজত বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছৰ জৰিয়তে ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ীসকলক গ্ৰাহকৰ সৈতে সংযোগ কৰা হৈছে। চেন্নাই বিমানবন্দৰৰ নতুন টাৰ্মিনেলে বিশ্ববাসীক তামিলনাডুলৈ আনিছে। ই সঞ্চাৰ কৰা বিনিয়োগে ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে আয়ৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে। পথ, ৰেলপথ বা মেট্ৰ’ত যাত্ৰাৰ সমান্তৰালকৈ জনতাৰ সপোন আৰু উদ্যোগৰ মনোভাৱেও গতি লাভ কৰিছে। অৰ্থনীতিয়ে উদ্দীপনা লাভ কৰিছে। প্ৰতিটো আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পই কোটি-কোটি পৰিয়ালৰ জীৱনক ৰূপান্তৰিত কৰিছে।
বন্ধুসকল,
তামিলনাডুৰ উন্নয়নত আমি সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰিছো। ৰেল আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে এই বছৰ তামিলনাডুলৈ ছয় হাজাৰ কোটি টকাৰো অধিক সৰ্বকালৰ সৰ্বাধিক বাজেট আবন্টন জনোৱা হৈছে। ২০০৯-২০১৪ৰ ভিতৰত প্ৰতি বছৰে আবন্টিত গড় ধনৰাশি ন-শ কোটি টকাৰো কম আছিল। ২০০৪ ৰপৰা ২০১৪ৰ ভিতৰত তামিলনাডুত নিৰ্মাণ কৰা ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ দৈৰ্ঘ্য আছিল প্ৰায় আঠ-শ কিলোমিটাৰ। ২০১৪ ৰপৰা ২০২৩ৰ ভিতৰত প্ৰায় দুহাজাৰ কিলোমিটাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ সংযোজন হ’ল! ২০১৪-১৫ত তামিলনাডুৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ উন্নয়ন আৰু ৰক্ষণাবেক্ষণত বিনিয়োগ কৰা হৈছিল প্ৰায় এক হাজাৰ দুশ কোটি টকা। ২০২২-২৩ত এয়া গুণ বৃদ্ধিৰে আঠ হাজাৰ দুশ কোটি টকাৰো অধিক হৈছে।
যোৱা কেইবছৰমানৰপৰা তামিলনাডুত কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্প দেখা গৈছে। প্ৰতিৰক্ষা ঔদ্যোগিক কৰিডৰে ভাৰতৰ নিৰাপত্তা সুদৃঢ়কৰণৰ লগতে ইয়াত নিয়োগৰো সৃষ্টি কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মিত্ৰ মেগা টেক্সটাইল পাৰ্কৰে সম্পৰ্কীয় শেহতীয়া ঘোষণাৰাজিয়ে তামিলনাডুৰ বস্ত্ৰ খণ্ডকো লাভান্বিত কৰিব। যোৱা বছৰ আমি বেংগালুৰু-চেন্নাই এক্সপ্ৰেছৱেৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছিলো। চেন্নাইৰ সমীপত এখন মাল্টি মডাল লজিষ্টিক পাৰ্ক নিৰ্মাণৰ কামো অব্যাহত আছে। ভাৰতমালা প্ৰকল্পৰ অধীনত মমল্লাপুৰমৰপৰা কন্যাকুমাৰীলৈকে সমগ্ৰ ইষ্ট ক’ষ্ট ৰোড উন্নত কৰা হৈছে। ইমান সংখ্যক এনে প্ৰকল্পই তামিলনাডুৰ বিকাশক অধিক আগুৱাই নিব। আৰু আজি তেনে কেতবোৰ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হৈছে বা আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি তামিলনাডু-চেন্নাই, মাদুৰাই আৰু কম্বাটুৰৰ তিনিখন গুৰুত্বপূৰ্ণ চহৰ উদ্বোধন বা আৰম্ভ হোৱা প্ৰকল্পসমূহৰদ্বাৰা প্ৰত্যক্ষভাৱে লাভান্বিত হৈছে। চেন্নাই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰত নতুন সংহত টাৰ্মিনেল ভৱন উদ্বোধন কৰা হৈছে। ইয়াৰদ্বাৰা যাত্ৰীসকলৰ ক্ৰমবৰ্ধমান চাহিদা পূৰণ হ’ব। এই নতুন টাৰ্মিনেল ভৱনটো তামিল সংস্কৃতিৰ সৌন্দৰ্য্য প্ৰতিফলিত কৰাকৈ ডিজাইন কৰা হৈছে। ইতিমধ্যে কেতবোৰ আশ্চৰ্য্যজনক ফটো আপোনাসৱে নিশ্চয় দেখিছে। ছাদৰ ডিজাইনেই হওক, মজিয়াই হওক, চিলিঙেই হওক বা মিউৰেলেই হওক, ইয়াৰে প্ৰত্যেকেই আপোনালোকক তামিলনাডুৰ কোনোবা নহয় কোনোবা দিশৰ কথা মনত পেলাই দিব। বিমানবন্দৰত এনে পৰম্পৰা জিলিকি থকাৰ সমান্তৰালকৈ ইয়াক বহনক্ষমতাৰ আধুনিক প্ৰয়োজনীয়তাৰে সংগতি ৰাখিও নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ইয়াক পৰিবেশ অনুকূল সামগ্ৰী ব্যৱহাৰেৰে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰোপৰি, ইয়াত এলইডি লাইটিং আৰু সৌৰশক্তিৰ দৰে একাধিক সেউজ কৌশল ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
চেন্নাইয়ে আন এখন বন্দে ভাৰত ৰেলো লাভ কৰিছে, ই কম্বাটুৰক সংযোগ কৰিছে। প্ৰথমখন বন্দে ভাৰতৰ ৰেল চেন্নাইলৈ আহোতে মোৰ মনত আছে যে তামিলনাডুৰ মোৰ ডেকা বন্ধুসকল বিশেষভাৱে অতিশয় উৎসাহিত হৈ উঠিছিল। সেই সময়ত ছ’চিয়েল মিডিয়াত ভাইৰেল হোৱা বন্দে ভাৰত ৰেলৰ একাংশ ভিডিঅ’ প্ৰত্যক্ষ কৰিছিলো। ‘মেড ইন ইণ্ডিয়া’ৰ এই গৌৰৱ মহান ভি অ’ চিদাম্বৰম পিল্লাইৰ ভূমিত বাস্তৱায়িত হৈছে।
বন্ধুসকল,
বস্ত্ৰ খণ্ডই হওক, এমএছএমইয়েই হওক বা উদ্যোগেই হওক, কম্বাটুৰ ঔদ্যোগিকভাৱে শক্তিশালী হৈ পৰিছে। আধুনিক সংযোগে ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধি কৰিব। এতিয়া চেন্নাই আৰু কম্বাটুৰৰ মাজৰ যাত্ৰা মাত্ৰ প্ৰায় ৬ ঘন্টাহে হ’ব! এই বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছে চেলেম, ইৰোড আৰু তিৰুপুৰৰ দৰে বস্ত্ৰ আৰু উদ্যোগিক কেন্দ্ৰসমূহকো লাভান্বিত কৰিব।
বন্ধুসকল,
মাদুৰাইক তামিলনাডুৰ সাংস্কৃতিক ৰাজধানী বুলি কোৱা হয়। ই বিশ্বৰ অন্যতম প্ৰাচীন চহৰ। আজিৰ প্ৰকল্পসমূহে এই প্ৰাচীন চহৰখনতো আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ বৰ্ধন ঘটাব। এইসমূহে জীৱন-যাপনৰ সহজতা আৰু মাদুৰাইলৈ যাতায়তৰ সুবিধা প্ৰশস্ত কৰিব। তামিলনাডুৰ দক্ষিণ-পশ্চিম আৰু উপকূলীয় অঞ্চলৰ বহু জিলাও আজিৰ একাধিক প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে উপকৃত হৈছে।
বন্ধুসকল,
তামিলনাডু হৈছে ভাৰতৰ অন্যতম বিকাশৰ ইঞ্জিন। আজি উদ্বোধন কৰা প্ৰকল্পসমূহে তামিলনাডুৰ জনসাধাৰণৰ আকাংক্ষাক এক ব্যাপক গতি প্ৰদান কৰিব বুলি মই নিশ্চিত। উচ্চমানৰ আন্তঃগাঁথনিয়ে ইয়াত নিয়োগ সৃষ্টি কৰা মাত্ৰেকে আয় বৃদ্ধি পাব আৰু তামিলনাডুৰো বৰ্ধন ঘটিব। তামিলনাডুৰ বৰ্ধন মানে ভাৰতৰ বিকাশ নিশ্চিত হ’ব। আপোনাসৱৰ মৰমৰ বাবে অলেখ ধন্যবাদ জনালো। নমস্কাৰ!