Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at flagging off ceremony of Vande Bharat Express between Bhopal and New Delhi
01 APR 2023 6:35PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
The Governor of Madhya Pradesh Shri Mangubhai Patel, Chief Minister Shivraj ji, Railway Minister Ashwini ji, all other dignitaries, and my dear brothers and sisters of Bhopal who have come in large numbers!
First of all, I express my grief over the tragedy at the Indore temple on Ramnavami. I pay my tribute to those who left us untimely due to this accident and express my condolences to their families. I also wish for the speedy recovery of the injured devotees who are undergoing treatment at the hospital.
Friends,
Today MP got its first Vande Bharat Express train. Vande Bharat Express will make the journey between Bhopal and Delhi faster. This train will bring new facilities for professionals, youth and businessmen.
Friends,
I have had the privilege of inaugurating the modern and grand Rani Kamalapati station where this event is being held. Today, you have given me the opportunity to flag off India's most modern Vande Bharat train from here to Delhi. In the history of Railways, it is very rare that a Prime Minister would come again at the same station in such a short interval. But in modern India, new culture and new systems are being developed. Today's event is also a perfect example of the same.
Friends,
Just a short while back, I spent a few moments and interacted with some school children who were travelling as passengers. The curiosity and enthusiasm they had about this train was worth seeing. That is, in a way, the Vande Bharat train is a symbol of the enthusiasm and wave of development taking place in India. And when today's event was being finalised, I was told that the event would be on the 1st. I asked, why are you keeping it on 1st April? When the news comes out in the newspapers that Modi ji is going to flag off the Vande Bharat train on 1st April, then our friends from Congress will definitely give a statement that Modi is going to befool people on April Fool Day. But you see, this train has really been flagged off on 1st April itself.
Friends,
It is also a symbol of our skill, our capability and confidence. And this train to Bhopal is going to help boost tourism the most. Consequently, the number of tourists in tourist places like Sanchi Stupa, Bhimbetka, Bhojpur and Udayagiri caves is going to increase further. And you know very well that when tourism expands, many employment opportunities start rising and people's income also increases. That means, this Vande Bharat will also become a medium to increase the income of the people. And it will also become a medium to ensure the development of the region.
Friends,
India of the 21st century is now working with a new thinking and a new approach. The previous governments were so busy in appeasement that they did not pay any attention to the contentment of the countrymen. They were busy with vote bank politics. But we are dedicated to the contentment of the countrymen. During the regime of previous governments, there was a lot of emphasis on one more thing. Those governments kept considering only one family of the country as the first family of the country. The poor and middle class families of the country were left to fend for themselves. There was no one to listen to the hopes and aspirations of these families. Our Indian Railways has been a living example of the same. Indian Railways is actually the transport of the ordinary Indian family. Parents, children, grandparents, maternal grandparents and everyone travel together in trains. So for decades, rail has been the biggest means of transportation for the people. Shouldn't this mode of transportation of the typical Indian family have been modernized with the time? Was it right to leave the railways in such a ramshackle condition?
Friends,
After independence, India had got a huge ready-made railway network. If the governments of that time wanted, they could have modernized the railways very quickly. But for the sake of political expediency, for the sake of populist promises, the development of railways itself was sacrificed. The situation was such that even after so many decades of independence, our North Eastern states were not connected by trains. In the year 2014, when you gave me the opportunity to serve, I decided that this would not happen anymore. Now the railways would be revived. In the last 9 years, it has been our constant endeavour to ensure that Indian Railways becomes the best rail network in the world. You are very well aware of the news stories related to the Indian Railways before the year 2014. Such a huge rail network had thousands of unmanned gates all over the place. There were frequent reports of accidents. Sometimes there were heart wrenching news stories about the death of school children. Today the broad gauge network is free from unmanned gates. Earlier, news related to train accidents and loss of life and property would be heard every other day. Today Indian Railways has become much safer. 'Made in India' Kavach train protection system is being expanded in Railways to strengthen passenger safety.
Friends,
This safety is not only from accidents. If a passenger has a complaint during the journey, prompt action is taken. In case of emergency, assistance is provided quickly. Our sisters and daughters have benefitted the most from such an arrangement. Earlier there used to be a lot of complaints regarding cleanliness. Even staying for a while at railway stations seemed like a punishment. Moreover, the trains used to run late for several hours. Today the cleanliness is better and the complaints about the delay of trains are also continuously decreasing. Earlier the situation was such that people had stopped complaining because there was no one to listen to these complaints. You might remember that earlier black marketing of tickets was a very common complaint. Sting operations related to this were shown in the media. But today by using technology, we have solved many such problems.
Friends,
Today, Indian Railways is also becoming a major medium to take the products of small craftsmen and artisans to every nook and corner of the country. Under the 'One Station, One Product' scheme, famous clothes, artworks, paintings, handicrafts, utensils etc. of the area in which the station is situated can be bought by passengers at the station itself. For this too, about 600 outlets have been set up in the country. I am glad that in a very short span of time more than one lakh passengers have made purchases from these outlets.
Friends,
Today, Indian Railways is becoming synonymous with convenience for the ordinary families of the country. Today many railway stations are being modernized in the country. Today, Wi-Fi facilities are being provided at 6000 stations in the country. The installation of CCTVs at more than 900 major railway stations of the country has been completed. Our Vande Bharat Express has become a super hit in the whole country, especially among our young generation. The seats in these trains are getting filled throughout the year. There is a demand from every corner of the country for these Vande Bharat trains. Earlier the letters from MPs demanded that a certain train should have a stoppage at a particular station; or currently it stops at two stations but the stoppage should be increased to three, so on and so forth. Today I am proud to say that the MPs today write letters demanding Vande Bharat in their area as soon as possible.
Friends,
This initiative to expand the facilities for railway passengers is going on continuously at a rapid pace. In this year's budget too, a record amount has been allocated to the Railways. There was a time when people talked of losses as soon as the development of railways was being talked about. But if there is willpower for development, the intention is clear and the loyalty is firm, then new paths also emerge. In the last 9 years, we have continuously increased the budget of the Railways. For Madhya Pradesh also this time a railway budget of more than Rs 13,000 crore has been allocated. Before 2014, the average railway budget for Madhya Pradesh was Rs 600 crore every year; just Rs 600 crore! Compare 600, with 13,000 crores today!
Friends,
Today, the work of electrification is an example of the kind of modernization happening in the railways. Today, you are hearing every day that 100% electrification of the railway network has been achieved in one or the other part of the country. Madhya Pradesh is also included in the 11 states where 100 percent electrification has been achieved. Before 2014, every year on an average 600 kilometres of railway route was electrified. Now, on an average, 6000 kilometres are being electrified every year. This is the speed with which our government is working.
Friends,
I am glad that today Madhya Pradesh has left the old days behind. Now Madhya Pradesh is writing a new saga of perpetual development. Be it agriculture or industry, today the strength of MP is expanding the strength of India. The performance of MP is commendable in most of the same parameters of development on which Madhya Pradesh was once called BIMARU. Today MP is among the leading states in building houses for the poor. Madhya Pradesh is also doing a good job in providing water to every household. Our farmers of Madhya Pradesh are creating new records in the production of various crops including wheat. Even in terms of industries, this state is now relentlessly moving towards new records. All these efforts are also creating possibilities of endless opportunities for the youth here.
Friends,
In the midst of these efforts being made for the development of the country, I would like to draw the attention of all the countrymen towards one more thing. There are some people in our country who have been determined since 2014 and have also spoken publicly and declared their resolution. So what have they done? They have declared their resolution to tarnish the image of Modi. For this, these people have given contracts to a number of different people and are also leading from the front. Some people are inside the country to support these people and some are outside the country doing that work. These people have been continuously trying to somehow tarnish the image of Modi. But today India's poor, India's middle class, India's tribals, India's Dalit-backward, and every Indian has become Modi's protective shield. And that's why these people are furious. These people are adopting new tricks. In 2014, they took a pledge to tarnish Modi's image. Now these people have taken a pledge – Modi, your grave will be dug. In the midst of their conspiracies, you, every countryman, have to pay attention to the development of the country and nation building. We have to further increase the role of Madhya Pradesh to achieve our aim of a developed India. This new Vande Bharat Express is a part of this resolution. Once again, my heartiest congratulations to all the people of Madhya Pradesh, and my brothers and sisters of Bhopal for this modern train. May we all have a pleasant journey! Thank you very much! Best wishes.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভূপাল আৰু নতুন দিল্লীৰ মাজত চলাচল কৰিবলগীয়া ‘বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ’ ৰে’লগাড়ীৰ যাত্ৰা মুকলি কৰি দিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পূৰ্ণ পাঠ
01 APR 2023 6:35PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়
ভাৰত মাতা কী জয়
মধ্যপ্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী মংগুভাই পেটেল, মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ জী, ৰে'লমন্ত্ৰী অশ্বিনী জী, গণ্যমান্য ব্যক্তিসকল আৰু বৃহত্ সংখ্যাত আহি ইয়াত উপস্থিত হোৱা ভূপালৰ মোৰ মৰমৰ!
পোণপ্ৰথমে মই ইন্দোৰৰ মন্দিৰত ৰাম নৱমীৰ দিনা সংঘটিত ঘটনাটোৰ বাবে শোক প্ৰকাশ কৰিছো। যিসকলে এই দুৰ্ঘটনাত আমাক অকালতে এৰি গ’ল, তেওঁলোকৰ পৰিয়াললৈ সমবেদনা জ্ঞাপন কৰাৰ লগতে মৃতকসকললৈ মই শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰিছো। আঘাতপ্ৰাপ্ত হোৱা আৰু চিকিৎসালয়ত চিকিৎসাধীন হৈ থকা তীৰ্থযাত্ৰীসকলৰ আশু আৰোগ্য কামনা কৰিছো।
বন্ধুসকল,
আজি মধ্য প্ৰদেশে প্ৰথমখন বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ ৰেলগাড়ী লাভ কৰিছে। ‘বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ’-য়ে ভূপাল আৰু দিল্লীৰ মাজৰ যাত্ৰা দ্ৰুত কৰিব। এই ৰে'লখনে পেছাদাৰী, যুৱ, ব্যৱসায়ীসকলৰ বাবে নতুন সুবিধাৰ সৃষ্টি কৰিব।
বন্ধুসকল,
এই অনুষ্ঠানটো য'ত অনুষ্ঠিত হৈ আছে, আপোনালোকে মোক আধুনিক আৰু বিশাল পৰিসৰত নিৰ্মাণ কৰা ৰাণী কামলাপতি ষ্টেশ্যনটো উদ্বোধন কৰাৰ সৌভাগ্য প্ৰদান কৰিছিল। আজি, আপোনালোকে মোক ইয়াৰ পৰা দিল্লীলৈ লাচল কৰিবলগীয়া ভাৰতৰ শেহতীয়া বন্দে ভাৰত ৰে'লগাড়ীখনৰ যাত্ৰাৰ শুভাৰম্ভ কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। ৰে'ল বিভাগৰ ইতিহাসত কদা-কাদচিতহে সম্ভৱতঃ এজন প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইমান কম সময়ৰ ভিতৰতে একেটা ষ্টেশ্যনলৈ ঘূৰি অহিব লগা দৰে ঘটনা সংঘটিত হৈছে। কিন্তু, আধুনিক ভাৰতত নতুন কৰ্ম-ব্যৱস্থা গঢ়ি উঠিছে, নতুন পৰম্পৰা গঢ়ি উঠিছে। আজিৰ অনুষ্ঠানটোও ইয়াৰ এক ভাল উদাহৰণ।
বন্ধুসকল,
মুহূৰ্তচেৰেক আগতে মাত্ৰ মই যাত্ৰী হিচাপে যোৱা আমাৰ স্কুলীয়া শিশুসকলৰ মাজত কেইটামান মুহূৰ্ত অতিবাহিত কৰিছিলো, আৰু তেওঁলোকৰ সৈতে কথা-বতৰা পাতিছিলো। এই ৰেলখনৰ বিষয়ে তেওঁলোকৰ যি কৌতূহল আৰু উৎসাহ দেখিছিলো সেয়া সঁচাকৈয়ে চাবলগীয়া আছিল। অৰ্থাৎ এক প্ৰকাৰে বন্দে ভাৰত ৰে'ল হৈছে উন্নত ভাৰতৰ উৎসাহ আৰু উদ্দীপণাৰ প্ৰতীক। আৰু যেতিয়া এই কাৰ্যসূচীটো ঠিৰাং কৰা হৈছিল, মোক কোৱা হৈছিল যে ১ তাৰিখে এটা কাৰ্যসূচী আছে। মই কলো, '১ এপ্ৰিলতনো কিয় ঠিক কৰিলে?' বাতৰি কাকতত যেতিয়া এই বিষয়ে বাতৰি ওলাব যে মোডীজীয়ে ১ এপ্ৰিলত ‘বন্দে ভাৰত ৰে'ল’ৰ ‘ফ্লেগ অফ’ কৰিব, তেতিয়া আমাৰ কংগ্ৰেছৰ বন্ধুসকলে নিশ্চিতভাৱেই বিবৃতি দিব যে মোদীজীয়ে ‘এপ্ৰিল ফুল’ কৰিব। কিন্তু আপোনালোকে দেখিছে যে ৰেলখন ১ এপ্ৰিলতে চলিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
এয়া আমাৰ দক্ষতা, আমাৰ শক্তি, আমাৰ আত্মবিশ্বাসৰ প্ৰতীক। আৰু ভূপাললৈ অহা এই ৰেলখনে পৰ্যটনক আটাইতকৈ বেছিকৈ সহায় কৰিব। ইয়াৰ ফলত সাঁচী স্তুপ, ভীমবেটকা, ভোজপুৰ আৰু উদয়গিৰি গুহাৰ দৰে পৰ্যটন স্থলীলৈ যাতায়াত বৃদ্ধি পাব। আৰু আপোনালোকে জানে যে যেতিয়া পৰ্যটন বাঢ়ে, নিযুক্তিৰ সুযোগো বাঢ়িবলৈ ধৰে, মানুহৰ উপাৰ্জনো বৃদ্ধি পায়। অৰ্থাৎ এই ‘বন্দে ভাৰত’-ও জনসাধাৰণৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধিৰ মাধ্যম হৈ উঠিব, অঞ্চলটোৰ উন্নয়নৰ বাবেও এক মাধ্যম হৈ উঠিব।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতে এতিয়া এক নতুন চিন্তাধাৰা, নতুন দৃষ্টিভংগীৰে কাম কৰি আছে। পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে তোষণত ইমান ব্যস্ত আছিল যে তেওঁলোকে দেশবাসীৰ সন্তুষ্টিৰ প্ৰতি মনোযোগেই দিয়া নাছিল। তেওঁলোক ভোট বেংকৰ তুষ্টিকৰণত ব্যস্ত আছিল। ইয়াৰ বিপৰীতে আমি দেশবাসীৰ সন্তুষ্টিৰ বাবে সমৰ্পিত। পূৰ্বৱৰ্তী চৰকাৰসমূহে আৰু এটা বিষয়ত বিশেষ গুৰুত্ব দিছিল। তেওঁলোকে দেশৰ এটা পৰিয়ালক দেশৰ প্ৰথম পৰিয়াল বুলি বিবেচনা কৰিছিল। তেওঁলোকে দেশৰ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালসমূহক, দেশৰ মধ্যবিত্ত পৰিয়ালসমূহক তেওঁলোকৰ নিজৰ ভাগ্যৰ ওপৰত এৰি দিছিল। এই পৰিয়ালসমূহৰ আশা, প্ৰত্যাশাৰ খবৰ ল’বলৈ কোনো নাছিল। ইয়াৰ এক জীৱন্ত উদাহৰণ হৈছে আমাৰ ভাৰতীয় ৰে’ল। ভাৰতীয় ৰে’ল প্ৰকৃততে সাধাৰণ ভাৰতীয়সকলৰ ভ্ৰমণ-সাৰথী। পিতৃ-মাতৃ, সন্তান, ককা-আইতা, সকলোৱে একেলগে যদি যাত্ৰা কৰিব লাগে তেনেহ'লে দশকৰ পিচত দশক ধৰি সৰ্সাধাৰণৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ উপায়টোৱেই হৈছে ৰেলগাড়ী। সাধাৰণ ভাৰতীয় পৰিয়ালৰ এই ভ্ৰমণ-সাৰথীবিধৰ কি সময়ৰ লগে লগে আধুনিকীকৰণ হোৱা উচিত নহয়? ৰে’লৰ অৱস্থা তথৈবচ কৰি ৰখাটো ভাল কথা হৈছিল নে বাৰু?
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ পিছত ভাৰতে এক বৃহৎ ‘ৰে’ল নেটৱৰ্ক’ গঢ়ি তুলিছিল। যদি চৰকাৰে বিচাৰিলেহেতেন, তেন্তে তেওঁলোকে অতি দ্ৰুতগতিত ৰে'লৰ আধুনিকীকৰণৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিব পাৰিলেহেঁতেন। কিন্তু ৰাজনৈতিক লাভালাভৰ বাবেই, প্ৰতিশ্ৰুতিৰে জনপ্ৰিয় হবলৈ কৰা অপচেষ্টাৰ বাবেই, ৰে'লৰ বিকাশ সাধনৰ চিন্তা ত্যাগ কৰা হৈছিল। পৰিস্থিতি এনেকুৱা আছিল যে স্বাধীনতাৰ ইমান দশকৰ পাছতো আমাৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহ ৰে’লৰে সংযোজিত হোৱা নাছিল। ২০১৪ চনত যেতিয়া আপোনালোকে মোক সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সুযোগ দিছিল, মই সিদ্ধান্ত লৈছিলো যে এতিয়া আৰু এনে হবলৈ দিয়া নহ'ব, এতিয়া ৰে'লৱে পুনৰুজ্জীৱিত হ'ব। যোৱা ৯টা বছৰত ‘ভাৰতীয় ৰে'লৱে’ক বিশ্বৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ ‘ৰে'ল নেটৱৰ্ক’ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে আমি নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টায়াস কৰি আহিছে। ২০১৪ চনৰ আগতে ভাৰতীয় ৰে'লৰ বিষয়ে কেনে খবৰ আহিছিল সেয়া আপোনালোকে ভালদৰেই জানে। ইমান ডাঙৰ ৰেল নেটৱৰ্কত হাজাৰ হাজাৰ ৰখীয়াবিহীন গেট আছিল। সেয়ে প্ৰায়েই দুৰ্ঘটনাৰ খবৰ পোৱা গৈছিল। স্কুলীয়া ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ মৃত্যুৰ খবৰবোৰ হৃদয়বিদাৰক আছিল। আজি, ‘ব্ৰডগজ নেটৱৰ্ক’ ৰখীয়াবিহীন ‘লেভেল ক্ৰছিং’ৰ পৰা মুক্ত হৈছে। ইয়াৰ আগলৈকে ৰে'লৰ দুৰ্ঘটনা আৰু জীৱন আৰু সা-সম্পত্তিৰ ক্ষয়-ক্ষতিৰ ঘটনা প্ৰতিদিনেই ঘটি আহিছিল। আজি ভাৰতীয় ৰে'লৱে যথেষ্ট সুৰক্ষিত হৈ উঠিছে। যাত্ৰীসকলৰ সুৰক্ষাব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে, ৰে'লৱেত ‘মে’ড ইন ইণ্ডিয়া’ ‘কৱচ প্ৰণালী’ৰ ব্যৱহাৰ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
এতিয়া কেৱল দুৰ্ঘটনাৰ পৰাই সুৰক্ষা প্ৰদানৰ দিহা কৰা নহয়, বৰং, যাত্ৰাৰ সময়তো যদি এজন যাত্ৰীয়ে অভিযোগ কৰে, তেন্তে তৎক্ষণাৎ ব্যৱস্থা লোৱা হয়। আনকি জৰুৰীকালীন অৱস্থাতো, অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে সহায় প্ৰদান কৰা হয়। আমাৰ ভগ্নী আৰু কন্যাসকল এনে ব্যৱস্থাৰ দ্বাৰা আটাইতকৈ বেছিকৈ লাভান্বিত হৈছে। আগতে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাক লৈ যথেষ্ট অভিযোগ আছিল। কিছু সময় ৰেল ষ্টেচনত থকাটোও শাস্তি যেন লাগিছিল। ভুতৰ ওপৰত দানহৰ দৰে আকৌ প্ৰায়বোৰ ৰেলেই কেইবা ঘণ্টা পলমকৈ চলিছিল। আজি পৰিৱেশো পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্ন আৰু ৰেলৰ বিলম্ব হোৱাৰ অভিযোগো নিৰন্তৰ কমিবলৈ ধৰিছে। আগতে পৰিস্থিতি এনেকুৱা আছিল যে, মানুহে অভিযোগ কৰিবলৈকে এৰি দিছিল। কোনোবাই অভযোগ কৰিলেও শুনোতা নাছিলেই। আপোনালোকৰ মনত চাগৈ মনত আছে, আগতে টিকটৰ ক'লা বেহাৰ অভিযোগ সাধাৰণ কথাৰ দৰেই আছিল। প্ৰতিদিনে, এই প্ৰসংগত কৰা ‘ষ্টিং অপাৰেশ্যন’বোৰ সংবাদ মাধ্যমত দেখুওৱা হৈছিল। কিন্তু আজি প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি আমি এনে বহুতো সমস্যা সমাধান কৰিছো।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতীয় ৰে'লে দেশৰ প্ৰতিটো কোণলৈ দেশৰ কাৰুশিল্পী আৰু কাৰিকৰসকলৰ সামগ্ৰীসমূহ লৈ যোৱাৰ বাবে এক উৎকৃষ্ট মাধ্যম হৈ উঠিছে। যাত্ৰীসকলে এক ষ্টেশ্যন এক সামগ্ৰী শীৰ্ষক আঁচনিৰ অধীনত বিখ্যাত কাপোৰ, শিল্পকলা, চিত্ৰ, হস্তশিল্প, বাচন আদি ক্ৰয় কৰিব পৰা হৈছে। দেশত প্ৰায় ৬০০টা বিপনী স্থাপন কৰা হৈছে। মই সুখী যে অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে এক লাখতকৈও অধিক যাত্ৰীয়ে তেওঁলোকৰ পৰা সা-সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতীয় ৰে'লৱে দেশৰ সাধাৰণ পৰিয়ালসমূহৰ বাবে সুবিধাৰ সমাৰ্থক হৈ উঠিছে। আজি দেশৰ বহুতো ৰে'ল ষ্টেশ্যনৰ আধুনিকীকৰণৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। আজি দেশৰ ৬ হাজাৰ ষ্টেশ্যনত ৱাইফাই সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে। দেশৰ ৯০০তকৈয়ো অধিক মুখ্য ৰেল ষ্টেশ্যনত চিচিটিভি স্থাপন কাম সম্পূৰ্ণ হৈছে। আমাৰ ‘বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ’তো সমগ্ৰ দেশতে, আমাৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ মাজত অতিকে জনপ্ৰিয় হৈ উঠিছে। এই ৰেলসমূহৰ আসনবোৰ গোটেই বছৰজুৰি পূৰ্ণ হৈ থকা হৈছে। দেশৰ প্ৰতিটো কোণৰ পৰা বন্দে ভাৰত চলাবলৈ দাবী উঠিছে। আগতে, সাংসদসকলৰ চিঠিবোৰ আহিছিল, চিঠিবোৰ কিহৰ পৰা আহিছিল? সাংসদসকলে লিখিছিল যে এই ষ্টেশ্যনত ৰেলখন ৰখোৱাৰ ব্যৱস্থা কৰিব লাগে, এতিয়া আহে, ৰেলখন দুটা ষ্টেশ্যনত ৰয়, তিনিটাত ৰোৱাৰ ব্যৱস্থা কৰিব লাগে, ইয়াত ৰ'ব লাগে, তাত ৰ'ব লাগে। আজি মোৰ সন্তোষ লাগে, যেতিয়া সাংসদসকলে যিমান সম্ভৱ সোনকালে আমাৰ ইয়াত বন্দে ভাৰতৰ সেৱা আৰম্ভ কৰিব লাগে চিঠি লিখে।
বন্ধুসকল,
ৰে'ল যাত্ৰীসকলৰ সুবিধা বৃদ্ধিৰ বাবে চলোৱা এই অভিযান অতি দ্ৰুত গতিৰে অব্যাহত আছে। এই বছৰৰ বাজেটতো ৰে'লৱেক এক অভিলেখ পৰিমাণৰ পুঁজি প্ৰদান কৰা হৈছে। এটা সময় আছিল যেতিয়া ৰেলপথৰ বিকাশৰ লগে লগে লোকচানৰ কথা কোৱা হৈছিল। কিন্তু যদি বিকাশৰ ইচ্ছা থাকে, যদি উদ্দেশ্য স্পষ্ট হয় আৰু আনুগত্য দৃঢ় হয়, তেন্তে নতুন পথো মুকলি হয়। যোৱা ৯টা বছৰত, আমি ৰে'লৱেৰ বাজেট নিৰন্তৰ বৃদ্ধি কৰি আহিছো। এইবাৰ মধ্য প্ৰদেশৰ ৰেলসেৱা উন্নত কৰাৰ বাবে ১৩,০০০ কোটি টকাৰো অধিক পুঁজিৰ আৱণ্টন দিয়া হৈছে। ২০১৪ চনৰ আগতে, মধ্য প্ৰদেশৰ বাবে ৰে'ল বাজেট গড় পুঁজিৰ পৰিমাণ আছিল প্ৰতি বছৰে ৬০০ কোটি টকা। ৬০০ ক'ত আৰু আজিৰ ১৩ হাজাৰ কোটি টকা ক'ত?
বন্ধুসকল,
বৈদ্যুতিকীকৰণৰ কামো আজি ৰে'লৱেৰ আধুনিকীকৰণৰ এক উদাহৰণ। আজি আপোনালোকে শুনিছে যে দেশৰ কিছু অংশত ‘ৰে’ল নেটৱৰ্ক’ৰ ১০০ শতাংশ বৈদ্যুতিকৰণ সম্পূৰ্ণ হৈছে। তেনে ১১ খন ৰাজ্যৰ ভিতৰত মধ্য প্ৰদেশো আছে য'ত ১০০ শতাংশ বৈদ্যুতিকীকৰণ সম্পূৰ্ণ হৈছে। ২০১৪ চনৰ আগতে প্ৰতি বছৰে গড়ে ৬০০ কিলোমিটাৰ ৰে’লপথৰ বৈদ্যুতিকীকৰণ সম্ভৱ হৈছিল। এতিয়া প্ৰতি বছৰে গড়ে ৬০০০ কিলোমিটাৰ বৈদ্যুতিকীকৰণ সম্ভৱ হৈছে। এয়া হৈছে আমাৰ চৰকাৰৰ কামৰ গতি।
বন্ধুসকল,
মই সুখী যে মধ্য প্ৰদেশে আজি পুৰণি দিনবোৰ এৰি থৈ আহিছে। এতিয়া মধ্য প্ৰদেশে নিৰন্তৰ ভাৱে উন্নয়নৰ এক নতুন কাহিনী লিখি আছে। কৃষিয়েই হওঁক বা উদ্যোগেই হওঁক, আজি মধ্য প্ৰদেশৰ শক্তিয়ে ভাৰতৰ শক্তি বৃদ্ধি কৰিছে। উন্নয়নৰ বেছিভাগ মাপকাঠিত এসময়ত ৰুগীয়া বুলি কোৱা মধ্য প্ৰদেশৰ প্ৰদৰ্শন আজি প্ৰশংসনীয়। আজি মধ্য প্ৰদেশ দৰিদ্ৰসকলৰ বাবে ঘৰ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত আগশাৰীৰ ৰাজ্যসমূহৰ ভিতৰত আছে। মধ্য প্ৰদেশেও প্ৰতিটো পৰিয়ালক পানী যোগান ধৰে। আমাৰ মধ্য প্ৰদেশৰ কৃষকসকলেও ঘেঁহুকে ধৰি বহুতো শস্য উৎপাদনত নতুন অভিলেখ স্থাপন কৰিছে। উদ্যোগৰ ক্ষেত্ৰত এই ৰাজ্যখনে নিৰন্তৰ নতুন অভিলেখৰ দিশে আগবাঢ়ি আছে। এই সকলো প্ৰচেষ্টাৰ সৈতে যুৱ প্ৰজন্মৰ বাবে অন্তহীন সুযোগৰ সম্ভাৱনাও ইয়াত সৃষ্টি কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
দেশত উন্নয়নৰ বাবে অব্যাহত থকা এই সমূহ প্ৰচেষ্টাৰ মাজতে মই আপোনালোক সকলো দেশবাসীৰ দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰিব বিচাৰিছো। আমাৰ দেশত এনে কিছুমান লোক আছে যিসকলে ২০১৪ চনৰ পৰাই এই কথাত দৃঢ় হৈ বহি আছে আৰু ৰাজহুৱাভাৱেও তেওঁলোকৰ সংকল্প ঘোষণা কৰিছে যে– আমি মোদীৰ ভাবমূৰ্তি কলুষিত কৰিহে এৰিম। ইয়াৰ বাবে, এই লোকসকলে বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ লোকক চুপাৰি দি থৈছে আৰু নিজেও নেতৃত্ব লৈ আছে। কিছুমান লোক এই লোকসকলক সমৰ্থন কৰিবলৈ দেশৰ ভিতৰত আছে আৰু কিছুমানে দেশৰ বাহিৰত থাকি তেওঁলোকৰ কাম কৰি আছে। এই লোকসকলে যিকোনো প্ৰকাৰে মোদীৰ ভাবমূৰ্তি কলুষিত কৰিবলৈ নিৰন্তৰ চেষ্টা কৰি আহিছে। কিন্তু আজি ভাৰতৰ দৰিদ্ৰ, ভাৰতৰ মধ্যবিত্ত শ্ৰেণী, ভাৰতৰ জনজাতীয় লোক, দলিত আৰু পিছপৰা লোকসকল, আজি প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয় মোদীৰ ৰক্ষা কৱচৰ ভূমিকাত অৱতীৰ্ণ হৈছে। আৰু সেইকাৰণেই এই লোকসকল হতবাক হৈ পৰিছে। এই লোকসকলে নতুন কৌশল অৱলম্বন কৰিছে। ২০১৪ চনত তেওঁলোকে মোদীৰ ইমেজ, মোদীৰ ভাবমূৰ্তি কলুষিত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি গ্ৰহণ কৰিছিল। এতিয়া এই লোকসকলে সংকল্প লৈছে- মোডী তোৰ কবৰ খান্দিম। তেওঁলোকৰ ষড়যন্ত্ৰৰ মাজত, আপোনালোকে, প্ৰতিগৰাকী দেশবাসীয়ে দেশৰ উন্নয়ন, ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব লাগিব। আমি উন্নত ভাৰতত মধ্য প্ৰদেশৰ ভূমিকা আৰু বৃদ্ধি কৰিব লাগিব। এই নতুন ‘বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ’ হৈছে এই সংকল্পৰে এটা অংশ। আকৌ এবাৰ মধ্যপ্ৰদেশৰ সকলো নাগৰিক ভাই-ভনী আৰু ভূপালৰ নাগৰিক ভাই-ভনীসকলক এই আধুনিক ৰে'লখনৰ বাবে বহু অভিনন্দন জনাইছো। আমাৰ সকলোৰে যাত্ৰা মংগলময় হওঁক, এই শুভকামনাৰে আপোনালোকক বহুত ধন্যবাদ।