প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভোপাল অমসুং নই দিল্লীগী মরক্তা ভন্দে ভারত এক্সপ্রেস লমথাবগী থৌরমদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
01 APR 2023 6:35PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে,
ভারত ইমানা য়াইফরে,
মধ্য প্রদেশকী রাজ্যপাল, শ্রী মঙ্গুভাই পতেল, মুখ্য মন্ত্রী শিবরাজজী, রেলৱে মন্ত্রী অশ্বিনীজী, অতোপ্পা দিগনিতরীশিং, অমসুং ভোপালগী ঐহাক্কী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং!
অহানবদা ঐহাক্না ইন্দোরগী মন্দিরদা রাম নবমীদা থোকখিবা থৌদোক অদুগীদমক অৱাবা ফোঙদোকচরি। থৌদোক অসিদা মনুং মতম চাদনা ঐখোয়বু থাদোক্তুনা চৎখ্রবশিংগী ইমুং মনুংগী অৱাবদা শরুক য়াজরি। অশোক অপন নংখ্রবা ভক্তাশিং, হোস্পিতালদা হৌজিক লায়েং চত্থরিবা পুম্নমক অথুবদা ফগৎলক্নবা ঐহাক্না থৌনিজরি।
মরুপশিং,
ঙসি এম.পি.না মাগী অহানবা ভন্দে ভারত এক্সপ্রেস ত্রেন ফংজরে। ভন্দে ভারত এক্সপ্রেসনা ভোপাল অমসুং দিল্লীগী খোঙচৎ হেন্না খোঙজেল য়াংশিনহল্লগনি। ত্রেন অসিনা প্রোফেস্নেল, নহা, অমসুং বিজিনেসমেনশিংগীদমক অনৌবা ফেসিলিতীশিং পুদুনা লাক্লগনি।
মরুপশিং,
থৌরম অসি পাঙথোকফম ওইখিবা মতমগা চুনবা অমদি অচৌবা রানী কমলাপতি স্তেসন শঙ্গাবগী খুদোংচাবা ময়াম্না ঐঙোন্দা পীনবীখি। ঙসি ঐহাক্না মফম অসিদগী দিল্লী ফাওবগী ভারতকী খ্বাইদগী অনৌবা ভন্দে ভারত ত্রেন লমথাবগী খুদোংচাবসু পীবীখি। প্রধান মন্ত্রী অমনা অতেনবা মতমগী মনুংদা চপ মান্নবা স্তেসন অমদা অমুক হন্না লাকখিবা হায়বা অসি রেলৱেগী পুৱারীদা তাংনা থোকপা থৌদোক ওইরগনি। অদুবু অনৌবা ভারত্তা অনৌবা সিস্তেমশিং শেম্লি, অনৌবা চৎনবীশিং শেম্লি। ঙসিগী থৌরম অসি মসিগী চপ চারবা খুদম অমা ওইরি।
মরুপশিং,
হৌজিক্তা মফম অসিদা পেসেঞ্জর অমা ওইনা ঐহাক্না স্কুল কারিবা অঙাংশিংগা লোয়ননা মীকুপ খরা লেনমিন্নখি অমসুং মখোয়গা লোয়ননা ৱারী শাখি। ত্রেন অসিগী মতাংদা খঙনীংবা অমসুং খৌরাংবা অদু উবদা নুংঙাইবা পোকই। অমরোমদা ভন্দে ভারত ত্রেন অসি চাউখৎলক্লিবা ভারতকী থৱায় য়াওবা অমসুং ইথক্কী খুদম অমনি। অমসুং ঙসিগী থৌরমগী মতম লেপ্পা মতমদা এপ্রিল ১দা থৌরম অমা লৈ হায়না ঐঙোন্দা তাকপীরকখি। ঐহাক্না হায়খি ইনাও করিগীদমক এপ্রিল ১দা শিল্লিবনো। মসিগী পাও অসি পাওচেদা য়াওরকপা মতমদা কোংগ্রেস ইচিল-ইনাওশিংনা মোদীনা এপ্রিল ফুল তৌরগনি হায়না শোইদনা ফোঙদোরক্কনি। অদুবু নখোয়না এপ্রিল ১দা ত্রেন অসি লমথাবা উবা ফংলি।
মরুপশিং,
মসি ঐখোয়গী হৈ-শিংবা, ঐখোয়গী তৌবা ঙম্বা, ঐখোয়গী থাজবগী খুদমসু ওইরি। ভোপালদা লাক্লিবা ত্রেন অসিনা তুরিজমদা চাউনা মতেং পাংলগনি। মসিনা মরম ওইদুনা সাঞ্চী স্তুপ, ভীমবেতকা, ভোজপুর অমসুং উদয়গিরি গুফা অসিগুম্বা তুরিস্তকী মফমশিংগী ত্রাফিসু হেনগৎহল্লগনি। অমসুং তুরিজম হেনগৎলকপা মতমদা থবক্কী খুদোংচাবা কয়া অমা হেনগৎলক্কনি, মীয়ামগী ইনকমসু হেনগৎলক্কনি। হায়বদি ভন্দে ভারতনা মীয়ামগী ইনকম হেনগৎনবা পাম্বৈ অমা ওইরগনি, মসিনা লমদম অসিগী চাউখৎ থৌরাংগী পাম্বৈ অমসু ওইরগনি।
মরুপশিং,
২১শুবা ভারতনা অনৌবা ৱাখল্লোন অমসুং অনৌবা এপ্রোচকা লোয়ননা হৌজিক থবক পাইখৎলি। মমাংগী সরকারনা য়াশিন্নবা পুরক্নবা চিনখিবনা মখোয়না ইরৈবাকচাশিংগী অপেনবা পোক্নবা থবক্তা মীৎয়েং চংবা ঙমদনা লাকখি। মখোয়না ভোৎ বেঙ্ক থীবদা থবক চিনখি। ঐখোয়দি ইরৈবাকচাশিংগী অপেনবা পোক্নবা হোৎনদুনা লাকখি। মমাংগী সরকারনা ৱাফম অমদা হেন্না মীৎয়েং চংখি। মখোয়না লৈবাক্কী ইমুং অমা খক্তদগী খনখি। লৈবাক্কী লায়রবা ইমুংশিং, লৈবাক্কী মিদল ক্লাসকী ইমুংশিং মশা মতোমদা থাদোকপী। ইমুংশিং অসিগী আশা অমদি অনীংবশিংগী মতাংদা কনা অমত্তনা হংলমখিদে। ঐখোয়গী ইন্দিয়ন রেলৱেজনা মসিগী মাংদা শং-শং উরিবা খুদম ওইরি। ইন্দিয়ন রেলৱেজ অসি ভারতকী মীচম প্রজানা তোংনবনি। দিকেদ কয়া মমা-মপা, অঙাংশিং, মপু-মবেন, মীপুম খুদিংমক্না চত্থোক চৎশিন তৌনবগী অচৌবা পাম্বৈ রেলনা ওইদুনা লাকখি। ভারতকী অচম্বা ইমুংশিংনা চত্থোক-চৎশিন তৌনবা পাম্বৈ অসি মতমগী মতুং ইন্না চুনহনবা মথৌ তাদব্রা? ফীভম চাদবা মওংদা রেলৱেবু অদুমক লৈহনবা হৌনব্রা?
মরুপশিং,
নীংখা তম্বা ফংলবা মতুংদা ভারত্তা অচৌবা রেদী-মেদ রেলৱে নেৎৱার্ক অমা লাকখি। করিগুম্বা মতম অদুগী সরকারনা পাম্লবদি রেলৱেজ অদু য়াম্না থুনা মতমগা চুনবা ওইহনবা য়ারম্বনি। অদুবু রাজনিতীগী ওইবা কান্নবনা মরম ওইদুনা মসিদা মীৎয়েং চংলমখিদে। নীংখা তম্বা ফংলবা মতুং দিকেদ কয়া হৌখ্রবসু অৱাং নোংপোক্কী রাজ্যশিং ত্রেন্না শম্নহনখিদে। ২০১৪দা নখোয়গী শেবা তৌনবা ঐঙোন্দা খুদোংচাবা পীবা মতমদা ঐহাক্না মসি হৌজিক্তি অসুম্না থমলরোই হায়না ৱারেপ লৌখি, রেলৱে শেমগৎনবা লেপখি। হৌখিবা চহি ৯দা ইন্দিয়ন রেলৱেজপু মালেমগী খ্বাইদগী ফবা রেল নেৎৱার্ক করম্না ওইহনগদগে হায়বা অসিদা মীৎয়েং চংদুনা লাকখি। ২০১৪গী মমাংদা ইন্দিয়ন রেলৱেজকী মতাংদা করি পাও লৈরম্বগে নখোয়না নীংথিনা খঙই। অসিগুম্বা অচৌবা রেল নেৎৱার্ক অসিদা অনমেন গেৎ লিশিং কয়া লৈ। তোইনা খুদোংথিবা থৌদোক থোকপগী পাও তাই। স্কুলগী অঙাংশিং লৈখিদবগী নুংঙাইতবা পাও তাখি। ঙসি বোর্দ গেজ নেৎৱার্ক অসিদা অনমেন গেৎ য়াওদ্রে। মমাংদা ত্রেন এক্সিদেন্ত অমসুং পুন্সি অমদি লনথুম মাংবগী থৌদোকশিং নুমিৎ খুদিংগী তারমখি। ঙসি ইন্দিয়ন রেলৱে অসি হেন্না শাফবা ওইবা ঙম্লে। মেদ ইন ইন্দিয়া কবচ সিস্তেম অসি পেসেঞ্জরগী শাফনবা রেলৱেজতা এক্সপান্দ তৌখি।
মরুপশিং,
এক্সিদেন্তশিংদগী শাফবা খক্তা নত্তনা খোঙচৎ মনুংদা পেসেঞ্জর অমত্তনা ৱাকৎলকপদা খুদক্তা থবক পাইখৎহনখি। ইমর্জেন্সী লাকপা মতমদা অতেনবা মতমগী মনুংদা তেংবাং পীখি। ঐখোয়গী ইচে-ইচল অমদি ইচানুপীশিংদা কান্নবা পীনবা শিল-লাংখি। মমাংদা লুনানবগী মতাংদা ৱাকৎ কয়া লাক্লমখি। রেলৱে স্তেসনশিংদা ঙাইহাক লৈবা অসি তন্দি ফংবগা পাঙ্খক ওইরমখি। মসিগী মথক্তা ত্রেনশিং পুং কয়া থেংনা য়ৌরকপা য়াওখি। ঙসিদু লুনানবা অমসুং ত্রেন থেংনবগী ৱাকৎ হন্থরক্লি। মমাংদা কনা অমত্তনা তাবীদবগদগী মীয়াম্না ৱাকৎপা লেপখি। তিক্কেৎশিংগী কালা বজার তৌবগী ৱাকৎ কয়া লৈরমখি। মেদিয়াদা মসিগী স্তিং ওপরেসনশিং চত্থবগী পাও য়াওখি। অদুবু ঙসিদি তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা অসিগুম্বা সমস্যাশিং কোকহনবা ঙমখি।
মরুপশিং,
ঙসি ইন্দিয়ন রেলৱেস অসি অপীকপা ক্রাফমেন অমসুং আর্তিসেনশিংনা লৈবাক্কী কাচিন কোয়া খুদিংমক্তা মখোয়গী পোত্থোকশিং য়ৌহন্নবা অচৌবা পাম্বৈ অমা ওইরক্লি। ৱান স্তেসন, ৱান প্রদক্তকী স্কিম মখাদা লমদম অমগী মমিং লৈরবা ফীরোল, আর্তৱার্ক, অয়েকপা লাই, হেন্দিক্রাফ, কোল-লিক অসিনচিংবা অসি স্তেসন্দা পেসেঞ্জরনা পুরকপা ঙম্লে। লৈবাক অসিদা আউৎলেৎ ৬০০ হাংখ্রে। অতেনবা মতমগী মনুংদা পেসেঞ্জর লাখ অমা হেনবনা মসিদগী পোৎ লৈখিবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই।
মরুপশিং,
ঙসি ইন্দিয়ন রেলৱেজ অসি লৈবাক্কী খুদোংচাবা ফংহন্নবা শেমগৎপগা মান্নরে। ঙসি রেলৱে স্তেসন কয়া মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎলি। ঙসি লৈবাক্কী স্তেসন ৬০০০তা ৱাই-ফাই ফেসিলিতী ফংহল্লে। লৈবাক্কী অচৌবা রেলৱে স্তেসন ৯০০ হেনবদা সি.সি.তি.ভি.শিং হাপ্পা লোইখ্রে। ঐখোয়গী ভন্দে ভারত এক্সপ্রেস অসিনা লৈবাক পুম্বদা শোন্ননবা মচাক ওইরি। ত্রেন অসিগী সীৎশিং অসি চহি চুপ্পা থনদুনা লৈ। লৈবাক্কী মফম কয়াদগী ভন্দে ভারত ত্রেন চেলহন্নবা দিমান্দ তৌনরক্লি। এম.পি.শিংদগী চীথি কয়া লাকখি, মখোয়না করি হায়রি? স্তেসন অসিদা স্ত্রেন খাম্বীনবা হায়রকপা ওইখি। ঙসিদি এম.পি.শিংনা ইরকখিবা চীথিশিং অদু থুংহনবা ঙমখি।
মরুপশিং,
রেলৱে পেসেঞ্জরশিংদা ফেসিলিতীশিং হেনগৎহন্নবা কেম্পেন খোঙজেল য়াংনা চত্থরি। চহি অসিগী বজেৎতা রেলৱেজতা অচৌবা শেনফম কাইথখি। রেলৱেজ চাউখৎহন্নবগী মতমদা কয়া ঙাংনরমদে। অদুবু চাউখৎনবগী ফিরেপ অসি ময়েক শেংবনা অনৌবা লম্বী থোরক্লি। হৌখিবা চহি ৯দা ঐখোয়না রেলৱেজকী বজেৎ হেনগৎহনখি। মধ্য প্রদেশকীদমক হন্দক রেলৱে বজেৎ লুপা করোর লিশিং ১৩ হেন্না কাইথখি। অমরোমদা ২০১৪গী মমাংদা মধ্য প্রদেশকীদমক রেলৱে বজেৎ অসি লুপা করোর ৬০০ খক্তা ওইরমখি।
মরুপশিং,
ঙসি ইলেক্ত্রিফিকেসনগী থবক চত্থরিবা আসি রেলৱেজতা মোদর্নাইজেসন করম্না পাঙথোক্লি হায়বগী খুদম ওইরি। ঙসি নখোয়না লৈবাক্কী শরুক অমা নত্ত্রগা অমদা ১০০% ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌবগী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী তাবা ফংলি। মধ্য প্রদেশ অসি চাদা ১০০ ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌখিবা রাজ্য ১১গী মনুংদা চল্লি। ২০১৪গী মমাংদা চহি খুদিংগী রেলৱে রুৎ কিলোমিতর চাংচৎ ওইনা ৬০০ ইলেক্ত্রিফাইদ তৌখি। হৌজিক চহি অমদা কিলোমিতর চাংচৎ ওইনা ৬০০০ ইলেক্ত্রিফাইদ তৌখি। মসিনা ঐখোয়গী সরকারনা থবক তৌবগী খোঙজেল।
মরুপশিং,
ঙসি মধ্য প্রদেশ অসি শোত্থনা লৈতবা অসিদা নুংঙাইবা পোকই। হৌজিক মধ্য প্রদেশনা লেপ্পা লৈতনা চাউখৎপগী অনৌবা চহিচা অমা পুরক্লি। লৌউ-শিংউ নত্ত্রগা ইন্দস্ত্রী ওইরবসু ঙসিগী এম.পি.গী শক্তিনা ভারতকী শক্তি হেনগৎহল্লি। এম.পি.গী পরফোর্মেন্স অসি চাউখৎ-থৌরাংগী পেৱামিতরদা শীংথানীংঙাই ওইরি। মতম অমদা মধ্য প্রদেশ অসি বিমারু কৌরমখি। ঙসিদু মধ্য প্রদেশ অসি লায়রবশিংগীদমক য়ুমশিং শাবদা মাংজিল থারিবা রাজ্যশিংগী মরক্তা চনবা ঙম্লে। মধ্য প্রদেশনা য়ুমথোং খুদিংদা ঈশিং পীবগী অফবা থবক তৌরি। ঐখোয়গী মধ্য প্রদেশকী লৌমীশিংনা গেহু য়াওনা মহৈ-মরোং কয়া পুথোকপদা চাউনা রেকোর্দ থম্মি। ইন্দস্ত্রীশিংগী ৱাফমদসু রাজ্য অসিনা অনৌবা রেকোর্দশিং থম্মি। খোঙথাং পুম্নমক অসিনা মফম অসিদা লৈরিবা নহারোলশিংগীদমক লোইনাইদ্রবা খুদোংচাবশিং পীরি।
মরুপশিং,
চাউখৎপা লৈবাক অমা শেম্নবা খোঙথাংশিং লৌখৎলিঙৈ চৈরক্তা ঐহাক্না ইরৈবাকশিংবু ৱাফম অমদা পুক্নিং চীংশিনজনীংই। ২০১৪দগী হৌদুনা লৈবাক অসিদা মীওই খরনা মীয়ামদা ফোঙনা ঙাংলি অমসুং মখোয়গী ফিরেপ লাউথোক্লি। মখোয়না মোদীগী মীংচৎ থীহনগনি হায়রি। মসিগীদমক মীওই কয়ানা লোৎতুনা হায়রিবা মীওইশিং অদুবু শৌগৎলি। অমসুং খরনা লৈবাক্কী মপালদা লৈদুনা মখোয়গী থবক তৌরি। মীওইশিং অসিনা মোদীগী মীংচৎ থিহন্নবা হোৎনরি। অদুবু ঙসি ভারতকী লায়রবা, ভারতকী মিদল ক্লাস, ভারতকী ত্রাইবেল, ভারতকী দলিৎ-শোত্থরবশিং, ভারত মচা খুদিংমক্না মোদীগী চুঙ্গোই ওইদুনা লৈরি। মরম অসিনা মীওইশিং অদুনা শাওনীংবা পোক্লি। মীওইশিং অদুনা অনৌবা লালোং অমা পাইখৎখি। ২০১৪দা মখোয়না মোদীগী মীংচৎ থিহন্নবা ৱাশকখি। হৌজিক মীওইশিং অসিনা মোদীগী মোংফম তৌনবা ৱাশক্লি। কন্সপিরেসীশিংগী মরক্তা ইরৈবাকচা খুদিংমক্না লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাংদা মীৎয়েং চংগদবনি, জাতি শেমগৎপদা মীৎয়েং চংগদবনি। চাউখৎ ভারত অমদা মধ্য প্রদেশকী থৌদাং হেন্না হেনগৎলক্লি। অনৌবা ভন্দে ভারত এক্সপ্রেস অসি ফিরেপ অসিগী শরুক অমনি। মতমগা চুনবা ত্রেন অসিগীদমক মধ্য প্রদেশকী প্রজা পুম্নমক, ভোপালগী ইচিল-ইনাওশিংবু নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। হন্না-হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at flagging off ceremony of Vande Bharat Express between Bhopal and New Delhi
01 APR 2023 6:35PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
The Governor of Madhya Pradesh Shri Mangubhai Patel, Chief Minister Shivraj ji, Railway Minister Ashwini ji, all other dignitaries, and my dear brothers and sisters of Bhopal who have come in large numbers!
First of all, I express my grief over the tragedy at the Indore temple on Ramnavami. I pay my tribute to those who left us untimely due to this accident and express my condolences to their families. I also wish for the speedy recovery of the injured devotees who are undergoing treatment at the hospital.
Friends,
Today MP got its first Vande Bharat Express train. Vande Bharat Express will make the journey between Bhopal and Delhi faster. This train will bring new facilities for professionals, youth and businessmen.
Friends,
I have had the privilege of inaugurating the modern and grand Rani Kamalapati station where this event is being held. Today, you have given me the opportunity to flag off India's most modern Vande Bharat train from here to Delhi. In the history of Railways, it is very rare that a Prime Minister would come again at the same station in such a short interval. But in modern India, new culture and new systems are being developed. Today's event is also a perfect example of the same.
Friends,
Just a short while back, I spent a few moments and interacted with some school children who were travelling as passengers. The curiosity and enthusiasm they had about this train was worth seeing. That is, in a way, the Vande Bharat train is a symbol of the enthusiasm and wave of development taking place in India. And when today's event was being finalised, I was told that the event would be on the 1st. I asked, why are you keeping it on 1st April? When the news comes out in the newspapers that Modi ji is going to flag off the Vande Bharat train on 1st April, then our friends from Congress will definitely give a statement that Modi is going to befool people on April Fool Day. But you see, this train has really been flagged off on 1st April itself.
Friends,
It is also a symbol of our skill, our capability and confidence. And this train to Bhopal is going to help boost tourism the most. Consequently, the number of tourists in tourist places like Sanchi Stupa, Bhimbetka, Bhojpur and Udayagiri caves is going to increase further. And you know very well that when tourism expands, many employment opportunities start rising and people's income also increases. That means, this Vande Bharat will also become a medium to increase the income of the people. And it will also become a medium to ensure the development of the region.
Friends,
India of the 21st century is now working with a new thinking and a new approach. The previous governments were so busy in appeasement that they did not pay any attention to the contentment of the countrymen. They were busy with vote bank politics. But we are dedicated to the contentment of the countrymen. During the regime of previous governments, there was a lot of emphasis on one more thing. Those governments kept considering only one family of the country as the first family of the country. The poor and middle class families of the country were left to fend for themselves. There was no one to listen to the hopes and aspirations of these families. Our Indian Railways has been a living example of the same. Indian Railways is actually the transport of the ordinary Indian family. Parents, children, grandparents, maternal grandparents and everyone travel together in trains. So for decades, rail has been the biggest means of transportation for the people. Shouldn't this mode of transportation of the typical Indian family have been modernized with the time? Was it right to leave the railways in such a ramshackle condition?
Friends,
After independence, India had got a huge ready-made railway network. If the governments of that time wanted, they could have modernized the railways very quickly. But for the sake of political expediency, for the sake of populist promises, the development of railways itself was sacrificed. The situation was such that even after so many decades of independence, our North Eastern states were not connected by trains. In the year 2014, when you gave me the opportunity to serve, I decided that this would not happen anymore. Now the railways would be revived. In the last 9 years, it has been our constant endeavour to ensure that Indian Railways becomes the best rail network in the world. You are very well aware of the news stories related to the Indian Railways before the year 2014. Such a huge rail network had thousands of unmanned gates all over the place. There were frequent reports of accidents. Sometimes there were heart wrenching news stories about the death of school children. Today the broad gauge network is free from unmanned gates. Earlier, news related to train accidents and loss of life and property would be heard every other day. Today Indian Railways has become much safer. 'Made in India' Kavach train protection system is being expanded in Railways to strengthen passenger safety.
Friends,
This safety is not only from accidents. If a passenger has a complaint during the journey, prompt action is taken. In case of emergency, assistance is provided quickly. Our sisters and daughters have benefitted the most from such an arrangement. Earlier there used to be a lot of complaints regarding cleanliness. Even staying for a while at railway stations seemed like a punishment. Moreover, the trains used to run late for several hours. Today the cleanliness is better and the complaints about the delay of trains are also continuously decreasing. Earlier the situation was such that people had stopped complaining because there was no one to listen to these complaints. You might remember that earlier black marketing of tickets was a very common complaint. Sting operations related to this were shown in the media. But today by using technology, we have solved many such problems.
Friends,
Today, Indian Railways is also becoming a major medium to take the products of small craftsmen and artisans to every nook and corner of the country. Under the 'One Station, One Product' scheme, famous clothes, artworks, paintings, handicrafts, utensils etc. of the area in which the station is situated can be bought by passengers at the station itself. For this too, about 600 outlets have been set up in the country. I am glad that in a very short span of time more than one lakh passengers have made purchases from these outlets.
Friends,
Today, Indian Railways is becoming synonymous with convenience for the ordinary families of the country. Today many railway stations are being modernized in the country. Today, Wi-Fi facilities are being provided at 6000 stations in the country. The installation of CCTVs at more than 900 major railway stations of the country has been completed. Our Vande Bharat Express has become a super hit in the whole country, especially among our young generation. The seats in these trains are getting filled throughout the year. There is a demand from every corner of the country for these Vande Bharat trains. Earlier the letters from MPs demanded that a certain train should have a stoppage at a particular station; or currently it stops at two stations but the stoppage should be increased to three, so on and so forth. Today I am proud to say that the MPs today write letters demanding Vande Bharat in their area as soon as possible.
Friends,
This initiative to expand the facilities for railway passengers is going on continuously at a rapid pace. In this year's budget too, a record amount has been allocated to the Railways. There was a time when people talked of losses as soon as the development of railways was being talked about. But if there is willpower for development, the intention is clear and the loyalty is firm, then new paths also emerge. In the last 9 years, we have continuously increased the budget of the Railways. For Madhya Pradesh also this time a railway budget of more than Rs 13,000 crore has been allocated. Before 2014, the average railway budget for Madhya Pradesh was Rs 600 crore every year; just Rs 600 crore! Compare 600, with 13,000 crores today!
Friends,
Today, the work of electrification is an example of the kind of modernization happening in the railways. Today, you are hearing every day that 100% electrification of the railway network has been achieved in one or the other part of the country. Madhya Pradesh is also included in the 11 states where 100 percent electrification has been achieved. Before 2014, every year on an average 600 kilometres of railway route was electrified. Now, on an average, 6000 kilometres are being electrified every year. This is the speed with which our government is working.
Friends,
I am glad that today Madhya Pradesh has left the old days behind. Now Madhya Pradesh is writing a new saga of perpetual development. Be it agriculture or industry, today the strength of MP is expanding the strength of India. The performance of MP is commendable in most of the same parameters of development on which Madhya Pradesh was once called BIMARU. Today MP is among the leading states in building houses for the poor. Madhya Pradesh is also doing a good job in providing water to every household. Our farmers of Madhya Pradesh are creating new records in the production of various crops including wheat. Even in terms of industries, this state is now relentlessly moving towards new records. All these efforts are also creating possibilities of endless opportunities for the youth here.
Friends,
In the midst of these efforts being made for the development of the country, I would like to draw the attention of all the countrymen towards one more thing. There are some people in our country who have been determined since 2014 and have also spoken publicly and declared their resolution. So what have they done? They have declared their resolution to tarnish the image of Modi. For this, these people have given contracts to a number of different people and are also leading from the front. Some people are inside the country to support these people and some are outside the country doing that work. These people have been continuously trying to somehow tarnish the image of Modi. But today India's poor, India's middle class, India's tribals, India's Dalit-backward, and every Indian has become Modi's protective shield. And that's why these people are furious. These people are adopting new tricks. In 2014, they took a pledge to tarnish Modi's image. Now these people have taken a pledge – Modi, your grave will be dug. In the midst of their conspiracies, you, every countryman, have to pay attention to the development of the country and nation building. We have to further increase the role of Madhya Pradesh to achieve our aim of a developed India. This new Vande Bharat Express is a part of this resolution. Once again, my heartiest congratulations to all the people of Madhya Pradesh, and my brothers and sisters of Bhopal for this modern train. May we all have a pleasant journey! Thank you very much! Best wishes.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.