Prime Minister's Office
PM flags off Vande Bharat Express at Rani Kamlapati Station, Bhopal, Madhya Pradesh
Condoles loss of lives in Ram Navmi accident in Indore
“One of the rare instances in the history of Indian Railways that a Prime Minister has visited the same railway station twice in a very short period”
“India is now working with new thinking and approach”
“Vande Bharat is a symbol of India's enthusiasm and excitement. It represents our skills, confidence and capabilities”
“They were busy with appeasement (tushtikaran) of the vote bank, we are committed to satisfying the needs of the citizens (santushtikaran)”
“600 outlets operating under ‘One Station One Product’ and one lakh purchases made in a short time”
“Indian Railways is becoming synonymous with convenience for the common families of the country”
“Today, Madhya Pradesh is writing a new saga of continuous development”
“Performance of Madhya Pradesh is commendable in most of the parameters of development on which the state was once called ‘Bimaru’”
“India's poor, India's middle class, India's tribals, India's Dalit-backward, every Indian has become my protective shield”
01 APR 2023 5:11PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi flagged off the Vande Bharat Express train between Bhopal and New Delhi at Rani Kamlapati Railway Station in Bhopal, Madhya Pradesh today. Upon arriving at the venue, the Prime Minister carried out an inspection of the Rani Kamlapati - New Delhi Vande Bharat Express and also interacted with the children and crew of the train.
The Prime Minister began his address by expressing grief about the tragedy that occurred during Ram Navmi in a temple in Indore and paid tributes to the departed souls and empathized with their families. He also wished a speedy recovery to those recovering from injuries during this mishap.
The Prime Minister congratulated the people of Madhya Pradesh for getting their first Vande Bharat train. He said that the train will reduce the travel time between Delhi and Bhopal and will usher in many facilities and conveniences for the professionals and youth.
The Prime Minister recalled that he was fortunate enough to also inaugurate the venue for today’s organization, Rani Kamlapati Station. He also expressed gratitude for getting the opportunity to flag off India’s state-of-the-art Vande Bharat Express for Delhi. He pointed out that today is one of the rare instances in the history of Indian Railways that a Prime Minister has visited the same railway station twice in a very short period. The Prime Minister further added that today’s occasion is a prime example of a new order and new traditions being created in modern India.
The Prime Minister talked about his interaction with the school children on the occasion and underlined the sense of curiosity and excitement about the train in the children. “In a way, Vande Bharat is a symbol of India's enthusiasm and excitement. It represents our skills, confidence and capabilities”, he said.
The Prime Minister also highlighted the benefits of the train for tourism in the area as Sanchi, Bhimbetka, Bhojpur and Udayagiri caves will start getting more footfalls. This will also improve the opportunities for employment, income and self-employment.
Emphasizing the new thinking and approach of 21st-century India, the Prime Minister recalled the appeasement by the earlier government at the cost of meeting the needs of the citizens. “They were busy with appeasement (tushtikaran) of the vote bank, we are committed to satisfying the needs of the citizens (santushtikaran)”, he added. Calling Indian Railway, common family transport, the Prime Minister asked why it was not upgraded and modernized earlier.
The Prime Minister highlighted that the governments in the past could have easily upgraded the already existing rail network which India acquired after independence but the development of railways was sacrificed due to vested political interests. Even after decades of independence, the Prime Minister said, the Northeastern states had not been connected to the rail network. The Prime Minister remarked that the government has strived to make Indian Railways the best rail network in the world. Throwing light on the negative publicity that Indian Railways received before 2014, the Prime Minister addressed the issue of thousands of unmanned gates in this extensive rail network causing fatal accidents. He informed that the broad gauge network is free from unmanned gates today. He also noted that earlier, news related to train accidents causing loss of life and property was commonplace but the Indian Railways has become much more secure today. He highlighted the scope of Made in India 'Kavach’ is being expanded to strengthen the security of passengers.
The Prime Minister stressed that the approach to safety is not limited to just accidents but also that any emergency is immediately attended to during the journey, which is of immense benefit to the women, he said. Cleanliness, timeliness, and black marketing of tickets have all been addressed with technology and concern for the commuters.
Shri Modi said through the ‘One Station One Product’ initiative, Railways is emerging as a powerful tool for taking the products of local artisans from one place to the other. Under the scheme, commuters can buy local products of the district such as handicrafts, art, utensils, textiles, painting etc at the station itself. About 600 outlets are already operational in the country and more than one lakh purchases have been made.
The Prime Minister said that “Today, Indian Railways is becoming synonymous with convenience for the common families of the country.” He listed upgrades like railway station modernization, WiFi facilities on 6000 stations and CCTV on 900 stations in this regard. He highlighted the popularity of Vande Bharat among the youth and the growing demand for Vande Bharat from every corner of the country.
The Prime Minister mentioned the record allocation for railways in this year’s Budget. “When will is there, intentions are clear and determination is firm, new paths emerge”, he said. Shri Modi informed that, in the last 9 years, the rail budget was continuously increased and Madhya Pradesh got Rs 13, 000 crore allocated in the rail-related budget compared to the average of Rs 600 crores in years before 2014.
Giving an example of the modernization of railways, the Prime Minister highlighted the work of 100 percent electrification of the railway network is being achieved in some parts of the country every other day. He informed that Madhya Pradesh is also included in the 11 states where 100 percent electrification has been achieved. The Prime Minister highlighted that the average electrification of railway routes per year has increased tenfold from 600 kilometers to 6000 kilometers after 2014.
“Today, Madhya Pradesh is writing a new saga of continuous development. Be it agriculture or industry, today the strength of MP is expanding the strength of India”, the Prime Minister remarked. He reiterated that the performance of Madhya Pradesh is commendable in most of the parameters of development on which the state was once called ‘Bimaru’. The Prime Minister gave examples of Madhya Pradesh being among the leading states in building houses for the poor. He further added that the state is also doing a fine job in providing water to every household. He also touched upon the farmers of the state and mentioned that they are creating new records in the production of many crops including wheat. He also touched upon the industries in the state and said that it is continuously moving towards new standards, thereby creating endless opportunities for the youth.
The Prime Minister alerted the people about the concerted efforts to malign his image from both inside and outside the country. “India's poor, India's middle class, India's tribals, India's Dalit-backward, every Indian has become my protective shield”, he said, asking people to stay focused on the development of the country. “We have to further increase the role of Madhya Pradesh in developed India. This new Vande Bharat Express is a part of this resolution”, he concluded.
Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangu Bhai Patel, Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Shivraj Singh Chauhan and Union Minister for Railways, Shri Ashwini Vaishnaw were present on the occasion.
Background
Vande Bharat Express has redefined the passenger travel experience in the country. The new train being introduced between Rani Kamlapati Railway station, Bhopal and New Delhi railway station will be the 11th Vande Bharat service and 12th Vande Bharat train in the country. The indigenously designed Vande Bharat Express train set is equipped with state-of-the-art passenger amenities. It will provide a faster, more comfortable and more convenient travel experience for rail users, boost tourism and promote economic development in the region.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা মধ্য প্রদেসকী ভোপালগী কম্লাপতি স্তেসন্দা বন্দে ভারত এক্সপ্রেস লমথাখ্রে
ইন্দোরদা রাম নবমীদা মীওই কয়া লৈখিদবদা অৱাবা ফোঙদোকখ্রে
“ভারত রেলৱেজগী পুৱারিদা অতাংবা থৌদোক অমা ওইনা তেল্লবা মতমগী মনুংদা প্রধান মন্ত্রী অমনা রেলৱে স্তেসন অমদা অনিরক চৎখ্রে”
“অনৌবা ৱাখল্লোন অমসুং থৌরাং অমগা লোয়ন্না হৌজিক ভারতনা থবক পায়খৎলি”
“বন্দে ভারত অসি ভারতনা মথুম-মরাং হৌবা অমসুং হরাওবগী খুদম অমনি। মসিনা ঐখোয়গী হৈশিংবা, থাজবা অমসুং তৌবা ঙম্বা ফোঙদোক্লে”
“ভোৎ ফংফম মীয়াম পেনহন্নবা হোৎনবদা মখোয় থবক চিল্লি, ঐখোয়না মীয়ামগী দরকার ওইবশিং ফংহন্নবা থবক পাংথোক্লি”
“‘স্তেসন অমা পোৎথোক অমা’গী মখাদা পোৎফম ৬০০ থবক তৌরি অমসুং অতেনবা মতমগী মনুংদা পোৎ লাখ ১ য়োনখ্রে”
“ভারত রেলৱেজ অসি লৈবাক অসিগী ইচম চম্বা ইমুংশিংগী খুদোংচাবা অমগা মান্নরে”
“ঙসি মধ্য প্রদেসনা লেপ্তনা চাউখৎলকপগী অনৌবা ৱারি অমা ইরি”
“মতম অমদা ‘বিমারু’ হায়না খঙনরম্বা রাজ্য অসি চাউখৎপগী হিরম খুদিংমক্তা মধ্য প্রদেসকী থবক অসি শিংথানিঙাইনি”
“ভারতকী লায়রবা, ভারতকী মিদল ক্লাস, ভারতকী ত্রাইবেলশিং, ভারতকী দলিত-বেকৱার্দ, ভারতমচা খুদিংমক ঐ ঙাকথোক্নবা চুঙ্গোই ওইরে”
01 APR 2023 5:11PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভোপাল অমসুং নিউ দিল্লি মরক্কী বন্দে ভারত এক্সপ্রেস মধ্য প্রদেসকী ভোপালগী রানি কম্লাপতি রেলৱে স্তেসন্দগী লমথাখ্রে। মফম অদুদা থুংলবগা, প্রধান মন্ত্রীনা রানি কম্লাপতি-নিউ দিল্লি বন্দে ভারত এক্সপ্রেস য়েংখি অমসুং অঙাংশিং অমসুং ত্রেনগী ক্রিউশিংগা ৱারি শানখি।
ইন্দোরদা লাইশঙ অমদা রাম নবমীদা থোকখিবা অৱাবা থৌদোক অদুগী নুংঙাইতবা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱা ঙাংবা হৌখি অমসুং লৈখিদ্রবশিংগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎখি অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংগী অৱাবা শরুক য়াখি। থৌদোক অদুদা শোক্লবশিং অথুবদা অনাবা ফগৎলক্নবা মহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীখি।
মখোয়গী অহানবা বন্দে ভারত এক্সপ্রেস ত্রেন চেনবা হৌবদা প্রধান মন্ত্রীনা মধ্য প্রদেসকী মীয়াম থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি ত্রেন অসিনা দিল্লি অমসুং ভোপালগী মরক্তা চৎথোক-চৎশিনগী মতম হন্থহল্লগনি অমসুং শীনফম কয়াগী মীওইশিং অমসুং নহারোলশিংদা খুদোংচাহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিগী থৌরম পাংথোকফম মফম রানি কম্লাপতি স্তেসন শঙ্গাবা অসি মহাক্কী লাইবক ফবনি। দিল্লি য়ৌবা ভারতকী অনৌবা বন্দে ভারত এক্সপ্রেস লমথাবগী খুদোংচাবা ফংবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ঙসি অসি ভারত রেলৱেজগী পুৱারিদা অতাংবা থৌদোক অমা ওইনা তেল্লবা মতমগী মনুংদা প্রধান মন্ত্রী অমনা রেলৱে স্তেসন অমদা অনিরক চৎখ্রে।ঙসিগী থৌরম অসি অনৌবা ভারত্তা অনৌবা কাংলোন অমা অমসুং অনৌবা চৎনবীশিং শেম্বগী অচৌবা খুদম অমনি।
মহাক্না থৌরম অদুদা স্কুলগী মহৈরোয়শিংগা ৱারি শানবা অমসুং অঙাংশিংনা ত্রেনগী মরমদা খঙনিংবা পোকপগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি লম্বী অমদা, বন্দে ভারত অসি ভারতনা মথুম-মরাং হৌবা অমসুং হরাওবগী খুদম অমনি। মসিনা ঐখোয়গী হৈশিংবা, থাজবা অমসুং তৌবা ঙম্বা ফোঙদোক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ত্রেন অসিনা তুরিজমদা কান্নবা পীদুনা সাঞ্চি, ভিমবেক্তা, ভোজপুর অমসুং উদায়াগিরিদা লমকোয়বা মীওইশিং লাকপা হেনগৎলগনি। মসিনা থবক ফংবগী খুদোংচাবশিং, শেন্থোক অমসুং মশানা মশাবু থবক পীজবা হেনগৎহল্লগনি। মমাঙগী সরকারশিংনা মীয়ামগী দরকার ওইবশিং পাংথোক্তনা ভোৎ বেঙ্ক পেনহন্নবা থবক পাংথোকখি। ভোৎ ফংফম মীয়াম পেনহন্নবা হোৎনবদা মখোয় থবক চিল্লি, ঐখোয়না মীয়ামগী দরকার ওইবশিং ফংহন্নবা থবক পাংথোক্লি।ভারত রেলৱে অসি ইমুং কয়াগী চৎথোক-চৎশিনগী পাম্বৈনি, অদুগা করিগী মসি হান্না মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎত্রিবনো।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা ভারতনা ফংহৌবা হান্নদগী লৈরক্লবা রেল নেতৱার্ক হৌখিবা সরকারশিংনা ইরাই লাইনা শেমগৎপা য়াবনি অদুবু রাজনিতিগী খুদোংচাবশিং য়েংবা মরম্না রেলৱেগী চাউখৎ-থৌরাংশিং পায়খৎখিদে। নিংতম্বা ফংলবা চহি কয়াগী মতুংদা, অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিং রেল নেতৱার্কতা শেম্নদে। ভারতকী রেলৱেজ মালেমদা খ্বাইদগী ফবা রেল নেতৱার্ক ওইনা শেমগৎনবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। রেল নেতৱার্ক অসিগী মী শেন্নদবা গেৎশিংনা মরম ওইদুনা মী শিবগী থৌদোকশিং থোকহনবনি। ঙসিদি ব্রোদ গেজ নেতৱার্কতা মী শেন্নদবা গেৎ অমতা লৈত্রে। মমাঙদা ত্রেন এক্সিদেন্তশিংদা মী শিবা অমসুং লন-থুমশিং মাঙবগী থৌদোকশিং য়াম্না তোইনা থোক্লমখি অদুবু ঙসিদি ভারত রেলৱে অশোই-অঙাম থোক্ত্রে। পেসেঞ্জরশিংগী সেকুরিতি হেন্না ফগৎনবা ভারত্তা শাবা ‘কভচ’গী শীজিন্নফম পাংথোক-চাউথোক্লে।
শ্রী মোদীনা হায়খি খোঙচৎ মনুংদা খুদোংথিবা অমা থোকপা মতমদা খুদক্তা চঙশিনবা অসিনা মরুওইনা নুপীশিংদা কান্নবা য়াম্না পী। তেক্নোলোজিগী মতেংনা লু-নানবা, মতম চাবা অমসুং তিক্কেতশিং নারোন্দা য়োনবগী থবকশিং য়েংশিল্লে। ‘স্তেসন অমা পোৎথোক অমা’ থৌরাংগী মখাদা মফম অমগী খুৎহৈবশিংগী পোৎথোকশিং মফম অমদগী মফম অমদা পুবদা রেলৱে শক্তি লৈরবা খুৎলায় অমা ওইরে। স্কিম অসিগী মখাদা, ত্রেন তোংলিবশিংনা জিলা অমগী হেন্দিক্রাফশিং, কলা, থোং-থাক্নবা কোন-লিকশিং, ফিরোলশিং অমসুং অয়েকপা লাইশিং স্তেসন অদুদগী লৈবা য়াগনি। লৈবাক অসিদা পোৎফম ৬০০ থবক তৌরি অমসুং অতেনবা মতমগী মনুংদা পোৎ লাখ ১ য়োনখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিদি ভারত রেলৱেজ অসি লৈবাক অসিগী ইচম চম্বা ইমুংশিংগী খুদোংচাবা অমগা মান্নরে। রেলৱে স্তেসনশিং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎলে, স্তেসন ৬০০০দা ৱাই.ফাইগী খুদোংচাবা লৈরে অমসুং স্তেসন ৯০০দা সি.সি.তি.ভি থম্লে। নহারোলশিংগী মরক্তা বন্দে ভারত এক্সপ্রেস পাম্নরে অমসুং লৈবাক্কী মফম খুদিংদা বন্দে ভারত পাম্নবা হেনগৎলক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি অসিগী বজেত্তা রেকোর্দ ওইনা রেলৱেগী শেনফম কাইথোক্লে। অচেৎপা ফিরেপ লৈরবা মতমদা, পাংথোক্কে খল্লিবা অদু ময়েক শেংই অমসুং অচেৎপা ফিরেপ লৈ, নৌবা লম্বী উরকই। হৌখিবা চহি ৯ অসিদা রেলৱেগী বজেত লেপ্তনা হেনগৎলক্লি অমসুং রেলগা মরী লৈনবা বজেত্তা মধ্য প্রদেসনা লুপা করোর ১৩,০০০ ফংলে, মসি ২০১৪গী মমাঙদা লুপা করোর ৬০০ ওইখিবা অদুগা চাংদম্নরবনি।
রেলৱে মতমগা চুন্না শেমগৎপগী খুদম পীরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নুমিৎ খুদিংগী লৈবাক্কী মফম খরদা রেলৱে নেতৱার্ক চাদা ১০০ ইলেক্ত্রিক ফংহনবা ঙম্লে। চাদা ১০০ ইলেক্ত্রিক ফংহনবা রাজ্য ১১গী মনুংদা মধ্য প্রদেসশু য়াওরে। চহি অমদা রেলৱে লম্বী ইলেক্ত্রিক ফংহনবগী চাং কিলোমিতর ৬০০দগী কিলোমিতর ৬০০০দা হেনগত্তুনা শরুক ১০ হেনগৎলে।
মহাক্না হায়খি ঙসি মধ্য প্রদেসনা লেপ্তনা চাউখৎলকপগী অনৌবা ৱারি অমা ইরি। লৌউ-শিংউ নত্ত্রগা উদোগ ওইগেরা, মধ্য প্রদেসকী থৌনা হেনগৎলকপা অসি ভারতকী থৌনা হেনগৎলকপনি।মতম অমদা ‘বিমারু’ হায়না খঙনরম্বা রাজ্য অসি চাউখৎপগী হিরম খুদিংমক্তা মধ্য প্রদেসকী থবক অসি শিংথানিঙাইনি। লায়রবশিং য়ুম শাবদা মাঙজিল থাবা রাজ্যশিংগী মনুংদা মধ্য প্রদেসশু য়াওরে। য়ুমথোঙ খুদিংদা থক্নবা ঈশিং পীবদা রাজ্য অসিনা অফবা থবক অমা পাংথোক্লি। গেহু য়াওনা মহৈ-মরোং কয়া পুথোকপদা রাজ্য অসিগী লৌমীশিংনা অনৌবা রেকোর্দ কয়া থম্লে। রাজ্য অসিদা উদোগশিংনা নহারোলশিংগীদমক মপান নাইদ্রবা খুদোংচাবা কয়া পীরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক মনুং অমসুং মপান্দা মহাক্কী মিংচৎ থিহন্নবা থবক কয়া পায়খৎলি। ভারতকী লায়রবা, ভারতকী মিদল ক্লাস, ভারতকী ত্রাইবেলশিং, ভারতকী দলিত-বেকৱার্দ, ভারতমচা খুদিংমক ঐ ঙাকথোক্নবা চুঙ্গোই ওইরে। মীয়াম্না লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংদা মীৎয়েং চঙগদবনি। ঐখোয়না চাউখৎলবা ভারত্তা মধ্য প্রদেসকী থৌদাং হেনগৎহনগদবনি। মসিগী অনৌবা বন্দে ভারত এক্সপ্রেস অসি মসিগী ৱারেপ অসিগী শরুক অমনি।
থৌরম অদুদা মধ্য প্রদেসকী রাজ্যপাল শ্রী মঙ্গু ভাই পতেল, মধ্য প্রদেসকী চীফ মিনিস্তর শ্রী সিবরাজ সিংহ চৌহান অমসুং রেলৱেজগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী অশ্বিনি বৈষ্ণোশু শরুক য়াখি।
নুঙগীৱারোল
বন্দে ভারত এক্সপেসনা লৈবাক অসিদা পেসেঞ্জরশিং চৎথোক-চৎশিনগী অনৌবা মশক অমা তাক্লে। ভোপালগী রানি কম্লাপতি রেলৱে স্তেসন অমসুং নিউ দিল্লি রেলৱে স্তেসনগী মরক্তা হৌদোক্লিবা অনৌবা ত্রেন অসি ১১শুবা বন্দে ভারত সর্বিস অমসুং লৈবাক অসিদা ১২শুবা বন্দে ভারত ত্রেন ওইগনি। লৈবাক অসিনা মশানা শাজবা বন্দে ভারত এক্সপ্রেস ত্রেন অসিদা অনৌবা পেসেঞ্জরশিংগী খুদোংচাবশিং য়াওরে। মসিনা রেল তোংলিবশিং য়াংবা, হেন্না নুংঙাইবা অমসুং হেন্না খুদোংচাবা পীরগনি, তুরিজম চাউখৎহল্লগনি অমসুং লমদম অসিগী শেন্মিৎলোন চাউখৎহনগনি।