প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মধ্যপ্ৰদেশৰ ভূপালৰ ৰাণী কমলাপতি ষ্টেচনত বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছৰ শুভাৰম্ভ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ইন্দোৰত ৰাম নৱমীত দুৰ্ঘটনাত প্ৰাণ হেৰুওৱাসকলৰ প্ৰতি শোক প্ৰকাশ
“ভাৰতীয় ৰে’লৱেৰ ইতিহাসৰ অন্যতম বিৰল দৃষ্টান্ত যে এগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে দুবাৰকৈ একেটা ৰে’ল ষ্টেচন ভ্ৰমণ কৰিছে”
“ভাৰতে এতিয়া নতুন চিন্তা আৰু দৃষ্টিভংগীৰে কাম কৰি আছে”
‘বন্দে ভাৰত ভাৰতৰ উৎসাহ আৰু উত্তেজনাৰ প্ৰতীক। ই আমাৰ দক্ষতা, আত্মবিশ্বাস আৰু সামৰ্থ্যক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে”
“তেওঁলোক ভোট বেংকৰ তুষ্টিকৰণত ব্যস্ত আছিল, আমি নাগৰিকৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ (সন্তুষ্টিকৰণ)”
“‘এক ষ্টেচন এক সামগ্ৰী’ৰ অধীনত চলি থকা ৬০০ বিপণী আৰু কম সময়ৰ ভিতৰতে এক লাখ ক্ৰয় সম্পূৰ্ণ”
“ভাৰতীয় ৰে’লৱেই দেশৰ সাধাৰণ পৰিয়ালৰ বাবে সুবিধাৰ সমাৰ্থক হৈ পৰিছে”
“আজি মধ্যপ্ৰদেশে ধাৰাবাহিক উন্নয়নৰ এক নতুন কাহিনী লিখিছে”
“এসময়ত ৰাজ্যখনক ‘বিমাৰু’ বুলি কোৱা উন্নয়নৰ প্ৰায়বোৰ পৰিমাপতে মধ্যপ্ৰদেশৰ প্ৰদৰ্শন প্ৰশংসনীয়”
“ভাৰতৰ দুখীয়া, ভাৰতৰ মধ্যবিত্ত শ্ৰেণী, ভাৰতৰ আদিবাসী, ভাৰতৰ দলিত-পিছপৰা, প্ৰতিজন ভাৰতীয় মোৰ সুৰক্ষা ঢাল হৈ পৰিছে”
01 APR 2023 5:11PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি মধ্যপ্ৰদেশৰ ভূপালৰ ৰাণী কমলাপতি ৰে’লৱে ষ্টেচনত ভূপাল-নতুন দিল্লীৰ মাজৰ বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ ৰে’লৰ পতাকা জোকাৰি শুভাৰম্ভ কৰে। সভাস্থলীত উপস্থিত হোৱাৰ লগে লগে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাণী কমলাপতি-নতুন দিল্লী বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ পৰিদৰ্শন কৰাৰ লগতে ৰে’লৰ শিশু আৰু কৰ্মচাৰীসকলৰ সৈতেও মত বিনিময় কৰে।
ইন্দোৰৰ এটা মন্দিৰত ৰাম নৱমীৰ সময়ত সংঘটিত শোকাৱহ দুৰ্ঘটনাক লৈ শোক প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁলোকৰ বিদেহী আত্মাৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনোৱাৰ লগতে তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ প্ৰতি সমবেদনা জ্ঞাপন কৰে। লগতে এই দুৰ্ঘটনাত আহতসকলৰ আশু আৰোগ্য কামনা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মধ্যপ্ৰদেশবাসীক প্ৰথমখন বন্দে ভাৰত ৰে’ল লাভ কৰাৰ বাবে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ কয় যে এই ৰে’লখনে দিল্লী আৰু ভূপালৰ মাজত যাতায়তৰ সময় হ্ৰাস কৰাৰ লগতে পেছাদাৰী আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে বহু সা-সুবিধাৰ সূচনা কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্মৰণ কৰে যে আজিৰ অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হোৱা ৰাণী কমলাপতি ষ্টেচনৰ সভাস্থলী উদ্বোধন কৰাৰো সৌভাগ্য হৈছিল তেওঁৰ। ভাৰতৰ অত্যাধুনিক বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ দিল্লীলৈ ফ্লেগ অফ কৰাৰ সুযোগ পোৱাৰ বাবেও তেওঁ কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ কয় যে আজি ভাৰতীয় ৰে’লৱেৰ ইতিহাসৰ অন্যতম বিৰল দৃষ্টান্ত যে এজন প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে দুবাৰকৈ একেটা ৰে’ল ষ্টেচন ভ্ৰমণ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে আজিৰ এই অনুষ্ঠানটো আধুনিক ভাৰতত সৃষ্টি হোৱা এক নতুন ব্যৱস্থা আৰু নতুন পৰম্পৰাৰ এক প্ৰধান উদাহৰণ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই উপলক্ষে একাংশ স্কুলীয়া ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ সৈতে মত বিনিময় কৰি ল’ৰা-ছোৱালীৰ মাজত ৰে’লখনক লৈ যি কৌতুহল আৰু উৎসাহ অনুভৱ কৰে সেই বিষয়ে আলোকপাত কৰে। ‘এক প্ৰকাৰে বন্দে ভাৰত ভাৰতৰ উৎসাহ আৰু উৎসাহৰ প্ৰতীক। ই আমাৰ দক্ষতা, আত্মবিশ্বাস আৰু সামৰ্থ্যক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে”, তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অঞ্চলটোৰ পৰ্যটনৰ বাবে এই ৰে’লখনৰ উপকাৰিতাৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে কাৰণ সাঁচি, ভীমবেটকা, ভোজপুৰ আৰু উদয়াগিৰি গুহাবোৰে অধিক পৰ্যটক লাভ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিব। ইয়াৰ দ্বাৰা কৰ্মসংস্থাপন, আয় আৰু স্বনিয়োজনৰ সুবিধাও উন্নত হ’ব।
একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতৰ নতুন চিন্তাধাৰা আৰু দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নাগৰিকৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ মূল্যত পূৰ্বৰ চৰকাৰে কৰা তুষ্টিকৰণৰ কথা সোঁৱৰাই দিয়ে। তেওঁ লগতে কয়, ‘তেওঁলোক ভোট বেংকৰ তুষ্টিকৰণত ব্যস্ত আছিল, আমি নাগৰিকৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ (সন্তুষ্টিকাৰণ)”। ভাৰতীয় ৰে’লৱে, সাধাৰণ পৰিয়াল পৰিবহণ বুলি কোৱা লোকসকলক প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰশ্ন কৰে যে ইয়াক পূৰ্বে কিয় উন্নীতকৰণ আৰু আধুনিকীকৰণ কৰা হোৱা নাছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিগত সময়ত চৰকাৰসমূহে স্বাধীনতাৰ পিছত ভাৰতে অধিগ্ৰহণ কৰা ইতিমধ্যে থকা ৰে’ল নেটৱৰ্কটো সহজেই উন্নীত কৰিব পাৰিলেহেঁতেন কিন্তু ন্যস্ত ৰাজনৈতিক স্বাৰ্থৰ বাবে ৰে’লৱেৰ উন্নয়ন বলিদান দিয়া হ’ল। স্বাধীনতাৰ কেইবা দশকৰ পিছতো উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহ ৰে’ল নেটৱৰ্কৰ সৈতে সংযোগ হোৱা নাছিল বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতীয় ৰে’লৱেক বিশ্বৰ শ্ৰেষ্ঠ ৰে’ল নেটৱৰ্ক হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে চৰকাৰে চেষ্টা কৰিছে। ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে ভাৰতীয় ৰে’লৱে লাভ কৰা নেতিবাচক প্ৰচাৰৰ ওপৰত পোহৰ পেলাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই বিস্তৃত ৰে’ল নেটৱৰ্কত হাজাৰ হাজাৰ মানৱবিহীন ৰে’ল গেটে মাৰাত্মক দুৰ্ঘটনা সংঘটিত কৰা বিষয়টো উল্লেখ কৰে। তেওঁ জনায় যে ব্ৰড গজ নেটৱৰ্ক আজি মানৱবিহীন ৰে’ল গেটৰ পৰা মুক্ত। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে ইয়াৰ পূৰ্বে ৰে’ল দুৰ্ঘটনাত প্ৰাণহানি আৰু সম্পত্তিৰ ক্ষতিসাধন কৰা বাতৰিবোৰ সাধাৰণ কথা আছিল যদিও ভাৰতীয় ৰে’লৱে আজি বহুত বেছি সুৰক্ষিত হৈ পৰিছে। তেওঁ মেড ইন ইণ্ডিয়া ‘কৱচ’ৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰি যাত্ৰীৰ নিৰাপত্তা সুদৃঢ় কৰাৰ বাবে আলোকপাত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সজোৰে কয় যে সুৰক্ষাৰ পন্থা কেৱল দুৰ্ঘটনাতে সীমাবদ্ধ নহয়, বৰঞ্চ যাত্ৰাৰ সময়ত যিকোনো জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ তৎক্ষণাত গুৰুত্ব দিয়া হয়, যিটো মহিলাসকলৰ বাবে অপৰিসীম উপকাৰ হয় বুলিও তেওঁ কয়। টিকটৰ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা, সময়োপযোগীতা আৰু ক’লা বজাৰ এই সকলোবোৰ প্ৰযুক্তি আৰু যাত্ৰীসকলৰ প্ৰতি চিন্তাৰ কৰি সমাধান কৰা হৈছে।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ‘এক ষ্টেচন এক সামগ্ৰী’ পদক্ষেপৰ জৰিয়তে ৰে’লৱে স্থানীয় কাৰিকৰৰ সামগ্ৰী এঠাইৰ পৰা আন ঠাইলৈ লৈ যোৱাৰ এক শক্তিশালী আহিলা হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। এই আঁচনিৰ অধীনত যাত্ৰীসকলে জিলাখনৰ স্থানীয় সামগ্ৰী যেনে হস্তশিল্প, শিল্প, বাচন-বৰ্তন, বস্ত্ৰশিল্প, পেইন্টিং ইত্যাদি খোদ ষ্টেচনতে ক্ৰয় কৰিব পাৰিব। ইতিমধ্যে দেশত প্ৰায় ৬০০টা বিপনী কাৰ্যক্ষম হৈ আছে আৰু এক লাখৰো অধিক ক্ৰয় কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “আজি ভাৰতীয় ৰে’লৱে দেশৰ সাধাৰণ পৰিয়ালৰ বাবে সুবিধাৰ সমাৰ্থক হৈ পৰিছে।” এই সন্দৰ্ভত তেওঁ ৰেলৱে ষ্টেচন আধুনিকীকৰণ, ৬০০০ ষ্টেচনত ৱাইফাইৰ সুবিধা আৰু ৯০০ ষ্টেচনত চিচিটিভিৰ দৰে উন্নীতকৰণৰ তালিকা প্ৰস্তুত কৰে। তেওঁ যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত বন্দে ভাৰতৰ জনপ্ৰিয়তা আৰু দেশৰ চুকে-কোণৰ পৰা বন্দে ভাৰতৰ ক্ৰমৱৰ্ধমান চাহিদাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এইবাৰৰ বাজেটত ৰে’লৱেৰ বাবে অভিলেখ পৰিমাণৰ ধন আবণ্টনৰ কথা উল্লেখ কৰে। “যেতিয়া ইচ্ছা থাকে, উদ্দেশ্য স্পষ্ট আৰু দৃঢ়তা সুদৃঢ় হয়, তেতিয়াই নতুন পথৰ উন্মেষ ঘটে”, তেওঁ কয়। শ্ৰী মোদীয়ে জনায় যে বিগত ৯ বছৰত ৰে’ল বাজেট অবিৰতভাৱে বৃদ্ধি কৰা হৈছিল আৰু মধ্যপ্ৰদেশে ৰে’ল সম্পৰ্কীয় বাজেটত ১৩,০০০ কোটি টকা আবণ্টন পাইছিল, যিটো ২০১৪ চনৰ আগৰ বছৰবোৰত গড়ে ৬০০ কোটি টকা আছিল।
ৰে’লৱেৰ আধুনিকীকৰণৰ উদাহৰণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ একাংশ অঞ্চলত প্ৰতি দুদিনৰ মূৰে মূৰে ৰে’ল নেটৱৰ্কৰ ১০০ শতাংশ বিদ্যুতীকৰণৰ কাম সাধন হৈ থকা বুলি আলোকপাত কৰে। তেওঁ জনায় যে ১০০ শতাংশ বিদ্যুৎ সংযোগ সাধন হোৱা ১১খন ৰাজ্যৰ ভিতৰত মধ্যপ্ৰদেশকো অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে ২০১৪ চনৰ পিছত বছৰি ৰে’লপথৰ গড় বিদ্যুতীকৰণ ৬০০ কিলোমিটাৰৰ পৰা ৬০০০ কিলোমিটাৰলৈ দহগুণ বৃদ্ধি পাইছে।
‘আজি মধ্যপ্ৰদেশে নিৰন্তৰ উন্নয়নৰ এক নতুন কাহিনী লিখিছে। কৃষিয়েই হওক বা উদ্যোগেই হওক, আজি মধ্যপ্ৰদেশৰ শক্তিয়ে ভাৰতৰ শক্তি সম্প্ৰসাৰণ কৰিছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে। তেওঁ পুনৰ কয় যে উন্নয়নৰ প্ৰায়বোৰ পৰিমাপতে মধ্যপ্ৰদেশৰ প্ৰদৰ্শন প্ৰশংসনীয়, যাক এসময়ত ৰাজ্যখনক ‘বিমাৰু’ বুলি কোৱা হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে আৱাস নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত মধ্যপ্ৰদেশ আগশাৰীৰ ৰাজ্যসমূহৰ ভিতৰত থকাৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে। তেওঁ লগতে কয় যে ৰাজ্যখনেও প্ৰতিটো ঘৰতে পানী যোগান ধৰাৰ ক্ষেত্ৰতো এক সুন্দৰ কাম কৰি আছে। তেওঁ লগতে ৰাজ্যৰ কৃষকসকলক স্পৰ্শ কৰি ঘেঁহুকে ধৰি বহু শস্যৰ উৎপাদনত নতুন অভিলেখ সৃষ্টি কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ ৰাজ্যখনৰ উদ্যোগসমূহৰ বিষয়েও স্পৰ্শ কৰি কয় যে ই অহৰহ নতুন মানদণ্ডৰ দিশে আগবাঢ়িছে, যাৰ ফলত যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে অন্তহীন সুযোগৰ সৃষ্টি হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ ভিতৰ-বাহিৰ উভয়ৰে পৰা তেওঁৰ ভাবমূৰ্তি কুৎসিত কৰাৰ একত্ৰিত প্ৰচেষ্টা সন্দৰ্ভত ৰাইজক সতৰ্ক কৰি দিয়ে। “ভাৰতৰ দৰিদ্ৰ, ভাৰতৰ মধ্যবিত্ত শ্ৰেণী, ভাৰতৰ জনজাতীয়, ভাৰতৰ দলিত-পিছপৰা, প্ৰতিজন ভাৰতীয় মোৰ সুৰক্ষা ঢাল হৈ পৰিছে”, তেওঁ জনসাধাৰণক দেশৰ উন্নয়নত মনোনিৱেশ কৰি থাকিবলৈ কয়। ‘উন্নত ভাৰতত মধ্যপ্ৰদেশৰ ভূমিকা আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰিব লাগিব। এই নতুন বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ এই সংকল্পৰ এটা অংশ”, এই মন্তব্যৰে তেওঁ ভাষণ সামৰে।
অনুষ্ঠানত মধ্যপ্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী মংগু ভাই পেটেল, মধ্য প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহান আৰু কেন্দ্ৰীয় ৰে’ল মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ উপস্থিত থাকে।

Prime Minister's Office
PM flags off Vande Bharat Express at Rani Kamlapati Station, Bhopal, Madhya Pradesh
Condoles loss of lives in Ram Navmi accident in Indore
“One of the rare instances in the history of Indian Railways that a Prime Minister has visited the same railway station twice in a very short period”
“India is now working with new thinking and approach”
“Vande Bharat is a symbol of India's enthusiasm and excitement. It represents our skills, confidence and capabilities”
“They were busy with appeasement (tushtikaran) of the vote bank, we are committed to satisfying the needs of the citizens (santushtikaran)”
“600 outlets operating under ‘One Station One Product’ and one lakh purchases made in a short time”
“Indian Railways is becoming synonymous with convenience for the common families of the country”
“Today, Madhya Pradesh is writing a new saga of continuous development”
“Performance of Madhya Pradesh is commendable in most of the parameters of development on which the state was once called ‘Bimaru’”
“India's poor, India's middle class, India's tribals, India's Dalit-backward, every Indian has become my protective shield”
01 APR 2023 5:11PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi flagged off the Vande Bharat Express train between Bhopal and New Delhi at Rani Kamlapati Railway Station in Bhopal, Madhya Pradesh today. Upon arriving at the venue, the Prime Minister carried out an inspection of the Rani Kamlapati - New Delhi Vande Bharat Express and also interacted with the children and crew of the train.
The Prime Minister began his address by expressing grief about the tragedy that occurred during Ram Navmi in a temple in Indore and paid tributes to the departed souls and empathized with their families. He also wished a speedy recovery to those recovering from injuries during this mishap.
The Prime Minister congratulated the people of Madhya Pradesh for getting their first Vande Bharat train. He said that the train will reduce the travel time between Delhi and Bhopal and will usher in many facilities and conveniences for the professionals and youth.
The Prime Minister recalled that he was fortunate enough to also inaugurate the venue for today’s organization, Rani Kamlapati Station. He also expressed gratitude for getting the opportunity to flag off India’s state-of-the-art Vande Bharat Express for Delhi. He pointed out that today is one of the rare instances in the history of Indian Railways that a Prime Minister has visited the same railway station twice in a very short period. The Prime Minister further added that today’s occasion is a prime example of a new order and new traditions being created in modern India.
The Prime Minister talked about his interaction with the school children on the occasion and underlined the sense of curiosity and excitement about the train in the children. “In a way, Vande Bharat is a symbol of India's enthusiasm and excitement. It represents our skills, confidence and capabilities”, he said.
The Prime Minister also highlighted the benefits of the train for tourism in the area as Sanchi, Bhimbetka, Bhojpur and Udayagiri caves will start getting more footfalls. This will also improve the opportunities for employment, income and self-employment.
Emphasizing the new thinking and approach of 21st-century India, the Prime Minister recalled the appeasement by the earlier government at the cost of meeting the needs of the citizens. “They were busy with appeasement (tushtikaran) of the vote bank, we are committed to satisfying the needs of the citizens (santushtikaran)”, he added. Calling Indian Railway, common family transport, the Prime Minister asked why it was not upgraded and modernized earlier.
The Prime Minister highlighted that the governments in the past could have easily upgraded the already existing rail network which India acquired after independence but the development of railways was sacrificed due to vested political interests. Even after decades of independence, the Prime Minister said, the Northeastern states had not been connected to the rail network. The Prime Minister remarked that the government has strived to make Indian Railways the best rail network in the world. Throwing light on the negative publicity that Indian Railways received before 2014, the Prime Minister addressed the issue of thousands of unmanned gates in this extensive rail network causing fatal accidents. He informed that the broad gauge network is free from unmanned gates today. He also noted that earlier, news related to train accidents causing loss of life and property was commonplace but the Indian Railways has become much more secure today. He highlighted the scope of Made in India 'Kavach’ is being expanded to strengthen the security of passengers.
The Prime Minister stressed that the approach to safety is not limited to just accidents but also that any emergency is immediately attended to during the journey, which is of immense benefit to the women, he said. Cleanliness, timeliness, and black marketing of tickets have all been addressed with technology and concern for the commuters.
Shri Modi said through the ‘One Station One Product’ initiative, Railways is emerging as a powerful tool for taking the products of local artisans from one place to the other. Under the scheme, commuters can buy local products of the district such as handicrafts, art, utensils, textiles, painting etc at the station itself. About 600 outlets are already operational in the country and more than one lakh purchases have been made.
The Prime Minister said that “Today, Indian Railways is becoming synonymous with convenience for the common families of the country.” He listed upgrades like railway station modernization, WiFi facilities on 6000 stations and CCTV on 900 stations in this regard. He highlighted the popularity of Vande Bharat among the youth and the growing demand for Vande Bharat from every corner of the country.
The Prime Minister mentioned the record allocation for railways in this year’s Budget. “When will is there, intentions are clear and determination is firm, new paths emerge”, he said. Shri Modi informed that, in the last 9 years, the rail budget was continuously increased and Madhya Pradesh got Rs 13, 000 crore allocated in the rail-related budget compared to the average of Rs 600 crores in years before 2014.
Giving an example of the modernization of railways, the Prime Minister highlighted the work of 100 percent electrification of the railway network is being achieved in some parts of the country every other day. He informed that Madhya Pradesh is also included in the 11 states where 100 percent electrification has been achieved. The Prime Minister highlighted that the average electrification of railway routes per year has increased tenfold from 600 kilometers to 6000 kilometers after 2014.
“Today, Madhya Pradesh is writing a new saga of continuous development. Be it agriculture or industry, today the strength of MP is expanding the strength of India”, the Prime Minister remarked. He reiterated that the performance of Madhya Pradesh is commendable in most of the parameters of development on which the state was once called ‘Bimaru’. The Prime Minister gave examples of Madhya Pradesh being among the leading states in building houses for the poor. He further added that the state is also doing a fine job in providing water to every household. He also touched upon the farmers of the state and mentioned that they are creating new records in the production of many crops including wheat. He also touched upon the industries in the state and said that it is continuously moving towards new standards, thereby creating endless opportunities for the youth.
The Prime Minister alerted the people about the concerted efforts to malign his image from both inside and outside the country. “India's poor, India's middle class, India's tribals, India's Dalit-backward, every Indian has become my protective shield”, he said, asking people to stay focused on the development of the country. “We have to further increase the role of Madhya Pradesh in developed India. This new Vande Bharat Express is a part of this resolution”, he concluded.
Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangu Bhai Patel, Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Shivraj Singh Chauhan and Union Minister for Railways, Shri Ashwini Vaishnaw were present on the occasion.
Background
Vande Bharat Express has redefined the passenger travel experience in the country. The new train being introduced between Rani Kamlapati Railway station, Bhopal and New Delhi railway station will be the 11th Vande Bharat service and 12th Vande Bharat train in the country. The indigenously designed Vande Bharat Express train set is equipped with state-of-the-art passenger amenities. It will provide a faster, more comfortable and more convenient travel experience for rail users, boost tourism and promote economic development in the region.