Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah attends the 84th Raising Day celebrations of the Central Reserve Police Force (CRPF) as Chief Guest at Jagdalpur, Chhattisgarh, today
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the security forces have achieved decisive victory against Left Wing Extremism for last 9 years by fighting a fierce battle
CRPF is organizing its Raising Day Parade for the first time in Chhattisgarh's Bastar, the epicentre of Left Wing Extremism, and it is a matter of pride for the entire nation
For internal security and peace in the country, the people have complete trust in CRPF Jawans, which is built by their courage and bravery
CRPF has played a very commendable role in restoring peace in Left Wing Extremism-affected areas, J&K and Northeast
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, there has been a sharp decline in violence in left-wing extremism affected areas, and, now development is reaching to the last person in these areas
The areas of Budha Pahad, Chakrabandha and Parasnath in Bihar and Jharkhand, which were strongholds of Left Wing Extremism for decades, have been freed now from LWE
CRPF has uprooted left wing extremism which had caused obstruction in the development of tribal areas
Incidents of Left Wing Extremism related violence have come down by 76% from the peak of 2010, casualties have also come down by about 78%
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, Government is committed to provide all facilities to security forces of the country and address their problems
Shri Amit Shah launches Prasar-Bharti’s news bulletin service in Bastar division in local Halbi language, congratulates All India Radio and Doordarshan for starting the first news bulletin in own language of tribal people
This will not only strengthen our local languages and dialects, but people living in this region will be able to get news of events happening world over and connect with the country and the world
25 MAR 2023 2:13PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Minister Shri Amit Shah attended the 84th Raising Day celebrations of the Central Reserve Police Force (CRPF) as the Chief Guest at Jagdalpur, Chhattisgarh, today. The Union Home Minister also took the salute of the parade on the occasion. Shri Amit Shah also inaugurated Prasar Bharati's news bulletin for the Bastar Division in the local language of Halbi.
In his address, Shri Amit Shah said that it is a matter of great joy for all of us as this day is being celebrated in Chhattisgarh for the first time after the establishment of CRPF and since the beginning of the problem of left wing extremism. He said that 763 CRPF personnel have made the supreme sacrifice during the drive to end Left Wing Extremism in Chhattisgarh. Today our fight against Left Wing Extremism is at a decisive stage, for which the martyred Jawans have made immense contribution.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that whether it is Jammu and Kashmir or bringing peace in the Northeast or fighting against Left Wing Extremism to bring development to the tribals, CRPF Jawans have displayed unparalleled valour and bravery in every field. He said that the golden history of CRPF in the field of internal security of the country has been marked by the spirit of bravery, valour and sacrifice of all the jawans. Shri Shah said that three development projects of CRPF worth Rs 174 crore have also been launched here today. He said that Akashvani has also started Prasar Bharati's weekly news bulletin in Halbi language from today. The Union Home Minister congratulated All India Radio and Doordarshan for starting the first news bulletin in tribal language in Chhattisgarh. He said that this will not only strengthen our local languages, but people living in this region will be able to get news of the world over and connect with the country and the world.
Shri Amit Shah said that today, there is also a program of flag-in of CRPF women motorcycle team. These 75 women Jawans along with 38 motorcycles have reached here today after completing a journey of 1848 kilometers which they started on 09th March, 2023. He said that the bravery of these women Jawans will help in disseminating the message of Nari Shakti in the entire country.
Union Home Minister said that CRPF was established on 27 July, 1939, but the force was given its modern form by the Iron Man and the country's first Home Minister Sardar Patel. He said that on December 28, 1949, Sardar Patel renamed it as the Central Reserve Police Force and on March 19, 1950, he gave the insignia to this force. Shri Shah said that the force, which started with a single battalion is the biggest CAPF in the country today, with 246 battalions, 4 Zonal Headquarters, 21 Sector Headquarters, 2 Operational Sector Headquarters, 17 Operational Ranges, 42 Administrative Ranges and over 3.25 lakh personnel.
Shri Amit Shah said that on October 21, 1959, while fighting the Chinese army at the Hot Spring in Ladakh, the CRPF Jawans showed indomitable courage and spirit of sacrifice and achieved martyrdom. To make their martyrdom immortal, the Nation decided to observe 21st October as Police Commemoration Day. He said that the Prime Minister Shri Narendra Modi has built the National Police Memorial at Chanakyapuri in New Delhi, where every year on 21st October, tribute is paid to the martyred police personnel. He said that on April 9, 1965, the CRPF bravely gave a befitting reply to the Pakistan Army at Sardar Post in the desert of Kutch and to mark the day, 09th April is observed as the Shaurya Diwas by the whole country.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the country's security forces have fought a decisive battle against Left Wing Extremism in the last 9 years and achieved huge success. He said that the CRPF has also been able to remove the obstructions in path of development, caused by the Left Wing Extremists. Shri Shah said that in all the problem areas, the CRPF, along with the local police and by encouraging them, created an impenetrable force and showcased its organizational ability.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the incidents of Left Wing Extremism related violence have come down by 76%, from the peak of 2010 and the loss of lives has also come down by about 78%. Apart from this, the CRPF has also formed a joint task force with the police of different states to stop the Left Wing Extremists from taking advantage of the interstate borders. He said that today the tri-junction of Budha Pahad, Chakarbanda and Parasnath has been freed from left wing extremism and brought into the mainstream of the country and all development works are being carried out there today. Shri Shah said that the security vacuum in Bihar and Jharkhand is about to end and this has been possible only because of the combined strength of the brave CRPF Jawans and the police forces. He said that to curb source of funding of Left Wing Extremists, the Government is taking strict action by registering cases by NIA and ED.
Shri Amit Shah said that the development works of the Government under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi are now reaching the last person in the Left Wing Extremism-affected areas, as well. He said that out of 70,000 km roads sanctioned for development, 11,000 km road has been completed, 2343 mobile towers have been installed, Eklavya School are being opened in Priority Areas, 1258 bank branches have been opened in just 5 years, 1348 ATMs have been opened, the work of opening 47 ITIs and 68 skill development centers under the skill development scheme has also been completed. He said that the pace of development is increasing in this area due to the joint efforts of the government under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, CRPF and local police.
The Union Home Minister said that government led by Prime Minister Shri Narendra Modi has taken several steps for the welfare of CRPF Jawans. 400 local youths have been recruited in the Chhattisgarh Bastaria Battalion, roads have been built in the Left Wing Extremism-affected area and CRPF has also contributed in making 398 big and small bridges. He said that CRPF also contributed in making Har Ghar Tiranga Abhiyan a success by hoisting more than 25 lakh tricolors. He said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, a lot of focus has been given to the modernization of CRPF. He said that 14 projects have been completed in 2022-23 alone. 4309 crore rupees have been spent on CRPF for providing trauma centre in Jagdalpur and basic facilities in battalions. To increase the housing satisfaction ratio, about 11,000 houses have been constructed and work is going on to construct 28,500 more houses for CAPFs. Under the Prime Minister's Scholarship Scheme, every month, Rs. 3000 to girls and Rs. 2500 to boys are also being provided.
Shri Amit Shah told the CRPF Jawans that the government led by Prime Minister Shri Narendra Modi, is standing with them in providing them every facility and addressing their problems. He expressed confidence that while further strengthening glorious history of 84 years of CRPF, the force will continue to serve Maa Bharati with dedication till the complete elimination of Left Wing Extremism is achieved.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଛତିଶଗଡର ଜଗଦଲପୁର ଠାରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରିଜର୍ଭ ପୁଲିସ୍ ବଳ (ସିଆରପିଏଫ୍‌)ର ୮୪ ତମ ସ୍ଥାପନା ଦିବସ ଉତ୍ସବରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବରେ ଯୋଗ ଦେଲେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ଗତ ୯ ବର୍ଷ ଧରି ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ ବିରୋଧରେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଲଢ଼ି ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ବିଜୟ ହାସଲ କରିଛି
ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦୀର କେନ୍ଦ୍ରସ୍ଥଳ ଛତିଶଗଡର ବସ୍ତର ଠାରେ ସିଆରପିଏଫ୍ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏହାର ସ୍ଥାପନା ଦିବସ ପ୍ୟାରେଡ ଆୟୋଜନ କରୁଛି ଏବଂ ଏହା ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ ଅଟେ
ଦେଶରେ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ସିଆରପିଏଫ୍ ଯବାନ ମାନଙ୍କ ଉପରେ ଲୋକ ମାନଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି, ଯାହା ସେମାନଙ୍କର ସାହସ ଏବଂ ବୀରତ୍ୱ ଯୋଗୁଁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି
ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳ, ଜାମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀର ଏବଂ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଅଂଚଳରେ ଶାନ୍ତି ଫେରାଇ ଆଣିବାରେ ସିଆରପିଏଫ୍ ବହୁତ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ହିଂସାର ପରିମାଣ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକାଶ ବର୍ତ୍ତମାନ ଶେଷ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିଛି
ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦର ଗଡ଼ ଥିବା ବିହାର ଏବଂ ଝାଡଖଣ୍ଡର ବୁଢ଼ା ପାହାଡ, ଚକରବନ୍ଧ ଏବଂ ପାରଶନାଥ ଅଞ୍ଚଳକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଲ୍‌ଡବ୍ଲ୍ୟୁଇରୁ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି
ସିଆର୍‌ପିଏଫ୍ ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦକୁ ହଟାଇ ଦେଇଛି ଯାହା ଜନଜାତୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକାଶ ମାର୍ଗରେ ବ
25 MAR 2023 2:13PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଛତିଶଗଡର ଜଗଦଲପୁର ଠାରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରିଜର୍ଭ ପୋଲିସ ବଳ (ସିଆର୍‌ପିଏଫ୍‌) ର ୮୪ ତମ ସ୍ଥାପନା ଦିବସ ଉତ୍ସବରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ପ୍ୟାରେଡର ଅଭିବାଦନ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷା ହାଲବିରେ ବସ୍ତର ଡିଭିଜନ ପାଇଁ ପ୍ରସାର ଭାରତୀର ସମ୍ବାଦ ବୁଲେଟିନ୍ ପ୍ରସାରଣକୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଛତିଶଗଡ ଠାରେ ସିଆର୍‌ପିଏଫ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବା ପରେ ଏବଂ ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ ସମସ୍ୟା ଆରମ୍ଭ ହେବା ପର ଠାରୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏହି ଦିନ ପାଳନ କରାଯାଉଥିବାରୁ ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ଖୁସିର ବିଷୟ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଛତିଶଗଡରେ ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦକୁ ଶେଷ କରିବା ପାଇଁ ଅଭିଯାନ ସମୟରେ ୭୬୩ ସିଆର୍‌ପିଏଫ୍ କର୍ମଚାରୀ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବଳିଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଆଜି ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ ବିରୋଧରେ ଆମର ସଂଗ୍ରାମ ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଅଛି, ଯେଉଁଥି ପାଇଁ ସହିଦ ଯବାନମାନେ ଅତୁଳନୀୟ ଅବଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀର ହେଉ କିମ୍ବା ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଂଚଳରେ ଶାନ୍ତି ଫେରାଇ ଆଣିବା ପାଇଁ ହେଉ କିମ୍ବା ଆଦିବାସୀ ମାନଙ୍କର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼ିବା ହେଉ, ସିଆର୍‌ପିଏଫ୍ ଯବାନମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅତୁଳନୀୟ ବୀରତ୍ୱ ଏବଂ ସାହସିକତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଦେଶର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସିଆର୍‌ପିଏଫ୍‌ର ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣିମ ଇତିହାସ ସମସ୍ତ ଯବାନ ମାନଙ୍କର ସାହସିକତା, ବୀରତ୍ୱ ଏବଂ ବଳିଦାନର ଭାବନା ଦ୍ୱାରା ଚିହ୍ନିତ ହୋଇଛି । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଏଠାରେ ସିଆର୍‌ପିଏଫ୍‌ର ୧୭୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ତିନୋଟି ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆକାଶବାଣୀ ଆଜି ଠାରୁ ହାଲବି ଭାଷାରେ ପ୍ରସାର ଭାରତୀର ସାପ୍ତାହିକ ଖବର ବୁଲେଟିନ୍ ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଛତିଶଗଡ ଠାରେ ଆଦିବାସୀ ଭାଷାରେ ପ୍ରଥମ ସମ୍ବାଦ ବୁଲେଟିନ୍ ଆରମ୍ଭ କରିଥିବାରୁ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଅଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ରେଡିଓ ଏବଂ ଦୂରଦର୍ଶନକୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା କେବଳ ଆମର ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାକୁ ମଜବୁତ କରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ଏହି ଅଂଚଳରେ ବାସ କରୁଥିବା ଲୋକମାନେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଖବର ପାଇପାରିବେ ଏବଂ ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇପାରିବେ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ସିଆର୍‌ପିଏଫ୍ ମହିଳା ମୋଟରସାଇକେଲ ଦଳକୁ ସବୁଜ ପତାକା ଦେଖାଇବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଏହି ୭୫ ଜଣ ମହିଳା ଯବାନ ୩୮ଟି ମୋଟର ସାଇକେଲରେ ୧୮୪୮ କିଲୋମିଟର ଯାତ୍ରା ଶେଷ କରିବା ପରେ ଆଜି ଏଠାରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଏହି ଯାତ୍ରା ୯ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩ ରେ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ମହିଳା ଯବାନ ମାନଙ୍କର ସାହସିକତା ସାରା ଦେଶରେ ନାରୀ ଶକ୍ତିର ବାର୍ତ୍ତା ବିସ୍ତାର କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ୨୭ ଜୁଲାଇ, ୧୯୩୯ ରେ ସିଆର୍‌ପିଏଫ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏହି ବଳକୁ ଲୌହ ମାନବ ତଥା ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ ଆଧୁନିକ ରୂପ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୧୯୪୯ ମସିହା ଡିସେମ୍ବର ୨୮ ତାରିଖରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ ଏହାର ନାମ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରିଜର୍ଭ ପୋଲିସ ବଳ ରଖିଥିଲେ ଏବଂ ୧୯୫୦ ମସିହା ମାର୍ଚ୍ଚ ୧୯ ତାରିଖରେ ସେ ଏହି ଫୋର୍ସକୁ ସଙ୍କେତ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୋଟିଏ ବାଟାଲିୟନରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏହି ବାହିନୀ ଆଜି ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ବଡ ସିଆର୍‌ପିଏଫ୍ ଅଟେ, ଏଥିରେ ୨୪୬ ବାଟାଲିୟନ, ୪ ଟି ଜୋନାଲ ମୁଖ୍ୟାଳୟ, ୨୧ ସେକ୍ଟର ମୁଖ୍ୟାଳୟ, ୨ ଅପରେସନ୍ ସେକ୍ଟର ମୁଖ୍ୟାଳୟ, ୧୭ ଅପରେସନ୍ ରେଞ୍ଜ, ୪୨ ଟି ପ୍ରଶାସନିକ ରେଞ୍ଜ ଏବଂ ୩.୨୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କର୍ମଚାରୀ ଅଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୧୯୫୯ ମସିହା ଅକ୍ଟୋବର ୨୧ ତାରିଖରେ ଲଦାଖର ହଟ୍ ସ୍ପ୍ରିଙ୍ଗରେ ଚାଇନା ସେନା ସହିତ ଲଢ଼ୁଥିବାବେଳେ ସିଆର୍‌ପିଏଫ୍ ଯବାନମାନେ ଅଦମ୍ୟ ସାହସ ଏବଂ ବଳିଦାନର ଭାବନା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସହିଦ ହୋଇ ଯାଇଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରାଣବଳିକୁ ଅମର କରିବା ପାଇଁ ଦେଶ ୨୧ ଅକ୍ଟୋବରକୁ ପୁଲିସ୍ ସ୍ମୃତି ଦିବସ ଭାବରେ ପାଳନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଚାଣକ୍ୟପୁରୀ ଠାରେ ଜାତୀୟ ପୁଲିସ ସ୍ମାରକୀ ନିର୍ମାଣ କରାଇଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୨୧ ଅକ୍ଟୋବରରେ ସହିଦ ପୁଲିସ କର୍ମଚାରୀ ମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରାଯାଏ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୧୯୬୫ ମସିହା ଏପ୍ରିଲ ୯ ତାରିଖରେ, ସିଆର୍‌ପିଏଫ୍ ସାହସର ସହିତ କଚ୍ଛ ମରୁଭୂମିରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ପୋଷ୍ଟ ଠାରେ ପାକିସ୍ତାନୀ ସେନାକୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଉତ୍ତର ଦେଇଥିଲା ଏବଂ ଏହି ଦିବସକୁ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ୯ ଏପ୍ରିଲକୁ ସାରା ଦେଶରେ ଶୌର୍ଯ୍ୟ ଦିବସ ଭାବରେ ପାଳନ କରାଯାଇଥାଏ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ ବିରୋଧରେ ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଯୁଦ୍ଧ କରିଛି ଏବଂ ବିପୁଳ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦୀ ମାନଙ୍କ ଯୋଗୁଁ ବିକାଶର ମାର୍ଗରେ ଦେଖା ଦେଇଥିବା ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ହଟାଇବାରେ ସିଆର୍‌ପିଏଫ୍ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛି । ଶ୍ରୀ ଶାହ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସମସ୍ତ ସମସ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ର ଗୁଡିକରେ ସିଆର୍‌ପିଏଫ୍ ସ୍ଥାନୀୟ ପୁଲିସ ସହିତ ମିଶି ସେମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରି ଏକ ଅତୁଳଣୀୟ ଶକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରି ଏହାର ସାଂଗଠନିକ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲା ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ ସହ ଜଡିତ ହିଂସା ଘଟଣା ୨୦୧୦ ମସିହାରେ ଚରମ ସୀମାରେ ପହଂଚିଥିବା ବେଳେ ତାହା ୭୬% ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଏବଂ ଜୀବନ ହାନି ମଧ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୭୮% ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦୀ ମାନଙ୍କୁ ଆନ୍ତଃ ରାଜ୍ୟ ସୀମାର ଫାଇଦା ଉଠେଇବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲଗାଇବା ପାଇଁ ସିଆର୍‌ପିଏଫ୍ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ପୁଲିସ୍ ସହିତ ମିଳିତ ଟାସ୍କଫୋର୍ସ ମଧ୍ୟ ଗଠନ କରିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ବୁଢ଼ା ପାହାଡ, ଚକରବନ୍ଧ ଏବଂ ପାଶ୍ୱର୍ନାଥ ଟ୍ରାଇ ଜଙ୍କସନକୁ ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦରୁ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇ ଦେଶର ମୁଖ୍ୟ ସ୍ରୋତକୁ ଅଣାଯାଇଛି ଏବଂ ଆଜି ସେଠାରେ ସମସ୍ତ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିହାର ଏବଂ ଝାଡଖଣ୍ଡରେ ସୁରକ୍ଷା ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ଶେଷ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ଏହା କେବଳ ସାହସୀ ସିଆର୍‌ପିଏଫ୍ ଯବାନ ଏବଂ ପୁଲିସ ବାହିନୀର ମିଳିତ ଶକ୍ତି ହେତୁ ସମ୍ଭବ ହୋଇ ପାରିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦୀଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ଉତ୍ସକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ସରକାର ଏନଆଇଏ ଏବଂ ଇଡି ଦ୍ୱାରା ମାମଲା ପଞ୍ଜିକରଣ କରି କଡା କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସରକାରଙ୍କ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ବର୍ତ୍ତମାନ ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳର ଶେଷ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚି ପାରୁଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିକାଶ ପାଇଁ ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଥିବା ୭୦,୦୦୦ କିଲୋମିଟର ରାସ୍ତା ମଧ୍ୟରୁ ୧୧,୦୦୦ କିଲୋମିଟର ରାସ୍ତା କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତ ହୋଇସାରିଛି , ୨୩୪୩ ଟି ମୋବାଇଲ୍ ଟାୱାର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି, ପ୍ରାଥମିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକଲବ୍ୟ ସ୍କୁଲ ଖୋଲା ଯାଉଛି, ମାତ୍ର ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୨୫୮ ଟି ବ୍ୟାଙ୍କ ଶାଖା ଖୋଲାଯାଇଛି, ୧୩୪୮ଟି ଏଟିଏମ୍ ଖୋଲା ଯାଇଛି, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୪୭ ଟି ଆଇଟିଆଇ ଏବଂ ୬୮ ଟି ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ, ସିଆର୍‌ପିଏଫ୍ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ପୁଲିସର ନେତୃତ୍ୱରେ ସରକାରଙ୍କ ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁଁ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକାଶର ଗତି ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସରକାର ସିଆର୍‌ପିଏଫ୍ ଯବାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି । ଛତିଶଗଡ ବସ୍ତରିଆ ବାଟାଲିୟନରେ ୪୦୦ ସ୍ଥାନୀୟ ଯୁବକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଆଯାଇଛି, ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୩୯୮ ଟି ବଡ଼ ଏବଂ ଛୋଟ ସେତୁ ନିର୍ମାଣରେ ସିଆର୍‌ପିଏଫ୍ ମଧ୍ୟ ସହଯୋଗ କରିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ତିରଙ୍ଗା ଉତ୍ତୋଳନ କରି ହର ଘର ତିରଙ୍ଗା ଅଭିଯାନଙ୍କୁ ସଫଳତା ଦେବାରେ ସିଆର୍‌ପିଏଫ୍ ମଧ୍ୟ ସହଯୋଗ କରିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସିଆର୍‌ପିଏଫ୍‌ର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଉପରେ ଅନେକ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ କେବଳ ୨୦୨୨ - ୨୩ ମସିହାରେ ୧୪ ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ଶେଷ ହୋଇଛି । ଜଗଦଲପୁର ଠାରେ ଟ୍ରମା କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ବାଟାଲିୟନରେ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ସିଆର୍‌ପିଏଫ୍ ନିମନ୍ତେ ୪୩୦୯ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି । ଗୃହ ସନ୍ତୁଷ୍ଟି ଅନୁପାତ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପ୍ରାୟ ୧୧,୦୦୦ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସିଆର୍‌ପିଏଫ୍ ପାଇଁ ୨୮,୫୦୦ ଅଧିକ ଘର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରତି ମାସରେ ଝିଅ ମାନଙ୍କୁ ୩୦୦୦ ଟଙ୍କା ଏବଂ ପୁଅ ମାନଙ୍କୁ ୨୫୦୦ ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା ସିଆର୍‌ପିଏଫ୍ ଯବାନ ମାନଙ୍କୁ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି । ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସିଆର୍‌ପିଏଫ୍‌ର ୮୪ ବର୍ଷର ଗୌରବମୟ ଇତିହାସକୁ ଆହୁରି ଦୃଢ଼ କରୁଥିବାବେଳେ ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣରୂପେ ବିଲୋପ ନହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଶକ୍ତି ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହୋଇ ମାଆ ଭାରତୀଙ୍କ ସେବା ଜାରି ରଖିବ ।