Prime Minister's Office
PM chairs a high-level meeting to review status & preparedness of public health response to Covid-19 & Influenza
PM advises precaution and maintenance of vigil
PM emphasises the need to enhance lab surveillance & testing of all Severe Acute Respiratory Illness (SARI) cases & ramp up genome sequencing
Mock Drills to be organized again in hospitals to ensure preparedness
PM advises following respiratory hygiene & adherence to Covid appropriate behavior
22 MAR 2023 7:17PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today chaired a high-level meeting to assess the Covid-19 & Influenza situation in the country in terms of preparedness of health infrastructure & logistics, status of the vaccination campaign, emergence of new Covid-19 variants & Influenza types and their public health implications for the country. This high-level review meeting comes in the backdrop of a spike in Influenza cases in the country & rise of Covid-19 cases in the past 2 weeks.
A comprehensive presentation was made covering the global Covid-19 situation including the rising cases in India by Secretary, Health, MoHFW. The Prime Minister was briefed that India has been witnessing a slight rise in new cases with average daily cases reported as 888 and weekly positivity reported as 0.98% in the week ending 22nd Mar, 2023. However, 1.08 lakh daily average cases have been reported globally during the same week.
The action taken on the directions given by Prime Minister during the last Covid-19 review held on 22nd Dec 2022 were also briefed. He was informed that availability and prices of 20 main Covid Drugs, 12 other drugs, 8 buffer drugs and 1 influenza drug is being monitored. A mock drill was also conducted on 27th December 2022 in 22,000 hospitals, and many remedial measures taken by hospitals thereafter.
The Prime Minister was apprised on the Influenza situation in the country particularly with respect to higher number of cases of H1N1 and H3N2 being noted in last few months.
Prime Minister directed officials to enhance Whole Genome Sequencing of Positive Samples with the designated INSACOG Genome Sequencing Laboratories. This will support tracking of newer variants, if any, and timely response.
PM emphasized Covid appropriate behaviour including wearing of masks in hospital premises by both patients, health professionals and health workers. He also stressed that wearing of masks is advisable when senior citizens and those with co-morbidities visit crowded areas.
He directed that effective monitoring of IRI/SARI cases, and testing for Influenza, SARS-CoV-2 and Adenovirus be followed up with States. Further, Prime Minister stressed the need to ensure availability of required Drugs & Logistics for Influenza & Covid-19 across Health Facilities along with availability of sufficient beds & health human resources.
He highlighted that Covid-19 pandemic is far from over and there is a need to monitor the status across the country on regular basis. Prime Minister advised to continue focusing on 5-fold strategy of Test-Track-Treat-Vaccination & Covid Appropriate Behaviour, enhance Lab Surveillance & testing of all Severe Acute Respiratory Illness (SARI) cases. Mock drills should be conducted regularly to ensure that our hospitals are ready for all exigencies.
Prime Minister exhorted community to follow respiratory hygiene & to adhere to Covid appropriate behavior in crowded public places.
The meeting was attended by Shri PK Mishra, Principal Secretary to PM, Dr. V K Paul, Member (Health) NITI Aayog; Shri. Rajiv Gauba, Cabinet Secretary; Secretary, Health & Family Welfare; Secretary, Pharmaceuticals and Secretary, Biotechnology; DG, ICMR, Shri Amit Khare, Advisor, PMO along with other senior officials.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ক’ভিড-১৯ আৰু ইনফ্লুৱেঞ্জাৰ প্ৰতি জনস্বাস্থ্য সঁহাৰিৰ স্থিতি আৰু প্ৰস্তুতি পৰ্যালোচনা কৰিবলৈ এখন উচ্চ-পৰ্যায়ৰ বৈঠকত সভাপতিত্ব কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সাৱধানতা অৱলম্বন আৰু সতৰ্কতা বৰ্তাই ৰখাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলো গুৰুতৰ তীব্ৰ শ্বাসতন্ত্ৰৰ ৰোগৰ পৰীক্ষা আৰু পৰীক্ষা বৃদ্ধি কৰা আৰু জিনম অনুক্ৰম বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে
প্ৰস্তুতি নিশ্চিত কৰিবলৈ চিকিৎসালয়ত পুনৰ মক ড্ৰিল আয়োজন কৰা প্ৰয়োজন
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শ্বাস-প্ৰশ্বাসৰ পৰিচ্ছন্নতা অনুসৰণ কৰা আৰু ক’ভিডৰ উপযুক্ত আচৰণ পালন কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে
22 MAR 2023 7:17PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি আৰু লজিষ্টিকৰ প্ৰস্তুতি, টীকাকৰণ অভিযানৰ স্থিতি, নতুন ক’ভিড-১৯ প্ৰকাৰৰ উদ্ভৱ আৰু দেশৰ বাবে তেওঁলোকৰ ৰাজহুৱা স্বাস্থ্যৰ প্ৰভাৱৰ ক্ষেত্ৰত দেশৰ ক’ভিড-১৯ আৰু ইনফ্লুৱেঞ্জাৰ পৰিস্থিতি মূল্যায়নৰ বাবে এক উচ্চ পৰ্যায়ৰ বৈঠকত সভাপতিত্ব কৰে। এই উচ্চ-পৰ্যায়ৰ পৰ্যালোচনা বৈঠকখন দেশত ইনফ্লুৱেঞ্জাৰ ঘটনাবৃদ্ধি আৰু যোৱা ২ সপ্তাহত ক’ভিড-১৯ ৰোগীৰ বৃদ্ধিৰ পটভূমিত বৃদ্ধি পাইছে।
বিশ্বব্যাপী ক’ভিড-১৯ পৰিস্থিতিক সামৰি এক বিস্তৃত উপস্থাপন কৰা হৈছিল, যাৰ ভিতৰত আছে স্বাস্থ্য সচিব, এমঅ’এইচএফডব্লিউ-ৰ দ্বাৰা ভাৰতত বৰ্ধিত ঘটনা। প্ৰধানমন্ত্ৰীক অৱগত কৰা হয় যে ভাৰতত দৈনিক গড় ঘটনা ৮৮৮ আৰু ২২ মাৰ্চ, ২০২৩ ত সমাপ্ত হোৱা সপ্তাহত সাপ্তাহিক ইতিবাচকতা ০.৯৮% বুলি জনোৱা হৈছে। অৱশ্যে, একে সপ্তাহতে বিশ্বব্যাপী দৈনিক ১.০৮ লাখ গড় ঘটনা প্ৰতিবেদিত হৈছে।
২০২২ চনৰ ২২ ডিচেম্বৰত অনুষ্ঠিত অন্তিম ক’ভিড-১৯ পৰ্যালোচনাৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া নিৰ্দেশনাৰ ওপৰত লোৱা পদক্ষেপৰ বিষয়েও অৱগত কৰা হয়। তেওঁক জনোৱা হৈছিল যে ২০ টা মুখ্য ক’ভিড ঔষধ, ১২ টা অন্যান্য ঔষধ, ৮ টা বাফাৰ ঔষধ আৰু ১ টা ইনফ্লুৱেঞ্জা ঔষধৰ উপলব্ধতা আৰু মূল্য নিৰীক্ষণ কৰা হৈছে। ২৭ ডিচেম্বৰ ২০২২ তাৰিখে ২২,০০০ চিকিৎসালয়ত এটা মক ড্ৰিল কৰা হৈছিল, আৰু তাৰ পিছত চিকিৎসালয়বোৰে বহুতো প্ৰতিকাৰমূলক ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীক দেশৰ ইনফ্লুৱেঞ্জা পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে অৱগত কৰা হৈছিল, বিশেষকৈ যোৱা কেইমাহমানত এইচ১এন১ আৰু এইচ৩এন২ৰ অধিক সংখ্যক ঘটনা উল্লেখ কৰাৰ সন্দৰ্ভত।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিষয়াসকলক নিৰ্ধাৰিত আইএনএছএচিঅ' জিনোম চিকুৱেঞ্চিং লেবৰেটৰীৰ সৈতে ধনাত্মক নমুনাৰ সম্পূৰ্ণ জিনোম অনুক্ৰম বৃদ্ধি কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে। ই নতুন প্ৰকাৰৰ ট্ৰেকিং সমৰ্থন কৰিব, যদি থাকে, আৰু সময়মতে সঁহাৰি প্ৰদান কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰোগী, স্বাস্থ্য পেছাদাৰী আৰু স্বাস্থ্য কৰ্মী দুয়োৰে দ্বাৰা চিকিৎসালয়ৰ চৌহদত মাস্ক পিন্ধাকে ধৰি ক’ভিডৰ উপযুক্ত আচৰণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ লগতে জোৰ দি কয় যে যেতিয়া জ্যেষ্ঠ নাগৰিক আৰু সহ-ৰোগথকা সকলে জনবহুল এলেকালৈ যায় তেতিয়া মাস্ক পিন্ধা উচিত।
তেওঁ আইআৰআই/এছএআৰআই কেছৰ কাৰ্যকৰী নিৰীক্ষণ আৰু ইনফ্লুৱেঞ্জা, এছএআৰএছ-চিঅ'ভি-২ আৰু এডেনোভাইৰাছৰ পৰীক্ষা ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে অনুসৰণ কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে। লগতে, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পৰ্যাপ্ত বিচনা আৰু স্বাস্থ্য মানৱ সম্পদৰ উপলব্ধতাৰ লগতে স্বাস্থ্য সুবিধাসমূহত ইনফ্লুৱেঞ্জা আৰু ক’ভিড-১৯ৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় ঔষধ আৰু লজিষ্টিকৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ক’ভিড-১৯ মহামাৰী এতিয়াও শেষ হোৱা নাই আৰু নিয়মীয়াকৈ সমগ্ৰ দেশতে স্থিতি নিৰীক্ষণ কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পৰীক্ষা-ট্ৰেক-ট্ৰিট-টীকাকৰণ আৰু ক’ভিড উপযুক্ত আচৰণৰ ৫-গুণ ৰণনীতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া অব্যাহত ৰাখিবলৈ, পৰীক্ষাগাৰৰ নিৰীক্ষণ বৃদ্ধি কৰিবলৈ আৰু সকলো গুৰুতৰ তীব্ৰ শ্বাস-প্ৰশ্বাসজনিত ৰোগৰ পৰীক্ষা অব্যাহত ৰাখিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে। আমাৰ চিকিৎসালয়সমূহ যাতে সকলো ধৰণৰ আৱশ্যকতাৰ বাবে সাজু হয় তাৰ বাবে নিয়মীয়াকৈ মক ড্ৰিল অনুষ্ঠিত কৰিব লাগে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সম্প্ৰদায়ক শ্বাস-প্ৰশ্বাসৰ পৰিচ্ছন্নতা অনুসৰণ কৰিবলৈ আৰু জনবহুল ৰাজহুৱা স্থানত ক’ভিডৰ উপযুক্ত আচৰণ পালন কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
বৈঠকত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰধান সচিব শ্ৰী পি কে মিশ্ৰ, নিটি আয়োগৰ সদস্য (স্বাস্থ্য) ড০ ভি কে পল উপস্থিত থাকে; তাৰোপৰি শ্ৰী ৰাজীৱ গৌবা, কেবিনেট সচিব; সচিব, স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ; ফাৰ্মাচিউটিকেল আৰু জৈৱ প্ৰযুক্তি সচিব; ডিজি, আইচিএমআৰ, শ্ৰী অমিত খাৰে, পিএমঅ'ৰ উপদেষ্টা আৰু অন্যান্য জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলো উপস্থিত থাকে।