Ministry of Women and Child Development
5th Poshan Pakhwada celebrations begin tomorrow
Theme: "Nutrition for All: Together Towards a Healthy India"
Focus of Poshan Pakhwada will be to popularise ‘Shree Anna’- the mother of all grains, as a valuable asset to address malnutrition
Activities during Poshan Pakhwada from 20th March to 3rd April 2023 to focus on promotion and popularization of Shree Anna, Celebration of Swasth Balak Spardha and Popularizing Saksham Anganwadis
Ministry of Women and Child Development aims to raise awareness about importance of nutrition and promote healthy eating habits through Jan Andolan and Jan Bhagidari during Poshan Pakhwada
19 MAR 2023 9:16AM by PIB Delhi
The Ministry of Women and Child Development will celebrate the fifth Poshan Pakhwada from 20th March to 3rd April 2023 with various activities nationwide. The Pakhwada aims to raise awareness about the importance of nutrition and promote healthy eating habits through Jan Andolan and Jan Bhagidari.
Poshan Abhiyaan, launched by Prime Minister Shri Narendra Modi on 8th March 2018, has been instrumental in ensuring people’s participation and bringing the discourse on nutrition to the forefront. Poshan Abhiyan was launched with the aim to improve nutritional outcomes in a holistic manner. Behavioral change at individual and community level is an important component to achieve the desired goals of a Kuposhan-mukt Bharat.
Every year, Poshan Pakhwada is celebrated in the month of March for 15 days. Similarly, the month of September is celebrated as Rashtriya Poshan Maah, across the country. The Poshan Maah and Pakhwada celebrated so far have witnessed wide participation and enthusiasm from all States/UTs, frontline functionaries, converging Ministries as well as public at large. Close to 2.96 crore activities were held across the country in the last Poshan Pakhwada 2022
The theme of this year’s Poshan Pakhwada 2023 is "Nutrition for All: Together Towards a Healthy India". With the declaration of 2023 as the International Year of Millets, this year the focus of Poshan Pakhwada will be to popularise Shree Anna’- the mother of all grains, as a valuable asset to address malnutrition.
The activities during the Poshan Pakhwada will focus, inter alia, on the following key themes:
1. Promotion and popularization of Shree Anna / Millets for nutritional- well-being through organization of drives to link Millet-based foods with supplementary nutrition, Home visits, Diet consultation camps, etc.
2. Celebration of Swasth Balak Spardha: Celebrate and recognize the ‘Swasth Balak’ or Healthy Child as per defined criteria by generating a healthy spirit of competition for good nutrition good health and well being
3. Popularize Saksham Anganwadis: Campaigns will be organized to increase awareness and popularise Saksham Anganwadis with upgraded infrastructure and facilities as centers of improved nutrition delivery and early childhood care and education..
The Ministry of Women & Child Development will be the nodal Ministry for coordinating activities during the Poshan Pakhwada. In the State/UT, Department of Women & Child Development /Social Welfare Department will be the nodal department for Poshan Pakhwada.

নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
৫শুবা পোশন পখৱান থৌরম পাংথোকপা হয়েংদগী হৌরগনি
থীম: “ন্যুত্রিসন ফোর ওল: তুগেদর তুৱার্দস এ হেল্দী ইন্দিয়া”
পোশন পখৱারাগী পুক্নিং চিংশিনফম অসি মালন্যুত্রিসন লৈহন্দনবগীদমক ভেল্যুএবল এসেৎ অমা ওইনা ‘শ্রী অন্ন’ – হৱাই চেংৱাই পুম্নমক্কী হৌরকফমবু মীয়াম্না পাম্নহনবনি
মার্চ ২০দগী এপ্রিল ৩, ২০২৩ ফাওবা পোশন পখৱারাগী মনুংদা পাংথোক্কদবা থৌরমশিংদা শ্রী অন্নগী প্রমোসন অমসুং পোপুলরাইজেসন, স্বস্থ বালক স্পর্ধা থৌরম পাংথোকপা অমসুং সক্সম আঙ্গনৱাদীশিংবু মীয়াম্না পাম্নহনবদা পুক্নিং চিংশিনবনি
ৱুমেন এন্দ চাইল্দ দিবলপমেন্ত মন্ত্রালয়না পোশন পখৱারা মনুংদা জন অন্দলোন অমসুং জন ভাগিদারিগী খুত্থাংদা ন্যুত্রিসনগী মরুওইবশিংগী মতাংদা এৱারনেস হেনগৎহনবা অমসুং হকচাং ফবা চাবগী হৈনবী প্রমোত তৌবগী পান্দম থম্লি
19 MAR 2023 9:16AM by PIB Imphal
ৱুমেন এন্দ চাইল্দ দিবলপমেন্ত মন্ত্রালয়না লৈবাক পুম্বদা তোঙান তোঙানবা থৌরমশিংগা লোয়ননা মার্চ ২০দগী এপ্রিল ৩, ২০২৩ ফাওবা মঙাশুবা পোশন পখৱারা থৌরম পাংথোক্কদৌরি। পখৱারাগী পান্দমদি জন অন্দলোন অমসুং জন ভাগিদারিগী খুত্থাংদা ন্যুত্রিসনগী মরুওইবশিংগী মতাংদা এৱারনেস হেনগৎহনবা অমসুং হকচাং ফবা চাবগী হৈনবী প্রমোত তৌবনি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মার্চ ৮, ২০১৮দা হৌদোকখিবা পোশন অভিয়ান্না মীয়াম্বু শোইদনা শরুক য়াহনবা অমসুং পোশনদা খন্ন-নৈনববু মরুওইবা ইচেলদা পুরকপদা মতেং পাংলি। পোশন অভিয়ান অসি হোলিস্তিক ওইবা মেনর অমদা পোশনগা মরী লৈনবা মহৈশিং ফগৎহন্নবা পান্দম অমগা লোয়ননা হৌদোকখিবনি। মীওই অমা মরোমদোম নত্রগা কাংলুপকী থাক্তা হৈনবী মওং মতৌদা অহোংবা পুরকপা অসি কুপোশন-মুক্ত ভারত অমগী লাম্লিবা পান্দম ফংনবা মরুওইবা মচাক অমনি।
পোশন পখৱারা অসি চহি খুদিংগী মার্চ থাদা নুমিৎ ১৫গী ওইনা পাংথোকই। মতৌ অসুম্না, সেপ্তেম্বর থাবু লৈবাক পুম্বদা রাস্ত্রিয়া পোশন মাহ ওইনা পাংথোকই। হৌজিক ফাওবা পাংথোকখিবা পোশন মাহ অমসুং পখৱারাদা রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক, ফ্রন্তলাইন ফঙ্কসনরীশিং, মরী লৈনবা মিনিস্ত্রীশিং লোয়ননা মীয়াম্না চাউনা শরুক য়াবা উবা ফংলি। হৌখিবা পোশন পখৱারা ২০২২দা লৈবাক পুম্বদা থৌরম করোর ২.৯৬গী ময়া পাংথোকখি।
চহি অসিগী পোশন পখৱারা ২০২৩গী থিমদি “ন্যুত্রিসন ফোর ওল: তুগেদর তুৱার্দস এ হেল্দী ইন্দিয়া”নি। ২০২৩বু মিল্লেতশিংগী অন্তরজাতিগী চহি ওইনা লাউথোকখিবগা লোয়ননা চহি অসিগী পোশন পখৱারাগী মীৎয়েং থমফম অসি মালন্যুত্রিসন লৈহন্দনবগীদমক মমল য়াম্লবা লন অমা ওইনা “শ্রী অন্ন” হৱাই চেংৱাই পুম্নমক্কী হৌরকফমবু মীয়ামদা পাম্নহনবনি।
পোশন পখৱারা মনুংদা পাংথোক্কদবা থৌরমশিংদা অতোপ্পা ৱাফমশিংগা লোয়ননা মখাগী মরুওইবা থীমশিংদা পুক্নিং চিংশিনগনি:
১. মিল্লেত্তা য়ুমফম ওইবা চিঞ্জাকশিংবু সপ্লিমেন্তরী ন্যুত্রিসনশিংগা মরী লৈনহনবা, য়ুম-য়ুমদা য়ৌহনবা, দাইত কন্সলতেসন কেম্পশিংনচিংবা পাংথোকপগী খুত্থাংদা ন্যুত্রিসন ফগৎহন্নবগীদমক শ্রী অন্ন/মিল্লেতশিংগী প্রমোসন অমসুং পোপুলরাইজেসন।
২. স্বস্থ বালক স্পর্ধা থৌরম পালন: অফবা চিঞ্জাক অফবা হকচাং অমসুং য়াইফনবগীদমক চাংদম্নবগী অফবা স্পিরিত অমা জেনরেত তৌদুনা মশক খংদোক্লবা ক্রাইতেরিয়াগী মতুং ইন্না ‘স্বস্থ বালক’ নত্রগা মশা মউ ফবা অঙাং মশক খংদোকপা অমসুং থৌরম পাংথোকপা।
৩. সক্সম আঙ্গনৱাদীশিংবু মীয়াম্না পাম্নহনবা: আঙ্গনৱাদীশিংবু মীয়াম্না পাম্নহন্নবা অমসুং এৱার্নেস হেনগৎহন্নবগীদমক কেম্পেন পাংথোক্লগনি, মসিগীদমক আঙ্গনৱাদীশিংবু ন্যুত্রিসন ফংহনবা হেনগৎহনবা অমসুং অপিকপা অঙাং শেন্নবা অমসুং এজুকেসনগী সেন্তরশিং ওইনা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং খুদোংচাবশিং হেনগৎহল্লগনি।
পোশন পখৱারা মনুংদা ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবলপমেন্ত মন্ত্রালয়না থবক থৌরমশিং কোওর্দিনেৎ তৌনবগী নোদেল মিনিস্ত্রী ওইগনি। রাজ্য/য়ু.তি.দা ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবলপমেন্ত / সোসিএল ৱেলফেয়র বিভাগনা পোশন পখৱারাগী নোদেল বিভাগ ওইগনি।