Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at India Today Conclave
18 MAR 2023 11:17PM by PIB Delhi
Greetings to all the dignitaries who are with us in the India Today Conclave! Greetings to the viewers and readers from India and abroad who have joined us through digital medium. I am glad to see that the theme of this conclave is - The India Moment. Today, world's leading economists, analysts, thinkers are saying in unison that it is India's moment. But when the India Today group projects this optimism, it is 'extra special'. By the way, I had said from the ramparts of Red Fort 20 months ago - this is the time, the right time. But it took 20 months to reach this position. Even then the spirit was the same – This is India's Moment.
Friends,
There are several ups and downs as well as many milestones in the development journey of any nation. Today, this time period in this decade of the 21st century is exceptional for India. A few decades ago, many of the countries that moved forward and developed had very different conditions before them. In a way, they were their own competitors because these countries didn't have many competitors against them. But the circumstances under which India is moving forward today are different. The challenges are very different, wide-ranging and full of diversities. Today there are several global challenges - the worst pandemic in 100 years, such a huge crisis, two countries are at war for months, the supply chain of the whole world is in disarray. Look at this situation and think of this background. It is not an ordinary thing to talk about 'The India Moment' in such a scenario.
A new history is being created and we all are witnesses to it. Today the whole world believes in India. Today India is the fastest growing economy in the world. Today India is the number one smartphone data consumer in the world. Today India is number one in global FinTech adoption rate. Today India is the second largest mobile manufacturer in the world. Today India has the third largest start-up ecosystem in the world.
Many such things have been discussed. But if someone needs to learn about the things in the past, one can find it out. But I want to talk about the present and that too 2023. In this year 2023, 75 days have already passed. Today I want to talk about these 75 days only. In these 75 days, the historic green budget of the country was presented. In these 75 days, the airport at Shivamogga in Karnataka was inaugurated. In these 75 days, the next phase of Metro Rail started in Mumbai. In these 75 days, the world's longest river cruise was flagged off in the country. Bengaluru-Mysuru Expressway was inaugurated. A section of the Delhi-Mumbai Expressway was opened. Vande Bharat trains have started running from Mumbai and Visakhapatnam. The Permanent Campus of IIT Dharwad was inaugurated. India named 21 islands of the Andaman and Nicobar Islands after Param Vir Chakra awardees.
Friends,
Within these 75 days, India has launched E20 fuel by blending 20% ethanol in petrol. Within these 75 days, Asia's largest modern helicopter factory has been inaugurated in Tumkuru. Air India has placed the world's largest aviation order. In these 75 days, India has achieved the milestone of 10 crore tele-consultations through e-Sanjivani. In these 75 days, India achieved the milestone of providing 8 crore new tap water connections. Within these 75 days, the work of 100 percent electrification of the rail network in UP-Uttarakhand was completed.
Friends,
In these 75 days, a new batch of 12 cheetahs has arrived in Kuno National Park. The Indian women's team has won the Under-19 Cricket T-20 World Cup. In these 75 days, the country has received the honour of winning two Oscars.
Friends,
In these 75 days, thousands of foreign diplomats and representatives of various organizations came to India to participate in the G-20 meetings. In these 75 days, there have been 28 important meetings of the G-20 i.e., one meeting every third day. During the same period, the Energy Summit took place. Today itself the Global Millets Conference took place. We saw that more than 100 countries came to India to participate in Aero-India held in Bengaluru. UPI linkage with Singapore was started in these 75 days. In these 75 days, India launched 'Operation Dost' to help Turkey. The Indo-Bangladesh gas pipeline has been inaugurated just a few hours ago. The list of achievements in these 75 days alone is so long that we would run out of time. And I am telling you about some of these things that happened within the last 75 days because this is the reflection of the 'India Moment'.
Friends,
Today, on one hand the country is building physical infrastructure like road-railway, port-airport, while on the other hand there is an unprecedented attraction towards Indian culture and soft power in the world. Today yoga has become popular all over the world. Today there is enthusiasm regarding Ayurveda; there is enthusiasm regarding Indian food. Today Indian films, Indian music are attracting people with a fresh energy. Our Millets or 'Shree Anna' are also reaching the whole world. Be it the International Solar Alliance or the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, today the world is realizing that India's ideas and India's potential are for global good. That's why today the world is saying - This is India's Moment.
And all of you must have noted one more thing recently. All of these things have generated a multiplier effect. Let me draw your attention towards a small matter. Nowadays, whenever I visit other countries or the representatives of other countries come to India or someone from India visits a country, you must have noticed that there is a sort of competition among the countries to return the ancient artefacts which were stolen from India. On their own initiative, they are returning these artefacts to us because now they are convinced that this is the right place where these will be honoured. This is the Moment.
And all of this is not a coincidence, friends. The most unique thing about today's India Moment is that besides promise, performance has also been added to it. Several veteran journalists are present here. You have written, read and reported the headlines before 2014. And I was not there at that time. What were the headlines earlier? It was mostly about 'several lakh crore' scams in one or the other sector. People took to the streets against corruption. But what's the headline today? 'Because of the action against the cases of corruption, the corrupt people got mobilized and took to the streets'. You have garnered a lot of TRP by showing the news related to scams. Now you have the opportunity to increase your TRP by showing action against the corrupt. Do not be under anyone's pressure; do not miss this opportunity due to a balancing act.
Friends,
Earlier there used to be headlines related to bomb blasts in cities; there used to be headlines related to Naxalite incidents. Today there are a greater number of news stories related to peace and prosperity. Earlier there used to be big stories about some major infrastructure projects being stalled because of environmental concerns. Today, along with positive news related to the environment, there are news stories about construction of new highways and expressways. Earlier the news of tragic train accidents was a common thing. Today the introduction of modern trains makes headlines. Earlier there used to be news stories about Air India scams and their declining condition. Today the news story about the world's biggest aircraft deal makes headlines in the world. India Moment has brought this change of promise and performance.
By the way, friends, at a time when the country is full of self-confidence and resolve and foreign countries, scholars around the world are also optimistic about India, there have also been attempts to spread pessimism, to humiliate India and to shatter India's morale. Now we know that there is a tradition of applying a black tika (mark) during auspicious moments to protect someone from harm. Today a lot of auspicious things are happening; and that's why some people have taken the responsibility of applying black tika so that no one can cast an evil eye on this auspiciousness.
Friends,
Due to the prolonged period of slavery, we have seen a long period of poverty. No matter how long this period has been, one thing has always remained eternal. The poor of India wanted to get out of poverty as soon as possible. Even today he works hard throughout the day. He wants his life to change; the lives of his future generations to change. He doesn't want to be limited to just two square meals a day.
All the governments that have been there in the past decades have also made efforts according to their ability and understanding. According to those efforts, those governments have also got the desired results. But we wanted new results, so we increased our speed and scale. For example, toilets used to be built earlier too. But we built more than 11 crore toilets at a record pace. Banks were there in the country earlier also and banks were also nationalized to supposedly help the poor. But now, as Arun ji was mentioning in detail, we rapidly added 48 crore people to the banking system. There was already a scheme for houses for the poor. You are well aware of the status of those schemes. But our government completely changed it. Now the funds for the house are transferred directly to the bank accounts of the poor persons. Now there is constant monitoring of the entire process of building houses, and we are moving forward by adopting the owner driven scheme. And when it is 'owner-driven', there are no scams. He wants to build a nice house.
In the last 9 years, we have built more than 3 crore houses and handed them over to the poor. That is, there are many countries around the world with that kind of population. So, we are in a way, building houses for a whole new country. We often do not have a property under the name of women. Shop, cars, land and everything is purchased under name of the male member of family. But out of the houses that our government has built and given to the poor, about 2.5 crore houses have joint ownership and women too have ownership rights in it. Now see, if poor women feel empowered, the India Moment is bound to come or not?
There have been many such changes in the country which have brought the India Moment. Some of these changes are not even discussed by the media. Do you know that 'property rights' is also a major global challenge? The World Bank report says that only 30 percent of the world's population has a legally registered title to their property. That is, 70 percent of the world's population does not have a legal document of their property.
Lack of property rights is considered as a major obstacle to global development. Many developed countries of the world are also facing this challenge. But today's India is taking the lead in this aspect too. PM-SWAMITVA Yojana is running in India for the last 2 to 2.5 years. Technology is being used extensively. In villages of India, land mapping is being done with the help of drone technology. So far, drone survey has been completed in 2 lakh 34 thousand villages of India. 1 crore 22 lakh property cards have also been given. There is another benefit to this whole process. The people of the villages are no longer afraid that their houses or land will be encroached in their absence.
Many such silent revolutions are taking place in India today and this is becoming the foundation of India Moment. Another example is the assistance given to the farmers. Earlier, there used to be announcements of loan waivers for the farmers before elections. But crores of farmers did not have bank accounts at all. They used to take loans from other sources. They did not get any benefit of loan waivers. We changed this situation as well. So far, about 2.5 lakh crore rupees have been transferred directly to the bank accounts of the farmers under the PM Kisan Samman Nidhi. It has benefitted those 11 crore small farmers of the country, who used to be neglected before.
Friends,
In the progress of any country, stagnation in policy-decisions or Status Quo is a major obstacle. In our country too, due to old thinking and approach, and limitations of some families, there was a long stagnation. If the country has to move forward, it should always have dynamism, and the power of making bold decisions. If the country has to progress, then it should have the ability to accept novelty; it should have a progressive mindset. If the country has to move forward, it should have confidence in the abilities and talents of its countrymen. And above all, there should be the blessings of the people of the country upon the resolutions and dreams of the nation; there should be participation of the people in achieving the goals.
The way of finding solutions to problems depending only on the government in power gives very limited results. But when the strength of 130 crore countrymen is added, when everyone's effort is added, then no obstacle can stand before the country. For this, the trust of the people of the country in the government is equally important. I am glad that today the countrymen have developed the belief that the government cares for them.
I would also like to share with you the reason for the same. And that is 'Human Touch' in governance, sensitivity in good governance. Such a major impact is visible because we have given human touch to governance. For example, now there is Vibrant Village Scheme. For decades, our border villages were considered as the last villages. We gave them the confidence of turning those into the first villages of the country. We prioritized development there. Today government officials and ministers are visiting these villages, meeting the people there and spending considerable amount of time there.
The people of North East also used to feel distant from Delhi both physically and emotionally. Here also we have linked governance with human touch. Now the ministers of the central government, as Arun ji mentioned in great detail, regularly visit the North Eastern States. And they not just visit the state capitals, but also the interiors. I have also visited northeast about 50 times, that's half a century.
Friends,
This sensitivity has not only bridged this distance of the North East but has also helped a lot in establishing peace there. You should also not forget the work culture of the government during the Ukraine Crisis. Thousands of families in the country were worried. We connected with about 14,000 families and sent representatives of the government to each house. With the presence of a government representative in the family, we assured them that the government was with them in difficult times. You would know that sometimes under such conditions, things spin out of control and obstacles are created in the work to be done. So, the first thing we did was to appoint a government representative to every family to help communicate with them regularly. And consequently, the people in the country became convinced that their child was safe, and the child would return soon. So that kind of a situation was created.
India Moment gets energy from such a kind of governance which is full of human sensitivity. If this human touch was not there in governance, we would not have been able to win such a major battle against Corona.
Friends,
Whatever India is achieving today is due to the power of our democracy and the power of our institutions. Today the world is seeing that the democratically elected government in India is taking strong-willed decisions. And India has shown the world that democracy can deliver. In the past years, India has established several new institutions. International Solar Alliance was formed under the leadership of India. Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) was formed under the leadership of India. Today NITI Aayog is playing a crucial role in deciding the future roadmap. The National Company Law Tribunal (NCLT) is playing a key role in strengthening corporate governance in the country. Due to the GST Council, the modern tax system has been formulated in the country.
Today the world is watching how democratic participation of more and more people is increasing in India. Many elections were held in the country even amid Corona. Those elections were held successfully. This is the strength of our institutions. In the midst of the global crisis, today India's economy is strong and the banking system is strong; this is the strength of our institutions. We have delivered the corona vaccine far and wide; more than 220 crore doses were administered; this is the strength of our institutions. I believe this success of our democracy and our democratic institutions tantalizes some people and hence the attacks. But I am sure that despite these attacks, India will move rapidly towards its goals and will achieve its goals.
Friends,
When India's role is becoming global, then Indian media must also make its role global. We need to boost the 'India Moment' with 'everyone's effort' and strengthen the journey of developed India in the 'Azaadi Ka Amritkaal'. I once again thank Arun ji, the India Today Group, for giving me the opportunity to come here and speak and also special thanks for his bold gesture to invite me in 2024 as well.
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ইন্দিয়া তুদে কনক্লেবতা পি.এম.না ৱা ঙাংবদা থমখিবা ৱারোল
18 MAR 2023 11:17PM by PIB Imphal
ইন্দিয়া তুদে কনক্লেবকা মরী লৈনবা দিগনিতরী পুম্নমকপু খুরুমজরি। দিজিতেল মেদিয়মগী খুত্থাংদা ঐখোয়গা লোয়ননা কন্নেক্ত তৌরিবা ভারত অমসুং মপানগী ভ্যুৱর অমসুং রীদর পুম্নমকপু থাগৎচরি। কনক্লেব অসিগী থিম – দি ইন্দিয়া মোমেন্ত হায়বা অসিনা ওইরিবা অসি উবা ফংজবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। ঙসি মালেমগী খ্বাইদগী ফবা ইকনোমিস্তশিং, এনলাইস্তশিং অমসুং থিঙ্করশিংনা হায়রি মসি ভারতকী মতমনি হায়রি। অদুবু ইন্দিয়া তুদে গ্রুপনা মসিগী ওপতিমিজন অসি উৎপা মতমদা হেন্না অখন্নবা ওইহল্লি। থা ২০গী মমাংদা লাল কিলাদগী ঐহাক্না ৱা ঙাংখিবদা হায়খি “মসি পুংফম অদুনি অমসুং মসি চপ চারবা পুংফমনি। অদুবু মফম অসি য়ৌরকপদা থা ২০ চংখি। মসিদসু ৱাখল্লোনদি চপ মান্নৈ – মসি ভারতকী মতমনি।
মরুপশিং,
লৈবাক অমা হেক্তগী চাউখৎ-খোঙচৎকী লম্বীদা থেংনরিবা তোঙান-তোঙানবা শীংনবশিং অমসুং তাঙ্ককশিং থেংনৈ। ঙসি ভারতকী মাংদা ২১শুবা চহিচাগী দিকেদকী মতম অসিদা লৈরিবা তানফম অসি মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রি। দিকেদ খরগী মমাংদা চাউখৎখ্রবা লৈবাক কয়াগী মাংদা লৈরমখিবা ফীভমশিং অদুদি য়াম্না খেন্নখি। অমরোমদা মখোয়না মশাগা অথোই-অহেন তানরি, মখোয়দা গ্লোবেল কম্পিতিসনগী অৱাৎপা লৈ। অদুবু ভারতনা মাংদা চংশিল্লিবা ফীভম অসি, শীংনবশিং অসি য়াম্না খেন্নৈ, য়াম্না পাক চাউই, মখল কয়ানা থল্লি। ঙসি মালেমগী শীংনবা কয়া লৈ, চহি ১০০দা থোকপা অচৌবা লাইচৎ, মালেমগী ক্রাইসিস, থা কয়া চুপ্না চত্থরক্লিবা লৈবাক অনিগী লান, মালেম পুম্বগী সপ্লাই চেনদা অকাইবা থোক্লিবা অসি য়েংলগা ফীভম অসি ভারতকী মতমনি হায়না ৱারী শাবা অসি অচম্বা নত্তে।
মসি অনৌবা পুৱারী অমনি অমদি ঐখোয় পুম্নমক্না উবা ফংলি। ঙসি মালেম পুম্বনা ভারত্তা থাজবা থম্মি। ঙসি ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী খোঙজেল য়াংবা ইকনোমী ওইরি। ঙসি ভারতনা মালেমগী মকোক থোংবা স্মার্তফোন দেতা কঞ্জুমর ওইরি। ঙসি ভারতনা গ্লোবেল ফিনতেক এদোপ্সন রেৎতা মকোক্তা লৈ। ঙসি ভারতনা মালেমগী অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা মোবাইল মেন্যুফেকচর্র ওইরি। ঙসি ভারতনা মালেমগী অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেম ওইরি।
অসিগুম্বা ৱাফম কয়া খন্নখ্রে। অদুবু অরিবা ৱাফমশিংগী মতাংদা খন্নসি, কনাগুম্বা অমনা মথৌ তারবদি মহাক্না মদু পুথোক্কনি। অদুবু ঐহাক্না হৌজিক ওইরিবা অসিগী মতাংদা ২০২৩দা ৱারী শাবা পাম্মি। ২০২৩গী নুমিৎ ৭৫ হৌখ্রে। ঙসি ঐহাক্না নুমিৎ ৭৫নিগী মতাংদা হায়জনীংই। নুমিৎ ৭৫নি অসিদা ভারতকী পুৱারী ওইরবা গ্রীন বজেৎ লোঞ্চ তৌখি, কর্নাতকাগী শিবমোগাদা অনৌবা এয়রপোর্ত শঙ্গাখি, মুম্বাই মেত্রোগী মথংগী ফেস শঙ্গাখি, মালেমগী খ্বাইদগী শাংবা রিভর ক্রুজকী খোঙচৎ লোইশিনখি, বেঙ্গলোর-মৈসুরু এক্সপ্রেসৱে শঙ্গাখি, দিল্লী-মুম্বাই এক্সপ্রেসৱেগী সেক্সন অমা শঙ্গাখি, মুম্বাইদগী বিশাখপত্নম ফাওবগী ভন্দে ভারত ত্রেনশিং লমথাখি, আই.আই.তি. ধারৱার কেম্পস শঙ্গাখি অমসুং লৈবাক অসিনা অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎ ২১বু পরমবির চক্র এৱার্দী ২১গী মমিং লৌদুনা থোনখি।
মরুপশিং,
নুমিৎ ৭৫গী মনুংদা ভারতনা ভারতনা ই-২০ ফ্যুল লোঞ্চ তৌখি। নুমিৎ ৭৫গী মনুংদা তুমকুরুদা এসিয়াগী খ্বাইদগী এদভান্স ওইবা হেলিকোপ্তর মেন্যুফেকচরিং ফেসিলিতী শঙ্গাখি। এয়র ইন্দিয়ানা খ্বাইদগী য়াম্বা এভিএসন ওর্দর তৌবা ঙমখি। হৌখিবা নুমিৎ ৭৫ অসিদা ভারত্তা ই-সঞ্জীবনি এপকী খুত্থাংদা তেলিকনসল্তেসন করোর ১০গী পন্দুপ য়ৌবা ঙমখি, অনৌবা তোতি ঈশিংগী কন্নেক্সন করোর ৮ পীখি, য়ু.পি.-উত্তরাখন্দদা রেল নেৎৱার্কশিং চাদা ১০০ ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌবা ঙমখি।
মরুপশিং,
নুমিৎ ৭৫নিগী মনুংংদা কুনো নেস্নেল পার্কতা চীতা ১২গী অনৌবা বেৎচ অমা থুংখি, ভারতকী নুপীগী অন্দর-১৯ তীমনা য়ু১৯ ত২০ ৱর্ল্দ কপ থোইখি, অমসুং ওস্কার অনি ফংবা লৈবাক অসিনা চাউথোকচবা পোকখি।
মরুপশিং,
নুমিৎ ৭৫নি অসিদা জি২০ মীফমদা শরুক য়ানবা ভারত্তা মীরমগী দিপ্লোমেৎশিং অমসুং তোঙান-তোঙানবা ওর্গনাইজেসনশিংগী মীহুৎশিংনা শরুক য়াখি। নুমিৎ ৭৫নি অসিদা জি২০গী মরু ওইবা মীফম ২৮ পাঙথোকখি হায়বদি নুমিৎ হুমনি খুদিংগী মীফম অমা পাঙথোকই। চৈরক অসিদা ইনর্জী সম্মিৎ পাঙথোক্লি, ঙসিমকসু গ্লোবেল মিল্লেৎস কনফরেন্স পাঙথোক্লি। বেঙ্গলুরুগী এরো ইন্দিয়া সম্মিৎতা লৈবাক চা কয়ানা শরুক য়াখি। নুমিৎ ৭৫নি অসিদা তর্কীগী মতেং পাংনবা ভারতনা ‘ওপরেসন দোস্ত’ হৌদোকখি। পুং খরগী মমাংদা ইন্দো-বাংলাদেশ গ্যাস পাইপলাইন শঙ্গাখি। নুমিৎ ৭৫নিগী লিস্ত অসি য়াম্না শাংই, ৱারী লীবদা মতম কোন্নরোই। মসি ভারতকী মতম ওইবগী মমি ওইবনা ঐহাক্না নুমিৎ ৭৫নিগূ মরমদা খরা হায়জবনি।
মরুপশিং,
ঙসি নাকল অমরোমদা ভারতনা লম্বী, রেলৱে হীথাংফম অমসুং এয়রপোর্তশিংগুম্বা ফিজিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলি অমরোমদা মালেমনা ভারতকী নাৎ অমসুং সোফ পাৱরদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা মীৎয়েং চংলক্লি। ঙসি য়োগ অসি মালেম শিনবা থুংবদা মশক খঙনরক্লি। ঙসি আয়ুর্বেদতা মীৎয়েং চংনরক্লি অমসুং ভারতকী অচা-অথক্তা মীৎয়েং চংনরক্লি। ভারতকী ফিল্ম অমদি ঈশৈ নোংমাইনা অনৌবা ইনর্জীগা লোয়ননা মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিল্লি। ভারতকী মিল্লেৎস – শ্রী অন্ন অসি মালেম শিনবা থুংবদা য়ৌরি। ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলাইন্স নত্ত্রগা কোলিজন ফোর দিজাস্তর রেজিলিএন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর ওইরবসু ‘মালেমগী য়াইফনবা’ মাইকৈদা ভারতকী ৱাখল্লোন অমসুং মতিক ময়াই অসি মালেম্না শক খঙনরি। মরম অসিনা ঙসি মালেমনা হায়রি – মসি ভারতকী মতমনি।
নখোয় পুম্নমক্না হন্দক ৱাফম অমা খঙখি। পুম্নমক অসিগী মলতিপ্লায়র ইফেক্ত লৈ। ঐহাক্না অপীকপা ৱাফম অমদা নখোয়গী পুক্নিং চীংশিল্লি। হৌজিক মতম অসিদা লৈবাক অয়াম্বদা ঐহাক্না চৎপা মতমদা নত্ত্রগা মখোয়না ভারত্তা লাকপা মতমদা নত্ত্রগা কনাগুম্বনা ভারত্তা লাকপা মতমদা লৈবাক খুদিংমকনা মখোয় মশানা ভারতকী অরিবা মুর্তীশিং পীথোরক্লি। হৌজিক মখোয়না ইকাই খুম্নফম থোকই খঙলে।
মসি ইরাই লাইনা পাকথোকপা ঙমখিবা নত্তে। ঙসিগী ইন্দিয়া মোমেন্তগী অখন্নবা ৱাফম অসি মসিদা ৱাশক পরফোর্মেন্স হাপচিনখি। মফম অসিদা অহল ওইরবা মীওই কয়া ফম্মি। ২০১৪গী মমাংদা নখোয়না হেদলাইনশিং ইখি, পাখি অমসুং রিপোর্ত তৌখি। অমসুং মতম অদুদা করিনা হেদলাইন ওইখি? অয়াম্বনা সেক্তর কয়ামরুমদা লৈরিবা লুপা করোর কয়াগী স্কেমশিং অমদি লম্বীদা মীয়াম্না মসিগী মায়োক্তা য়ানীংদবা ফোঙদোকপগী মতাংদা ওইখি অদুবু ঙসিগী হেদলাইনশিং অসিদি শেঞ্জা থুমজা তৌরুবগী কেসশিংনা মরম ওইদুনা মীওইশিং অদু লম্বীদা পুথোরকপগী মতাংদা ওইরি। মিদিয়ানা মমাংদা স্কেমশিং অসি কবর তৌদুনা তি.আর.পি. য়াম্না তানখি অমসুং হৌজিকনা শেঞ্জা-থুমজা তৌবা মীওইশিংগী মায়োক্তা এক্সন লৌখৎপগী পাউশিং কবর তৌনবা খুদোংচাবা ফংলি অমসুং মসিনা মখোয়গী তি.আর.পি. হেনগৎহনখি।
মরুপশিং,
মমাংদা সহরশিংদা বোম পোখাইবগী অমসুং নেক্সলাইৎকী থৌদোকশিং থোকপগী হেদলাইনশিং য়াওরমখিবা অদু নীংশিংখি অদুবু ঙসিদি শান্তি অমদি চাউখৎপগী পাউশিংনা থল্লে। মমাংদা অকোইবগী ফীভমগী নমাদা অচৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং লেপখিবগী পাউশিং য়াওরমখিবা অদু নীংশিংখি অদুবু ঙসিদি অনৌবা হায়ৱে অমদি এক্সপ্রেসৱেশিং শাবগা লোয়ননা অকোইবগী ফীভমগা মরী লৈনবা অফবা পাউশিং ঙাক্তা ঙাইরে। লাইবক থীবা ত্রেন এক্সিদেন্তশিংগী পাউশিং অসি মমাংদা তোইনা থেংনরমখি অদু হৌজিক্তি মোদর্ন ত্রেনশিং পুথোকপগী হেদলাইনশিংনা মরম ওইদুনা হন্থরে। মহাক্না এয়র ইন্দিয়া স্কেমশিং অমসুং লায়রবশিংগী মতাংদা পল্লদুনা ঙসিদি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা এয়রক্রাফ দীলনা হেদলাইনশিং ওইরি। ইন্দিয়া মোমেন্তনা ৱাশক অমসুং পরফোর্মেন্সকী অওনবা অসি পুরকখিবনি।
মরুপশিং লৈবাক অসিনা মশাদা থাজবা পোকপা অমসুং অখাং কনবনা থনবা অমসুং মীরৈবাকশিংনা ভারতকী মরমদা থাজবা পোক্লিবা মতম অসিদা ভারতপু ইকাই পীনবগী মতাংদা ফত্তবা ৱারী কয়া শারি অমসুং ভারতকী মোরেল থীহন্নবা হোৎনরি। কনাগুম্বা অমগী য়াইফবা থবক তৌবা মতমদা অমুবা তিকা নম্বা অসি চৎনরি। অদুনা ঙসিগী য়াইফরবা থৌরম অসিদা মীওই কয়ানা অমুবা তিকা নম্বগী থৌদাং লৌরি।
মরুপশিং,
ভারতনা মীখা পোনবগী চহিচানা মরম ওইদুনা মতম শাংনা লায়রবগী চৈথেং নংখিবা উবা ফংখি। ভারতকী লাইরবশিংনা অথুবদা লায়রবা কোকহনবা পাম্মি। মহাক্না মহাক্কী হৌরক্লিবা মীতোলশিংগী পুন্সিগা লোয়ননা মহাক্কী পুন্সিদা অহোংবা পুরকপা পাম্মি। মহাক্না নোংমদা চরা অনি খক্তা চারগা লোইশিনবা পামদ্রি।
সরকারশিংগী খোঙথাংশিংগী ফলশিং অসি মখোয়গী মতিক-ময়াই অমসুং ৱাখল তাবা মতৌদা য়ুম্ফম ওই। হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা অনৌবা ফলশিং পাম্মি মরম অসিনা স্পীদ অমসুং স্কেল হেনগৎহনখি। হৌজিক রেকোর্দ ওইবা খোঙজেলদা তোইলেৎ করোর ১১ হেন্না শাখিবা, বেঙ্কিং সিস্তেমদা মীওই করোর ৪৮ হাপচিনখিবা, অমসুং পক্কা য়ুমশিংগীদমক শেল বেনিফিসরীগী বেঙ্ক একাউন্তদা হকথেংননা থাখি। য়ুম অমা শাবগী অপুনবা থৌওং অসি মখা তানা মোনিতর তৌখি অমসুং ওনর দ্রিবন স্কিম পাইখৎতুনা মাংদাচংশিলজলি। অমসুং মপুনা শাহৌ পীরিবা মতমদা স্কেম লৈরোই মরমদি মহাক্না অফবা য়ুম শান্নীংগনি।
হৌখিবা চহি ৯দা য়ুম করোর ৩ হেন্না শাখি অমদি লায়রবশিংদা খুৎশিন্নখি। হায়বদি মালেমদা লৈবাক কয়া লৈ, ঐখোয়না লৈবাক পুম্ববু অনৌবা অমা ওইহল্লি। অয়াম্বনা নুপীশিংগী মমিংদা লন-থুম অসি লৈতে। দুকান লৈরবসু নুপাগী মমিংদা লৈ। করিগুম্বা কার লৈরবসু নুপাগী মমিংদা লৈ। লম লৈরবসু নুপাগী মমিংদা লৈ। অদুবু লায়রবশিংদা সরকারনা পীখিবা য়ুমশিং অসিগী মনুংদা য়ুম করোর ২.৫দি অপুনবা মমিংদা লৈ, মদুদা নুপীশিংনা য়ুমশিং অসিগী মপু ওইবগী হকশিং ফংখি অমসুং ইন্দিয়া মোমেন্ত অসি লায়রবা নুপীশিংদা শক্তি পীরকা মতমদা খুমাং চাউশিনগনি।
ইন্দিয়া মোমেন্ত পুরকখিবা লৈবাক অসিদা অহোংবা কয়া লৈখি। অহোংবশিং অসিদগী খরদি মেদিয়াদা ফাওবা খন্নদে। মালেম পুম্বগী মাংদা খ্বাইদগী চাউবা শীংনবা অসি – প্রোপর্তী রাইৎশিংনি হায়বা নখোয় খঙলব্রা। ৱার্ল্দ বেঙ্ক রিপোর্ত অসি পল্লদুনা হায় মসিনা মালেমগী মীশিংগী চাদা ৩০না মখোয়গী লন-থুম অসি আইন্না য়াবা মওংদা রেজিস্তর তৌই। হায়বদি মালেমগী মীশিংগী ৭০%না মখোয়গী লন-থুমগী আইন্না য়াবা চেচাং পাইদে।
প্রোপর্তী রাইৎশিং ফংদবা অসি মালেমগী চাউখৎ খোঙচৎতা অচৌবা শীংনবা অমা ওইনা লৌই। চাউখৎলবা লৈবাক কয়ানা মসিগী শীংনবা অসি মায়োক্নরি। অদুবু ঙসি ভারতনা মসিদসু মাংজিল থারি। চহি অনি মখাইগী মমাংদা হৌদোকখিবা ভারতকী পি.এম.-স্বামিত্ব য়োজনানা দ্রোন তেক্নোলোজীগী মতেংগা লোয়ননা লেন্দ মেপ্পিংগী থবক তৌরি। হৌজিক ফাওবদা ভারকী খুঙ্গং লাখ অনিগা লিশিং কুনথ্রা মরিদা দ্রোন সর্ভে লোইশিনখি অমসুং প্রোপর্তী কার্দ করোর অমগা লাখ কুন-নিথোইদা খুৎশিন্নখি। অপুনবা প্রোসেস অসিগী অতোপ্পা কান্নবা অমসু লৈ। খুঙ্গংগী মীয়াম্না মখোয়না খুঙ্গংদগী চৎথোকপা তারবদি মখোয়গী য়ুম নত্ত্রগা লম অসি মাংখিগনি হায়বগী অকিবা পোকপসু হন্থখি।
অসিগুম্বা মখোল থোক্তবা রিভোল্যুসনশিং অসি ঙসি ভারত্তা লাক্লি অমসুং মসিনা ইন্দিয়া মোমেন্তগী য়ুম্ফম থোল্লি। অতোপ্পা খুদম অমনি লৌমীশিংদা পীখিবা মতেংনি। অহানবা মীখলশিংগী য়েংলগা লৌমীশিংগী লোন কোকপীনবা লাউথোকখি। অদুবু লৌমী করোর বেঙ্ক একাউন্ত অমত্তা পাইরমখিদে। মখোয়না অতোপ্পা সোর্সশিংদগী লোনশিং লৌরমখি। ঐখোয়না ফীভম অসিদা অহোংবা পুরকখি। হৌজিক ফাওবদা ভারতকী অপীকপা লৌমী করোর ১১দা কান্নবা ফংহন্দুনা পি.এম. কিসান সম্মান নিধিদগী লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাইন্তশিংদা হকথেংননা লুপা করোর লাখ অনি মখাই ত্রান্সফর তৌখি।
মরুপশিং,
পোলিসীগী ৱারেপশিং লৌবদা পন্দুনা লৈবা অমসুং স্তেতস ক্বা অসি লৈবাক্কী চাউখৎ খোঙজেলদা অচৌবা অপনবা অমনি। ঐখোয়গী লৈবাক্তা চৎনদ্রবা ৱাখল্লোন অমসুং এপ্রোচ অমসুং ইমুং খরা খক্তগী অপনবশিংনা মরম ওইদুনা ভারত্তা মতম শাংনা খুমাং চাউশিনবা ঙমদনা লৈরমখি। করিগুম্বা লৈবাক অমনা মাংদা চংশিনগে হায়রবদি মসি মতম চুপ্পদা দাইনামিজম লৈবা অমসুং অচৌবা ৱারেপ লৌবগী শক্তি লৈবা তাই। করিগুম্বা লৈবাক অসিনা খুমাং চাউশিনগে হায়রবদি অনৌবা চাংয়েং তৌবগী মতিক ময়াই অমদি এক্সপরিমেন্তেল ওইবা ৱাখল্লোন চেনবা তাই, ইরৈবাকচাশিংগী মতিক ময়াইশিং অমসুং তেলেন্তশিংদা থাজবা থম্বা তাই অমসুং পুম্নমক অসিগী মথক্তা পান্দমশিং অসি ফংনবা মীয়ামগী থৌজাল অমদি শরুক য়াবা চংই।
সমস্যাশিংগী সোল্যুসনশিং অসি সরকার অমসুং শক্তিগী খুত্থাংদা খক্তা থীদোকপনা অকক্নবা ফলশিং ফংহল্লি অদুবু ইরৈবাকচা করোর ১৩০গী শক্তি অসি মোবিলাইজ তৌরবা মতমদা মীপুম খুদিংমক্না হোৎনরবদা লৈবাক্কী মাংদা সমস্যা অমত্তা লৈরোই। লৈবাক্কী মীয়ামনা মাগী সরকারদা থাজবা অসি মরু ওই অমসুং ঙসিদি প্রজাশিংনা সরকারনা মখোয়গীদমক খল্লি হায়না থজবা পোক্লিবা অসিদা ঐহাক্না অপেনবা পোকই
মসিগী মরম অমসু ঐহাক্না হায়জনীংই। অমসুং মদুদি গুদ গভর্নান্সতা হ্যুমেন তচ অমসুং সেন্সিতিবিতী লৈ। ঐখোয়না গভর্নান্সতা হ্যুমেন তচ অমা পীখি অমসুং মদুতদা অচৌবা ইম্পেক্ত উবা ফংগনি। দিকেদ কয়া ঐখোয়গী মঙখৈগী খুঙ্গংশিং অসি অরোইবা খুঙ্গংশিং ওইনা লৌরমখি। ঐখোয়না মখোয়দা অহানবা খুঙ্গংনি হায়বগী থাজবা পোকহল্লিবা অমসুং রিজন অসিগী চাউখৎ-থৌরাংদা মীৎয়েং চংলিবা বাইব্রেন্ত ভিলেজ স্কিম লৈরে। ঙসি সরকারগী ওফিসিএলশিং অমসুং মন্ত্রীশিংনা খুঙ্গংশিং অসিদা চৎলি, মফম অসিদা মীয়ামগা উন্নরি, মফম অসিদা মতম শাংনা লৈরি।
অৱাং নোংপোক্কী মীয়াম্না থমোয় অমদি দিল্লীগী মরক্তা লৈরিবা লাপ্নবা অসি য়াম্না শাংই হায়না লৌনরমখি। মসিদসু ঐখোয়না হ্যুমেন তচকা লোয়ননা লিঙ্ক তৌখি। কেন্দ্র সরকারগী মন্ত্রীশিং, অরুনজীনা হায়খিবা অদুগুম্না চাং নাইনা অৱাং নোংপোক্তা চৎলি। মখোয়না কোনুংদা চৎতনা মনুং হঞ্জিনবা মফমদা চৎলি। ঐহাক্না অৱাং নোংপোক্তা ৫০রক চৎখি।
মরুপশিং,
সেন্সিতিবিতী অসিনা অৱাং নোংপোক্কী অরাপ্পা হন্থহনবা খক্তা নত্তনা মফম অসিদা শান্তি পুরকপদা মতেং চাউনা পাংখি। য়ুক্রেন লান মনুংদা সরকারগী থবক তৌবগী মওং অদু নীংশিংবীয়ু। লৈবাক অসিগী ইমুং লিশিং কয়ানা ৱাখল ৱাখি। ঐখোয়না ইমুং লিশিং ১৪গা কন্নেক্ত তৌখি অমসুং য়ুম খুদিংমক্তা সরকারগী মীহুৎ অমা থাখি। ঐখোয়না মখোয়দা অৱাবা তানফমদা সরকারনা মখোয়গীদমক লেপ্পি হায়না থাজবা পোকহনখি। থবক অমা তৌবা মতমদা অপনবা কয়া লৈ হায়বা ঐখোয়না খঙই। অমসুং ঐখোয়না অহানবদা তৌবা অসি ইমুংশিং অদুগী মনাক্তা চৎপা অমসুং ফম্মিনবনি। মখোয়গা চাং নাইনা পাউ ফাওনবনি। মরম অসিনা লৈবাক্কী মীয়াম্না ৱাখল লৈতাখি, মখোয়গী অঙাং হয়েংদি য়ৌরক্লগনি ফাওখি।
ইন্দিয়া মোমেন্তনা অসিগুম্বা হ্যুমেন সেন্সিবিলিতীশিংনা থনবা গভর্নান্সতগী ইনর্জী ফংলি। করিগুম্বা গভর্নান্সতা হ্যুমেন তচ য়াওরমদবা তারবদি কোরোনাগী মায়োক্তা অসিগুম্বা অচৌবা লান শোক্নবদা লৈবাক অসিনা মাইপাকপা ঙম্লমলোই।
মরুপশিং,
ভারতনা ঙসি ফংলিবা খুদিংমক ঐখোয়গী দেমোক্রেসীগী শক্তি, ঐখোয়গী ইন্সতিত্যুসনশিংগী শক্তিননি। ঙসিদি ভারত্তা দেমোক্রেতিক ওইবা মওংদা খনখিবা সরকার অসিনা অচৌবা ৱারেপ কয়ামরুম লৌরে হায়বসি মালেম পুম্বনা উরে। অদুনা ভারতনা মালেমদা দেমোক্রেসী অসি ফংহনবা য়াই হায়বসি উৎলে। হৌখিবা চহিশিংদা ভারতনা অনৌবা ইন্সতিত্যুসন কয়ামরুম শেমখ্রে। ইন্তরনেস্নেল সোলর এলাইন্স অসি ভারতকী লুচিং মখাদা শেমখিবনি। কোলিতিওন ফোর দিজাস্তর রেসিলেন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর সি.দি.আর.আই. অসি ভারতকী লুচিং মখাদা শেমখিবনি। ঙসিদি তুংগী লম্বী য়াৎপদা নিতি আয়োগনা অচৌবা থৌদাং লৌরি। লৈবাক অসিদা কোরপোরেত গভর্নান্স মপাঙ্গল কনখৎহনবদা নেস্নেল কম্পনী লো ত্রিবুনেল (এন.সি.এল.তি.)না মরুওইবা থৌদাং লৌরি। জি.এস.তি.কাউন্সিলনা মরম ওইদুনা হৌজিক চৎনরিবা তেক্স সিস্তেম অসি শেমখিবনি।
ভারত্তা দেমোক্রেতিক ওইবা মওংদা মীয়াম্না নোংম-নোংমগী শরুক য়াওবা হেনগৎলক্লিবা অসি মালেম পুম্বনা য়েংলি। কোরোনা মনুংদা ফাওবা লৈবাক অসিদা মীখল কয়ামরুম মাইপাক্না পাংথোকখি, মসি ঐখোয়গী ইন্সতিত্যুসনশিংগী মাইপাকপা অমনি। মালেমগী লাইচৎ মনুং অসিদা ঙসিদি ভারতকী শেন্মীৎলন অসি মপাঙ্গল কল্লে, বেঙ্কিং সিস্তেম অসি মপাঙ্গল কল্লে। মসি ঐখোয়গী ইন্সতিত্যুসনশিংগী মপাঙ্গল অদুনি। ঐখোয়না কোরোনাগী ভেক্সিন অসি মফম খুদিংমক্তা পাকশন্না য়ৌহনখ্রে, ঐখোয়ন দোজ করোর ২২০ হেন্না কাপখ্রে, মসি ঐখোয়গী ইন্সতিত্যুসনশিংগী মপাঙ্গলনি। ঐহাক্না মসি ঐখোয়গী দেমোক্রেসীগী মাই পাকপা অমনি হায়না থাজৈ অমসুং মসিগী দেমোক্রেতিক ইন্সতিত্যুসনশিং অসিনা মরম ওইদুনা পুরক্লিবা মাই পাকপা অসিনা মীওই খরগী তিংখং ওইরে, মরম অদুনা ঐখোয়দা য়েংশিনবা হৌরে। অদুম ওইনমক মসিগী য়েংশিল্লিবা চৈরক অসিদা ভারতনা মাগী পান্দমশিং ফংনবা মাইকৈদা চংশিল্লি, অমসুং পান্দমশিং অসি ফংগনি।
মরুপশিং,
ভারতকী থৌদাং অসিনা মালেমগী থৌদাং ওইরকপা মতমদা ভারতকী মিদিয়া অসি মালেমগী থাক্তা থৌদাং লৌগদবনি। ঐখোয়না ভারতকী ‘সব কা সাথ” হায়রিবা খোংথাং অসি মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি। চাউখৎলবা ভারত অমগী খোংচৎ অসি মপাঙ্গল কনখৎহনবা অসি নিংতমবগী মহৈ অমনি। অমুক্কা হন্না ঐহাক্না অরুনজি, ইন্দিয়া তুদে গ্রুপপু ঐহাকপু মফম অসিদা লাকপগী খুদোংচাবা অমা ফংহনবগী থাগৎপা ফোঙদোকচরি অমসুং ২০২৪গী চেপাও অমা পীবিবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
থাগৎচরি!