প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ইণ্ডিয়া টুডে কনক্লেভত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া ৰূপান্তৰ
18 MAR 2023 11:17PM by PIB Guwahati
ইণ্ডিয়া টুডে কনক্লেভত আমাৰ সৈতে থকা সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তিক শুভেচ্ছা জনাইছো! ডিজিটেল মাধ্যমৰ জৰিয়তে আমাৰ সৈতে যোগদান কৰা ভাৰত আৰু বিদেশৰ দৰ্শক আৰু পঢ়ুৱৈসকলক শুভেচ্ছা জনাইছো। মই এইটো দেখি আনন্দিত যে এই সন্মিলনৰ বিষয়বস্তু হৈছে - দ্য ইণ্ডিয়া মোমেন্ট। আজি বিশ্বৰ আগশাৰীৰ অৰ্থনীতিবিদ, বিশ্লেষক, চিন্তাবিদসকলে সমস্বৰে কৈছে যে এইটো ভাৰতৰ মুহূৰ্ত। কিন্তু যেতিয়া ইণ্ডিয়া টুডে গোটে এই আশাবাদ প্ৰদৰ্শন কৰে, ই 'অতিৰিক্ত বিশেষ'। অৱশ্যে, মই ২০ মাহ পূৰ্বে লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা কৈছিলো - এইটো সময়, সঠিক সময়। কিন্তু এই স্থিতিত উপনীত হ'বলৈ ২০ মাহ সময় লাগিছিল। তেতিয়াও আত্মা একে আছিল – এয়া হৈছে ভাৰতৰ মুহূৰ্ত।
বন্ধুসকল,
যিকোনো ৰাষ্ট্ৰৰ উন্নয়নযাত্ৰাত কেইবাটাও উত্থান-পতনৰ লগতে বহুতো মাইলৰ খুঁটি থাকে। আজি একবিংশ শতিকাৰ এই দশকৰ এই সময়ছোৱা ভাৰতৰ বাবে ব্যতিক্ৰমী। কেই দশকমান পূৰ্বে আগবাঢ়ি যোৱা আৰু বিকশিত হোৱা বহুতো দেশৰ বাবে বহুত বেলেগ পৰিস্থিতি আছিল। এক প্ৰকাৰে, তেওঁলোক তেওঁলোকৰ নিজৰ প্ৰতিযোগী আছিল কিয়নো এই দেশবোৰৰ বিৰুদ্ধে বেছি প্ৰতিযোগী নাছিল। কিন্তু আজি ভাৰতে যি পৰিস্থিতিত আগবাঢ়িছে সেয়া বেলেগ। প্ৰত্যাহ্বানবোৰ বহুত বেলেগ, বিস্তৃত আৰু বৈচিত্ৰ্যৰে পৰিপূৰ্ণ। আজি কেইবাটাও গোলকীয় প্ৰত্যাহ্বান আছে - ১০০ বছৰৰ ভিতৰত আটাইতকৈ বেয়া মহামাৰী, ইমান ডাঙৰ সংকট, দুখন দেশ মাহ ধৰি যুদ্ধত আছে, সমগ্ৰ বিশ্বৰ যোগান শৃংখলা বিশৃংখল হৈ পৰিছে। এই পৰিস্থিতিটো চাওক আৰু এই পৃষ্ঠভূমিৰ কথা চিন্তা কৰক। এনে পৰিস্থিতিত 'দ্য ইণ্ডিয়া মোমেন্ট'ৰ বিষয়ে কোৱাটো সাধাৰণ কথা নহয়।
এটা নতুন ইতিহাস সৃষ্টি কৰা হৈছে আৰু আমি সকলোৱে ইয়াৰ সাক্ষী। আজি সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতক বিশ্বাস কৰে। আজি ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ দ্ৰুততম বিকাশশীল অৰ্থনীতি। আজি ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ এক নম্বৰ স্মাৰ্টফোন ডাটা উপভোক্তা। আজি ভাৰত বিশ্বব্যাপী ফিনটেক গ্ৰহণৰ হাৰত এক নম্বৰ। আজি ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ মোবাইল নিৰ্মাতা। আজি ভাৰতত বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ ষ্টাৰ্ট-আপ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ আছে ৷
এনে ধৰণৰ বহুতো বিষয় আলোচনা কৰা হৈছে। কিন্তু যদি কোনোবাই অতীতৰ বস্তুবোৰৰ বিষয়ে শিকিব লগীয়া হয়, তেন্তে এজনে ইয়াক বিচাৰি উলিয়াব পাৰে। কিন্তু মই বৰ্তমানৰ বিষয়ে কথা পাতিব বিচাৰো। এই বছৰ ২০২৩ চনত, ইতিমধ্যে ৭৫ দিন পাৰ হৈ গৈছে। আজি মই কেৱল এই ৭৫ দিনৰ বিষয়ে কথা পাতিব বিচাৰো। এই ৭৫ দিনত, দেশৰ ঐতিহাসিক সেউজ বাজেট উপস্থাপন কৰা হৈছিল। এই ৭৫ দিনত, কৰ্ণাটকৰ শিৱমোগাত বিমানবন্দৰ উদ্বোধন কৰা হয়। এই ৭৫দিনত, মুম্বাইত মেট্ৰ' ৰে'লৰ পৰৱৰ্তী পৰ্যায় আৰম্ভ হয়। এই ৭৫ দিনত, দেশখনত বিশ্বৰ আটাইতকৈ দীঘল নদী ভ্ৰমণৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছিল। বেংগালুৰু-মহীশূৰ এক্সপ্ৰেছৱে উদ্বোধন কৰা হয়। দিল্লী-মুম্বাই এক্সপ্ৰেছৱেৰ এটা অংশ মুকলি কৰা হয়। বন্দে ভাৰত ৰেল মুম্বাই আৰু বিশাখাপত্তনমৰ পৰা চলিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। আইআইটি ধাৰৱাড়ৰ স্থায়ী চৌহদ উদ্বোধন কৰা হৈছে। ভাৰতে পৰম বীৰ চক্ৰ বঁটা বিজয়ীসকলৰ নামেৰে আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জৰ ২১ টা দ্বীপৰ নামাকৰণ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
এই ৭৫ দিনৰ ভিতৰত, ভাৰতে পেট্ৰ'লত ২০% ইথানল মিহলি কৰি ই-২০ ইন্ধন মুকলি কৰিছে। এই ৭৫ দিনৰ ভিতৰত, এছিয়াৰ সৰ্ববৃহৎ আধুনিক হেলিকপ্টাৰ কাৰখানা টুমকুৰুত উদ্বোধন কৰা হৈছে। এয়াৰ ইণ্ডিয়াই বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ বিমান পৰিবহণ শৃংখলা স্থাপন কৰিছে। এই ৭৫ দিনত ভাৰতে ই-সঞ্জীৱনীৰ জৰিয়তে ১০ কোটি টেলি-পৰামৰ্শৰ মাইলৰ খুঁটি অৰ্জন কৰিছে। এই ৭৫ দিনত, ভাৰতে ৮ কোটি নতুন নলৰ পানী সংযোগ প্ৰদান কৰাৰ মাইলৰ খুঁটি অৰ্জন কৰিছে। এই ৭৫ দিনৰ ভিতৰত, উত্তৰ প্ৰদেশ-উত্তৰাখণ্ডত ৰে'ল নেটৱৰ্কৰ ১০০ শতাংশ বৈদ্যুতিকীকৰণৰ কাম সম্পূৰ্ণ হয়।
বন্ধুসকল,
এই ৭৫ দিনত, কুনো ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানত ১২ টা চিতাৰ এটা নতুন দল আহি পাইছে। ভাৰতীয় মহিলা দলে অনুৰ্ধ-১৯ ক্ৰিকেট টি-২০ বিশ্বকাপ দয় কৰিছে। এই ৭৫ দিনত, দেশখনে দুটা অস্কাৰ জয় কৰাৰ সন্মান লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
এই ৭৫ দিনত হাজাৰ হাজাৰ বিদেশী কূটনীতিবিদ আৰু বিভিন্ন সংগঠনৰ প্ৰতিনিধিসকলে জি-২০ বৈঠকত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ ভাৰতলৈ আহিছে। এই ৭৫ দিনত, জি-২০ ৰ ২৮ খন গুৰুত্বপূৰ্ণ বৈঠক হৈছে, অৰ্থাৎ প্ৰতি তৃতীয় দিনত এখন কৈ সভা অনুষ্ঠিত হৈছে। একে সময়তে, শক্তি সন্মিলন অনুষ্ঠিত হৈছে। আজিয়েই গ্ল’বেল মিলেটছ কনফাৰেঞ্চ অনুষ্ঠিত হৈছে। আমি দেখিছিলো যে বেংগালুৰুত অনুষ্ঠিত এৰো-ইণ্ডিয়াত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ ১০০ খনতকৈও অধিক দেশ ভাৰতলৈ আহিছিল। ছিংগাপুৰৰ সৈতে ইউপিআই সংযোগ এই ৭৫ দিনত আৰম্ভ কৰা হৈছিল। এই ৭৫ দিনত, ভাৰতে তুৰস্কক সহায় কৰিবলৈ 'অপাৰেচন দোষ্ট' আৰম্ভ কৰিছিল। মাত্ৰ কেইঘণ্টামান আগতে ইণ্ডো-বাংলাদেশ গেছ পাইপলাইন উদ্বোধন কৰা হৈছে। কেৱল এই ৭৫ দিনত প্ৰাপ্তিৰ তালিকা ইমান দীঘল যে আমাৰ সময়েই নাটিবগৈ। আৰু মই আপোনাক যোৱা ৭৫ দিনৰ ভিতৰত সংঘটিত হোৱা এনে কিছুমান ঘটনাৰ বিষয়ে কৈছো কাৰণ এইটো 'ইণ্ডিয়া মোমেন্ট'ৰ প্ৰতিফলন।
বন্ধুসকল,
আজি এফালে দেশখনে পথ-ৰে'লৱে, বন্দৰ-বিমানবন্দৰৰ দৰে ভৌতিক আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰি আছে, আনহাতে বিশ্বত ভাৰতীয় সংস্কৃতি আৰু ছফ্ট পাৱাৰৰ প্ৰতি এক অভূতপূৰ্ব আকৰ্ষণ আছে। আজি সমগ্ৰ বিশ্বতে যোগ জনপ্ৰিয় হৈ পৰিছে। আজি আয়ুৰ্বেদ সম্পৰ্কে উৎসাহ আছে; ভাৰতীয় খাদ্য সম্পৰ্কে উৎসাহ আছে। আজি ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰ, ভাৰতীয় সংগীতে এক সতেজ শক্তিৰে মানুহক আকৰ্ষিত কৰিছে। আমাৰ বাজৰা বা 'শ্ৰী অন্ন'ও সমগ্ৰ বিশ্বত উপলব্ধ হৈছে। আন্তৰ্জাতিক সৌৰ মিত্ৰতা হওক বা দুৰ্যোগ স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে মিত্ৰজোঁট হওক, আজি বিশ্বই উপলব্ধি কৰিছে যে ভাৰতৰ ধাৰণা আৰু ভাৰতৰ সম্ভাৱনা বিশ্বব্যাপী কল্যাণৰ বাবে। সেয়েহে আজি বিশ্বই কৈছে- এইটো ভাৰতৰ মুহূৰ্ত।
আৰু আপোনালোক সকলোৱে শেহতীয়াকৈ আৰু এটা কথা মন কৰিছে। এই সকলোবোৰ বস্তুৱে এক গুণক প্ৰভাৱৰ সৃষ্টি কৰিছে। মই এটা সৰু বিষয়ৰ প্ৰতি আপোনাৰ মনোযোগ আকৰ্ষণ কৰিবলৈ বিচাৰিছো। আজিকালি, যেতিয়াই মই আন দেশ ভ্ৰমণ কৰো বা আন দেশৰ প্ৰতিনিধিসকল ভাৰতলৈ আহে বা ভাৰতৰ পৰা কোনোবাই এখন দেশ ভ্ৰমণ কৰে, আপুনি নিশ্চয় লক্ষ্য কৰিছে যে ভাৰতৰ পৰা চুৰি হোৱা প্ৰাচীন শিল্পকলাবোৰ ঘূৰাই দিয়াৰ বাবে দেশবোৰৰ মাজত এক প্ৰকাৰৰ প্ৰতিযোগিতাৰ সৃষ্টি হৈছে । তেওঁলোকৰ নিজৰ প্ৰচেষ্টাত, তেওঁলোকে এই শিল্পকলাবোৰ আমালৈ ঘূৰাই দিছে কিয়নো এতিয়া তেওঁলোকে নিশ্চিত হৈছে যে ইয়াৰ জৰিয়তে এইবোৰক সন্মান জনোৱা হ'ব। এইটো এটা মুহূৰ্ত।
আৰু এই সকলোবোৰ কাকতালীয় নহয়, বন্ধুসকল। আজিৰ ইণ্ডিয়া মোমেন্টৰ আটাইতকৈ অনন্য কথাটো হ'ল প্ৰতিশ্ৰুতিৰ উপৰিও ইয়াত প্ৰদৰ্শনযোগ কৰা হৈছে। ইয়াত কেইবাজনো প্ৰবীণ সাংবাদিক উপস্থিত আছে। আপুনি ২০১৪ চনৰ আগতে শিৰোনামবোৰ লিখিছে, পঢ়িছে আৰু প্ৰতিবেদন কৰিছে। আৰু মই সেই সময়ত তাত নাছিলো। আগতে শিৰোনামবোৰ কি আছিল? এইটো বেছিভাগ এটা বা আন খণ্ডত 'কেইবা লাখ কোটি' কেলেংকাৰীৰ বিষয়ে আছিল। দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে মানুহে ৰাজপথলৈ ওলাই আহিছিল। কিন্তু আজিৰ শিৰোনাম কি? 'দুৰ্নীতিৰ গোচৰৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰাৰ বাবে, দুৰ্নীতিগ্ৰস্ত লোকসকল একত্ৰিত হৈছিল আৰু ৰাজপথলৈ ওলাই আহিছিল'। আপুনি কেলেংকাৰী সম্পৰ্কীয় বাতৰিবোৰ দেখুৱাই বহুতো টিআৰপি সংগ্ৰহ কৰিছে। এতিয়া আপোনাৰ ওচৰত দুৰ্নীতিগ্ৰস্তসকলৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰি আপোনাৰ টিআৰপি বৃদ্ধি কৰাৰ সুযোগ আছে। কাৰো হেঁচাত নাথাকিব; ভাৰসাম্যৰ কামৰ বাবে এই সুযোগটো বাদ নিদিব।
বন্ধুসকল,
আগতে চহৰবোৰত বোমা বিস্ফোৰণ সম্পৰ্কীয় শিৰোনাম আছিল; নক্সালবাদী ঘটনাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত শিৰোনাম আছিল। আজি শান্তি আৰু সমৃদ্ধিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত অধিক সংখ্যক বাতৰি আছে। আগতে কিছুমান মুখ্য আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প পৰিৱেশৰ উদ্বেগৰ কাৰণে স্থগিত হৈ থকাৰ বিষয়ে ডাঙৰ কাহিনী প্ৰকাশ হৈছিল। আজি পৰিৱেশ সম্পৰ্কীয় ইতিবাচক বাতৰিৰ লগতে নতুন ঘাইপথ আৰু এক্সপ্ৰেছৱে নিৰ্মাণৰ বিষয়ে বাতৰি ওলাইছে। আগতে শোকাৱহ ৰে’ল দুৰ্ঘটনাৰ বাতৰিটো এটা সাধাৰণ কথা আছিল। আজি আধুনিক ৰে’লৰ প্ৰৱৰ্তনে শিৰোনাম দখল কৰিছে। আগতে এয়াৰ ইণ্ডিয়াৰ কেলেংকাৰী আৰু তেওঁলোকৰ হ্ৰাস হোৱা অৱস্থাৰ বিষয়ে বাতৰি আছিল। আজি পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ বিমান চুক্তিৰ বাতৰিটোৱে পৃথিৱীৰ শিৰোনাম দখল কৰিছে। ইণ্ডিয়া মোমেন্টে প্ৰতিশ্ৰুতি আৰু প্ৰদৰ্শনৰ এই পৰিৱৰ্তন আনিছে।
বন্ধুসকল, যি সময়ত দেশখন আত্মবিশ্বাস আৰু সংকল্প আৰু বিদেশী দেশৰে ভৰি আছে, সেই সময়ত সমগ্ৰ বিশ্বৰ পণ্ডিতসকলেও ভাৰতৰ বিষয়ে আশাবাদী, নিৰাশাবাদ বিয়পা, ভাৰতক অপমানিত কৰা আৰু ভাৰতৰ মনোবল ভাঙি পেলোৱাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে। এতিয়া আমি জানো যে কাৰোবাক ক্ষতিৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰিবলৈ শুভ মুহূৰ্তত ক'লা টিকা (চিহ্ন) প্ৰয়োগ কৰাৰ পৰম্পৰা আছে। আজি বহুতো শুভ ঘটনা ঘটিছে; আৰু সেইকাৰণে কিছুমান মানুহে ক'লা টিকা প্ৰয়োগ কৰাৰ দায়িত্ব লৈছে যাতে কোনেও এই কল্যাণৰ ওপৰত বেয়া চকু দিব নোৱাৰে।
বন্ধুসকল,
দীৰ্ঘদিন ধৰি দাসত্বৰ বাবে, আমি দীঘলীয়া সময়ৰ দৰিদ্ৰতা দেখিছো। এই সময়ছোৱা যিমানেই দীঘলীয়া নহওক কিয়, এটা বস্তু সদায়ে চিৰন্তন হৈ আছে। ভাৰতৰ দৰিদ্ৰসকলে যিমান সম্ভৱ সোনকালে দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিব বিচাৰিছিল। আজিও তেওঁ গোটেই দিনটো কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰে। তেওঁ তেওঁৰ জীৱন সলনি হোৱাটো বিচাৰে; তেওঁৰ ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ জীৱন সলনি হ'ব। তেওঁ দিনত মাত্ৰ দুটা সময়ৰ আহাৰত সীমাবদ্ধ থাকিব নিবিচাৰে।
যোৱা দশকবোৰত তাত থকা সকলো চৰকাৰেও তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্য আৰু বুজাবুজি অনুসৰি প্ৰচেষ্টা চলাইছে। সেই প্ৰচেষ্টা অনুসৰি, সেই চৰকাৰবোৰেও আকাংক্ষিত ফলাফল লাভ কৰিছে। কিন্তু আমি নতুন ফলাফল বিচাৰিছিলো, সেয়েহে আমি আমাৰ গতি আৰু স্কেল বৃদ্ধি কৰিছিলো। উদাহৰণ স্বৰূপে, শৌচালয়বোৰ আগতেও নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। কিন্তু আমি অভিলেখ গতিত ১১ কোটিতকৈও অধিক শৌচালয় নিৰ্মাণ কৰিছিলো। বেংকবোৰ আগতেও দেশখনত আছিল আৰু দৰিদ্ৰ লোকসকলক সহায় কৰিবলৈ বেংকবোৰো ৰাষ্ট্ৰীয়কৰণ কৰা হৈছিল। কিন্তু এতিয়া, অৰুণজীয়ে বিতংভাৱে উল্লেখ কৰাৰ দৰে, আমি দ্ৰুতগতিত বেংকিং ব্যৱস্থাত ৪৮ কোটি লোক সংযোজন কৰিছিলো। দৰিদ্ৰসকলৰ বাবে ঘৰৰ বাবে ইতিমধ্যে এটা আঁচনি আছিল। আপুনি সেই আঁচনিবোৰৰ স্থিতিৰ বিষয়ে ভালদৰে অৱগত। কিন্তু আমাৰ চৰকাৰে ইয়াক সম্পূৰ্ণৰূপে সলনি কৰিছিল। এতিয়া ঘৰটোৰ বাবে পুঁজি পোনপটীয়াকৈ দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বেংক একাউণ্টলৈ স্থানান্তৰ কৰা হয়। এতিয়া ঘৰ নিৰ্মাণৰ সমগ্ৰ প্ৰক্ৰিয়াটোৰ নিৰন্তৰ নিৰীক্ষণ চলি আছে, আৰু আমি মালিক চালিত আঁচনি গ্ৰহণ কৰি আগবাঢ়িছো। আৰু যেতিয়া ই 'মালিক-চালিত' হয়, কোনো কেলেংকাৰী নহয়। তেওঁ এটা সুন্দৰ ঘৰ নিৰ্মাণ কৰিব বিচাৰে।
যোৱা ৯ বছৰত, আমি ৩ কোটিতকৈও অধিক ঘৰ নিৰ্মাণ কৰিছো আৰু সেইবোৰ দৰিদ্ৰলোকক হস্তান্তৰ কৰিছো। অৰ্থাৎ, বিশ্বজুৰি এনে ধৰণৰ জনসংখ্যা থকা বহুতো দেশ আছে। সেয়েহে, আমি এক প্ৰকাৰে এটা সম্পূৰ্ণ নতুন দেশৰ বাবে ঘৰ নিৰ্মাণ কৰি আছোঁ। আমাৰ প্ৰায়ে মহিলাৰ নামত কোনো সম্পত্তি নাথাকে। পৰিয়ালৰ পুৰুষ সদস্যৰ নামত দোকান, গাড়ী, মাটি আৰু সকলো ক্ৰয় কৰা হয়। কিন্তু আমাৰ চৰকাৰে নিৰ্মাণ কৰা আৰু দৰিদ্ৰ লোকসকলক দিয়া ঘৰবোৰৰ ভিতৰত, প্ৰায় ২.৫ কোটি ঘৰৰ যুটীয়া মালিকানা আছে আৰু মহিলাসকলৰও ইয়াত মালিকীস্বত্বৰ অধিকাৰ আছে। এতিয়া চাওক, যদি দৰিদ্ৰ মহিলাসকলে শক্তিশালী অনুভৱ কৰে, ভাৰতৰ মুহূৰ্ত হ’ব নে নাই?
দেশখনত এনে ধৰণৰ বহুতো পৰিৱৰ্তন হৈছে যিয়ে ভাৰত মুহূৰ্ত কঢ়িয়াই আনিছে। ইয়াৰে কিছুমান পৰিৱৰ্তন সংবাদ মাধ্যমৰ দ্বাৰা আলোচনা কৰা হোৱা নাই। আপুনি জানেনে যে 'সম্পত্তিৰ অধিকাৰ' এটা ডাঙৰ গোলকীয় প্ৰত্যাহ্বান? বিশ্ব বেংকৰ প্ৰতিবেদনত কোৱা হৈছে যে বিশ্বৰ জনসংখ্যাৰ মাত্ৰ ৩০ শতাংশৰ সম্পত্তিত আইনীভাৱে পঞ্জীভুক্ত উপাধি আছে। অৰ্থাৎ, পৃথিৱীৰ জনসংখ্যাৰ ৭০ শতাংশ লোকৰ সম্পত্তিৰ আইনী দস্তাবেজ নাই।
সম্পত্তিৰ অধিকাৰৰ অভাৱক গোলকীয় বিকাশৰ বাবে এক ডাঙৰ বাধা হিচাপে গণ্য কৰা হয়। পৃথিৱীৰ বহুতো উন্নত দেশেও এই প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে। কিন্তু আজিৰ ভাৰতেও এই দিশটোত আগভাগ লৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী-স্বামীত্ব যোজনা যোৱা ২ ৰ পৰা ২.৫ বছৰ ধৰি ভাৰতত চলি আছে। প্ৰযুক্তিৰ ব্যাপক ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। ভাৰতৰ গাওঁবোৰত, ড্ৰোন প্ৰযুক্তিৰ সহায়ত ভূমি মেপিং কৰা হৈছে। এতিয়ালৈকে, ভাৰতৰ ২ লাখ ৩৪ হাজাৰ গাঁৱত ড্ৰোন জৰীপ সম্পূৰ্ণ হৈছে। ১ কোটি ২২ লাখ সম্পত্তি কাৰ্ডো দিয়া হৈছে। এই গোটেই প্ৰক্ৰিয়াটোৰ আন এটা লাভালাভ আছে। গাওঁবোৰৰ মানুহে তেওঁলোকৰ অনুপস্থিতিত তেওঁলোকৰ ঘৰ বা ভূমি বেদখল হ'ব বুলি এতিয়া ভয় নকৰে।
আজি ভাৰতত এনে বহুতো নীৰৱ বিপ্লৱ সংঘটিত হৈছে আৰু ই ভাৰত মুহূৰ্তৰ ভেটি হৈ পৰিছে। আন এটা উদাহৰণ হ'ল কৃষকসকলক দিয়া সহায়। আগতে, নিৰ্বাচনৰ আগতে কৃষকসকলৰ বাবে ঋণ ৰেহাইৰ ঘোষণা কৰা হৈছিল। কিন্তু কোটি কোটি কৃষকৰ বেংক একাউণ্ট একেবাৰে নাছিল। তেওঁলোকে আন উৎসৰ পৰা ঋণ লৈছিল। তেওঁলোকে ঋণ ৰেহাইৰ কোনো সুবিধা পোৱা নাছিল। আমি এই পৰিস্থিতিটোও সলনি কৰিছিলো। এতিয়ালৈকে, প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ অধীনত কৃষকসকলৰ বেংক একাউণ্টলৈ পোনপটীয়াকৈ প্ৰায় ২.৫ লাখ কোটি টকা স্থানান্তৰ কৰা হৈছে। ই দেশৰ সেই ১১ কোটি ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক লাভান্বিত কৰিছে, যিসকলক আগতে অৱহেলা কৰা হৈছিল।
বন্ধুসকল,
যিকোনো দেশৰ প্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত, নীতি-সিদ্ধান্ত বা স্থিতিৰ স্থবিৰতা হৈছে এক ডাঙৰ বাধা। আমাৰ দেশতো, পুৰণি চিন্তা আৰু দৃষ্টিভংগী আৰু কিছুমান পৰিয়ালৰ সীমাবদ্ধতাৰ বাবে, এক দীঘলীয়া স্থবিৰতা আছিল। যদি দেশখন আগবাঢ়িব লগা হয়, তেন্তে ইয়াৰ সদায় গতিশীলতা থাকিব লাগে, আৰু সাহসী সিদ্ধান্ত লোৱাৰ শক্তি থাকিব লাগে। যদি দেশখনে উন্নতি কৰিব লগা হয়, তেন্তে ইয়াৰ নতুনত্ব গ্ৰহণ কৰাৰ ক্ষমতা থাকিব লাগে; ইয়াৰ এটা প্ৰগতিশীল মানসিকতা থাকিব লাগে। যদি দেশখন আগবাঢ়িব লগা হয়, তেন্তে দেশবাসীৰ সামৰ্থ্য আৰু প্ৰতিভাৰ ওপৰত ইয়াৰ আস্থা থাকিব লাগে। আৰু সৰ্বোপৰি, ৰাষ্ট্ৰৰ সংকল্প আৰু সপোনৰ ওপৰত দেশৰ জনসাধাৰণৰ আশীৰ্বাদ থাকিব লাগে; লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰাত জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণ থাকিব লাগে
বন্ধুসকল,
যিকোনো দেশৰ প্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত, নীতি-সিদ্ধান্ত বা স্থিতিৰ স্থবিৰতা হৈছে এক ডাঙৰ বাধা। আমাৰ দেশতো, পুৰণি চিন্তা আৰু দৃষ্টিভংগী আৰু কিছুমান পৰিয়ালৰ সীমাবদ্ধতাৰ বাবে, এক দীঘলীয়া স্থবিৰতা আছিল। যদি দেশখন আগবাঢ়িব লগা হয়, তেন্তে ইয়াৰ সদায় গতিশীলতা থাকিব লাগে, আৰু সাহসী সিদ্ধান্ত লোৱাৰ শক্তি থাকিব লাগে। যদি দেশখনে উন্নতি কৰিব লগা হয়, তেন্তে ইয়াৰ নতুনত্ব গ্ৰহণ কৰাৰ ক্ষমতা থাকিব লাগে; ইয়াৰ এটা প্ৰগতিশীল মানসিকতা থাকিব লাগে। যদি দেশখন আগবাঢ়িব লগা হয়, তেন্তে দেশবাসীৰ সামৰ্থ্য আৰু প্ৰতিভাৰ ওপৰত ইয়াৰ আস্থা থাকিব লাগে। আৰু সৰ্বোপৰি, ৰাষ্ট্ৰৰ সংকল্প আৰু সপোনৰ ওপৰত দেশৰ জনসাধাৰণৰ আশীৰ্বাদ থাকিব লাগে; লক্ষ্যপ্ৰাপ্তিৰ ক্ষেত্ৰত জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণ থাকিব লাগে।
কেৱল ক্ষমতাত থকা চৰকাৰৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি সমস্যাৰ সমাধান বিচাৰি উলিওৱাৰ উপায়ে অতি সীমিত ফলাফল দিয়ে। কিন্তু যেতিয়া ১৩০ কোটি দেশবাসীৰ শক্তি যোগ হয়, যেতিয়া সকলোৰে প্ৰচেষ্টা যোগ কৰা হয়, তেতিয়া দেশৰ সন্মুখত কোনো বাধা থিয় হ'ব নোৱাৰে। ইয়াৰ বাবে চৰকাৰৰ ওপৰত দেশৰ জনসাধাৰণৰ বিশ্বাসো সমানে গুৰুত্বপূৰ্ণ। মই আনন্দিত যে আজি দেশবাসীয়ে এই বিশ্বাস গঢ়ি তুলিছে যে চৰকাৰে তেওঁলোকৰ যত্ন লৈছে।
মই ইয়াৰ কাৰণটো আপোনালোকৰ সৈতে ভাগ-বতৰা কৰিব বিচাৰো। আৰু সেয়া হৈছে শাসনত 'মানৱ স্পৰ্শ', সুশাসনৰ ক্ষেত্ৰত সংবেদনশীলতা। ইমান ডাঙৰ প্ৰভাৱ দৃশ্যমান কিয়নো আমি শাসনক মানৱীয় স্পৰ্শ দিছো। উদাহৰণ স্বৰূপে, এতিয়া ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজ আঁচনি আছে। কেইবাদশক ধৰি আমাৰ সীমান্তৱৰ্তী গাওঁবোৰক অন্তিম খন গাওঁ হিচাপে গণ্য কৰা হৈছিল। আমি তেওঁলোকক দেশৰ প্ৰথম গাওঁলৈ পৰিৱৰ্তন কৰাৰ আত্মবিশ্বাস দিছিলো। আমি তাত উন্নয়নক অগ্ৰাধিকাৰ দিছিলো। আজি চৰকাৰী বিষয়া আৰু মন্ত্ৰীসকলে এই গাওঁসমূহ ভ্ৰমণ কৰিছে, তাত থকা লোকসকলক লগ কৰিছে আৰু তাত যথেষ্ট সময় অতিবাহিত কৰিছে।
উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ লোকসকলেও শাৰীৰিক আৰু আৱেগিক ভাৱে দিল্লীৰ পৰা দূৰত্ব অনুভৱ কৰিছিল। ইয়াতো আমি শাসনক মানৱ স্পৰ্শৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিছো। এতিয়া কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীসকলে, অৰুণজীয়ে বিতংভাৱে উল্লেখ কৰাৰ দৰে, নিয়মীয়াকৈ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহ ভ্ৰমণ কৰে। আৰু তেওঁলোকে কেৱল ৰাজ্যৰ ৰাজধানীবোৰেই নহয়, ভিতৰভাগো ভ্ৰমণ কৰে। মই প্ৰায় ৫০ বাৰ উত্তৰ-পূব ভ্ৰমণ কৰিছো, সেয়া হৈছে অৰ্ধ শতক।
বন্ধুসকল,
এই সংবেদনশীলতাই কেৱল উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ এই দূৰত্ব দূৰ কৰাই নহয়, তাত শান্তি স্থাপনত যথেষ্ট সহায় কৰিছে। ইউক্ৰেইন সংকটৰ সময়ত আপুনি চৰকাৰৰ কৰ্ম সংস্কৃতিও পাহৰিব নালাগে। দেশৰ হাজাৰ হাজাৰ পৰিয়াল চিন্তিত হৈ পৰিছিল। আমি প্ৰায় ১৪,০০০ পৰিয়ালৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিছিলো আৰু প্ৰতিটো ঘৰলৈ চৰকাৰৰ প্ৰতিনিধি প্ৰেৰণ কৰিছিলো। পৰিয়ালটোত এজন চৰকাৰী প্ৰতিনিধিৰ উপস্থিতিৰ সৈতে, আমি তেওঁলোকক আশ্বাস দিছিলো যে কঠিন সময়ত চৰকাৰ তেওঁলোকৰ সৈতে আছে। আপুনি জানিব যে কেতিয়াবা এনে পৰিস্থিতিত, বস্তুবোৰ নিয়ন্ত্ৰণৰ বাহিৰত ঘূৰি যায় আৰু কৰিব লগা কামত বাধাৰ সৃষ্টি হয়। সেয়েহে, আমি প্ৰথম কামটো কৰিছিলো প্ৰতিটো পৰিয়ালত এজন চৰকাৰী প্ৰতিনিধি নিয়োগ কৰা যাতে তেওঁলোকৰ সৈতে নিয়মীয়াকৈ যোগাযোগ কৰাত সহায় হয়। আৰু ফলস্বৰূপে, দেশৰ লোকসকল নিশ্চিত হৈছিল যে তেওঁলোকৰ সন্তান সুৰক্ষিত, আৰু শিশুটো সোনকালেই ঘূৰি আহিব। গতিকে তেনে ধৰণৰ পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হৈছিল।
ইণ্ডিয়া মোমেন্টে এনে ধৰণৰ শাসনৰ পৰা শক্তি লাভ কৰে যি মানৱ সংবেদনশীলতাৰে পৰিপূৰ্ণ। যদি এই মানৱীয় স্পৰ্শ শাসনত নাথাকিলহেঁতেন, আমি ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে ইমান ডাঙৰ যুঁজ জিকিব নোৱাৰিলোহেঁতেন।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে আজি যি লাভ কৰিছে সেয়া আমাৰ গণতন্ত্ৰৰ শক্তি আৰু আমাৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ শক্তিৰ বাবে। আজি বিশ্বই দেখিছে যে ভাৰতত গণতান্ত্ৰিকভাৱে নিৰ্বাচিত চৰকাৰে দৃঢ় ইচ্ছাৰে সিদ্ধান্ত লৈছে। আৰু ভাৰতে বিশ্বক দেখুৱাইছে যে গণতন্ত্ৰই প্ৰদান কৰিব পাৰে। বিগত বছৰবোৰত, ভাৰতে কেইবাটাও নতুন প্ৰতিষ্ঠান স্থাপন কৰিছে। ভাৰতৰ নেতৃত্বত আন্তৰ্জাতিক সৌৰ মিত্ৰতা গঠন কৰা হৈছিল। ভাৰতৰ নেতৃত্বত দুৰ্যোগ স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে মিত্ৰজোঁট (চিডিআৰআই) গঠন কৰা হৈছিল। আজি নিটি আয়োগে ভৱিষ্যতৰ ৰোডমেপ নিৰ্ণয় কৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে। ৰাষ্ট্ৰীয় কোম্পানী আইন ন্যায়াধিকৰণে (এনচিএলটি) দেশত কৰ্পোৰেট প্ৰশাসন শক্তিশালী কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে। জিএছটি পৰিষদৰ বাবে, দেশত আধুনিক কৰ প্ৰণালী প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
আজি বিশ্বই লক্ষ্য কৰি আছে যে ভাৰতত কেনেকৈ অধিকসংখ্যক লোকৰ গণতান্ত্ৰিক অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি পাইছে। কৰোনাৰ মাজতো দেশত বহুতো নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হৈছিল। সেই নিৰ্বাচনবোৰ সফলতাৰে অনুষ্ঠিত হৈছিল। এইটো আমাৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ শক্তি। বিশ্বব্যাপী সংকটৰ মাজত, আজি ভাৰতৰ অৰ্থনীতি শক্তিশালী আৰু বেংকিং ব্যৱস্থা শক্তিশালী; এইটো আমাৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ শক্তি। আমি কৰোনা ভেকছিন দূৰদূৰলৈ প্ৰদান কৰিছো; 220 কোটিতকৈও অধিক পালি প্ৰদান কৰা হৈছিল; এইটো আমাৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ শক্তি। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে আমাৰ গণতন্ত্ৰ আৰু আমাৰ গণতান্ত্ৰিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ এই সফলতাই কিছুমান লোকক তান্ত্ৰিক কৰি তুলিছে আৰু সেয়েহে আক্ৰমণ। কিন্তু মই নিশ্চিত যে এই আক্ৰমণৰ পিছতো ভাৰতে ইয়াৰ লক্ষ্যৰ দিশে দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িব আৰু ইয়াৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’ব ৷
বন্ধুসকল,
যেতিয়া ভাৰতৰ ভূমিকা বিশ্বব্যাপী হৈ উঠিছে, তেতিয়া ভাৰতীয় সংবাদ মাধ্যমসমূহেও ইয়াৰ ভূমিকা বিশ্বব্যাপী কৰিব লাগিব। আমি 'সকলোৰে প্ৰচেষ্টা'ৰ দ্বাৰা 'ইণ্ডিয়া মোমেন্ট'ক উৎসাহিত কৰিব লাগিব আৰু 'আজাদী কা অমৃতকাল'ত উন্নত ভাৰতৰ যাত্ৰা শক্তিশালী কৰিব লাগিব। মই আকৌ এবাৰ ইণ্ডিয়া টুডে গ্ৰুপৰ অৰুণজীক ধন্যবাদ জনাইছো যে তেওঁ মোক ইয়ালৈ আহি কথা কোৱাৰ সুযোগ দিছে আৰু লগতে ২০২৪ চনত মোক আমন্ত্ৰণ জনোৱাৰ বাবে তেওঁৰ উদাৰ ভংগীমাৰ বাবে বিশেষ ধন্যবাদ জনাইছো।
ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at India Today Conclave
18 MAR 2023 11:17PM by PIB Delhi
Greetings to all the dignitaries who are with us in the India Today Conclave! Greetings to the viewers and readers from India and abroad who have joined us through digital medium. I am glad to see that the theme of this conclave is - The India Moment. Today, world's leading economists, analysts, thinkers are saying in unison that it is India's moment. But when the India Today group projects this optimism, it is 'extra special'. By the way, I had said from the ramparts of Red Fort 20 months ago - this is the time, the right time. But it took 20 months to reach this position. Even then the spirit was the same – This is India's Moment.
Friends,
There are several ups and downs as well as many milestones in the development journey of any nation. Today, this time period in this decade of the 21st century is exceptional for India. A few decades ago, many of the countries that moved forward and developed had very different conditions before them. In a way, they were their own competitors because these countries didn't have many competitors against them. But the circumstances under which India is moving forward today are different. The challenges are very different, wide-ranging and full of diversities. Today there are several global challenges - the worst pandemic in 100 years, such a huge crisis, two countries are at war for months, the supply chain of the whole world is in disarray. Look at this situation and think of this background. It is not an ordinary thing to talk about 'The India Moment' in such a scenario.
A new history is being created and we all are witnesses to it. Today the whole world believes in India. Today India is the fastest growing economy in the world. Today India is the number one smartphone data consumer in the world. Today India is number one in global FinTech adoption rate. Today India is the second largest mobile manufacturer in the world. Today India has the third largest start-up ecosystem in the world.
Many such things have been discussed. But if someone needs to learn about the things in the past, one can find it out. But I want to talk about the present and that too 2023. In this year 2023, 75 days have already passed. Today I want to talk about these 75 days only. In these 75 days, the historic green budget of the country was presented. In these 75 days, the airport at Shivamogga in Karnataka was inaugurated. In these 75 days, the next phase of Metro Rail started in Mumbai. In these 75 days, the world's longest river cruise was flagged off in the country. Bengaluru-Mysuru Expressway was inaugurated. A section of the Delhi-Mumbai Expressway was opened. Vande Bharat trains have started running from Mumbai and Visakhapatnam. The Permanent Campus of IIT Dharwad was inaugurated. India named 21 islands of the Andaman and Nicobar Islands after Param Vir Chakra awardees.
Friends,
Within these 75 days, India has launched E20 fuel by blending 20% ethanol in petrol. Within these 75 days, Asia's largest modern helicopter factory has been inaugurated in Tumkuru. Air India has placed the world's largest aviation order. In these 75 days, India has achieved the milestone of 10 crore tele-consultations through e-Sanjivani. In these 75 days, India achieved the milestone of providing 8 crore new tap water connections. Within these 75 days, the work of 100 percent electrification of the rail network in UP-Uttarakhand was completed.
Friends,
In these 75 days, a new batch of 12 cheetahs has arrived in Kuno National Park. The Indian women's team has won the Under-19 Cricket T-20 World Cup. In these 75 days, the country has received the honour of winning two Oscars.
Friends,
In these 75 days, thousands of foreign diplomats and representatives of various organizations came to India to participate in the G-20 meetings. In these 75 days, there have been 28 important meetings of the G-20 i.e., one meeting every third day. During the same period, the Energy Summit took place. Today itself the Global Millets Conference took place. We saw that more than 100 countries came to India to participate in Aero-India held in Bengaluru. UPI linkage with Singapore was started in these 75 days. In these 75 days, India launched 'Operation Dost' to help Turkey. The Indo-Bangladesh gas pipeline has been inaugurated just a few hours ago. The list of achievements in these 75 days alone is so long that we would run out of time. And I am telling you about some of these things that happened within the last 75 days because this is the reflection of the 'India Moment'.
Friends,
Today, on one hand the country is building physical infrastructure like road-railway, port-airport, while on the other hand there is an unprecedented attraction towards Indian culture and soft power in the world. Today yoga has become popular all over the world. Today there is enthusiasm regarding Ayurveda; there is enthusiasm regarding Indian food. Today Indian films, Indian music are attracting people with a fresh energy. Our Millets or 'Shree Anna' are also reaching the whole world. Be it the International Solar Alliance or the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, today the world is realizing that India's ideas and India's potential are for global good. That's why today the world is saying - This is India's Moment.
And all of you must have noted one more thing recently. All of these things have generated a multiplier effect. Let me draw your attention towards a small matter. Nowadays, whenever I visit other countries or the representatives of other countries come to India or someone from India visits a country, you must have noticed that there is a sort of competition among the countries to return the ancient artefacts which were stolen from India. On their own initiative, they are returning these artefacts to us because now they are convinced that this is the right place where these will be honoured. This is the Moment.
And all of this is not a coincidence, friends. The most unique thing about today's India Moment is that besides promise, performance has also been added to it. Several veteran journalists are present here. You have written, read and reported the headlines before 2014. And I was not there at that time. What were the headlines earlier? It was mostly about 'several lakh crore' scams in one or the other sector. People took to the streets against corruption. But what's the headline today? 'Because of the action against the cases of corruption, the corrupt people got mobilized and took to the streets'. You have garnered a lot of TRP by showing the news related to scams. Now you have the opportunity to increase your TRP by showing action against the corrupt. Do not be under anyone's pressure; do not miss this opportunity due to a balancing act.
Friends,
Earlier there used to be headlines related to bomb blasts in cities; there used to be headlines related to Naxalite incidents. Today there are a greater number of news stories related to peace and prosperity. Earlier there used to be big stories about some major infrastructure projects being stalled because of environmental concerns. Today, along with positive news related to the environment, there are news stories about construction of new highways and expressways. Earlier the news of tragic train accidents was a common thing. Today the introduction of modern trains makes headlines. Earlier there used to be news stories about Air India scams and their declining condition. Today the news story about the world's biggest aircraft deal makes headlines in the world. India Moment has brought this change of promise and performance.
By the way, friends, at a time when the country is full of self-confidence and resolve and foreign countries, scholars around the world are also optimistic about India, there have also been attempts to spread pessimism, to humiliate India and to shatter India's morale. Now we know that there is a tradition of applying a black tika (mark) during auspicious moments to protect someone from harm. Today a lot of auspicious things are happening; and that's why some people have taken the responsibility of applying black tika so that no one can cast an evil eye on this auspiciousness.
Friends,
Due to the prolonged period of slavery, we have seen a long period of poverty. No matter how long this period has been, one thing has always remained eternal. The poor of India wanted to get out of poverty as soon as possible. Even today he works hard throughout the day. He wants his life to change; the lives of his future generations to change. He doesn't want to be limited to just two square meals a day.
All the governments that have been there in the past decades have also made efforts according to their ability and understanding. According to those efforts, those governments have also got the desired results. But we wanted new results, so we increased our speed and scale. For example, toilets used to be built earlier too. But we built more than 11 crore toilets at a record pace. Banks were there in the country earlier also and banks were also nationalized to supposedly help the poor. But now, as Arun ji was mentioning in detail, we rapidly added 48 crore people to the banking system. There was already a scheme for houses for the poor. You are well aware of the status of those schemes. But our government completely changed it. Now the funds for the house are transferred directly to the bank accounts of the poor persons. Now there is constant monitoring of the entire process of building houses, and we are moving forward by adopting the owner driven scheme. And when it is 'owner-driven', there are no scams. He wants to build a nice house.
In the last 9 years, we have built more than 3 crore houses and handed them over to the poor. That is, there are many countries around the world with that kind of population. So, we are in a way, building houses for a whole new country. We often do not have a property under the name of women. Shop, cars, land and everything is purchased under name of the male member of family. But out of the houses that our government has built and given to the poor, about 2.5 crore houses have joint ownership and women too have ownership rights in it. Now see, if poor women feel empowered, the India Moment is bound to come or not?
There have been many such changes in the country which have brought the India Moment. Some of these changes are not even discussed by the media. Do you know that 'property rights' is also a major global challenge? The World Bank report says that only 30 percent of the world's population has a legally registered title to their property. That is, 70 percent of the world's population does not have a legal document of their property.
Lack of property rights is considered as a major obstacle to global development. Many developed countries of the world are also facing this challenge. But today's India is taking the lead in this aspect too. PM-SWAMITVA Yojana is running in India for the last 2 to 2.5 years. Technology is being used extensively. In villages of India, land mapping is being done with the help of drone technology. So far, drone survey has been completed in 2 lakh 34 thousand villages of India. 1 crore 22 lakh property cards have also been given. There is another benefit to this whole process. The people of the villages are no longer afraid that their houses or land will be encroached in their absence.
Many such silent revolutions are taking place in India today and this is becoming the foundation of India Moment. Another example is the assistance given to the farmers. Earlier, there used to be announcements of loan waivers for the farmers before elections. But crores of farmers did not have bank accounts at all. They used to take loans from other sources. They did not get any benefit of loan waivers. We changed this situation as well. So far, about 2.5 lakh crore rupees have been transferred directly to the bank accounts of the farmers under the PM Kisan Samman Nidhi. It has benefitted those 11 crore small farmers of the country, who used to be neglected before.
Friends,
In the progress of any country, stagnation in policy-decisions or Status Quo is a major obstacle. In our country too, due to old thinking and approach, and limitations of some families, there was a long stagnation. If the country has to move forward, it should always have dynamism, and the power of making bold decisions. If the country has to progress, then it should have the ability to accept novelty; it should have a progressive mindset. If the country has to move forward, it should have confidence in the abilities and talents of its countrymen. And above all, there should be the blessings of the people of the country upon the resolutions and dreams of the nation; there should be participation of the people in achieving the goals.
The way of finding solutions to problems depending only on the government in power gives very limited results. But when the strength of 130 crore countrymen is added, when everyone's effort is added, then no obstacle can stand before the country. For this, the trust of the people of the country in the government is equally important. I am glad that today the countrymen have developed the belief that the government cares for them.
I would also like to share with you the reason for the same. And that is 'Human Touch' in governance, sensitivity in good governance. Such a major impact is visible because we have given human touch to governance. For example, now there is Vibrant Village Scheme. For decades, our border villages were considered as the last villages. We gave them the confidence of turning those into the first villages of the country. We prioritized development there. Today government officials and ministers are visiting these villages, meeting the people there and spending considerable amount of time there.
The people of North East also used to feel distant from Delhi both physically and emotionally. Here also we have linked governance with human touch. Now the ministers of the central government, as Arun ji mentioned in great detail, regularly visit the North Eastern States. And they not just visit the state capitals, but also the interiors. I have also visited northeast about 50 times, that's half a century.
Friends,
This sensitivity has not only bridged this distance of the North East but has also helped a lot in establishing peace there. You should also not forget the work culture of the government during the Ukraine Crisis. Thousands of families in the country were worried. We connected with about 14,000 families and sent representatives of the government to each house. With the presence of a government representative in the family, we assured them that the government was with them in difficult times. You would know that sometimes under such conditions, things spin out of control and obstacles are created in the work to be done. So, the first thing we did was to appoint a government representative to every family to help communicate with them regularly. And consequently, the people in the country became convinced that their child was safe, and the child would return soon. So that kind of a situation was created.
India Moment gets energy from such a kind of governance which is full of human sensitivity. If this human touch was not there in governance, we would not have been able to win such a major battle against Corona.
Friends,
Whatever India is achieving today is due to the power of our democracy and the power of our institutions. Today the world is seeing that the democratically elected government in India is taking strong-willed decisions. And India has shown the world that democracy can deliver. In the past years, India has established several new institutions. International Solar Alliance was formed under the leadership of India. Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) was formed under the leadership of India. Today NITI Aayog is playing a crucial role in deciding the future roadmap. The National Company Law Tribunal (NCLT) is playing a key role in strengthening corporate governance in the country. Due to the GST Council, the modern tax system has been formulated in the country.
Today the world is watching how democratic participation of more and more people is increasing in India. Many elections were held in the country even amid Corona. Those elections were held successfully. This is the strength of our institutions. In the midst of the global crisis, today India's economy is strong and the banking system is strong; this is the strength of our institutions. We have delivered the corona vaccine far and wide; more than 220 crore doses were administered; this is the strength of our institutions. I believe this success of our democracy and our democratic institutions tantalizes some people and hence the attacks. But I am sure that despite these attacks, India will move rapidly towards its goals and will achieve its goals.
Friends,
When India's role is becoming global, then Indian media must also make its role global. We need to boost the 'India Moment' with 'everyone's effort' and strengthen the journey of developed India in the 'Azaadi Ka Amritkaal'. I once again thank Arun ji, the India Today Group, for giving me the opportunity to come here and speak and also special thanks for his bold gesture to invite me in 2024 as well.
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.