Prime Minister's Office
English translation of Remarks by Prime Minister, Shri Narendra Modi at the Joint Virtual inauguration of India-Bangladesh Friendship Pipeline
18 MAR 2023 7:12PM by PIB Delhi
Your Excellency
Prime Minister Sheikh Hasina,
Chief Minister of Assam Himanta Biswa Sharma,
Shri Hardeep Puri, my colleague from the Union Cabinet,
And Shri Rameswar Teli, Minister in the Government of India coming from Assam,
Honourable Ministers of Bangladesh Government,
and all others who have joined us,
Namaskar!
Today a new chapter has started in the history of India-Bangladesh relations. India-Bangladesh Friendship Pipeline - we laid its foundation in September 2018. And I am happy that today the opportunity has come to inaugurate it along with Prime Minister Sheikh Hasina.
It is also a matter of satisfaction that the work on this project continued despite the Covid 19 pandemic. With this pipeline, 1 million metric tonnes of high-speed diesel can be supplied to various districts of northern Bangladesh. Supply through the pipeline will not only reduce the cost but also reduce the carbon footprint of this supply. A reliable and cost-effective diesel supply will be especially beneficial for the agriculture sector. Local industries will also be benefitted by it.
In today's global situation many developing economies are struggling to ensure their food and energy security. In this context, today's event holds greater importance.
Friends,
In the last few years, under the able leadership of Prime Minister Sheikh Hasina, Bangladesh has made remarkable progress and every Indian is proud of that. And we are also happy that we have been able to contribute to this journey of Bangladesh's development. I am sure that this pipeline will further accelerate the growth of Bangladesh, and will also be an excellent example of increasing connectivity between the two countries. It is necessary that we keep on strengthening every pillar of our connectivity. Whether it is in the field of transport, in the field of energy, in the field of electricity, or in the digital field, the more our connectivity increases, the more our people-to-people relations will be strengthened.
I remember, a few years back Prime Minister Sheikh Hasina had talked about her vision of restoring the pre-1965 rail connectivity. And since then the two countries have made much progress in that area. As a result of that, during the Covid 19 epidemic, we were able to send oxygen to Bangladesh through that rail network. I would like to heartily congratulate Prime Minister Sheikh Hasina ji for this far-sighted vision of hers.
Friends,
Our mutual cooperation in the field of electricity has been very successful. Today India is supplying more than 1100 Mega Watt electricity to Bangladesh. The first unit of the Maitri Super Thermal Power Plant has also become operational. It was inaugurated by Prime Minister Sheikh Hasina last year during her visit to India. And now we are working towards commissioning the second unit soon.
As far as energy cooperation is concerned, our petroleum trade has crossed $1 billion. It is a matter of pride that our cooperation is there in the entire value chain of hydrocarbons. Whether it is up-stream, mid-stream, or down-stream. With this pipeline, this cooperation will be more extensive.
I would like to congratulate all the officials involved in this project, especially Numaligarh Refinery and Bangladesh Petroleum Corporation.
Excellency,
What an auspicious coincidence that today's inauguration is taking place a day after the birth anniversary of Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman! Bangabandhu's 'Shonar Bangla' vision included the harmonious development and prosperity of the entire region. This joint project is a perfect example of his vision.
Excellency,
Every aspect of India-Bangladesh’s cooperation has benefited from your guidance. This project is also one of them. Thank you very much for joining me at this event. And also many many congratulations to all the people who will be benefited from this project.
Thank you!
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পুন্না ভর্চুএল ওইনা ইন্দিয়া-বাংলাদেস ফ্রেন্দসিপ পাইপলাইন শঙ্গাবা থৌরমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ফোঙদোকখিবা ৱাফম
18 MAR 2023 7:12PM by PIB Imphal
নমস্কার!
ইকায়খুম্নরবী
প্রধান মন্ত্রী সৈখ হসিনা,
অসামগী চীফ মিনিস্তর হিমান্তা বিশ্বা শর্মা,
য়ুনিয়ন কেবিনেদকী ঐগী মরুপ, শ্রী হরদিপ পুরি,
অসামদগী লাকপা ভারত সরকারগী মিনিস্তর, শ্রী রামেশ্বর তেলি,
বাংলাদেস সরকারগী ইকায়খুম্নরবা মিনিস্তরশিং,
অমসুং থৌরম অসি শরুক য়ারিবা অতোপ্পশিং,
খুরুমজরি!
ঙসি ভারত-বাংলাদেসকী মরীগী পুৱারিদা অনৌবা পন্দুব অমা হাংদোক্লে। ইন্দিয়া-বাংলাদেস ফ্রেন্দসিপ পাইপলাইন অসি ঐখোয়না সেপ্তেম্বর ২০১৮দা মসিগী উরেপ-উয়ুং তমখিবনি। প্রধান মন্ত্রী সৈখ হসিনাগা লোয়ন্না ঙসি মসি শঙ্গাবগী খুদোংচাবা অমা ফংবা অসিদা ঐ হরাওই।
কোবিদ-১৯ লাইচৎ থেংনরবশু প্রোজেক অসিগী থবক মখা তানা শুবদশু অপেনবা পোকই। পাইপলাইন অসিনা বাংলাদেসকী অৱাংথংবা শরুক্তা লৈরিবা তোঙান-তোঙানবা জিলাশিংদা হায়-স্পিৎ দিজল মিল্লিয়ন মেত্রিক তন ১ পীবা ঙম্লগনি। পাইপলাইনা অসিনা থাউ পীবদা চাদিং হন্থহনবদা নত্তনা কার্বোন ফুদপ্রিন্তশু হন্থহল্লগনি। লৌউ-শিংউগী লমদা অহোঙবা মমলদা অমসুং অশোইবা লৈতনা দিজল ফংহনবগী অখন্নবা কান্নবশু ফংলগনি। মসিনা মফম অদুগী উদোগশিংদশু কান্নবা পীরগনি।
হৌজিক থেংনরিবা মালেমগী ফিবম অসিদা চাউখৎলক্লিবা ইকোনোমি কয়া মখোয়না চীঞ্জাক অমসুং ইনর্জি ৱাৎতনা ফংনবা হোৎনবদা অৱাবা কয়া মায়োক্নরি। ফিবম অসিদা, ঙসিগী থৌরম অসি হেন্না মরুওইবা অমনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি খর অসিদা, প্রধান মন্ত্রী সৈখ হসিনাগী লমজিং মখাদা, বাংলাদেস শিংথাবা য়ানা চাউখৎলে অমসুং মসিগীদমক ভারতমচা খুদিংমক্না চাউথোকচবা পোক্লি। বাংলাদেসকী চাউখৎপগী খোঙচৎ অসিদা ঐখোয়না মতেং পাংবা ঙম্বা অসিদা ঐখোয়শু হরাওই। মসিগী পাইপলাইন অসিনা বাংলাদেসকী চাউখৎপা মখা তানা য়াংশিনহনগনি অমসুং লৈবাক অনিগী মরক্তা চৎথোক-চৎশিনগী খুদোংচাবা হেনগৎলকপগী মতিক চারবা খুদম অমশু ওইরগনি হায়না ঐনা থাজৈ। ঐখোয়গী লম্বী-থোংগী য়ুম্বী খুদিংমক ঐখোয়না মপাঙ্গল কন্না থম্বা হায়বসি তঙাইফদে। ত্রান্সপোর্তকী হিরমদা ওইগেরা, ইনর্জিগী লমদা, ইলেক্ত্রিসিতিগী লমদা, নত্ত্রগা দিজিতেলগী লমদা, ঐখোয়না শম্নবা হেনগৎলিবমখৈ, ঐখোয়গী মীয়ামগী মরক্তা লৈনবা মরীশিং মপাঙ্গল কনখৎলক্কনি।
১৯৬৫ মমাঙদা লৈরম্বা রেল চেনবা অদুদা হঞ্জিনহন্নবা মহাক্কী পান্দমগী মতাংদা চহি খরগী মমাঙদা প্রধান মন্ত্রী সৈখ হসিননা ফোঙদোকখিবা অদু ঐ নিংশিংলি। মতম অদুগী হৌনা লৈবাক অনিনা হিরম অদুদা খুমাঙচাউশিল্লে। মদুগী ফল ওইনা, কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা হায়রিবা রেল নেতৱাদর্ক অদু ফাওরগা ঐখোয়না বাংলাদেসতা ওক্সিজেন পীবা ঙমখি। মহাক্কী তুংগী শান্না উবা ঙম্বা পান্দম অদুগীদমক ঐনা থম্মোয় শেংনা প্রধান মন্ত্রী সৈখ হসিনা থাগৎপা পাম্মী।
মরুপশিং,
ঐখোয়না অমনা অমগী ইলেক্ত্রিসিতিগী লমদা মতেং পাংনবা য়াম্না মাইপাক্লে। ঙসিদি ভারতনা বাংলাদেসতা মেগা ৱাত ১১০০ হেনবগী ইলেক্ত্রিসিতি পীরি। মাইত্রি সুপর থর্মেল পৱার প্লান্তগী অহানবা য়ুনিতশু থবক হৌরে। মসি হৌখিবা চহিদা প্রধান মন্ত্রী সৈখ হসিননা ভারত্তা লাক্লম্বা খোঙচৎ মনুংদা শঙ্গারম্বনি। অনিশুবা য়ুনিত অথুবদা থবক হৌনবা হৌজিক ঐখোয় থবক পায়খৎলি।
ইনর্জিগী মতেং পাংনবগী মতাংদা খন্নবা মতমদা, ঐখোয়গী পেত্রোলিয়মগী ললোন-ইতিক অসি য়ু.এস দোল্লার বিল্লিয়ন ১ হেল্লে। হায়দ্রোকার্বোনশিংগী অপুনবা ভেলু চেন্দা ঐখোয়না মতেং পাংনবা অসি চাউথোকচনিঙাই ওইবা ৱাফম অমনি। মসি অপ-স্ত্রিম, মিদ-স্ত্রিম, নত্ত্রগা দাউন-স্ত্রিম ওইবা য়াই। মসিগী পাইপলাইন অসিনা, মতেং পাংনবা অসি হেন্না মপুংফাহনগনি।
প্রোজেক অসিদা শরুক য়ারিবা ওফিসিএল খুদিংমক, মরুওইনা নুমালিগর রিফাইনরি অমসুং বাংলাদেস পেত্রোলিয়ম কোর্পোরেসনগী ওফিসিএলশিং ঐনা থাগৎচরি।
ইকায়খুম্নরবী,
ঙসিগী শঙ্গাবা থৌরম অসি বঙ্গবন্ধু সৈখ মজিবুর রহমনগী মপোক নুমিৎকী নোংমগী মতুংদা পাংথোকপা অসি কয়াদা মপা চান্নবা অফবা নুমিৎ অমা ওইরে! বঙ্গবন্ধুগী ‘সোনার বাংলা’গী পান্দম অদুদা অপুনবা লমদম অমা চাউখৎপা অমসুং নুংঙাইবা য়াওরে। মসিগী প্রোজেক অসি মহাক্কী মঙলানগী চপ চারবা খুদম অমনি।
ইকায়খুম্নরবী,
অদোমগী লমজিংদগী ভারত-বাংলাদেসকী মতেং পাংনবগী হিরম খুদিংমক কান্নবা ফংলে। মসিগী প্রোজেক অসিশু মখোয়গী মনুংদা অমনি। থৌরম অসিদা শরুক য়াবগীদমক অদোম থাগৎচরি। প্রোজেক অসিদগী কান্নবা ফংগদৌরিবা মীওই খুদিংমক কয়ারক হন্না থাগৎচরি।
অদোম থাগৎচরি !