প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত-বাংলাদেশ মৈত্ৰী পাইপলাইনৰ যুটীয়া ভাৰ্চুৱেল উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
18 MAR 2023 7:12PM by PIB Guwahati
মহামান্য
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্বেখ হাছিনা,
অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মা,
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ মোৰ সহকৰ্মী শ্ৰী হৰদীপ পুৰী,
আৰু অসমৰ পৰা অহা ভাৰত চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰামেশ্বৰ তেলী,
বাংলাদেশ চৰকাৰৰ মাননীয় মন্ত্ৰীসকল,
আৰু আমাৰ সৈতে যোগদান কৰা আন সকলো,
নমস্কাৰ!
আজি ভাৰত-বাংলাদেশ সম্পৰ্কৰ ইতিহাসত আজি এক নতুন অধ্যায়ৰ সূচনা হৈছে। ভাৰত-বাংলাদেশ বন্ধুত্ব পাইপলাইন-২০১৮ চনৰ ছেপ্টেম্বৰত আমি ইয়াৰ ভেটি স্থাপন কৰিছিলোঁ। আৰু মই সুখী যে আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্বেখ হাছিনাৰ সৈতে ইয়াক উদ্বোধন কৰাৰ সুযোগ লাভ কৰিছোঁ।
এয়াও সন্তুষ্টিৰ বিষয় যে কোভিড-১৯ মহামাৰী সত্ত্বেও এই প্ৰকল্পটোৰ কাম অব্যাহত আছিল। এই পাইপলাইনৰ দ্বাৰা উত্তৰ বাংলাদেশৰ বিভিন্ন জিলালৈ ১নিযুত মেট্ৰিক টন হাই-স্পীড ডিজেল যোগান ধৰিব পৰা যাব। পাইপলাইনৰ জৰিয়তে যোগান ধৰাৰ ফলত কেৱল ব্যয়েই হ্ৰাস নহয়, এই যোগানৰ কাৰ্বন ফুটপ্ৰিন্টো হ্ৰাস হ'ব। এক নিৰ্ভৰযোগ্য আৰু ব্যয়সাপেক্ষ ডিজেল যোগান কৃষি খণ্ডৰ বাবে বিশেষভাৱে লাভজনক হ'ব। স্থানীয় উদ্যোগসমূহো ইয়াৰ দ্বাৰা লাভান্বিত হ'ব।
আজিৰ গোলকীয় পৰিস্থিতিত বহুতো উন্নয়নশীল অৰ্থনীতিয়ে তেওঁলোকৰ খাদ্য আৰু শক্তি সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰিবলৈ সংগ্ৰাম কৰি আছে। এই পৰিপ্ৰেক্ষিতত, আজিৰ অনুষ্ঠানটোৱে অধিক গুৰুত্ব বহন কৰে।
বন্ধুসকল,
যোৱা কেইবছৰমানত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্বেখ হাছিনাৰ সবল নেতৃত্বত বাংলাদেশে উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে আৰু প্ৰতিজন ভাৰতীয় ইয়াৰ বাবে গৌৰৱান্বিত। আৰু আমি সুখী যে বাংলাদেশৰ উন্নয়নৰ এই যাত্ৰাত আমি অৰিহণা যোগাবলৈ সক্ষম হৈছো। মই নিশ্চিত যে এই পাইপলাইনৰ ফলত বাংলাদেশৰ বিকাশ অধিক ত্বৰান্বিত হ'ব আৰু দুয়োখন দেশৰ মাজত যোগাযোগ বৃদ্ধিৰ এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ হ'ব। আমি আমাৰ যোগাযোগৰ প্ৰতিটো স্তম্ভ শক্তিশালী কৰি যোৱাটো প্ৰয়োজনীয়। পৰিবহণৰ ক্ষেত্ৰতেই হওঁক, শক্তিৰ ক্ষেত্ৰতেই হওঁক, বিদ্যুতৰ ক্ষেত্ৰতেই হওঁক বা ডিজিটেল ক্ষেত্ৰতেই হওঁক, আমাৰ যোগাযোগ যিমানেই বৃদ্ধি পাব, আমাৰ জনসাধাৰণৰ মাজত সম্পৰ্কও সিমানেই শক্তিশালী হ'ব।
মোৰ মনত আছে যে কেইবছৰমান আগতে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্বেখ হাছিনাই ১৯৬৫ চনৰ পূৰ্বৰ ৰে'ল যোগাযোগ ব্যৱস্থা পুনৰুদ্ধাৰৰ বাবে তেওঁৰ দৃষ্টিভংগীৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিছিল। আৰু তেতিয়াৰ পৰা দুয়োখন দেশে সেই ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। ইয়াৰ ফলস্বৰূপে, কোভিড ১৯ মহামাৰীৰ সময়ত আমি সেই ৰেল নেটৱৰ্কৰ জৰিয়তে বাংলাদেশলৈ অক্সিজেন প্ৰেৰণ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছিলোঁ। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্বেখ হাছিনাজীৰ এই দূৰদৰ্শী দৃষ্টিভংগীৰ বাবে মই তেওঁক আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
বিদ্যুতৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ পাৰস্পৰিক সহযোগিতা যথেষ্ট সফল হৈছে। আজি ভাৰতে বাংলাদেশলৈ ১১০০ মেগাৱাটতকৈও অধিক বিদ্যুৎ যোগান ধৰিছে। মৈত্ৰী চুপাৰ থাৰ্মেল পাৱাৰ প্লেণ্টৰ প্ৰথম গোটটোও কাৰ্যক্ষম হৈ উঠিছে। যোৱা বছৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্বেখ হাছিনাই ভাৰত ভ্ৰমণৰ সময়ত এইটো উদ্বোধন কৰিছিল। আৰু এতিয়া আমি সোনকালেই দ্বিতীয় গোটটো আৰম্ভ কৰাৰ দিশত কাম কৰি আছোঁ।
শক্তি সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ পেট্ৰ'লিয়াম বাণিজ্যই ১বিলিয়ন ডলাৰ অতিক্ৰম কৰিছে। এইটো গৌৰৱৰ বিষয় যে হাইড্ৰ'কাৰ্বনৰ সমগ্ৰ মূল্য শৃংখলাত আমাৰ সহযোগ আছে। সেয়া আপ-ষ্ট্ৰীম, মিড-ষ্ট্ৰীম, বা ডাউন-ষ্ট্ৰীমেই হওঁক। এই পাইপলাইনৰ সৈতে এই সহযোগিতা অধিক বিস্তৃত হ'ব।
মই এই প্ৰকল্পৰ সৈতে জড়িত সকলো বিষয়াক, বিশেষকৈ নুমলীগড় শোধনাগাৰ আৰু বাংলাদেশ পেট্ৰ'লিয়াম নিগমক অভিনন্দন জনাইছোঁ।
মহামান্য,
কিমান এক শুভ কাকতালীয় ঘটনা যে আজিৰ এই উদ্বোধন বঙ্গবন্ধু শ্বেখ মুজিবুৰ ৰহমানৰ জন্ম জয়ন্তীৰ এদিন পিছত অনুষ্ঠিত হৈছে! বংগবন্ধুৰ 'সোণাৰ বাংলা' দৃষ্টিভংগীৰ ভিতৰত সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ মৈত্ৰীপূৰ্ণ বিকাশ আৰু সমৃদ্ধি অন্তৰ্ভক্ত আছিল। এই যুটীয়া প্ৰকল্পটো তেওঁৰ দৃষ্টিভংগীৰ এক নিখুঁত উদাহৰণ।
মহামান্য,
ভাৰত-বাংলাদেশৰ সহযোগিতাৰ প্ৰতিটো দিশ আপোনাৰ নিৰ্দেশনাৰ দ্বাৰা উপকৃত হৈছে। এই প্ৰকল্পটোও ইয়াৰে এটা। এই অনুষ্ঠানত মোৰ সৈতে যোগদান কৰাৰ বাবে আপোনাক বহুত ধন্যবাদ। লগতে এই প্ৰকল্পটোৰ পৰা লাভান্বিত হ'বলগীয়া সকলো লোকক বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছোঁ।

Prime Minister's Office
English translation of Remarks by Prime Minister, Shri Narendra Modi at the Joint Virtual inauguration of India-Bangladesh Friendship Pipeline
18 MAR 2023 7:12PM by PIB Delhi
Your Excellency
Prime Minister Sheikh Hasina,
Chief Minister of Assam Himanta Biswa Sharma,
Shri Hardeep Puri, my colleague from the Union Cabinet,
And Shri Rameswar Teli, Minister in the Government of India coming from Assam,
Honourable Ministers of Bangladesh Government,
and all others who have joined us,
Namaskar!
Today a new chapter has started in the history of India-Bangladesh relations. India-Bangladesh Friendship Pipeline - we laid its foundation in September 2018. And I am happy that today the opportunity has come to inaugurate it along with Prime Minister Sheikh Hasina.
It is also a matter of satisfaction that the work on this project continued despite the Covid 19 pandemic. With this pipeline, 1 million metric tonnes of high-speed diesel can be supplied to various districts of northern Bangladesh. Supply through the pipeline will not only reduce the cost but also reduce the carbon footprint of this supply. A reliable and cost-effective diesel supply will be especially beneficial for the agriculture sector. Local industries will also be benefitted by it.
In today's global situation many developing economies are struggling to ensure their food and energy security. In this context, today's event holds greater importance.
Friends,
In the last few years, under the able leadership of Prime Minister Sheikh Hasina, Bangladesh has made remarkable progress and every Indian is proud of that. And we are also happy that we have been able to contribute to this journey of Bangladesh's development. I am sure that this pipeline will further accelerate the growth of Bangladesh, and will also be an excellent example of increasing connectivity between the two countries. It is necessary that we keep on strengthening every pillar of our connectivity. Whether it is in the field of transport, in the field of energy, in the field of electricity, or in the digital field, the more our connectivity increases, the more our people-to-people relations will be strengthened.
I remember, a few years back Prime Minister Sheikh Hasina had talked about her vision of restoring the pre-1965 rail connectivity. And since then the two countries have made much progress in that area. As a result of that, during the Covid 19 epidemic, we were able to send oxygen to Bangladesh through that rail network. I would like to heartily congratulate Prime Minister Sheikh Hasina ji for this far-sighted vision of hers.
Friends,
Our mutual cooperation in the field of electricity has been very successful. Today India is supplying more than 1100 Mega Watt electricity to Bangladesh. The first unit of the Maitri Super Thermal Power Plant has also become operational. It was inaugurated by Prime Minister Sheikh Hasina last year during her visit to India. And now we are working towards commissioning the second unit soon.
As far as energy cooperation is concerned, our petroleum trade has crossed $1 billion. It is a matter of pride that our cooperation is there in the entire value chain of hydrocarbons. Whether it is up-stream, mid-stream, or down-stream. With this pipeline, this cooperation will be more extensive.
I would like to congratulate all the officials involved in this project, especially Numaligarh Refinery and Bangladesh Petroleum Corporation.
Excellency,
What an auspicious coincidence that today's inauguration is taking place a day after the birth anniversary of Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman! Bangabandhu's 'Shonar Bangla' vision included the harmonious development and prosperity of the entire region. This joint project is a perfect example of his vision.
Excellency,
Every aspect of India-Bangladesh’s cooperation has benefited from your guidance. This project is also one of them. Thank you very much for joining me at this event. And also many many congratulations to all the people who will be benefited from this project.
Thank you!
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.