Prime Minister's Office
PM addresses Post Budget Webinar on “Economic Empowerment of Women”
“Country is seeing this year’s Budget as an auspicious beginning for achieving the target of Vikasit Bharat by 2047”
“This year's budget will give a new momentum to the efforts of women-led development”
“The results of efforts for women empowerment are visible and we are feeling a revolutionary change in the social life of the country”
“Girls’ enrolment in Science, Technology, Engineering and Maths is at 43 percent today, more than countries like America, UK and Germany”
“PM Awas has given women a new voice in economic decisions of the household”
“More than 7 crore women have joined Self Help Groups in the last 9 years”
“India can move forward only by raising the levels of the respect for women and the sense of equality”
Concludes by quoting President Smt Droupadi Murmu’s Women’s Day article
10 MAR 2023 10:25AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, addressed a Post Budget Webinar on the subject of “Economic Empowerment of Women”. It is the 11th of a series of 12 post-budget webinars organized by the government to seek ideas and suggestions for effectively implementing the initiatives announced in the Union Budget 2023.
The Prime Minister expressed happiness that the country has seen this year’s Budget as an auspicious beginning for achieving the target of Vikasit Bharat by 2047. “The budget has been seen and tested from the point of view of future Amrit Kaal. It is a good sign for the country that the citizens of the country are also looking at the next 25 years by linking them with these goals,” he said.
The Prime Minister reiterated that in the last 9 years, the country has moved with a vision of women-led development. He continued that India has taken these efforts to the global stage as it is figuring prominently in the G-20 meeting presided over by India. This year's budget will give new momentum to these efforts of women led development, he said.
The Prime Minister underlined the Nari Shakti’s strengths of determination, will power, imagination, ability to work for goals and extreme hard work as reflection of ‘Matru Shakti’. He said these qualities are playing a major role in increasing the speed and scale of India in this century.
The Prime Minister said that today, the results of efforts for women empowerment are visible and we are feeling a revolutionary change in the social life of the country. He said that that number of women compared to men is increasing, and the number of girls studying up to high school and beyond has tripled in the last 9-10 years. Girls’ enrolment in Science, Technology, Engineering and Maths is at 43 percent today, more than countries like America, UK and Germany. In fields like medical, sports, business or politics, not only the participation of women has grown but they are leading from the front.
The Prime Minister touched upon the fact that 70 percent Mudra loan beneficiaries are women. Similarly, women benefit from schemes for promotion of collateral free loans under SVANidhi and promotion schemes in animal husbandry, fisheries, village industries, FPOs and sports.
Shri Modi said “The reflection of how we can take the country forward with the help of half of the country's population and how we can increase the potential of women power is visible in this budget.” He mentioned Mahila Samman Saving Certificate Scheme where women are to get 7.5 percent interest. “80 thousand crore rupees for PM Awas Yojna is also a step in the direction of women empowerment as most of the 3 crore houses are in the name of women”, Shri Modi said. The Prime Minister emphasized the empowering aspect of PM Awas in a scenario where, traditionally, women had no property in their name. “PM Awas has given women a new voice in economic decisions of the household”, he said.
The Prime Minister informed about the announcement for the support to the Self Help Groups for creating new unicorns among SHGs. The Prime Minister illustrated the strength of the country’s vision for women empowerment with changing scenarios. Today 1 out of 5 non-farm businesses is run by a woman. More than 7 crore women have joined Self Help Groups in the last 9 years. Their value creation can be understood by their capital requirement as these Self Help Groups have taken loans worth 6.25 lakh crore.
The Prime Minister pointed out that these women are contributing not only as small entrepreneurs but also as capable resource persons. He mentioned the Bank Sakhi, Krishi Sakhi and Pashu Sakhi programs that are scaling new dimensions of development in villages.
The Prime Minister dwelled on the transformation in the cooperative sector and role of women in the sector. “More than 2 lakh multi-purpose cooperatives, dairy cooperatives and fisheries cooperatives are to be formed in the coming years. A target has been set to connect 1 crore farmers with natural farming. Women farmers and producer groups can play a big role in this,” the Prime Minister said.
Shri Modi elaborated on the role of women self help groups in promotion of Shree Anna. He said more than 1 crore tribal women with traditional experience in Shree Anna are part of these Self Help groups. “We have to tap the opportunities related to marketing of Shree Anna to processed foods made from it. In many places, government organizations are helping to process minor forest produce and bring it to the market. Today, so many self-help groups have been formed in remote areas, we should take it to a wider level”, he said.
Stressing the need for skill development, the Prime Minister said the Vishwakarma Scheme brought in this Budget will play a major role and will act as a bridge and its opportunities need to be leveraged for women empowerment. Similarly, GeM and e-commerce are becoming ways of expanding women’s business opportunities, there is a need to prioritize new technologies in the training that is being given to the self help groups.
The Prime Minister reiterated that the country is moving with the spirit of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas. He said as the daughters of the country can be seen in national security roles and flying Rafale aircrafts, and when they become entrepreneurs and take decisions and risks, thinking about them changes. He mentioned the recent election of two women MLAs in Nagaland for the first time, one of them took oath as minister too. “India can move forward only by raising the levels of the respect of women and the sense of equality. I call upon all of you to move forward with the determination to remove every obstacle coming in the way of all women-sisters-daughters”, he said.
The Prime Minister concluded by quoting from the article of the President Smt Droupadi Murmu, which she wrote on the International Women’s day. The President wrote “It is up to us, each of us, to hasten the progress. Thus, today, I wish to urge each of you to commit yourself to one change, in your family, neighbourhood or workplace – any change that would bring a smile on a girl’s face, any change that would improve her chances of moving ahead in life. That is one request, as I said before, straight from the heart.”

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
“নুপীশিংদা শেন-থুমগী শক্তি পীবা’ হায়বা হিরমদা পাংথোকপা বজেত মতুংগী ৱেবিনারদা প্রধান মন্ত্রী ৱা ঙাংখ্রে
“২০৪৭দা চাউখৎলবা ভারত ওইনবগী পান্দম ফংনবা লৈবাক অসিনা চহি অসিগী বজেত অসি শেংলবা অহৌবা অমা ওইনা লৌরি”
“চহি অসিগী বজেত অসিনা নুপীশিংনা মাঙজিল থাবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংদা অনৌবা ইনোৎ অমা পীগনি”
“নুপীশিংদা শক্তি পীনবা থবকশিংগী ফল উবা ফংলে অমসুং লৈবাক্কী খুন্নাইগী পুন্সি মহিংদা অওনবা অমা পুরকপা ঐখোয়না উরে”
“অমেরিকা, য়ু.কে অমসুং জর্মনি লৈবাকশিংদগী হেন্না, ঙসিদি সাইন্স, তেক্নোলোজি, ইঞ্জিনিয়ারিং অমসুং মেথসতা নুপীমচাশিং লাইরিক তম্বা চাদা ৪৩ য়ৌরে”
“ইমুং-মনুংগী শেন-থুমগী ৱারেপশিং লৌবদা পি.এম অৱাসনা নুপীশিংদা অনৌবা থৌনা অমা পীরে”
“হৌখিবা চহি ৯দা নুপী করোর ৭ হেন্না সেল্প হেল্প গ্রুপশিংদা শরুক য়াখ্রে”
“নুপীশিং ইকায়খুম্নবা অমসুং থোঙমান্নবগী ৱাখল্লোনগী থাকশিং ৱাংখৎহনবা খক্তনা ভারত চাউখৎপা ঙমগনি”
নুপীগী নুমিত্তা রাস্ত্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপতি মুর্মুগী আর্তিকল পল্লদুনা ৱা ঙাংবা লোইশিনখি
10 MAR 2023 10:25AM by PIB Imphal
“নুপীশিংদা শেন-থুমগী শক্তি পীবা’ হায়বা হিরমদা পাংথোকপা বজেত মতুংগী ৱেবিনার অমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী ৱা ঙাংখ্রে। মসি কেন্দ্রগী বজেত ২০২৩দা লাউথোকখিবশিং মপুংফানা থবক ওইনা পাংথোক্নবা পাউতাকশিং লৌনবা সরকারনা শীন্দুনা বজেত মতুংদা পাংথোকপা ৱেবিনার ১২গী ১১শুবা ৱেবিনারনি।
ৱেবিনার অদুদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২০৪৭দা চাউখৎলবা ভারত ওইনবগী পান্দম ফংনবা লৈবাক অসিনা চহি অসিগী বজেত অসি শেংলবা অহৌবা অমা ওইনা লৌরি। অমৃত কালগী তুংগী ফিবমগী মীৎয়েংদগী বজেত অসি উরে অমসুং চাংয়েং তৌরে। হায়রিবা পান্দমশিং অসিগা মখোয়গা শম্নহন্দুনা মথং চহি ২৫দা লৈবাক অসিগী মীয়াম্না য়েংলিবা অসি লৈবাক অসিগী ওইনা অফবা খুদম অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ৯ অসিদা নুপীশিংনা মাংজিল থাবা চাউখৎপগী মীৎয়েং অমগা লোয়ন্না লৈবাক অসি চঙশিল্লি। ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইদুনা ভারতনা হায়রিবা থবকশিং অসি মালেমগী থাক্তা পাংথোক্লে। চহি অসিগী বজেত অসিনা নুপীশিংনা মাঙজিল থাবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংদা অনৌবা ইনোৎ অমা পীগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খাংবা কনবা, অচেৎপা ফিরেপ লৌবা, পান্দমশিং ফংনবা থবক পাংথোকপা ঙম্বা অমসুং কন্না হোৎনবা অসি ‘মাত্রু শক্তি’গী মমিনি। হায়রিবা গুনশিং অসিনা চহিচা অসিদা ভারতকী চাউখৎপগী খোঙজেল অমসুং পাক-চাউবা হেনগৎহনবদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নুপীশিংদা শক্তি পীনবা থবকশিংগী ফল উবা ফংলে অমসুং লৈবাক্কী খুন্নাইগী পুন্সি মহিংদা অওনবা অমা পুরকপা ঐখোয়না উরে।নুপা মশিংদগী নুপী মশিংনা হেনগৎলক্লে অমসুং হৌখিবা চহি ৯-১০দা হায় স্কুল অমসুং অৱাংবা থাক্তা লাইরিক তম্বা নুপীমচা মশিং শরুক অহুমদা হেনগৎলে। অমেরিকা, য়ু.কে অমসুং জর্মনি লৈবাকশিংদগী হেন্না, ঙসিদি সাইন্স, তেক্নোলোজি, ইঞ্জিনিয়ারিং অমসুং মেথসতা নুপীমচাশিং লাইরিক তম্বা চাদা ৪৩ য়ৌরে। মেদিকেল, শান্ন-খোৎনবা, ললোন-ইতিক নত্ত্রগা রাজনিতিগী লমদা নুপীশিং শরুক য়াবা হেনগৎলকপা খক নত্তনা মখোয়না হিরমশিং অসিদা মাঙজিল থারে।
শ্রী মোদীনা হায়খি মুদ্রা লোন লৌরিবশিংগী চাদা ৭০দি নুপীশিংনি। শ্বানিধিগী মখাদা গরেন্তি য়াওদনা লোনশিং পীনবা স্কিমগী কান্নবা অমসুং শা-ষন লোইবা, ঙা য়োকপা, খুঙ্গংগী উদোগশিং, এফ.পি.ওশিং অমসুং শান্ন-খোৎনবা চাউখৎনবা স্কিমশিংগী কান্নবশিং নুপীশিংনা ফংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিগী অপুনবা মীশিংগী তঙ্খাই অমগা মতেংগা লোয়ন্না ঐখোয়না কমদৌনা লৈবাক অসি চাউখৎহনগনি অমসুং কমদৌনা ঐখোয়না নুপীশিংগী থৌনা হেনগৎহনগনি হায়বা চহি অসিগী বজেত্তা ঐখোয়না উবা ফংলে। মহিলা সম্মান সেভিং সর্তিফিগেদ স্কিম্না নুপীশিংদা চাদা ৭.৫গী শেন্দোই পীরে। পি.এম অৱাস য়োজনাগী লুপা করোর লিশিং ৮০ কাইথোক্লিবা অসি নুপীশিংদা শক্তি পীনবা মাইকৈদা থাংজিনবা খোঙথাং অমনি অমসুং য়ুম করোর ৩ হেন্না নুপীশিংগী মমিংদা লৈরে। চৎনবী ওইনা নুপীশিংগী মমিংদা লন-থুম অমতা মমিং পান্দবা অদু পি.এম অৱাসনা নুপীশিংদা শক্তি পীরে। ইমুং-মনুংগী শেন-থুমগী ৱারেপশিং লৌবদা পি.এম অৱাসনা নুপীশিংদা অনৌবা থৌনা অমা পীরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সেল্প হেল্প গ্রুপশিংগী মরক্তা অনৌবা য়ুনিকোর্নশিং শেমগৎনবা সেল্প হেল্প গ্রুপশিং মতেং পাংনবা থৌরাং লাউথোক্লে। হোঙলক্লিবা ফিবমশিংগী মতুংইন্না নুপীশিং থৌনা হাপ্নবা লৈবাক অসিগী পান্দম অসি লৈবাক অসিগী থৌনানি। ঙসিদি লৌউ-শিংউগা মরী লৈনদবা ললোন-ইতিক ৫গী মনুংদা ১দি নুপীশিংনা পাংথোক্লি। হৌখিবা চহি ৯দা নুপী করোর ৭ হেন্না সেল্প হেল্প গ্রুপশিংদা শরুক য়াখ্রে। হায়রিবা সেল্প হেল্প গ্রুপশিং অসিনা লুপা করোর লাখ ৬.২৫ রোমগী লোনশিং লৌখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হায়রিবা নুপীশিং অসিনা অপীকপা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং ওইনা মতেং পাংবা খক নত্তনা মতিক চাবা রিছোর্স পর্সনশিংশু ওইরে। খুঙ্গংশিংদা অচৌবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংদা বেঙ্ক শখি, কৃষি শখি অমসুং পাসু শখি প্রোগ্রামশিংনা মরুওইবা থৌদাং লৌরে। কোওপরেতিপ সেক্তরদা অওনবা পুরকপদা অমসুং সেক্তর অসিদা নুপীশিংনা মরুওইবা থৌদাং লৌরি। লাক্লিবা চহিশিংদা মল্তি-পর্পজ কোওপরেতিপ, দাইরি কোওপরেতিপ অমসুং ফিসরিজ কোওপরেতিপ লাখ ২ হেন্না শেম্লগনি। লৌমী করোর ১ হেন্না মহৌশাগী লৌউ মখল পাংথোকহন্নবা পান্দম থম্লে। মসিদা নুপীশিং শিন্মীশিং অমসুং পোৎথোক পুথোকপা লৌমী কাংবুনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌগনি।
শ্রী মোদীনা মখা তানা শন্দোক্না হায়খি শ্রী অন্না চাউখৎহনবদা নুপী সেল্প হেল্প গ্রুপশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরে। হায়রিবা সেল্প হেল্প গ্রুপশিংদা শ্রী অন্নগী মরমদা খঙলবা ত্রাইবেল নুপী করোর ১ হেন্না য়াওরি। শ্রী অন্ন অমসুং মসিগী শেম্বা চীঞ্জাকশিং য়োনবগী মতাংদা ঐখোয়না খুদোংচাবশিং লৌগদবনি। মফম কয়াদা, উমংগী পোৎথোকশিং শেম-শাবা অমসুং মদু কৈথেলদা পুরকপদা সরকারগী এজেন্সিশিংনা মতেং পাংলি। ঙসিদা মনুং-হুঞ্জিনবা মফমশিংদা সেল্প হেল্প গ্রুপ কয়া শেম্লে অমসুং মসি ঐখোয়না হেন্না পাক-চাউবা থাক অমদা পুখৎকদবনি।
স্কিল দিবলপমেন্তগী তঙাইফদবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বজেত অসিদা লাউথোকখিবা বিশ্বকর্মা স্কিম্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি অমসুং থোঙ অমা ওইগনি অমসুং মসিগী খুদোংচাবশিং অসিনা নুপীশিংদা শক্তি পীবদা শীজিন্নগদবনি। নুপীশিং ললোন-ইতিক্কী থবকশিংদা শরুক য়াবা হেনগৎহনবদা জি.ই.এম অমসুং ই-কম্মর্সনা মরুওইবা থৌদাং লৌরি। সেল্প হেল্প গ্রুপশিংদা পীরিবা ত্রেনিংশিংদা অনৌবা তেক্নোলোজিশিং য়াওহনবা তঙাইফদে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রায়াস’কী ৱাখল্লোন্দা লৈবাক অসি মাঙলোমদা চঙশিল্লি। লৈবাক ঙাক-শেনবা, রাফেল এয়রক্রাফশিং পাইবদা নুপীমচাশিংনা লৌরিবা থৌদাং লৈবাক অসিনা উরে অমসুং মখোয়না ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং ওইরকপদা অরুবা ৱারেপশিং লৌবা ঙম্লে। হন্দক নাগালেন্দদা অহানবা ওইনা নুপী এম.এল.এ অনি মিনিস্তর ওইনা ৱাশক লৌখ্রে। নুপীশিং ইকায়খুম্নবা অমসুং থোঙমান্নবগী ৱাখল্লোনগী থাকশিং ৱাংখৎহনবা খক্তনা ভারত চাউখৎপা ঙমগনি। নুপীশিং-ইচলশিং-ইচানুপীশিংগী লম্বীদা থেংনবা অপনবা খুদিংমক লৌথোক্নবা অচেৎপা ফিরেপ অমগা লোয়ন্না মাঙলোমদা চঙশিন্নবা ঐনা ময়ামগী মফমদা হায়জরি।
মালেমগী নুপীগী নুমিত্তা রাস্ত্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপতি মুর্মুনা ইখিবা আর্তিকল অমা লৌখৎলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল অদু লোইশিনখি। রাস্ত্রপতিনা ইখি “ চাউখৎপা য়াংখৎহনবা হায়বসি ঐখোয় খুদিং, ঐখোয় অমমমগী খুত্তা লৈরে। নুপীমচা অমগী মাইথোঙদা অহোঙবা অমা পুরক্নবা, মহাক্কী পুন্সি চাউখৎনবা মহাক্কী খুদোংচাবশিং ফগৎনবা অহোঙবা অমা পুরক্নবা, অদোমগী ইমুং, লৈকায় নত্ত্রগা থবক মফমদা অহোঙবা অমা পুরক্নবা নশামক অহোঙবা অমা পুরক্নবা ঙসি ঐনা অদোমগী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। মসি ঐনা ঐগী থম্মোয়দগী তশেংনা হায়জরি।