Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at webinar on improving logistics efficiency with PM Gatishakti National Master Plan
04 MAR 2023 5:16PM by PIB Delhi
Namaskar!
I am glad that hundreds of stakeholders are participating in this webinar on Infrastructure and more than 700 MDs and CEOs have spared their time and realized the greatness of this important initiative and worked for value addition. I welcome everyone. Besides I have complete confidence that experts across various sectors and various stakeholders will also make this webinar extremely enriching and result-oriented by joining in large numbers. I once again thank all of you for taking time out and I extend my warm welcome to you all. This year's budget is going to give a fresh boost to the growth of the infrastructure sector. Various experts from around the world and many reputed media houses have praised India's budget and its strategic decisions. Now our Capex is five times more compared to the year 2013-14, i.e. before my regime. Under the National Infrastructure Pipeline, the government is aiming to invest Rs 110 lakh crore in the coming times. In such a scenario, it is time for the stakeholders to take up new responsibilities, new possibilities and bold decisions.
Friends,
Infrastructure has always been important in the development of any country, in sustainable development, keeping in mind its bright future. Those who study the history related to infrastructure know this very well. Like Chandragupta Maurya had got the Uttarapatha built about 2500 years ago. This route greatly helped in increasing the trade-business between Central Asia and the Indian subcontinent. Later, Emperor Ashoka also commissioned several development works on this route. In the 16th century, Sher Shah Suri had also understood the importance of this route and completed the development works in a fresh way. When the Britishers came, they upgraded this route further and it was called GT Road. That is, the concept of development of highways for the development of the country is thousands of years old. Similarly, we see that nowadays people talk a lot about river fronts and waterways. In this context, if we look at the Ghats of Banaras, they are also river fronts built thousands of years ago. Due to the direct water connectivity with Kolkata, Banaras was also the centre of trade and business for many centuries.
Another interesting example is the Kallanai Dam in Thanjavur, Tamil Nadu. This Kallanai Dam was built during the rule of the Chola Empire. This dam is about 2000 years old and the people around the world will be surprised to know that this dam is still operational today. This dam built 2000 years ago is still bringing prosperity in this area. You can imagine what India's heritage has been, what expertise it has had, what capability it has had. Unfortunately, after independence, modern infrastructure was not given as much emphasis as it should have been. For decades, a thinking dominated in our country that poverty is a state of mind - poverty is a virtue. This thinking prevented previous governments from investing in the country's infrastructure. It was not conducive to their vote bank politics. Our government has not only pulled the country out of this thinking, but is also making record investments on modern infrastructure.
Friends,
The country is already witnessing the result of this new thinking and these efforts. Today, the average annual construction of National Highways has almost doubled as compared to pre-2014 era. Similarly, before 2014, every year 600 route kilometre rail lines were electrified. Today it is reaching about 4000 route kilometers. If we look at the airports, the number of airports has also increased from 74 in 2014 to around 150. That is, it has doubled. That is, 150 airports have been completed in such a short span of time. Similarly, in today's era of globalization, the sea-port is also very crucial. The capacity augmentation of our ports has also almost doubled as compared to before.
Friends,
We consider infrastructure building as the driving force of the country's economy. Following this path, India will achieve the goal of being a developed nation by 2047. Now we need to increase our pace further. Now we need to be in top gear. And PM Gati Shakti National Master Plan plays a major role in the same. PM Gati Shakti National Master Plan is going to revive India's Infrastructure, India's Multimodal Logistics. In a way, this is a great tool to integrate economic and infrastructure planning as well as development. Try to recall, one of our greatest problems was the fact that whenever ports and airports used to be built, the first mile and last mile connectivity was not taken care of and was not given priority. SEZs and industrial townships used to come up, but there was a lot of delay in proper connectivity and getting access to infrastructure like electricity, water and gas pipelines.
Consequently, there were several problems related to logistics. A large part of the country's GDP was getting drained unnecessarily. And every type of development project used to get stalled in a way. Now all these nodes are being tied together with a fixed time limit. A kind of blueprint is being prepared by involving everyone. And I am glad that the results of PM Gati Shakti National Master Plan are also visible today. We have identified those gaps, which affect our logistic efficiency. Therefore, priority has been given to 100 critical projects in this year's budget and a provision of Rs 75,000 crore has been made for them. With quality and multi-modal infrastructure, our logistic cost is going to reduce further in the days to come. This has to have a very positive impact on the goods made in India, on the competence of our products. Besides the logistics sector, there will be a lot of improvement in ease of living and ease of doing business. Under such a scenario, the possibilities for the participation of the private sector are also increasing continuously. I invite the private sector to participate in these projects.
Friends,
Certainly our states also have a major role in it. The government is continuing the 50-year-interest-free loans for another year so that the state governments do not face shortage of funds for this. In this, there has been an increase of 30 percent in comparison to last year's budgetary expenditure. The aim is to ensure that the states also promote quality infrastructure.
Friends,
In this webinar, I would urge all of you to think about another topic. It is equally important to have different types of materials for the construction of modern infrastructure. That is, it creates huge possibilities for our manufacturing industry. If this sector assesses its needs and forecasts in advance, if a mechanism is developed for this, then the construction industry will be easily able to mobilize materials. We need an integrated approach; we have to integrate the circular economy part with our future construction works. The concept of 'best out of waste' should also be a part of it. And I believe that the PM Gati-Shakti National Master Plan also plays a major role in it.
Friends,
When infrastructure develops at a place, it brings development along with it. In a way, the entire ecosystem of development simultaneously starts building on its own. And I always remember my old days, when there was an earthquake in Kutch. It is quite natural that if a government is faced with such a big tragedy or accident, it is hard to imagine beforehand. I told them to complete the work as soon as possible and start moving towards normal life. There were two options in front of me. Either I could have used temporary solutions after carrying out relief and rescue work in that area, making minor repairs and leaving those districts to their fate, or to convert the disaster into an opportunity. I should move ahead with a new approach to modernize Kutch ; there may have been losses but it's time to do something new, something good and massive!
And friends, you will be happy to know that I did not think of political gains or losses. I did not make compromises by doing makeshift works for compliments. I instead took a huge leap. I chose the other option and made infrastructure for development in Kutch my end goal. So, at that time, the Gujarat government built the state's best roads in Kutch, wide roads; it constructed massive water tanks, and the electricity system that worked for a long time. And I know many people used to tell me, "why are you building such broad roads? Not a single vehicle passes here even in five or ten minutes. What's the use ? You are spending so much". They were telling me so. In Kutch, there was negative growth in a way. Until then, people were leaving Kutch for the last 50 years.
But friends, with the investment and plans we made on infrastructure at that time, keeping in mind the needs of the future besides the needs of that time, today Kutch district is reaping its amazing benefits. Today Kutch has become the fastest growing district of Gujarat. Earlier for officers who were posted on the border, that is, in a way, it was considered punishment posting. It was called the punishment of Kalapani. Today it is becoming the most developed district. Such a huge area which was once deserted, is now vibrant and the whole country is talking about it today. There are five airports in the same district. The credit goes to the modern infrastructure that was built in Kutch, which turned disaster into opportunity. We thought ahead of the needs of the time, and it is getting its results today.
Friends,
Along with the strength of the physical infrastructure, it is equally necessary for the social infrastructure of the country to be strong. The stronger our social infrastructure is, the more talented youth, skilled youth will be able to come forward to work. That's why it is equally necessary to give priority and emphasis on many such subjects like skill development, project management, finance skills, entrepreneur skills. We also have to develop a mechanism regarding skill forecasts in different sectors, in both small and large industries. This will also greatly benefit the Human Resource Pool of the country. I will also ask the various ministries of the government to work faster in this direction.
Friends,
You are not only building infrastructure, but also working to give momentum to India's growth age. That's why the role of every stakeholder involved in this webinar and their suggestions are very important. And also when we talk about infrastructure, it's mostly around rail, road, airport, and port but now in this budget, a massive project for storage in villages has been taken up to help with storage facilities for farmers' produce. Just imagine, what kind of a huge infrastructure will need to be created now!
Wellness centres are being set up in the country. Best wellness centres are being set up for health services in lakhs of villages. This is also infrastructure. We are building new railway stations; this is also infrastructure work. We are doing the work of providing pucca houses to every family; that too is infrastructure-related work. In these projects, we need new technology, innovation in materials, construction time as well as how to work within the time limit. India now needs to take a huge leap forward in all these areas. And that's why this webinar is so crucial.
I wish you all the very best! Your brainstorming, your thoughts, your experiences will be crucial for implementing this budget in the best possible way. It will be implemented at a faster pace and will bring the best results. I strongly believe it. I wish you all the best.
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী গতিশক্তি ৰাষ্ট্ৰীয়ৰ মাষ্টাৰ প্লেনৰ সৈতে সামগ্ৰী পৰিবহণ কাৰ্যক্ষমতা উন্নীতকৰণ শীৰ্ষক ৱেবিনাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
04 MAR 2023 5:16PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ
মই আনন্দিত হৈছো যে আজি আন্তঃগাঁথনিৰ সন্দৰ্ভত হৈ থকা এই ৱেবিনাৰত অংশীদাৰে যোগদান কৰিছে আৰু ৭০০তকৈ অধিক এমডি আৰু চিইঅ’ই সময় উলিয়াই এই গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰচেষ্টাৰ মহাত্ম্য বুজি মূল্য সংযোজনৰ কাম কৰিছে৷ মই সকলোকে আদৰণি জনাইছো৷ তদুপৰি, বিভিন্ন ক্ষেত্ৰৰ বিশেষজ্ঞ আৰু বিভিন্ন অংশীদাৰেও ব্যাপক হাৰত যোগদান কৰি এই ৱেবিনাৰখন সমৃদ্ধ কৰিব, ফলপ্ৰসূ কৰিব বুলি মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস৷ সময় দিয়াৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে পুনৰবাৰ অশেষ ধন্যবাদ জনাইছো আৰু আপোনালোক সকলোকে উষ্ম আদৰণি জনাইছো। এইবাৰৰ বাজেটত আন্তঃগাঁথনি খণ্ডৰ বৃদ্ধিৰ বাবে নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিব। বিশ্বৰ বৃহৎ বিশেষজ্ঞ আৰু বহু নামী মিডিয়া হাউছে ভাৰতৰ বাজেট আৰু ইয়াৰ কৌশলগত সিদ্ধান্তক প্ৰশংসা কৰিছে।এতিয়া আমাৰ কেপেক্স ২০১৩-১৪ বৰ্ষৰ লগত তুলনা কৰা হৈছে, অৰ্থাৎ মোৰ আগমনৰ আগৰ পৰিস্থিতিৰ তুলনাত ৫গুণ অধিক হৈছে। ৰাষ্ট্ৰীয় আন্তঃগাঁথনি পাইপলাইনৰ অধীনত চৰকাৰে আগন্তুক সময়ত ১১০ লাখ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰাৰ লক্ষ্য লৈছে। এনে পৰিস্থিতিত প্ৰতিজন অংশীদাৰৰ বাবে নতুন দায়িত্ব, নতুন সম্ভাৱনা আৰু সাহসী সিদ্ধান্ত লোৱাৰ সময় আহি পৰিছে।
বন্ধুসকল,
যিকোনো দেশৰ উন্নয়নত, বহনক্ষম উন্নয়নত, উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ কথা মনত ৰাখি আন্তঃগাঁথনিৰ গুৰুত্ব সদায় আছে। আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে জড়িত ইতিহাস অধ্যয়ন কৰাসকলে এই কথা ভালদৰে জানে। যেনেকৈ চন্দ্ৰগুপ্ত মৌৰ্যই প্ৰায় ডেৰ-দুহাজাৰ বছৰ আগতে আমাৰ ঠাইত উত্তৰপাঠ নিৰ্মাণ কৰিছিল। এই পথটোৱে মধ্য এছিয়া আৰু ভাৰত উপমহাদেশৰ মাজত বাণিজ্য-ব্যৱসায় বৃদ্ধিত বহুখিনি সহায় কৰিছিল। পিছত সম্ৰাট অশোকেও এই পথত বহু উন্নয়নমূলক কাম কৰিলে। ষোড়শ শতিকাত শ্বেৰ শ্বাহ ছুৰীয়েও এই পথৰ গুৰুত্ব বুজি নতুন মূৰৰ পৰা উন্নয়নৰ কাম সম্পূৰ্ণ কৰিছিল। ইংৰাজসকল আহিলে এই পথটো আৰু উন্নীত কৰিলে আৰু তাৰ পিছত ইয়াক জি-টি ৰোড বুলি কোৱা হ’ল। অৰ্থাৎ দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে ঘাইপথৰ উন্নয়নৰ ধাৰণাটো হাজাৰ হাজাৰ বছৰ পুৰণি। একেদৰে আমি দেখিবলৈ পাওঁ যে আজিকালি নদীৰ সন্মুখ আৰু জলপথৰ কথা ইমানেই চৰ্চা হৈছে। এই প্ৰেক্ষাপটত যদি আমি বাৰাণসীৰ ঘাটবোৰলৈ চাওঁ, সেইবোৰো হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ আগতে নিৰ্মিত নদীৰ সন্মুখভাগ। কলকাতাৰ পৰা পোনপটীয়া জল সংযোগৰ বাবে বহু শতিকা ধৰি বেনাৰস বাণিজ্য আৰু ব্যৱসায়ৰ কেন্দ্ৰও আছিল।
আন এক আমোদজনক উদাহৰণ হ’ল তামিলনাডুৰ থাঞ্জাৱুৰৰ কল্লনাই বান্ধ। এই কল্লনাই বান্ধ শোল সাম্ৰাজ্যৰ সময়ত নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। এই মথাউৰিটো প্ৰায় ২০০০ বছৰ পুৰণি আৰু বিশ্ববাসীয়ে জানি আচৰিত হ’ব যে আজিও এই মথাউৰিটো কাৰ্যক্ষম হৈ আছে। ২০০০ বছৰ আগতে নিৰ্মাণ কৰা এই মথাউৰিটোৱে আজিও এই অঞ্চলত সমৃদ্ধি কঢ়িয়াই আনিছে। আপুনি কল্পনা কৰিব পাৰে যে ভাৰতৰ ঐতিহ্য কি, ইয়াৰ কি বিশেষজ্ঞতা আছে, ইয়াৰ কি সামৰ্থ্য আছে। দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে স্বাধীনতাৰ পিছত আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত যিমান গুৰুত্ব দিব লাগিছিল, সিমান গুৰুত্ব দিয়া নহ’ল। দশক দশক ধৰি আমাৰ দেশত এটা চিন্তাই আধিপত্য বিস্তাৰ কৰিছিল যে দৰিদ্ৰতা এটা মনোভাৱ-দৰিদ্ৰতা এটা গুণ। এই চিন্তাধাৰাৰ বাবেই পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে দেশৰ আন্তঃগাঁথনিত বিনিয়োগ কৰাত অসুবিধাৰ সন্মুখীন হৈছিল। তেওঁৰ ভোট বেংকৰ ৰাজনীতিৰ বাবে ই অনুকূল নাছিল। আমাৰ চৰকাৰে এই চিন্তাধাৰাৰ পৰা দেশখনক বাহিৰলৈ উলিয়াই অনাই নহয়, আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰতো অভিলেখ বিনিয়োগ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
এই চিন্তা আৰু এই প্ৰচেষ্টাৰ ফল দেশত দেখিবলৈ পোৱা গৈছে। আজি ২০১৪ চনৰ আগৰ তুলনাত ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ বাৰ্ষিক গড় নিৰ্মাণ প্ৰায় দুগুণ বৃদ্ধি পাইছে। একেদৰে ২০১৪ চনৰ আগতে প্ৰতি বছৰে ৬০০কিলোমিটাৰ ৰে’ল লাইনত বিদ্যুৎ সংযোগ কৰা হৈছিল। আজি ই প্ৰায় ৪ হাজাৰ ৰুট কিলোমিটাৰত উপনীত হৈছে। যদি আমি বিমানবন্দৰবোৰলৈ চাওঁ তেন্তে ২০১৪ চনত বিমানবন্দৰৰ সংখ্যাও ৭৪টাৰ পৰা প্ৰায় ১৫০টালৈ বৃদ্ধি পাইছে, অৰ্থাৎ ই দুগুণ হৈছে৷ ইমান কম সময়তে ১৫০টা বিমানবন্দৰৰ কাম সম্পূৰ্ণ হৈছে। একেদৰে আজিৰ বিশ্বায়নৰ যুগত সাগৰীয় বন্দৰৰো অতি গুৰুত্ব আছে। আমাৰ বন্দৰসমূহৰ ক্ষমতা বৃদ্ধিও পূৰ্বৰ তুলনাত প্ৰায় দুগুণ বৃদ্ধি পাইছে।
বন্ধুসকল,
আমি আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণক দেশৰ অৰ্থনীতিৰ চালিকা শক্তি হিচাপে গণ্য কৰোঁ। এই পথ অনুসৰণ কৰি ভাৰতে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত উন্নত ভাৰত হোৱাৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’ব। এতিয়া আমি আমাৰ গতি আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰিব লাগিব। এতিয়া আমি টপ গিয়াৰত যাব লাগিব। আৰু ইয়াত পিএম গতি শক্তি নেচনেল মাষ্টাৰ প্লেনৰ বিশাল ভূমিকা আছে। গতি শক্তি নেচনেল মাষ্টাৰ প্লেনে ভাৰতৰ আন্তঃগাঁথনি, ভাৰতৰ মাল্টিম’ডেল লজিষ্টিকক সজীৱ কৰিবলৈ গৈ আছে। অৰ্থনৈতিক আৰু আন্তঃগাঁথনি পৰিকল্পনা, উন্নয়নক এক প্ৰকাৰে একত্ৰিত কৰাৰ বাবে এইটো এটা ডাঙৰ আহিলা। আপোনালোকৰ নিশ্চয় মনত আছে, ইয়াত আমাৰ ডাঙৰ সমস্যাটো হ’ল আগতে বন্দৰ আৰু বিমানবন্দৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল, কিন্তু প্ৰথম মাইল আৰু শেষ মাইলৰ সংযোগৰ যত্ন লোৱা হোৱা নাছিল, ইয়াক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হোৱা নাছিল। আগতে বিশেষ অৰ্থনৈতিক মণ্ডল আৰু উদ্যোগিক টাউনশ্বিপবোৰ আহিছিল যদিও ইয়াৰ সংযোগ আৰু আন্তঃগাঁথনি যেনে-বিদ্যুৎ, পানী, গেছ পাইপলাইনত বহুত পলম হৈছিল।
ইয়াৰ বাবেই লজিষ্টিকছৰ ইমানবোৰ সমস্যা হৈছিল, দেশৰ জিডিপিৰ এক বৃহৎ অংশ অপ্ৰয়োজনীয়ভাৱে ব্যয় হৈছিল। আৰু উন্নয়নৰ প্ৰতিটো কাম আগতে এক প্ৰকাৰে বন্ধ হৈ গৈছিল। এতিয়া এই সকলোবোৰ কাম একেলগে, নিৰ্দিষ্ট সময়সীমাৰ ভিত্তিত, সকলোবোৰ একেলগে লৈ এক প্ৰকাৰৰ ব্লু প্ৰিন্ট প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। আৰু মই সুখী যে বৰ্তমানই প্ৰধানমন্ত্ৰী গতিশক্তি ৰাষ্ট্ৰীয় মাষ্টাৰ প্লেনৰ ফলাফলো আহিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। আমি সেই ব্যৱধানসমূহ চিনাক্ত কৰিছো, যিয়ে আমাৰ লজিষ্টিক দক্ষতাক প্ৰভাৱিত কৰে। সেয়েহে এইবাৰৰ বাজেটত ১০০টা জটিল প্ৰকল্পক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে আৰু ইয়াৰ বাবে ৭৫ হাজাৰ কোটি টকাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। গুণগত আৰু বহু-আৰ্হি আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে আমাৰ লজিষ্টিক খৰচ আগন্তুক দিনত আৰু অধিক হ্ৰাস পাব। ইয়াৰ দ্বাৰা ভাৰতত নিৰ্মিত সামগ্ৰীৰ ওপৰত, আমাৰ সামগ্ৰীৰ যোগ্যতাৰ ওপৰত অতি ইতিবাচক প্ৰভাৱ পৰিব লাগিব। লজিষ্টিক খণ্ডৰ লগতে সহজ-সৰল জীৱন আৰু সহজ ব্যৱসায়ৰ ক্ষেত্ৰতো বহু উন্নতি হ’ব। এনে পৰিস্থিতিত ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অংশগ্ৰহণৰ সম্ভাৱনাও ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। ব্যক্তিগত খণ্ডক এই প্ৰকল্পসমূহত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছো।
বন্ধুসকল,
নিশ্চিতভাৱে আমাৰ ৰাজ্যসমূহৰো এই ক্ষেত্ৰত ডাঙৰ ভূমিকা আছে৷ ইয়াৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰসমূহে যাতে ধনৰ নাটনিৰ সন্মুখীন নহয় তাৰ বাবে ৫০ বছৰ পৰ্যন্ত সুতমুক্ত ঋণ এবছৰৰ বাবে বৃদ্ধি কৰা হৈছে। ইয়াৰ ক্ষেত্ৰতো যোৱা বছৰৰ বাজেট ব্যয়ৰ তুলনাত ৩০ শতাংশ বৃদ্ধি হৈছে। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে ৰাজ্যসমূহেও গুণগত আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰসাৰ ঘটোৱা।
বন্ধুসকল,
এই ৱেবিনাৰত মই আপোনালোক সকলোকে আহ্বান জনাইছো যে যদি আপুনি আন এটা বিষয়ত চিন্তা কৰিব পাৰে, তেন্তে নিশ্চিতভাৱে এই বিষয়ে চিন্তা কৰক। আধুনিক আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ বাবে বিভিন্ন ধৰণৰ সামগ্ৰী থকাটোও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। অৰ্থাৎ ই আমাৰ উৎপাদন উদ্যোগৰ বাবে বিশাল সম্ভাৱনাৰ সৃষ্টি কৰে। যদি এই খণ্ডই ইয়াৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু পূৰ্বাভাস আগতীয়াকৈ মূল্যায়ন কৰে, যদি ইয়াৰ বাবেও ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলা হয়, তেন্তে নিৰ্মাণ উদ্যোগটোৱেও সামগ্ৰী সংগ্ৰহ কৰাটো সমানেই সহজ হ’ব। আমাক এক সংহত পদ্ধতিৰ প্ৰয়োজন, আমি আমাৰ ভৱিষ্যতৰ নিৰ্মাণ কামৰ সৈতে বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতিৰ অংশটোক একত্ৰিত কৰিব লাগিব। বেষ্ট আউট অৱ ৱেষ্টৰ ধাৰণাটোও ইয়াৰ এটা অংশ হ’ব লাগে। আৰু মই বুজি পাওঁ যে ইয়াত প্ৰধানমন্ত্ৰী গাতি-শক্তি ৰাষ্ট্ৰীয় মাষ্টাৰ প্লেনৰো ডাঙৰ ভূমিকা আছে।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া কোনো ঠাইত আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়ন হয় তেতিয়া ইয়াৰ লগত উন্নয়নো হয়। এক প্ৰকাৰে উন্নয়নৰ সমগ্ৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰই একেলগে নিজাববীয়াকৈ মুৰ দাঙি উঠিবলৈ আৰম্ভ কৰে। আৰু নিশ্চিতভাৱে যেতিয়া মোৰ পুৰণি দিনবোৰ মনত পৰে, যেতিয়া কচ্চত ভূমিকম্প হৈছিল, তেতিয়া স্বাভাৱিক যে চৰকাৰৰ সন্মুখত যদি ইমান ডাঙৰ ঘটনা সংঘটিত হয় যে সেয়া আগতীয়াকৈ কল্পনা কৰিব জানো পাৰি? মই এই কথা কও ভাই, ইফালে সিফালে গৈ যিমান পাৰি সোনকালে কাম সম্পূৰ্ণ কৰক, স্বাভাৱিক জীৱনৰ দিশে আগবাঢ়ক। মোৰ সন্মুখত দুটা বিকল্প আছিল, হয় সেই অঞ্চলত সাহায্য আৰু উদ্ধাৰৰ কাম সম্পন্ন কৰিম, নহয় সৰু সৰু ক্ষতিৰ সকলো মেৰামতি কৰি সেই জিলাকেইখনক নিজৰ ভাগ্যৰ ওপৰত এৰি দিয়া, নহয় দুৰ্যোগক সুযোগলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা, দুৰ্ঘটনা যিয়েই নহওক কিয়, যি লোকচান হৈছে কিন্তু কচ্চক আধুনিকীকৰণৰ দিশত আগুৱাই নিবলৈ এতিয়া নতুন কিবা এটা কৰোঁ, ভাল কিবা এটা কৰোঁ, ডাঙৰ কিবা এটা কৰোঁ।
আৰু বন্ধুসকল, আপোনালোকে সুখী হ’ব যে মই ৰাজনৈতিক লাভ বা লোকচানমূলক কামৰ কথা নাভাবিলোঁ, লঘু কাম আৰু প্ৰশংসা লৈ আঁতৰি যোৱাৰ কামটো কৰা নাছিলো, মই এটা দীঘলীয়া জাঁপ মাৰিলোঁ, মই আন এটা পথ বাছি লৈছিলো আৰু তাৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰিলোঁ কচ্চৰ উন্নয়ন মোৰ কাম তাৰ পাছত গুজৰাট চৰকাৰে কচ্চৰ বাবে ৰাজ্যৰ ভিতৰতে উত্তম পথ নিৰ্মাণ কৰিলে, অতি বহল পথ নিৰ্মাণ কৰিলে, ডাঙৰ ডাঙৰ পানীৰ টেংকি সাজিলে, বিদ্যুৎ ব্যৱস্থাটো বহুদিন কাম কৰিবলৈ দিলে। আৰু তেতিয়া মই জানো বহুতে মোক কৈছিল, হেৰা তুমি ইমান ডাঙৰ ৰাস্তা বনাইছা, পাঁচ মিনিটত হ’লেও, দহ মিনিটত হ’লেও ইয়ালৈ এখন বাহন নাহে, বনাই কি কৰিবা। আপুনি ইমান খৰচ কৰি আছে। মোক তেনেকৈয়ে কৈছিল। কচ্চত অৰ্থাৎ এক প্ৰকাৰে নেতিবাচক বৃদ্ধি হ’ল, মানুহে তাত যোৱাৰ পিছত কচ্চ এৰি গুচি গৈছিল, যোৱা ৫০ বছৰ ধৰি গুচি গৈছিল।
কিন্তু বন্ধুসকল, আমি সেই সময়ত আন্তঃগাঁথনিত যিয়েই বিনিয়োগ কৰিছিলো, ভৱিষ্যতৰ প্ৰয়োজনীয়তাক মনত ৰাখি, ভৱিষ্যতৰ প্ৰয়োজনীয়তাক মনত ৰাখি, সেই সময়ৰ প্ৰয়োজনীয়তাক এৰি দি কচ্চ জিলাই ইয়াৰ পৰা আচৰিত ধৰণৰ লাভ অৰ্জন কৰিছে। আজি কচ্চ গুজৰাটৰ আটাইতকৈ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা জিলাত পৰিণত হৈছে। যিসকলে আগতে সীমান্তত অফিচাৰ পোষ্ট কৰিছিল, অৰ্থাৎ এক প্ৰকাৰে পোষ্টিংত শাস্তি বুলি গণ্য কৰা হৈছিল, ইয়াক কালাপানীৰ শাস্তি বুলি কোৱা হৈছিল। আজি ই আটাইতকৈ উন্নত জিলাত পৰিণত হৈছে। এসময়ত নিৰ্জন হৈ থকা ইমান বিশাল অঞ্চলটো এতিয়া জীপাল হৈ পৰিছে আৰু যাক লৈ আজি সমগ্ৰ দেশতে যি আলোচনা হৈ আছে। একেখন জিলাতে পাঁচটা বিমানবন্দৰ। আৰু যদি সম্পূৰ্ণ ক্ৰেডিট কাৰোবাৰ হাতত যায়, তেন্তে দুৰ্যোগক সুযোগলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা আৰু তাৎক্ষণিক প্ৰয়োজনীয়তাৰ আগত চিন্তা কৰা কচ্চত নিৰ্মাণ কৰা আধুনিক আন্তঃগাঁথনিয়ে আজি ফল লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ভৌতিক আন্তঃগাঁথনিৰ শক্তিৰ লগতে দেশৰ সামাজিক আন্তঃগাঁথনিও শক্তিশালী হোৱাটোও সমানেই প্ৰয়োজনীয়। আমাৰ সামাজিক আন্তঃগাঁথনি যিমানেই শক্তিশালী হ’ব সিমানেই প্ৰতিভাশালী যুৱক-যুৱতী, দক্ষ যুৱক-যুৱতীসকলে কাম কৰিবলৈ আগবাঢ়ি আহিব পাৰিব। সেইবাবেই দক্ষতা বিকাশ, প্ৰকল্প পৰিচালনা, বিত্ত দক্ষতা, উদ্যোগী দক্ষতা আদি বহুতো বিষয়ত অগ্ৰাধিকাৰ আৰু গুৰুত্ব দিয়াটোও সমানেই প্ৰয়োজনীয়। বিভিন্ন খণ্ডত, সৰু-বৰ উদ্যোগত দক্ষতাৰ পূৰ্বাভাসৰ সন্দৰ্ভতো আমি এটা ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিব লাগিব। ইয়াৰ দ্বাৰা দেশৰ মানৱ সম্পদো যথেষ্ট লাভৱান হ’ব। চৰকাৰৰ বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়কো এই দিশত ক্ষিপ্ৰতাৰে কাম কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো৷
বন্ধুসকল,
আপুনি কেৱল আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰাই নহয়, ভাৰতৰ বিকাশৰ যুগক গতি প্ৰদান কৰিবলৈও কাম কৰি আছে। সেইবাবেই এই ৱেবিনাৰত জড়িত প্ৰতিজন অংশীদাৰৰ ভূমিকা আৰু তেওঁলোকৰ পৰামৰ্শ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আৰু লগতে চাওক যে আন্তঃগাঁথনিৰ কথা কওঁতে কেতিয়াবা ৰে’ল, পথ, বিমানবন্দৰ, বন্দৰ ইয়াৰ চাৰিওফালে থাকে; এতিয়া চাওক, এই বাজেটত গাঁৱে-ভূঞে মজুতকৰণৰ এক বৃহৎ প্ৰকল্প গ্ৰহণ কৰা হৈছে মজুতকৰণৰ বাবে, কৃষকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী মজুত কৰাৰ বাবে। কি বিশাল আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টি কৰিব লাগিব। আমি এতিয়াৰ পৰা চিন্তা কৰিব পাৰিম।
দেশত আৰোগ্য কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছে। লাখ লাখ গাঁৱত স্বাস্থ্য সেৱাৰ বাবে শ্ৰেষ্ঠতম আৰোগ্য কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছে। এয়াও এক আন্তঃগাঁথনি। আমি নতুন ৰে’ল ষ্টেচন নিৰ্মাণ কৰিছো, এইটোও এটা আন্তঃগাঁথনিৰ কাম। আমি প্ৰতিটো পৰিয়ালক পকী ঘৰ প্ৰদানৰ কাম কৰি আছো, সেইটোও আন্তঃগাঁথনিৰ কাম। এই কামবোৰত আমাক নতুন প্ৰযুক্তিৰ প্ৰয়োজন, সামগ্ৰীৰ নতুনত্ব, নিৰ্মাণ আৰু সময়সীমাৰ ভিতৰত কেনেকৈ কাম কৰিব লাগে, এতিয়া ভাৰতে এই সকলোবোৰ বিষয়ত ব্যাপক উন্নয়নৰ প্ৰয়োজন। আৰু সেইবাবেই এই ৱেবিনাৰখন অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
সকলোকে আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনালো! আপোনালোকৰ বুদ্ধিমত্তা, আপোনাৰ চিন্তা, আপোনাৰ অভিজ্ঞতাই এই বাজেটখন সৰ্বোত্তমভাৱে কাৰ্যকৰী কৰাৰ কাৰণ হ’ব, ইয়াক দ্ৰুত গতিত কাৰ্যকৰী কৰা হ’ব আৰু আপোনালোকে সৰ্বোত্তম ফলাফল পাব। এয়া মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে। সকলোকে আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলো।
বহুত বহুত ধন্যবাদ!