প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম. গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লানগা লোয়ননা লোজিস্তিক্স ইফিসিএন্সী হেনগৎহনবা হায়বা ৱেবিনারদা ৱা ঙাংবদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
04 MAR 2023 5:16PM by PIB Imphal
খুরুমজরি।
ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মতাংদা পাঙথোকপা ৱেবিনার অসিদা স্তেকহোল্দর চা কয়া অমসুং এম.দি অমসং সি.ই.ও. ৭০০ হেনবনা মতম কাইথোকপীদুনা শরুক য়াবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকইখ ঐহাক্না পম্নমকপু তরাম্না ওকচরি। মসিগী মথক্তা সেক্তর কয়াগী এক্সপর্তশিং অমসুং তোঙান-তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংনা য়াওশিন্দুনা ৱেবিনার অসিবু য়াম্না কান্নবা অমসুং অফবা ফল ফংবা ঙম্বা ওইহনগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। ঐহাক্না মতম কাইথোকপীবগীদমক পুম্নমকপু অমুক হন্না থাগৎচরি অমসং তরাম্না ওকচরি। চহি অসিগী বজেৎনা ইনফ্রাস্ত্রকচর সেক্তর শাহৌ লৈহনবদা অনৌবা ইনোৎ অমা হাপ্লগনি। মালেমগী অচৌবা এক্সপর্তশিং অমসুং মমিং লৈরবা মেদিয়া হাউসশিংনা ভারতকী বজেৎ অমদি মাগী স্ত্রেতেজিক দিসিজনশিং অসিবু থাগৎনরকখি। হৌজিক ঐখোয়গী কেপেক্স অসি ২০১৩-১৪গা চাংদম্নবা মতমদা শরুক কয়া হেনগৎলে। নেস্নেল ইনফ্রাস্ত্রকচর পাইপলাইনগী মখঅদা সরকারনা লাক্কদৌরিবা মতম অসিদা লুপা করোর লাখ ১১০ ইনভেস্ত তৌনবা পান্দম থম্মি। অসিগুম্বা ফীভমদা স্তেকহোল্দর খুদিংমক্না অনৌবা থৌদাংশিং লৌবা, অনৌবা ওইথোকপা য়াবা অমদি অচৌবা ৱারেপশিং লৌবগী তানফম ওইরে।
মরুপশিং,
লৈবাক অমা হেক্তগী চাউখৎ-খোঙচৎতা, সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তদা, অফবা তুংলমচৎকীদমক ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি মতম চুপ্পদা মরু ওই। ইনফ্রাস্ত্রকচরগা মরী লৈনবা পুৱারী নৈনরিবশিংনা মসি য়াম্না মুন্না খঙই। চহি লিশিং অনি মখাইগী মমাংদা লমদম অসিদা চন্দ্রগুপ্তা মৌর্য়ানা উত্তরাপথ শাখি। মসিগী লম্বেল অসিনা সেন্ত্রেল এসিয়া অমসুং ইন্দিয়ন সবকন্তিনেন্তগী মরক্তা ললোন ইতিক তৌবা হেনগৎহনবদা চাউনা মতেং পাংখি। মতুংদা অশোকানা লম্বেল অসিদা চাউখৎ থৌরাংগী থবক কয়া পাইখৎখি। ১৬শুবা চহিচাদা শের শাহ সুরিনা লম্বেল অসিগী মরু ওইববা অদু খঙলদুনা চাউখৎ থৌরাংগী থবক অসি অপগ্রেদ তৌখি। ব্রিতিশরশিংনা মসিবু জি.তি. রোদ হায়না ওন্থোক্লমখি। ভারত্তা চহিচা কয়াদগী হায়ৱেশিংগী মরু ওইবা অসি খঙদুনা লাকখি। মতৌ অসুম্না হৌজিক মতম অসিদা রিভরফ্রন্তশিং অমসুং ৱাতরৱেজকী মরমদা কয়া অমা ঙাংনরি। হীরম অসিদা করিগুম্বা ঐখোয়না বনারাসকী ঘাতশিংগী মতাংদা য়েংলবদি চহি লিশিং কয়া শুরবা রিভরফ্রন্তশিং শারমখি। ৱাতরৱেজকী খুত্থাংদা কোলকাতাগা হকথেংননা ফাওনরিবা বনারাসকী ঘাতশিং অসি চহিচা কয়া ললোন ইতিক্কী ময়োললম ওইদুনা লাকখি।
অতোপ্পা পুক্নিং চীংশিন্নীংঙাই ওইবা খুদম অসি তমিল নাদুগী তঞ্জাপুরগী কল্লনৈ দাম অসিনি। কল্লনৈ দাম অসি চোলা সামারজ্যগী মতমদা শারমখি। দাম অসি চহি ২০০০ শুরে অমসুং দাম অসি ঙসিসু মথৌ তৌরি তাবদা মালেমগী মীয়াম্না অঙকপা পোক্কনি। চহি ২০০০গী মমাংদা শারম্বা দাম অসিনা লমদম অসিদা চাউখৎপা পুরক্লি। ভারতকী হেরিতেজ অসি করম তৌবগে, করি এক্সপর্তিস লৈবগে, করি মতিক ময়াই চেনবগে অদোম্না খন্থবীয়ু। লাইবক থীবদি নীংতম্বা ফংলবা মতুংদা মোর্দন ইনফ্রাস্ত্রকচরদা মীৎয়েং চংফম থোকপা অদু চংদনা লাকখি। দিকেদ কয়া ঐখোয়গী লৈবাক্তা ৱাখল্লোন অমনা নমথদুনা থমখি মদুদি লাইরবা অসি লাইবকনি – লাইরবা অসি অফবনি। ৱাখল্লোন অসিনা মরম ওইদুনা মমাংগী সরকারশিংনা লৈবাক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ইনভেস্ত তৌবদা খুদোংচাদবা মায়োক্নরমখি। ঐখোয়গী সরকারনা লৈবাক অসিবু ৱাখল্লোন অসিদগী মনীংতমহনবা খক নত্তনা মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচরদা রেকোর্দ ওইনা ইনভেস্ত তৌখি।
মরুপশিং,
লৈবাক্না ৱাখল্লোন অসিগী অমসুং খোঙথাংশিং অসিগী ফল উবা ফংলি। ঙসি নেস্নেল হায়ৱেশিং শাবগী চাংচৎ অসি ২০১৪গী মমাংদা লৈরম্বা অদুগা চাংদম্নবদা শরুক অনিগী ময়াদা হেনগৎলকখি। মতৌ অসুম্না ২০১৪গী মমাংদা চহি অমদা রেলৱে ত্রেক্কী রুৎ কিমি ৬০০ খক্তা ইলেক্ত্রিফাইদ তৌরম্বা অদু হৌজিক্তি চহি অমদা কিমি ৪০০০ য়ৌরে। করিগুম্বা এয়রপোর্তশিংদা য়েংলবদি এয়রপোর্তকী মশিং অসি ২০১৪দা ৭৪ ওইরম্বা অদুদগী ১৫০দা হেনগৎলকখি, মসি শরুক অনি হেনগৎলকপনি, মতৌ অসুম্না ঙসিগী গ্লোবেলাইজেসনগী চহিচা অসিদা সীপোর্তশিংদা মীৎয়েং থম্নরকখি। ঐখোয়গী হীথাংফমশিং চাউখৎহন্নবা হোৎনবনি মসিগী কেপাসিতী শরুক অনি হেনগৎলকখি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্তনা লৈবাক্কী শেন্মীৎলোন শাহৌ পীনবা শক্তি ওইরি হায়না লৌই। লম্বেল অসি তুং ইল্লদুনা ২০৪৭ ফাওবদা ভারতনা চাউখৎপা লৈবাক অমগী পান্দম ফংবা ঙম্লগনি। হৌজিক ঐখোয়না খ্বাইদগী ৱাংবা থাক্তা ঐখোয়গী খোঙজেল অমসং খোঙথাংশিং হেনগৎহনগদবনি। পি.এম. গতি শক্তি মাস্তর প্লান অসিনা চাউখৎ-খোঙচৎকা লোয়ননা ইকনোমিক অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরেল প্লান্নিং ইন্তিগ্রেৎ তৌনবা মরু ওইবা খুৎলাই অমা ওইরি। গতি শক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লান্না ভারতকী ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং মাগী মলতিমোদেল লোজিস্তিক্সকী মশক্তা অহোংবা পুরক্লগনি। মফম অসিদা থেংনবা ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাউবা সমস্যা অসি হীথাংফমশিং অমসুং এয়রপোর্তশিং অসি শারমখি অদুবু ফর্স্ত মাইল অমসুং লাস্ত মাইল কন্নেক্তিবিতী অসি মীৎয়েং চংখিদে। ইন্দস্ত্রিএল তাউনশিপশিং শাজরবসু মখোয়গী কন্নেক্তিবিতী অমসং ইলেক্ত্রিসিতী, ঈশিং, গ্যাস পাইপলাইন অসিগুম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা চাউনা থিন্থখি।
মসিনা মরম ওইদুনা লোজিস্তিক্সতা সমস্যা কয়া মাংয়োক্নখি, লৈবাক্কী অচৌবা শরুক্কী জি.দি.পি. অসি মরম চাদনা চাদিং তৌখি। অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী থবক খুদিংমক ময়াইদা লেপ্পা তারমখি। হৌজিক্তি নোদ পুম্নমক অসি পুন্না অকক্নবা তাইম ফ্রেম অমদা য়ুম্ফম ওইখি, মীপুম খুদিংমক য়াওহন্দুনা ব্ল্যু প্রিন্ত মখল অমা শেমখি। অমসুং পি.এম. গতি শক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লানগী ফলশিং অসি ঙসিদি লাকপা হৌবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকখি। ঐখোয়না লোজিস্তিক ইফিসিএন্সীদা অকাইবা পীরিবা অহোবশিং অদু মশক খঙদোকখি। মরম অসিনা চহি অসিগী বজেৎনা ক্রিতিকেল প্রোজেক্ত ১০০দা মীৎয়েং চংখি অমসুং মসিগীদমক লুপা করোর ৭৫,০০০গী প্রোবিজন শেমখি। ক্বালিতী অমসুং মলতিমোদেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগা লোয়ননা ঐখোয়গী লোজিস্তিক কোস্ত অসি লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা হেন্না হন্থহল্লগনি। মসিনা ঐখোয়গী প্রদক্তশিংগী কম্পিতেন্সতা ভারত্তা শাজবা পোৎশিংদা পোজিতিব ওইবা মওংদা কান্নবা পীরগনি। লোজিস্তিক্স সেক্তরগা লোয়ননা ইজ ওফ লিবিং অমসুং ইজ ওফ দুইং বিজিনেস্তা চাউনা হেনগৎহল্লগনি। সেক্তর অসিগী প্রাইবেৎ সেক্তরদা শরুক য়ানবা বর্তন তৌজরি।
মরুপশিং,
মসিদা ঐখোয়গী রাজ্যশিংনা শোইদনা অচৌবা থৌদাং লৌগনি। চহি ৫০ ফাওবা শেন্দোই য়াওদবা লোনশিংদা চহি অমা শাংদোকখি অমসুং মসিগীদমক বজেতরী এক্সপেন্দিচর অসি চাদা ৩০দা হেনগৎলকখি। মসিগী পান্দমদি রাজ্যশিংনা ক্বালিতী লৈবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রমোৎ তৌবনি।
মরুপশিং,
ৱেবিনার অসিদা ঐহাক্না নখোয়দা অতোপ্পা হীরম অমগী মতাংদা খন্নবগী মতাংদা হায়জনীংই, মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর শানবগীদমক তোঙান-তোঙানবা পোৎচাকশিং লৈবা চপ মান্ননা মরু ওই। হায়বদি মসিনা ঐখোয়গী মেন্যুফেকচরিং ইন্দস্ত্রীগী অচৌবা ওইথোকপা য়াবশিং মসিনা পীরি। করিগুম্বা সেক্তর অসিনা মখোয়গী মথৌ তাবশিং এক্সেস তৌরবদি অমসুং মাংজৌননা ফোর্কাস্ত তৌরবদি, মসিগীদমক মেকানিজম অমা শেম্বসু মথৌ তারবদি কনস্ত্রক্সন ইন্দস্ত্রীনা পোৎচাকশিং অসি মোবিলাইজ লায়না তৌহনগনি। ঐখোয়না ইন্তিগ্রেতেদ এপ্রোচ অমা মথৌ তাই, ঐখোয়গী তুংগী কনস্ত্রক্সনগী থবকশিংগা লোয়ননা সর্ক্যুলর ইকনোমীগী শরুক্কা ইন্তিগ্রেৎ তৌবা তাই। ৱেস্ততগী অফবা পুথোক্নবা ৱাখল্লোন অসি মসিগী শরুক অমনি। অমসুং ঐহাক্না খঙই মদুদি পি.এম. গতি-শক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লান্না মসিদা অচৌবা থৌদাং লৌগনি।
মরুপশিং,
মফম অমদা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলবা মতমদা মসিগা লোয়ননা চাউখৎপা পুরকই। অমরোমদা চাউখৎপগী অপুনবা ইকোসিস্তেম অসি মশানা লেপচবা ঙম্বা মতমদা হৌরকই। অমসুং ঐহাক্না ঐহাক্কী হৌখ্রবা মতমশিং নীংশিংলুবদা, কুচ্ছকী য়ুহার হাখিবা মতমদা সরকারগী মমাংদা অচৌবা খুদোংথিবা অমা লাকখি। ঐহাক্না হায়খি থবক অসি অথুবদা লোইশিনবীয়ু, মহৌশাগী পুন্সিদা মাংদা চংশিল্লু। ঐহাক্কী মমাংদা ওপ্সন অনি লৈখি, মফম অদুদা মতেং পাংবগী অমসুং মী কনবগী থবক মখা চত্থবা, অমাং অতা থোক্লিবা অদু শেমজিনবা অমসুং মখোয়গী লাইবক্কীদমক জিলাশিং অসি হুন্দোকপা নত্ত্রগা খুদোংথিবা অসিবু খুদোংচাবদা ওন্থোকপা। খুদোংথিবা অমা হেক্তা থোক্লবসু, কুচ্ছ মোদর্নাইজ তৌনবা মাইকৈদা মাংখিবা খুদিংমক হৌজিক্তি অনৌবা করিগুম্বা অমা তৌরসি, অফবা খরা তৌরসু, অচৌবা খরা তৌরসি।
অমসুং মরুপশিং ঐহাক্না রাজনিতীগী কান্নবা নত্ত্রগা নন-প্রোফিৎকী মরমদা খন্দে খঙবদা নুংঙাইগনি, ঐহাক্না খুদক্তা ৱাদবা থবক তৌবা, লুৎ তৌবগী থবক তৌদে। কুচ্ছতা ঐহাক্কী থবক্না চাউখৎ-থৌরাংগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী লম্বেল খনখি অমসুং মতম অদুগী গুজরাত সরকারনা মসিদা য়ুম্ফম ওইদুনা কুচ্ছতা অফবা লম্বীশিং শেমগৎখি, অচৌবা ঈশিং তেঙ্ককী শাখি, ইলেক্ত্রিসিতী সিস্তেমগী থবক তৌখি। কুচ্ছতা অমরোমদা নেগেতিব গ্রোথ পীখি, মীয়াম্না চহি ৫০ অসিদা কুচ্ছ থাদোক্তুনা চৎখি।
অদুবু মরুপশিং, মতম অদুদা ঐখোয়না ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ইনভেস্তমেন্ত তৌখি, মতম অদুগী মথৌ তাবশিং য়েংদনা তুংলমচৎকী মথৌ তাবশিং য়েংলগা থৌরাং পুম্নমক তৌখি, ঙসি কুচ্ছ জিলানা মসিদগী চাউনা কান্নবা ফংলি। ঙসি কুচ্ছনা গুজরাতকী খ্বাইদগী খোঙজেল য়াংনা চাউখৎলিবা জিলা ওইরি। ঙমখৈদা পোস্তিং তৌবা ওফিসরশিংনা মফম অদুদা পোস্তিং তৌবা অসি দন্দী ওইনা লৌখি। ঙসিদি মসি খ্বাইদগী চাউখৎপা জিলা ওইরি। অসিগুম্বা অচৌবা মফম অসি মতম অমদা মরুভুমী ওইরমখি অমসুং হৌজিক মসি লৈবাক পুম্বনা খন্নবা মরম ওইরক্লি। চপ মান্নবা জিলাদা এয়রপোর্ত মঙা লৈরে।
মরুপশিং,
ভারতকী মপাঙ্গল কনবা ফিজিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি লৈবাক্কী সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা চপ মান্ননা মরু ওই। মপাঙ্গল কনবা সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচরনা জাতি অসিগী শেবা তৌগদৌরিবা হেন্না তেলেন্ত লৈবা অমসং স্কিল লৈবা নহারোলশিং পুথোকপা ঙমহনগনি। পান্দম অসি থুংহন্নবা হোৎনবদা স্কিল দিবেলপমেন্ত, প্রোজেক্ত মেনেজমেন্ত, ফাইনান্সিএল স্কিলশিং অমসুং ওন্তপ্রিনোরশিপ থুংহন্নবা তঙাই ফদে। লৈবাক্কী হ্যুমেন রিসোর্স পুলদা কান্নবা পীবগা লোয়ননা তোঙান-তোঙানবা সেক্তরশিংদগী অপীকপা অমসুং অচৌবা ইন্দস্ত্রীশিংগী মতেংগা লোয়ননা স্কিল ফোর্কাস্তিং তৌনবগী মেকানিজম অমা দিবেলপ তৌবগী মথৌ তাবা অদুসু কোকহনখি। সরকারগী তোঙান-তোঙানবা মন্ত্রালয়শিংদা মাইকৈ অসিদা খোঙজেল য়াংনা থবক তৌনবা হায়জরি।
মরুপশিং,
নখোয়না লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংদা শরুক তম্বা খক্তা নত্তনা ভারতকী গ্রোথ ইঞ্জিন্দা শাহৌ পীরি। মরম অসিনা ৱেবিনার অসিদা শরুক য়ারিবা স্তেকহোল্দর খুদিংমক্কী থৌদাং অমসুং মখোয়গী সজেসনশিং অসি য়াম্না মরু ওই। অমসুং ঐখোয়না ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা অসি রেল, লম্বী, হীথাংফম অমসুং এয়রপোর্তশিং খক্তা নত্তে হায়দুনা চহি অসিগী বজেৎকী শরুক ওইনা খুঙ্গংশিংদা লৌমীশিংগী পোত্থোক থম্নবগীদমক অচৌবা প্রোজেক্তশিং পাইখৎলি।
লৈবাক অসিদা ৱেনেস সেন্তরশিং শেমগৎলি। খুঙ্গং লাখ কয়াদা হেল্থ সর্ভিসেসকীদমক খ্বাইদগী ফরবা ৱেলনেস সেন্তরশিং লিংখৎলি। ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসু লৈ। ঐখোয়না অনৌবা রেলৱে স্তেসনশিং শেমগৎলি মসিদু ইনফ্রাস্ত্রকচরগী থবক অমনি। ঐখোয়না ইমুং খুদিংমক্কী পক্কাগী য়ুমশিং পীনবগী থবক তৌরি। থবকশিং অসিদা ঐখোয়না অনৌবা তেক্নোলোজী মথৌ তাই, পোৎচাকশিংদা অনৌবা মথৌ তাই, শাবগী মতম লোয়ননা অকক্নবা মতমদা করম্না লোইশিনবা হায়বা অসিসু মথৌ তাই, ভারতনা হৌজিক হীরম পুম্নমক অসিদা চাউনা খুমাং চাউশিললি। মরম অসিনা ৱেবিনার অসি য়াম্না মরু ওই।
ঐহাক্না পুম্নমক্তা য়াইফ মঙ্গোল পীজরি! নখোয়গী ব্রেনস্তোর্মিং, নখোয়গী ৱাখল্লোনশিং, নখোয়গী এক্সপরিয়েন্স অসিনা বজেৎ অসি খ্বাইদগী ফবা মওংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগী মরম ওইরগনি, মসিনা খোঙজেল য়াংনা ইমপ্লিমেন্ত তৌবা ঙমহল্লগনি অমসুং নখোয়না অফবা ফলশিং ফংবা ঙমগনি। ঐহাক্না মসিদা মপুং ফানা থাজবা থম্মি। ঐহাক্না য়াইফ মঙ্গোল পীজরি।
থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at webinar on improving logistics efficiency with PM Gatishakti National Master Plan
04 MAR 2023 5:16PM by PIB Delhi
Namaskar!
I am glad that hundreds of stakeholders are participating in this webinar on Infrastructure and more than 700 MDs and CEOs have spared their time and realized the greatness of this important initiative and worked for value addition. I welcome everyone. Besides I have complete confidence that experts across various sectors and various stakeholders will also make this webinar extremely enriching and result-oriented by joining in large numbers. I once again thank all of you for taking time out and I extend my warm welcome to you all. This year's budget is going to give a fresh boost to the growth of the infrastructure sector. Various experts from around the world and many reputed media houses have praised India's budget and its strategic decisions. Now our Capex is five times more compared to the year 2013-14, i.e. before my regime. Under the National Infrastructure Pipeline, the government is aiming to invest Rs 110 lakh crore in the coming times. In such a scenario, it is time for the stakeholders to take up new responsibilities, new possibilities and bold decisions.
Friends,
Infrastructure has always been important in the development of any country, in sustainable development, keeping in mind its bright future. Those who study the history related to infrastructure know this very well. Like Chandragupta Maurya had got the Uttarapatha built about 2500 years ago. This route greatly helped in increasing the trade-business between Central Asia and the Indian subcontinent. Later, Emperor Ashoka also commissioned several development works on this route. In the 16th century, Sher Shah Suri had also understood the importance of this route and completed the development works in a fresh way. When the Britishers came, they upgraded this route further and it was called GT Road. That is, the concept of development of highways for the development of the country is thousands of years old. Similarly, we see that nowadays people talk a lot about river fronts and waterways. In this context, if we look at the Ghats of Banaras, they are also river fronts built thousands of years ago. Due to the direct water connectivity with Kolkata, Banaras was also the centre of trade and business for many centuries.
Another interesting example is the Kallanai Dam in Thanjavur, Tamil Nadu. This Kallanai Dam was built during the rule of the Chola Empire. This dam is about 2000 years old and the people around the world will be surprised to know that this dam is still operational today. This dam built 2000 years ago is still bringing prosperity in this area. You can imagine what India's heritage has been, what expertise it has had, what capability it has had. Unfortunately, after independence, modern infrastructure was not given as much emphasis as it should have been. For decades, a thinking dominated in our country that poverty is a state of mind - poverty is a virtue. This thinking prevented previous governments from investing in the country's infrastructure. It was not conducive to their vote bank politics. Our government has not only pulled the country out of this thinking, but is also making record investments on modern infrastructure.
Friends,
The country is already witnessing the result of this new thinking and these efforts. Today, the average annual construction of National Highways has almost doubled as compared to pre-2014 era. Similarly, before 2014, every year 600 route kilometre rail lines were electrified. Today it is reaching about 4000 route kilometers. If we look at the airports, the number of airports has also increased from 74 in 2014 to around 150. That is, it has doubled. That is, 150 airports have been completed in such a short span of time. Similarly, in today's era of globalization, the sea-port is also very crucial. The capacity augmentation of our ports has also almost doubled as compared to before.
Friends,
We consider infrastructure building as the driving force of the country's economy. Following this path, India will achieve the goal of being a developed nation by 2047. Now we need to increase our pace further. Now we need to be in top gear. And PM Gati Shakti National Master Plan plays a major role in the same. PM Gati Shakti National Master Plan is going to revive India's Infrastructure, India's Multimodal Logistics. In a way, this is a great tool to integrate economic and infrastructure planning as well as development. Try to recall, one of our greatest problems was the fact that whenever ports and airports used to be built, the first mile and last mile connectivity was not taken care of and was not given priority. SEZs and industrial townships used to come up, but there was a lot of delay in proper connectivity and getting access to infrastructure like electricity, water and gas pipelines.
Consequently, there were several problems related to logistics. A large part of the country's GDP was getting drained unnecessarily. And every type of development project used to get stalled in a way. Now all these nodes are being tied together with a fixed time limit. A kind of blueprint is being prepared by involving everyone. And I am glad that the results of PM Gati Shakti National Master Plan are also visible today. We have identified those gaps, which affect our logistic efficiency. Therefore, priority has been given to 100 critical projects in this year's budget and a provision of Rs 75,000 crore has been made for them. With quality and multi-modal infrastructure, our logistic cost is going to reduce further in the days to come. This has to have a very positive impact on the goods made in India, on the competence of our products. Besides the logistics sector, there will be a lot of improvement in ease of living and ease of doing business. Under such a scenario, the possibilities for the participation of the private sector are also increasing continuously. I invite the private sector to participate in these projects.
Friends,
Certainly our states also have a major role in it. The government is continuing the 50-year-interest-free loans for another year so that the state governments do not face shortage of funds for this. In this, there has been an increase of 30 percent in comparison to last year's budgetary expenditure. The aim is to ensure that the states also promote quality infrastructure.
Friends,
In this webinar, I would urge all of you to think about another topic. It is equally important to have different types of materials for the construction of modern infrastructure. That is, it creates huge possibilities for our manufacturing industry. If this sector assesses its needs and forecasts in advance, if a mechanism is developed for this, then the construction industry will be easily able to mobilize materials. We need an integrated approach; we have to integrate the circular economy part with our future construction works. The concept of 'best out of waste' should also be a part of it. And I believe that the PM Gati-Shakti National Master Plan also plays a major role in it.
Friends,
When infrastructure develops at a place, it brings development along with it. In a way, the entire ecosystem of development simultaneously starts building on its own. And I always remember my old days, when there was an earthquake in Kutch. It is quite natural that if a government is faced with such a big tragedy or accident, it is hard to imagine beforehand. I told them to complete the work as soon as possible and start moving towards normal life. There were two options in front of me. Either I could have used temporary solutions after carrying out relief and rescue work in that area, making minor repairs and leaving those districts to their fate, or to convert the disaster into an opportunity. I should move ahead with a new approach to modernize Kutch ; there may have been losses but it's time to do something new, something good and massive!
And friends, you will be happy to know that I did not think of political gains or losses. I did not make compromises by doing makeshift works for compliments. I instead took a huge leap. I chose the other option and made infrastructure for development in Kutch my end goal. So, at that time, the Gujarat government built the state's best roads in Kutch, wide roads; it constructed massive water tanks, and the electricity system that worked for a long time. And I know many people used to tell me, "why are you building such broad roads? Not a single vehicle passes here even in five or ten minutes. What's the use ? You are spending so much". They were telling me so. In Kutch, there was negative growth in a way. Until then, people were leaving Kutch for the last 50 years.
But friends, with the investment and plans we made on infrastructure at that time, keeping in mind the needs of the future besides the needs of that time, today Kutch district is reaping its amazing benefits. Today Kutch has become the fastest growing district of Gujarat. Earlier for officers who were posted on the border, that is, in a way, it was considered punishment posting. It was called the punishment of Kalapani. Today it is becoming the most developed district. Such a huge area which was once deserted, is now vibrant and the whole country is talking about it today. There are five airports in the same district. The credit goes to the modern infrastructure that was built in Kutch, which turned disaster into opportunity. We thought ahead of the needs of the time, and it is getting its results today.
Friends,
Along with the strength of the physical infrastructure, it is equally necessary for the social infrastructure of the country to be strong. The stronger our social infrastructure is, the more talented youth, skilled youth will be able to come forward to work. That's why it is equally necessary to give priority and emphasis on many such subjects like skill development, project management, finance skills, entrepreneur skills. We also have to develop a mechanism regarding skill forecasts in different sectors, in both small and large industries. This will also greatly benefit the Human Resource Pool of the country. I will also ask the various ministries of the government to work faster in this direction.
Friends,
You are not only building infrastructure, but also working to give momentum to India's growth age. That's why the role of every stakeholder involved in this webinar and their suggestions are very important. And also when we talk about infrastructure, it's mostly around rail, road, airport, and port but now in this budget, a massive project for storage in villages has been taken up to help with storage facilities for farmers' produce. Just imagine, what kind of a huge infrastructure will need to be created now!
Wellness centres are being set up in the country. Best wellness centres are being set up for health services in lakhs of villages. This is also infrastructure. We are building new railway stations; this is also infrastructure work. We are doing the work of providing pucca houses to every family; that too is infrastructure-related work. In these projects, we need new technology, innovation in materials, construction time as well as how to work within the time limit. India now needs to take a huge leap forward in all these areas. And that's why this webinar is so crucial.
I wish you all the very best! Your brainstorming, your thoughts, your experiences will be crucial for implementing this budget in the best possible way. It will be implemented at a faster pace and will bring the best results. I strongly believe it. I wish you all the best.
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.