Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of Aero India 2023, Bengaluru, Karnataka
13 FEB 2023 11:47AM by PIB Delhi
Present in today's important program are the Governor of Karnataka, Chief Minister of Karnataka, Defence Minister Rajnath Singh ji, my other cabinet members, Defence Ministers from abroad, respected representatives of industry, other dignitaries, ladies and gentlemen!
I congratulate all the colleagues who are witnessing the exciting moments of Aero India. The sky of Bengaluru is witnessing the potential of New India today. The sky of Bengaluru today is testifying that new heights are the reality of New India. Today the country is touching new heights as well as scaling them.
Friends,
This event of Aero India is an example of India's growing potential. The presence of around 100 countries of the world in Aero India demonstrates the world's growing faith in India. More than 700 exhibitors from India and abroad are participating in it. It has broken all the previous records. Indian MSMEs, indigenous start-ups and well-known global companies are participating in Aero India. In a way, the theme of Aero India 'The Runway to a Billion Opportunities' is visible everywhere from the ground to the sky. I wish this potential of 'self-reliant India' continues to grow like this.
Friends,
Along with Aero India, 'Defence Ministers' Conclave' and 'CEOs’ Round Table' are also being organized here. The active participation of CEOs from different countries of the world will help in increasing the global potential of Aero India. It will also become a medium to take forward India's credible partnership with friendly countries. I congratulate the Defence Ministry and industry colleagues for all these initiatives.
Friends,
The importance of Aero India is very crucial for another reason. This is happening in Karnataka, a state which has expertise in the world of technology. This will create new opportunities in the aerospace and defence sectors. This will open up new possibilities for the youth of Karnataka. I also appeal to the youth of Karnataka to make their expertise in the field of technology the strength of the country in the defence sector. The way for new innovations in defence will open further if you take advantage of these opportunities.
Friends,
When a country moves forward with a new thinking and new approach, then its systems also start changing accordingly. This event of Aero India also reflects the new approach of New India today. There was a time when it was considered to be mere a show or mere a window to 'Sell to India'. This perception has also changed in the country in the last few years. Today Aero India is not just a show; it is also the strength of India. Today it focuses not only on the scope of the Indian Defence Industry but on self-confidence as well. This is because today India is not just a market for the defence companies of the world. India today is also a potential defence partner. This partnership is also with those countries which are far ahead in the defence sector. India is emerging as an important partner for those countries which are looking for a reliable partner for their defence needs. Our technology is cost effective as well as credible for these countries. You will find 'best innovation' in India and 'honest intent' is visible before you.
Friends,
There is a saying in our country: “Pratyaksham Kim Pramanam”. That is: Things which are self-evident need no proof. Today, our successes are proof of India's potential and capability. Today, Tejas fighter planes roaring in the sky are proof of the power of 'Make in India'. Today, the aircraft carrier INS Vikrant in the Indian Ocean is a testimony to the expansion of 'Make in India'. Be it the C-295 aircraft manufacturing facility in Vadodara, Gujarat or the helicopter unit of HAL in Tumakuru, it is the growing potential of ‘AatmaNirbhar Bharat’ in which there are new options and better opportunities for India as well as the world.
Friends,
The New India of the 21st century will neither miss any opportunity nor will it lack any effort. We are geared up. We are bringing revolution in every sector on the path of reforms. The country, which was the biggest defence importer for decades, is now exporting defence equipment to 75 countries of the world. The country's defence exports have increased six times in the last five years. In 2021-22, we exported more than 1.5 billion dollars worth defence equipment.
Friends,
You are also aware that defence is such an area whose technology, market and business are considered very complicated. Despite this, India has transformed its defence sector within the last 8-9 years. However, we consider this to be just a beginning. We are aiming to increase this export figure from 1.5 billion to 5 billion dollars by 2024-25. The efforts made during this period will act as a launch pad for India. India will now move fast to join the world's largest defence manufacturing countries. Both our private sector and investors are going to play an important role in this regard. Today I would call upon the private sector of India to invest in India's defence sector as much as possible. Your every investment in the defence sector in India will create new avenues for your business in many countries of the world apart from India. There are new possibilities and opportunities ahead of you. The private sector of India should not let go of this opportunity.
Friends,
The India of ‘Amrit Kaal’ is moving forward like a fighter pilot. A country that is not afraid of scaling heights, a country which is excited to fly high. Today's India thinks fast, thinks far ahead and takes quick decisions just like a fighter pilot flying in the sky. And most importantly, no matter how fast India's pace is, it is always connected to its roots, it is always aware of the ground situation. That's what our pilots do too.
The deafening roar of Aero India also has the echo of India's ‘Reform, Perform and Transform’. Today, the kind of decisive government, the kind of stable policies, the kind of clear intention in the policies that India has, it is unprecedented. Every investor should take full advantage of this supportive environment in India. You are also seeing that the reforms in the direction of Ease of Doing Business in India are being discussed all over the world today. We have taken several steps to create an environment conducive to global investment and Indian innovation. The rules for approving Foreign Direct Investment in the defence sector in India have been simplified. Now FDI in many sectors has been approved through the automatic route. We have simplified the process of granting licenses to industries, increased their validity, so that they do not have to go through the same process again and again. The tax benefits available to the manufacturing companies have also been increased in the budget of India that was introduced 10-12 days back. Companies associated with the defence sector are also going to benefit from this initiative.
Friends,
According to the natural principle, the industry in a country will grow further where there is demand, capability and experience. I assure you that the process of strengthening the defence sector in India will gather momentum at an even faster pace. Together we have to move forward in this direction. I am sure we will witness even more grand events of Aero India in the future. With this, once again thank you very much to all of you and wish you all the very best! Bharat Mata ki – Jai!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
কর্নাতকাগী বেঙ্গলুরুদা এরো ইন্দিয়া ২০২৩ হৌদোকপদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
13 FEB 2023 11:47AM by PIB Imphal
ঙসিগী মরু ওইবা থৌরম অসিদা শরুক য়াবীরিবা কর্নাতকাগী রাজ্যপাল, কর্নাতকাগী মুখ্য মন্ত্রী, ঙাকশেল মন্ত্রী রাজনাথ সিংহজী, ঐগী অতোপ্পা মন্ত্রী-মন্দলগী মেম্বরশিং, মপানগী ঙাকশেল মন্ত্রীশিং, ইন্দস্ত্রীগী ইকাই খুম্নরবা মীহুৎশিং, অতোপ্পা দিগনিতরীশিং, নুপী অমদি নুপাশিং!
ঐহাক্না এরো ইন্দিয়াগী নুংঙাইরবা মীকুপশিং অসিবু মীৎয়েং তাবীরিবা মরুপ পুম্নমক্তা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। বেঙ্গলুরুগী অতিয়ানা অনৌবা ভারতকী তৌবা ঙম্বশিং উবা ফংলি বেঙ্গলুরুগী অতিয়ানা অনৌবা ভারতকী তশেংবা অনৌবা পনখৈ অদু উৎলি। ঙসি ভারতনা অনৌবা পনখৈশিং য়ৌবা ঙম্লি অমসুং মখোয়দগী হেনগৎপসু ঙম্লি।
মরুপশিং,
এরো ইন্দিয়া ২০২৩ অসি ভারতকী হেনগৎলক্লিবা তৌবা ঙম্বশিংগী তোমথিন ঙাল্লিবা খুদম অমনি অমসুং থৌরম অসিদা লৈবাক ১০০ হেনবনা শরুক য়াবা অসিনা ভারত্তা মালেম পুম্বনা থাজবা থম্লিবা অসি উৎলি। ভারত অমসুং মপানদগী একজিবিতর ৭০০ হেনবনা শরুক য়ারি। মসিনা হান্নগী রেকোর্দ পুম্নমক থুগাইরি। ভারতকী এম.এস.এম.ই.শিং, ইন্দিজিনস স্তার্তঅপশিং অমসুং মালেমগী মশক নাইবা কম্পনীশিংনা এরো ইন্দিয়াদা শরুক য়ারি। অমরোমদা এরো ইন্দিয়া ২০২৩গী থিম “দি রনৱে তু এ বিলিয়ন ওপুরচুনিতীজ” অসি লৈমাইদগী অতিয়া ফাওবদা মফম খুদিংমক্তা ময়েক শেংনা উবা ফংলি। ঐহাক্না আত্মনির্ভর ভারতকী শক্তি অসি নোংমা নোংমগী অসুম হেনগৎলকপা ওইরসনু হায়না থৌনিজরি।
মরুপশিং,
এরো ইন্দিয়াগা লোয়ননা মফম অসিদা ঙাকশেল মন্ত্রীগী কনক্লেব অমসুং সি.ই.ও. রাউন্দতেবলসু পাঙথোক্লি। মালেমগী তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংদগী সি.ই.ও.শিংনা থৱায় য়াওনা শরুক য়াবনা এরো ইন্দিয়াগী গ্লোবেল পোতেন্সিএল হেনগৎহনবদা মতেং পাংলগনি। মসিনা মরুপ ওইরিবা লৈবাকশিংগা লোয়ননা ভারতকী ক্রেদিবল পার্তনরশিপ মাংদা পুখৎনবা মিদিয়ম অমা ওইরগনি। থৌশিল অসিগীদমক ঐহাক্না ঙাকশেল মন্ত্রালয় অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মরুপশিংবু থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
এরো ইন্দিয়া অসি অতোপ্পা মরম অমগীদমক য়াম্না মরু ওই। মসি তেক্নোলোজীগী লমদা এক্সপর্তিস ওইবা রাজ্য কর্নাতকাদা পাঙথোক্লি। মসিনা এরোস্পেস অমসুং দিফেন্স সেক্তরশিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরগনি। মসিনা কর্নাতকাগী নহারোলগীদমক অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিং ফংহল্লগনি।
ঐহাক্না কর্নাতকাগী নহারোলনা লৈবাকপু শক্তি কনখৎহন্নবগীদমক ঙাকশেলগী লমদা মখোয়গী তেক্নোলোজীগী হৈশিংবা অদু শীজিন্ননবা অপীল তৌজরি। দিফেন্সতা অনৌবা ইন্নোভেসনশিং লাক্লিবা মওং অসিদা মসিগী খুদোংচাবশিং লৌরবদি হেন্না কান্নগনি।
মরুপশিং,
লৈবাক্না অনৌবা ৱাখল্লোন, অনৌবা এপ্রোচকা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লবা মতমদা মাগী সিস্তেমশিংসু অনৌবা ৱাখল্লোনগী মতুং ইন্না হোংবা হৌরকই। এরো ইন্দিয়া ২০২৩না অনৌবা ভারতকী হোংলক্লিবা এপ্রোচ অদু তাক্লি। এরো ইন্দিয়া অসি ‘শুপ্নগী শো অমা’ অমসুং ‘সেল তু ইন্দিয়া’গী ৱিন্দো অমা ওইনা লৌরম্বা মতম অমা লৈরমখি। অদুবু মসিগী ৱাখল্লোন অসি হৌজিক্তি অহোংবা লাক্লে। ঙসি এরো ইন্দিয়া অসি শুপ্নগী শো অমা খক্তা ওইদ্রে; মসিনা ভারতকী শক্তি ওইরি। মসিনা দিফেন্স ইন্দস্ত্রীগী স্কোপ উৎপা খক্তা নত্তনা ভারতকী মশাদা মশানা থাজবা থম্লিবা অদুসু উৎলি। মসিগী মরমদি ঙসি ভারত অসি মালেমগী দিফেন্স কম্পনীশিংগীদমক মার্কেৎ খক্তা ওইদ্রে। ঙসি ভারত অসি পোতেন্সিএল দিফেন্স পার্তনর অমসু ওইরে। মসিগী পার্তনরশিপ অসি দিফেন্স সেক্তরদা হেন্না খুমাং চাউশিল্লবা লৈবাকশিংগা লোয়নননি। ভারত অসি দিফেন্সকী মথৌ তাবগীদমক রিলাইএবল পার্তনর অমা থীরিবা লৈবাকশিংগীদমক মরু ওইবা পার্তনর ওইরক্লি। ঐখোয়গী তেক্নোলোজী অসি লৈবাকশিং অসিগীদমক কোস্ত ইফেক্তিব লোয়ননা ক্রেদিবল ওই। নখোয়গী মাংদা নখোয়না ভারত্তা ‘বেস্ত ইন্নোভেসন’ অমসুং ‘ওনেস্ত ইন্তেন্ত’ উবা ফংগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক্তা হায়নবা অমা লৈ: “প্রত্যাক্ষম কিম প্রামানম”। হায়বদি মশানা ময়েক শেংনা উবা ফংবা পোৎশিং উৎলুবগী মথৌ তাদে। ঙসি ঐখোয়গী মাইপাকপশিং অসি ভারতকী মতিক-ময়াই অমসুং তৌবা ঙম্বা অদুগী খুদমনি। ঙসি তেজাস ফাইতর প্লেনশিংনা অতিয়াদা পাইরিবা অসি ‘মেক ইন ইন্দিয়া’গী শক্তিগী খুদমনি। ঙসি ইন্দিয়ন ওসিন্দা লৈরিবা এয়রক্রাফ কেরিয়র আই.এন.এস. বিক্রান্ত অসি ‘মেক ইন ইন্দিয়া’ পাকথোক চাউথোরকপগী খুদম অমনি। গুজরাতকী বদোদারাদা লৈরিবা সি-২৯৫ এয়রক্রাফ মেন্যুফেকচরিং ফেসিলিতী নত্ত্রগা তুমকুরুগী ঐচ.এ.এল.গী হেলিকোপ্তর য়ুনিৎ ওইরবসু মসিনা ‘আত্মনির্ভর ভারত’কী হেনগৎলক্লিবা মতিক-ময়াই অসিদা শাহৌ পীরি অমসুং মসিদা ভারত লোয়ননা মালেমগীদমক অনৌবা ওপ্সনশিং অমসুং হেন্না ফবা খুদোংচাবশিং লৈরি।
মরুপশিং,
২১শুবা চহিচাগী অনৌবা ভারতনা খুদোংচাবা অমত্তা মাংহল্লোই অমদি খোঙথাং লৌখৎপদা অৱাৎপা লৈরোই। ঐখোয়না শেম-শাখি। রিফোর্মশিংগী মতেংগা লোয়ননা সেক্তর খুদিংমক্তা রিভোল্যুসনশিং পুরকখি। দিকেদ কয়া খ্বাইদগী চাউবা দিফেন্স এক্সপোর্তর ওইরম্বা লৈবাক অসিনা হৌজিক মালেমগী লৈবাক ৭৫দা দিফেন্স ইক্বিপমেন্ত এক্সপোর্ত তৌবা হৌরে। লৈবাক্কী দিফেন্স এক্সপোর্তশিং অসি হৌখিবা চহি মঙাদা শরুক তরুক হেনগৎলকখি। ২০২১-২২দা ঐখোয়না দোলর বিলিয়ন ১.৫ হেনবা দিফেন্স ইক্বিপমেন্ত এক্সপোর্ত তৌখি।
মরুপশিং,
নখোয়নসু খঙই মদুদি দিফেন্স অসি তেক্নোলোজী, মার্কেৎ অমসুং বিজিনেস য়াম্না লুবা লম অমনি। মসি ওইদুনসু হৌখিবা চহি ৮-৯দা দিফেন্স সেক্তরদা অওনবা পুরকখি। অদুম ওইনমক ঐখোয়না মসি অহৌবা অমা ওইনা লৌরি। ঐখোয়না এক্সপোর্ত তৌবগী মশিং অসিবু ২০২৪-২৫ ফাওবদা বিলিয়ন ১.৫দগী বিলিয়ন ৫ য়ৌহন্নবা পান্দম থম্মি। মতম অসিগী মনুংদা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিং অসিনা ভারতকী লোঞ্চ পেদ ওইরগনি। ভারতনা খ্বাইদগী চাউবা দিফেন্স মেন্যুফেকচরিং লৈবাকশিংগী মনুংদা চন্নবা খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লগনি। হীরম অসিদা ঐখোয়গী প্রাইবেৎ সেক্তর অমদি ইনভেস্তরশিংনা অচৌবা থৌদাং লৌগনি। ঙসি ঐহাক্না ভারতকী দিফেন্স সেক্তরদা প্রাইবেৎ সেক্তরনা য়ারিবা মখৈ ইনভেস্ত তৌনবা হায়জরি। নখোয়না ইনভেস্তমেন্তশিং তৌরিবা মখৈ মসিনা ভারত খক্তা নত্তনা মালেমগী লৈবাক কয়াগীদমক অনৌবা এভেন্যুশিং পীরগনি। নখোয়গী মাংদা অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিং অমসুং খুদোংচাবশিং লৈরি। ভারতকী প্রাইবেৎ সেক্তরনা খুদোংচাবা অসি মাংহল্লোই।
মরুপশিং,
অমৃত কালদা ভারত অসি ফাইতর জেৎ পাইলোৎকুম্না মাংদা চংশিল্লি। লৈবাক অসিনা অকিবা লৈতে অদুবু অনৌবা পনখৈশিং তম্না কাখৎপা পাম্মি। ঙসিগী ভারতনা থুনা ৱাখল খল্লি, মীৎয়েং শান্না ৱাখল খল্লি অমসুং থুনা ৱারেপশিং লৌবা ঙম্মি। অমসুং খ্বাইদগ মরু ওইনা ভারতনা খোঙজেল ফনা য়াংনা ৱাংনা কাখৎলুরবসু মতম চুপ্পদা হৌরকফম কাওদে।
এরো ইন্দিয়াগী অচৌবা খোঞ্জেলনা ভারতকী রিফোর্ম, পর্ফোর্ম অমসং ত্রান্সফোর্মগী পাউজেলনা খোন্থাংনা নীলহল্লি। ঙসিগী দেসিসিব সরকার মখল, স্তেবল পোলিসীশিংগী মখল, পোলিতিক্সতা ময়েক শেংবা মীৎয়েং থম্লিবা মখল অসি মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রি। ভারতকী মসিগী সপ্পোর্তিব এনভাইর্নমেন্ত অসিগী কান্নবা মপুং ফানা লৌগনি। মালেম পুম্বনা ভারত্তা ‘ইজ ওফ দুইং বিজিনেস’কীদমক রিফোর্মশিং পুরক্লিবা অসি য়েংনরিবা অসি নখোয়না উরি। ঐখোয়না গ্লোবেল ইনভেস্তমেন্তশিং লোয়ননা ভারতকী ইন্নোভেসনগা চুন্নবা এনভাইর্নমেন্ত অমা শেম্নবা খোঙথাং কয়ামরুম লৌখৎখি। দিফেন্স অমসুং অতোপ্পা সেক্তরশিংদা ফোরেন দাইরেক্ত ইনভেস্তমেন্তশিংদা কাংলোনশিং লাইথোকহনখি। ওতোমেতিক রুৎকী খুত্থাংদা সেক্তর কয়াদা হৌজিক এফ.দি.আই. অসি অয়াবা পীরি। ইন্দস্ত্রীশিংদা লাইসেন্সশিং পীবগী থৌওংশিং লায়থোকহনখি অমরোমদা মখোয়গী ভেলিদিতী শাংদোকখি। নুমিৎ ১০-১২গী মমাংদা পুথোকখিবা চহি অসিগী বজেৎতা মেন্যুফেকচরিং য়ুনিৎশিংগী তেক্স বেনিফিৎশিং অসিসু হেনগৎহনখি। দিফেন্স সেক্তরগা মরী লৈনবা কম্পনীশিংনা থৌশিল অসিগী কান্নবা ফংলগনি।
মরুপশিং,
নেচরেল প্রিন্সিপলগী মতুং ইন্না দিমান্দ, এক্সপর্তিস লোয়ননা এক্সপরিয়েন্স লৈরবদি ইন্দস্ত্রীগী গ্রোথ লৈরকপা হায়বা অসি মহৌশানি। ঐহাক্না থাজবা পীজরি মদুদি সেক্তর অসি শক্তি পীনবা খোঙথাংশিং অসি মাংদা চংশিন্দুনা হেন্না শক্তি পীরগনি। ঐখোয়না পুন্না মাইকৈ অসিদা মাংদা চংশিনগনি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ঐখোয়না তুংদা এরো ইন্দিয়াগী হেন্না চাউবা থৌরমশিং শোইদনা উবা ফংগনি। মসিগা লোয়ননা ঐহাক্না পুম্নমকপু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি অমসুং য়াইফ মঙ্গোল পীজরি! ভারত মাতা কী – জয়!
খঙহঞ্জবা: মসি পি.এম.গী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি। তশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখি।